Griekse ovenschotel met aubergine en gehakt

Griekse ovenschotel met aubergine en gehakt

Een klassieke Griekse ovenschotel met lagen gebakken aubergine, kruidige tomatensaus met gehakt en romige bechamel, afgewerkt met Parmezaanse kaas.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Rundvlees, Vis, Zuivel
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • ½ eetlepel boter of margarine voor invetten
  • ½ zakje béchamelsauspoeder 25 g
  • 1 blikje tomatenblokjes 400 g
  • 1 blikje tomatenpuree 70 g
  • 2 aubergines
  • 2 eieren
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • 2,5 dl melk
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 1 eiwit
  • 500 g rundergehakt
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • Zout

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C (gasovenstand 5).
  • Ui en knoflook pellen en fijn snipperen.
  • 3 eetlepels olie verhitten en gehakt al omscheppend rul bakken.
  • Ui en knoflook toevoegen en 2 minuten meebakken.
  • Tomatenblokjes laten uitlekken en met tomatenpuree aan het gehakt toevoegen.
  • Saus 10 minuten zachtjes laten pruttelen.
  • Béchamelsaus met melk bereiden volgens de verpakking.
  • Aubergines wassen en in plakken van 1 cm snijden.
  • Rest van de olie verhitten en aubergineplakken in gedeelten goudbruin bakken.
  • Eiwit stijf kloppen en door de béchamelsaus spatelen samen met 1/3 van de kaas.
  • Ovenschaal invetten met boter of margarine.
  • Aubergines in lagen in de ovenschaal leggen en bestrooien met zout.
  • Eieren loskloppen en door de tomatensaus roeren, op smaak brengen met zout.
  • Tomatensaus over de aubergines schenken en gladstrijken.
  • Béchamelsaus erover verdelen en gladstrijken.
  • Bestrooien met de rest van de kaas.
  • Schotel in het midden van de oven ca.
  • 20 minuten goudbruin bakken.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en vers knapperig brood.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn, zoals een Griekse Xinomavro of Merlot.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 33g | Vet: 39g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Exotische mangosalade met frisse crunch

Exotische mangosalade met frisse crunch

Een lichte en verrassende salade van mango, rettich en spitskool, met een romige pinda-koriandersaus en knapperige appelchips voor extra bite.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 215kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

  • Anti-aanbak-ovenmatje of bakpapier
  • citruspers
  • mes
  • Schaaf

Ingrediënten

  • ½ rettich
  • ½ theelepel zeezout
  • 1 harde onrijpe mango
  • 1 lichtzure appel bijv. Granny Smith
  • 1 limoen
  • 1 zakje panklare spitskool 300 g
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel Thaise vissaus
  • 3 takjes koriander
  • mespunt gemalen kruidnagel

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 125 °C of gasovenstand 1.
  • Appel wassen, klokhuis verwijderen en in flinterdunne plakjes schaven.
  • Appelschijfjes besprenkelen met citroensap en op ovenmatje of bakpapier leggen.
  • Appelschijfjes in circa 2 uur knapperig bakken in de oven.
  • Mango schillen en pit verwijderen, rettich schillen en beide in flinterdunne reepjes schaven.
  • Mango, rettich en spitskool in schaal mengen met zout en rijstazijn.
  • Mengsel 30 minuten laten staan.
  • Limoen uitpersen en koriander fijn knippen.
  • In een kom limoensap, 2 eetlepels water, koriander, pindakaas, sambal, suiker, vissaus en kruidnagelpoeder tot een dressing mengen.
  • Salade over vier borden verdelen.
  • Dressing erover sprenkelen en appelchips erover strooien.

Notities

Serveertip:
 
Garneer met een extra takje koriander en een partje limoen voor een frisse uitstraling.
Wijnadvies:
Combineer met een droge Riesling of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 215kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 14g

Romige mosterdsoep met krokante kaastoast

Romige mosterdsoep met krokante kaastoast

Een fluweelzachte mosterdsoep met beetgare prei, afgetopt met frisse tuinkers en geserveerd met knapperige kaastoastjes uit de oven. Comfortfood in een kom.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 530kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ bakje tuinkers
  • 1 pak romige mosterdsoep à 400 ml
  • 100 g verse roomkaas met kruiden
  • 2 dunne preien
  • 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 2 mini-ciabatta's
  • 4 eetlepels geraspte lichtbelegen kaas Goudse

Instructies

  • Verwarm de grill op de hoogste stand.
  • Breng in een ketel 1 liter water aan de kook.
  • Maak de prei schoon en snijd het witte en lichtgroene deel in dunne ringen.
  • Doe de prei in een zeef en giet er kokend water over.
  • Halveer de ciabatta’s en besmeer ze dik met de roomkaas.
  • Verdeel de zonnebloempitten en geraspte kaas over de ciabatta’s.
  • Bak de ciabatta’s in de oven in circa 8 minuten goudbruin.
  • Verwarm de mosterdsoep volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Voeg de prei toe en laat de soep circa 5 minuten zachtjes garen.
  • Knip de tuinkers boven de soep.
  • Serveer de soep samen met de kaastoast.

