Groene groentesalade met makreel en sinaasappel

Groene groentesalade met makreel en sinaasappel

Een frisse en voedzame salade met geroosterde groene groenten, sappige sinaasappel en gerookte makreel, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g broccoli in roosjes
  • 250 g boontjesmix
  • 1 eetlepel azijn
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 500 g aardappels schoongeboend
  • 2 sinaasappels
  • 2 eetlepels fijngesneden munt
  • 50 g olijven
  • 200 g gerookte makreel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Meng in een bakplaat de broccoli en boontjesmix met azijn, 3 eetlepels olijfolie, zout en peper.
  • Rooster de groenten 15-20 minuten in het midden van de oven en schep regelmatig om.
  • Snijd de aardappels in plakjes (schil mag eraan blijven) en kook ze in 10 minuten beetgaar.
  • Laat de aardappels uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de sinaasappels dik en vang het sap op.
  • Verwijder het vel en de graten van de makreel en verdeel het visvlees in stukjes.
  • Klop een dressing van de resterende 2 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sinaasappelsap, munt, zout en peper.
  • Meng de geroosterde groenten, aardappelplakjes, sinaasappel en makreel door de dressing.
  • Verdeel de salade over vier borden en garneer met olijven.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood en een scheutje extra olijfolie voor een volle smaak.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij de frisse tonen van sinaasappel en makreel.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Exotische rijstsalade met mango, paprika en kip

Exotische rijstsalade met mango, paprika en kip

Een frisse en kleurrijke exotische rijstsalade met sappige mango, knapperige paprika, malse kip en een romige dressing. Perfect voor een zomerse maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kip, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels wokolie bijv. Conimex
  • 1 tl kerriepoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • 400 g kipfilet
  • 300 g rijst
  • 3 eetlepels mayonaise halfvol
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2 rode paprika’s in kleine stukjes
  • 1 blik maïs ca. 400 g, uitgelekt
  • 1 mango in stukjes
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 75 g cashewnoten
  • eetlepels koriander fijngehakt

Instructies

  • Meng 1 eetlepel olie met kerriepoeder, zout en peper naar smaak en bestrijk de kipfilets hiermee.
  • Verhit een grillpan en rooster de kipfilets aan beide kanten bruin en gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Laat de kipfilets afkoelen en snijd ze in reepjes.
  • Kook de rijst in water met een snufje zout volgens de instructies op de verpakking.
  • Laat de rijst goed afkoelen.
  • Klop in een kleine kom een dressing van de resterende olie, mayonaise, sinaasappelsap, tomatenketchup, en zout en peper naar smaak.
  • Meng in een grote kom de afgekoelde rijst met de gesnipperde rode ui, rode paprika, maïs, mango, bosuitjes, cashewnoten en de kipreepjes.
  • Voeg de dressing toe en meng goed door.
  • Garneer de rijstsalade met fijngehakte koriander vlak voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
De exotische smaken van deze salade passen perfect bij een frisse witte wijn zoals Tanguero Torrontes. De fruitige tonen van de wijn versterken de mango en paprika, terwijl de zuurgraad de salade in balans brengt.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Penne met rucola, zalmblokjes en basilicum pesto

Penne met rucola, zalmblokjes en basilicum pesto

Een smaakvolle pasta met malse zalmblokjes, frisse rucola en een romige basilicum pesto. Een eenvoudig en snel gerecht dat perfect is voor een doordeweekse avond.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g penne rigate pasta
  • 600 g zalmfilet in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 250 g olijven gehalveerd
  • 15 g verse basilicum in reepjes gesneden
  • 100 g groene pesto
  • 75 g rucola
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de penne rigate in ruim kokend water met een snufje zout bijna gaar (ongeveer 10 minuten, iets korter dan op de verpakking staat).
  • Spoel de pasta af met koud water en laat uitlekken in een vergiet.
  • Bestrooi de zalmblokjes met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de zalmblokjes in ongeveer 5 minuten rondom bruin en gaar.
  • Laat de olijven uitlekken en halveer ze.
  • Snijd de basilicum in fijne reepjes.
  • Verwarm de groene pesto in een wok op laag vuur.
  • Voeg de pasta toe en meng goed, zodat de pasta volledig bedekt is met pesto.
  • Haal de wok van het vuur en schep de rucola, gehalveerde olijven en gesneden basilicum door de pasta.
  • Verdeel de pasta over vier borden en leg de gebakken zalmblokjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade en extra basilicumblaadjes voor garnering.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse Pinot Grigio sluit perfect aan bij de smaken van de zalm, basilicum pesto en rucola. De citrusachtige tonen maken het gerecht compleet.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 38g | Vet: 25g | Zout: 1.6g | Sugar: 2g

