Truffelkaasfondue met paddenstoelen

Truffelkaasfondue met paddenstoelen

Een luxe kaasfondue met truffelolie en gebakken paddenstoelen, perfect voor een gezellige avond met vrienden of familie. Serveer met vers brood en knapperige groenten voor een heerlijke dipervaring!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fondue, Groenten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 g belegen kaas geraspt
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 125 g kastanjechampignons in plakjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel maïzena
  • 300 ml droge witte wijn
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Truffelolie naar smaak
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de korst van de kaas en rasp de kaas met behulp van een keukenmachine.
  • Verhit de olijfolie in een fonduepan en bak de gesnipperde sjalotten en plakjes kastanjechampignons gedurende 3 minuten zachtjes.
  • Schenk de droge witte wijn erbij en breng het geheel aan de kook.
  • Draai het vuur laag en voeg beide soorten kaas in porties toe, terwijl je blijft roeren met een houten lepel tot alle kaas volledig is gesmolten.
  • Los de maïzena op in 2 eetlepels water en roer het papje door het kaasmengsel.
  • Laat de fondue nog 2-3 minuten zachtjes doorkoken totdat deze goed gebonden is.
  • Roer de truffelolie door de fondue en breng op smaak met peper, zout en tijm.
  • Zet de kaasfonduepan op een rechaud op tafel en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met blokjes rustiek brood, bleekselderij, cherrytomaatjes, gebakken plakken courgette en reepjes paprika. Voor extra luxe, voeg reepjes gebakken kalfs- of kalkoenschnitzel toe.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past perfect bij de romige en hartige smaak van deze truffelkaasfondue.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 35g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Romige Italiaanse tomatenfondue met witte wijn

Romige Italiaanse tomatenfondue met witte wijn

Een heerlijke Italiaanse tomatenfondue op basis van aromatische witte wijn en verse kruiden. Perfect om diverse ingrediënten in te dippen!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Groenten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 tomaten fijngesneden
  • 10 g verse Italiaanse kruidenmix fijngehakt
  • 3 vleesbouillonblokjes
  • 300 ml droge witte wijn
  • 1 liter water

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook 3 minuten op laag vuur.
  • Voeg de tomaten en fijngehakte Italiaanse kruiden toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Verkruimel de bouillonblokjes boven het mengsel en voeg de witte wijn en 1 liter water toe.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat 5 minuten zachtjes doorkoken.
  • Giet de bouillon door een fijne zeef in de fonduepan en wrijf de achtergebleven tomatenpulp erdoor met de bolle kant van een lepel.
  • Breng de tomatenbouillon opnieuw aan de kook en zet de fonduepan op tafel.
  • Vul het schepnetje telkens met ingrediënten en laat ze enkele minuten in de bouillon garen.

Notities

Serveertip:
Serveer met diphapjes zoals tortellini, kalkoenrolletjes, kalfsgehaktballetjes met salie, rucola-gevulde biefstuk, oesterzwammen, champignons en cherrytomaatjes.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino vormt een perfecte aanvulling op de smaken van de tomatenfondue.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Italiaanse salade met mozzarella en krokante Parmaham

Italiaanse salade met mozzarella en krokante Parmaham

Een frisse en smaakvolle Italiaanse salade met romige mozzarella, zongerijpte tomaten en knapperige Parmaham, afgemaakt met een citroen-knoflookdressing.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Kaas, Salade, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 80 g jonge bladsla
  • 3 tomaten in kleine blokjes
  • 125 g mozzarella gehalveerd
  • 50 g Parmaham
  • 4 eetlepels olijfolie
  • eetlepel citroensap
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 50 g Italiaanse mix voor in de sla
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verdeel de bladsla over vier borden.
  • Snijd de tomaten in blokjes en verdeel ze over de salade.
  • Halveer de mozzarella en verdeel deze over de borden.
  • Bak de Parmaham krokant in een droge koekenpan.
  • Klop een dressing van olijfolie, citroensap, zout en peper.
  • Pers de knoflook uit en roer deze door de dressing.
  • Verdeel de dressing gelijkmatig over de salade.
  • Garneer met de krokante Parmaham en Italiaanse mix

