Groentelasagne met Rucola en Riminikaas

Groentelasagne met Rucola en Riminikaas

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 900 g diepvries bladspinazie
  • 75 g boter
  • 50 g bloem
  • 600 ml melk
  • 1 laurierblaadje
  • Zout peper en nootmuskaat naar smaak
  • 2 grote uien
  • 1 pot geroosterde paprika's
  • 100 g geraspte pittige kaas
  • 200 g rucola-riminikaas in plakken
  • 16 lasagnevellen
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Ontdooi de spinazie en laat deze goed uitlekken.
  • Smelt 50 g boter in een pan, voeg de bloem toe en bak dit 2 minuten.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe, roer tot een gladde saus ontstaat.
  • Voeg het laurierblaadje toe en breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen, af en toe roeren.
  • Pel de uien en snijd ze in ringen.
  • Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de uiringen in 5 minuten bruin.
  • Giet de geroosterde paprika's af en snijd ze in repen.
  • Roer de geraspte pittige kaas door de saus.
  • Verwijder het laurierblaadje.
  • Vet de ovenschaal in met boter en schep een beetje saus op de bodem.
  • Leg 3-4 lasagnevellen op de saus.
  • Verdeel de helft van de spinazie over de lasagnevellen en bestrooi met zout en peper.
  • Schep een kwart van de saus erover en verdeel de helft van de uien en paprika's erover.
  • Leg een derde van de plakken rucola-riminikaas erop.
  • Herhaal deze lagen.
  • Dek af met de laatste lasagnevellen en schenk de resterende saus erover.
  • Leg de laatste plakken kaas in de saus.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven in 30-35 minuten goudbruin.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze groentelasagne met een medium-bodied Italiaanse wijn zoals een Chianti. De fruitige en kruidige tonen van de Chianti passen goed bij de romige en hartige smaken van de lasagne.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 10g

Kruidige Groentecurry met Aardappel Samosa’s

Kruidige Groentecurry met Aardappel Samosa's

Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Servings: 6 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 4 eetlepels olie
  • eetlepel sambal
  • eetlepel suiker
  • eetlepel kerriepoeder
  • ½ eetlepel komijn
  • 450 g voorgekookte aardappeldobbeltjes
  • eetlepel kruidenbouillonpoeder
  • 1 kleine bloemkool
  • 2 preien
  • 1 winterpeen
  • 1 courgette
  • ½ kleine witte kool
  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 1 ei
  • 1 citroen
  • 200 g kokoscrème doosje cèreamed coconut
  • 15 g verse koriander

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C en laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Verhit de helft van de olie in een wok of koekenpan.
  • Fruit de helft van de ui en knoflook met ½ eetlepel sambal, ½ eetlepel suiker, 1 eetlepel kerriepoeder en de komijn.
  • Voeg de aardappelblokjes, 1½ eetlepel bouillonpoeder en 200 ml water toe.
  • Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat de aardappels ongeveer 10 minuten sudderen tot ze gaar zijn en het water vrijwel verdampt is.
  • Af en toe omscheppen.
  • Laat iets afkoelen.
  • Maak intussen de groenten schoon.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Snijd de prei schuin in ringen van ca.
  • 1½ cm breed.
  • Halveer de wortel en courgette in de lengte en snijd ze schuin in plakken.
  • Snijd de kool grof.
  • Halveer de plakjes bladerdeeg diagonaal en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het aardappelmengsel over de helft van de deegdriehoekjes en dek af met de resterende driehoekjes.
  • Bestrijk de randen met water en druk stevig dicht.
  • Klop het ei los, leg de deegdriehoekjes op de bakplaat, bestrijk de bovenkant met het ei en bak in het midden van de oven in ca.
  • 10 minuten lichtbruin en gaar.
  • Verhit de rest van de olie in een wok of hapjespan.
  • Bak de resterende ui en knoflook ca.
  • 2 minuten zachtjes met de rest van de sambal, suiker en kerriepoeder.
  • Voeg de rest van de bouillonpoeder en 300 ml water toe.
  • Schep de kool en wortel erdoor en laat met deksel op de pan ca.
  • 5 minuten stoven.
  • Voeg de bloemkool, prei en courgette toe en laat nog eens ca.
  • 5 minuten stoven.
  • Pers intussen de citroen uit.
  • Meng de kokoscrème en het citroensap door de groenten en blijf omscheppen tot de kokoscrème goed is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur, knip de koriander erboven fijn en roer door de curry.
  • Serveer de groentecurry met de warme aardappel samosa's.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze groentecurry met een verfrissende Riesling. De lichte en fruitige smaak van de Riesling complimenteert de pittige en kruidige smaken van de curry en samosa's.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Gegrilde Roodbaarsfilet met Venkel en Ansjovissaus