Tilapiafilet met zongedroogde tomaten en pasta

Tilapiafilet met zongedroogde tomaten en pasta

Een heerlijke combinatie van sappige tilapiafilet, zongedroogde tomaten en romige tagliatelle.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 tilapiafilets ca. 100 g per stuk
  • 300 g tagliatelle pasta
  • 100 g zongedroogde tomaten 1 zakje
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 600 g prei 2 zakken à 300 g
  • 150 g witte wijnsaus voor vis 1 bakje
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Week de zongedroogde tomaten 15 minuten in 200 ml warm water en spoel ze af met koud water.
  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de knoflook en prei ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de witte wijnsaus toe aan het preimengsel en roer goed.
  • Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper en leg ze op het preimengsel.
  • Stoof de vis afgedekt ongeveer 5 minuten tot de filets gaar zijn.
  • Snijd ondertussen de geweekte tomaten in stukjes en voeg ze toe.
  • Verwarm nog 1 minuut mee.
  • Schep de vis en groenten voorzichtig uit de pan en serveer met de tagliatelle.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse peterselie en een paar schijfjes citroen voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de lichte, ziltige smaken van de vis en tomaten.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Tilapia Roerbakschotel met Wokgroenten en Rijst

Tilapia Roerbakschotel met Wokgroenten en Rijst

Een snelle en gezonde roerbakschotel met tilapia, kleurrijke wokgroenten en rijst, ideaal voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Azië, Europa, Fusion
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 300 gram rijst
  • 2 schaaltjes tilapiafilet ca. 250 gram elk
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 zak wokgroenten grofgesneden (400 gram)
  • 3 eetlepels worcestershiresaus
  • 4 eetlepels gembersiroop

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Snijd de tilapia in reepjes.
  • Pel en snipper de uien en knoflook.
  • Verhit de olie in een wok en fruit de ui en knoflook 1 minuut.
  • Voeg de tilapia toe en bak 3 minuten mee.
  • Schep de tilapia uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de wokgroenten toe aan de overgebleven bakolie en bak 3 minuten mee.
  • Roer de worcestershiresaus en gembersiroop erdoor en laat 2 minuten meewarmen.
  • Schep de tilapia door de groenten.
  • Serveer de roerbakschotel met rijst.

Notities

Deze roerbakschotel gaat goed samen met een droge Riesling of een lichte Sauvignon Blanc, die de smaken van de tilapia en wokgroenten complementeert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 2.2g | Sugar: 10g

Roerbakschotel met tilapia en rijst

Roerbakschotel met tilapia en rijst

Een snelle en gezonde roerbakschotel met tilapia, verse groenten en een vleugje gember.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 500 g tilapiafilet 2 schaaltjes à ca. 250 g
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 400 g wokgroenten
  • 3 eetlepels worcestershiresaus
  • 4 eetlepels gembersiroop

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Snijd de tilapiafilet in reepjes.
  • Pel en snipper de uien en knoflook fijn.
  • Fruit de ui en knoflook 1 minuut in 3 eetlepels olijfolie in een wok.
  • Voeg de tilapiareepjes toe en bak ze 3 minuten mee.
  • Haal de tilapia uit de pan en houd deze warm onder aluminiumfolie.
  • Voeg de wokgroenten toe aan de resterende olie en bak 3 minuten mee.
  • Roer de worcestershiresaus en gembersiroop door de groenten en laat nog 2 minuten meewarmen.
  • Voeg de tilapia weer toe aan de groenten en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer de roerbakschotel met de rijst.

