Tutti Frutti met vers fruit en slagroom

Tutti Frutti met vers fruit en slagroom

Een kleurrijk en vitaminerijk dessert met vers fruit en slagroom, perfect als zoet nagerecht of als gezonde traktatie.
Bereidingstijd15 minuten
koeltijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote kom
  • mes
  • Mixer of staafmixer
  • Bekertjes of kleine glazen

Ingrediënten

  • 3 eetappels geschild
  • 3 bananen geschild
  • 3 dikke tomaten gepeld
  • 6 aardbeien zonder steeltjes
  • 12 partjes sinaasappel geschild
  • 300 g suiker
  • ½ liter slagroom vloeibaar

Instructies

  • Schil de appelen, bananen en sinaasappels.
  • Verwijder de steeltjes van de aardbeien en pel de tomaten.
  • Snijd alle vruchten en tomaten in kleine stukjes en doe ze in een grote kom.
  • Voeg de slagroom en de suiker toe aan het fruitmengsel.
  • Pureer alles met een mixer of staafmixer tot een gladde, tamelijk vloeibare massa.
  • Plaats het mengsel 1 uur in de koelkast om goed koud te worden.
  • Schep de tutti frutti in bekertjes of kleine glazen en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met een toef slagroom en een muntblaadje voor een feestelijk effect.
Wijnadvies:
Dit gerecht combineert goed met een zoete dessertwijn zoals een Moscato d’Asti.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 38g

Tussenrib op Bordelaise wijze

Tussenrib op Bordelaise wijze

Een smaakvolle en sappige tussenrib op Bordelaise wijze, met een rijke saus van sjalotten en witte wijn, perfect voor een Franse culinaire ervaring.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg tussenribstuk
  • 6 sjalotten of 12 kleine sjalotten
  • 2 dl droge witte wijn
  • 100 g boter
  • 2 eetlepels olie
  • Peper en zout

Instructies

  • Verhit de olie in een grote pan tot deze goed heet is.
  • Leg het tussenribstuk in de pan en schroei het op hoog vuur goudbruin aan beide zijden.
  • Verlaag het vuur naar matig en voltooi de braadtijd, afhankelijk van de gewenste gaarheid (bijvoorbeeld saignant of à point).
  • Breng op smaak met zout en royaal peper.
  • Haal het vlees uit de pan en zet het warm weg onder een deksel of in een voorverwarmde oven.
  • Hak de sjalotten fijn en smoor ze in een eetlepel boter in dezelfde pan tot ze licht goudbruin zijn.
  • Voeg de witte wijn toe en laat het op hoog vuur inkoken.
  • Gebruik een houten lepel om de aanbaksels van de bodem los te schrapen en op te nemen in de saus.
  • Haal de pan van het vuur en klop de resterende boter door de saus tot deze mooi glanst.
  • Giet de saus over het vlees en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met gebakken aardappelen en seizoensgroenten zoals haricots verts of worteltjes.
Wijnadvies:
Een klassieke Bordeaux zoals Saint-Émilion, Médoc of Pomerol past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 1.1g | Sugar: 1g

Romige tagliatelle met fijne spinazie en kaas

Romige tagliatelle met fijne spinazie en kaas

Een romige tagliatelle met fijne spinazie en kaas, perfect voor een snelle en heerlijke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 6 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g tagliatelle
  • 500 g diepgevroren spinazie
  • 150 g geraspte gruyère of Parmezaanse kaas
  • 100 g boter
  • 2 dl room
  • 1 dl melk
  • 2 eieren alleen de dooiers
  • 1 citroen sap
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout en peper

Instructies

  • Laat de spinazie ontdooien op laag vuur met de helft van de boter.
  • Hak de spinazie fijn en doe deze in een kookpot.
  • Voeg de resterende boter, room, melk, 50 g geraspte kaas, een snufje nootmuskaat, enkele druppels citroensap, zout en peper toe.
  • Laat het zachtjes koken en roer af en toe door.
  • Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
  • Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking tot deze gaar, maar niet plakkerig is.
  • Haal de saus van het vuur en roer de eierdooiers erdoor.
  • Meng goed.
  • Giet de tagliatelle af en meng direct met de saus.
  • Voeg de resterende kaas toe en meng tot een romig geheel.
  • Serveer direct en garneer eventueel met extra geraspte kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Bordeaux past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Hartige taart met merg, uien en rozijnen

