Klassieke Tomatensoep met Preiringen

Klassieke Tomatensoep met Preiringen

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 sjalotjes gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 750 g ontvelde tomaten in stukken
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel oregano
  • 4 dl vleesbouillon
  • 250 g ontvelde tomaten in blokjes
  • In olie gebakken preiringen voor garnering

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan.
  • Bak de gesnipperde sjalotjes en geperste knoflook gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de ontvelde tomaten in stukken toe, samen met zout, peper, suiker, tomatenpuree, oregano en vleesbouillon.
  • Laat het geheel afgedekt 30 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa en breng het weer aan de kook.
  • Voeg de ontvelde tomaten in blokjes toe en laat dit nog 5 minuten meekoken.
  • Breng de soep op smaak met extra zout, suiker en peper naar behoefte.
  • Garneer de soep met in olie gebakken preiringen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Chianti past goed bij de frisse en rijke smaken van deze tomatensoep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Hartige Pastataart met Ham en Groene Pasta

Hartige Pastataart met Ham en Groene Pasta

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Pasta
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Springvorm (20 cm doorsnede)
  • Lepel

Ingrediënten

  • 150 gr groene pasta penne beetgaar gekookt en uitgelekt
  • 150 gr fijngesneden ham
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel geraspte sinaasappelschil
  • Zout en peper naar smaak
  • 4 eetlepels kippenbouillon
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • Boter of olie om springvorm in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Meng de gekookte en uitgelekte groene pasta met de fijngesneden ham, oregano, geraspte sinaasappelschil, zout, peper en kippenbouillon.
  • Rol 5 plakjes bladerdeeg uit.
  • Bekleed een ingevette springvorm van 20 cm doorsnede met het deeg.
  • Schep het pastamengsel op het deeg.
  • Rol 3 plakjes bladerdeeg uit tot een cirkel van 20 cm doorsnede.
  • Bedek de taart met het tweede deegplak en druk de randen goed op elkaar.
  • Bak de pastataart in de voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 40 minuten.

Notities

Geniet van deze heerlijke pastataart als bijgerecht of hoofdgerecht.
Combineer met een frisse salade en serveer met een glas Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.
 

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Frisse Rucolasalade met Peer en Walnoot

Frisse Rucolasalade met Peer en Walnoot

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Lunch, Noten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gr rucola of een andere slasoort naar keuze
  • 2 peren in vieren gedeeld, klokhuis verwijderd en in partjes gesneden
  • 200 gr walnoten
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Maak de dressing door Dijonmosterd te mengen met balsamico-azijn, zout en versgemalen peper.
  • Roer geleidelijk de olijfolie erdoor totdat de dressing goed gemengd is.
  • Meng in een grote kom de rucola (of andere slasoort naar keuze) met de walnoten, stukjes peer en de bereide dressing.
  • Serveer direct als bijgerecht bij je favoriete hoofdgerecht.

Notities

Wijnadvies

Deze salade combineert goed met een frisse Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 8g

Mandarijnen met Karamelsaus en Steranijs

Mandarijnen met Karamelsaus en Steranijs

Bereidingstijd2 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 8 mandarijnen geschild en in partjes verdeeld
  • 1 ¼ dl bruine rum
  • 1 ¼ dl gin
  • 75 g lichte basterdsuiker
  • Sap van 2 limoenen
  • 8 hele steranijs
  • 225 g lichte basterdsuiker
  • 2 ½ dl slagroom
  • Extra geklopte slagroom voor garnering optioneel

Instructies

  • Meng in een grote pan de bruine rum, gin, 75 g lichte basterdsuiker, het sap van 2 limoenen en de hele steranijs.
  • Breng het mengsel aan de kook en laat het 2 minuten koken.
  • Schenk de marinade over de geschilde mandarijnen in een kom.
  • Laat het geheel 2 uur trekken, waarbij je af en toe omschept.
  • Bereid de karamelsaus door 225 g lichte basterdsuiker in een kleine pan te combineren met 2 ½ dl slagroom.
  • Verwarm dit op matig vuur en laat het ongeveer 10 minuten koken tot het een dikke saus wordt.
  • Eventueel kun je de saus verdunnen met wat van de mandarijnenmarinade naar smaak.
  • Laat de gemarineerde mandarijnen uitlekken en serveer ze met de steranijs, karamelsaus en eventueel geklopte slagroom.

Notities

Wijnadvies:

Een dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat past goed bij de zoete en citrusachtige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 2g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 60g

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Servings: personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg mosselen
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 dl witte wijn
  • Grof zeezout om mosselen op te zetten
  • 50 g gemalen amandelen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 g zachte boter
  • Fijngesneden rode peper voor garnering

Instructies

  • Spoel de mosselen grondig af onder koud stromend water en verwijder eventuele baarden.
  • Kook de mosselen met de gesnipperde sjalot en witte wijn in een afgedekte pan al omschuddend ongeveer 5 minuten, totdat de schelpen opengaan.
  • Verwijder de dichte mosselen.
  • Verwijder van elke mossel de helft van de schelp.
  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Zet de mosselen op een laag grof zeezout in een ovenschaal.
  • Meng de gemalen amandelen, zout, peper, fijngesneden peterselie en zachte boter in een kom.
  • Verdeel dit mengsel over de mosselen.
  • Gratineer de mosselen in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 5 minuten, totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Bestrooi de gegratineerde mosselen met fijngesneden rode peper voor een beetje pit.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de rijke en romige smaak van de gegratineerde mosselen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Varkenshaas met Madagascar Saus en Tagliatelle

