Bleekselderijsalade met Blauwschimmelkaas en Walnoten

Bleekselderijsalade met Blauwschimmelkaas en Walnoten

Een knapperige bleekselderijsalade met blauwe kaas, walnoten en een pittige mosterddressing. Perfect als lunch of bijgerecht met stokbrood.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kaas, Lunch, Salade
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 struik bleekselderij in dunne boogjes gesneden
  • 100 g blauwschimmelkaas bijvoorbeeld Danish Blue, verkruimeld
  • 50 g walnoten grof gehakt
  • 1 appel geschild en in plakjes gesneden
  • 4 eetlepels mosterd uit een fles
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 eetlepel dressing bijvoorbeeld honing-mosterddressing

Instructies

  • Maak de bleekselderij schoon en snijd deze in dunne boogjes.
  • Verkruimel de blauwschimmelkaas en hak de walnoten grof.
  • Schil de appel, snijd deze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Snijd de appel in dunne plakjes en besprenkel met 1 eetlepel dressing om verkleuring te voorkomen.
  • Meng in een kom de bleekselderij, appelplakjes, walnoten, blauwschimmelkaas en de mosterd tot een goed gemengde salade.
  • Verdeel de salade over vier borden en garneer met de kappertjes.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze frisse salade met een sneetje bruin stokbrood of geroosterd volkorenbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een Jean de Beauvais Chardonnay-Sauvignon. Deze wijn brengt de zoute smaak van de blauwe kaas en het frisse van de appel in balans.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Herfststrudel met Appel, Peer en Noten

Herfststrudel met Appel, Peer en Noten

Een knapperige strudel gevuld met appel, peer, cranberries en pecannoten, perfect als warme herfsttraktatie met een bolletje ijs of slagroom.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Noten, Taart
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 2 appels bijv. Jonagold of Elstar, in blokjes gesneden
  • 1 peer bijv. Conference, in blokjes gesneden
  • 40 g gedroogde cranberries
  • 40 g grof gehakte pecannoten
  • 2 eetlepels appelmoes
  • 2 theelepels maïzena
  • 1 ei geklutst
  • Rietsuiker om te bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte).
  • Haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Meng in een kom de blokjes appel, peer, cranberries, pecannoten, appelmoes en maïzena tot een gelijkmatig mengsel.
  • Rol het bladerdeeg uit en gebruik een rasterroller om een deel van het deeg in te snijden.
  • Snijd dit raster voorzichtig af.
  • Verdeel het appel-peer mengsel over het resterende deeg, laat een klein randje vrij.
  • Bestrijk de vrijgelaten randen van het deeg met water.
  • Leg het uitgesneden rasterdeeg over het mengsel en druk de randen goed aan om de strudel te sluiten.
  • Bestrijk de bovenkant met geklutst ei en bestrooi met rietsuiker.
  • Plaats de strudel op een met bakpapier beklede bakplaat en bak gedurende 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer de strudel warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra verwenmoment.
Wijnadvies:
Combineer met een glas zoete dessertwijn, zoals een Auslese Riesling, die de fruitige en notige smaken van de strudel perfect aanvult.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 0.4g | Sugar: 20g

Courgette en ricotta galette met citroen en tijm

Courgette en ricotta galette met citroen en tijm

Deze hartige galette combineert de romige smaak van ricotta met frisse citroen en courgette, allemaal verpakt in een knapperige korst. Perfect als lichte maaltijd of bijgerecht!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Meng in een kom de ricotta, 100 g Parmezaanse kaas, geraspte citroenschil, knoflook, tijm, cayennepeper en zout tot een glad mengsel.
  • Rol het deeg uit op een bakplaat en verdeel het ricotta-mengsel gelijkmatig over het deeg, maar laat een rand van ongeveer 5 cm vrij.
  • Schik de courgetteplakjes op een waaierachtige manier over het ricotta-mengsel.
  • Vouw de rand van het deeg naar binnen over de courgette, zodat een gedeeltelijk open galette ontstaat.
  • Bestrijk de rand van het deeg met het losgeklopte ei en bestrooi met de extra geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak de galette in het onderste deel van de oven gedurende 35-40 minuten, tot het deeg goudbruin en knapperig is.
  • Haal de galette uit de oven en besprenkel vlak voor het serveren met een beetje olijfolie voor extra smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer de galette warm met een frisse groene salade of als bijgerecht bij een zomerse barbecue.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse citroensmaak en romige ricotta van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gestoomde venkelsalade met walnootvinaigrette

