Kruidige Zuid-Afrikaanse Gehakt Taart

Kruidige Zuid-Afrikaanse Gehakt Taart

Proef de unieke smaken van Zuid-Afrika met deze kruidige gehakt taart, verrijkt met tutti frutti en amandelen, en afgewerkt met een gouden eilaag en zoete chilisaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Zuid Afrika
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 460kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tutti frutti
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 65 g garneeramandelen grofgehakt
  • 1 sneetje witbrood
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels karnemelk
  • 3 eieren
  • Zoete chilisaus voor het serveren
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Bak het gehakt in een droge koekenpan bruin en rul.
  • Snijd de tutti frutti fijn.
  • Klop in een diep bord 1 ei met 2 eetlepels water los.
  • Scheur het sneetje brood in stukjes en prak het met een vork door het eimengsel.
  • Schep het overtollige vet uit de pan met gehakt.
  • Meng het gehakt met het geweekte brood, tutti frutti, gehakte amandelen, kerriepoeder, en zout en peper naar smaak.
  • Schep het gehaktmengsel in de taartvorm en strijk het glad.
  • Bak de gehakttaart in het midden van de oven gedurende 30 minuten, tot het bijna gaar is.
  • Klop in een maatbeker de overige 2 eieren met karnemelk en kurkuma los.
  • Giet het eimengsel over de gehakttaart en bak nog ca.
  • 15 minuten, tot het ei gestold en goudbruin is.
  • Haal de vorm uit de oven en laat het gerecht iets afkoelen.
  • Serveer met zoete chilisaus apart.

Notities

Serveer de Zuid-Afrikaanse Bobotie Gehakttaart met basmatirijst en wortelsalade.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. De zoete chilisaus biedt een heerlijk contrast met de kruidige smaken van de bobotie.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Aqua Thunder Cocktail

Aqua Thunder Cocktail

De Aqua Thunder is een sprankelende cocktail met de frisse smaken van Blue Curaçao, banaan en meloen. Een kleurrijke keuze voor zomerse dagen!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 1 glas
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • longdrinkglas
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 10 ml Blue Curaçao
  • 10 ml bananenlikeur
  • 30 ml meloenlikeur
  • 10 ml versgeperst citroensap
  • Spuitwater
  • IJsblokjes

Instructies

  • Vul een longdrinkglas met blokjes ijs.
  • Giet de Blue Curaçao, bananenlikeur, meloenlikeur en citroensap in het glas.
  • Vul het glas aan met spuitwater en roer voorzichtig om de smaken te mengen.
  • Serveer direct en geniet van de sprankelende en fruitige smaken.

Notities

Geniet van deze cocktail als aperitief of tijdens een zomerse borrel.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 11g

Amandelmelk 2

Amandelmelk 2

Als je niet zo goed tegen melk kan is dit misschien een alternatief
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram amandelen ongebrande zoete
  • 1 liter water gefilterd
  • ½ theelepel vanillepoeder
  • snufje zeezout
  • eetlepel(s) agave of honing (optioneel)

Instructies

  • Week de amandelen gedurende 8 tot 12 uren in water.
  • Haal de amandelen er hierna uit en doe ze samen met 1 liter water,
  • zeezout en eventueel de agave of honing in een blender en mix het 1 à 2 minuten.
  • Pak de kom en doe de doek er omheen of leg de zeef erop.
  • Laat de melk er doorheen lopen, of als je een doek gebruikt,
  • knijp het goed uit zodat er zoveel mogelijk melk in de kom terecht komt. Here you go, nu heb je pas lekkere amandelmelk!

Notities

Zelfgemaakte amandelmelk kun je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.

Pollo al Chilindron

Pollo al Chilindron


Eindelijk heb ik dit kiprecept van Jamie Oliver gemaakt (staat ook in het Jamie Magazine mei/juni 2016).  Aangepast wat er in Nederland voorhanden is en in mijn voorraadkast.    Het smaakte heerlijk, vonden het zelf lekkerder dan ‘Baskische kip, waarvan akte.
Deze kipstoofpot uit de regio Aragon is zo lekker door de saffraan en chorizo die erin verstopt zint.


Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip à 1,4 kg, verdeeld in 2 vleugels, 2 borststukken, 2 poten en 2 dijen
  • 250 gram chorizoworst in plakjes
  • 2 uien gepeld, in ringen
  • 3 tenen knoflook gepeld, in plakjes
  • 8 tomaten
  • 1 pot rode paprika’s uitgelekt / gegrilde
  • Flinke scheut droge sherry ik heb droge witte wijn gebruikt
  • 1 bosje rozemarijn
  • 400 ml kippenbouillon
  • Handvol gemengde groene en zwarte olijven ontpit
  • Draadjes saffraan
  • 1 citroen Fijngeraspte schil van
  • 2 ansjovisfilet in olijfolie uitgelekt
  • zilvervliesrijst en een groene salade, voor erbij

