Zomerse tiramisutaart met aardbeien en limoncello
Een frisse zomerse tiramisutaart met een luchtige mascarponevulling, verse aardbeien en een vleugje limoncello. Het perfecte dessert voor warme dagen!
Bereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Servings: 6
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
Taartvorm Ø 24 cm
handmixer
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 500 g aardbeien in vieren gesneden
- 250 g mascarpone
- 100 ml limoncello optioneel
- 100 g roomboter
- 100 g zelfrijzend bakmeel
- 100 g suiker
- 2 eieren
- 1 zakje vanillesuiker
- 2 eetlepels poedersuiker
- Snufje zout
- 1 eetlepel boter om in te vetten
- 1 ei geklutst (om te bestrijken)
Verwarm de oven voor op 150°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
Rol het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm ermee.
Laat de randen iets over de rand van de vorm hangen.
Klop de roomboter met een handmixer los.
Voeg de suiker, vanillesuiker en een snufje zout toe en mix dit op hoge snelheid gedurende 15 minuten.
Voeg één ei toe en mix goed door.
Voeg daarna het tweede ei toe en klop het geheel nog 1 minuut op de hoogste stand.
Spatel voorzichtig het zelfrijzend bakmeel door het mengsel tot een glad beslag.
Giet het beslag in de taartvorm en bestrijk de randen van het deeg met het geklutste ei.
Bak de taart onderin de oven in circa 50 minuten gaar.
Laat volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
Snijd na het afkoelen de bovenkant van de bodem af, zodat deze vlak is.
Bestrijk de taartbodem met limoncello.
Meng de mascarpone met de poedersuiker tot een romige vulling en smeer deze gelijkmatig over de bodem.
Garneer de taart met verse aardbeien en serveer.
Serveertip:
Voor een alcoholvrije variant kun je de limoncello weglaten of vervangen door sinaasappelsap. Garneer met extra verse muntblaadjes voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse dessertwijn, zoals Moscato d'Asti, sluit perfect aan bij de romige mascarpone, het zoete van de aardbeien en het vleugje limoncello.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 19g | Zout: 0.6g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 79
Klassieke Franse kersenclafoutis
Een klassieke Franse kersenclafoutis met een luchtige vulling en een heerlijk krokante bodem, perfect als zomers dessert.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
handmixer
Taartvorm Ø 24 cm
Voor de bodem:
- 1 rol quiche- & taartdeeg 300 g
Voor de vulling:
- 500 g ontpitte kersen
- 2 eetlepels suiker
- 175 ml melk
- 100 g suiker
- 100 g bloem
- 4 eetlepels slagroom
- 2 eieren
- 1 eidooier
- Merg van 1 vanillestokje
- 1 eetlepel boter om in te vetten
- 1 ei om te bestrijken
- Poedersuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 190°C (boven-/onderwarmte).
Vet de taartvorm in en bekleed met bakpapier.
Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm ermee.
Laat het deeg iets over de randen hangen.
Meng de kersen met 2 eetlepels suiker en zet apart.
Klop de suiker, eidooier, vanillemerg en eieren met een handmixer op de hoogste stand gedurende 8 minuten.
Voeg beetje bij beetje de bloem toe en klop op middelhoge snelheid.
Giet de slagroom en melk erbij en meng tot een glad beslag.
Verdeel de kersen over de taartbodem en giet het beslag erover.
Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt ei.
Bak de clafoutis 25 minuten in het midden van de oven tot hij goudbruin en stevig is.
Laat afkoelen en bestrooi met poedersuiker voor het serveren.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een lepel slagroom.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais of Bourgogne.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 79
Romige gehaktballetjes met kruiden en mosterdsaus
Smaakvolle gehaktballetjes met mosterd en kruiden, geserveerd in een romige bieslooksaus. Perfect met aardappeltjes en sperziebonen.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt
- 1 eetlepel mosterd
- 1 ei
- 6 eetlepels paneermeel
- 50 g boter
- 1 zakje rundvleesjus 18 g
- 100 ml crème fraîche
- 2 eetlepels bieslook fijngehakt
- Zout
- Peper
Meng in een kom het gehakt met de mosterd, het ei en 3 eetlepels paneermeel.
Breng op smaak met zout en peper.
Vorm gehaktballetjes van ongeveer 5 cm doorsnee met vochtige handen.
Rol de gehaktballetjes door de resterende paneermeel voor een krokante korst.
Verhit de boter in een braadpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin.
Verlaag het vuur en laat ze in 15 minuten gaar worden.
