Romige witte kaas met rumrozijnen en amandelen

Romige witte kaas met rumrozijnen en amandelen

Een eenvoudig maar luxueus dessert met romige witte kaas, rumrozijnen en knapperige amandelen. Perfect als afsluiter van een diner.
Bereidingstijd10 minuten
weken1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Noten, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 of 3 eetlepels rum
  • 2 eetlepels melk
  • 75 g amandelschilfers
  • 75 g rozijnen
  • 125 g poedersuiker
  • 400 g witte kaas

Instructies

  • Laat de rozijnen 1 uur weken in de rum.
  • Meng de witte kaas met de melk en klop enkele minuten krachtig tot een luchtige massa.
  • Voeg de geweekte rozijnen, amandelschilfers, rum en poedersuiker toe.
  • Meng goed en verdeel over kleine kommetjes.
  • Plaats in de koelkast en serveer goed gekoeld.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra amandelschilfers of een muntblaadje voor een mooie presentatie.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een glas rum past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 7g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Biefstuk met Groenten in Aluminiumfolie uit de Oven

Biefstuk met Groenten in Aluminiumfolie uit de Oven

Geniet van malse biefstuk met groenten in een smaakvolle saus, allemaal verpakt in aluminiumfolie en gebakken tot perfectie in de oven.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g biefstuk in dunne plakjes
  • 8 stuks shii-take paddenstoelen in lengte in vieren gesneden
  • 1 stuks groene paprika in lengte in achten gesneden
  • 1 stuks wortel in vieren
  • 4 eetlepels droge sherry
  • 4 eetlepels Japanse sojasaus
  • 4 eetlepels citroensap
  • 4 eetlepels sinaasappelsap
  • 1,2 dl Japanse sojasaus
  • 1,2 dl dashi
  • 1 stuks kleine rode Spaanse peper
  • 4 schijfjes sinaasappel
  • Zevenkruidenpoeder

Instructies

  • Neem vier vellen aluminiumfolie van 25 x 25 cm en verdeel het vlees, paprika, paddenstoelen en wortel over de vellen.
  • Meng de droge sherry, zevenkruidenpoeder en sojasaus en giet dit mengsel over de porties.
  • Vouw de pakjes dicht en bak ze 15 minuten in een oven op 200 ºC.
  • Meng de ingrediënten voor de saus: citroensap, sinaasappelsap, sojasaus en dashi en verdeel het over 4 kommetjes.
  • Open de pakjes, garneer met een plakje sinaasappel en daarop wat peperringetjes.
  • Serveer de dipsaus apart.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 24g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Bananenpuree met Chocomousse

Bananenpuree met Chocomousse

Een heerlijke combinatie van romige bananenpuree en rijke chocomousse, perfect voor een feestelijk nagerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Moederdag, Valentijnsdag
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Equipment:
  • kommetjes

Ingrediënten

  • 2 bananen
  • 2 dl champagne of schuimwijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eieren
  • 180 g suiker
  • 250 g fondant chocolade
  • ½ l room
  • Kokosschilfers

Instructies

  • Schil de bananen en snijd ze in grote stukken.
  • Doe de bananen in een pannetje met de champagne en 2 eetlepels suiker.
  • Laat het mengsel een half uur inkoken en mix tot een gladde mousse.
  • Verdeel de bananenpuree over kommetjes en laat even afkoelen.
  • Verwarm de eieren met de suiker in een pannetje.
  • Smelt de chocolade en voeg toe aan het eimengsel.
  • Klop de room en schep onder het chocolademengsel.
  • Vul de kommetjes met bananenpuree verder aan met de chocolademousse.
  • Strooi kokosschilfers erover en zet enkele uren in de koelkast.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse champagne past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g

Avocadosaus met Frisse Crudités

Avocadosaus met Frisse Crudités

Fris en gezond! Deze romige avocadosaus met kleurrijke crudités is perfect als voorgerecht of lichte snack. Een smaakvolle combinatie van rauwe groenten en een pittige dip.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer
  • kommetjes
  • mes
  • citruspers

Ingrediënten

  • 1 winterpeen schoongemaakt en in reepjes van 1 cm breed
  • 4 stengels bleekselderij in de lengte gehalveerd en in stukjes van 4 cm
  • 1 rode paprika schoongemaakt en in reepjes gesneden
  • 1 groene paprika schoongemaakt en in reepjes gesneden
  • 1 grote rijpe avocado ongeveer 700 g
  • 1 citroen uitgeperst
  • 1 groene appel Granny Smith, geschild en in kleine stukjes
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 theelepels tacokruiden
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voorbereiding:

