Gepofte Eieren in Broodnestjes

Gepofte Eieren in Broodnestjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Ei, Ontbijt
Servings: 2
Calories: 364kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 witte of bruine knapperige broodjes
  • 4 grote eieren
  • 6 el plantaardige room
  • 4 el veganistische geraspte kaas
  • 4 tl gehakte bieslook
  • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 180 °C.
  • Halveer de broodjes en verwijder voorzichtig wat zacht kruim uit het midden van elke helft, zodat er voldoende ruimte is voor een ei.
  • Plaats de uitgeholde broodjes in het mandje van de airfryer.
  • Dit kan in meerdere porties nodig zijn.
  • Breek een ei in de holte van elke halve broodje.
  • Meng de plantaardige room met de veganistische kaas, gehakte bieslook, zout en peper.
  • Giet dit mengsel over de eieren.
  • Stel de timer in op 18 minuten en bak tot de eieren net gestold zijn.
  • Controleer na 15 minuten de gaarheid.
  • Laat de broodnestjes 3 minuten rusten alvorens te serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 364kcal | koolhydraten: 31g | Protein: 18g | Vet: 17g | Sugar: 2g

Provencaalse Aardappelgratin

Provencaalse Aardappelgratin

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien in ringen
  • 3 eetlepels olie
  • 400 g tomatenblokjes uit blik
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel basilicum
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 kg aardappelen in dunne plakjes
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 25 g boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de uienringen in 3 eetlepels olie gedurende 5 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, basilicum, zout, peper en geperste knoflook toe.
  • Bak dit mengsel 5 minuten mee.
  • Leg de dunne plakjes aardappel in een ingevette ovenschaal.
  • Schenk het tomatenmengsel over de aardappelen.
  • Verdeel fijngesneden peterselie, geraspte belegen kaas en klontjes boter over het geheel.
  • Bak de gratin afgedekt met aluminiumfolie gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder de folie en bak nog eens 30 minuten totdat de bovenkant mooi goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Côtes du Rhône past goed bij de rijke smaken van deze aardappelgratin.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Staartstuk met Sperziebonen en Kumquats

Staartstuk met Sperziebonen en Kumquats

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g rundvlees dikke lende
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel olie
  • 3 dl vleesfond
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur
  • Zout en peper naar smaak
  • 50 g boter
  • 350 g sperziebonen
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 25 g boter
  • 1 rode ui in plakjes
  • 6 kumquats in plakjes

Instructies

  • Bestrooi het rundvlees met peper.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan en bak het vlees aan elke kant 6-8 minuten tot het medium-rare is.
  • Haal het vlees uit de pan, dek het af met aluminiumfolie en houd het warm.
  • Roer de aanbaksels in de pan los met 3 dl vleesfond en laat de saus tot de helft inkoken.
  • Voeg de sinaasappellikeur, zout en peper naar smaak toe.
  • Haal de pan van het vuur en klop er 50 g boter door tot de saus mooi gebonden is.
  • Kook de sperziebonen in een kookpan met ruim kokend water gedurende 10 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet af en zet apart.
  • Verhit 25 g boter in een koekenpan en bak de fijngesneden sjalotjes gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de plakjes rode ui en kumquats toe en bak nog eens 3 minuten.
  • Meng de sperziebonen door de sjalotten, rode ui en kumquats.
  • Serveer het rundvlees met de saus en de sperziebonenmix.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot past goed bij het rijke rundvlees en de citrusachtige tonen van de kumquats.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Bietentaart met Gorgonzola

Bietentaart met Gorgonzola

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg
  • 200 g Magor kaas
  • 2 eetlepels fijngesneden kervel
  • Peper naar smaak
  • 500 g gekookte bietjes in dunne plakken
  • Extra kervel ter garnering

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Leg de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol uit tot een cirkel van 22 cm doorsnede.
  • Bekleed een ingevette taartvorm van 18 cm doorsnede met het uitgerolde deeg.
  • Leg bakpapier en steunvulling (oude bonen) op de deegbodem.
  • Bak de bodem gedurende 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verwijder daarna de steunvulling en het bakpapier en bak de bodem nog 10 minuten extra tot hij goudbruin is.
  • Meng de Magor kaas met fijngesneden kervel en peper in een kom.
  • Strijk het kaasmengsel over de afgekoelde taartbodem.
  • Leg de dunne plakjes gekookte bieten op de kaas.
  • Garneer de taart met extra kervel voor een frisse afwerking.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling past goed bij de aardse smaken van de bieten en de rijke smaak van de Gorgonzola.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Lasagnerolletjes met Drie Kazen en Spinazie

Lasagnerolletjes met Drie Kazen en Spinazie

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 250 g ricotta of roomkaas
  • Zout peper en nootmuskaat naar smaak
  • 1 eetlepel olie
  • 200 g spinazie grof gehakt
  • 10 lasagnevellen
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 75 g Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng de mascarpone en ricotta (of roomkaas) in een grote kom.
  • Voeg zout, peper en nootmuskaat naar smaak toe.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en bak de gehakte spinazie gedurende 2 minuten met een snufje zout en peper.
  • Laat de spinazie uitlekken en roer het door het kaasmengsel.
  • Kook de lasagnevellen 5 minuten in ruim kokend water.
  • Laat ze uitlekken en snijd ze in de lengte door.
  • Rol de gesneden lasagnevellen losjes op en zet ze rechtop in een ingevette ovenschaal.
  • Schep het kaasmengsel in de pastarolletjes.
  • Bestrijk de rolletjes met 2 eetlepels olijfolie en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak de lasagnerolletjes 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en bubbelend zijn.