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Bestrooi de stukken kip met flink wat zout en peper en bak ze in een paar minuten rondom bruin.
  • Houd apart.
  • Bak de plakjes chorizo in het kippenvet in 5 minuten krokant.
  • Doe ze met een schuimspaan over op de schaal met de kip en laat het vet in de pan.
  • Doe de uiringen en knoflook in de pan – nog steeds op middelhoog vuur – en bak ze ongeveer 10 minuten, of tot de uiringen zacht en goudgeel zijn.
  • Roer af en toe.
  • Zet het vuur uit, maar laat de pan op het fornuis staan.
  • Kook ondertussen 1 liter water in een waterkoker.
  • Haal met een scherp mes het groen van de tomaat en kruis een kerfje aan de onderkant.
  • Legde tomaten in een grote kom en schenk er kokend water over tot ze onderstaan.
  • Wacht 5 minuten , laat ze uitlekken, bedek ze met koud water en laat ze nog eens uitlekken.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
  • Doe de velletjes en pitjes in een zeef en druk het sap eruit.
  • Scheur de paprika’s in repen.
  • Bak de reepjes een paar minuten mee met de ui en knoflook, draai het vuur hoog en voeg een flinke scheut sherry/wijn toe om aanbaksels los te maken.
  • Bind ondertussen met keukentouw de rozemarijn tot een bundeltje – houd een paar takjes apart.
  • Laat de sherry/wijn kort inkoken en voeg dan de partjes tomaat met het sap, het rozemarijnbundeltje en de bouillon toe.
  • Doe ook de stukken kip en plakjes worst weer terug in de pan.
  • Draai het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het gerecht 1,5 uur stoven tot de kipstukken gaar zijn en de saus is ingedikt.
  • Ontpit intussen de olijven en breng ca. 300 ml water aan de kook.
  • Doe de olijven in een maatbeker schenk water erover en voeg de saffraan toe.
  • Roer een halfuur voor het eind van de stooftijd de olijven en saffraan door de stoofpot, plus de citroenrasp en ansjovis.
  • Haal de naaldjes van de bewaarde rozemarijn en bak ze in wat olijfolie.

Notities

Serveer de chilindron met de rozemarijnnaaldjes en geef er warme rijst en een frisgroene salade bij.

Zoetzure Groenten met Ananas

Zoetzure Groenten met Ananas

Maak je maaltijd compleet met deze zoetzure groenten met ananas. De combinatie van knoflook, ui en ananas zorgt voor een verrassend frisse en smakelijke toevoeging aan je maaltijd!
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Thailand
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels sojaolie
  • 4 tenen knoflook ongepeld, geplet en gehakt
  • 1 ui in ringen
  • 20 g bloemkool in zeer kleine roosjes
  • ½ wortel geschild en in 3 cm lange reepjes
  • 2-4 mini-maïskolfjes halveren in de lengte en overdwars
  • ½ komkommer in blokjes van 3 cm
  • 6 peulen schoongemaakt en gehalveerd
  • 50 g ananas stukjes
  • 1 tomaat in 8 stukjes

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar en zet ze aan de kant.
  • Verhit de sojaolie in een wok op een matig vuur en fruit de knoflook tot deze begint te geuren.
  • Voeg de ui toe en schep alles om.
  • Voeg de bloemkool, wortel, komkommer, mini-maïs en peulen toe en roerbak alles 2 minuten.
  • Voeg de ananas, tomaat en de saus toe en roerbak nog 2 minuten, of tot de groenten gaar zijn.
  • Serveer heet.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, om de zoetzure smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Kruidig kerriegehakt met mango, amandelen en koriander

Kruidig kerriegehakt met mango, amandelen en koriander

Een verrassend kruidig gehaktgerecht met amandelen, mango en koriander in een romige saus. Heerlijk met rijst en gestoofde spinazie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Noten, Rundvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories: 387kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • ½ el koriander gedroogd
  • 1 el bloem
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 el mangochutneyvocht
  • 1 mango
  • 1 sinaasappel sap van ½
  • 2 el crème fraîche
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g gehakt
  • 50 g amandelen
  • 250 ml kippenbouillon
  • Boter om in te bakken
  • Verse koriander of peterselie voor garnering

Instructies

  • Meng het gehakt met kerriepoeder, knoflook, amandelen en koriander.
  • Verhit boter in een pan en bak het gehaktmengsel rul.
  • Snijd de mango in blokjes en de sjalotjes in achten.
  • Stoof de mango en sjalotten mee met het gehakt.
  • Voeg de kippenbouillon, sinaasappelsap en mangochutneyvocht toe.
  • Roer de bloem los met de crème fraîche en voeg toe aan de pan.
  • Laat het geheel zachtjes pruttelen tot de saus iets indikt.
  • Garneer met verse koriander of peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met basmatirijst en gestoofde spinazie voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Lekker met een frisse witte wijn zoals een Riesling of een lichte Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 387kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Oosterse bonenschotel met spek, gehakt en nasikruiden