Gegrilde Roodbaarsfilet met Venkel en Ansjovissaus

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
marineren20 minuten
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 venkel
  • 1 citroen
  • dl olijfolie
  • 4 roodbaarsfilets
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 1 el bloem
  • 1 eidooier eiwit wordt niet gebruikt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de venkel schoon en snijd deze in plakjes.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de citroen uit.
  • Klop de helft van het citroensap met 1 dl olijfolie en een mespunt peper tot een marinade.
  • Voeg de citroenrasp en venkelplakjes toe aan de marinade en schep goed om.
  • Dep de visfilets droog en leg ze tussen de venkel in de marinade.
  • Laat dit ca.
  • 1 uur bij kamertemperatuur marineren.
  • Verwarm de rest van de olijfolie in een kleine kookpan.
  • Snijd de ansjovis klein en voeg deze samen met de olie uit het blikje toe aan de pan.
  • Laat de ansjovis ca.
  • 2 minuten zachtjes smoren.
  • Roer de bloem door de ansjovis.
  • Klop de eidooier los met 2 el water, de rest van het citroensap en een mespunt peper.
  • Voeg het eimengsel al roerend toe aan de ansjovismassa en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  • Neem de pan van het vuur en laat de saus afkoelen tot lauwwarm.
  • Neem de visfilets uit de marinade en dep ze droog.
  • Rooster de vis in ca.
  • 8 minuten gaar in een hete grillpan.
  • Houd de vis warm onder aluminiumfolie.
  • Schep de venkel uit de marinade en smoor deze in een droge koekenpan in ca.
  • 4 minuten gaar.
  • Breng op smaak met zout.
  • Verdeel de venkel over vier warme borden en leg de visfilets erop.
  • Schep de ansjovissaus in kleine kommetjes en serveer deze op de borden erbij.

Notities

Wijnadvies:

Een goede wijn bij dit gerecht is een frisse en lichte Sauvignon Blanc, die goed past bij de smaken van vis en venkel.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 30g | Sugar: 2g

Gegrilde Entrecote met Pittige Abrikozen-Koffiesaus

Gegrilde Entrecote met Pittige Abrikozen-Koffiesaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd40 minuten
Servings: 2 personen
Calories: 500kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 entrecotes
  • 3 tomaten
  • 2 rode uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 g gewelde abrikozen
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 2 theelepels ketoembar gemalen koriander
  • 1 theelepel djinten gemalen komijn
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • dl versgezette sterke koffie
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Laat de entrecotes op kamertemperatuur komen.
  • Ontvel de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Pel de uien en snijd ze in ringen.
  • Pel de knoflook en snijd deze in plakjes.
  • Knip de abrikozen in vieren.
  • Meng in een kom het chilipoeder, de koriander, de komijn en de peper.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een wok.
  • Voeg de knoflook, ui en abrikozen toe en roerbak dit 3-4 minuten zachtjes.
  • Voeg de tomaatblokjes en tomatenpuree toe en bak dit ca.
  • 2 minuten mee.
  • Strooi driekwart van het kruidenmengsel erover en schenk de koffie erbij.
  • Laat dit ca.
  • 10 minuten zacht sudderen tot er een lichtgebonden saus ontstaat.
  • Breng de saus op smaak met zout.
  • Verhit een grillpan tot gloeiend heet.
  • Meng de rest van het kruidenmengsel met de resterende olijfolie en bestrijk hiermee de entrecotes.
  • Rooster de entrecotes op hoog vuur ca.
  • 6 minuten, keer halverwege om.
  • Bestrooi ze daarna met zout.
  • Leg de entrecotes op borden en schep de abrikozen-koffiesaus erover.
  • Serveer de resterende saus apart erbij.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een krachtige rode wijn zoals een Syrah of een Zinfandel. Deze wijnen hebben voldoende body en kruidigheid om de complexe smaken van de abrikozen-koffiesaus en de entrecote te complementeren.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Roergebakken Witlof met Eiermimosa

