Chocolade-wijncake met romige topping
Een luchtige en rijke chocoladecake met een verrassende toets van rode wijn, afgewerkt met een heerlijke chocoladetopping.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 12
Calories: 410kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 125 ml rode wijn
- 150 gr chocoladevlokken
- 250 gr bloem
- 250 gr boter of margarine
- 250 gr suiker
- 2 tl kaneel
- 2 geraspte bittere repen of 1 zakje chocoladecouverture
- 3 tl bakpoeder
- 4 eieren
- 5 el cacao
Verwarm de oven voor op 175°C (hetelucht 160°C).
Roer boter, suiker en eieren schuimig.
Meng bloem, cacao, kaneel en bakpoeder en zeef dit bij het boter-suikermengsel.
Klop tot een glad beslag.
Voeg rode wijn en chocoladevlokken toe en schep voorzichtig om.
Vet een cakeblik in en bestrooi met paneermeel.
Giet het beslag erin.
Bak de cake 60-70 minuten.
Laat de cake volledig afkoelen.
Smelt de chocoladecouverture of geraspte repen au-bain-marie.
Giet de gesmolten chocolade over de cake.
Serveertip:
Bestrooi de bovenkant met wat extra chocoladevlokken of poedersuiker voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals Merlot of een licht gekoelde Pinot Noir voor een harmonieuze combinatie.
Calories: 410kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 26g | Zout: 0.3g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / Oven
Fijne Oostenrijkse Buideltjes met Notenvulling
Deze Weense buideltjes zijn knapperige koekjes gevuld met een zachte hazelnootvulling en een vleugje rum. Een echte lekkernij bij de koffie!
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Oostenrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 160kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Kleine steelpan
kwastje
Mengkommen
rooster
- 1 ei
- 1 eiwit
- 115 gram gemalen geroosterde hazelnoten
- 150 gram zeer fijne kristalsuiker
- 2 eetlepels bruine rum
- 2 eetlepels kristalsuiker
- 25 gram boter voor de vulling
- 375 gram bloem
- 4 eetlepels melk
- 50 gram kristalsuiker voor de vulling
- 200 gram boter voor het deeg
- Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels
Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
Verwarm de melk in een steelpan met 50 gram suiker tot deze is opgelost en breng aan de kook.
Neem van het vuur en roer de hazelnoten, 25 gram boter en 1 eetlepel rum erdoor.
Laat de notenvulling afkoelen en opstijven in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 °C (gasstand 2-3).
Zeef de bloem in een kom, voeg 2 eetlepels suiker toe en wrijf 200 gram boter erdoor.
Voeg citroenrasp, 1 eetlepel rum en 1 ei toe en kneed kort tot een deeg.
Verpak het deeg in bakpapier en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik en snijd in vierkantjes van 5x5 cm.
Plaats 2 theelepels vulling in het midden van elk vierkantje.
Vouw de punten naar het midden en druk samen.
Bestrijk met eiwit en bestrooi met kristalsuiker.
Bak 20 minuten in de oven.
Laat afkoelen op een rooster.
Bewaar maximaal 5 dagen in een afgesloten trommel.
Serveertip:
Serveer met een royale laag glazuur en een kopje koffie voor een feestelijke afsluiting.
Wijnadvies:
Lekker met een glas zoete dessertwijn zoals Auslese of een licht mousserende Moscato.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 9g | Zout: 0.1g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven
Amerikaanse tolhuiskoekjes met pecannoten
Deze klassieke Amerikaanse tolhuiskoekjes combineren de knapperigheid van pecannoten met rijke pure chocolade in een onweerstaanbaar zacht koekje.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: America Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12
Calories: 340kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bakvorm (33x23 cm)
Deegkom
garde of mixer
rooster
- 150 gram kristalsuiker
- 150 gram lichtbruine basterdsuiker
- 150 gram pure chocoladedruppels
- 2 eieren
- 200 gram fijngehakte pecannoten
- 225 gram boter
- 340 gram bloem
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel zuiveringszout
- 2 theelepels vanille-essence
Verwarm de oven voor op 190 °C.
Vet een bakvorm van 33x23 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Zeef de bloem met het zuiveringszout en zout.
Klop de boter met beide suikers en de vanille romig.
