Traditionele Oliebollen met Perfecte Structuur

Traditionele Oliebollen met Perfecte Structuur

Deze traditionele oliebollen zijn luchtig, knapperig en perfect voor Oud & Nieuw. Kies een zoete of hartige vulling en bak ze goudbruin!
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 40 stuks
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • plastic folie
  • IJsschep of ingevette lepels
  • ruime pan
  • Frituurthermometer (optioneel)
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 25 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 500 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 1 liter plantaardige olie zonnebloem- of arachideolie

Instructies

  • Los de gist op in een deel van de lauwwarme melk en laat staan tot er belletjes ontstaan.
  • Zeef de bloem en het zout boven een grote kom.
  • Maak een kuiltje in de bloem en schenk hier het gistmengsel in.
  • Roer het vocht vanuit het midden door de bloem.
  • Klop met een mixer het ei en de rest van de melk door het beslag tot een glad geheel.
  • Voeg een vulling naar keuze toe en roer voorzichtig door.
  • Dek de kom af met plastic folie en laat het beslag 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  • Verhit de olie in een ruime pan tot 180°C.
  • Vorm met ingevette lepels of een ijsschep bollen van het beslag.
  • Bak de oliebollen in porties in 5-8 minuten goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:

Bestrooi de oliebollen met poedersuiker voor een klassieke afwerking.

Wijnadvies:

Lekker met een glas bubbels zoals Prosecco of Champagne voor een feestelijke combinatie.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g

Afbreekbaar paasbrood met rozijnen en amandelspijs

Afbreekbaar paasbrood met rozijnen en amandelspijs

Dit feestelijke afbreekpaasbrood met rozijnen en een verrassing van amandelspijs is luchtig, zacht en perfect om samen van te genieten tijdens Pasen.
Voorbereidingstijd35 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 16
Calories: 262kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels maanzaad
  • 25 g boter
  • 250 g rozijnen
  • 250 ml melk
  • 150 g amandelspijs
  • 500 g witbroodmix
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies

  • Spoel de rozijnen in een zeef onder koud water, laat uitlekken en dep droog.
  • Meng de rozijnen in een schaal met de bloem.
  • Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
  • Doe de broodmix in een kom en meng met de citroenrasp en vanillesuiker.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Klop het ei los met een vork en meng met de melk en gesmolten boter.
  • Voeg dit toe aan de broodmix en kneed met mixer of keukenmachine tot een soepel deeg.
  • Kneed de rozijnen met de hand door het deeg.
  • Dek af met plasticfolie en laat 10 minuten rijzen op een warme plek.
  • Verdeel het deeg in 16 porties en rol tot bolletjes.
  • Vorm 16 bolletjes van de amandelspijs.
  • Druk met je duim een gat in elk deegbolletje, stop er een spijsbolletje in en vouw dicht.
  • Vorm een bloem in een taartvorm (24 cm): 1 bol in het midden, 5 eromheen, 10 aan de buitenrand.
  • Laat 30 minuten rijzen onder een theedoek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrooi het gerezen brood met maanzaad.
  • Bak 25 minuten in het midden van de oven goudbruin.
  • Keer om met een bord of taartschaal en laat afkoelen op een rooster.
  • Serveer het brood zodat iedereen zelf een bolletje kan afbreken.

Notities

Serveertip:
Serveer dit afbreekpaasbrood met een likje boter of een beetje jam voor een feestelijk Paasontbijt of -brunch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Muscat of Sauternes voor een perfecte balans met het spijs.

Nutrition

Calories: 262kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 0.4g | Sugar: 15g

Kersenmuffins met Glazuur en Wijngums

Kersenmuffins met Glazuur en Wijngums

Deze luchtige kersenmuffins met een zoete glazuurlaag en een vrolijke wijngum zijn een heerlijke traktatie voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 16 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 potje kersen netto 185 g, uitgelekt en gehalveerd
  • 150 g boter
  • 150 g suiker
  • 3 eieren
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 mespunt zout
  • 175 g poedersuiker
  • 16 kersenwijngums

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Giet de kersen af en vang het sap op in een kommetje.
  • Laat de kersen goed uitlekken en snijd ze doormidden.
  • Plaats 16 muffinvormpjes op een bakplaat.
  • Klop de boter en suiker met een mixer tot een romig mengsel.
  • Voeg de eieren één voor één toe en mix steeds tot een glad beslag.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel met een mespunt zout in een andere kom en spatel het voorzichtig door het beslag.
  • Schep de gehalveerde kersen door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de muffinvormpjes en vul ze tot de helft.
  • Bak de muffins 25 minuten in het midden van de oven.
  • Zet de oven uit en laat de muffins nog 5 minuten in de oven staan.
  • Laat de muffins volledig afkoelen op een rooster.
  • Meng de poedersuiker met 3 eetlepels kersensap tot een dik glazuur.
  • Verdeel een eetlepel glazuur over elke muffin en strijk het voorzichtig uit.
  • Druk een kersenwijngum op elke muffin en laat het glazuur 1 uur uitharden.

Notities

Serveertip:

Serveer deze muffins als feestelijke traktatie met een kop thee of koffie.