Roergebakken Witlof met Eiermimosa

Bereidingstijd20 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 4 struikjes witlof
  • 15 g verse peterselie
  • 2 eetlepels boter
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 1 theelepel poedersuiker
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de eieren in 8 minuten hard.
  • Spoel ze daarna af onder koud stromend water, pel ze en halveer ze.
  • Snijd het eiwit fijn en verkruimel de dooiers met een vork (dit is de 'mimosa').
  • Was de witlof, verwijder de onderkant en de bittere, harde kern.
  • Halveer de witlof in de lengte en snijd deze in reepjes.
  • Pluk de steeltjes van de peterselie en dep de blaadjes goed droog.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een steelpan en bak de peterselie in ongeveer 30 seconden knapperig.
  • Meng de peterselie met boter en ei door elkaar en breng op smaak met zout, peper en versgemalen nootmuskaat.
  • Verhit de rest van de boter in een wok of hapjespan en roerbak de witlofreepjes ongeveer 3 minuten.
  • Bestrooi ze met poedersuiker en roerbak nog 1 minuut.
  • Schep de witlof in een schaal en verdeel de eiermimosa erover.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Deze wijnen hebben voldoende frisheid en een lichte body die goed samengaan met de delicate smaken van witlof en eiermimosa.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Gegrilde Kaiserbroodjes met Kruidenkaas en Gerookte Zalm

Gegrilde Kaiserbroodjes met Kruidenkaas en Gerookte Zalm

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Lunch, Vis, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 10 g verse bieslook
  • 4 takjes peterselie
  • g verse basilicum
  • 200 g Hüttenkäse
  • 4 Kaiserbroodjes
  • 100 g gerookte zalmfilet
  • 1 limoen
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Knip de bieslook en peterselie heel fijn boven een kommetje.
  • Leg de blaadjes basilicum op elkaar, rol ze in de lengte op tot een 'sigaartje' en knip ze in dunne reepjes.
  • Meng de Hüttenkäse met de fijngeknipte kruiden en breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de Kaiserbroodjes voorzichtig doormidden en leg de helften met de snijkant naar boven op een bakplaat.
  • Rooster de broodjes onder de hete grill in ongeveer 2 minuten goudbruin.
  • Snijd de gerookte zalm in repen.
  • Bestrijk de onderste helft van de broodjes royaal met de kruidenkaas en leg de repen zalm erop.
  • Dek af met de bovenste helft van de broodjes.
  • Snijd de limoen in 4 partjes en leg deze naast de broodjes op de borden.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Deze wijnen hebben een lichte, citrusachtige smaak die goed samengaat met de kruidenkaas en gerookte zalm.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Zomerse Minestronesoep met Pesto Ciabatta

Zomerse Minestronesoep met Pesto Ciabatta

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 30 g fusilli pasta
  • 2 kleine rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • 150 g haricots verts
  • 8 snijbonen
  • 4 stengels bleekselderij
  • ½ venkelknol
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 groentebouillon tabletten
  • 1 ciabattina
  • 4 eetlepels pesto
  • 15 g verse basilicum
  • 100 g geraspte Parmezaan

Instructies

  • Kook de pasta beetgaar.
  • Spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
  • Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
  • Pel en snipper de knoflook.
  • Snijd de steeltjes van de haricots verts.
  • Snijd de snijbonen schuin in ruiten.
  • Schil de bleekselderij dun en snijd schuin in ruiten.
  • Maak de venkelknol schoon en snijd in dunne parten.
  • Bewaar het venkelgroen en snijd fijn.
  • Verhit de olie in een ruime pan en bak de knoflook en ui 2 minuten zachtjes.
  • Verkruimel de bouillontabletten erboven en voeg 1,5 liter water toe.
  • Breng de bouillon aan de kook.
  • Voeg alle groenten toe en kook ca.
  • 7 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Roer de pasta en het venkelgroen door de soep en laat nog 3 minuten meekoken.
  • Snijd de zijkanten van het broodje en snijd het in 4 plakken.
  • Rooster de sneetjes goudbruin en besmeer met 1 eetlepel pesto.
  • Haal de steeltjes van de basilicum en scheur de grote blaadjes in stukken.
  • Verdeel de soep over vier diepe borden, leg in elk bord een pestobroodje en garneer met de basilicumblaadjes.
  • Serveer de geraspte Parmezaan er apart bij.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc voor een perfecte combinatie met de zomerse smaken van de soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Zomerse Kaasfondue met Groenten