Haal de gehaktballetjes uit de pan en houd ze warm.
Blus het bakvet af met 150 ml water en roer de rundvleesjus erdoor.
Laat de saus kort doorkoken en voeg de crème fraîche toe.
Laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen en roer de fijngehakte bieslook erdoor.
Voeg de gehaktballetjes terug in de pan en verwarm ze in de saus.
Serveertip:
Lekker met gekookte aardappeltjes en sperzieboontjes of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals Oranjerivier Ruby Cabernet Merlot past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 79
Frangipane-ster met rode bessenjam en bladerdeeg
Een indrukwekkende frangipane-ster met een zoete rode bessenjamvulling en knapperig bladerdeeg. Perfect als dessert of bij een feestelijke gelegenheid.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 250 g rode bessenjam
- 1 ei geklutst
- 20 g geschaafde amandelen
- Poedersuiker om te bestuiven
Voor de frangipane:
- 50 g boter op kamertemperatuur
- 50 g basterdsuiker
- ½ citroen rasp
- Snufje zout
- 1 ei op kamertemperatuur
- 50 g amandelmeel
- 20 g bloem
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Meng in een kom de boter, basterdsuiker, zout en citroenrasp tot een romig geheel.
Voeg het ei toe en mix tot een gladde massa.
Voeg daarna het amandelmeel en de bloem toe en meng kort door.
Rol één rol bladerdeeg uit op een bakplaat met bakpapier.
Bestrijk het deeg met de frangipane, laat een rand van 2 cm vrij.
Verdeel de rode bessenjam gelijkmatig over de frangipane.
Rol de tweede deegrol uit en leg deze bovenop.
Druk de randen zachtjes aan.
Snijd vanaf de randen naar binnen, met een tussenruimte van 2 cm, zonder het midden te raken.
Draai elk paar stukken in tegengestelde richting om een stervorm te creëren.
Bestrijk de bovenkant van het deeg met het geklutste ei en bestrooi met geschaafde amandelen.
Bak de frangipane-ster 15-20 minuten in de oven tot hij goudbruin en knapperig is.
Bestrooi voor het serveren met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer met een bolletje ijs of een toef slagroom voor extra luxe.
Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn zoals Moscato d'Asti past perfect bij de zoete en nootachtige smaken van dit dessert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.4g | Sugar: 17g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 79
Witte chocolademousse met frambozen en sinaasappelrasp
Een verfijnd dessert van zijdezachte witte chocolademousse met een frisse topping van frambozen en een vleugje sinaasappel. Perfect voor elke speciale gelegenheid.
Bereidingstijd15 minuten min
opstijftijd1 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 2 blaadjes witte gelatine
- 100 g frambozen diepvries
- 100 g basterdsuiker
- 3 eetlepels sinaasappellikeur
- 250 ml slagroom
- 1 vanillestokje
- Rasp van 1 sinaasappel
- 200 g witte chocolade in stukjes
- 1 cup gepasteuriseerd vloeibaar eiwit
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Meng de frambozen met 50 g basterdsuiker en 1 eetlepel sinaasappellikeur.
Laat ze ontdooien.
Verwarm de helft van de slagroom in een steelpan op laag vuur.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
Voeg het vanillemerg, de sinaasappelrasp en de overige 2 eetlepels sinaasappellikeur toe aan de slagroom.
Roer de witte chocolade door de warme room tot deze volledig is gesmolten.
Haal de pan van het vuur.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los deze op in het warme chocoladeroommengsel.
Laat afkoelen in een bak met koud water, roer af en toe door, tot het lobbig wordt.
Klop het eiwit tot stijve pieken en voeg de overige 50 g suiker geleidelijk toe.
Klop de resterende slagroom bijna stijf.
Spatel voorzichtig het afgekoelde chocolademengsel door het opgeklopte eiwit en voeg daarna de slagroom toe.
Meng tot een glad geheel.
Verdeel de mousse over vier schaaltjes en dek af met plasticfolie.
Laat 1 uur opstijven in de koelkast.
Schep de ontdooide frambozen en het vrijgekomen vocht over de mousse vlak voor het serveren.
Serveertip:
Garneer met extra sinaasappelrasp of verse muntblaadjes voor een frisse uitstraling.
