Buttermilk pancakes

Buttermilk pancakes

Amerikaans ontbijtgerecht
Recept categorieën: Ontbijt, Pannenkoeken
Land van herkomst: America
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Instructies

  • Klop in een blender of keukenmachine 200 gr zelfrijzend bakmeel, 1 eetlepel
  • 1 eetlepel suiker, 1 mespuntje zout, 2 eieren, 3 dl karnemelk en 2 eetlepels gesmolten boter door elkaar.
  • Bak er kleine, dikke pannenkoeken van en eet die met marmelade of maple syrup.

Involtini di pollo con tonno e spicaci

Involtini di pollo con tonno e spicaci

Kipfilet gevuld met Tonijn & Spinazie
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote kipfilets
  • 1 pot tonijn stukken
  • 75 gram spinazie
  • boter of olie om in te braden
  • peper & zout
  • 100 ml room koksroom (light)
  • sap en rasp van een halve citroen
  • 2 eetlepel(s) boter voor de saus

optie:

  • 4 kleine Ansjovis filets

Instructies

  • Snijd de kipfilets open tot platte dubbel zo grote lapjes.
  • Bij grote kipfilets kun je dit soms wel twee keer doen.
  • Indien mogelijk met koksmes of houten keukenhamer en een stuk huishoudfolie de filetjes nog platter drukken of slaan.
  • Zorg dat je vier mooie platte lapjes hebt om te kunnen vullen.
  • Strooi op beide zijden een beetje zout en peper.
  • Was de spinazie en verwijder eventuele dikkere steeltjes.
  • Bedek iedere kipfilet met blaadjes spinazie en leg daarop een uitgelekt stuk tonijn.
  • Voor liefhebbers kun je op iedere stuk tonijn een ansjovisfilet leggen.
  • Rol of vouw de gevulde kipfilet. Steek vast met cocktailprikkers of gebruik rollade-touw om dicht te binden.
  • Bak op hoog vuur de gevulde kipfilets even aan en laat ze op laag vuur 10 minuten nagaren.
  • Doe er eventueel een beetje water bij.
  • Omdat de vulling bestaat uit gare tonijn en een paar blaadjes spinazie zijn ze relatief snel gaar.
  • Neem de gevulde kipfilets uit de pan en leg deze op een voorverwarmd bord en dek af met een stuk aluminiumfolie.
  • Zet het vuur hoger en maak van het overgebleven braadvocht, citroenrasp, citroensap en room een sausje.
  • Eventueel op smaak brengen met zout & peper en de saus monteren met een klontje boter, waardoor de saus een dikkere en zachtere structuur en een vollere smaak krijgt.

Notities

Tip:

goed proeven, wanneer de saus iets te zuur is, kun je een klein schepje suiker toevoegen.
Heerlijk te combineren met spinazie (of andere groene groente) en wellicht een stukje aardappel. Oh, en een glas lekkere Italiaanse witte wijn *

* wijntip:

spinazie is een moeilijke groente om te combineren met wijn, vanwege de wat ijzerachtige smaak en het zogenaamde vegetale karakter (wat lijkt op de smaak van onrijpe vruchten). Soms wordt geadviseerd een rode wijn te drinken. Indien je –net als wij kiest voor witte wijn kiest, neem dan een krachtige wijn, zoals een Sauvignon.

Sale affumicato

Sale affumicato

Van Italiaanse vrienden kregen we laatst een potje cadeau met gerookt zout uit Sicilië. Aan de onderkant stond nog de prijs van maar liefst € 9,95 voor 100 gram. Terwijl bij de Italiaanse Lidl 1 hele kilo grof zeezout slechts 17 eurocent kost. Nogal een verschil en voor de zuinige Nederlanders voldoende aanleiding om de uitdaging aan te gaan om het zelf te maken….. Zout moet je ‘warm’ roken. Dat betekent in ons geval het gebruik van ons oude vertrouwde rookoventje. Heel basaal met twee spiritusbranders. Voor ons perfect en heeft al vele kilo’s kipfilet, (regenboog)forel, snoekbaars en zalm sappig en smaakvol gaar gerookt. Tip: vooral buiten gebruiken want anders ruikt je hele huis er na een week nog naar en ik kan je verzekeren dat dit echt gaat vervelen. Inderdaad, we hebben de ervaring! Ad plaatste het rookoventje in zijn keuken onder de afzuigkap en dacht dat dit wel zou kunnen. NIET DUS, het was echt afschuwelijk. In het begin denk je nog ‘ha lekker’ maar na een dag ben je die geur echt meer dan zat, laat staan na een week!
Recept categorieën: Kruidenmengsels
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • rookoven
  • of
  • rechthoekige aluminium schaal
  • 6 eetlepels rookmot (naar keuze aangevuld met blaadjes laurier en takjes rozemarijn)
  • Wij gebruikten rookmot van eikenhout, maar met andere houtsoorten gaat het ook prima!

