Knapperige groentepakjes uit de oven

Knapperige groentepakjes uit de oven

Deze knapperige groentepakjes met snijbiet, kwark en vegetarische ham zijn een heerlijk luchtig bijgerecht of snack, snel en makkelijk te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Calories: 225kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • l melk
  • 100 g vegetarische ham
  • 10-12 loempiavellen of 2-3 Börekblätter
  • 150 g magere kwark
  • 400 g snijbietblad of spinazie
  • 1 tl kerriepoeder
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven 180 °C).
  • Hak de snijbiet of spinazie fijn.
  • Meng de groente met de magere kwark in een kom.
  • Snijd de vegetarische ham in stukjes en roer door het mengsel.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg 1 à 2 eetlepels vulling op een hoek van elk loempiavel.
  • Smeer de vulling iets uit.
  • Vouw de zijkanten naar binnen en rol het vel losjes op.
  • Leg de pakketjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Bestrijk met melk en bestrooi met kerriepoeder.
  • Bak 10 minuten tot de pakjes mooi goudbruin zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer deze pakjes met een frisse tomaten- of groentesalade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 225kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 16g | Vet: 9g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g

Marokkaanse Filodeeg Koekjes met Amandelspijs

Marokkaanse Filodeeg Koekjes met Amandelspijs

Deze Marokkaanse filodeeg koekjes met amandelspijs zijn heerlijk krokant, zoet en eenvoudig te maken. De combinatie van honing en oranjebloesemwater maakt ze extra bijzonder.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 230kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • Amandelspijs kant-en-klaar
  • Filodeeg een paar vellen
  • Honing
  • Oranjebloesemwater
  • Sesamzaad ter decoratie
  • Gesmolten boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius.
  • Snijd de filodeeg in repen van ongeveer 4 centimeter breed.
  • Bestrijk een reep voorzichtig met gesmolten boter.
  • Verdeel de amandelspijs in kleine stukjes en leg deze in een rij op de filodeegreep, met een paar millimeter tussen de stukjes.
  • Rol de reep horizontaal op, zodat er een lange slang ontstaat.
  • Rol de slang vervolgens op in de vorm van een slakkenhuisje.
  • Werk snel, want het deeg kan breken als je te lang wacht.
  • Plaats de koekjes op een bakplaat en bak ze tot ze goudbruin zijn (ongeveer 15 minuten).
  • Verwarm de honing met een beetje oranjebloesemwater in een pan.
  • Laat de koekjes na het bakken voorzichtig in de warme honing glijden en laat ze even liggen.
  • Leg de koekjes in bonbonpapiertjes en bestrooi eventueel met sesamzaad.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes als een zoet gebak bij de thee of als onderdeel van een Marokkaans buffet.
Wijnadvies:

Een zoete witte wijn of een lichte rosé zou goed passen bij deze koekjes.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Zelfgemaakte Jamkoekjes

Zelfgemaakte Jamkoekjes

Maak deze heerlijke zelfgemaakte jamkoekjes met zachte boter en jam naar keuze. Perfect voor een gezellige middag!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 Ei
  • 250 gram Meel
  • 60 gram Suiker
  • 75 gram Zachte boter
  • Jam naar keuze

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de boter, suiker en het ei goed door elkaar.
  • Voeg beetje bij beetje het meel toe en meng tot een zacht deeg.
  • Vorm balletjes van het deeg en leg deze op de bakplaat.
  • Druk met de steel van een pollepel een gaatje in elk balletje.
  • Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak de koekjes ongeveer 15 minuten.
  • Haal de koekjes uit de oven wanneer de onderkant lichtbruin is.
  • Laat de koekjes afkoelen.
  • Als het gaatje niet goed zichtbaar is, druk het dan opnieuw in met de pollepel.
  • Verwarm de jam en vul elk gaatje met een beetje jam.
  • Laat de koekjes afkoelen en geniet van de heerlijke smaak!

