Bijensteek: Duitse Kokos Cake met Boterafwerking
Een luchtige en zoete Duitse cake, bedekt met geraspte kokos en een boterachtige afwerking – perfect voor een verwenmoment.
Bereidingstijd45 minuten min
Recept categorieën: Cake, Gebak Land van herkomst: Duitsland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 tassen botermelk
- 1 tas suiker
- 4 tassen zelfrijzende bloem
- 2 tassen geraspte kokosnoot
- 2 tassen suiker voor de topping
- 3 eieren
- 200 g gesmolten boter voor de afwerking
Meng de botermelk, suiker, zelfrijzende bloem, geraspte kokosnoot, suiker en eieren goed door elkaar.
Vet een bakblik in en giet het deeg erin.
Meng 1 tas suiker met 2 tassen geraspte kokosnoot en verdeel het mengsel gelijkmatig over het deeg.
Bak de cake in een voorverwarmde oven op 175°C voor ongeveer 35 minuten, of totdat de cake goudbruin is.
Laat de cake gaar worden en test met een satéprikker.
Schep de gesmolten boter voorzichtig over de nog warme cake.
Laat de cake afkoelen voordat je hem serveert.
Geniet van deze heerlijke Duitse Bijensteek!
Serveertip:
Serveer met een kopje thee of koffie voor een perfect tussendoortje.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Muscat kan goed samengaan met deze zoete cake.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Bigosch (Poolse Jachtschotel) met Zuurkool, Spek en Paddenstoelen
Een heerlijke Poolse jachtschotel van witte kool, zuurkool, spek, paddenstoelen en worst, doordrenkt met rode wijn – perfect voor een hartige maaltijd.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 300 g gesneden witte kool
- 500 g zuurkool
- 6 laurierblaadjes
- ½ eetlepel zwarte peperkorrels
- 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
- 2 eetlepels boter of margarine
- 4 speklapjes
- 2 grote uien in ringen gesneden
- 1 Gelderse gekookte worst in blokjes gesneden
- 2 bakjes paddenstoelenmelange à 200 g
- 3 dl rode wijn
Kook de witte kool in een braadpan met weinig water beetgaar.
Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet.
Meng de zuurkool, laurierblaadjes en peperkorrels door de witte kool.
Leg het zuurkoolspek bovenop de kool en laat het geheel ca.
15 minuten stoven tot de kool en het spek gaar zijn.
Voeg indien nodig wat water toe.
Schep de kool af en toe om, maar laat het spek bovenop liggen.
Haal het spek uit de pan, laat iets afkoelen en snijd in blokjes.
Verhit de boter in een koekenpan en bak de speklapjes ca.
15 minuten op laag vuur.
Snijd de uien in ringen en de worst in blokjes.
Veeg de paddenstoelen schoon en halveer de grote exemplaren.
Haal de speklapjes uit de pan, snijd in stukjes en zet apart.
Bak de uien in het bakvet ca.
2 minuten glazig.
Verhoog het vuur en voeg de paddenstoelen toe.
Bak het geheel ca.
3 minuten al omscheppend.
Meng het paddenstoelenmengsel en vlees door de kool.
Voeg de rode wijn toe en laat de jachtschotel onafgedekt ca.
10 minuten zachtjes koken.
Serveer met gekookte krieltjes.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade om de rijke smaken te balanceren.
Wijnadvies:
Lichte, soepele, fruitige rode wijnen zoals Pinot Noir of een Merlot passen goed bij de rijke smaken van dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Verfrissend Bieten-Mandarijnensap met Rucola en Mierikswortel
Een verfrissend en gezond sapje van bieten, mandarijn, wortel en een vleugje mierikswortel, perfect voor een opkikker!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 4 ongekookte bietjes à 200 g
- 2 middelgrote winterwortels
- 6 grote mandarijnen of 2 perssinaasappels
- 4 blaadjes rucola fijn gesneden
- Geraspte mierikswortel potje, naar smaak
Boen de bieten en wortels schoon en hak ze in stukjes.
Pers het sap uit de bieten en wortels in een sapcentrifuge.
Pers de mandarijnen uit.
Snijd de rucola heel fijn.
Schenk het groentesap met het mandarijnensap in 2 glazen en roer de mierikswortel erdoor, naar smaak.
Verdeel de fijn gesneden rucola over de glazen en zet een roerstokje in elk glas.
Serveer direct en geniet van dit verfrissende sapje.
Serveertip:
Serveer met een schijfje mandarijn op de rand van het glas voor extra flair.