Ingrediënten

  • 1 kg Grof zeezout

Instructies

  • Verwarm de rookoven volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Vouw van het aluminium een soort schotel met een opstaand randje en verdeel het zout over de schaal.
  • Wanneer de rookoven begint te roken leg je de schaal zout in de rookoven, sluit je de deksel weer en wacht 20-30 minuten.
  • Open de rookoven en je zult zien dat de bovenste laag van het zout een beetje lichtbruin gekleurd is door de rook.
  • Roer met een lepel het zout om, sluit de deksel en rook nogmaals het zout een half uurtje en herhaal dit eventueel tot al het zout een mooie lichtbruine kleur heeft.

Notities

Gebruik gerookt zout om vlees, vis of groente een lichte rooksmaak te geven.
Ga het voorzichtig uitproberen, want het zout heeft een stevige rooksmaak wat de neiging heeft om snel te overheersen.
Wees dus gewaarschuwd!
Bij sommige gerechten is het raadzaam om het grove zout iets fijner te malen.
Gebruik hiervoor een vijzel of een zoutmolen.
Strooi louter voor de geur eens wat gerookt zout op de hete houtkooltjes op de BBQ of in de open haard….

Budino alle fragole

Budino alle fragole

roompudding met aardbeien
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 blaadjes gelatine witte
  • 4 dl slagroom
  • 75 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 gram aardbeien
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 takje basilicum
  • 1 theelepel olie
  • 4 of inhoud ± 150 ml

Instructies

  • Laat de gelatine in een kom met ruim koud water ± 5 minuten weken.
  • Breng in een pan de helft van de slagroom met 50 gr suiker en de vanillesuiker aan de kook en laat het ± 4 minuten heel zachtjes koken.
  • Knijp de gelatine goed uit, los hem al roerend in roommengsel op en laat tot lauwwarm afkoelen.
  • Vet de timbaaltjes in.
  • Klop in een kom de rest van de slagroom stijf en spatel het lauwwarme roomsuikermengsel er luchtig door.
  • Schenk het roommengsel in de timbaaltjes en laat de pudding in de koelkast in ± 1,5 uur stijf worden.
  • Was intussen de aardbeien, verwijder de kroontjes en halveer de vruchten.
  • Roer in een kom de balsamico-azijn en de rest van de suiker door elkaar en schep de aardbeien erdoor.
  • Zet de timbaaltjes tot het gebruik in de koelkast.
  • Snijd de basilicum in fijne reepjes.
  • Houd de timbaaltjes enkele seconden in heet water.
  • Zet er een bord op, keer ze samen en laat een timbaaltje op een bord glijden.
  • Stort de andere timbaaltjes op dezelfde manier.
  • Schep de aardbeien erlangs en strooi de basilicum erover.

Pittige varkenskebabs met groenten

Pittige varkenskebabs met groenten

Recept categorieën: Varkensvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 minneola
  • 3 teentjes knoflook in stukjes
  • 2 cm verse gemberwortel geschild en in stukjes
  • 2 bosuitjes grof gesneden
  • 2 eetlepel(s) heldere honing
  • 1 eetlepel(s) sojasaus
  • 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 600 g hamlappen in dobbelstenen
  • 20 kleine champignons schoongemaakt
  • 20 kerstomaatjes
  • 2 gele paprika’s in 20 stukken

Instructies

  • Boen de minneola schoon, rasp de oranje schil dun af en pers de vrucht uit.
  • Pureer de knoflook met de gemberwortel en de bosui in een keukenmachine of wrijf het fijn in een vijzel.
  • Roer er de rasp en het sap, de honing, de sojasaus en de olie door en schep het vlees erdoor.
  • Laat het vlees minimaal 1 uur marineren.
  • Schep na 30 minuten de champignons door het vlees en de marinade.
  • Steek het vlees met de champignons, kerstomaatjes en paprika om en om aan de satéstokjes.
  • Rooster het vlees in een grillpan in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.

