Knapperige risottokoeken met champignons
Deze krokante risottokoeken met champignons zijn heerlijk als bijgerecht of vegetarische snack en perfect om van tevoren te bereiden.
Voorbereidingstijd1 uur uur 20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
kookplaat
Koelruimte
Lepel
mes
- 150 gram champignons dungesneden
- 225 gram risottorijst
- 8 dl groentebouillon
- 1 kleine ui gesnipperd
- Olijfolie
Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur laag en laat zacht koken met de deksel op de pan.
Verhit olijfolie in een braadpan.
Fruit de ui op middelhoog vuur in 3 minuten glazig.
Voeg de rijst toe en bak deze al roerend 2 minuten mee.
Voeg de champignons toe en bak ze 3 minuten mee.
Voeg de bouillon beetje bij beetje toe en roer tot opgenomen.
Herhaal tot alle bouillon is opgenomen en de rijst gaar en romig is (circa 20 minuten).
Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen in een kom.
Zet de kom minstens 1 uur in de koelkast.
Vorm met vochtige handen ronde koeken van het mengsel.
Leg de koeken 15 minuten terug in de koelkast.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan.
Bak de koeken 3 tot 4 minuten per kant goudgeel en knapperig.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveertip:
Serveer de risottokoeken met een frisse rucolasalade of een yoghurtdip met verse kruiden.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Romige tiramisu met yoghurt en ricotta
Deze luchtige tiramisu met mascarpone, yoghurt en ricotta is een verrassend lichte versie van de Italiaanse klassieker — perfect voor elk seizoen.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd4 uur uur
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el geraspte chocolade of cacao
- 1 tl vanilleessence
- 1 ½ dl sterke zwarte koffie
- 1 ¼ dl yoghurt
- 125 g kristalsuiker
- 125 g ricotta
- 175 g lange vingers
- 2 el cognac
- 250 g mascarpone
- 3 eiwitten
Meng cognac en koffie in een schaal.
Doop er even de lange vingers in en leg die op de bodem van een glazen schaal.
Roer de mascarpone, yoghurt, ricotta, suiker en vanille door elkaar.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het kaasmengsel.
Schep de helft over de lange vingers.
Bevochtig de rest van de lange vingers en leg ze op het kaasmengsel.
Schep daar de rest van het kaasmengsel over en bestrooi met de chocolade.
Zet de tiramisu een paar uur in de koelkast voor het serveren.
Serveertip:
Serveer in mooie glaasjes met een muntblaadje bovenop voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Een glas Vin Santo of een lichte Moscato past heerlijk bij dit dessert.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 7g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Seitan-wontons met groentevulling
Deze seitan-wontons met wortel en ui zijn een hartig vegan alternatief dat perfect past in de Aziatische keuken. Zelfgemaakt of met kant-en-klare vellen!
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el olie
- 1 el sojasaus
- 100 g fijngesneden wortel
- 100 g gemalen seitan
- 150 g fijngesneden ui
- 1 kop gebuild meel
- 50 ml kokend water
- Snufje zout
- Wontonvellen optioneel, bij de toko verkrijgbaar
Meng het meel met zout en olie in een kom.
Voeg al roerend het kokende water toe en meng tot een deeg.
Kneed het deeg 5-10 minuten.
Laat het deeg rusten onder een vochtige doek.
Verhit olie in een pan en bak de ui glazig.
Voeg de wortel toe en bak kort mee.
Voeg wat vocht van de seitan toe en stoof 5 minuten met de deksel op de pan.
Voeg de seitan toe en laat het vocht verdampen.
Verdeel het deeg in 10 balletjes.
Rol elk balletje uit tot een cirkel van 10 cm doorsnee.
Schep 1 à 2 eetlepels vulling op elk lapje.
Vouw dicht tot halve maantjes en druk de randen dicht met een vork.
Verhit een eetlepel olie in een koekenpan.
Bak de flapjes aan beide kanten bruin.
Voeg 100 ml water met sojasaus toe en dek de pan af.
Laat 5 minuten stoven.
Keer de wontons en bak de andere kant ook kort.
Serveertip:
Serveer met een frisse komkommersalade of een lichte sojadip.
