Thai­se kip met spits­kool en ro­mi­ge ko­kos­rijst

Thai­se kip met spits­kool en ro­mi­ge ko­kos­rijst

Deze smaakvolle Thaise kip met spitskool en romige kokosrijst is een heerlijke combinatie van kruidige curry, knapperige groenten en romige rijst.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 ml kokosmelk
  • 275 g rijst
  • 2 el olijfolie
  • 300 g kipfilet in blokjes
  • 1 tl Thaise rode currypoeder
  • 400 g spitskool gesneden
  • 400 g Chinese kool gesneden
  • 3 el chilisaus
  • 15 g verse koriander grof gehakt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng de kokosmelk met ruim water en zout aan de kook.
  • Voeg de rijst toe, zet de deksel op de pan en kook op middelhoog vuur in 8 minuten gaar.
  • Giet de rijst af, doe terug in de pan en laat met de deksel erop staan tot gebruik.
  • Verhit ondertussen de olie in een wok en roerbak de kip met de currypoeder 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de spitskool en Chinese kool toe en roerbak nog 3 minuten.
  • Voeg de chilisaus toe en roerbak nog 1 minuut tot alles goed gemengd is.
  • Verdeel de kokosrijst en het kip-groentemengsel over 4 borden.
  • Garneer met verse koriander en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een partje limoen en extra chilisaus voor extra pit.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een lichtzoete Gewürztraminer past goed bij de pittige en romige Thaise smaken.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Surinaamse Hete Bokking met Pittige Tomatensaus

Surinaamse Hete Bokking met Pittige Tomatensaus

Deze Surinaamse hete bokking wordt geserveerd met een kruidige tomatensaus en is heerlijk bij rijst of op brood. Een smaakexplosie van rook, pit en zuur!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Suriname
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 grote vette gerookte bokking
  • 2 grote uien fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 hete chilipepers zonder pit, fijngehakt
  • 2 grote tomaten in partjes gesneden
  • 5 zure birambies of 1 onrijpe groene mango
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1 tl olie
  • 100 ml water indien nodig

Instructies

  • Voorbereiding
  • Borstel de bokking voorzichtig schoon en snijd hem in 8 stukken (verwijder de kop).
  • Verhit de olie in een pan en bak de stukjes bokking kort tot ze openbarsten.
  • Haal de bokking uit de pan en laat de pan op het vuur staan.
  • Bereidingswijze
  • Laat voldoende olie in de pan en voeg eventueel nog 1 eetlepel olie toe.
  • Bak de uien, knoflook en chilipepers in de olie tot ze glazig zijn.
  • Voeg de tomaten toe en laat ze zacht koken tot een smeuïge saus.
  • Roer de basterdsuiker door de saus.
  • Als de saus te droog is, voeg dan 50 ml water toe.
  • Was de birambies en snijd ze in de lengte doormidden.
  • Vervang de birambies indien nodig door een groene mango, geschild en in dunne reepjes gesneden.
  • Voeg de vruchten toe aan de saus en schep goed om.
  • Leg de gebakken bokking in de pan en schep voorzichtig om zodat de saus goed intrekt.
  • Laat het geheel op laag vuur sudderen tot een smeuïge saus ontstaat.
  • Voeg indien nodig nog 50 ml heet water toe.

Notities

Serveertip:

Serveer met witte rijst en een frisse komkommersalade of geniet ervan op een knapperig Surinaams broodje.

Wijnadvies:

Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij de rokerige en pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 2.4g | Sugar: 6g

Gestoomde Ba Bao Broodjes met Gehaktvulling

Gestoomde Ba Bao Broodjes met Gehaktvulling

Deze zachte, gestoomde Ba Bao broodjes met een smaakvolle gehaktvulling zijn een heerlijk Aziatisch hapje. Perfect als snack of bijgerecht!
Bereidingstijd2 uur
Totale tijd2 uur
Recept categorieën: Broodjes, Hapjes, Vlees
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak wittebroodmix
  • 2 eieren
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 25 g boter op kamertemperatuur
  • 300 g mager gehakt
  • 3 el donkere zoete sojasaus
  • 1 el azijn
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Bereiding van het deeg:

  • Bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking, maar vervang de boter door de eieren.
  • Kneed het deeg goed door en laat het rijzen volgens de instructies op de verpakking.