Wijnadvies:

Een frisse Moscato d'Asti past goed bij de zoete smaak van de muffins en het fruitige kersenglazuur.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g

Luchtige Kersenmousse met Chocolade

Luchtige Kersenmousse met Chocolade

Deze luchtige kersenmousse met romige vla en versieringen van chocolade is een feestelijk en heerlijk eenvoudig dessert.
Bereidingstijd15 minuten
koelen1 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 ml slagroom
  • 3 el suiker
  • 500 ml blanke vla
  • 1 pot kersen 380 ml, uitgelekt
  • 8 chocoladeblaadjes decoratie

Instructies

  • Doe de slagroom en suiker in een beslagkom en klop de slagroom stijf met een mixer.
  • Schenk de vla in een andere kom.
  • Spatel voorzichtig de opgeklopte slagroom beetje bij beetje door de vla tot een luchtige mousse ontstaat.
  • Zet de mousse minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Laat de kersen uitlekken in een zeef en dep ze goed droog.
  • Schep de helft van de mousse in coupeglazen.
  • Leg de uitgelekte kersen erop, houd 8 kersen apart voor de decoratie.
  • Schep de rest van de mousse over de kersen en strijk de bovenkant glad.
  • Garneer elk glas met 2 kersen en 2 chocoladeblaadjes.

Notities

Serveertip:

Serveer goed gekoeld met extra chocoladeschaafsel voor een luxe uitstraling.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Ruby Port of een Kirsch past perfect bij de kersenmousse.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 22g | Zout: 0.2g | Sugar: 32g

Frambozenexplosie Muffins

Frambozenexplosie Muffins

Deze luchtige frambozenexplosie muffins zijn gevuld met sappige frambozen en afgetopt met een romige slagroomtoef – perfect voor iedere gelegenheid!
inclusief baktijd en afkoelen40 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 blikken frambozen à 75 g of 4 bakjes verse frambozen
  • 2 pakken mix voor muffins 300 g per pak
  • 250 gram boter of margarine op kamertemperatuur
  • 6 eieren
  • 1 spuitbus slagroom

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC of gasovenstand 3.
  • Laat de frambozen goed uitlekken in een zeef.
  • Zet de muffinvormpjes, die bij de mix in het pak zitten, op de bakplaat.
  • Klop met een mixer, op de laagste stand, de boter glad.
  • Voeg de muffinmix toe en mix verder op de laagste stand.
  • Breek de eieren in een apart bakje en voeg ze toe aan het beslag.
  • Mix tot het een glad beslag is geworden.
  • Mix nog een minuut op de hoogste stand.
  • Schep voorzichtig de frambozen door het beslag en vul de cakevormpjes voor ongeveer 2/3 deel met het beslag.
  • Bak de muffins in 20 à 25 minuten gaar en goudbruin.
  • Laat ze afkoelen.
  • Spuit vlak voor het serveren een flinke toef slagroom op de muffins en leg er eventueel 1 of 2 verse frambozen op.
  • Geniet van deze heerlijke frambozenexplosie muffins

Notities

Serveertip:
Deze muffins zijn perfect als traktatie bij de koffie of als onderdeel van een zomerse brunch.
Wijnadvies:
Een lichte mousserende rosé, zoals een Prosecco Rosé, past goed bij de zoete en fruitige smaken van deze muffins.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g

Groentenstamppot met Ei en Geroosterde Kaaskorst

Groentenstamppot met Ei en Geroosterde Kaaskorst

Deze groentenstamppot met ei en een knapperige kaaskorst is een heerlijk, vullend vegetarisch gerecht. Ideaal voor het hele gezin en vol smaakvolle groenten.
Bereidingstijd4 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje maïs
  • 1 kg aardappels
  • Zout peper en nootmuskaat naar smaak
  • ¼ liter melk
  • 1 groentebouillontablet
  • 2 pakjes gemengde pangroenten á 300 g
  • 50 g boter
  • ½ bosje bieslook
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 g geraspte oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de maïs uitlekken in een zeef.
  • Schil en was de aardappelen en kook ze in een pan met weinig water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Breng intussen de melk met het groentebouillontablet al roerend aan de kook en voeg de pangroenten toe.
  • Laat ze in ongeveer 5 minuten gaar worden.
  • Laat de groenten daarna uitlekken in een zeef.
  • Voeg de boter aan de melk toe en laat deze al roerend smelten.
  • Giet de aardappelen af en laat ze droog stomen.
  • Voeg de aardappelen toe aan het melkmengsel en klop ze met een mixer tot een luchtige puree.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Roer de uitgelekte pangroenten en maïs door de aardappelpuree.
  • Knip de bieslook erboven fijn.
  • Vet een ovenschaal in en schep de stamppot erin.
  • Maak vier kuiltjes in de stamppot met de achterkant van een juslepel en breek in elk kuiltje een ei.
  • Bestrooi de stamppot met paneermeel en geraspte kaas.
  • Laat de stamppot in de oven in ongeveer 25 minuten bakken, totdat de eieren zijn gestold en de bovenkant goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc. De frisse zuren van de wijn passen goed bij de romige aardappelpuree en de kaas.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Luxe Mascarpone-Frambozen Plaattaart

