Snijbietballetjes in Bouillon of met Salade
Deze heerlijke snijbietballetjes zijn een perfect bijgerecht, zowel in bouillon als met een frisse groene salade. Makkelijk te maken en vol van smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Oostenrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories:
Author: Cor Klaar
Bord
Combinatiepan
kookpan
Lepel
vork
- 1-2 el meel
- 2 eieren
- 3-4 teentjes knoflook
- 3 oude broodjes
- 750 g snijbiet
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 scheutje Worcestersaus
- Peper
- Paneermeel om te binden of kruimels van oud droog brood
- Zout
- Nootmuskaat
- Ongeveer 1/8 l melk
- 2 el olijfolie
Snij de broodjes in dobbelsteentjes en giet er in een kom melk over.
Voeg niet alle melk in één keer toe, maar beetje bij beetje.
Tussendoor telkens goed mengen en laten weken.
Het brood moet weken, maar in geen geval papperig worden.
Blancheer de snijbiet, naar keuze inclusief de stelen.
Druk zoveel mogelijk vocht uit de groente en snij of hak ze zeer fijn.
Bak de ui even glazig en voeg de knoflook toe.
Vermeng dit met het brood, evenals de snijbiet en de eieren.
Goed kruiden met zout, peper, nootmuskaat en Worcestersaus.
Voeg het meel toe en meng dit tot een stevig deeg, en laat dit even rusten.
Draai beslist als proef eerst één balletje, valt die uit elkaar, voeg dan een lepel meel en wat paneermeel toe.
Wordt het balletje te vast, voeg dan wat meel aan het deeg toe.
Proef of het deeg voldoende gekruid is!
Kook de balletjes 10 tot 15 min.
in een brede pan in net niet kokend, gezouten water.
Kook zoveel balletjes in één keer als er naast elkaar in de pan kunnen.
Serveer, zoals men in Tirol zegt, de balletjes "te water" (zu Wasser), in een goede bouillon, of "ter land" (zu Lande) met een groene salade.
Serveertip:
Serveer de balletjes in een rijke bouillon of met een frisse groene salade, zoals in Tirol gebruikelijk is.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Grüner Veltliner, past uitstekend bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Gebakken Snijbietstelen met Citroen en Bouillon
Deze gebakken snijbietstelen met citroen en bouillon zijn een perfect bijgerecht voor elke maaltijd. Snel en eenvoudig te bereiden!
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 citroen sap van
- 2-3 el olijfolie
- 800 g snijbietstelen
- circa 1/8 l bouillon
- peper
- zout
Snijd de snijbietstelen in vingerlange en vingerdikke stukken.
Bewaar de snijbietstelen in citroenwater, zodat ze mooi wit blijven.
Verhit de olijfolie in een bakpan.
Bak de snijbietstelen kort in de olijfolie.
Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de bouillon toe en laat 10 tot 20 minuten stoven.
Serveer de snijbietstelen als bijgerecht.
Serveertip:
Serveer deze snijbietstelen als bijgerecht bij een stevig hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Deze snijbietstelen passen goed bij een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Italiaans gestoofde snijbiet met ansjovis
Deze snel te maken Italiaanse snijbiet combineert de hartige smaak van ansjovis met frisse citroen en pittige chili voor een heerlijk groentegerecht.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar
- 1 à 2 ansjovisfilets
- 1 citroen alleen de schil, geraspt
- 1 eetlepel olijfolie extra voor serveren
- 1 snufje peper
- 1 snufje zout
- 1 teentje knoflook
- 1 verse chili of ½ theelepel chilipoeder
- 200 g snijbietbladen
Verhit olijfolie in een koekenpan.
Stoof hierin de fijngesneden knoflook zachtjes aan.
Voeg naar smaak fijngesneden verse chili of chilipoeder toe.
Doe de ansjovisfilets erbij en druk ze met een lepel fijn tot ze oplossen.
Voeg de grof gesneden snijbiet toe aan de pan.
