Biefstuk met Gember en Groenten
Een smaakvol bijgerecht met biefstuk in een aromatische gembersaus, gecombineerd met verse groenten voor een pittige en geurige ervaring.
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Azië, China Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g biefstuk in plakjes van ½ cm dikte gesneden
Voor de kruiden:
- Mespunt ve-tsin
- 3 eetlepels lichte sojasaus
- 2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
- Zout
- Zwarte peper uit de molen
- 1 cm verse gemberwortel geschild en geraspt
Voor de saus:
- 1 dessertlepel suiker
- Mespunt ve-tsin
- 1 eetlepel zoete ketjap
- 3 eetlepels bouillon
- 1 theelepel sesamolie
- 1-2 eetlepels rijstwijn of droge sherry
Verder nog:
- 4 eetlepels olie
- 2-3 cm verse gemberwortel geschild en in dunne plakjes gesneden
- 4 lente-uitjes schoongemaakt en fijngehakt
- 100 g bamboescheuten in plakken gesneden
- 2 groene pepertjes schoongemaakt, van zaad ontdaan en in stukjes gesneden
Serveertip:
Serveer de biefstuk met gember en groenten met rijst of noedels voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Deze smaakvolle biefstuk gaat goed samen met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Biefstuk met Champignons en Romige Whiskysaus
Een heerlijke biefstuk met champignons, in een romige whiskysaus – de perfecte combinatie van rijke smaken voor een eenvoudig, maar verfijnd gerecht.
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Ierland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g biefstuk in reepjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 400 g champignons in dunne plakjes
- 50 ml whisky
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel grove mosterd
Verhit de olijfolie in een pan en bak de biefreepjes snel aan.
Haal de biefstuk uit de pan.
Doe de champignons in de pan en bak ze bruin.
Blus af met de whisky en laat even doorkoken.
Roer de slagroom en mosterd erdoor en laat al roerend nog even koken, totdat de saus een beetje gaat binden.
Roer de biefreepjes erdoor en laat nog een halve minuut doorwarmen.
Serveertip:
Serveer de biefstuk met champignons en whiskysaus met gebakken aardappelen, rijst of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze biefstuk met whiskysaus past goed bij een robuuste rode wijn, zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Bisque de Crabe met Croutons en Kervel
Een verfijnde Franse bisque de crabe met croutons en kervel, perfect als luxe tussengerecht. Rijk van smaak en heerlijk verwarmend.
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse krab
- Olijfolie
- 4 teentjes knoflook geperst
- 2 sjalotten gesnipperd
- 100 g prei in blokjes van 5 mm
- ½ venkelknol in blokjes van 5 mm
- 3 takjes thijm
- 2 laurierbladen
- 2 takjes koriander
- 10 peperkorrels gekneusd
- 50 g tomatenpuree
- 1 dl cognac
- 2 dl witte wijn
- 2 l visbouillon
- 1 l water
Hak de krabben in stukken.
Maak de prei en venkel schoon en snijd ze in blokjes van 5 mm.
Maak de knoflook schoon en kneus de peperkorrels.
Verhit olijfolie in een pan en bak de krab tot deze begint te kleuren.
Voeg de prei, venkel, knoflook, peperkorrels, thijm, laurier en koriander toe en bak het even mee.
Voeg de tomatenpuree toe en bak dit 3 minuten mee.
Blus af met cognac en witte wijn, breng aan de kook en voeg de visbouillon en het water toe.
Breng het geheel opnieuw aan de kook, schuim af en laat op laag vuur 1 uur trekken.
Passeer de bouillon door een zeef en reduceer de vloeistof tot 3 liter.
Bind de bisque met wat rijstemeel en breng op smaak met zout en peper.
Garnituur:
Snijd de korsten van het brood en snijd het kruim in blokjes van 1/2 cm.
Bak de blokjes brood in ruim boter tot ze goudbruin en krokant zijn, laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de krab in stukken en verdeel deze samen met de croutons over de soepkoppen.
Breng de bisque opnieuw aan de kook.
Verdeel de soep over de hete soepkoppen en garneer met geplukte kervel.
