Knapperige Andijvie-Shoarmaschotel

Knapperige Andijvie-Shoarmaschotel

Deze knapperige andijvie-shoarmaschotel is een heerlijke en makkelijke maaltijd voor elke dag van de week. De combinatie van sappige shoarma, knapperige andijvie, romige aardappelpuree en gesmolten oude kaas zorgt voor een smaakvolle ervaring. Ideaal voor een snelle en voedzame maaltijd uit de airfryer.
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g shoarma
  • 300 g andijvie
  • Kookroom light scheutje
  • 200 g aardappelpuree
  • Geraspte oude kaas

Instructies

  • Bak de shoarma 10 minuten op 180 graden in de airfryer.
  • Laat ondertussen de andijvie slinken in een vergiet door er gekookt water overheen te gieten en druk het overtollige vocht eruit.
  • Doe de gebakken shoarma in een ovenschaal en verdeel de andijvie eroverheen.
  • Giet een scheutje kookroom light (Finesse) over de andijvie.
  • Verdeel de aardappelpuree over de andijvie en bestrooi met geraspte oude kaas.
  • Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde airfryer en bak op 175 graden voor 20-25 minuten, tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke ovenschotel.

Notities

Combineer met een rode wijn zoals een Merlot.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 15g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Aardappel Quenelles

Romige Aardappel Quenelles

Deze romige aardappel quenelles zijn een elegant en smaakvol bijgerecht dat perfect past bij lamsbout of andere feestelijke gerechten.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Basisrecept, Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • Dikke aardappelpuree
  • Melk naar smaak
  • Klontje boter
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 tl mierikswortel puree optioneel

Instructies

  • Bereid een dikke aardappelpuree en breng deze op smaak met melk, een klontje boter en wat nootmuskaat.
  • Voeg, indien gewenst, 2 theelepels mierikswortel puree toe voor extra smaak.
  • Gebruik twee eetlepels om quenelles te vormen door de puree tussen de lepels over elkaar heen te schuiven.
  • Vries de quenelles in als je ze later wilt gebruiken, of bak ze direct in de Airfryer of oven.
  • Serveer de quenelles als bijgerecht, bijvoorbeeld samen met lamsbout en spruitjes.

Notities

Combineer met een zachte Merlot.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Abrikozencoulis

Abrikozencoulis

Deze abrikozencoulis is een perfecte aanvulling voor desserts, gebak of ijs. Met een vleugje Apricot Brandy krijgt de saus een extra dimensie!
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 25
Calories: 50kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 dl abrikozenpuree bijv. Boiron
  • 1,5 dl suikerwater
  • Sap van één citroen
  • Aardappelzetmeel naar behoefte
  • 30 cc Apricot Brandy

Instructies

  • Ontdooi de abrikozenpuree en meng deze met het suikerwater en het citroensap.
  • Breng het geheel aan de kook in een pan.
  • Maak van het aardappelzetmeel met wat water een papje.
  • Voeg het papje al roerend toe aan de kokende saus totdat deze licht gebonden is.
  • Laat de saus snel afkoelen.
  • Maak de saus op smaak met de Apricot Brandy.
  • Houd er rekening mee dat de saus bij afkoeling dikker wordt.

Notities

Deze coulis past goed bij desserts met een glas lichtzoete dessertwijn, zoals een Sauternes.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.01g | Sugar: 11g

Karameliseerde Gebakken Witlof met Citroen en Suiker

Karameliseerde Gebakken Witlof met Citroen en Suiker

Een heerlijk bijgerecht met een subtiele balans tussen zoet en zuur: gebakken witlof met karamel en citroen.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 struikjes witlof
  • 50 g boter
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels citroensap
  • Naar smaak zout
  • Naar smaak peper

Instructies

  • Snijd de kern uit de witlofstruikjes en kook ze in 8 minuten beetgaar.
  • Halveer de struikjes witlof.
  • Verhit de boter in een koekenpan en voeg de suiker, citroensap, peper en zout toe.
  • Bak de witlofhelften in de pan en laat ze 5 minuten goudbruin karameliseren.

