Recept afdrukken
No ratings yet

Marsepein Chocoladelollies

Recept categorieën: Dessert, Hapjes
Land van herkomst: Europa
Dieët: Vegetarisch
Porties: 20 personen
calorieën: 110kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 165 g gepelde amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • ½-1 cup gepasteuriseerd vloeibaar eigeel doos à 6 cups
  • 200 g pure chocolade of melkchocolade voor een zachtere smaak

Instructies

  • Maal de gepelde amandelen in een keukenmachine tot ze fijn poeder zijn geworden.
  • Voeg de poedersuiker en cacaopoeder toe aan het amandelpoeder en laat de keukenmachine nog even draaien.
  • Voeg druppel voor druppel het eigeel toe aan het mengsel terwijl de keukenmachine draait.
  • Stop met toevoegen wanneer het mengsel aan elkaar begint te plakken.
  • Kneed het mengsel goed door en voeg indien nodig extra poedersuiker toe als het te klef is.
  • Vorm 20 balletjes van het marsepeinmengsel, ter grootte van een flinke knikker.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie in een kleine pan.
  • Steek de satéstokjes in de marsepeinballetjes en doop ze snel in de gesmolten chocolade.
  • Zorg ervoor dat alle kanten bedekt zijn.
  • Plaats de lollies op een wijd glas zodat ze elkaar niet raken en zet het glas minstens een kwartier in de koelkast om de chocolade te laten uitharden.
  • Optioneel: Dip de lollies in kleurige musketballetjes voordat de chocolade uithardt.
  • Verpak de lollies in glimmend pakpapier of doorzichtig cellofaan voor een feestelijke uitstraling.

Notities

  • Als je geen fan bent van pure chocolade, kun je de lollies ook in gesmolten melkchocolade of witte chocolade dippen.
  • Bewaar de lollies maximaal een week in de koelkast in een luchtdichte container om te voorkomen dat ze uitdrogen.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.01mg | Sugar: 8g

Recept afdrukken
No ratings yet

Tropische Meloensalade met Gember-Limoen Dressing

Bereidingstijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
calorieën: 180kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 cm verse gemberwortel
  • ½ limoen
  • 125 g suiker
  • ½ galiameloen
  • ½ cantaloupemeloen
  • 1 stuk watermeloen

Instructies

  • Schil en rasp de gemberwortel.
  • Pers de limoen uit.
  • Verwarm in een pan 2½ dl water met suiker, limoensap en gemberrasp zachtjes tot alle suiker is opgelost.
  • Laat de gembersiroop ongeveer 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Halveer de galia- en cantaloupemeloenen en verwijder de pitten met een lepel.
  • Snijd de meloenhelften in 6 parten, verwijder het vruchtvlees langs de schil en snijd in stukken.
  • Schil de watermeloen en snijd deze ook in stukken, verwijder de pitten met een theelepel.
  • Schep de meloenstukken in een grote schaal.
  • Schenk de gembersiroop boven de meloen door een zeef en schep voorzichtig om.
  • Zet de meloensalade minstens 3 uur in de koelkast om te marineren en verdeel het dan (met of zonder marinade) over de schaaltjes.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Moscato past goed bij dit frisse gerecht.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 2g | Zout: 0.5mg | Sugar: 40g

Recept afdrukken
No ratings yet

Zomerse Meloensalade met Bramen en Ham

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Porties: 4
calorieën: 290kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 kleine galiameloenen goed gekoeld
  • 200 g rauwe ham bijv. Jambon d'Ardenne
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • Versgemalen peper
  • 1 zakje verse basilicum 15 g, grofgescheurd
  • 2 bakjes bramen à 200 g

Instructies

  • Halveer de meloenen en schep met een lepel de pitjes eruit.
  • Maak vervolgens grove krullen uit het vruchtvlees (of steek met een meloenbolletjessteker bolletjes uit het vruchtvlees).
  • Laat de lege meloenhelften ondersteboven uitlekken in een vergiet.
  • Scheur de ham in stukken.
  • Klop in een grote schaal de dressing van olijfolie, citroensap en versgemalen peper.
  • Meng de meloen en ham door de dressing.
  • Voeg de grofgescheurde basilicum en bramen toe en schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Verdeel de salade over vier borden of schep het eerst in lege meloenhelften.
  • Snijd eventueel een klein plakje van de onderkant af zodat de meloenen steviger staan.