Serveertip:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de rijke smaken van deze bisque.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Luchtige Biscuit met Eiwitten en Aardappelmeel
Een luchtige, zachte biscuit die perfect is voor elke gelegenheid, eenvoudig te maken met eiwitten, eidooiers en een vleugje aardappelmeel.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eiwitten
- 4 eetlepels water
- 4 eidooiers
- 200 g suiker
- 75 g zelfrijzende bloem
- 75 g aardappelmeel
Klop de eiwitten met het water tot het licht stijf is.
Voeg de suiker geleidelijk toe en blijf kloppen totdat het mengsel stevig is.
Voeg de eidooiers één voor één toe terwijl je op lage snelheid blijft kloppen.
Zeef de zelfrijzende bloem en aardappelmeel en spatel deze voorzichtig door het mengsel.
Giet het beslag in een springvorm die je hebt ingevet en bebloemd.
Bak de biscuit 45 minuten op 180°C.
Controleer met een priem; als deze er droog uitkomt, is de biscuit klaar.
Laat de biscuit afkoelen en versier naar eigen smaak.
Serveertip:
Serveer met vers fruit, slagroom of een lichte glazuur voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete mousserende wijn zoals Prosecco past goed bij dit luchtige gebak.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 6g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Bijzonder Gevulde Gehaktballen met Tutti Frutti en Honing
Een verrassende twist op de klassieke gehaktbal, gevuld met een zoete tutti frutti en honingvulling voor een unieke smaakervaring.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g kippengehakt
- 1 ui zeer fijn gesnipperd
- 1 ei
- Paneermeel naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Paprika naar smaak
Voor de vulling:
- 1 zakje tutti frutti grof gesneden en geweekt
- 2 eetlepels honing
Meng de tutti frutti met de honing goed door elkaar.
Meng alle ingrediënten voor het gehakt goed door elkaar en voeg paneermeel toe totdat je een samenhangende massa hebt.
Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen en maak er ballen van.
Druk de ballen iets plat en schep er wat tutti frutti-mengsel op.
Vouw het gehakt om de vulling heen en rol de ballen opnieuw tot een mooie vorm.
Haal de ballen nog even door wat paneermeel en bak ze goudbruin in een beetje olie.
Blus de gehaktballen af met wat water en sudder ze 15-20 minuten tot ze gaar zijn.
Serveer de gehaktballen als bijgerecht of als onderdeel van een maaltijd.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gestoomde groenten voor een evenwichtige maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de zoetige toets van de gehaktballen.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Bijensteek: Duitse Kokos Cake met Boterafwerking
Een luchtige en zoete Duitse cake, bedekt met geraspte kokos en een boterachtige afwerking – perfect voor een verwenmoment.
Bereidingstijd45 minuten min
Recept categorieën: Cake, Gebak Land van herkomst: Duitsland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 tassen botermelk
- 1 tas suiker
- 4 tassen zelfrijzende bloem
- 2 tassen geraspte kokosnoot
- 2 tassen suiker voor de topping
- 3 eieren
- 200 g gesmolten boter voor de afwerking
Meng de botermelk, suiker, zelfrijzende bloem, geraspte kokosnoot, suiker en eieren goed door elkaar.
Vet een bakblik in en giet het deeg erin.
Meng 1 tas suiker met 2 tassen geraspte kokosnoot en verdeel het mengsel gelijkmatig over het deeg.
Bak de cake in een voorverwarmde oven op 175°C voor ongeveer 35 minuten, of totdat de cake goudbruin is.
Laat de cake gaar worden en test met een satéprikker.
Schep de gesmolten boter voorzichtig over de nog warme cake.
Laat de cake afkoelen voordat je hem serveert.
Geniet van deze heerlijke Duitse Bijensteek!
Serveertip:
Serveer met een kopje thee of koffie voor een perfect tussendoortje.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Muscat kan goed samengaan met deze zoete cake.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen
Een heerlijke Poolse jachtschotel van witte kool, zuurkool, spek, paddenstoelen en worst, doordrenkt met rode wijn – perfect voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g gesneden witte kool
- 500 g zuurkool
- 6 laurierblaadjes
- ½ eetlepel zwarte peperkorrels
- 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
- 2 eetlepels boter of margarine
- 4 speklapjes
- 2 grote uien in ringen gesneden
- 1 Gelderse gekookte worst in blokjes gesneden
- 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
- 3 dl rode wijn
Kook de witte kool in een braadpan met weinig water beetgaar.
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
Meng de zuurkool, laurierblaadjes en peperkorrels door de witte kool.