Zomerse Kaasfondue met Groenten

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 zoete puntpaprika
  • 2 bosuitjes
  • 300 g zachtbelegen boerenkaas
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 el maizena
  • 3 el slagroom vloeibaar
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Schil de selderijstengels dun en snijd ze in dunne plakjes.
  • Was de paprika, maak deze schoon en snijd in blokjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd in ringen.
  • Ontkorst de kaas, rasp deze en laat op kamertemperatuur komen.
  • Pel de knoflook en pers deze uit boven de kaasfonduepan.
  • Schenk de wijn erbij en breng aan de kook.
  • Voeg de kaas toe en laat al roerend smelten.
  • Meng in een kommetje de maizena en slagroom tot een glad papje.
  • Roer het maizenamengsel door de kaasfondue en verwarm nog 1 minuut zachtjes tot de fondue gebonden is.
  • Roer de fijngesneden bleekselderij, paprika en bosui door de fondue.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de kaasfonduepan op een réchaud op tafel en serveer direct.

Notities

Serveer met stokbrood en een groene salade.
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Grüner Veltliner past uitstekend bij deze zomerse kaasfondue.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Zoetzure Prei met Rookvlees Hapjes

Zoetzure Prei met Rookvlees Hapjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 12 personen
Calories: 50kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 dunne preien ca. 1 1/2 cm dik
  • dl azijn
  • 80 g suiker
  • 2 laurierblaadjes
  • 12 plakjes rookvlees ca. 90 g

Instructies

  • Was en maak de prei schoon.
  • Snijd alleen het witte gedeelte ervan af.
  • Breng in een pan de azijn, suiker en laurierblaadjes aan de kook.
  • Leg de preien in de pan en kook ze in ongeveer 8-10 minuten gaar.
  • Neem de prei uit de pan en laat ze in ongeveer 10 minuten iets afkoelen.
  • Snijd de prei in stukken van 5 cm.
  • Vouw de plakjes rookvlees dubbel en wikkel ze om de preistukken, zodat de prei aan beide kanten uitsteekt.
  • Leg de hapjes op een schaal en serveer.

Notities

Wijnadvies

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 50kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 1g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g

Zalmfilet met Rode Peperkorst en Limoen Hasselback Aardappeltjes

Zalmfilet met Rode Peperkorst en Limoen Hasselback Aardappeltjes

Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 limoenen
  • 4 vastkokende aardappels ca. 200 g per stuk
  • 4 eetlepels roerbakolie
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 serehstengel
  • g verse koriander
  • 20 g gemalen kokos
  • 4 zalmfilets ca. 100 g per stuk
  • 2 rode pepers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 ºC (gasovenstand 5).
  • Boen de limoenen schoon en rasp de groene schil eraf.
  • Pers één limoen uit en zet het sap apart.
  • Boen de aardappels schoon en snijd elke aardappel in tot bijna aan de onderkant met inkepingen van 2 millimeter, zodat je een Hasselback-effect krijgt.
  • Zet de aardappels op een bakplaat.
  • Strooi de limoenschil over de aardappels en besprenkel ze met enkele druppeltjes limoensap en 2 eetlepels roerbakolie.
  • Maal royaal zout en peper erover.
  • Maak de rode pepers en de serehstengel schoon en hak ze heel fijn.
  • Hak ook de koriander fijn.
  • Meng in een kom de rode peper, sereh, koriander, gemalen kokos en de resterende 2 eetlepels roerbakolie.
  • Voeg zout naar smaak toe.
  • Spreid de zalmfilets uit en bestrijk ze met het rode-pepermengsel.
  • Druk het mengsel goed aan op de zalm.
  • Rooster de aardappels ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Leg de zalmfilets naast de aardappels op de bakplaat en laat ze in ongeveer 10 minuten gaar en bruin worden.
  • Schep de zalmfilets voorzichtig met een pannenkoekmes op voorverwarmde borden en leg de geroosterde aardappels ernaast.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. Deze wijnen hebben een lichte zuurgraad die goed samengaat met de frisse limoensmaak en de kruidige korst van de zalm.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g