Notities

Serveertip:
Serveer de jamkoekjes als een lekker tussendoortje bij de koffie of thee.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoete koekjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1g | Vet: 6g | Zout: 0.1g | Sugar: 9g

Gekleurde Cakejes

Gekleurde Cakejes

Maak deze kleurrijke en feestelijke cakejes met jamvulling en marsepeinen roosjes. Een vrolijk bakproject voor elke gelegenheid!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 gram suiker
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 5 eieren
  • 350 gram meel
  • Bakpoeder 1 zakje
  • Frambozenjam of naar keuze
  • Geraspte citroenschil
  • Rode kleurstof
  • Marsepeinen roosjes ter decoratie
  • Eetbare blaadjes ter decoratie
  • Cakepapiertjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de olie, suiker en vanillesuiker goed door elkaar.
  • Voeg de eieren een voor een toe, telkens goed mixen.
  • Voeg de citroenrasp toe aan het mengsel.
  • Meng het bakpoeder met het meel, zodat het bakpoeder goed verdeeld is.
  • Voeg het meel beetje bij beetje toe aan het beslag en meng goed.
  • Verdeel het beslag in twee gelijke delen.
  • Voeg een paar druppels rode kleurstof toe aan één deel en roer goed door.
  • Bekleed een bakblik met bakpapier en verdeel het bakblik met een lange reep aluminiumfolie in tweeën.
  • Giet het lichte beslag aan de ene kant van het bakblik en het roze beslag aan de andere kant.
  • Zet het bakblik 30 minuten in de oven.
  • Haal de cake voorzichtig uit het bakblik zodra deze gaar is.
  • Snijd de cake in drie lange stukken van elke kleur (lichte en roze staven).
  • Bestrijk 5 staven royaal met jam.
  • De zesde wordt de bovenkant en blijft ongebruikt.
  • Stapel de staven op elkaar om een lange staaf te creëren.
  • Snijd de staaf in stukken van ongeveer 2 cm.
  • Decoreer de cakejes met marsepeinen roosjes en eetbare blaadjes.
  • Zet de cakejes in cakepapiertjes en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer de cakejes op een vrolijk gepresenteerd bord voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte rosé of een zoete witte wijn past perfect bij deze cakejes.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Makkelijke Marokkaanse Fekkas Koekjes

Makkelijke Marokkaanse Fekkas Koekjes

Maak deze heerlijke Marokkaanse Fekkas koekjes in een handomdraai! Met een mix van boter, suiker, eieren, en noten, ideaal voor elke gelegenheid.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram boter zacht
  • 150 gram suiker
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 300 gram meel
  • 1 zakje bakpoeder
  • Amandelen of naar keuze
  • Sesamzaad of naar keuze
  • Stukjes chocola optioneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Meng de boter, suiker en vanillesuiker goed samen.
  • Voeg de eieren toe en meng goed.
  • Meng de meel en het bakpoeder door elkaar.
  • Voeg het meel-bakpoeder mengsel toe aan het boter-suiker-ei mengsel.
  • Voeg sesamzaad en amandelschaafsel toe (naar keuze).
  • Kneed het mengsel tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in stukken en vorm staven.
  • Leg de staven op een bakblik en bak ze 15 minuten in de oven tot ze lichtbruin zijn.
  • Haal het bakblik uit de oven en leg de staven op een keukenblad.
  • Snijd de staven in schuine stukjes.
  • Leg de stukjes terug op het bakblik en bak ze nog eens 15 minuten.
  • Draai de koekjes halverwege om met een mes.
  • Laat de koekjes afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte doos.

Notities

Serveertip:
Serveer de Fekkas koekjes bij een kopje Marokkaanse muntthee.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zou goed passen bij deze koekjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g

Zelfgemaakte Marokkaanse Donuts

Zelfgemaakte Marokkaanse Donuts

Maak zelf heerlijke Marokkaanse donuts met een zachte textuur, bestrooid met poedersuiker of gedecoreerd met witte chocolade en nougatine.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten, Taart
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings:
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Diepe koekenpan,
  • kookpan
  • Rollingspin
  • Steekvormpjes (rond en kleiner rondje voor het gat)

Ingrediënten

  • 100 gram gesmolten boter
  • 150 ml lauwe melk
  • 150 ml sinasappelsap
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 20 gram gist
  • 600 gram meel
  • 1 ei
  • ½ zakje bakpoeder
  • 1 eetlepel poedersuiker voor afwerking
  • 100 gram suiker
  • Zonnebloemolie voor bakken