Wijnadvies:
Een droge Riesling past perfect bij de hartige smaken van seitan en sojasaus.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 14g | Vet: 12g | Zout: 1.6g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Rösti met Pompoen
Maak deze heerlijke, knapperige rösti met pompoen, perfect als bijgerecht voor iedere gelegenheid. Snel en makkelijk te bereiden!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 appel fijn geraspt
- 100 g pompoen fijn geraspt
- 3 eieren
- 50 g havermout
- 1 sjalot fijn gesneden
- 300 g aardappelen geschild en fijn geraspt
- peper naar smaak
- zout naar smaak
- traubenkernolie naar smaak
- nootmuskaat naar smaak
Schil de aardappelen en rasp ze fijn.
Rasp de pompoen en de appel ook fijn.
Snijd de sjalot fijn.
Meng alle ingrediënten goed in een grote kom.
Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Verhit olie in een koekenpan.
Zet met een lepel kleine hoopjes van het mengsel in de pan.
Bak de rösti aan beide zijden goudbruin en knapperig.
Serveertip:
Serveer de rösti met een frisse salade of als bijgerecht bij vlees of vis.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Grüner Veltliner past goed bij dit gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Snijbietballetjes in Bouillon of met Salade
Deze heerlijke snijbietballetjes zijn een perfect bijgerecht, zowel in bouillon als met een frisse groene salade. Makkelijk te maken en vol van smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Oostenrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
Bord
Combinatiepan
kookpan
Lepel
vork
- 1-2 el meel
- 2 eieren
- 3-4 teentjes knoflook
- 3 oude broodjes
- 750 g snijbiet
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 scheutje Worcestersaus
- Peper
- Paneermeel om te binden of kruimels van oud droog brood
- Zout
- Nootmuskaat
- Ongeveer 1/8 l melk
- 2 el olijfolie
Snij de broodjes in dobbelsteentjes en giet er in een kom melk over.
Voeg niet alle melk in één keer toe, maar beetje bij beetje.
Tussendoor telkens goed mengen en laten weken.
Het brood moet weken, maar in geen geval papperig worden.
Blancheer de snijbiet, naar keuze inclusief de stelen.
Druk zoveel mogelijk vocht uit de groente en snij of hak ze zeer fijn.
Bak de ui even glazig en voeg de knoflook toe.
Vermeng dit met het brood, evenals de snijbiet en de eieren.
Goed kruiden met zout, peper, nootmuskaat en Worcestersaus.
Voeg het meel toe en meng dit tot een stevig deeg, en laat dit even rusten.
Draai beslist als proef eerst één balletje, valt die uit elkaar, voeg dan een lepel meel en wat paneermeel toe.
Wordt het balletje te vast, voeg dan wat meel aan het deeg toe.
Proef of het deeg voldoende gekruid is!
Kook de balletjes 10 tot 15 min.
in een brede pan in net niet kokend, gezouten water.
Kook zoveel balletjes in één keer als er naast elkaar in de pan kunnen.
Serveer, zoals men in Tirol zegt, de balletjes "te water" (zu Wasser), in een goede bouillon, of "ter land" (zu Lande) met een groene salade.
Serveertip:
Serveer de balletjes in een rijke bouillon of met een frisse groene salade, zoals in Tirol gebruikelijk is.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past uitstekend bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Gebakken Snijbietstelen met Citroen en Bouillon
Deze gebakken snijbietstelen met citroen en bouillon zijn een perfect bijgerecht voor elke maaltijd. Snel en eenvoudig te bereiden!
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 citroen sap van
- 2-3 el olijfolie
- 800 g snijbietstelen
- circa 1/8 l bouillon
- peper
- zout
Snijd de snijbietstelen in vingerlange en vingerdikke stukken.
Bewaar de snijbietstelen in citroenwater, zodat ze mooi wit blijven.
Verhit de olijfolie in een bakpan.
Bak de snijbietstelen kort in de olijfolie.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de bouillon toe en laat 10 tot 20 minuten stoven.
Serveer de snijbietstelen als bijgerecht.