Notities

Serveertip:
Serveer met vers ciabattabrood en een extra scheutje olijfolie voor een authentieke Italiaanse beleving.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij de frisse smaken van deze salade. Voor rode wijnliefhebbers is een soepele Chianti een uitstekende keuze.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 18g | Vet: 26g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Mediterrane mosselen in Italiaanse tomatensaus

Mediterrane mosselen in Italiaanse tomatensaus

Sappige mosselen gesudderd in een rijke Italiaanse tomatensaus met knoflook, rode wijn en verse basilicum. Heerlijk met knapperig stokbrood!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kg verse mosselen
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 400 g Italiaanse roerbakgroentemix
  • 400 g tomaten uit blik
  • 100 ml rode wijn
  • 15 g vers basilicum fijngehakt
  • 1 bruin stokbrood

Instructies

  • Spoel de mosselen grondig af onder koud stromend water.
  • Tik op geopende mosselen; gooi degene die niet sluiten weg.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit de fijngehakte knoflook en roerbakgroentemix gedurende 5 minuten.
  • Voeg de tomaten uit blik en de rode wijn toe en breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de mosselen toe, dek de pan af en laat 7 minuten koken, of totdat alle schelpen open zijn.
  • Verwijder mosselen die niet open zijn gegaan.
  • Verdeel de mosselen en groenten over vier diepe borden en bestrooi met fijngehakt basilicum.
  • Serveer met plakjes bruin stokbrood en eventueel knoflookmayonaise aan de kant.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade of extra stokbrood om de heerlijke saus op te dippen.
Wijnadvies:
Een lichte Italiaanse witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij de Mediterrane smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 38g | Vet: 12g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Gorgonzola focaccia met tomaat en knoflookolie

Gorgonzola focaccia met tomaat en knoflookolie

Een heerlijke Italiaanse focaccia met smeuïge gorgonzola, sappige tomaten en knoflookolie. Perfect als lunch, borrelhapje of bijgerecht!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Brood, Broodjes, Hapjes, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 pak Easy Bakery Focaccia Italiaans 250 g
  • 4 tomaten in plakjes
  • 250 g gorgonzola in dunne plakjes
  • 2 eetlepels bieslook fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Meng de olijfolie met de fijngehakte knoflook in een kom.
  • Snijd de focaccia open en bestrijk beide helften royaal met de knoflookolie.
  • Verdeel de plakjes tomaat gelijkmatig over het brood en leg er de dunne plakjes gorgonzola bovenop.
  • Schuif het brood onder de voorverwarmde grill en laat de kaas in ongeveer 5 minuten smelten en lichtbruin worden.
  • Haal het brood uit de oven en bestrooi met de fijngehakte bieslook.
  • Vouw de focaccia dicht en snijd in handzame stukken.
  • Serveer met een verfrissende rucolasalade.

Notities

Serveertip:
Serveer deze focaccia met een frisse rucolasalade met balsamicodressing voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een robuuste rode wijn zoals Canaletto Primitivo Puglia uit Italië vormt een perfecte aanvulling op de intense smaak van de gorgonzola en de kruidige focaccia.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 15g | Vet: 28g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g

Indiase karbonadecurry met bloemkool en paprika

Indiase karbonadecurry met bloemkool en paprika

Geniet van een kruidige Indiase karbonadecurry met bloemkool, paprika en rijst. Een smaakvolle en makkelijke maaltijd vol specerijen en geurige saus.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Rijst, Rundvlees
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Tarwevrij
Servings: 4 personen
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 schouderkarbonades in stukken gesneden (eventueel botje verwijderd)
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 pot Indiase currysaus 400 ml
  • 400 g rijst
  • 1 bloemkool schoongemaakt en in kleine roosjes verdeeld
  • 1 paprika schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een braadpan.
  • Bak de stukken schouderkarbonade in ongeveer 4 minuten goudbruin.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze nog 1 minuut mee.
  • Schenk de pot Indiase currysaus bij het vlees en breng het geheel tegen de kook aan.
  • Laat het vlees in de saus in ongeveer 25 minuten garen op laag vuur.
  • Kook intussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Voeg de bloemkoolroosjes en stukjes paprika toe aan het vlees en laat ze de laatste 10 minuten meekoken.
  • Breng de Indiase curry op smaak met zout en peper.
  • Serveer de curry met de gekookte rijst.