Instructies

  • Smelt de boter.
  • Verwarm de melk.
  • Meng de gesmolten boter, melk en gist goed door elkaar.
  • Voeg suiker, vanillesuiker, sinasappelsap en ei toe aan het mengsel.
  • Meng goed.
  • Meng de bakpoeder met het meel.
  • Voeg beetje bij beetje het meel aan het natte mengsel toe.
  • Kneed het deeg goed totdat het soepel is en niet meer aan je handen plakt.
  • Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit tot iets meer dan een halve centimeter dikte.
  • Steek met een rond vormpje rondjes uit het deeg.
  • Steek uit de rondjes met een kleiner rondje een gat uit.
  • Leg de donuts op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de donuts in een warme omgeving ongeveer twee uur rijzen.
  • Bak de donuts in hete olie tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

(Optioneel) Smelt witte chocolade au-bain-marie, doop de donuts half in de chocolade en vervolgens in nougatine voor extra smaak.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer de donuts met een kop thee of koffie voor een heerlijk tussendoortje.
    Wijnadvies:
    Deze donuts passen goed bij een lichte, fruitige witte wijn of een glas bubbelwater.

    Chocoladekrakelingen met Noten en Sesamzaad

    Chocoladekrakelingen met Noten en Sesamzaad

    Heerlijke chocoladekrakelingen met een krokante bite, gedipt in gesmolten chocolade en bestrooid met noten en sesamzaad voor extra smaak!
    Voorbereidingstijd20 minuten
    Bereidingstijd13 minuten
    Recept categorieën: Gebak, Koek, Noten
    Land van herkomst: Marokko
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings:
    Calories:
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 125 gram boter
    • 100 gram suiker
    • 1 ei
    • 1 theelepel koekkruiden
    • 250 gram meel
    • 3 eetlepels zonnebloemolie
    • 3 repen witte of melkchocolade 75 gram per stuk
    • Sesamzaad
    • Gehakte amandelen
    • Nougatine optioneel

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
    • Meng de boter en de suiker in een kom.
    • Voeg het ei toe aan het boter-suikermengsel en roer goed door.
    • Meng de koekkruiden met het meel en voeg dit beetje bij beetje toe aan het boter-ei-suiker-mengsel.
    • Kneed het deeg kort totdat het goed gemengd is.
    • Vorm van het deeg een lange staaf en snijd deze in stukjes.
    • Rol de stukjes deeg uit tot slangetjes en vorm er krakelingen van.
    • Leg de krakelingen op een bakplaat en bak ze in de oven voor circa 10 minuten, of totdat ze lichtbruin zijn.
    • Smelt de chocolade met de zonnebloemolie au-bain-marie.
    • Doop de krakelingen voorzichtig in de gesmolten chocolade.
    • Haal de krakelingen eruit met een vork en bestrooi ze onmiddellijk met sesamzaad, gehakte amandelen of nougatine.
    • Laat de chocolade hard worden en de krakelingen zijn klaar om te serveren!

    Notities

    Serveertip:

    Serveer de krakelingen als zoet tussendoortje bij een kopje thee of koffie.
    Wijnadvies:

    Deze chocoladekrakelingen passen goed bij een dessertwijn zoals een zoete muscat.

    Chocolade Cakejes met Chocoladesaus

    Chocolade Cakejes met Chocoladesaus

    Heerlijke chocolade cakejes met een extra chocoladesaus. Perfect voor een zoete snack of als traktatie bij de koffie!
    Voorbereidingstijd15 minuten
    Bereidingstijd25 minuten
    Recept categorieën: Cake, Chocolade, Gebak, Koek
    Land van herkomst: Marokko
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings:
    Calories:
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    • papieren bakvormpjes

    Ingrediënten

    • 200 gram suiker
    • 200 ml zonnebloemolie
    • 2 eetlepels cacao
    • 2 zakjes vanillesuiker
    • 350 gram meel
    • 5 eieren
    • 1 eetlepel chocoladesaus
    • 1 zakje bakpoeder
    • Chocoladebolletjes naar wens