Notities

Serveertip:
 
Serveer de soep in voorverwarmde diepe kommen en leg de kaastoast schuin erop voor een luxe presentatie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay combineert mooi met de romige soep en het zoute van de kaas.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 19g | Vet: 30g | Zout: 3.5g | Sugar: 6g

Aardappel-Courgettetaart uit de Oven met Kaas

Aardappel-Courgettetaart uit de Oven met Kaas

Een hartige en smaakvolle aardappeltaart, opgebouwd in lagen met dunne plakjes aardappel, courgette en een romig kruidenmengsel. Perfect als bijgerecht bij de maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 900 g aardappels
  • 1 jonge courgette
  • 200 ml room
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el peterselie
  • 1 tl oregano
  • 1 stukje boter
  • 200 g kaas geraspt
  • 3 bosuitjes
  • 3 radijsjes
  • zout
  • peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de aardappels en de courgette.
  • Snijd ze daarna in dunne plakjes.
  • Pers de knoflook en meng deze samen met het zout, peper, peterselie en oregano door de room.
  • Vet de taartvorm grondig in met boter.
  • Leg de plakjes aardappel en courgette om en om in de taartvorm, beginnend met een laag aardappels.
  • Besprenkel elke laag met het roommengsel en wat extra zout en peper.
  • Strooi ook telkens wat geraspte kaas over de laag.
  • Dek de taartvorm af met zilverfolie en zet hem in de voorverwarmde oven.
  • Bak de taart 60 minuten, verwijder daarna de folie en bak hem nog goudbruin.
  • Garneer de taart na het bakken met fijngehakte bosuitjes en in plakjes gesneden radijsjes.

Notities

Serveertip:

Serveer de taart warm, direct uit de oven, als bijgerecht bij vlees of vis.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij de romige smaak van de taart en de kaas.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Gevulde courgette met gehaktrijst en maïs

Gevulde courgette met gehaktrijst en maïs

Deze courgettebootjes uit de oven zijn rijk gevuld met gekruid gehakt, rijst en maïs, overgoten met tomatensaus en kaas. Comfortfood met een twist!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Rijst, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 535kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g geraspte jonge kaas
  • 125 g snelkookrijst
  • 2 eetlepels olie
  • 2 grote courgettes ca. 400 g
  • 1 blikje maiskorrels ca. 300 g
  • 1 pakje sugo kruiden ca. 380 ml
  • 1 ui
  • 350 g gehakt
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Instructies

  • Kook de rijst in ruim water met zout volgens de gebruiksaanwijzing, zonder rusttijd.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasstand 4).
  • Was de courgettes, halveer ze in de lengte en hol ze uit tot ongeveer 1 cm van de rand.
  • Pel en snipper de ui.
  • Laat de maïs uitlekken.
  • Verhit olie in een wok of roerbakpan en fruit de ui 1 minuut.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul.
  • Schep de maïs, rijst en 1 dl van de sugo door het gehaktmengsel.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Leg de courgettehelften in een ovenschaal en vul ze met het rijstmengsel.
  • Schenk de rest van de sugo rondom de courgettes in de schaal.
  • Bestrooi de courgettes met de geraspte kaas.
  • Bak de gevulde courgettes ongeveer 25 minuten in het midden van de oven.
  • Serveer de courgettebootjes op borden met extra rijstvulling ernaast.

Notities

Serveertip:

Garneer met verse peterselie of basilicum voor een frisse kleur en extra smaak.
Wijnadvies:

Combineer met een soepele rode wijn zoals een Merlot of een fruitige Chianti.

Nutrition

Calories: 535kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 28g | Vet: 29g | Zout: 2.1g | Sugar: 6g

Krokante abrikozencrumble met koekjeskorst

Krokante abrikozencrumble met koekjeskorst

Een smeuïge abrikozenvulling onder een knapperige kruimellaag van cantuccinikoekjes – heerlijk warm uit de oven met slagroom of zure room.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
0 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Ovenschotel
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel citroensap
  • 10 cantuccini koekjes
  • 2 blikjes abrikozen à 425 g
  • 2 theelepels koud water
  • 40 g suiker
  • 65 g koude roomboter
  • 75 g bloem
  • 1 zakje vanillesuiker

