Filodeegtaartjes met Geitenkaas en Pistache

Filodeegtaartjes met Geitenkaas en Pistache

Deze knapperige filodeegtaartjes met romige geitenkaas, pistachenoten en frisse sinaasappelrasp zijn een perfect voorgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • ½ pak filodeeg diepvries
  • 1 sinaasappel
  • 1 zakje gepelde pistachenootjes 55 gram
  • 1 schaaltje haricots verts 150 gram, schoongemaakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 plakken geitenkaas
  • Peper

Instructies

  • Laat het filodeeg in de verpakking 2 uur bij kamertemperatuur ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kook de haricots verts 5 minuten beetgaar.
  • Spoel de boontjes af met koud water en laat goed uitlekken.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil grof.
  • Hak de pistachenoten grof.
  • Leg de vellen filodeeg op een werkvlak en bestrijk ze dun met 2 eetlepels olijfolie.
  • Vouw vier vellen luchtig in vieren.
  • Snijd het vijfde vel in 4 stukken en leg deze tussen de gevouwen vellen.
  • Leg de deegplakken op een ingevette bakplaat en bestrijk de bovenkant met 1 eetlepel olie.
  • Leg de haricots verts naast elkaar op het deeg en bedek met een plak geitenkaas.
  • Verdeel de pistachenoten en sinaasappelrasp erover.
  • Bestrooi royaal met peper en besprenkel met de resterende olie.
  • Bak de geitenkaastaartjes 15 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer met een salade van romana sla en zwarte olijven.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade van rucola, cherrytomaatjes en een honing-mosterddressing.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Rocca Bianca Soave past perfect bij de romige geitenkaas en knapperige filodeeg.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g

Krokante Chinese Loempia’s met Groenten en Vlees

Krokante Chinese Loempia's met Groenten en Vlees

Heerlijke krokante Chinese loempia's gevuld met een smakelijke mix van groenten, kip, ham, en een vleugje sesamolie.
(plus 12 uur ontdooitijd)1 uur
Land van herkomst: China
Feestdagen etc: Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: loempia's
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels olie voor wokken
  • 2 eetlepels water
  • 3 gedroogde Chinese paddestoelen
  • 12 loempiavellen diepvries
  • 50 g worteltjes
  • 75 g ham
  • 75 g hamlappen
  • 75 g kip
  • 100 g taugé
  • 100 g witte kool
  • ¼ theelepel sesamolie
  • ½ theelepel maïzena
  • 1 theelepel pale medium dry sherry
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel sojasaus
  • Lenteui of stukje prei
  • Olie voor frituren

Instructies

  • Laat de loempiavellen 12 uur ontdooien.
  • Was de gedroogde Chinese paddestoelen en week ze 30 minuten in warm water, laat uitlekken, verwijder de stelen en snijd de paddestoelen in dunne reepjes.
  • Snijd de groenten, kip, en vlees in dunne reepjes.
  • Meng de kip, vlees, 1 theelepel suiker, 1 theelepel sojasaus, 1 theelepel sherry, ¼ theelepel sesamolie, en ½ theelepel maïzena in een kom.
  • Was de taugé goed af.
  • Verhit op hoog vuur de wok en voeg 2 eetlepels olie toe.
  • Roerbak het kipmengsel tot het verkleurt.
  • Voeg de gesneden groenten en ham toe en roerbak nog 1 minuut.
  • Bind het vocht in de wok met zoveel van het bindpapje (gemaakt van 1 eetlepel maïzena en 2 eetlepels water) totdat het mengsel samenhangend is.
  • Laat de vulling volledig afkoelen.
  • Verdeel de vulling in 12 gelijke porties.
  • Leg een portie vulling op een loempiavel, vouw de zijkanten naar binnen en rol op.
  • Bestrijk de rand met een beetje losgeklopt ei om te plakken.
  • Verhit olie in een frituurpan of wok en frituur de loempia's goudbruin en krokant.
  • Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm.

Notities

Serveer met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Gevulde Speculaas met Amandelspijs

Gevulde Speculaas met Amandelspijs

Deze klassieke gevulde speculaas met rijke amandelspijs en geurige speculaaskruiden is een echte traktatie. Perfect voor Sinterklaas of bij een kop warme thee!
Bereidingstijd1 uur
rusttijd1 dag
Recept categorieën: Gebak, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings:
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g basterdsuiker
  • 250 g gezeefd volkorenmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 175 g koude plantaardige margarine in stukjes
  • el speculaaskruiden
  • ½ tl zout
  • 3 el sojamelk
  • 400 g amandelspijs
  • 1 ei optioneel, voor bestrijken
  • Hele amandelen voor decoratie

Instructies

  • Meng de basterdsuiker, volkorenmeel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout in een kom.
  • Voeg de koude margarine toe en kneed het tot een kruimelig deeg.
  • Voeg de sojamelk toe en kneed tot een samenhangend deeg.
  • Laat het deeg een nacht afgedekt rusten in de koelkast.
  • De volgende dag:
  • Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat of bakvorm met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in twee gelijke delen en rol beide delen uit tot een lap van 5 mm dikte.
  • Leg één deeglap op de bakplaat en bestrijk dun met een beetje losgeklopt ei of melk.
  • Verdeel de amandelspijs gelijkmatig over het deeg en druk glad.
  • Leg de tweede deeglap erbovenop en druk voorzichtig aan.
  • Bestrijk de bovenkant opnieuw met ei en versier met hele amandelen.
  • Bak de speculaas in het midden van de oven 40 minuten op 170°C.
  • Laat afkoelen op een rooster en snijd in stukken.