Hartige taart met merg, uien en rozijnen

Een unieke hartige taart met zachte uien, rozijnen en romig merg, gebakken in een knapperig bladerdeeg. Ideaal als verrassend voorgerecht.
(plus voorbereidingstijd de dag ervoor)45 minuten
Recept categorieën: Gebak, Vlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Bakvorm (25 cm doorsnee)
  • kookpan
  • mes
  • vork

Ingrediënten

  • 500 g bladerdeeg diepvries, ontdooid
  • 3 à 4 mergpijpen ongeveer 250 g merg
  • 1 kg uien
  • 125 g sultanarozijnen
  • 3 eetlepels olie
  • 2 eetlepels suiker
  • Zout en peper

Instructies

  • Haal het bladerdeeg een dag van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast om te ontdooien.
  • Week de rozijnen een nacht in water of rode wijn.
  • Pel en snijd de uien fijn.
  • Verhit de olie in een pan en stoof de uien zonder ze te laten bruinen.
  • Voeg de suiker toe en meng goed.
  • Breng de gestoofde uien op smaak met zout en peper.
  • Voeg de uitgelekte rozijnen toe en roer door.
  • Haal het merg uit de beenderen met een stevig mes en voeg het merg toe aan het uienmengsel.
  • Laat zachtjes koken.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een dikte van ongeveer 3 mm en bekleed een ingevette bakvorm ermee.
  • Prik gaatjes in het deeg met een vork.
  • Giet het uien-mergmengsel in de bakvorm en spreid gelijkmatig uit.
  • Bak de taart 30 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de taart iets afkoelen en serveer lauwwarm.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een rode Bourgogne past perfect bij deze hartige taart.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 1.1g | Sugar: 12g

Traditionele spliterwtensoep met soepvlees

Traditionele spliterwtensoep met soepvlees

Een klassieke spliterwtensoep met rijkgevulde smaken, ideaal om op te warmen tijdens koude dagen.
inclusief weektijd)2 uur
Recept categorieën: Groenten, Soep, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g droge spliterwten
  • 250 g soepvlees
  • 40 g boter
  • 3 eetlepels room
  • 1 dikke wortel
  • 1 ui
  • 1 takje selderij
  • 2 preien
  • 1 kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
  • 1 flinke snuif soda bicarbonaat
  • 2 koffielepels zout
  • Peper naar smaak
  • In boter gefruite korstjes

Instructies

  • Week de spliterwten 1 uur in koud water en laat uitlekken.
  • Doe de spliterwten in een grote pan, bedek met koud water en breng aan de kook.
  • Laat 5 minuten koken, giet af en gooi het water weg.
  • Pel de ui en snijd in vieren.
  • Snijd de wortel, selderij en preien in stukken.
  • Was alle groenten en laat uitlekken.
  • Smelt de boter in een grote pan en bak het soepvlees en de groenten 5 minuten tot ze licht kleuren.
  • Voeg 2 liter water, de spliterwten, het kruidenbosje, soda en 2 koffielepels zout toe.
  • Laat zachtjes koken tot de spliterwten gaar zijn.
  • Haal het kruidenbosje en het soepvlees uit de pan.
  • Pureer de soep met een staafmixer of keukenmachine.
  • Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de room toe en breng op smaak met peper en eventueel extra zout.
  • Serveer de soep met goudkleurige korstjes gebakken in boter.