Bereiding van de vulling:

  • Verhit de boter in een pan en fruit de ui glazig.
  • Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
  • Doe het gehakt in de pan en bak het rul.
  • Voeg de sojasaus en azijn toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat het mengsel iets afkoelen.

Samenstellen van de broodjes:

  • Verdeel het deeg in 12 gelijke bollen.
  • Druk een kuil in elke bol en vul deze met het gehaktmengsel.
  • Kneed de bollen weer dicht en leg ze op een stukje bakpapier.
  • Laat de broodjes nog 10-15 minuten narijzen.

Stomen van de broodjes:

  • Breng een stoompan of stoommandje met water aan de kook.
  • Stoom de broodjes in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Serveer ze warm met chilisaus.

Notities

Serveertip:

Serveer met een pittige chilisaus of sojasaus met een paar druppels sesamolie voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een lichtzoete Riesling of een fruitige Pinot Noir past goed bij de hartige en lichtzoete smaken van de broodjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 9g | Vet: 4g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Amandeltahoe met Sinaasappelpartjes

Amandeltahoe met Sinaasappelpartjes

Deze zijdezachte amandeltahoe met frisse sinaasappelpartjes is een heerlijk Aziatisch dessert. Perfect om een lichte maaltijd mee af te sluiten!
inclusief opstijven2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Zuivel
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • el gelatine
  • 3 dl melk
  • 2 tl amandelaroma
  • dl sinaasappelsap
  • 2 sinaasappels
  • 6 el suiker
  • 3 dl water

Instructies

  • Doe de gelatine in een kom en los op in 1,5 dl koud water.
  • Breng 1,5 dl water aan de kook en voeg toe aan het gelatinewater.
  • Roer tot de gelatine volledig is opgelost.
  • Voeg al roerend de melk, suiker en amandelaroma toe.
  • Giet het mengsel in een vierkant bakblik en zet het 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Schil de sinaasappels, verwijder de pitten en verdeel ze in partjes.
  • Snijd de opgesteven amandeltahoe in blokjes van 2,5 x 2,5 cm.
  • Leg de sinaasappelpartjes in een schaal en verdeel de amandeltahoe erover.
  • Giet het sinaasappelsap over het geheel en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer gekoeld en garneer met enkele blaadjes munt voor een frisse touch.

Wijnadvies:

Een lichtzoete Moscato d'Asti of een dessertwijn met citrusaroma's past perfect bij dit frisse en romige dessert.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Gepofte Aardappelen met Vegetarisch Gehakt en Aubergine

Gepofte Aardappelen met Vegetarisch Gehakt en Aubergine

Deze gepofte aardappelen met vegetarisch gehakt, aubergine en romige kruiden zijn een heerlijk en voedzaam plantaardig gerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappelen
  • 1 aubergine
  • 1 blik cannellinibonen uitgelekt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • ½ tl komijnpoeder
  • ¼ tl chilipoeder
  • 1 pakje plantaardige kookroom Alpro® soya Cuisine
  • 1 pak plantaardig fijngehakt Alpro® soya Fijngehakt
  • 1 el plantaardige boter of olie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrooi een ovenplaat met een beetje zout en leg de aardappelen en aubergine erop.
  • Pof de aardappelen en aubergine ongeveer 1 uur in de oven.
  • Bak de knoflook en ui glazig in een pan met plantaardige boter of olie.
  • Voeg de bonen, het plantaardige gehakt, komijn- en chilipoeder en de plantaardige kookroom toe.
  • Laat dit geheel zachtjes sudderen.
  • Halveer de aubergine, lepel het vruchtvlees eruit en voeg dit toe aan het gehaktmengsel.
  • Snijd de gepofte aardappelen kruislings in en duw ze open.
  • Schep het gehakt-auberginemengsel over de aardappelen en serveer warm.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse peterselie of koriander voor extra smaak en serveer met een frisse salade.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de aardse smaken van aubergine en kruiden.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 18g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Vegan Erwtensoep met Kruiden en Plantaardige Reepjes