Notities

Serveertip:
Garneer de curry met verse koriander en serveer met naanbrood of een frisse raita.
Wijnadvies:
Een fruitige en licht kruidige rode wijn zoals een Shiraz uit Australië past goed bij de pittige smaken van deze Indiase karbonadecurry.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 34g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Hertenbiefstuk met gekarameliseerde prei en pittige gember

Hertenbiefstuk met gekarameliseerde prei en pittige gember

Een luxe en verfijnd wildgerecht: malse hertenbiefstuk met gekarameliseerde prei en pittige gember, afgewerkt met een rijke rode wijnsaus.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 hertenbiefstukken
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote prei in dunne plakjes gesneden
  • 8 bolletjes gember uit pot fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 2 theelepels chilipoeder of naar smaak
  • ½ theelepel piment
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 4 eetlepels rode wijn
  • Boter voor het bakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestrooi de hertenbiefstukken met zout en zwarte peper.
  • Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de hertenbiefstukken aan beide zijden goudbruin (ongeveer 2-3 minuten per kant).
  • Haal de biefstukken uit de pan en zet ze apart.
  • Voeg wat extra olijfolie toe aan de pan en voeg de prei toe.
  • Bak de prei tot deze zacht en licht gekarameliseerd is.
  • Voeg de fijngehakte gember, geraspte verse gember, chilipoeder, piment en gedroogde tijm toe en roer goed door.
  • Giet de rode wijn in de pan en laat het sudderen totdat de saus iets is ingedikt.
  • Leg de gebakken hertenbiefstukken terug in de pan.
  • Plaats de pan in de voorverwarmde oven en bak de biefstukken gedurende 8-10 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
  • Voeg indien gewenst een klontje boter toe voor extra smaak.
  • Haal de pan uit de oven en laat de biefstukken een paar minuten rusten voordat je ze aansnijdt.
  • Serveer de hertebiefstukken met prei en gember met bijgerechten naar keuze.

Notities

Serveertip:
Lekker met geroosterde aardappelen en een herfstige salade met walnoten en granaatappelpitjes.
Wijnadvies:
Een krachtige rode wijn zoals een Malbec of een Syrah past perfect bij de intense smaken van het hertenvlees en de gember.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geglaceerde hazenrugmedaillons met bosvruchtensiroop

Geglaceerde hazenrugmedaillons met bosvruchtensiroop

Sappige hazenrugmedaillons, kort gebakken en geglaceerd met een rijke bosvruchtensiroop, perfect voor een verfijnde maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 hazenrugfilets
  • 200 ml rode wijn
  • 3 eetlepels bosvruchtenjam
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • Zwarte peper naar smaak
  • Boter

Instructies

  • Snijd de hazenrugfilets in medaillons van 2-3 cm dik en leg ze op een schaal.
  • Meng in een kannetje de rode wijn met de bosvruchtenjam, tijm en royaal zwarte peper.
  • Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de hazenrugmedaillons in 3-5 minuten aan beide zijden bruin, tot ze van binnen rosé zijn.
  • Keer de medaillons halverwege.
  • Haal het vlees uit de pan en leg het op een bord om te rusten.
  • Blus het bakvet af met een flinke scheut van het rode-wijnmengsel.
  • Roer de aanbaksels los en laat de saus kort inkoken tot een stroperige consistentie.
  • Schep de saus over de hazenrugmedaillons en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een aardappelpuree met truffel en geroosterde spruitjes voor een feestelijke maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een volle rode wijn zoals Merlot of Cabernet Sauvignon, die de rijke smaak van de hazenrug perfect aanvult.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 32g | Vet: 14g | Zout: 0.7g | Sugar: 6g