Luxe Mascarpone-Frambozen Plaattaart

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 500 g mascarpone
  • 200 g slagroom
  • ½ vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 375 g frambozen
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels gezeefde poedersuiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de verpakking voor.
  • Rol het deeg met het meegerolde bakpapier direct uit op de bakplaat.
  • Vouw ongeveer 1 cm van het deeg naar binnen, zodat er een opstaande rand ontstaat.
  • Prik gaatjes met een vork in de bodem.
  • Bak de bodem in het midden van de oven in 15-18 minuten goudbruin.
  • Laat na het bakken afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom op met het vanillemerg en de kristalsuiker en meng met de mascarpone.
  • Verdeel de crème gelijkmatig over de bodem tot aan de rand en beleg met de frambozen.
  • Net voor het serveren, bestuif met gezeefde poedersuiker.

Notities

Vervang de frambozen door een willekeurig seizoensfruit of beleg de taart met gegrilde nectarines.
Serveer de plaattaart bij voorkeur vers voor de beste smaak.

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti vormt een heerlijke aanvulling op de romige mascarpone en de frisse frambozen in deze verrukkelijke plaattaart.

Zomerse Plaattaart met Mascarpone en Bastognekoek

Zomerse Plaattaart met Mascarpone en Bastognekoek

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 500 g mascarpone losgeroerd
  • 250 ml slagroom
  • vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel geraspte citroenschil
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil
  • 2 rijpe mango's in partjes van een halve cm
  • 3 sinaasappels in partjes, ontvliest
  • 2 mandarijnen in partjes
  • 1 pak Bastogne koeken in grove stukken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het bladerdeeg uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Vouw de randen van het deeg ca.
  • 1 cm naar binnen om een opstaande rand te vormen.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Bak de bodem in het midden van de oven gedurende 15-18 minuten, of tot deze goudbruin is.
  • Laat na het bakken afkoelen op een rooster.
  • Klop de slagroom met het vanillemerg en 2 eetlepels kristalsuiker op tot stijve pieken.
  • Meng vervolgens voorzichtig met de losgeroerde mascarpone.
  • Spatel de poedersuiker, geraspte citroenschil en geraspte sinaasappelschil erdoor.
  • Bouw de taart op in laagjes: begin met een derde van het mascarponemengsel, leg daarop de mangopartjes, gevolgd door weer een derde van het mascarponemengsel, dan de helft van de Bastogne koeken in grove stukken en eindig met het laatste deel van het mascarponemengsel.
  • Decoreer de taart met de sinaasappel- en mandarijnpartjes, en verkruimelde Bastogne koek.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een Sauternes past goed bij dit rijke en fruitige dessert.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 9g | Vet: 55g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Luchtige walnootmuffins

Luchtige walnootmuffins

Heerlijke luchtige muffins met knapperige walnoten. Perfect voor bij de koffie, als tussendoortje of voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Duitsland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 muffins
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Mix voor muffins
  • 100 g boter gesmolten
  • 1 ei
  • 1 dl water
  • 100 g walnoten grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet de muffinvormpjes naast elkaar op een bakblik.
  • Doe de muffinmix samen met de gesmolten boter, het ei en 1 dl water in een kom.
  • Klop met een mixer volgens de aanwijzingen op de verpakking een egaal beslag.
  • Schep de grof gehakte walnoten door het beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
  • Bak de muffins in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 17 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de muffins afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer met een klodder slagroom of een snufje kaneel voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti uit Italië vormt een heerlijke aanvulling op de rijke smaak van deze walnootmuffins.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g

Rood fruit cheesecake met romige vulling

Rood fruit cheesecake met romige vulling

Een heerlijke cheesecake met een romige roomkaasvulling en een topping van vers rood fruit. Perfect als feestelijk dessert of bij de koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 punten
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 400 g roomkaas
  • 120 g suiker
  • 2 eieren
  • 80 g bramen
  • 80 g frambozen
  • 80 g aardbeien in vieren gesneden
  • 50 g rode bessen
  • 1 eetlepel boter om in te vetten
  • 1 ei geklutst (om te bestrijken)
  • Poedersuiker voor decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en bereid het deeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm ermee.
  • Laat de randen iets over de rand van de vorm hangen en prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Klop met een mixer de suiker, eieren en roomkaas tot een glad en romig mengsel.
  • Giet de roomkaasvulling over de deegbodem en strijk glad.
  • Bestrijk de randen van het deeg met het geklutste ei.
  • Bak de cheesecake onderin de oven gedurende 30-35 minuten tot hij stevig is.
  • Bedek de taart met aluminiumfolie als deze te snel kleurt.
  • Laat de cheesecake volledig afkoelen.
  • Beleg de bovenkant met het rood fruit en bestrooi met poedersuiker vlak voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer de cheesecake met een extra toef slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een luxe touch.
Wijnadvies:
Een glas mousserende wijn, zoals Prosecco of Moscato d’Asti, past perfect bij de frisse smaak van het rood fruit en de romige vulling van de cheesecake.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 18g