Notities

Serveertip:
Serveer met een schaaltje goudkleurige korstjes en eventueel een takje verse peterselie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geroosterde Appeltosti met Romige Komijnekaas

Geroosterde Appeltosti met Romige Komijnekaas

Deze verrassende appeltosti met komijnekaas is een heerlijke aanvulling op soep, maar ook perfect als snelle lunch of hartig tussendoortje!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Fruit, Kaas, Lunch, Tosti's
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 tosti's
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Tosti-ijzer, broodrooster met tostimogelijkheid of koekenpan
  • mes

Ingrediënten

  • 1 appel geschild, klokhuis verwijderd en in dunne partjes
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 4 plakken komijnekaas
  • 8 sneetjes donker volkorenbrood

Instructies

  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne partjes.
  • Verhit de margarine in een koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Bak de appelpartjes aan beide kanten lichtbruin en zet apart.
  • Verdeel de gebakken appel en de plakken komijnekaas over 4 sneetjes brood.
  • Dek af met de overige sneetjes brood en druk stevig aan.
  • Bak de tosti’s in een tosti-ijzer, broodrooster met tostimogelijkheid, of in een koekenpan tot ze lichtbruin en knapperig zijn.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Deze tosti is heerlijk met een kom erwtensoep, mosterdsoep, pompoensoep of een lichte groentesoep. Voor een extra twist kun je een vleugje honing over de appelpartjes sprenkelen voordat je ze bakt.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse cider voor een passend en smaakvol geheel.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Broodje Zuurkool met Vega Rookworst en Gebakken Uien

Broodje Zuurkool met Vega Rookworst en Gebakken Uien

Probeer dit warme broodje zuurkool met vegetarische rookworst, gebakken uien en een heerlijke topping van augurkjes, zilveruitjes en bieslook. Perfect voor een gezellige lunch of snack!
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 broodjes
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 voorgebakken witte pistolets of bruine of meergranen
  • 1 Unox Vegetarische Rookworst
  • 2 uien in ringen gesneden
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 150 g zuurkool
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 2 eetlepels tomatenketchup en/of piccalilly
  • 2 eetlepels zilveruitjes
  • 2 eetlepels mini zoetzure augurken
  • 2 sprieten bieslook fijngehakt

Instructies

  • Bak de pistolets af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwarm de vegetarische rookworst volgens de instructies op de verpakking.
  • Laat de worst even rusten en snijd hem in plakjes.
  • Verhit 1½ eetlepel olijfolie in een koekenpan en bak de uiringen op halfhoog vuur gedurende 5 minuten tot ze lichtbruin en glazig zijn.
  • Schep de uiringen uit de pan en zet apart.
  • Voeg de resterende olijfolie toe aan de pan en bak de zuurkool al omscheppend gedurende 5 minuten.
  • Snijd de afgebakken broodjes open.
  • Verdeel de gebakken zuurkool over de broodjes.
  • Beleg de broodjes met plakjes vegetarische rookworst en de gebakken uien.
  • Garneer met mosterd, ketchup en/of piccalilly naar keuze.
  • Voeg de zilveruitjes, mini augurkjes en fijngehakte bieslook toe als finishing touch.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze broodjes met een portie friet of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte pilsener. Beide passen goed bij de hartige en zure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Broodje Frankfurter met Zuurkool en Curryketchup

Broodje Frankfurter met Zuurkool en Curryketchup

Deze smakelijke broodjes frankfurter met zuurkool, curryketchup en een vleugje mosterd zijn perfect voor een winterse schaatstocht of een zomers tuinfeest!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Lunch, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 broodjes
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eetlepels vloeibare margarine
  • 1 rode paprika in kleine stukjes gesneden
  • 2 witte uien in ringen gesneden
  • 350 g zuurkool
  • 10 Unox Frankfurters blik à 550 g
  • 10 witte pistolets afbak of hotdogbroodjes
  • 10 eetlepels curryketchup
  • 5 eetlepels scherpe mosterd
  • 2 eetlepels fijngeknipte bieslook