Wijnadvies:
Een licht mousserende dessertwijn, zoals Moscato d'Asti, past uitstekend bij de zoete tonen van de witte chocolade en de frisse smaak van de frambozen.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 6g | Vet: 27g | Zout: 0.2g | Sugar: 29g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 79
Roségelei met frambozen en muntroom
Een verfrissend dessert met een zomerse twist: roségelei met frambozen en een luchtige muntroom. Perfect als lichte afsluiting van een zonnige maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
inclusief opstijftijd4 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
- 250 ml roséwijn
- 1 vanillestokje opengesneden
- 9 blaadjes witte gelatine
- 175 g suiker verdeeld
- 250 g frambozen
- 125 ml slagroom
- 1 eetlepel munt heel fijn gesneden
Breng in een pan 200 ml roséwijn met het opengesneden vanillestokje aan de kook en laat 10 minuten zachtjes trekken.
Laat de gelatine 5 minuten weken in ruim koud water.
Haal het vanillestokje uit de rosé en bewaar het.
Los 150 g suiker al roerend op in de warme rosé.
Knijp de gelatine goed uit en los deze al roerend op in de warme rosé.
Roer in een kom de resterende 50 ml rosé door het gelatinemengsel.
Voeg de frambozen toe aan het mengsel.
Giet de gelei in een puddingvorm en laat 3 uur opstijven in de koelkast.
Schraap het merg uit het vanillestokje.
Klop in een kom de slagroom met het vanillemerg en de resterende suiker lobbig.
Voeg de fijngesneden munt toe en meng voorzichtig.
Dompel de puddingvorm kort in warm water en druk met een vinger tegen de gelei om deze los te maken van de wand.
Keer de vorm om op een schaal en laat de gelei eruit glijden.
Serveer de roségelei met de muntroom.
Serveertip:
Voeg extra frambozen toe als garnering voor een kleurrijk accent.
Wijnadvies:
Serveer met een glas gekoelde rosé, dezelfde die gebruikt is in de gelei, voor een perfecte zomerse combinatie.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 79
Sinterklaas Verrassingstaart met Speculaasroom en Strooigoed
Vier Sinterklaas met deze feestelijke verrassingstaart! Een krokante bladerdeegbodem, romige speculaasvulling, en een kleurrijke topping van strooigoed maken dit dessert onweerstaanbaar.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
Blindbakvulling
plasticfolie
- Voor de taart:
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 75 g witte chocolade
- Boter om in te vetten
- Sinterklaaslekkernijen naar keuze
- Voor de speculaasroom:
- 500 ml melk
- ½ vanillestokje
- 100 g suiker
- 2 eidooiers
- 45 g maïzena
- 2 tl speculaaskruiden
Giet 450 ml melk in een pan.
Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit, en voeg beide toe aan de melk.
Breng de melk aan de kook en verwijder het vanillestokje.
Meng in een kom de overgebleven melk, suiker, en eidooiers.
Klop het mengsel goed door en voeg maïzena en speculaaskruiden toe.
Meng tot een glad papje.
Giet de helft van de hete melk al roerende bij het suikermengsel.
Roer goed door en giet het mengsel terug in de pan.
Breng al roerend aan de kook en laat 1-2 minuten zachtjes doorkoken.
Giet de speculaasroom in een schaal, dek af met plasticfolie, en laat afkoelen.
Zet in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Vet een bakvorm in met boter en bekleed met bladerdeeg.
Prik gaatjes in de bodem met een vork.
Leg bakpapier op het deeg en vul met blindbakvulling.
Bak de bodem 15-20 minuten blind.
Verwijder bakpapier en vulling.
Verlaag de temperatuur naar 180°C en bak nog 10-15 minuten.
Laat de bodem afkoelen.
Smelt de witte chocolade au bain-marie en bestrijk de afgekoelde taartbodem ermee.
Klop de speculaasroom los en verdeel deze over de taart.
Garneer met sinterklaaslekkernijen naar keuze.
Serveertip:
Serveer met een kop warme chocolademelk of thee voor een gezellige Sinterklaasavond.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals Moscato d'Asti sluit perfect aan bij de warme speculaaskruiden en zoete lekkernijen van deze taart.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 79
Hartige Kaas Kerstboom Hapjes
Maak deze feestelijke kaas kerstboom hapjes van bladerdeeg met een smakelijke kaasmengselvulling. Perfect als hapje voor de kersttafel!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 18 stuks
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
- 40 g gesmolten boter
- 25 g bloem
- 1 tl Franse mosterd
- ¼ tl zout
- Peper naar smaak
- 1 klein teentje knoflook geperst
- 100 g pittige belegen kaas geraspt
- 1 tl gedroogde kruiden bijv. Provençaalse of Italiaanse kruiden
- 20 olijven cherrytomaatjes of mini mozzarella bolletjes
- 1 komkommer blokjes kaas of worst, of wortel om de prikkers in te zetten
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 18 gelijke driehoeken.