Varkenshaas met Madagascar Saus en Tagliatelle

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g tagliatelle
  • 2 varkenshaasjes ongeveer 300 g elk
  • 3 eetlepels boter
  • Zout naar smaak
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 eetlepels groene peperkorrels licht gekneusd
  • 1 ¼ dl crème fraîche

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Giet af en houd warm.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en bak het vlees aan elke kant 2-3 minuten tot het mooi bruin is.
  • Bestrooi het vlees met zout naar smaak.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Roer de aanbaksels in de pan los met 2 dl droge witte wijn.
  • Voeg 2 eetlepels licht gekneusde groene peperkorrels, zout en 1 ¼ dl crème fraîche toe aan de pan.
  • Roer goed door en laat de saus ongeveer 4 minuten koken, zodat deze iets kan indikken.
  • Serveer de plakjes varkenshaas met de gekookte tagliatelle en giet de Madagascar Saus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke smaak van de varkenshaas en de pittige Madagascar saus.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gebakken Selderij met Kruidenpanade

Gebakken Selderij met Kruidenpanade

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij geschild en in 1 cm dikke plakken gesneden
  • 1 losgeklopt ei
  • 3 eetlepels geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
  • 60 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels boter

Instructies

  • Kook de knolselderijplakken 6-8 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat ze uitlekken en dep ze droog.
  • Haal elke plak selderij eerst door het losgeklopte ei.
  • Meng de geraspte citroenschil, fijngesneden rozemarijn, geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper op een bord.
  • Wentel de selderijplakken door dit mengsel, zodat ze goed bedekt zijn.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een pan.
  • Bak de selderijplakken aan elke kant gedurende ongeveer 3 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveer de gebakken selderij met bijvoorbeeld sperziebonen en gebakken tomaten. Bestrooi met extra rozemarijn voor een extra aroma.
Geniet van dit smaakvolle bijgerecht van gebakken selderij met kruidenpanade! Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

Uiengratin met kaas-toast

Uiengratin met kaas-toast

Bereidingstijd54 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodjes, Kaas, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 kg uien in ringen gesneden
  • 5 eetlepels boter
  • Zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels sherry
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 theelepel tijm
  • 1 blik tomaatblokjes 400 g
  • 2 dl kippenbouillon of groentebouillon voor vegetarisch
  • 1 stokbrood in plakjes gesneden
  • Boter om te bestrijken
  • 100 g geraspte belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bak de uienringen in 5 eetlepels boter gedurende 10 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg zout, peper en 3 eetlepels sherry toe en laat het vocht verdampen.
  • Roer 3 eetlepels bloem erdoor en bak het geheel nog 3 minuten.
  • Voeg 1 theelepel tijm, 1 blik tomaatblokjes en 2 dl kippenbouillon toe.
  • Laat het mengsel 20 minuten zachtjes koken.
  • Schep het mengsel in een ovenschaal.
  • Bestrijk de plakjes stokbrood met boter en steek ze in het uienmengsel.
  • Strooi 100 g geraspte belegen kaas erover.
  • Gratineer in de oven gedurende 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g

Laurier Aardappelen met groene saus

Laurier Aardappelen met groene saus

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Aardappelen:
  • 8 geschilde aardappelen
  • Laurierbladeren
  • 50 g gesmolten boter
  • Zeezout
  • Groene saus:
  • 3 sjalotjes
  • 30 g peterselie
  • 2 eetlepels kappertjes
  • ½ eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 theelepel mosterd
  • ¾ dl olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Snijd 8 geschilde aardappelen viermaal diep in en steek in elke snede een laurierblad.
  • Leg de aardappelen in een ingevette ovenschaal en bedruppel ze met 50 g gesmolten boter.
  • Bak ze in de oven gedurende 30-45 minuten of tot ze gaar zijn, en bestrooi met zeezout.
  • Voor de saus: Pureer 3 sjalotjes, 30 g peterselie, 2 eetlepels kappertjes, ½ eetlepel geraspte citroenschil en 1 theelepel mosterd in een keukenmachine of blender.
  • Voeg geleidelijk ¾ dl olijfolie toe tot de saus romig is.
  • Breng op smaak met zout, peper en citroensap.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Meringue Gevulde Meloen met Fruitsalade

Meringue Gevulde Meloen met Fruitsalade

(inclusief marineren)1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag, Pasen
Servings: personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 meloenen
  • 12 aardbeien
  • 4 abrikozen gehalveerd en ontpit
  • 4 eetlepels Grand Marnier
  • 3 eiwitten
  • Snufje zout
  • 150 g suiker
  • ½ liter vanille-ijs

Instructies

  • Halveer de meloenen en hol ze uit.
  • Snijd het meloenvruchtvlees in stukjes.
  • Meng het meloenvruchtvlees met de aardbeien, gehalveerde abrikozen en Grand Marnier.
  • Laat het fruit gedurende 1 uur marineren.
  • Klop in een schone kom 3 eiwitten met een snufje zout stijf.
  • Voeg geleidelijk 150 g suiker toe en klop door totdat het eiwit glanzend is.
  • Schep ½ liter vanille-ijs in bolletjes en vul de uitgeholde meloenen met het gemarineerde fruit en de bolletjes vanille-ijs.
  • Spuit het stijfgeklopte eiwitschuim op de gevulde meloenen.
  • Bak het eiwitschuim in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 8-12 minuten of totdat het lichtbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 45g