Vegan Erwtensoep met Kruiden en Plantaardige Reepjes

Deze verwarmende vegan erwtensoep met knolselderij, prei en plantaardige reepjes is heerlijk romig en vol van smaak. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Vleesvervangers
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ¼ knolselderij in blokjes van 1 cm
  • 1 ui in blokjes van 1 cm
  • ½ prei in stukjes van 1 cm
  • 1 wortel in blokjes van 1 cm
  • 125 g gele spliterwten
  • 2 takjes verse tijm fijngehakt
  • 1 laurierblad
  • 1 liter groentebouillon
  • 1 pakje plantaardige reepjes licht of pittig gekruid
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 el plantaardige boter of olie

Instructies

  • Verwarm een scheutje plantaardige boter of olie in een soeppan.
  • Bak de knolselderij, ui, prei en wortel 8 minuten op matig vuur tot de ui glazig is.
  • Voeg de spliterwten, tijm, laurierblad en groentebouillon toe.
  • Breng de soep aan de kook en laat 30 minuten sudderen tot de erwten zacht zijn.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verwijder het laurierblad en voeg de plantaardige reepjes toe.
  • Roer goed door en serveer warm.

Notities

Serveertip:

Serveer met stevig volkorenbrood of een roggebrood met plantaardige boter.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en hartige smaak van deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 18g | Vet: 8g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Vegan Caesar Salade met Krokante Croutons

Vegan Caesar Salade met Krokante Croutons

Een frisse en romige vegan Caesar salade met knapperige croutons en plantaardige reepjes. Perfect als lichte maaltijd of bijgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Vleesvervangers
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 krop Romeinse sla
  • 8 sneetjes volkoren brood
  • 1 pak plantaardige reepjes licht gekruid
  • 100 g vegan Parmezaanse kaas optioneel
  • 1 el plantaardige boter of olie
  • Dressing:
  • ¼ blok tofu
  • 1 tl mosterd
  • Sap van ½ citroen
  • 100 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 50 g vegan Parmezaanse kaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het volkoren brood in grove stukken en besprenkel met olijfolie.
  • Leg de broodstukjes op een bakplaat en rooster ze 10 minuten tot ze knapperig zijn.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de plantaardige reepjes goudbruin.
  • Was en droog de Romeinse sla en scheur de bladeren in grove stukken.
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een maatbeker en pureer met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Meng de sla, croutons en plantaardige reepjes met 3 eetlepels dressing.
  • Garneer de salade met vegan Parmezaanse kaas en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met extra dressing aan de kant en een schijfje citroen voor een frisse touch.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Grigio past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

BBQ Sweet & Sour Spiesjes met Frisse Rijstsalade

BBQ Sweet & Sour Spiesjes met Frisse Rijstsalade

Deze smaakvolle BBQ sweet & sour spiesjes met tofu en groenten worden geserveerd met een frisse rijstsalade, perfect voor zomerse avonden!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Groenten, Salade, Vleesvervangers
Land van herkomst: Azië
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Steelpan met deksel
  • mes
  • spiesen
  • BBQ of grill
  • Oven (optioneel)

Ingrediënten

Marinade:

  • 2 el sojasaus
  • 1 el tomatenketchup
  • 1 el suiker
  • 1 el sherry
  • 1 cm gember fijngehakt
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • ½ tl five spice kruiden

Groentespiesjes:

  • 1 blok tofu in blokjes
  • 1 courgette in plakken
  • 250 g champignons gehalveerd
  • 300 g aardappels in blokjes

Rijstsalade:

  • 250 g rijst
  • 100 g erwten
  • 1 paprika fijngehakt
  • 125 g taugé
  • 50 ml rijstazijn
  • 1 tl zout
  • 2 tl suiker