Notities

Combineer met een frisse Chardonnay om de zoete en zure smaken te accentueren.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 2g | Vet: 13g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Krokante Gebakken Witlof met Gekruid Paneermeel

Krokante Gebakken Witlof met Gekruid Paneermeel

Deze krokant gebakken witlof met gekruid paneermeel is een heerlijk bijgerecht dat de klassieke Hollandse smaken naar een hoger niveau tilt.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 stronken witlof
  • 1 eetlepel boter of margarine
  • 2 eetlepels gekruid paneermeel
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Maak de witlof schoon en verwijder het bittere harde gedeelte aan de onderkant.
  • Kook de witlof gaar in een pan met licht gezouten water, ongeveer 8 minuten.
  • Laat de witlof goed uitlekken in een vergiet.
  • Verhit de boter in een koekenpan tot deze lichtbruin kleurt.
  • Leg de witlof in de pan en bestrooi de bovenkant met het gekruide paneermeel.
  • Bak de witlof tot de onderkant goudbruin en krokant is en draai ze voorzichtig om.
  • Bak de witlof rondom mooi bruin en krokant.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappelen en een stukje vlees of een vegetarische schnitzel.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de licht bittere smaak van witlof en het krokante paneermeel.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g

Gebakken Wintergroenten met Spekjes en Kruiden

Gebakken Wintergroenten met Spekjes en Kruiden

Een hartig en smaakvol gerecht met gebakken wintergroenten en spekjes, perfect voor koude dagen.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g winterwortels geschild en in stukken
  • 400 g koolrabi geschild en in stukken
  • 1 stuks venkel schoongemaakt en in stukken
  • 1 grote tomaat ontveld en in blokjes
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 rode uien in stukken gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 100 g spekjes in blokjes
  • 1 dl witte wijn
  • 2 takjes tijm
  • 6 blaadjes salie drie keer doorsneden
  • Naar smaak zout
  • Naar smaak peper

Instructies

  • Maak de winterwortels, koolrabi en venkel schoon en snijd ze in stukken.
  • Kook deze groenten beetgaar in een pan met gezouten water en laat ze afkoelen.
  • Ontvel de tomaat, verwijder de zaadjes, en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Bewaar deze voor garnering.
  • Hak de knoflook fijn en snijd de rode uien in stukken.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook, uien en spekjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de witte wijn, tijm en gesneden salie toe aan de pan.
  • Voeg de beetgare groenten toe en schep alles goed om.
  • Breng de groenten op smaak met zout en peper.
  • Serveer het gerecht warm, gegarneerd met de blokjes tomaat.

Notities

Serveer met een droge Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Geurige Lamsboutjes met Rozemarijn

Geurige Lamsboutjes met Rozemarijn

Recept categorieën: Airfryer, Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 lamsboutjes van ca. 350 g
  • ½ tl zeezout
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • 4 teentjes knoflook gehakt
  • 2 el olijfolie
  • 4-6 takjes verse rozemarijn
  • 2 dl lamsbouillon
  • 2 el balsamicoazijn
  • Aardappelpuree en gestoomde groenten voor het serveren

Instructies

  • Wrijf de lamsboutjes in met zout en peper en plaats ze in een kookpan die in de airfryer past zonder de zijkanten te raken.
  • Wrijf het lamsvlees in met de gehakte knoflook en besprenkel het vervolgens met olijfolie.
  • Leg de takjes rozemarijn rondom en onder het lamsvlees.
  • Plaats de voorbereide pan met het lamsvlees in de airfryer.
  • Stel de airfryer in op 220 °C en de timer op 20 minuten.
  • Voeg na 20 minuten de helft van de bouillon en azijn toe, verlaag de temperatuur naar 120 °C en stel de timer in op nog 2 uur.
  • Voeg de overgebleven bouillon en azijn 1 uur voor het einde van de baktijd toe.
  • Keer het lamsvlees tussentijds één keer om.
  • De lamsboutjes zijn klaar wanneer het vlees gemakkelijk van het bot af komt.
  • Serveer met aardappelpuree en gestoomde groenten.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 40g | Vet: 34g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Rogvleugels met Emmentaler en Beurre Noir