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de helft van de vloeibare margarine in een koekenpan en bak de paprika al omscheppend gedurende 3 minuten.
  • Schep de paprika uit de pan en zet apart.
  • Verhit de rest van de margarine in dezelfde koekenpan en fruit de uienringen al omscheppend ongeveer 3 minuten glazig.
  • Voeg de zuurkool toe aan de uien en bak alles nog 10 minuten al omscheppend.
  • Verwarm intussen de Unox frankfurters volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Bak de broodjes in de oven gedurende 8-10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Haal de broodjes uit de oven en snijd ze open.
  • Verdeel de gebakken zuurkool en frankfurters over de broodjes.
  • Schep de curryketchup en de mosterd erover.
  • Garneer elk broodje met de gebakken paprika en fijngeknipte bieslook.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze broodjes met een frisse salade of een portie friet voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse pilsener of een lichte witte wijn zoals een Riesling. Beide complementeren de hartige en zure smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 11g | Vet: 15g | Zout: 16g | Sugar: 4g

Zomers Broodje Hotdog met Courgette en Hummus

Zomers Broodje Hotdog met Courgette en Hummus

Geniet van een zomers broodje hotdog met sappige hotdogs, romige hummus, gegrilde courgette en frisse koriander. Perfect voor een picknick of stranddag!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Lunch, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine courgette in plakken van 1 cm dik
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 8 Unox Hot Dogs blik à 550 g
  • 1 klein Turks brood
  • 2 geroosterde rode paprika's uit pot, in repen gesneden
  • 150 g hummus
  • 2 eetlepels fijngesneden koriander
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor op de hoogste stand.
  • Leg de plakken courgette op een met aluminiumfolie beklede bakplaat.
  • Bestrijk de courgetteplakken aan beide kanten met de helft van de olijfolie.
  • Bestrooi de courgette met versgemalen peper en eventueel zout.
  • Rooster de courgette 5 minuten aan elke kant onder de hete grill, tot ze zacht en licht gekleurd zijn.
  • Haal de courgette uit de oven en zet apart.
  • Verwarm de hotdogs volgens de instructies op de verpakking.
  • Maak het Turkse brood vochtig met een beetje water en leg het 3 minuten onder de hete grill om het op te warmen.
  • Snijd het Turkse brood in 8 punten en snijd elke punt open.
  • Bestrijk de onderkant van elk broodje met een royale laag hummus.
  • Verdeel de gegrilde courgette, gehalveerde hotdogs, geroosterde paprika en koriander over de broodjes.
  • Dek af met de bovenkant van het brood en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze broodjes warm, met een frisse salade of een paar plakjes komkommer voor extra crunch. Perfect als zomerse maaltijd of snack.
Wijnadvies:
Combineer met een lichte rosé of een verfrissende witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. Voor een alcoholvrij alternatief past een glas ijskoude citroenlimonade er perfect bij.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Hollandse Hotdog met Gebakken Uien en Zilveruitjes

Hollandse Hotdog met Gebakken Uien en Zilveruitjes

Met deze Hollandse hotdog serveer je een klassiek broodje met een twist: sappige Unox hotdogs, gebakken uien, tomatenketchup, grove mosterd, augurkjes en zilveruitjes. Perfect voor elke snackmoment!
Bereidingstijd19 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hoofdgerechten, Snack, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • eetlepel vloeibare margarine
  • 3 uien in dunne ringen gesneden
  • 1 blik Unox Hot Dogs à 8 stuks
  • 8 witte pistolets afbak of hotdogbroodjes
  • 8 eetlepels tomatenketchup
  • 8 eetlepels grove mosterd
  • 75 g zoetzure augurkjes in stukjes gesneden
  • 60 g zoetzure zilveruitjes gehalveerd

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit de vloeibare margarine in een ruime koekenpan.
  • Fruit de uienringen op halfhoog vuur gedurende 5 minuten tot ze lichtbruin en glazig zijn.
  • Verwarm de hotdogs volgens de instructies op het blik.
  • Bak de broodjes in de oven gedurende 8-10 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Haal de broodjes uit de oven en snijd ze open.
  • Verdeel de gebakken uienringen en de uitgelekte hotdogs over de broodjes.
  • Besprenkel elk broodje met een lepel tomatenketchup en grove mosterd.
  • Garneer met de stukjes augurk en gehalveerde zilveruitjes.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer deze Hollandse hotdogs met een frisse salade of frietjes voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse pilsener of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 9g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g