Notities

Wijnadvies:

Een Torrontés wijn, zoals Etchart Cafayate Torrontés, met zijn frisse en fruitige tonen, vormt een uitstekende aanvulling op deze zomerse salade.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2mg | Sugar: 15g

Recept afdrukken
No ratings yet

Roomboterkoek met amandelspijs

gevulde roomboterkoek
Voorbereidingstijd1 uur
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Koek, Taart
Land van herkomst: Nederland
Porties: 8 a 10 pers.
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Dit heb je nodig voor het boterkoekdeeg:

  • 350 gram bloem
  • 250 gram roomboter kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterd suiker
  • 100 gram kristal suiker fijne
  • 1 ei
  • 1 losgeklopt ei
  • snufje zout
  • 1 theelepel citroensap
  • 2 eetlepels melk

Dit heb je nodig voor de amandelspijsvulling:

  • 300 gram amandelspijs
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 eetlepel heet water
  • 1 theelepel citroensap

Instructies

  • Meng het amandelspijs met het losgeklopte ei, heet water, citroensap tot een klontvrije massa, zet het afgedekt opzij tot gebruik.
  • Mix de boter met de beiden suiker goed doorelkaar.
  • Voeg het ei en de citroensap toe en mix dit door elkaar tot het vocht volledig opgenomen is.
  • Voeg de bloem en het zout toe en mix tot er een egale deegmassa ontstaat.
  • Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier.
  • Of zoals ik, ik gebruik een boterkoek vorm, die inboteren en nog even met wat bloem bestuiven.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
  • Verdeel 1 deel deeg gelijkmatig over de bodem, maak het eventuale glad met de achterkant van een lepel, dat dit gemakkelijker gaat af en toe in heet water dopen.
  • Verdeel daarna het amandelspijs gelijkmatig over de bodem deeg en naak deze ook glad met de lepel.
  • Dek het amandelspijs af net het achtergehouden deeg, strijk deze ook glad met de lepel.
  • Klop het overgeblevennei los met de melk.
  • Bestrijk het deeg dun met het mengsel.
  • Zet de vorm een half uurtje in de koelkast.
  • Oven voorverwarmen op 155 graden hetelucht.
  • Trek met een vork lijntjes dat je een ruitpatroon krijg.
  • Bestrijk hem nog een keer met het eimengsel.
  • Bak de koek ongeveer in 45min. goudbruin en gaar.
  • Afkoelen en nu alleen nog maar opeten en genieten.

Notities

Hier het recept van de gevulde roomboterkoek, BAKSEGEVULDE ROOMBOTERKOEK Moet eerlijk zeggen dat mijn boterkoek eigenlijk vaak mislukt uit mijn oven rolde. Inmiddels is dat verleden tijd en bak ik af en toe zo'n heerlijke calorie boterbom?.En hij lukt altijd! Deze keer een gevulde. De inspiratie hiervan komt wel van vroeger uit mijn kindertijd. De toevoeging van amandelspijs zorgt voor een heerlijk extraatje in deze zachte roomboterkoek. Hij valt gelukkig altijd heel goed in de smaak, bij vrienden, familie en mijn gasten. Laat me weten of hij lukt, ben benieuwd ?