Instructies

  • Laat de abrikozen uitlekken in een zeef.
  • Vet een taartvorm dun in met ½ eetlepel boter.
  • Snijd de abrikozen in schijfjes en leg ze in de vorm.
  • Besprenkel de abrikozen met het citroensap.
  • Verkruimel de cantuccini fijn (bij voorkeur in de keukenmachine).
  • Meng de cantuccinikruimels met de bloem in een kom.
  • Snijd de rest van de boter met twee messen door het bloemmengsel.
  • Kneed de boter luchtig door de bloem met de vingertoppen van één hand.
  • Voeg suiker en vanillesuiker toe en kneed tot een kruimelig deeg ontstaat.
  • Sprenkel 2 theelepels koud water over het deeg en roer met een vork door.
  • Bewaar het deeg afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Verdeel het kruimeldeeg gelijkmatig over de abrikozen.
  • Bak de abrikozencrumble in ca.
  • 25 minuten goudbruin.
  • Serveer warm met licht geklopte ongezoete slagroom of een schep zure room.

Notities

Serveertip:
 
Serveer warm met een toefje ongezoete slagroom of een lepel frisse zure room voor een perfect contrast.
Wijnadvies:
Combineer met een gekoelde Moscato d’Asti of een zachte dessertwijn zoals een Sauternes.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 3g | Vet: 15g | Zout: 0.2g | Sugar: 26g

Zomerse vruchtensalade met bladerdeegkap en smoothie

Zomerse vruchtensalade met bladerdeegkap en smoothie

Een feestelijk zomer­dessert met frisse vruchtensalade onder een krokant bladerdeeghoedje en een romige bosbessmoothie ernaast geserveerd.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Smoothies, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 713kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ bakje aardbeien
  • ¼ ananas
  • 2 balletjes vanille-ijs
  • ½ bakje bevroren bosbessen
  • 8 plakken bladerdeeg diepvries
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 losgeklopt ei
  • ½ bakje frambozen
  • ¼ bakje rode bessen
  • ¼ mango
  • 1 eetlepel poedersuiker van Gilse
  • 2 kiwi's
  • ½ eetlepel vanillesuiker Dr. Oetker
  • 100 g ijskoude gepureerde vruchten
  • 250 g vruchtenyoghurt

Instructies

  • Snijd het fruit klein.
  • Meng het gesneden fruit in een kom en besprenkel met citroensap en poedersuiker.
  • Neem 100 g van het fruitmengsel en pureer dit fijn in een blender.
  • Zet het gepureerde fruitmengsel in de diepvries voor de smoothie.
  • Zet de rest van het fruit afgedekt in de koelkast.
  • Laat de bladerdeegplakken ontdooien.
  • Bestrijk vier plakken licht met water.
  • Leg de overige plakken erop en rol licht aan met een deegroller.
  • Steek met een ronde steker vier plakken uit.
  • Leg deze omgekeerd op bakpapier en bestrijk met losgeklopt ei.
  • Laat even rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bak de bladerdeegplakjes in ca.
  • 10 minuten goudgeel en gaar.
  • Haal uit de oven, laat even staan en snijd door met een kartelmes.
  • Meng voor de smoothie de bosbessen, gepureerde vruchten, yoghurt, vanillesuiker en vanille-ijs in de blender.
  • Laat het geheel ca.
  • 2 minuten draaien.
  • Giet de smoothie in glaasjes en zet in de diepvries tot gebruik.
  • Plaats de bodem van het bladerdeeg in het midden van een bord.
  • Verdeel de vruchtensalade erop en plaats het kapje van bladerdeeg erbovenop.
  • Serveer de smoothie ernaast.

Notities

Serveertip:

Bak de bladerdeeghoedjes een dag van tevoren en bewaar ze in een koekblik tot gebruik.
Wijnadvies:

Een Australische Rosé van Hardys VR vormt een frisse, zoete tegenhanger bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 713kcal | koolhydraten: 74g | Protein: 12g | Vet: 42g

Toast met luchtige omelet en zongedroogde tomaat

Toast met luchtige omelet en zongedroogde tomaat

Een smaakvolle lunch van krokant gebakken brood, zachte omelet en hartige zongedroogde tomaatjes, afgewerkt met peterselie.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brood, Ei, Lunch, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 499kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels peterselie
  • 200 g zongedroogde tomaatjes op olie
  • 4 eetlepels slagroom
  • 8 eieren
  • 8 sneden wit of bruin brood
  • 100 g spekreepjes
  • 2 sjalotjes
  • Peper
  • Paprikapoeder
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Leg de sneden brood op een bakplaat en besprenkel met olijfolie.
  • Bestrooi met paprikapoeder en bak in circa 10 minuten goudbruin.
  • Haal uit de oven en zet apart.
  • Snijd de sjalotjes fijn.
  • Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de spekreepjes en sjalotjes lichtbruin.
  • Snijd de zongedroogde tomaatjes fijn en voeg toe aan de pan.
  • Laat kort smoren en neem van het vuur.
  • Klop de eieren los met slagroom, peper en zout.
  • Verhit een kleine koekenpan, schep een beetje van het tomatenmengsel erin en giet er wat van het eimengsel over.
  • Bak per persoon twee kleine omeletjes.
  • Houd de omeletjes warm in de oven totdat alle porties klaar zijn.
  • Leg de toasts op de borden en verdeel de omeletjes erover.
  • Garneer met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:

Garneer met extra peterselie en eventueel wat verse rucola voor een frisse bite.
Wijnadvies:

Serveer met een glas Venetio Prosecco uit Italië voor een lichte, sprankelende lunchcombinatie.