Hartige broccoli-quiche met spek en kaas

Hartige broccoli-quiche met spek en kaas

Een knapperige hartige taart gevuld met romige kaas, spek en broccoli. Perfect als lunch, diner of bij een borrel!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g broccoli in kleine roosjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 5 plakjes bladerdeeg ontdooid
  • Bloem voor bestuiving
  • 150 g ontbijtspek
  • 5 eieren
  • 125 ml crème fraîche
  • 100 g belegen kaas geraspt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte).
  • Bekleed een lage taartvorm (Ø 24 cm) met bakpapier.
  • Kook de broccoli in licht gezouten water gedurende 3 minuten.
  • Giet af en laat uitlekken.
  • Rol de plakjes bladerdeeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde lap van ongeveer 28 cm.
  • Bekleed hiermee de taartvorm en snijd de overhangende randjes weg.
  • Verdeel het ontbijtspek over de bodem van de taartvorm en leg de gekookte broccoli erbovenop.
  • Klop in een kom de eieren los met de crème fraîche en geraspte kaas.
  • Breng op smaak met peper en een beetje zout.
  • Giet het eimengsel gelijkmatig over de broccoli en spek.
  • Bak de hartige taart ongeveer 35 minuten in de oven tot hij goudbruin en stevig is.
  • Serveer warm, eventueel met een frisse tomatensalade.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van tomaat en basilicum of een kom soep als voorgerecht.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Duc de Termes Côtes de Saint Mont past goed bij dit gerecht vanwege de hartige smaken van spek en kaas en de frisheid van de broccoli.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 24g | Vet: 34g | Zout: 1.9g | Sugar: 2g

Groene Varkenscurry met Kokos en Pisang Ambon

Groene Varkenscurry met Kokos en Pisang Ambon

Deze geurige Thaise varkenscurry met kokosmelk en Pisang Ambon combineert pittige en zoete smaken op een unieke manier. Perfect met gestoomde rijst!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Marineertijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Azië, Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de curry:

  • 800 g varkenshaasje grof gesneden
  • 4 dl kokosmelk
  • ½ dl maïsolie
  • 1 handvol cashewnoten
  • Enkele blaadjes munt
  • ½ bosje koriander
  • 1 dl Pisang Ambon

Voor de groene kerriepasta:

  • 6 lente-uitjes
  • 4-6 groene pepers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel gember fijngehakt
  • 1 eetlepel korianderpoeder
  • ½ theelepel zwarte peper
  • 1 eetlepel zout
  • 1 stengel citroengras sereh, fijngehakt
  • ½ bosje basilicum
  • ½ bosje koriander
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • Schil van 4 limoenen fijngehakt
  • Sap van 4 limoenen

Instructies

  • Schil de limoenen met een dunschiller en hak de schil fijn.
  • Doe de gehakte limoenschil, het limoensap en alle overige ingrediënten voor de kerriepasta in een blender.
  • Mix tot een gladde, groene pasta ontstaat.
  • Marineer het varkensvlees 30 minuten in 2 eetlepels kerriepasta en de Pisang Ambon.
  • Verhit de maïsolie in een wok en bak het gemarineerde varkensvlees 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de rest van de kerriepasta toe en roer goed door.
  • Schenk de kokosmelk erbij en laat het geheel zachtjes 10 minuten sudderen op laag vuur.
  • Bestrooi vlak voor het serveren met gebroken cashewnoten en gehakte koriander en munt.
  • Serveer met gestoomde rijst.

Notities

Serveertip:
Serveer deze curry met Thaise jasmijnrijst of kleefrijst en een frisse komkommersalade met limoendressing.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland of een Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland vormt een goed contrast met de pittige en aromatische smaken van de curry.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 38g | Vet: 40g | Zout: 2.1g | Sugar: 5g