Serveertip:
Serveer deze snijbietstelen als bijgerecht bij een stevig hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Deze snijbietstelen passen goed bij een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Italiaans gestoofde snijbiet met ansjovis
Deze snel te maken Italiaanse snijbiet combineert de hartige smaak van ansjovis met frisse citroen en pittige chili voor een heerlijk groentegerecht.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar
- 1 à 2 ansjovisfilets
- 1 citroen alleen de schil, geraspt
- 1 eetlepel olijfolie extra voor serveren
- 1 snufje peper
- 1 snufje zout
- 1 teentje knoflook
- 1 verse chili of ½ theelepel chilipoeder
- 200 g snijbietbladen
Verhit olijfolie in een koekenpan.
Stoof hierin de fijngesneden knoflook zachtjes aan.
Voeg naar smaak fijngesneden verse chili of chilipoeder toe.
Doe de ansjovisfilets erbij en druk ze met een lepel fijn tot ze oplossen.
Voeg de grof gesneden snijbiet toe aan de pan.
Laat de snijbiet op laag vuur, onbedekt, in eigen vocht slinken.
Breng op smaak met een snufje zout, peper en geraspte citroenschil.
Besprenkel voor het serveren met wat extra olijfolie.
Serveertip:
Heerlijk bij gegrild vlees of een stukje focaccia.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Vermentino of Pinot Grigio.
Calories: 130kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Frans stoofpannetje met snijbiet
Een klassiek Frans groentegerecht waarin snijbiet de hoofdrol speelt. Snel gestoofd met uien, boter en kruiden voor een zachte, volle smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar
Koekenpan met deksel
Lepel
Vuurvaste spatel
Zwak vuur of fornuis
- 1 el boter
- 1 mespunt piment
- 1 snufje peper
- 1 snufje zout
- 2 uien
- 400 g snijbietbladen in repen gesneden
- 2 takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
Snijd de uien fijn.
Verhit de boter in een koekenpan op laag vuur.
Bak de uien zachtjes tot ze glazig zijn.
Voeg de snijbietbladen toe en roer goed door.
Dek de pan af en laat het geheel zachtjes gaar stoven.
Voeg de verse tijm toe of laat gedroogde tijm meebakken met de uien.
Breng het gerecht op smaak met peper, zout en een mespunt piment.
Serveer warm.
Serveertip:
Heerlijk met een stukje stokbrood of als groentegerecht bij gebakken aardappelen en vlees.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit lichte groentegerecht.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Frisse Paksoisalades in Drie Variaties
Een veelzijdig voorgerecht met paksoi en drie smaakvolle dressings: met kwark, olie of yoghurt. Fris, snel klaar en vol variatie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel dragonazijn
- 1 eetlepel gesnipperde ui
- 1 theelepel mosterd
- 125 gram kwark
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels olie
- 3 eetlepels yoghurt
- Citroensap naar smaak
- Fijngehakte kervel of dragon
- Fijngesneden peterselie
- Mespuntje suiker
- Paksoi gesneden in smalle reepjes
- Peper
- Tomatenketchup
- Zout
Snijd de paksoi in smalle reepjes.
Kies één van de drie onderstaande dressings:
Dressing 1: Meng kwark met mayonaise, mosterd, citroensap, zout, peper en fijngesneden peterselie.
Dressing 2: Meng olie met dragonazijn, zout, peper, een mespuntje suiker en fijngehakte kervel of dragon.
Dressing 3: Meng yoghurt met zout, peper, tomatenketchup en gesnipperde ui.
Meng de gewenste dressing door de paksoi.
Serveer direct of laat kort intrekken in de koelkast.
Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of als frisse toevoeging bij een oosters hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Verdejo.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2
Gehaktballen in Ketjapsaus
Smaakvolle Javaanse gehaktballen met een heerlijke ketjapsaus, perfect als bijgerecht bij je Indonesische maaltijd!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl water
- 1 ei
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel sambal
- 2 uitgeperste teentjes knoflook
- 3 eetlepels ketjap
- 3 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 4 eetlepels ketjap
- 500 g rundergehakt
- 1 ui
- peper
- zout
- nootmuskaat
Vermeng het gehakt in een kom met de kleingesneden ui, de knoflook, het ei, paneermeel, sambal, zout, peper, nootmuskaat en het kerriepoeder.
Kneed alles goed door en vorm er 8 ballen van.
Druk ze een beetje plat.
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
Voeg de ketjap en het water toe en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel ca.
20 minuten sudderen.
Serveer met rijst en een komkommersalade.
Serveertip:
Serveer deze gehaktballen met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een perfecte maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 2