Gestoomde venkelsalade met walnootvinaigrette

Een verfijnde venkelsalade met walnootvinaigrette, perfect als warm of koud bijgerecht. Licht, smaakvol en gezond!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 venkelknollen
  • 150 ml witte wijn
  • 50 ml droge vermout
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels
  • 50 g walnoten
  • 1 ei
  • 1 el azijn
  • 2 el notenolie
  • 3 el olijfolie
  • 1 tl mosterd
  • Snufje zout
  • 1 el peterselie fijngehakt
  • 1 el venkelkruid gehakt

Instructies

  • Reinig de venkelknollen en verwijder de harde en groene delen.
  • Snijd het venkelkruid eraf en bewaar dit apart.
  • Snijd de venkelknollen in partjes en leg ze in een stoomovenpan zonder gaatjes.
  • Meng de witte wijn, vermout en groentebouillon en giet dit over de venkel.
  • Voeg het laurierblad en de peperkorrels toe.
  • Stel de stoomoven in op 100°C gedurende 12-15 minuten, of 120°C gedurende 6-8 minuten, en stoom de venkel gaar.
  • Rooster de walnoten in een droge pan op het fornuis tot ze geurig zijn.
  • Hak ze grof.
  • Kook het ei hard, laat afkoelen, en hak in stukjes.
  • Maak een vinaigrette door azijn, notenolie, olijfolie, mosterd, zout, peterselie en gehakt venkelkruid te mengen in een kom.
  • Verdeel de vinaigrette over de warme gestoomde venkel.
  • Bestrooi met de geroosterde walnoten en de stukjes ei.

Notities

Serveertip:
Serveer warm als bijgerecht of koud op een zomerse dag met een sneetje knapperig brood.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, complementeert de lichte en hartige smaken van deze salade perfect.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 19g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Franse aardappelsalade met ham en frisse bleekselderij

Franse aardappelsalade met ham en frisse bleekselderij

Een klassieke Franse aardappelsalade met malse ham, knapperige bleekselderij en een romige dressing. Perfect als bijgerecht of lichte lunch!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 stengels bleekselderij
  • 750 g kleine ongeschilde aardappels
  • 2 el azijn of witte wijnazijn
  • 125 g dikke plakken achterham
  • 125 ml slagroom
  • 1 el citroensap
  • 2 el crème fraîche
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Was de bleekselderij en snijd in dunne boogjes.
  • Bewaar het selderijblad.
  • Leg de bleekselderijboogjes in een kom met ijskoud water en ijsblokjes om ze knapperig te maken.
  • Boen de aardappels schoon en kook ze in een bodempje gezouten water gedurende 15-20 minuten.
  • Giet de aardappels af, laat iets afkoelen en pel ze.
  • Snijd in dikke plakjes en doe in een kom.
  • Giet azijn over de warme aardappels en bestrooi met zout en peper.
  • Snijd de ham in reepjes.
  • Laat de bleekselderij uitlekken en dep droog met een theedoek.
  • Klop de slagroom met een mixer half stijf en voeg al kloppend citroensap toe.
  • Klop de crème fraîche en mosterd erdoor.
  • Voeg voorzichtig de bleekselderij, ham en slagroomdressing toe aan de aardappels en meng alles goed.
  • Breng de salade op smaak met zout en peper.
  • Verdeel over borden en garneer met selderijblad.