Klop de eieren erdoor.
Voeg het bloemmengsel toe en meng tot een geheel.
Roer de noten en chocolade door het deeg.
Verdeel het deeg gelijkmatig in de vorm.
Bak het deeg in 25 minuten goudbruin en gaar.
Laat het 5 minuten in de vorm afkoelen.
Snijd het in vierkantjes en laat volledig afkoelen op een rooster.
Bewaar de koekjes maximaal 4 dagen in een luchtdichte trommel.
Serveertip:
Bestrooi de koekjes voor het serveren met poedersuiker of serveer met een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Lekker met een glaasje PX-sherry of een glas volle dessertwijn zoals Sauternes.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 4g | Vet: 21g | Zout: 0.4g | Sugar: 21g
Receptenplein.nl
Home / Oven
Knapperige kaneelkoekjes met variaties
Deze klassieke kaneelkoekjes zijn heerlijk bros en eenvoudig te maken. Met drie smakelijke variaties voor rozijnen, chocolade of gekonfijte gember.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd12 minuten min
Servings: 24
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 ei
- 165 gram zeer fijne kristalsuiker
- 190 gram bloem
- 2 theelepels kaneel
- 225 gram boter
- ¼ theelepel zout
- ½ theelepel zuiveringszout
- 1 theelepel wijnsteenzuur
Verwarm de oven voor op 200°C.
Zeef bloem, wijnsteenzuur, zuiveringszout en 1 theelepel kaneel in een kom.
Roer het zout erdoor.
Klop in een andere kom de boter en 150 gram suiker romig.
Roer het ei erdoor.
Kneed het bloemmengsel door het botermengsel tot een glad deeg.
Wikkel het deeg in aluminiumfolie en laat 30 minuten opstijven in de koelkast.
Meng de overgebleven suiker met 1 theelepel kaneel.
Vorm balletjes van het deeg en rol ze door de kaneelsuiker.
Leg ze met 5 cm tussenruimte op een bakplaat met bakpapier.
Druk de koekjes iets plat met een vork.
Bak de koekjes 10 tot 12 minuten.
Laat ze 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
Bewaar maximaal 5 dagen in een goed afgesloten trommel.
Variaties:
Voeg aan het basisdeeg 75 gram rozijnen toe.
Voeg aan het basisdeeg 2 theelepels vanille-essence en 75 gram pure chocoladedruppels toe.
Voeg aan het basisdeeg 3 eetlepels fijngehakte gekonfijte gember toe.
Serveertip:
Serveer de koekjes op een mooie schaal met een snufje kaneel erover gestrooid voor extra geur en smaak.
Wijnadvies:
Combineer met een glas Muscat of een lichte dessertwijn zoals Sauternes.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven
Citroen-polentakoekjes met vanille
Deze luchtige koekjes met citroen, vanille en een vleugje polenta zijn heerlijk bij de thee en verrassend eenvoudig om te maken.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 90kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bakplaten
garde of mixer
kommen
rooster
- 100 gram poedersuiker
- 115 gram boter
- 150 gram bloem
- 2 eidooiers
- 2 theelepels vanille-essence
- 50 gram polenta
- Geraspte schil van 1 citroen 2-3 theelepels
- Snufje bakpoeder
Verwarm de oven voor op 160°C.
Vet twee bakplaten in of bekleed ze met bakpapier.
Klop de boter met de poedersuiker tot een bleke, luchtige massa.
Voeg de eidooiers, citroenrasp en vanille toe en meng goed.
Zeef de bloem met het bakpoeder en meng dit met de polenta.
Spatel het bloemmengsel door het botermengsel tot een samenhangend deeg.
Vorm lange rollen van 1 cm dik en snijd in stukken van 10 cm.
Vorm van elk stuk een halve maan.
Leg de koekjes met 5 cm tussenruimte op de bakplaten.
Bak de koekjes in 15 minuten lichtbruin.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Bewaar ze 5 tot 7 dagen in een afgesloten trommel.
Serveertip:
Heerlijk met een kop groene thee of als onderdeel van een high tea.
Wijnadvies:
Combineer met een glas lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d’Asti.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven
Romige pindakaaskoekjes met variaties
Deze romige pindakaaskoekjes zijn een echte traktatie voor pindakaasliefhebbers. Ook lekker met chocoladedruppels of frisse roomkaasglazuur!
Voorbereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 135kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 ei
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 gram zeer fijne kristalsuiker
- 115 gram boter
- 200 gram bloem
- 225 gram pindakaas met stukjes noot
- ¼ theelepel zuiveringszout
- Snufje zout
Zeef de bloem met het zuiveringszout.
Klop in een andere kom de boter met beide soorten suiker licht en romig.
Vermeng het ei met het bloemmengsel, de pindakaas en het zout.
Klop dit mengsel door het botermengsel.
Verpak het deeg in aluminiumfolie en leg het minstens 2 uur, liefst een nacht, in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 160ºC (gasstand 2).
Vorm balletjes van ongeveer 2 cm doorsnee van het deeg.
Leg de deegballetjes op 5 cm afstand van elkaar op een bakplaat.
Druk ze met een vork iets platter.
Bak de koekjes in 15 minuten goudbruin.
Neem de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen.
Bewaar maximaal 5 dagen in een goed gesloten trommel.
Serveertip:
Voor een extra traktatie kun je het basisdeeg verrijken met 75 gram chocoladedruppels. Of bestrijk de afgekoelde koekjes met een glazuur van 200 gram roomkaas en 2 eetlepels poedersuiker, bestrooid met chocoladevlokken.
Wijnadvies:
Serveer eventueel met een glas koude melk of een zachte dessertwijn zoals muscat.
Calories: 135kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.1g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Oven
Krokante notentaartjes met stroopvulling
Heerlijk krokante notentaartjes gevuld met geroosterde noten en een rijke suikerstroop – perfect bij koffie of als zoet tussendoortje.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 24
Calories: 115kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Muffinvorm (12-gats, 2 stuks)
Uitsteekvorm (5-6 cm, gekarteld)
- 175 gr suikerstroop
- 2 el bruine suiker
- 20 gr boter gesmolten
- 40 gr pijnboompitten walnoten of pecannoten
- 60 gr bloem
- 60 gr boter
Verwarm de oven voor op 180ºC (hetelucht 160ºC).
Vet de muffinvormen in.
Zeef de bloem in een kom.
Meng de boter met de bloem tot het op broodkruimels lijkt.
Vorm hiervan een bal op een met bloem bestoven werkblad.
Rol het deeg uit tot een lap van 3 mm dik.
Steek er 5-6 cm grote rondjes uit.
Druk deze in de muffinvormen.
Hak de noten grof en rooster ze in 2-3 minuten goudbruin op een bakplaat.
Laat de noten afkoelen.
Verdeel de noten over het deeg in de muffinvormen.
Meng de gesmolten boter, suikerstroop en bruine suiker in een kom.
Roer goed door.
Giet wat van het mengsel over de noten in elk vormpje.
Bak de taartjes in 15 minuten goudbruin.
Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm.
Bestrooi eventueel met poedersuiker voor het serveren.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs of een kopje espresso voor een luxe traktatie.
Wijnadvies:
Lekker met een glas dessertwijn zoals Muscat of een zoete witte wijn.
Calories: 115kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.05g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Oven
Amerikaanse notenrotskoekjes met chocolade
Deze smeuïge notenrotskoekjes met chocolade en marshmallows zijn onweerstaanbaar zoet en krokant – perfect voor bij de koffie of als traktatie.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 18
Calories: 170kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
Bakvorm (20x20 cm)
Keukenmes
- 100 gram fijngehakte pecannoten
- 150 gram pure chocoladedruppels
- 150 gram verkruimelde digestives of volkorenbiscuits
- 2 eetlepels zeer fijne kristalsuiker
- 200 gram minimarshmallows
- 75 gram boter
Verwarm de oven voor op 175°C.
Smelt de boter in een pan.
Roer de koekkruimels en suiker door de gesmolten boter.
Druk het mengsel uit over de bodem van een met aluminiumfolie beklede bakvorm van 20x20 cm.
Strooi de pecannoten over de koekbodem.
Bak de bodem 10 minuten in de oven.
Haal de vorm uit de oven, maar laat de oven aanstaan.
Verdeel de marshmallows en chocoladedruppels over de warme bodem.