Notities

Lekker met bami.
Wijnadvies:
E&J Gallo, Merlot

Romige Bloemkoolsoep met Champignonlaagje

Romige Bloemkoolsoep met Champignonlaagje

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Soep
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 150 g kastanjechampignons
  • 3 eetlepels boter
  • ½ tablet bospaddenstoelenbouillon
  • 100 g roomkaas naturel
  • ½ zakje verse bieslook à 25 g

Instructies

  • Maak de bloemkool schoon en verdeel deze in roosjes, snijd de stronken in stukjes.
  • Kook de bloemkool in 500 ml water in 10 minuten gaar.
  • Maak de champignons schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de champignons ongeveer 5 minuten tot ze bruin zijn en het vocht verdampt is.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Pureer de gekookte bloemkool met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde massa.
  • Breng de bloemkoolsoep aan de kook en voeg de bospaddenstoelenbouillontabletten toe, laat ze oplossen.
  • Roer de roomkaas door de soep en laat deze al roerend smelten.
  • Knip de bieslook fijn.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de soep over vier borden of kommen.
  • Meng de bieslook door de champignons.
  • Schep de champignons over de soep.

Notities

Serveer de soep met een stukje vers brood of knapperige croutons voor extra textuur.
 

Wijnadvies:

Deze romige soep past goed bij een lichte en frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc.

Beschuitboltosti met appel

Beschuitboltosti met appel

Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Tosti's
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 beschuitbol
  • Arikozenjam
  • 1 plakje jonge geitenkaas
  • ¼ appel boter

Instructies

  • Voor de lekkere trek na school en ook zo gemaakt.
  • De lichtpittige, maar ook iets zoete geitenkaas smaakt heerlijk met de appel en de knapperig gebakken beschuitbol. Snijd een beschuitbol open en bestrijk de snijvlakken dun met abrikozenjam.
  • Beleg een kant met plakjes jonge geitenkaas en een kwart appel in dunne plakjes.
  • Leg de andere kant van de beschuitbol met de jam naar beneden erop.
  • Bestrijk de buitenkant van de beschuitbol dun met boter en bak de bol in een tostiapparaat, contactgrill of in de koekenpan knapperig bruin.

Aspergetaart 2

Aspergetaart 2

Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hartige taart
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 vellen fillobladerdeeg diepvries
  • 100 g Hollandse geitenkaas
  • 1 kg witte asperges
  • 25 g boter
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 125 ml slagroom
  • 3 eieren
  • versgemalen vierseizoenenpeper

Instructies

  • Fillodeeg in verpakking in 2 uur laten ontdooien.
  • Geitenkaas ontkorsten en raspen.
  • Asperges schillen en in ca. 15 min. beetgaar koken.
  • Afgieten en in vergiet goed laten uitlekken.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C. (In magnetron) boter smelten.
  • Fillodeeg voorzichtig uitvouwen en vellen met boter bestrijken.
  • Ingevette ovenschaal of quichevorm losjes met deeg bekleden.
  • In keukenmachine of met staafmixer basilicum met slagroom pureren.
  • Eieren, kaas en zout en peper naar smaak erdoor mengen.
  • Mengsel op deegbodem schenken en asperges met kopjes om en om erin leggen.
  • Taart in oven in 20-25 min. goudbruin en gaar bakken.

Aioli Estragon

Aioli Estragon

(Dragonmayonaise)
Recept categorieën: Saus, Tapas
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 grote eidooiers
  • 2 theelepel citroensap
  • snufje mosterdpoeder
  • dl lichte olijfolie
  • 2 eetlepels warm water
  • 1 eetlepel fijngehakte verse dragon

Instructies

  • Meng de eidooiers, het citroensap, de mosterdpoeder en peper en zout kort in een blender of keukenmachine.
  • Schenk de olie er heel langzaam bij tot het mengsel dik wordt en emulgeert.
  • Voeg op het laatst water toe en roer vervolgens de dragon door de mayonaise.

Notities

Tips:
Lekker bij geroosterde of gebakken aardappels

Aioli van Onbekende Auteur

Aioli van Onbekende Auteur

Knoflookmayonaise
Recept categorieën: Saus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 grote eidooiers
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 2 theelepel citroensap
  • snufje mosterdpoeder
  • dl lichte olijfolie
  • 2 eetlepels warm water

Instructies

  • Meng de eidooiers, het knoflook, het citroensap, de mosterdpoeder en peper en zout kort in een blender of keukenmachine.
  • Schenk de olie er heel langzaam bij tot het mengsel dik wordt en emulgeert.
  • Voeg op het laatst water toe.