Wijnadvies:
Dit gerecht is geen wijncombinatie, maar voor een feestje kun je het sap ook als basis gebruiken voor een lichte cocktail met vodka of gin.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 1g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Bieslook Mayonaise met Crème Fraîche
Een frisse, romige bieslook mayonaise met een vleugje citroen – ideaal voor bij je gerechten als dip of dressing.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bosje bieslook fijn gesneden
- 200 ml mayonaise
- 100 ml crème fraîche
- Paar druppels citroensap
- Peper naar smaak
Was de bieslook goed en droog deze daarna grondig af.
Snijd de bieslook fijn.
Meng de mayonaise, crème fraîche en citroensap in een kom.
Breng op smaak met peper.
Voeg de fijngesneden bieslook toe en meng alles goed door.
Serveer direct of zet in de koelkast om de smaken goed te laten intrekken.
Serveertip:
Serveer als dip bij frites, als dressing voor salades of bij gegrild vlees.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de frisse en romige smaak van deze mayonaise.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 2g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Bierworstjes met Champignons, Cherrytomaat en Rozemarijn
Een heerlijk en hartig hapje van bierworstjes met champignons, cherrytomaat en een romige bier-rozemarijnsaus. Perfect voor bij de borrel!
Bereidingstijd20 minuten min
Recept categorieën: Hapjes, Vlees Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bakje champignons gesneden
- 1 bakje cherrytomaatjes gehalveerd
- 1 flesje dubbelbier
- 1 takje rozemarijn fijngehakt
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- ½ dl room
- Olijfolie voor bakken
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de saucijzenworstjes goudbruin.
Voeg de champignons, cherrytomaatjes, rozemarijn en het fijngehakte teentje knoflook toe.
Breng alles op smaak met zout en peper en laat het kort doorbakken.
Blus af met het dubbelbier en laat het mengsel op middelhoog vuur inkoken tot een dikke saus.
Voeg vlak voor het serveren de room toe en roer alles goed door.
Leg een saucijsje op een bord en schep er flink wat saus over.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade of stukjes stokbrood om de saus mee op te dippen.
Wijnadvies:
Serveer met een goed biertje, zoals een lichte IPA of een blond bier, om de smaken van de bierworstjes perfect te complementeren.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 24g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Biersoep met Pompoen, Bleekselderij en Gerookte Ham
Een rijke en smaakvolle soep met pompoen, bleekselderij en gerookte ham, op smaak gebracht met kerrie en afgemaakt met Karmeliet Tripel bier.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
soeppan
mes
blender of staafmixer
Lepel
- 250 g bleekselderij in stukjes gesneden, houd 2 eetlepels achter
- 250 g pompoen geschild, ontpit en in blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 0,8 l kippen- of kalfsbouillon
- 2 theelepels kerriepoeder
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 fles Karmeliet Tripel 33 cl
- 4 eetlepels crème fraîche
- 150 g magere gerookte ham in snippers
- 2 eetlepels bladselderij fijngesneden
Schil en ontpit de pompoen en snijd deze in blokjes.
Hak de bleekselderij (houd 2 eetlepels achter), ui en knoflook fijn.
Verhit de olie in een soeppan en roerbak de groenten kort.
Zet het vuur laag, voeg de bouillon toe en laat 15 minuten zachtjes pruttelen.
Voeg het kerriepoeder, peper en zout toe.
Pureer de groenten tot een gladde soep en giet de puree terug in de pan.
Voeg de helft tot driekwart van het bier toe en verwarm de soep nog 5 minuten.
Roer de crème fraîche en de gerookte ham door de soep en warm het geheel goed door.
Serveer de soep in verwarmde soepborden.
Garneer met de achtergehouden fijngesneden bladselderij en geef er warm stokbrood en een bokaal Tripel bier bij.
Serveertip:
Voeg geroosterde pompoenpitten of ringetjes bleekselderij toe voor extra textuur en smaak.
Wijnadvies:
De soep gaat uitstekend samen met Karmeliet Tripel bier, maar kan ook geserveerd worden met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Traditionele Bierpap met Donkerbruin Bier
Een traditionele Nederlandse bierpap, gemaakt met melk, maïzena en donkerbruin bier – perfect als voedzaam nagerecht.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter melk
- 75 g maïzena
- Snufje zout
- ¼ liter donkerbruin bier
Neem wat van de melk af om de maïzena mee aan te maken.
Breng de rest van de melk met een snufje zout aan de kook.
Giet, al roerende, de aangemaakte maïzena in de kokende melk.
Blijf roeren totdat de pap kookt en dikker wordt.
Voeg vlak voor het opdienen het bier toe en meng goed door.
Serveer de bierpap warm als nagerecht.
Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een schepje suiker voor extra smaak.