Recept afdrukken
No ratings yet

Besani roti

Gebakken kikkererwtenbrood
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: India
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 250 gram kikkererwtenmeel besan
  • 1 theelepel zout
  • 2 dl water
  • 100 gram ghee
  • 200 gram boter gesmolten

Instructies

  • Zeef het meel in een kom; wrijf de klontjes erdoor met de rug van een lepel.
  • Roer het zout erdoor en klop geleidelijk het water erdoor tot een stevig deeg.
  • Meng de ghee erdoor en kneed het glad.
  • Verdeel het deeg in 4 of 6 stukken van 8 cm doorsnee.
  • Vorm er ballen van en rol die op een met bloem bestoven werkvlak uit tot 5 mm dik.
  • Giet wat gesmolten boter over de bodem van een koekenpan met dikke bodem en bak de Roti's een voor een op een laag vuur 3 minuten per kant.
  • Leg ze op een ovenvaste schotel en houd ze warm in de oven; bak intussen de rest.
  • Serveer ze warm, bestreken met de rest van de gesmolten boter.

Notities

Dit is een gebakken broodsoort, die onweerstaanbaar lekker is.
Besan is meel van kikkererwten en verschilt nogal van gewone tarwebloem.
Het is geuriger en bevat minder zetmeel.
Het is ook vrij moeilijk tot een glad deeg te kneden, hoewel dat essentieel is voor een goed resultaat.

Recept afdrukken
No ratings yet

Poolse Nalesniki

Gevulde Flensjes
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Polen
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Voor de flensjes:

  • 200 g bloem
  • Snufje zout
  • 4 eieren
  • 4 deciliter melk
  • Boter

Voor de vulling:

  • 125 g boter
  • 125 g kwark of zure room
  • 1 ei
  • Snufjes zout en peper

Voor het paneren:

  • Eiwit
  • Paneermeel

Voor het frituren:

  • Frituurvet

Instructies

  • Maak op de gewone wijze een flensjesbeslag van bloem, zout, eieren, en melk.
  • Bak hiervan tamelijk dunne flensjes in een flensjespan.
  • Roer intussen de boter zacht en meng deze met de kwark (of zure room).
  • Voeg daarna het ei, zout en peper toe, en klop alles goed glad.
  • Bedek elk flensje met een dunne laag van deze kwarkvulling, rol ze op, snijd in 3 kleine stukken, paneer ze à l'anglaise, en bak ze goudgeel in de hete frituur.

Notities

Variaties:
Gebruik in plaats van kwark en boter zure room.
Maak een vulling met ragoût (bloem, boter, bouillon) waarin blokjes meikaas voor een hartigere smaak.

Recept afdrukken
No ratings yet

Enchiladas

hartige gevulde flensjes
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Mexico
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels olie
  • 250 g varkensvlees
  • 3 tomaten
  • 2 pepers
  • 1 theelepel chilepoeder
  • 1 dl bouillon
  • Tortillas
  • Sla

Instructies

  • Fruit de uien en knoflookpoeder aan in de olie.
  • Voeg het gaargekookte of gesmoorde vlees en de ontvelde tomaten toe.
  • Voeg ten slotte de gesnipperde groene pepers en het chilipoeder toe.
  • Laat het geheel smoren en voeg indien nodig wat bouillon toe.
  • Leg een streep van deze dikke saus op een warme (Mexicaanse) tortilla.
  • Rol de tortilla op en serveer deze zo of met een chilisaus, eventueel met wat sla erbij.

Notities

Variatie 1:
Gebruik een "sugo" (ingeblikte Italiaanse vleessaus) als alternatief voor de saus.
Variatie 2:
Voeg gebakken kippenlevers toe en serveer met een scheutje maderasaus en wat aparte pommeschips.