  • Maak de wortel schoon, was hem en snijd in reepjes van ongeveer 1 cm breed.
  • Was en maak de bleekselderij schoon, halveer de stengels in de lengte en snijd ze in stukjes van 4 cm.
  • Maak de paprika's schoon, was ze en snijd ze in reepjes.
  • Leg de groenten apart in kommetjes en zet ze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Halveer de avocado, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees uit de schil.
  • Pers de citroen uit.
  • Was de appel, halveer deze, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes.

Avocadosaus maken:

  • Doe het avocado vruchtvlees, citroensap, appel, crème fraîche, tacokruiden, zout en peper in een keukenmachine of gebruik een staafmixer om het geheel grof te pureren.
  • Zet de avocadosaus afgedekt in de koelkast tot gebruik.

Bereiding:

  • Roer de saus nogmaals door en doe deze in een kom.
  • Plaats de kom in het midden van een platte schaal en leg de crudités rondom de kom.
  • Serveer direct en geniet van de frisse en romige smaak.

Notities

Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Verdejo voor een frisse aanvulling op de smaken.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Crudités van Lofsoorten met Pijnboompitten-Vinaigrette

Crudités van Lofsoorten met Pijnboompitten-Vinaigrette

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: 6 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 witlofstruikjes
  • 2 rode witlofstruikjes gemarmerd rood met wit
  • 1 kropje radicchio
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 2 dl olijfolie
  • 4 eetlepels rode wijnazijn
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwijder lelijke bladeren van alle lofsoorten.
  • Haal voorzichtig de bladeren los van de kropjes en rangschik ze mooi op 6 borden.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan gedurende 2 minuten tot ze lichtbruin zijn.
  • Schep ze uit de pan op een bord en laat ze afkoelen.
  • Maal de pijnboompitten zeer fijn in een hakmolen of met een staafmixer.
  • Maak een vinaigrette door de olijfolie, rode wijnazijn, balsamicoazijn, zout en peper te kloppen.
  • Roer de fijngemalen pijnboompitten door de vinaigrette.
  • Schep de vinaigrette in 6 afzonderlijke kommetjes en plaats ze in het midden van de borden.
  • Serveer de lofbladeren op de borden en laat de gasten naar wens de vinaigrette over de lof druppelen.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse en knapperige crudités gaan goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Bananen-Chocomousse met Champagne

Bananen-Chocomousse met Champagne

Een luchtige combinatie van romige chocolademousse en verfijnde bananenpuree met champagne. Een feestelijk dessert met een tropische touch!
Bereidingstijd30 minuten
koelen3 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 bananen
  • 2 dl champagne of schuimwijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 3 eieren
  • 180 g suiker
  • 250 g fondant chocolade
  • ½ l room
  • Kokosschilfers

Instructies

  • Schil de bananen en snijd ze in grote stukken.
  • Doe de bananen samen met de champagne en 2 eetlepels suiker in een pannetje.
  • Laat het mengsel een half uur inkoken en mix alles tot een gladde puree.
  • Verdeel de bananenpuree over kommetjes en laat afkoelen.
  • Verwarm de eieren samen met de suiker au bain-marie in een pannetje.
  • Smelt de fondant chocolade en voeg deze toe aan het eimengsel.
  • Klop de room stijf en spatel deze voorzichtig door het chocolademengsel.
  • Vul de kommetjes met bananenpuree verder aan met de chocolademousse.
  • Strooi kokosschilfers eroverheen en laat de dessertjes enkele uren opstijven in de koelkast.

Notities

Serveertip:

Serveer met een extra scheutje champagne of een schijfje banaan voor een luxe presentatie.