Wijnadvies:
Dit gerecht is niet gebruikelijk in combinatie met wijn, maar een lichte, zoete dessertwijn kan een interessante aanvulling zijn.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Biefstukschotel met Paksoi en Roerbakgroenten
Een smaakvolle biefstukschotel met paksoi, roerbakgroenten en een pittige marinade, geserveerd met rijst, augurk en kroepoek.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Wok of grote koekenpan
mes
Lepel
- 1 kg biefstuk in stukjes gesneden
- 4 stuks rode uien gesneden
- 4 struikjes paksoi in stukken gesneden
- Gesneden roerbakgroenten naar smaak
Voor de marinade:
- Flinke scheut zoete sojasaus
- 3 theelepels sambal oelek
- Knoflook naar smaak
- Flesje spice vijf
- 1 volle eetlepel maïzena
Meng de ingrediënten voor de marinade en marineer de biefstukstukjes hierin.
Snijd de biefstuk in stukjes en roerbak deze op hoog vuur tot ze gaar zijn.
Haal de biefstuk uit de pan.
Roerbak de gesneden rode uien in dezelfde pan.
Voeg de paksoi en roerbakgroenten toe en bak 3-5 minuten.
Voeg de biefstuk weer toe en roerbak alles samen totdat het goed doorverwarmd is.
Serveer de biefstukschotel met rijst, augurk, kroepoek en een frisse salade.
Serveertip:
Garneer de schotel met extra sambal voor een extra pittige kick.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Biefstuksaté met Gewokte Paddenstoelen, Broccoli en Gember
Heerlijke biefstuksaté geserveerd met gewokte paddenstoelen, broccoli en gember, perfect voor een smaakvolle Oosterse maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bosje lente-uitjes in ringen gesneden
- 250 g paddenstoelen champignons en/of shii-takes
- 300 g broccoliroosjes
- 3 eetlepels Conimex Ketjap Asin
- 400 g biefstuk in blokjes van 2 cm gesneden
- 400 g witte rijst
- 8 Conimex Satéstokjes
- 1 eetlepel bakgember
- Conimex Wok Olie naar smaak
- 1 zakje Conimex Saté Marinademix
Leg de satéstokjes een paar minuten in lauw water.
Maak de marinade volgens de aanwijzing op de verpakking.
Snijd de biefstuk in blokjes van ca.2 cm, meng met de marinade en marineer 15 minuten.
Rijg de biefstukblokjes aan de satéstokjes.
Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
Was en snijd de lente-uitjes in smalle ringen.
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
Verhit een wok, voeg een flinke scheut olie toe en roerbak de broccoli 5 minuten.
Voeg de paddenstoelen toe en wok 2 minuten mee.
Dep de biefstuksaté droog en gril in een grillpan of onder de hete grill 3-5 minuten gaar en goudbruin, keer tussentijds.
Meng ondertussen de bakgember met de ketjap en lente-uitjes.
Meng de helft van het mengsel door de groenten.
Verdeel de rijst en groenten over 4 borden.
Leg de biefstuksaté op de rijst en schep de rest van het lente-ui-, ketjap- en gembermengsel over de saté.
Serveertip:
Zet voor extra pit Conimex Sambal Brandal op tafel.
Variatietip:
Gebruik in plaats van biefstuk ook stukjes malse varkenshaas of kipfilet voor een andere smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een frisse rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Biefstuksalade met Mango, Paprika en Koriander
Een frisse salade met malse biefstukreepjes, zoete mango, paprika en koriander, op smaak gebracht met een kruidige limoen-dressing.
Bereidingstijd25 minuten min
marineren1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 2 biefstukken van 100 g elk
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 limoen
- 3 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel rietsuiker
- 1 gele paprika in stukjes gesneden
- 2 mango's geschild en in blokjes gesneden
- 100 g veldsla
- 15 g koriander fijngehakt
Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
Snijd de paprika in stukjes.
Verhit de grillpan en bestrijk de biefstukken met 1 eetlepel olijfolie.
Grill de biefstukken 4 minuten per kant.
Laat de biefstukken 5 minuten rusten en snijd ze dan in repen.
Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
Meng in een kom het limoenrasp, limoensap, ketjap, suiker en de helft van de paprika.
Meng het met de rest van de olijfolie tot een dressing.
Schep de biefstukreepjes door de dressing en laat het 1½ uur intrekken.
Schil de mango's en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Meng de mango met de veldsla en koriander.
Verdeel de salade over 4 borden en schep de biefstukreepjes er bovenop.
Serveertip:
Serveer de salade met vers brood of een frisse dressing naar keuze.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij deze frisse salade.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3