Zet de vorm opnieuw 10 minuten in de oven tot de marshmallows zijn gesmolten.
Laat de koek volledig afkoelen in de vorm.
Snijd in blokjes en haal de koekjes uit de vorm.
Bewaar luchtdicht tot 4 dagen.
Serveertip:
Serveer met een kopje koffie of warme chocolademelk voor een extra verwenmoment.
Wijnadvies:
Combineer met een glas PX-sherry of dessertwijn zoals muscat voor een rijke afsluiter.
Calories: 170kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Oven
Cheesecake Bites van Bladerdeeg met Aardbeienjam
Kleine, makkelijke cheesecake hapjes van bladerdeeg gevuld met roomkaas, vanille en aardbeienjam. Perfect voor een feestelijke gelegenheid!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 22
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- Amandelschaafsel
- 4 el aardbeienjam
- 1 ei + 1 om mee te bestrijken
- 2 rollen vers bladerdeeg
- 1 pakje kloppudding vanille @droetkerbakken_nl
- Poedersuiker
- 400 g roomkaas
- 1 tl vanille aroma
Verwarm de oven voor volgens de aanwijzingen op de verpakking van het bladerdeeg (meestal 200°C).
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol beide vellen bladerdeeg uit.
Snijd elk vel in 10-12 vierkantjes (afhankelijk van de gewenste grootte van de bites).
Meng in een kom de roomkaas, 1 ei en het vanille aroma goed door elkaar tot een glad beslag.
Voeg het vanille kloppuddingpoeder toe aan het roomkaasmengsel en mix nogmaals goed door.
Leg de bladerdeegvierkantjes op de bakplaat.
Verdeel op elk vierkantje een theelepel van het roomkaasmengsel.
Schep bovenop het roomkaasmengsel een halve theelepel aardbeienjam.
Vouw de tegenoverliggende punten van het bladerdeeg naar elkaar toe en druk ze in het midden goed vast met een vork, zodat je kleine pakketjes krijgt.
Klop het extra ei los in een kommetje en bestrijk de bovenkant van de bladerdeegpakketjes met het losgeklopte ei.
Bestrooi de bovenkant van de pakketjes met amandelschaafsel.
Bak de cheesecake bites in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
Laat de cheesecake bites na het bakken iets afkoelen op de bakplaat.
Bestrooi de afgekoelde cheesecake bites eventueel met poedersuiker voor het serveren.
Serveer de cheesecake bites lauwwarm of op kamertemperatuur.
Serveertip:
Serveer de cheesecake bites met verse aardbeien of een bolletje vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een licht fruitige rosé past goed bij de zoete smaken van de cheesecake en de aardbeienjam.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven
Amerikaanse chocoladekoekjes met koffiesmaak
Deze beroemde Amerikaanse koekjes zijn knapperig van buiten, zacht van binnen en heerlijk gevuld met pure chocoladedruppels en een hint van koffie.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Land van herkomst: America Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 24
Calories: 140kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 1 ei
- ¼ theelepel zout
- 1½ theelepel instantkoffiepoeder
- 115 gram boter
- 200 gram bloem
- 200 gram lichtbruine basterdsuiker
- 225 gram pure chocoladedruppels
- 2 theelepels vanille-essence
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel zuiveringszout
Verwarm de oven voor op 190°C.
Klop de boter met de suiker romig.
Voeg het ei en de vanille-essence toe en klop door.
Zeef de bloem, bakpoeder, zuiveringszout, zout en koffiepoeder.
Meng de droge ingrediënten door de botermassa.
Schep de chocoladedruppels erdoor.
Rol balletjes van het deeg.
Leg de balletjes op de bakplaat met 5 cm tussenruimte.
Druk de balletjes met de vingertoppen iets plat.
Bak de koekjes 8 tot 10 minuten in het midden van de oven.
Laat de koekjes 5 minuten afkoelen op de bakplaat.
Bewaar luchtdicht tot 5 dagen.
Serveertip:
Lekker bij een kop espresso of warme chocolademelk.
Wijnadvies:
Serveer eventueel met een glas zoete dessertwijn zoals Muscat.
Calories: 140kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 1.5g | Vet: 7g | Zout: 0.15g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Oven