Ierse Gehaktballetjes in Romige Runderjus

Geniet van deze Ierse gehaktballetjes in een romige runderjus. Een traditioneel gerecht met een volle smaak dat perfect past bij een licht bier of een zachte rode wijn.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Porties: 4
calorieën: 410kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • Grote pan met deksel
  • maatbeker

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 450 g gehakt
  • 100 g gehakt
  • 1 kopje fijne droge broodkruimels of paneermeel
  • 1 kop melk
  • 1 theelepel peper
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels fijngehakte ui

Voor de jus:

  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 1 kop runderbouillon of een mix van blond en oud bruin bier
  • 1 eetlepel maïzena
  • 2 eetlepels koud water

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen in een grote kom en kneed tot een gelijkmatig gehaktmengsel.
  • Vorm hiervan 8 grote of 40-50 kleine gehaktballetjes.
  • Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin.
  • Zet het vuur laag, sluit de pan en laat de gehaktballen sudderen: 15 minuten voor grote gehaktballen en 8 minuten voor kleine.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en giet het overtollige vet af.
  • Voeg de runderbouillon of het biermengsel toe aan de pan en breng zachtjes aan de kook.
  • Meng de maïzena met koud water tot een papje en voeg dit toe aan de pan.
  • Roer door tot de jus dikker wordt.
  • Proef en voeg indien nodig extra zout en peper toe.
  • Serveer de gehaktballen met de jus eroverheen.

Notities

Serveertip:
Serveer met gestampte aardappelen of colcannon (Ierse aardappelpuree met kool) en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Deze Ierse gehaktballetjes passen goed bij een licht bier zoals een Ierse stout of een amber ale. Voor wijnliefhebbers is een lichte rode wijn zoals Pinot Noir een uitstekende keuze.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 26g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Hongaarse Gehaktballen in Paprikasaus

Heerlijke Hongaarse gehaktballen in een rijke paprikasaus met groenten en kruiden. Een smaakvol gerecht dat perfect past bij een fruitige rode wijn!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Porties: 4 ballen
calorieën: 410kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 500 g gehakt
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 ui fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1-2 theelepels mosterd
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Voor de saus:

  • 400 ml groentebouillon
  • 100 ml slagroom
  • 2 grote paprika's groen en rood, in reepjes
  • 200 g champignons in plakjes
  • 1 ui in halve ringen
  • 2 eetlepels ajvar paprikapuree
  • Aardappelzetmeel of maïzena om te binden
  • Gehakte peterselie voor garnering

Instructies

  • Meng het gehakt in een grote kom met ei, paneermeel, fijngesneden ui, geperste knoflook, paprikapoeder, gehakte peterselie, mosterd, zout en peper.
  • Vorm 4 gehaktballen en laat ze kort opstijven in de koelkast.
  • Verhit een beetje olijfolie en boter in een koekenpan en bak de gehaktballen rondom goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en zet opzij.
  • Snijd de overgebleven ui in halve ringen, de champignons in plakjes en de paprika’s in reepjes.
  • Bak de groenten kort aan in het achtergebleven vet in de pan en blus af met de groentebouillon.
  • Laat 5 minuten sudderen.
  • Voeg de slagroom en ajvar toe aan de saus.
  • Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Bind de saus indien nodig met aardappelzetmeel of maïzena.
  • Voeg de gehaktballen terug in de pan en laat ze goed doorwarmen in de paprikasaus.
  • Garneer met extra gehakte peterselie en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen, rijst of een stuk vers brood om de saus mee op te dippen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Zweigelt uit Hongarije past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 29g | Zout: 1.1g | Sugar: 4g

Duitse Frikadellen met Mosterd en Paprikapoeder

Deze Duitse frikadellen zijn smaakvol gekruid met mosterd, paprikapoeder en kruiden – perfect voor een stevige maaltijd!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Porties: 4
calorieën: 400kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt varkens- of rundvlees
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 oud broodje of 2 sneden toast licht geroosterd
  • 1 kopje melk
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels peper
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel marjolein
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 theelepels peterselie
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 2 theelepels lavas maggikruid of 1 theelepel vloeibare maggi
  • 2 theelepels neutrale olie
  • Bloem of paneermeel