Laat de snijbiet op laag vuur, onbedekt, in eigen vocht slinken.
Breng op smaak met een snufje zout, peper en geraspte citroenschil.
Besprenkel voor het serveren met wat extra olijfolie.
Serveertip:
Heerlijk bij gegrild vlees of een stukje focaccia.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Vermentino of Pinot Grigio.
Calories: 130kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 4g | Vet: 11g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Frans stoofpannetje met snijbiet
Een klassiek Frans groentegerecht waarin snijbiet de hoofdrol speelt. Snel gestoofd met uien, boter en kruiden voor een zachte, volle smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Calories: 85kcal
Author: Cor Klaar
Koekenpan met deksel
Lepel
Vuurvaste spatel
Zwak vuur of fornuis
- 1 el boter
- 1 mespunt piment
- 1 snufje peper
- 1 snufje zout
- 2 uien
- 400 g snijbietbladen in repen gesneden
- 2 takjes verse tijm of 1 tl gedroogde tijm
Snijd de uien fijn.
Verhit de boter in een koekenpan op laag vuur.
Bak de uien zachtjes tot ze glazig zijn.
Voeg de snijbietbladen toe en roer goed door.
Dek de pan af en laat het geheel zachtjes gaar stoven.
Voeg de verse tijm toe of laat gedroogde tijm meebakken met de uien.
Breng het gerecht op smaak met peper, zout en een mespunt piment.
Serveer warm.
Serveertip:
Heerlijk met een stukje stokbrood of als groentegerecht bij gebakken aardappelen en vlees.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit lichte groentegerecht.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Frisse Paksoisalades in Drie Variaties
Een veelzijdig voorgerecht met paksoi en drie smaakvolle dressings: met kwark, olie of yoghurt. Fris, snel klaar en vol variatie.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: Oosters Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel dragonazijn
- 1 eetlepel gesnipperde ui
- 1 theelepel mosterd
- 125 gram kwark
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels olie
- 3 eetlepels yoghurt
- Citroensap naar smaak
- Fijngehakte kervel of dragon
- Fijngesneden peterselie
- Mespuntje suiker
- Paksoi gesneden in smalle reepjes
- Peper
- Tomatenketchup
- Zout
Snijd de paksoi in smalle reepjes.
Kies één van de drie onderstaande dressings:
Dressing 1: Meng kwark met mayonaise, mosterd, citroensap, zout, peper en fijngesneden peterselie.
Dressing 2: Meng olie met dragonazijn, zout, peper, een mespuntje suiker en fijngehakte kervel of dragon.
Dressing 3: Meng yoghurt met zout, peper, tomatenketchup en gesnipperde ui.
Meng de gewenste dressing door de paksoi.
Serveer direct of laat kort intrekken in de koelkast.
Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of als frisse toevoeging bij een oosters hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Verdejo.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Gehaktballen in Ketjapsaus
Smaakvolle Javaanse gehaktballen met een heerlijke ketjapsaus, perfect als bijgerecht bij je Indonesische maaltijd!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl water
- 1 ei
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel sambal
- 2 uitgeperste teentjes knoflook
- 3 eetlepels ketjap
- 3 eetlepels paneermeel
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 4 eetlepels ketjap
- 500 g rundergehakt
- 1 ui
- peper
- zout
- nootmuskaat
Vermeng het gehakt in een kom met de kleingesneden ui, de knoflook, het ei, paneermeel, sambal, zout, peper, nootmuskaat en het kerriepoeder.
Kneed alles goed door en vorm er 8 ballen van.
Druk ze een beetje plat.
Verhit de olie in een braadpan en bak hierin de gehaktballen rondom mooi bruin.
Voeg de ketjap en het water toe en breng het geheel aan de kook.
Draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel ca.
20 minuten sudderen.
Serveer met rijst en een komkommersalade.