    Instructies

    • Verwarm de oven voor op 150 graden.
    • Meng de olie, vanillesuiker en suiker goed door elkaar.
    • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
    • Voeg de chocoladesaus en chocoladebolletjes toe en meng goed.
    • Meng het bakpoeder met de cacao en het meel.
    • Voeg het meel beetje bij beetje toe en blijf goed roeren.
    • Schep de papieren bakvormpjes iets meer dan de helft vol.
    • Zet de bakvormpjes in de voorverwarmde oven.
    • Haal de cakejes uit de oven zodra een sateprikker er droog uitkomt.
    • Laat de cakejes goed afkoelen voor je ze eet, anders kun je buikpijn krijgen.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer de cakejes met een kop koffie of thee voor een heerlijke snackmoment.
    Wijnadvies:
    Een glas lichte, zoete wijn past goed bij de chocolade cakejes.

    Kabeljauw uit de Römertopf

    Kabeljauw uit de Römertopf

    Geniet van een heerlijke kabeljauw uit de Römertopf, met tomaten, courgette en gesmolten kaas. Makkelijk te maken en ideaal voor een gezonde maaltijd!
    Voorbereidingstijd15 minuten
    Bereidingstijd40 minuten
    Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
    Land van herkomst: Nederland
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings:
    Calories: 250kcal
    Author: Cor Klaar

    Equipment

    Ingrediënten

    • 100 g geraspte 20+ kaas
    • 2 eetlepels fijngesneden selderij
    • 3 ontvelde tomaten in blokjes
    • 600 g kabeljauwfilet
    • 1 ongeschilde courgette in kleine blokjes
    • Peper
    • Zout

    Instructies

    • Dompel de Römertopf ± 15 minuten in water onder.
    • Haal de Römertopf uit het water en leg de kabeljauw erin.
    • Vermeng de selderij, tomaten, zout en peper en verdeel dit over de kabeljauw.
    • Leg de courgette op de kabeljauw en verdeel de kaas erover.
    • Zet het deksel op de Römertopf.
    • Zet de pot in het midden van de oven en schakel de oven in op 200°C.
    • Laat het gerecht ± 40 minuten gaar worden.
    • Serveer met pasta.

    Notities

    Serveertip:

    Serveer de kabeljauw met een frisse salade of wat gekookte pasta voor een complete maaltijd.
    Wijnadvies:

    Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij dit gerecht.

    Nutrition

    Calories: 250kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 34g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

    Sappige kip uit de oven met groenten

    Sappige kip uit de oven met groenten

    Een heerlijk Hollands kipgerecht uit de Romertopf, vol smaak door smeuïge boter, spek en verse groenten zoals champignons, paprika en ui.
    Voorbereidingstijd20 minuten
    Bereidingstijd1 uur
    Land van herkomst: Nederland
    Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
    Servings:
    Calories: 420kcal
    Author: ICT Maatwerk Nijmegen

    Equipment

    Ingrediënten

    • 1 aubergine optioneel
    • 1 braadkip ± 1 kg of diepvrieskip
    • ½ komkommer optioneel
    • 1 paprika
    • 1 ui
    • 100 g worteltjes optioneel
    • 200 g champignons
    • 50 g boter
    • 50 g ontbijtspek
    • 6 g zout
    • Knoflook optioneel

    Instructies

    • Zet de braadschotel ongeveer 15 minuten onder water.
    • Laat de braadschotel uitlekken.
    • Bestrooi de kip met zout.
    • Leg de kip samen met de boter en plakjes ontbijtspek in de schotel.
    • Maak de groenten schoon en snijd ze in stukken.
    • Leg de champignons, paprika, ui en eventueel worteltjes, aubergine, komkommer en knoflook rond de kip.
    • Plaats de schotel op een rooster in een koude oven.
    • Stel de temperatuur in op 180°C.
    • Laat de kip in ongeveer 1 uur gaar smoren.

    Notities

    Serveertip:
    Serveer met gekookte aardappelen of rustiek brood en een frisse salade.
    Wijnadvies:
    Een droge witte wijn zoals Chardonnay past perfect bij dit gerecht.

    Nutrition

    Calories: 420kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 32g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g