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Zoete Crêpes met Hazelnoten

Crêpes aux avelines
Verwen je smaakpapillen met deze heerlijke Crêpes aux avelines, gevuld met een smeuïge hazelnootvulling.
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Crêpes

  • 250 g bloem
  • 3 dl melk
  • 50 g suiker
  • Een snufje zout
  • 2 eieren
  • Boter

Hazelnotenvulling

  • 125 g boter
  • 75 g suiker
  • Een snufje vanillesuiker
  • 200 g hazelnoten geraspt met een amandelmolen
  • 4 eetlepels slagroom
  • Poedersuiker

Instructies

  • Maak op de gebruikelijke wijze beslag van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren.
  • Bak dunne flensjes.
  • Roer intussen de boter zacht.
  • Voeg suiker, vanillesuiker toe en meng dan de geraspte hazelnoten (verkregen met een amandelmolen) toe.
  • Voeg ten slotte de stijfgeslagen slagroom toe.
  • Bestrijk de flensjes met een dunne laag van deze hazelnootvulling, rol ze op en bestrooi ze met poedersuiker.

Notities

Varieer met gesnipperde paranoten en gebruik in plaats van slagroom een dikke moc-cacrème.
Probeer een mengsel van geraspte walnoot, hazelnoot en amandel met marasquincrème in plaats van slagroom
Trakteer jezelf op deze heerlijke Crêpes aux avelines voor een zoet en verrukkelijk Frans genot!

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 0.5mg | Sugar: 20g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gevulde Zoete Crêpentaart met Gember

Crêpes au gingembre
Geniet van een kruidige en verrassende smaak met deze Crêpes au gingembre, een zoete en gevulde flensjestaart met gember. Hier is de vernieuwde versie van het recept.
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 4
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

  • 300 g bloem
  • 4 deciliter melk
  • 75 g suiker
  • Een snufje zout
  • 2 eieren
  • 200 g gember
  • Boter
  • 2 deciliter gembersiroop
  • Poedersuiker
  • 25 g djahé gemberpoeder

Instructies

  • Maak van gezeefde bloem, melk, suiker, zout en eieren op de gebruikelijke wijze beslag.
  • Voeg aan dit beslag de fijngehakte gember toe en bak dunne flensjes.
  • Rol ze op en schik ze op een schotel.
  • Besprenkel de flensjes met gembersiroop en bestrooi ze met een mengsel van gezeefde poedersuiker en gemberpoeder (djahé).

Notities

  • Varieer door de gember te vervangen door sukadesnippers en gebruik in plaats van siroop notenlikeur.
  • Probeer de gember te vervangen door stukjes gedroogde, geweekte abrikoos.
  • Gebruik in plaats van siroop bessenjam en bestrooi met greinsuiker.
  • Geniet van deze smaakvolle Crêpes au gingembre, perfect voor liefhebbers van kruidige lekkernijen!

Citroentaart met merengue
Recept afdrukken
No ratings yet

Citroen-meringuetaart

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Koeltijd minstens4 uur
Recept categorieën: Dessert, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 8
calorieën: 330kcal
Auteur: ChatGTP

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C boven-/onderwarmte en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit, verwijder het bakpapier en leg het deeg in de ingevette taartvorm.
  • Gebruik het overhangende deeg om de rand te versterken.
  • Splits 4 eieren in eidooiers en eiwitten.
  • Roer de crème fraîche en citroensap glad.
  • Voeg de 4 eidooiers en 2 hele eieren toe, samen met de gezeefde poedersuiker, en meng goed.
  • Giet dit mengsel over de deegbodem.
  • Bak de taart in het onderste gedeelte van de oven gedurende ongeveer 55 minuten.
  • Koel de taart vervolgens minstens 4 uur in de koelkast.
  • Klop de 4 eiwitten en kristalsuiker stijf en verdeel het schuim over de taart.
  • Vorm het schuim met een lepel.
  • Plaats de taart in de bovenste helft van de oven op 200°C met de grillfunctie gedurende ongeveer 3 minuten, totdat het schuim goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een Riesling Spätlese past goed bij deze citroen-meringuetaart.

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 14g | Sugar: 30g