Nutrition

Calories: 499kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 24g | Vet: 30g

Zalmfilet met limoenboter en frisse citruscompote

Zalmfilet met limoenboter en frisse citruscompote

Zachtgegaarde zalm in de oven met frisse limoenboter en een kleurrijke salade van citrusvruchten: een zomers gerecht vol smaak en elegantie.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel fijngehakte muntblaadjes
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 2 uitgesneden mandarijnen
  • 2 uitgesneden sinaasappels
  • 250 g zachte gezouten roomboter
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 4 zalmfilets van elk circa 150 g
  • 1 uitgesneden rode grapefruit
  • 1 uitgesneden witte grapefruit
  • 1 in plakjes gesneden kiwi
  • 1 snufje chilipoeder of cayennepeper
  • het sap van 2 limoenen
  • het sap van een halve citroen
  • wat versgemalen zwarte peper
  • wat zout

Instructies

  • Maak de limoenboter door de roomboter glad te roeren en luchtig te kloppen.
  • Voeg het limoensap toe en breng op smaak met chilipoeder, peper en zout.
  • Roer tot het limoensap volledig is opgenomen.
  • Schep de boter op aluminiumfolie, rol op tot een staaf en sluit de uiteinden.
  • Laat opstijven in de koelkast.
  • Snijd de citrusvruchten in partjes.
  • Meng de partjes met poedersuiker, munt en citroensap en laat marineren op kamertemperatuur.
  • Kruid de zalmfilets met peper en zout en leg in een ovenschaal.
  • Besprenkel met olijfolie.
  • Snijd de limoenboter in plakjes en leg de helft op de zalm.
  • Bak de zalm circa 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Leg de zalm op warme borden en verdeel de overige limoenboter erop.
  • Serveer de citrusvruchtensalade apart en garneer met plakjes kiwi.

Notities

Serveertip:

Serveer met krokant brood of een schep couscous en garneer met extra muntblaadjes voor een frisse touch.
Wijnadvies:

Een frisse sauvignon blanc of lichte witte landwijn past perfect bij dit citrusrijke visgerecht.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 32g | Vet: 44g | Zout: 1.1g | Sugar: 10g

Kleurrijke groentefondue met tofu en dips

Kleurrijke groentefondue met tofu en dips

Beleef een gezellige avond met deze smaakvolle groentefondue met tofu, kleurrijke groenten en twee heerlijke dips: sojasaus en knoflook-yoghurtsaus.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 375kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ liter groentebouillon
  • 1 bakje champignons
  • 1 bakje kerstomaatjes
  • 1 courgette in blokjes
  • 100 g bloemkoolroosjes
  • 100 g broccoliroosjes
  • 100 g peultjes
  • 125 g tofu in blokjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 3 eetlepels volle yoghurt
  • 3 uitgeperste teentjes knoflook
  • 4 basilicumblaadjes in reepjes
  • 4 kommetjes sojasaus Conimex
  • 1 eetlepel fijngesneden korianderblaadjes
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • 1 paprika in blokjes van 2x2 cm
  • 1 theelepel citroensap
  • Kleine soepbroodjes
  • Versgemalen peper en zout

Instructies

  • Kook de groenten in een ruime pan met water en zout beetgaar.
  • Spoel de groenten direct af onder ijskoud water om het garingsproces te stoppen.
  • Meng de groenten met de tofublokjes en basilicumreepjes op een grote schaal.
  • Verhit de groentebouillon in een pan.
  • Schenk de bouillon over in een fonduepan en houd deze warm op een elektrisch plaatje.
  • Verwarm de kleine soepbroodjes kort in de oven.
  • Meng alle ingrediënten voor de knoflook-yoghurtsaus goed door elkaar.
  • Verdeel de knoflook-yoghurtsaus over vier kleine kommetjes.
  • Geef iedereen ook een kommetje met sojasaus.
  • Laat iedereen zelf groenten op een fonduevork prikken en garen in de bouillon.

Notities

Serveertip:

Gebruik in plaats van een gewone fonduepan een Chinese Mongoolse pot voor extra sfeer aan tafel.
Wijnadvies:

Serveer met een ijskoude Peter Mertes Mainzer Domherr Spätlese uit Duitsland.

Nutrition

Calories: 375kcal | koolhydraten: 59g | Protein: 21g | Vet: 7g