Rogvleugels met Emmentaler en Beurre Noir

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 800 g voorgekookte aardappeltjes
  • 4 eetlepels olie
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • Schil van 1 citroen in ragfijne reepjes
  • 1 spitskool in vieren gesneden
  • 4 rogvleugels zonder vel
  • Zout
  • 6 eetlepels witte wijnazijn
  • 120 g geraspte Emmentaler
  • 120 g boter

Instructies

  • Bak de voorgekookte aardappeltjes in 4 eetlepels olie gedurende 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg de fijngesneden peterselie en de citroenschilreepjes toe aan de aardappeltjes en meng goed.
  • Kook de spitskool in 5 minuten beetgaar in licht gezouten water.
  • Giet af en zet apart.
  • Breng een pan met water en zout aan de kook, voeg 6 eetlepels witte wijnazijn toe en laat de rogvleugels hierin gedurende 10 minuten tegen de kook aan garen.
  • Laat de rogvleugels uitlekken en verdeel de geraspte Emmentaler erover.
  • Smelt de boter in een pan en laat deze bruinen zonder te verbranden.
  • Schenk de beurre noir over de rogvleugels.
  • Serveer de rog met de spitskool en de gebakken aardappeltjes.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Chablis past uitstekend bij de delicate smaak van de rog en de rijke beurre noir.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 3g

Staartstuk met Sperziebonen en Kumquats

Staartstuk met Sperziebonen en Kumquats

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g rundvlees dikke lende
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel olie
  • 3 dl vleesfond
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • Zout en peper naar smaak
  • 50 g boter
  • 350 g sperziebonen
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 25 g boter
  • 1 rode ui in plakjes
  • 6 kumquats in plakjes

Instructies

  • Bestrooi het rundvlees met peper.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak het vlees aan elke kant 6-8 minuten tot het medium-rare is.
  • Haal het vlees uit de pan, dek het af met aluminiumfolie en houd het warm.
  • Roer de aanbaksels in de pan los met 3 dl vleesfond en laat de saus tot de helft inkoken.
  • Voeg de sinaasappellikeur, zout en peper naar smaak toe.
  • Haal de pan van het vuur en klop er 50 g boter door tot de saus mooi gebonden is.
  • Kook de sperziebonen in een kookpan met ruim kokend water gedurende 10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet af en zet apart.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de fijngesneden sjalotjes gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de plakjes rode ui en kumquats toe en bak nog eens 3 minuten.
  • Meng de sperziebonen door de sjalotten, rode ui en kumquats.
  • Serveer het rundvlees met de saus en de sperziebonenmix.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot past goed bij het rijke rundvlees en de citrusachtige tonen van de kumquats.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Lasagnerolletjes met Drie Kazen en Spinazie

Lasagnerolletjes met Drie Kazen en Spinazie

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotta of roomkaas
  • Zout peper en nootmuskaat naar smaak
  • 1 eetlepel olie
  • 200 g spinazie grof gehakt
  • 10 lasagnevellen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 g Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng de mascarpone en ricotta (of roomkaas) in een grote kom.
  • Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de gehakte spinazie gedurende 2 minuten met een snufje zout en peper.
  • Laat de spinazie uitlekken en roer het door het kaasmengsel.
  • Kook de lasagnevellen 5 minuten in ruim kokend water.
  • Laat ze uitlekken en snijd ze in de lengte door.
  • Rol de gesneden lasagnevellen losjes op en zet ze rechtop in een ingevette ovenschaal.
  • Schep het kaasmengsel in de pastarolletjes.
  • Bestrijk de rolletjes met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak de lasagnerolletjes 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en bubbelend zijn.

Notities

Wijnadvies:
Een medium-bodied witte wijn zoals een Pinot Grigio past perfect bij de rijke en romige smaken van deze lasagnerolletjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 4g