Instructies

  • Week het broodje of de twee sneden licht geroosterd brood in een kopje melk.
  • Snipper de ui redelijk fijn en hak de knoflook.
  • Meng alle ingrediënten behalve het geweekte broodje/brood in een grote kom goed door elkaar met de hand.
  • Gebruik geen mixer om een luchtige textuur te behouden.
  • Knijp het broodje/brood uit en voeg het toe aan het gehaktmengsel.
  • Meng opnieuw goed.
  • Vorm met je handen een bal gehakt en druk deze plat tot ongeveer 1,5 vingers dikte.
  • Wentel de frikadellen lichtjes in bloem of paneermeel.
  • Bak de frikadellen in een hete pan met olie of margarine op hoog vuur aan beide kanten scherp aan.
  • Verminder het vuur tot middelhoog en bak ze nog 15-25 minuten, waarbij je ze 1 of 2 keer omdraait tijdens het bakken.
  • Laat de frikadellen uitlekken op een bord of rooster bedekt met keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer de frikadellen met een frisse salade, aardappelpuree of rijst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze stevige en smaakvolle frikadellen passen goed bij een Duitse Riesling of een lichte Duitse rode wijn zoals Spätburgunder (Pinot Noir).

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Provençaalse Gehaktballetjes met Kruiden en Pijnboompitten

Geniet van smaakvolle Provençaalse gehaktballetjes met knoflook, verse kruiden en pijnboompitten – perfect voor een mediterrane maaltijd!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Porties: 4
calorieën: 420kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g gehakt bij voorkeur grof gemalen
  • 1 ei
  • 40 g pijnboompitten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • Handjevol peterselie
  • Handjevol koriander
  • Handjevol bieslook
  • Snufje peper en zout
  • Boter of olie om in te bakken
  • Bloem of paneermeel

Instructies

  • Doe het gehakt, ei, pijnboompitten, zout en peper in een mengkom.
  • Snijd tweederde van de rode ui in grove stukken en houd het andere deel apart.
  • Hak het apart gehouden deel van de ui extra fijn en voeg dit toe aan het gehakt.
  • Pureer de knoflook.
  • Verwijder de steeltjes van de peterselie en koriander en hak ze fijn, samen met de bieslook.
  • Voeg deze kruiden en knoflook toe aan het gehakt.
  • Kneed alle ingrediënten zorgvuldig door het gehakt.
  • Vorm gehaktballetjes en duw voorzichtig de lucht eruit om barsten tijdens het bakken te voorkomen.
  • Rol de gehaktballetjes één voor één door bloem of paneermeel voor een krokante korst.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en voeg eventueel een klontje boter toe.
  • Bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur gedurende 8-10 minuten, regelmatig omdraaiend tot ze rondom bruin zijn.
  • Voeg de resterende grof gesneden ui toe aan de pan en roer deze door de gehaktballetjes.
  • Verlaag het vuur en laat nog 5 minuten sudderen.

Notities

Serveertip:
Serveer de Provençaalse gehaktballetjes met een frisse salade, couscous of aardappelpuree voor een volledige maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Provençaalse gehaktballetjes passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Côtes du Rhône of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 6g

Duitse Gehaktballen in Witte Wijnsaus met Kappertjes

Smaakvolle Duitse gehaktballen in een romige witte wijnsaus, verrijkt met kappertjes, ansjovis en een vleugje citroen – een rijke en hartverwarmende maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Porties: 4 ballen
calorieën: 380kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels paneermeel
  • 2 eetlepels melk
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 50 g boter
  • Peper en zout naar smaak

Voor de saus:

  • 30 g bloem
  • 100 ml droge witte wijn
  • ½ vleesbouillonblokje
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel scherpe mosterd
  • 2 theelepels suiker
  • 2 eidooiers
  • ½ citroen in schijven gesneden
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Meng het gehakt, paneermeel, melk, fijngesnipperde ui, peper en zout in een kom tot een stevig geheel.
  • Vorm hieruit acht gehaktballen.
  • Verhit de boter in een pan en bak de gehaktballen snel aan alle kanten bruin.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
  • Fruit in dezelfde pan de bloem lichtbruin.
  • Voeg langzaam de bouillon en de witte wijn toe, en blijf roeren tot er een mooie, gebonden saus ontstaat.
  • Voeg de kappertjes, suiker, schijven citroen en kleingesneden ansjovis toe aan de saus.
  • Laat het geheel 10 minuten sudderen.
  • Laat de gehaktballen 15 minuten zachtjes meekoken in de saus.
  • Klop de eidooiers los met een beetje van de saus.
  • Verwarm de borden voor en leg de gehaktballen erop.
  • Haal de saus van het vuur en roer het dooiermengsel erdoor.
  • Schep de saus over de gehaktballen.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met aardappelpuree, rijst of gestoomde groenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Duitse gehaktballen met witte wijnsaus passen goed bij een droge Duitse Riesling of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Argentijnse Gehaktballen in Tomatensaus met Geurende Rijst

De perfecte Argentijnse gehaktballen in een smaakvolle tomatensaus, geserveerd met geurende rijst met saffraan. Een heerlijke maaltijd voor de hele familie.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Argentinië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Porties: 6
calorieën: 450kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de gehaktballen:

  • 1 kg mager gehakt
  • 3 varkensworstjes vel verwijderd
  • 200 g gehakte olijven
  • 150 g boter
  • 1 kopje geweekte rozijnen
  • 2 eetlepels gehakte knoflook
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 middelgrote ui fijngesnipperd
  • 2 kopjes broodkruim uitgelekt in melk geweekt
  • 3 eieren
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 1 kopje bloem

Voor de saus:

  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 eetlepel gehakte knoflook
  • 1 gehakte rode peper zonder zaadjes
  • 1 kg tomaten gepel en fijngehakt
  • Paddestoelen geweekt en fijngesneden, optioneel
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 kopje droge witte wijn
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 theelepel oregano
  • Chilipeper naar smaak
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Voor de rijst:

  • 2 kopjes rijst
  • 2 kopjes water
  • 1 middelgrote ui gesnipperd
  • 1 theelepel gehakte knoflook
  • 1 theelepel gehakte peterselie
  • 1 laurierblad
  • Zout naar smaak
  • 1 theelepel saffraan

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve de bloem) in een grote kom.
  • Kneed goed door en vorm er 6 gelijkmatige gehaktballen van.
  • Rol de gehaktballen door de bloem.
  • Verhit olie in een braadpan en bak de gehaktballen aan alle kanten bruin.
  • Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze apart.
  • In dezelfde pan bak de gesnipperde ui, paprika, knoflook en champignons in olijfolie goudbruin.
  • Voeg de tomaten, tomatenpuree, witte wijn, laurierblaadjes, bouillonblokje, zout, oregano, chilipeper en paprikapoeder toe.
  • Roer goed door en laat 4-5 minuten koken.
  • Zet het vuur laag en voeg de gehaktballen terug in de pan met de saus.
  • Dek af en laat sudderen tot de gehaktballen gaar zijn.

Voor de rijst:

  • Fruit de ui, knoflook en peterselie in olijfolie.
  • Voeg de rijst toe en bak 2-3 minuten.
  • Voeg de bouillon, laurierblad, saffraan en zout toe.
  • Kook afgedekt op laag vuur totdat al het vocht is verdampt.
  • Laat 5 minuten rusten voordat je serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met de saus en rijst, garneer met Parmezaanse kaas voor een extra smaakvolle finishing touch.
Wijnadvies:
Een Argentijnse Malbec past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Antilliaanse Pikabal den Sous (Gehaktballen in Pittige Saus)

Pittige Antilliaanse gehaktballen in een rijke saus van madame jeannette pepers, paprika en specerijen – een smaakvolle maaltijd vol karakter.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Antillen, Caribean
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Porties: 6 ballen
calorieën: 350kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 madame jeannette pepers zonder zaadjes en fijngehakt, of naar smaak
  • 2 paprika's in blokjes
  • 70 g tomatenpuree
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 theelepel zout
  • Olie voor het bakken