Notities

Serveertip:

Serveer met een kop warme chocolademelk of kruidige thee voor een ultiem herfst- en wintermoment.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscatel of een warme Glühwein past perfect bij de kruidige smaken van de speculaas.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.4g | Sugar: 18g

Knapperige Kaas-Sesam Spiralen

Knapperige Kaas-Sesam Spiralen

Deze krokante kaas-sesam spiralen van bladerdeeg zijn heerlijk als borrelhapje of bij een feestelijke gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Laat de plakjes bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien.
  • Strooi wat bloem op het werkblad of een snijplank.
  • Leg telkens 2 plakjes bladerdeeg op elkaar en verwijder het bakpapier ertussen.
  • Snijd de stapeltjes bladerdeeg in 6 gelijke repen.
  • Draai elke reep in een spiraalvorm.
  • Meng in een diep bord de sesamzaadjes en Parmezaanse kaas.
  • Klop in een kommetje de eieren los met 2 eetlepels water.
  • Bestrijk de spiralen met het losgeklopte ei en bestrooi met het kaas-sesammengsel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de spiralen erop.
  • Bak de spiralen 20-25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveertip:

Serveer warm of op kamertemperatuur als borrelhapje of bij een kaasplank.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Prosecco past perfect bij deze kaas-sesam spiralen.

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 0.5g

Hartige Kaaskletsers met Spek en Ananas

Hartige Kaaskletsers met Spek en Ananas

Deze knapperige hartige taartjes met kaas, spek en ananas zijn perfect als snack of voorgerecht. Een heerlijke combinatie van hartig en zoet!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hartige taart, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 pakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 schijf ananas uit blik, in kleine stukjes
  • 2 eieren
  • 125 g roomkaas
  • 50 g spekreepjes
  • 2 tl kerriepoeder
  • 75 g belegen kaas geraspt
  • 10 sprietjes bieslook fijngeknipt
  • 1 el boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien.
  • Laat de ananas uitlekken en snijd in kleine stukjes.
  • Klop de eieren los in een kom met een vork.
  • Roer de roomkaas, spekreepjes, ananas en kerriepoeder erdoor.
  • Vet de bakvormpjes licht in met boter.
  • Leg in elk vormpje een plakje bladerdeeg en druk goed aan.
  • Snijd het overtollige deeg weg en prik gaatjes in de bodem met een vork.
  • Verdeel het eimengsel over de vormpjes en bestrooi met de geraspte kaas.
  • Knip de bieslook fijn en strooi over de taartjes.
  • Bak de taartjes in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat ze 5 minuten afkoelen en snijd het deeg langs de randen los voordat je ze uit de vormpjes haalt.

Notities

Serveertip:

Serveer warm met een frisse salade of een lichte mosterdsaus.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij deze hartige taartjes.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gekruid Varkensheupstuk met Kaneel en Steranijs

Gekruid Varkensheupstuk met Kaneel en Steranijs

Dit sappige varkensheupstuk wordt geroosterd met een kruidige marinade van kaneel, steranijs en kardemom, wat zorgt voor een heerlijk aromatische smaak.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg varkensvlees heupstuk
  • 60 g boter gesmolten
  • 2 el sojasaus
  • 2 el honing
  • 4 kaneelstokjes
  • 4 stuks steranijs
  • 4 geplette kardemompeultjes
  • 4 teentjes knoflook gepeld

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Leg het varkensheupstuk op een groot stuk bakpapier.
  • Meng de gesmolten boter met de honing en sojasaus en bestrijk het vlees rondom met dit mengsel.
  • Verdeel de kaneelstokjes, steranijs, kardemompeultjes en knoflookteentjes over het vlees.
  • Vouw het bakpapier dicht zodat het vlees goed ingepakt is.
  • Plaats het pakket op een bakplaat en bak gedurende 35 minuten in de oven.
  • Haal het vlees uit de oven, laat 5 minuten rusten en snijd het in plakken.

Notities

Serveertip:

Serveer met geroosterde groenten en aardappelpuree voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Shiraz of Malbec past perfect bij de kruidige smaak van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 50g | Vet: 26g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g

Biersoep met Krokante Deegkorst

Biersoep met Krokante Deegkorst

Deze unieke biersoep wordt geserveerd in een bierpul en afgedekt met een goudbruine krokante deegkorst. Een feestelijk gerecht voor bierliefhebbers!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: oktoberfest
Servings:
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter warme biersoep bijvoorbeeld een romige biersoep met kruiden
  • 1 rol bladerdeeg of gistdeeg
  • 1 ei

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Rol het deeg uit tot een dunne plak die groter is dan de opening van de bierpul.
  • Giet de warme biersoep in de bierpullen.
  • Maak de bovenrand van de bierpul vochtig en leg de deegplak erop.
  • Druk de zijkanten goed aan zodat het deeg stevig vastzit.
  • Klop het ei los en bestrijk het deeg met een kwastje.
  • Plaats de bierpullen op een bakplaat en zet ze in de hete oven.
  • Bak het deeg in ca.
  • 15 minuten goudbruin en krokant.
  • Serveer direct en breek de korst open om de soep te eten.