Wijnadvies:

Een glas extra brut champagne of een mousserende dessertwijn zoals Moscato d'Asti past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 26g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g

Duo van gemarineerde asperges en zalm

Duo van gemarineerde asperges en zalm

Recept categorieën: Asperges, Vis, Voorgerechten, Zalm
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de gemarineerde asperges:

  • 1 potje groene asperges goed merk

Marinade:

  • 5 eetlepels goede olie
  • 2 eetlepels balsamicoazijn
  • 1 eetlepel droge witte vermouth
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • Zwarte peper naar wens
  • 1 ons rauwe ham in plukjes
  • Voor de gemarineerde zalm:
  • 2 ons verse zalm in blokjes gesneden
  • Glaasje droge witte wijn
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • Zout en peper uit de molen
  • Sap van een 1/2 limoen
  • Partjes limoen voor de garnering
  • Zeewier voor de garnering

Voor de dressing:

  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 theelepel truffeltapenade pas op, kan snel overheersen
  • Klein sjalotje fijn gesneden
  • 3 cherrytomaatjes van pitjes ontdaan en in blokjes gesneden

Instructies

Voorbereiding:

    Asperges:

    • Laat de asperges uitlekken.
    • Maak de marinade.
    • Leg de asperges hierin voor ongeveer 1/2 uur afgedekt in de koelkast.
    • Maak mooie plukjes van de ham.

    Zalm:

    • Meng de wijn, laurierblad, tijm, zout, peper en limoensap in een pannetje en breng aan de kook, laat dit 10 minuten trekken.
    • Voeg de zalm toe en vul aan met heet water totdat de zalm net onder water staat.
    • Pocheer de zalm 1 minuut.
    • Laat de zalm afkoelen in het mengsel.

    Dressing:

    • Meng alle ingrediënten.

    Bereidingswijze:

    • Neem 4 niet al te kleine borden.
    • Haal de asperges uit de marinade en leg ze links op het bord, drapeer er de ham over.
    • Leg de uitgelekte zalm rechts en garneer met zeewier en limoenpartjes.

    Serveertips:

    • Om het af te maken: voeg een gebakken kwarteleitje met zalmeitjes en dille toe, evenals in knoflook gebakken oesterzwammen.

    Notities

    Om het af te maken: voeg een gebakken kwarteleitje met zalmeitjes en dille toe, evenals in knoflook gebakken oesterzwammen.
    Geniet van dit heerlijke voorgerecht!

    Duo van Gemarineerde Asperges en Zalm met Truffeldressing

    Duo van Gemarineerde Asperges en Zalm met Truffeldressing

    Een verfijnd voorgerecht van gemarineerde groene asperges en zalm, afgemaakt met een luxe truffeldressing. Perfect voor een feestelijk diner.
    Bereidingstijd30 minuten
    Recept categorieën: Asperges, Groenten, Salade, Voorgerechten, Zalm
    Dieët: Glutenvrij
    Servings: 4
    Calories: 350kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    Asperges:

    • 1 potje groene asperges goed merk
    • 1 ons rauwe ham in plukjes

    Marinade:

    • 5 eetlepels goede olie
    • 2 eetlepels balsamicoazijn
    • 1 eetlepel droge witte vermouth
    • 1 theelepel vloeibare honing
    • Zwarte peper naar wens

    Zalm:

    • 2 ons verse zalm in blokjes gesneden
    • Glaasje droge witte wijn
    • 1 laurierblad
    • 2 takjes tijm
    • Zout en peper uit de molen
    • Sap van een 1/2 limoen
    • Partjes limoen voor de garnering
    • Zeewier voor de garnering

    Dressing:

    • 2 eetlepels crème fraîche
    • 2 eetlepels mayonaise
    • 1 theelepel truffeltapenade let op: overheerst snel
    • Klein sjalotje fijn gesneden
    • 3 cherrytomaatjes van pitjes ontdaan en in blokjes gesneden

    Instructies

    Marinade Voorbereiden:

    • Meng in een kom de olie, balsamicoazijn, witte vermouth, honing, en zwarte peper naar wens.

    Asperges Marineren:

    • Haal de asperges uit het potje en leg ze in de marinade.
    • Laat ze minimaal 15 minuten marineren.

    Zalm Voorbereiden:

    • Breng in een steelpan de witte wijn, laurierblad, tijm, zout en peper aan de kook.
    • Voeg de zalmblokjes toe en pocheer ze enkele minuten totdat ze net gaar zijn.
    • Haal de zalm uit de pan en laat goed uitlekken.

    Dressing Voorbereiden:

    • Meng in een klein kommetje de crème fraîche, mayonaise, truffeltapenade, fijn gesneden sjalotje en blokjes cherrytomaat.
    • Zet opzij.