Leg het zuurkoolspek bovenop de kool en laat het geheel ca.
15 minuten stoven tot de kool en het spek gaar zijn.
Voeg indien nodig wat water toe.
Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
Haal het spek uit de pan, laat iets afkoelen en snijd in blokjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de speklapjes ca.
15 minuten op laag vuur.
Snijd de uien in ringen en de worst in blokjes.
Veeg de paddenstoelen schoon en halveer de grote exemplaren.
Haal de speklapjes uit de pan, snijd in stukjes en zet apart.
Bak de uien in het bakvet ca.
2 minuten glazig.
Verhoog het vuur en voeg de paddenstoelen toe.
Bak het geheel ca.
3 minuten al omscheppend.
Meng het paddenstoelenmengsel en vlees door de kool.
Voeg de rode wijn toe en laat de jachtschotel onafgedekt ca.
10 minuten zachtjes koken.
Serveer met gekookte krieltjes.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade om de rijke smaken te balanceren.
Wijnadvies:
Lichte, soepele, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir of een Merlot passen goed bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Verfrissend Bieten-Mandarijnensap met Rucola en Mierikswortel
Een verfrissend en gezond sapje van bieten, mandarijn, wortel en een vleugje mierikswortel, perfect voor een opkikker!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 4 ongekookte bietjes à 200 g
- 2 middelgrote winterwortels
- 6 grote mandarijnen of 2 perssinaasappels
- 4 blaadjes rucola fijn gesneden
- Geraspte mierikswortel potje, naar smaak
Boen de bieten en wortels schoon en hak ze in stukjes.
Pers het sap uit de bieten en wortels in een sapcentrifuge.
Pers de mandarijnen uit.
Snijd de rucola heel fijn.
Schenk het groentesap met het mandarijnensap in 2 glazen en roer de mierikswortel erdoor, naar smaak.
Verdeel de fijn gesneden rucola over de glazen en zet een roerstokje in elk glas.
Serveer direct en geniet van dit verfrissende sapje.
Serveertip:
Serveer met een schijfje mandarijn op de rand van het glas voor extra flair.
Wijnadvies:
Dit gerecht is geen wijncombinatie, maar voor een feestje kun je het sap ook als basis gebruiken voor een lichte cocktail met vodka of gin.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Bieslook Mayonaise met Crème Fraîche
Een frisse, romige bieslook mayonaise met een vleugje citroen – ideaal voor bij je gerechten als dip of dressing.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bosje bieslook fijn gesneden
- 200 ml mayonaise
- 100 ml crème fraîche
- Paar druppels citroensap
- Peper naar smaak
Was de bieslook goed en droog deze daarna grondig af.
Snijd de bieslook fijn.
Meng de mayonaise, crème fraîche en citroensap in een kom.
Breng op smaak met peper.
Voeg de fijngesneden bieslook toe en meng alles goed door.
Serveer direct of zet in de koelkast om de smaken goed te laten intrekken.
Serveertip:
Serveer als dip bij frites, als dressing voor salades of bij gegrild vlees.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse en romige smaak van deze mayonaise.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 2g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Bierworstjes met Champignons, Cherrytomaat en Rozemarijn
Een heerlijk en hartig hapje van bierworstjes met champignons, cherrytomaat en een romige bier-rozemarijnsaus. Perfect voor bij de borrel!
Bereidingstijd20 minuten min
Recept categorieën: Hapjes, Vlees Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bakje champignons gesneden
- 1 bakje cherrytomaatjes gehalveerd
- 1 flesje dubbelbier
- 1 takje rozemarijn fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- ½ dl room
- Olijfolie voor bakken
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de saucijzenworstjes goudbruin.
Voeg de champignons, cherrytomaatjes, rozemarijn en het fijngehakte teentje knoflook toe.
Breng alles op smaak met zout en peper en laat het kort doorbakken.
Blus af met het dubbelbier en laat het mengsel op middelhoog vuur inkoken tot een dikke saus.
Voeg vlak voor het serveren de room toe en roer alles goed door.
Leg een saucijsje op een bord en schep er flink wat saus over.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of stukjes stokbrood om de saus mee op te dippen.
Wijnadvies:
Serveer met een goed biertje, zoals een lichte IPA of een blond bier, om de smaken van de bierworstjes perfect te complementeren.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 24g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2