Serveertip:
Serveer deze gehaktballen met gestoomde rijst en een frisse komkommersalade voor een perfecte maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Pastinaak Koekjes uit de Oven
Heerlijke, knapperige pastinaakkoekjes uit de oven. Perfect als bijgerecht of snack. Makkelijk te maken en ideaal voor iedere gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
Was de pastinaak en snijd deze in schijfjes.
Kook de pastinaak in de groentebouillon totdat deze gaar is (ca.
20 minuten).
Voeg indien nodig extra vocht toe tijdens het koken.
Pureer de pastinaak samen met het kookvocht.
Strooi de volkoren bloem over de puree.
Voeg het ei, peper & zout en de fijngehakte peterselie toe en meng goed.
Vorm met natte handen koekjes van het mengsel.
Bak de koekjes op een ingevette bakplaat in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer de pastinaakkoekjes als bijgerecht bij vlees of een lichte salade.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een lichte en verfrissende smaak.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Pastinaakpannenkoeken
Geniet van deze heerlijke pastinaakpannenkoeken, perfect als bijgerecht of als gezonde snack. De combinatie van pastinaak en pannenkoekenbeslag is een verrassende smaakmaker!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
Bord
Lepel
messen
Ovenschaal (optioneel)
Pannetje
- Pastinaak 250 g
- Pannenkoekenbeslag 1 portie
Snijd een schoongemaakte pastinaak in stukken.
Kook de pastinaak in een weinig water in 10 minuten gaar.
Pureer de gekookte pastinaak of gebruik een vork om deze fijn te prakken.
Maak een lekker pannenkoekenbeslag naar wens.
Voeg de pastinaakpuree toe aan het pannenkoekenbeslag.
Klop het beslag goed door.
Bak de pannenkoeken in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
Serveertip:
Serveer de pastinaakpannenkoeken met een frisse salade of een beetje appelcompote voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de milde smaak van de pastinaak.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Chocoladekoekjes met Walnoten
Heerlijke chocoladekoekjes met een rijke smaak van pure chocolade en een crunch van walnoten, ideaal voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g basterdsuiker
- 225 g bruine suiker
- 2 eieren
- 2 tl vanille-extract
- 375 g bloem
- 1 tl baksoda
- 2 tl heet water
- ½ tl zout
- 350 g pure chocolade grof gehakt
- 125 g fijngehakte walnoten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (Gasoven stand 4).
Meng de basterdsuiker, bruine suiker en boter tot een gladde massa.
Klop de eieren er een voor een doorheen.
Roer het vanille-extract erdoor.
Los het baksoda op in het hete water en voeg dit samen met het zout aan het beslag toe.
Roer de bloem, chocolade stukjes en walnoten door het mengsel.
Schep met een lepel bergjes deeg op een bakplaat (hoeft niet ingevet te worden).
Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten of totdat de buitenkant mooi bruin is.
Serveertip:
Serveer de koekjes met een glas melk of als een lekker tussendoortje bij de koffie.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato past goed bij de rijke smaak van de chocoladekoekjes.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3
Mediterrane Kikkererwtensoep
Een hartige en voedzame Mediterrane kikkererwtensoep met een rijke smaak van tijm, bleekselderij en Parmezaanse kaas. Heerlijk met stokbrood!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 liter groentebouillon
- 1 blik kikkererwten ca. 250 g, afgespoeld en uitgelekt
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook gesnipperd
- 3 el olijfolie
- 3 stengels bleekselderij in smalle boogjes
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- 100 g vegetarische ham in reepjes
- 1 el verse tijmblaadjes of blaadjes bleekselderij
- Zout en versgemalen peper
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit hierin de knoflook en ui.
Voeg de bleekselderij, tijm en bouillon toe en laat 10 minuten zachtjes koken.
Schep de kikkererwten en hamreepjes erdoor en verwarm zonder te laten koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de soep bestrooid met Parmezaanse kaas.
Serveertip:
Lekker met bruinbrood of stokbrood gedoopt in olijfolie.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn, zoals een Vermentino of Sauvignon Blanc.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 15g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Lepel / Pagina 3