Meng in een kom de gesmolten boter, bloem, mosterd, zout, peper, knoflook, geraspte kaas en gedroogde kruiden.
Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de driehoeken bladerdeeg.
Rol elk stukje bladerdeeg vanaf de brede kant op tot een kerstboomvorm.
Plaats de opgerolde koekjes op de bakplaat en buig ze voorzichtig om een boogvormige kerstboom te maken.
Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei voor een goudbruine kleur.
Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Rijg de olijven, cherrytomaatjes of mini mozzarella bolletjes aan de satéprikkers en plaats ze bovenop de koekjes om de kerstbomen te versieren.
Steek de satéprikkers in blokjes komkommer, kaas of worst om de kerstboomkoekjes rechtop te zetten.
Serveertip:
Serveer deze kerstboomhapjes op een grote schaal als onderdeel van een feestelijke borrel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige smaken van deze kaas kerstboom hapjes.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 79
Mediterrane Pizzarolletjes met Olijven en Gedroogde Tomaten
Deze Mediterrane pizzarolletjes met een vulling van roomkaas, gedroogde tomaten, olijven en kruiden maken een heerlijke snack of bijgerecht voor elk moment.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Spelt-pizzadeeg 400 g
- 250 g roomkaas
- 1 eetlepel gehakte kappertjes
- 75 g gedroogde tomaten in reepjes gesneden
- 75 g olijven ontpit en in ringetjes gesneden
- 1 eetlepel fijngesneden verse salie
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie
- 1 ei
- 50 g paneermeel
- Peper en zout naar smaak
- 50 g gesmolten kruidenboter
- Bloem voor bestuiving
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Verwerk het deeg direct uit de koelkast.
Meng voor de vulling alle ingrediënten (behalve de kruidenboter en bloem) in een kom en breng op smaak met peper en zout.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en verwijder het bakpapier.
Bestrijk het deeg gelijkmatig met de vulling, maar houd een rand van 2 cm vrij.
Rol het deeg op vanaf de onderkant van de rand en snijd het vervolgens om de 2-3 cm in, maar snijd niet helemaal door.
Vouw elk tweede stukje deeg naar de andere kant om een gevlochten effect te creëren.
Bak het gevlochten brood in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, of tot het goudbruin en knapperig is.
Bestrijk het warme brood direct na het bakken met gesmolten kruidenboter.
Serveer warm als bijgerecht of als snack.
Serveertip:
Serveer de pizzarolletjes met een frisse groene salade voor een complete maaltijd of als snack bij een borrel.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de smaken van de tomaten en olijven.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 79
Zijdezachte kaaspudding met frambozencoulis
Een zijdezachte kaaspudding met een frisse frambozencoulis, perfect als licht en verfijnd dessert.
Bereidingstijd20 minuten min
exclusief opstijftijd3 uur uur
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 8 blaadjes witte gelatine
- 1 vanillestokje
- 125 ml slagroom
- 75 g basterdsuiker verdeeld
- 500 g volle kwark
- 125 g frambozen
- Sap van 2 citroenen
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
Meng het vanillemerg met de slagroom en klop de slagroom bijna stijf.
Voeg 50 g basterdsuiker toe en meng goed.
Meng de slagroom voorzichtig met de kwark in een grote kom.
Meng de frambozen met de resterende suiker en voeg het leeggeschraapte vanillestokje toe voor extra smaak.
Zet apart.
Knijp de gelatineblaadjes goed uit.
Verwarm het citroensap in een pan op laag vuur en los de gelatine hierin op.
Voeg het citroensapmengsel voorzichtig toe aan het room-kwarkmengsel en roer goed door.
Schep het mengsel in een licht ingevette puddingvorm.
Dek af met plasticfolie en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Haal de puddingvorm kort in heet water.
Snijd voorzichtig de randen van de pudding los met een mes.
Keer de pudding om op een serveerschaal en laat deze voorzichtig uit de vorm glijden.
Verwijder het vanillestokje uit de frambozen en schep de frambozencoulis over en naast de pudding.
Serveertip:
Garneer met verse muntblaadjes en extra frambozen voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past perfect bij de subtiele zoetheid van de kaaspudding en de frisse smaak van de frambozen.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 9g | Vet: 11g | Zout: 0.2g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / kom / Pagina 79