Notities

Serveertip:
Serveer met een knapperig stokbroodje en een glas droge witte wijn voor een complete Franse ervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, die de smaken van de aardappelsalade mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gestoomde pruimencakejes met een vleugje gember

Gestoomde pruimencakejes met een vleugje gember

Deze zachte, gestoomde pruimencakejes met een vleugje gember zijn een ware traktatie. Serveer ze met crème fraîche of pruimencompote voor een verfijnde afwerking!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 ml yoghurt
  • 2 eieren
  • 50 g suiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 1 zakje bakpoeder
  • 40 g maïzena
  • 65 g bloem
  • Mespunt geraspte gember
  • Ahornsiroop naar smaak
  • 200 g kwetsen of blauwe pruimen in stukjes gesneden
  • Boter om in te vetten

Optioneel:

  • Crème fraîche voor het serveren

Instructies

  • Vet de timbaaltjes in met boter om te voorkomen dat de cakejes blijven kleven.
  • Meng in een kom de yoghurt, eieren, suiker en vanillesuiker tot een glad mengsel.
  • Voeg het bakpoeder, maïzena, gember en bloem toe en spatel alles goed door elkaar.
  • Schenk een klein beetje ahornsiroop in elk timbaaltje en leg daarbovenop een laagje stukjes pruimen.
  • Giet het beslag over de pruimen in de timbaaltjes en dek ze af met huishoudfolie.
  • Plaats de timbaaltjes in een stoomovenpan met gaatjes.
  • Stel de stoomoven in op 100 °C en stoom de cakejes gedurende 35 minuten.
  • Laat de cakejes afkoelen tot ze lauw zijn voordat je ze uit de timbaaltjes haalt.
  • Serveer de pruimencakejes warm of op kamertemperatuur, eventueel met een lepel crème fraîche en een compote van blauwe pruimen.

Notities

Serveertip:
Maak het dessert extra feestelijk door de cakejes te serveren met een bolletje vanille-ijs en een scheutje ahornsiroop.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, om de fruitige en kruidige smaken van het gerecht te accentueren.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Traditionele Engelse Kerstpudding met Vanillesaus

Traditionele Engelse Kerstpudding met Vanillesaus

Trakteer jezelf op een klassiek kerstdessert met deze traditionele Engelse kerstpudding, geserveerd met een romige vanillesaus. Een perfecte afsluiter van je kerstmaaltijd!
+ 2 dagen rijpen2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Christmaspudding:

  • 75 gram zachte roomboter
  • 75 gram wittebroodkruim of paneermeel
  • 100 gram krenten
  • 100 gram rozijnen
  • 80 gram basterdsuiker
  • 35 gram gehakte amandelen
  • 35 gram sukade
  • 75 gram gekonfijte kersen Amarene kersen
  • Schil van 1 citroen geraspt
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels whisky

Voor de Vanillesaus:

  • 1 vanillestokje
  • 100 ml room
  • 300 ml vanillevla
  • 50 gram suiker

Instructies

Voor de Christmaspudding:

  • Meng de zachte roomboter met het broodkruim in een kom.
  • Klop de eieren los met de whisky en voeg deze toe aan het boter-broodkruimmengsel.
  • Voeg de krenten, rozijnen, basterdsuiker, gehakte amandelen, sukade, gekonfijte kersen en citroenschil toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Vul een stoomovenpannetje met het mengsel en druk stevig aan.
  • Bedek de pudding met een stukje vetvrij papier en zet het pannetje in de stoomoven.
  • Stoom de pudding gedurende 2 uur op 100 °C.
  • Laat de pudding afkoelen en bewaar hem minimaal 48 uur in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.

Voor de Vanillesaus:

  • Splijt het vanillestokje en schraap het merg eruit.
  • Doe de room samen met het vanillestokje in een stoomovenpannetje en stoom op 95 °C gedurende 10 minuten.
  • Roer het vanillemerg door de vanillevla en voeg de suiker toe aan de warme room.
  • Roer totdat de suiker volledig is opgelost.
  • Meng alles door elkaar en laat de saus iets afkoelen voordat je deze serveert.
  • Serveer de kerstpudding warm met een royale lepel van de vanillesaus voor een authentiek en feestelijk kerstdessert.