Notities

Serveertip:
Strooi sesamzaadjes of verse koriander over de schotel voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de lichte en smaakvolle tilapia en groenten.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Mediterrane tilapia met broccoli en rösti

Mediterrane tilapia met broccoli en rösti

Een snelle en smaakvolle ovenschotel met tilapiafilet, broccoli en krokante rösti.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g broccoli
  • 450 g tilapiafilet 2 schaaltjes à ca. 225 g
  • 30 g peterselie
  • 600 g rösti diepvries
  • 50 g belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 °C (of gasovenstand 5).
  • Maak de broccoli schoon, verdeel het in roosjes, en kook ze 6 minuten beetgaar.
  • Laat uitlekken.
  • Leg de tilapiafilet in een ingevette ovenschaal, bestrooi met peper en zout en besprenkel met 3 eetlepels olie.
  • Bak de vis in het midden van de oven ongeveer 10 minuten.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Bak de rösti volgens de aanwijzingen op de verpakking en meng de peterselie erdoor in de laatste 3 minuten.
  • Voeg de broccoli toe aan de ovenschaal, bestrooi met kaas en plaats nog 5 minuten in de oven.
  • Serveer de ovenschotel met de rösti.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade met citroendressing.
Wijnadvies:
Een lichte Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 12g | Sugar: 2g

Gestoofde tilapiafilet met olijvenpuree en Mediterrane groenten

Gestoofde tilapiafilet met olijvenpuree en Mediterrane groenten

Een smaakvol gerecht met tilapiafilet, Mediterrane groenten en een romige olijvenpuree.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Italië, Mediterraan
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 zak Italiaanse groentemix 400 g
  • 1 theelepel oregano
  • Mespunt gedroogde tijm
  • 500 g tilapiafilet 2 schaaltjes à 250 g
  • Olijfolie
  • 2 eetlepels zwarte olijventapenade potje à 140 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de aardappels, was ze, snijd ze in stukjes, en kook ze in 20 minuten gaar.
  • Meng de tomatenblokjes, Italiaanse groentemix, oregano, tijm, zout, en peper in een ovenschaal.
  • Snijd de tilapiafilet in 4 stukken en leg deze op het groentemengsel.
  • Bestrooi de tilapiafilets met zout en peper en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie.
  • Stoof de tilapia in de oven ongeveer 20 minuten tot ze gaar is.
  • Giet de aardappels af, stamp ze fijn, en meng ze met de rest van de olijfolie en de olijventapenade tot een puree.
  • Serveer de tilapia op de groenten met een schep olijvenpuree.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse basilicum en een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Undurraga Chardonnay past perfect bij de milde smaak van de tilapia en de hartige olijvenpuree.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Romige Pasta Carbonara met Spek en Basilicum

Romige Pasta Carbonara met Spek en Basilicum

Geniet van deze snelle en romige pasta carbonara met spek en verse basilicum, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram jong belegen kaas geraspt
  • 2 eetlepels basilicum geknipt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 2 uien in partjes
  • 400 gram pasta naar keuze
  • 125 gram magere spekreepjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit intussen de olijfolie in een pan en fruit de uien met de knoflook gedurende 5 minuten.
  • Voeg de spekreepjes toe en bak ze nog eens 5 minuten mee tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Giet de pasta af en meng het met het spekmengsel in de pan.
  • Voeg de geraspte kaas toe en roer goed door tot de kaas gesmolten is.
  • Breng op smaak met peper en meng het basilicum erdoor.
  • Serveer de pasta direct.

Notities

Serveer deze pasta met een klassieke Chianti uit Toscane, die zijn fruitige aroma's en levendige zuurgraad mooi combineert met de rijke smaak van het gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Indonesische Babi Ketjap met Sperziebonen en Taugé

Indonesische Babi Ketjap met Sperziebonen en Taugé

Een smaakvol Indonesisch gerecht met sappige Babi Ketjap, beetgare sperziebonen en taugé, geserveerd met rijst en knapperige kroepoek.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g rijst
  • 1 paprika schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden
  • 500 g hamlappen in blokjes gesneden en drooggedept
  • 500 g gebroken sperziebonen
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 500 g roerbaksaus Babi Ketjap uit pot
  • 125 g taugé
  • 60 g kroepoek

Instructies

  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Breng een pan met water aan de kook en kook de sperziebonen in 8 minuten beetgaar.
  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan op middelhoog vuur.
  • Bak de blokjes hamlap in 5 minuten goudbruin en gaar.
  • Voeg de reepjes paprika toe aan de pan en bak ze 2 minuten mee.
  • Schep de roerbaksaus en taugé door het vlees en laat het geheel goed doorwarmen.
  • Serveer de Babi Ketjap met de gekookte rijst, sperziebonen en kroepoek.

Notities

Serveertip:
Garneer het gerecht met fijngehakte koriander en een schijfje limoen voor een extra frisse touch.
Wijnadvies:
Combineer met een Norton Torrontés. Deze witte wijn complementeert de zoete en hartige smaken van de Babi Ketjap perfect.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g