Notities

Serveertip:

Serveer met een glas donker bier voor een rijke, volle smaakbeleving.

Wijnadvies:

Niet van toepassing, deze soep past het best bij een Belgisch abdijbier of een robuust bruin bier.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Stoofperenpakketjes met Amandelspijs

Stoofperenpakketjes met Amandelspijs

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings:
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 6-8 stoofperen
  • 500 ml muskaatwijn
  • 1 laurierblaadje
  • 150 g suiker + 2 tl extra suiker
  • 1 kaneelstokje
  • Citroensap
  • Rasp van een halve sinaasappelschil
  • 1 vanillestokje
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 g amandelspijs
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Schil de stoofperen, maar laat het steeltje eraan zitten.
  • Snijd een dun plakje van de onderkant, zodat ze goed blijven staan.
  • Breng de muskaatwijn in een steelpan aan de kook met het laurierblaadje, 150 g suiker, het kaneelstokje, citroensap, sinaasappelrasp en het vanillestokje (gespleten en het merg eruit geschraapt).
  • Voeg de stoofperen toe en laat ze op laag vuur zachtjes sudderen tot ze gaar zijn, dit duurt ongeveer 30-40 minuten.
  • Laat de peren afkoelen in de siroop.
  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in vier gelijke vierkanten.
  • Meng de amandelspijs met 2 tl suiker.
  • Plaats een stoofpeer in het midden van elk vierkant bladerdeeg.
  • Vul het kuiltje van de stoofpeer met het amandelspijsmengsel.
  • Vouw de hoeken van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze zachtjes aan om pakketjes te vormen.
  • Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei.
  • Bak de stoofperenpakketjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer warm, eventueel met een beetje van de overgebleven siroop van de stoofperen.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, past goed bij de fruitige smaak van de stoofperen en de rijke amandelspijs.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 35g

Gorgonzola focaccia met tomaat en knoflookolie

Gorgonzola focaccia met tomaat en knoflookolie

Een heerlijke Italiaanse focaccia met smeuïge gorgonzola, sappige tomaten en knoflookolie. Perfect als lunch, borrelhapje of bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Hapjes, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 pak Easy Bakery Focaccia Italiaans 250 g
  • 4 tomaten in plakjes
  • 250 g gorgonzola in dunne plakjes
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook in een kom.
  • Snijd de focaccia open en bestrijk beide helften royaal met de knoflookolie.
  • Verdeel de plakjes tomaat gelijkmatig over het brood en leg er de dunne plakjes gorgonzola bovenop.
  • Schuif het brood onder de voorverwarmde grill en laat de kaas in ongeveer 5 minuten smelten en lichtbruin worden.
  • Haal het brood uit de oven en bestrooi met de fijngehakte bieslook.
  • Vouw de focaccia dicht en snijd in handzame stukken.
  • Serveer met een verfrissende rucolasalade.

Notities

Serveertip:
Serveer deze focaccia met een frisse rucolasalade met balsamicodressing voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een robuuste rode wijn zoals Canaletto Primitivo Puglia uit Italië vormt een perfecte aanvulling op de intense smaak van de gorgonzola en de kruidige focaccia.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 15g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g

Bladerdeeg Kerstboom met Tapenade en Kaas

Bladerdeeg Kerstboom met Tapenade en Kaas

Een feestelijke en knapperige bladerdeeg kerstboom gevuld met zelfgemaakte tapenade en kaas. Perfect als borrelhapje tijdens de feestdagen!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Hartige taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rollen Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 60 g uitgelekte tomaten in olie
  • 45 g uitgelekte olijven ontpit
  • 40 g oude kaas
  • 75 g geraspte kaas
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 klein teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel azijn
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Doe de tomaten, olijven, oude kaas, knoflook, olijfolie, azijn, peper en zout in een keukenmachine en hak tot een smeuïge tapenade.
  • Rol één vel bladerdeeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd een kerstboomvorm uit.
  • Verdeel de tapenade gelijkmatig over de kerstboomvorm.
  • Leg het tweede vel bladerdeeg er bovenop en snijd deze in dezelfde kerstboomvorm.
  • Snijd aan beide zijden van de "boom" stroken tot net niet in het midden en draai elke strook een paar keer om een "twist" te maken.
  • Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei en strooi de geraspte kaas erover.
  • Bak de kerstboom in de oven gedurende 20-30 minuten tot hij goudbruin en krokant is.
  • Laat de kerstboom iets afkoelen op een rooster voordat je hem serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de bladerdeeg kerstboom warm met een frisse salade of als onderdeel van een borrelplank.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc sluit perfect aan bij de hartige en romige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 8g | Vet: 19g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g