Instructies

  • Verhit wat olie in een pan en fruit de ui en de helft van de paprika gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Meng de helft van dit ui-paprikamengsel met het gehakt, 1 eetlepel sojasaus en het zout.
  • Vorm hieruit gehaktballen ter grootte van een pingpongbal.
  • Bak de gehaktballen 15 minuten op middelhoog vuur, tot ze goudbruin en gaar van binnen zijn.
  • Voor de saus: Meng in een aparte pan de overgebleven paprika, tomatenpuree, madame jeannette pepers, 2 eetlepels sojasaus, gemalen komijn, gemalen koriander, zwarte peper, suiker, azijn en een half kopje water.
  • Roer de saus door en voeg de gebakken gehaktballen toe.
  • Laat het geheel 30 minuten zachtjes sudderen totdat de saus iets is ingedikt en de smaken goed zijn vermengd.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, gekookte groenten of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze pittige Antilliaanse gehaktballen met saus passen goed bij een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Aardappelgratin Sous-Vide

Geniet van deze heerlijke en gemakkelijk te bereiden aardappelgratin, perfect voor grote groepen!
Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Porties: 35
calorieën:
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter room
  • liter runderbouillon of gevogeltebouillon
  • 1 eetlepel knoflookmix
  • 30 gram zout
  • 2 gram peper

Instructies

  • Meng de room en bouillon met de knoflookmix, zout en peper.
  • Voeg de gesneden aardappelen toe aan het mengsel.
  • Als de aardappelen al gesneden zijn, laat de zak dan dicht totdat de aardappelen volledig bedekt zijn met de vloeistof.
  • Doe deze massa in een grote vacuumzak en vacumeer dit met de vacumeermachine (stand 1½).
  • Stoom de gevulde vacuumzak gedurende 20 minuten in de steamer.
  • Controleer of de aardappelen gaar zijn door voorzichtig in de zak te knijpen.
  • Koel het geheel gedurende 45 minuten in de snelkoeler.
  • Zorg ervoor dat het niet langer dan 45 minuten wordt gekoeld.
  • Serveer de aardappelgratin sous-vide als bijgerecht bij je favoriete maaltijd.

Tropische Passievruchtentaart met Romige Mousse

Deze tropische passievruchtentaart combineert een knapperige bodem, romige mousse en frisse passievruchtgelei. Een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten
koelen5 uur
Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 6 personen
calorieën: 420kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ basisrecept harde Wenerdeeg
  • 12 passievruchten
  • 40 g kristalsuiker
  • 50 g chocolade in stukjes
  • 7 blaadjes witte gelatine
  • 5 dl slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol het deeg uit tot een ronde lap van 26 cm en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het deeg in het midden van de oven gedurende 30 minuten, totdat het gaar en lichtbruin is.
  • Steek met een taartring de bodem uit het warme deeg en laat deze afkoelen.
  • Plaats de bodem in de taartring en bestrijk met gesmolten chocolade au bain-marie.

Vruchtenmousse:

  • Halveer 10 passievruchten, schep het vruchtvlees eruit en wrijf dit door een grove zeef.
  • Meet 5 dl passievruchtenpuree af (vul aan met water indien nodig).
  • Verwarm de passievruchtenpuree met 25 g kristalsuiker op matig vuur.
  • Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
  • Knijp de gelatine uit en los deze op in het warme vruchtensap.
  • Laat het mengsel afkoelen en lobbig worden.
  • Klop de slagroom halfstijf met 15 g kristalsuiker en vanillesuiker.
  • Meng 4 dl koude vruchtengelei met de slagroom.
  • Giet het mengsel op de taartbodem, strijk glad en laat 3 uur opstijven in de koelkast.

Afwerking:

  • Verwarm 1 dl van de vruchtengelei en meng dit met het vruchtvlees van 2 passievruchten.
  • Leg een krans van muntblaadjes op de taart.
  • Strijk de verwarmde gelei over de bovenkant van de taart.
  • Laat nog 2 uur opstijven in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Serveer de taart gekoeld en garneer eventueel met extra muntblaadjes of verse passievrucht.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij de frisse smaken van passievrucht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 26g | Zout: 0.2g | Sugar: 30g