Notities

Een glas zoete sherry of een lichte dessertwijn zoals een Sauternes past uitstekend bij deze rijke kerstpudding.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Gepofte Aardappelen met Romige Topping

Gepofte Aardappelen met Romige Topping

Geniet van deze heerlijke gepofte aardappelen, gevuld met een romige topping van crème fraîche, tomaten, kaas en kruiden. Perfect voor bij de barbecue!
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappelen
  • 125 g crème fraîche
  • 2 tomaten in blokjes, zonder zaad
  • 4 takjes dille fijngehakt
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 100 g geraspte kaas
  • 2 bosuitjes fijn gesneden

Instructies

  • Pof de aardappelen in de magnetron: prik de aardappels in met een vork.
  • Leg de aardappels in de magnetron en gaar deze bij 850 Watt gedurende 15 tot 20 minuten, of tot ze zacht zijn.
  • Maak ondertussen de vulling voor de aardappelen door crème fraîche, tomatenblokjes, dille, knoflook, geraspte kaas en fijn gesneden bosuitjes te mengen in een kom.
  • Snijd de bovenkant van de aardappel af en lepel voorzichtig wat van het binnenste van de gepofte aardappel uit.
  • Meng dit door de vulling.
  • Verdeel de vulling over de vier aardappels, en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn.
  • Serveer de aardappelen direct, of plaats ze kort terug op de barbecue in een aluminium schaaltje voor extra smaak en warmte.

Notities

Serveertip:
Deze gepofte aardappelen met romige topping zijn ideaal als bijgerecht voor een barbecue, of als hoofdgerecht voor een lichtere maaltijd.
Wijnadvies:
Deze heerlijke gepofte aardappelen gaan goed samen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, die de romige topping perfect aanvult.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 8g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Knapperige Puddingbladeren met Fruit

Knapperige Puddingbladeren met Fruit

Geniet van deze knapperige bladerdeeghapjes gevuld met vanillepudding en vers fruit, perfect voor een zoet einde van de maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Bladerdeeg
  • 1 pakje instant puddingpoeder vanille of een andere smaak
  • 200 ml melk
  • Fruit naar keuze
  • Poedersuiker

Instructies

  • Meng de melk en het puddingpoeder in een kom totdat het een gladde crème vormt.
  • Zet het mengsel vervolgens in de koelkast om op te stijven.
  • Snijd de plakken bladerdeeg in vierkantjes en bak ze goudbruin op 200°C.
  • Laat het bladerdeeg afkoelen en snijd ze vervolgens doormidden.
  • Vul de bladerdeeghapjes met de pudding of slagroom en fruit naar keuze.
  • Bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Deze knapperige puddingbladeren zijn heerlijk als dessert of als zoet tussendoortje. Serveer ze met een beetje extra fruit voor een verfrissende touch.
Wijnadvies:
Een lichte en zoete Moscatel wijn past goed bij de smaak van dit dessert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g

Ambachtelijk Desembrood met Walnoten en Vijgen

Ambachtelijk Desembrood met Walnoten en Vijgen

Geniet van ambachtelijk desembrood met de rijke smaken van walnoten en vijgen. Perfect voor een hartige maaltijd of een luxe ontbijt.
inclusief desemrijping1 dag
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g actieve desemstarter
  • 300 g tarwebloem of glutenvrije bloem
  • 150 g water lauwwarm
  • 50 g walnoten grof gehakt
  • 50 g gedroogde vijgen in stukjes gesneden
  • Snufje zout

Instructies

  • Meng de desemstarter, tarwebloem en lauwwarm water in een kom tot een plakkerig deeg.
  • Voeg de grof gehakte walnoten, stukjes gedroogde vijgen en een snufje zout toe.
  • Kneed het deeg tot alle ingrediënten goed zijn vermengd.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg 8-12 uur rijpen op een warme plek, of tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en plaats een lege bakplaat in de oven om voor te verwarmen.
  • Bestrooi een werkvlak met bloem en stort het gerezen deeg erop.
  • Vorm het deeg voorzichtig tot een ronde broodvorm.
  • Leg het deeg op een stuk bakpapier en laat het nog eens 1-2 uur rusten op een warme plek, afgedekt met een theedoek.
  • Snijd met een scherp mes een paar ondiepe inkepingen in de bovenkant van het deeg.
  • Plaats het deeg op het voorverwarmde bakplaat in de oven en bak het brood gedurende 30-35 minuten, of tot het mooi goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Notities

Serveertip:
Dit brood is heerlijk met een laagje boter of als bijgerecht bij salades en kazen.
Wijnadvies:
Dit ambachtelijke desembrood met walnoten en vijgen past goed bij een glas rode wijn, zoals een lichte Merlot of een fruitige Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.2g | Sugar: 4g