Instructies

  • Breng de rijst met 350 ml water aan de kook.
  • Dek de pan af, zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes gaar koken.
  • Meng in een kom de rijstazijn, suiker en zout.
  • Voeg de erwten, taugé en fijngehakte paprika toe aan de rijst en meng goed door.
  • Meng de gember, knoflook, sojasaus, tomatenketchup, suiker, sherry en five spice kruiden tot een marinade.
  • Snijd de tofu, courgette, champignons en aardappels in blokjes van 2 cm en laat ze minstens 10 minuten marineren.
  • Verwarm de BBQ of grill voor.
  • Rijg de gemarineerde groenten en tofu aan de spiesen.
  • Grill de spiesen in 5 minuten, draai ze regelmatig.
  • Optioneel: Bak de spiesen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Serveer de spiesjes op de lauwwarme rijstsalade en besprenkel met extra marinade.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse yoghurtdip of pittige chilisaus voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een lichte en frisse witte wijn zoals een Riesling past perfect bij de zoetzure marinade.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 18g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Groentequiche met Kruidenkaas en Knapperig Bladerdeeg

Groentequiche met Kruidenkaas en Knapperig Bladerdeeg

Deze groentequiche met kruidenkaas, paprika en courgette is een heerlijk romig en knapperig gerecht dat perfect is voor lunch of diner.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 plakjes bladerdeeg
  • 1 rode paprika in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 prei in ringen
  • 200 g roomkaas met kruiden
  • 3 eieren
  • 125 ml slagroom
  • ½ tl dragon
  • 1 el boter voor invetten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien en rol ze uit tot een ronde plak.
  • Vet een taartvorm in met boter en bekleed deze met het bladerdeeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Snijd de paprika's, courgette en prei in kleine stukjes.
  • Roerbak de groenten in een pan tot ze gaar zijn en breng op smaak met zout en peper.
  • Laat de groenten uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de kruidenkaas in kleine blokjes.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Klop in een kom de eieren los met de slagroom en dragon.
  • Verdeel de groenten en de kruidenkaas over de taartvorm.
  • Giet het eiermengsel gelijkmatig over de groenten.
  • Zet de quiche in de oven en verlaag de temperatuur naar 180°C.
  • Bak de quiche in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Controleer of de quiche stevig is, verleng de baktijd indien nodig.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een zachte Chardonnay past perfect bij deze romige quiche.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.4g | Sugar: 6g

Kokos Varkenssaté in Mini Naanbroodjes

Kokos Varkenssaté in Mini Naanbroodjes

Deze heerlijke varkenssaté met een romige kokos-pindasaus wordt geserveerd in warme mini naanbroodjes en krijgt extra frisheid door een vleugje limoen!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Snack, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Satéprikkers (4 stuks, geweekt in heet water)
  • koekenpan of grillpan
  • mes

Ingrediënten

  • 200 ml kokosmelk
  • 4 el pindakaas eventueel met stukjes noot
  • 1 el ahornsiroop of honing
  • 2 el lichte sojasaus
  • 4 druppels tabasco
  • 25 g cashewnoten gebroken
  • 300 g varkensvlees in blokjes gesneden
  • 4 mini naanbroodjes of pitabroodjes
  • 1 verse limoen
  • Peper en zout naar smaak
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Week de satéprikkers 10 minuten in heet water.
  • Doe de kokosmelk en pindakaas in een kom en meng goed met een garde.
  • Roer de sojasaus, ahornsiroop, tabasco en cashewnoten erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg eventueel een beetje water toe als de saus te dik is.
  • Rijg de varkensvleesblokjes aan de satéprikkers en wentel ze door de saus.
  • Verhit wat olie in een pan en bak de spiesjes krokant en gaar in ongeveer 10 minuten, regelmatig keren.
  • Verwarm ondertussen de naanbroodjes volgens de verpakking en snijd ze open.
  • Haal de varkensstukjes van de spiesen en vul de broodjes ermee.
  • Knijp er een beetje limoensap over en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse komkommersalade of extra pindasaus als dip.

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij de romige kokos-pindasmaak en het malse varkensvlees.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g