Oosterse bonenschotel met spek, gehakt en nasikruiden

Een hartige Oosterse bonenschotel vol groenten, spek en gehakt, op smaak gebracht met nasikruiden, ketjap en sambal. Comfortfood met pit!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stoofpot, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 412kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine pot bruine bonen
  • 1 paprika in blokjes
  • 1 teentje knoflook klein, fijngesneden
  • 100 g champignons in plakjes
  • 100 g taugé
  • 15 g boter
  • 200 g gekruid gehakt
  • 250 g prei in ringen
  • 75 g Zeeuws spek in blokjes
  • 1 ui klein, gesnipperd
  • 1 zakje nasikruiden
  • Ketjap manis naar smaak
  • Sambal naar smaak

Instructies

  • Wel de nasikruiden volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de knoflook en ui.
  • Voeg het gehakt en Zeeuws spek toe en bak deze rul en goudbruin.
  • Voeg de prei, paprika en champignons toe.
  • Roer de gewelde nasikruiden erdoor.
  • Laat het geheel met deksel op de pan 10 minuten zachtjes garen.
  • Voeg daarna de bruine bonen en taugé toe.
  • Warm het gerecht goed door.
  • Breng op smaak met ketjap manis en sambal.
  • Serveer eventueel met frisse komkommersla.

Notities

Serveertip:
Lekker met witte rijst of nasi, en frisse komkommersla met azijn en sesamzaadjes.
Wijnadvies:
Combineer met een licht gekoelde rode wijn of een kruidige rosé.

Nutrition

Calories: 412kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 27g | Vet: 26g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Zweedse rode bietenburgers met kappertjessaus

Zweedse rode bietenburgers met kappertjessaus

Zweedse gehaktburgers met rode biet en kappertjes, geserveerd met een eenvoudige jus van sojasaus. Smaakvol en snel klaar!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Groenten, Rundvlees, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Zweden
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 358kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl rode bieten fijngehakt, gemarineerd
  • 1 ei
  • 1 el kappertjes fijngehakt
  • 2 el boter
  • 2 el ui fijngehakt
  • 4 el paneermeel
  • 400 g rundergehakt
  • Sojasaus naar smaak
  • Water voor het aanmaken van het gehakt en de saus
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Bak de ui in een deel van de boter tot glazig.
  • Doe het gehakt in een kom en meng met paneermeel, ei, zout, peper en een beetje water tot een stevig mengsel.
  • Voeg de gebakken ui, rode bieten en kappertjes toe en meng goed.
  • Vorm 8 tot 12 kleine hamburgers van het mengsel.
  • Verhit de rest van de boter in een pan.
  • Bak de burgers 2 à 3 minuten per kant goudbruin.
  • Haal de burgers uit de pan en houd ze warm in een schaal.
  • Blus de pan met 1–2 dl water, voeg sojasaus naar smaak toe en laat kort koken.
  • Giet de jus over de burgers en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met aardappelpuree of gekookte krieltjes en een frisse salade met dille.
Wijnadvies:
Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Zweedse appelcider.

Nutrition

Calories: 358kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 25g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Zoetzure pangsitdip met sambal en gember

Zoetzure pangsitdip met sambal en gember

Een pittig-zoetzure saus met tomatenpuree, sambal en gember. Perfect als dipsaus bij pangsit, loempia’s of kroepoek.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 29kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Kleine steelpan
  • Lepel
  • maatbeker
  • Sauskommetje

Ingrediënten

  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl sambal
  • 2 el azijn
  • 2 tl djahé gemalen gember
  • Maïzena om te binden
  • Suiker naar smaak
  • Water om aan te lengen
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Doe de tomatenpuree in een steelpan.
  • Voeg sambal, djahé, azijn, suiker, zout en water toe.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Los wat maïzena op in koud water en roer dit door de saus.
  • Laat kort doorkoken tot de saus licht gebonden is.
  • Laat volledig afkoelen.
  • Serveer koud als dipsaus.

Notities

Serveertip:
Heerlijk bij gefrituurde pangsit, mini-loempia’s of als saus bij rijstgerechten.
Wijnadvies:
Niet van toepassing – dit is een dipsaus voor bij Aziatische snacks.

Nutrition

Calories: 29kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 4g

Romige Warme Chocolademelk met Pure Smaak

Romige Warme Chocolademelk met Pure Smaak

Deze romige, echte warme chocolademelk wordt gemaakt met pure chocolade en melk voor een volle, rijke smaak. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd10 minuten
Totale tijd10 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Staafmixer of garde
  • maatbeker
  • Hittebestendige bekers

Ingrediënten

  • 200 g chocolade in kleine stukjes
  • 750 ml melk

Instructies

  • Schenk de melk in een pan en voeg de chocolade toe.
  • Zet de pan op laag vuur en laat de chocolade al roerend smelten.
  • Verwarm de chocolademelk tot net onder het kookpunt, maar laat het niet koken.
  • Klop met een staafmixer of garde de chocolademelk schuimig.
  • Schenk de warme chocolademelk in bekers en serveer direct.

Notities

 

Serveertip:

Voeg een snufje speculaaskruiden, kaneel of grof gemalen zwarte peper toe voor een extra smaakdimensie.

Wijnadvies:

Geen wijnadvies, maar heerlijk met een scheutje rum of Baileys voor een volwassen variant.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 16g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g