    Opmaak van de Borden:

    • Neem 4 niet te kleine borden.
    • Haal de asperges uit de marinade en leg ze aan de linkerkant van elk bord.
    • Drapeer de plukjes rauwe ham over de asperges.
    • Leg de uitgelekte zalmblokjes aan de rechterkant van het bord en garneer met zeewier en partjes limoen.

    Afwerking:

    • Serveer de truffeldressing apart of drizzle deze over de zalm voor extra smaak.
    • Optioneel: Maak het gerecht af met een gebakken kwarteleitje, zalmeitjes, dille en in knoflook gebakken oesterzwammen.

    Notities

    Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.

    Nutrition

    Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 20g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

    Garnalensalade met Citroenmayonaise en Toast

    Garnalensalade met Citroenmayonaise en Toast

    Bereidingstijd18 minuten
    Recept categorieën: Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
    Land van herkomst: Nederland
    Jaargetijde:: Snel te maken
    Servings: 4 personen
    Calories: 248kcal
    Author: Albert Heijn / Allerhande

    Equipment

    Ingrediënten

    • ½ citroen
    • 2 x 100 g Hollandse garnalen
    • ½ zakje verse dille à 15 g fijngesneden
    • 12 sprietjes bieslook in stukjes
    • ½ komkommer geschild
    • 4 eetlepels mayonaise
    • 2 eetlepels volle yoghurt
    • 2 sneetjes witbrood ontkorst
    • 4 mooie bladen ijsbergsla

    Instructies

    • Boen de citroen schoon, rasp de schil eraf en pers het sap uit.
    • Meng de garnalen in een kommetje met dille, bieslook, citroensap en peper naar smaak.
    • Halveer de komkommer in de lengte en verwijder de zaadlijsten met een lepel.
    • Snijd de komkommer vervolgens in kleine blokjes.
    • Meng in een ander kommetje de mayonaise met de yoghurt en de helft van de citroenrasp.
    • Bewaar de garnalenmengsel, komkommer en citroenmayonaise tot gebruik afgedekt in de koelkast.
    • Rooster de sneetjes brood goudbruin in een broodrooster en snijd ze schuin doormidden.
    • Verdeel de bladen ijsbergsla over vier borden.
    • Meng de komkommer door het garnalenmengsel en schep het mengsel in de slabladeren.
    • Schep de citroenmayonaise naast de garnalen in de slabladen en strooi de rest van de citroenrasp eroverheen.
    • Serveer met geroosterde toast.

    Notities

    Wijnadvies:

    Deze frisse garnalensalade met citroenmayonaise past goed bij een droge, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Chablis uit Frankrijk.

    Nutrition

    Calories: 248kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

    Bonbon van gerookte zalm met kaviaar

    Bonbon van gerookte zalm met kaviaar

    Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
    Land van herkomst: Nederland
    Servings: 4
    Calories:
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 6 plakken gerookte zalm
    • 1,5 eetlepel azijn
    • 1 theelepel fijne Dijonmosterd
    • 4 eetlepels maïsolie
    • 1 theelepel poedersuiker
    • versgemalen peper
    • 150 g fijngesneden ijsbergsla
    • 2 eetlepels mayonaise
    • 6 eetlepels crème fraîche
    • 2 eetlepels fijngeknipt bieslook
    • 100 g sevrugakaviaar
    • 1 eetlepel kervel
    • 4 theelepel kaviaar
    • 4 to efjes friséesla

    Instructies

    • Leg in acht kommetjes een flink stuk plastic folie dat er rondom overheen hangt.
    • Snijd elke plak zalm overlangs doormidden en leg in elk kommetje kruiselings acht repen zalm zo dat ze over de rand hangen.
    • Roer voor de vinaigrette de azijn met de mosterd, de maïsolie, poedersuiker en peper door elkaar.
    • Snijd de ijsbergsla in fijne reepjes.
    • Vermeng de ijsbergsla met de vinaigrette (let op, de sla mag beslist niet vochtig zijn).
    • Vul de beklede kommetjes met de sla en sla de overhangende zalm eroverheen.
    • Verpak deze zalmbonbons in folie en leg ze in de koelkast.
    • Roer voor de kaviaarsaus de mayonaise en de crème fraîche door elkaar.
    • Breng de saus op smaak met peper en roer het bieslook en de sevruga kaviaar erdoor.
    • Maak op vier gekoelde borden een spiegeltje kaviaarsaus.
    • Leg in het midden een bonbon met daarop een theelepel kaviaar.
    • Garneer met een toefje kervel en een toefje frisée.