Notities

Wijnadvies:
Een medium-bodied witte wijn zoals een Pinot Grigio past perfect bij de rijke en romige smaken van deze lasagnerolletjes.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Gegratineerd Vers Fruit met Crème Fraîche

Gegratineerd Vers Fruit met Crème Fraîche

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • kookpan
  • mes
  • Lepel
  • 4 eenpersoons ovenschaaltjes
  • grill

Ingrediënten

  • 3 ½ dl water
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 600 g fruit druiven, ananas, mango, in stukken
  • 4 dl crème fraîche
  • 4 eetlepels donkere basterdsuiker

Instructies

  • Kook het water met suiker en het opengesneden vanillestokje gedurende 5 minuten.
  • Laat de suikerstroop iets afkoelen.
  • Snijd het fruit in stukken en roer het door de suikerstroop.
  • Laat het fruit 1 uur intrekken.
  • Laat het fruit uitlekken en verdeel het over 4 eenpersoons ovenschaaltjes.
  • Schep 4 dl crème fraîche over het fruit en bestrooi met 4 eetlepels donkere basterdsuiker.
  • Karamelliseer het geheel onder de hete grill tot de suiker gesmolten en goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes past perfect bij dit gegratineerde fruitdessert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g

Klassieke Tomatensoep met Preiringen

Klassieke Tomatensoep met Preiringen

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 sjalotjes gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 750 g ontvelde tomaten in stukken
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 theelepel suiker
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel oregano
  • 4 dl vleesbouillon
  • 250 g ontvelde tomaten in blokjes
  • In olie gebakken preiringen voor garnering

Instructies

  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote pan.
  • Bak de gesnipperde sjalotjes en geperste knoflook gedurende 5 minuten tot ze zacht zijn.
  • Voeg de ontvelde tomaten in stukken toe, samen met zout, peper, suiker, tomatenpuree, oregano en vleesbouillon.
  • Laat het geheel afgedekt 30 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa en breng het weer aan de kook.
  • Voeg de ontvelde tomaten in blokjes toe en laat dit nog 5 minuten meekoken.
  • Breng de soep op smaak met extra zout, suiker en peper naar behoefte.
  • Garneer de soep met in olie gebakken preiringen.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Chianti past goed bij de frisse en rijke smaken van deze tomatensoep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 5g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Frisse Rucolasalade met Peer en Walnoot

Frisse Rucolasalade met Peer en Walnoot

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Lunch, Noten, Salade
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gr rucola of een andere slasoort naar keuze
  • 2 peren in vieren gedeeld, klokhuis verwijderd en in partjes gesneden
  • 200 gr walnoten
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • 1 eetlepel balsamico-azijn
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 4 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Maak de dressing door Dijonmosterd te mengen met balsamico-azijn, zout en versgemalen peper.
  • Roer geleidelijk de olijfolie erdoor totdat de dressing goed gemengd is.
  • Meng in een grote kom de rucola (of andere slasoort naar keuze) met de walnoten, stukjes peer en de bereide dressing.
  • Serveer direct als bijgerecht bij je favoriete hoofdgerecht.

Notities

Wijnadvies

Deze salade combineert goed met een frisse Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 8g

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Gegratineerde Mosselen met Amandelboter en Peterselie

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg mosselen
  • 1 sjalot gesnipperd
  • 2 dl witte wijn
  • Grof zeezout om mosselen op te zetten
  • 50 g gemalen amandelen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 3 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 g zachte boter
  • Fijngesneden rode peper voor garnering

Instructies

  • Spoel de mosselen grondig af onder koud stromend water en verwijder eventuele baarden.
  • Kook de mosselen met de gesnipperde sjalot en witte wijn in een afgedekte pan al omschuddend ongeveer 5 minuten, totdat de schelpen opengaan.
  • Verwijder de dichte mosselen.
  • Verwijder van elke mossel de helft van de schelp.
  • Verwarm de oven voor op 250 °C.
  • Zet de mosselen op een laag grof zeezout in een ovenschaal.
  • Meng de gemalen amandelen, zout, peper, fijngesneden peterselie en zachte boter in een kom.
  • Verdeel dit mengsel over de mosselen.
  • Gratineer de mosselen in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 5 minuten, totdat de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Bestrooi de gegratineerde mosselen met fijngesneden rode peper voor een beetje pit.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de rijke en romige smaak van de gegratineerde mosselen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 1g

Varkenshaas met Madagascar Saus en Tagliatelle

Varkenshaas met Madagascar Saus en Tagliatelle

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g tagliatelle
  • 2 varkenshaasjes ongeveer 300 g elk
  • 3 eetlepels boter
  • Zout naar smaak
  • 2 dl droge witte wijn
  • 2 eetlepels groene peperkorrels licht gekneusd
  • 1 ¼ dl crème fraîche

Instructies

  • Kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Giet af en houd warm.
  • Snijd de varkenshaasjes in plakken.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en bak het vlees aan elke kant 2-3 minuten tot het mooi bruin is.
  • Bestrooi het vlees met zout naar smaak.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  • Roer de aanbaksels in de pan los met 2 dl droge witte wijn.
  • Voeg 2 eetlepels licht gekneusde groene peperkorrels, zout en 1 ¼ dl crème fraîche toe aan de pan.
  • Roer goed door en laat de saus ongeveer 4 minuten koken, zodat deze iets kan indikken.
  • Serveer de plakjes varkenshaas met de gekookte tagliatelle en giet de Madagascar Saus erover.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij de rijke smaak van de varkenshaas en de pittige Madagascar saus.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g