Geroosterde Fazant met Sjalotten, Champignons en Spek

Geroosterde Fazant met Sjalotten, Champignons en Spek

Een verfijnd gerecht van geroosterde fazant, gecombineerd met sjalotten, champignons en spek. Deze klassieke wildspecialiteit is perfect voor een luxe kerstdiner.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 fazant-hennen
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 4 teentjes knoflook geplet
  • 1 takje tijm
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel boter
  • 80 g sjalotten fijngesneden
  • 100 g champignons in vieren
  • 40 g ontbijtspek in blokjes
  • 2 dl kippenbouillon
  • 300 g bloem
  • Suiker een snufje

Instructies

  • fazanten.
  • Verhit de olie en boter in een koekenpan en bak de fazanten rondom goudgeel, waarbij je beide poten elk 5 minuten bakt.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de fazanten met de borst naar boven in een ovenvaste braadpan.
  • Voeg de sjalotten, champignons en spek toe rond de fazanten en schenk de kippenbouillon erover.
  • Breng aan de kook.
  • Meng de bloem met een snufje suiker en voeg voldoende water toe om een soepel deeg te kneden.
  • Rol het deeg uit tot een slang van ongeveer 4 cm doorsnede en leg het op de rand van de pan.
  • Sluit de pan af met een deksel en braad de fazanten gedurende 18 minuten in de oven.
  • Laat de fazant na het braden nog 10 minuten rusten in de afgedekte pan.
  • Hak de deegrand los.
  • Snijd de borsten en poten van de fazanten los en zeef het braadvocht.
  • Druk goed uit en leg de fazantdelen terug in de braadpan en schenk het braadvocht erover.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een Syrah, die mooi aansluit bij de rijke smaken van de fazant en het spek.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g

Hazenrug met Kruidige Portsaus en Geglaceerde Kastanjes

Hazenrug met Kruidige Portsaus en Geglaceerde Kastanjes

Een feestelijk hoofdgerecht van sappige hazenrug, geserveerd met een kruidige portsaus op basis van rode wijnazijn, sinaasappelschil, en kaneel. Perfect voor een luxe kerstdiner.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 hazenruggen schoongemaakt door de poelier
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 1 ui gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geplet
  • 1 kruidnagel
  • 1 kaneelstokje
  • 4 reepjes sinaasappelschil
  • 3 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 dl rode port
  • 2 dl slagroom
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel boter

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Wrijf de hazenruggen in met zout en leg ze op een bakplaat.
  • Bak de hazenruggen in het midden van de oven gedurende 13-15 minuten.
  • Haal de hazenruggen uit de oven, leg ze op een bord en dek ze luchtig af met aluminiumfolie.
  • Giet het braadvocht van de hazenruggen in een braadpan.
  • Bak de gesnipperde ui en geplette knoflook in het braadvocht op laag vuur gedurende 10 minuten.
  • Voeg de kruidnagel, kaneelstokje, sinaasappelschil en rode wijnazijn toe en laat volledig inkoken.
  • Giet de rode port erbij en laat het geheel tot de helft inkoken.
  • Roer de slagroom door de saus en laat opnieuw inkoken tot de helft.
  • Zeef de saus en voeg de mosterd en boter toe, roer goed door maar breng de saus niet meer aan de kook.
  • Haal de filets van de hazenrug met een mes of lepel van het bot en snijd ze schuin in plakjes.
  • Breng op smaak met versgemalen peper en schenk de portsaus eromheen.
  • Serveer met verse pasta en geglaceerde kastanjes.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Zinfandel, die mooi aansluit bij de rijke smaken van het wild en de kruidige portsaus.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Kwartelsoep met Kervel en Geroerbakt Kwartelvlees

Kwartelsoep met Kervel en Geroerbakt Kwartelvlees

Een verfijnde en smaakvolle kwartelsoep met een rijke bouillon, geroerbakt kwartelvlees en verse kervel. Een elegant voorgerecht dat perfect past bij een feestelijk kerstdiner.
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kwartels
  • 150 g prei in ringen
  • 150 g wortel in plakjes
  • 300 g tomaten in partjes
  • 50 g knolselderij
  • 1 takje tijm
  • 1 stukje foelie
  • 10 gekneusde peperkorrels
  • 1 laurierblaadje
  • 2 jeneverbessen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 eetlepel boter
  • 3 eetlepels fijngesneden kervel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de borsten en pootjes van de kwartels af (of vraag de poelier om dit te doen) en houd ze apart.
  • Leg de karkassen in een braadslede en laat ze in 20-30 minuten bruin kleuren in de oven.
  • Plaats de bruine karkassen in een soeppan en voeg de prei, wortel, tomaten, knolselderij, tijm, foelie, peperkorrels, laurierblad, jeneverbessen en 2 liter water toe.
  • Breng de bouillon aan de kook en laat 3 uur op laag vuur trekken, waarbij je regelmatig afschuimt.
  • Zeef de bouillon door een doek of fijne zeef.
  • Snijd het vlees van de borst en pootjes in reepjes, bestrooi met zout en peper en roerbak ze in boter gedurende 5-10 minuten.
  • Breng de gezeefde bouillon op smaak met zout en peper.
  • Schenk de bouillon in borden of een soepterrine en roer de reepjes kwartelvlees en kervel erdoor.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, die mooi aansluit bij de delicate smaken van de kwartelsoep

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gevulde Gans met Appelvulling en Cognac-roomsaus

Gevulde Gans met Appelvulling en Cognac-roomsaus

Een feestelijk hoofdgerecht van een hele gans gevuld met sappige appeltjes, geserveerd met een rijke cognac-roomsaus. Een moderne twist op een klassiek gerecht, perfect voor een luxe kerstdiner.
Bereidingstijd5 uur
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote braadpan,
  • Naald en draad (of touw om de gans dicht te binden)

Ingrediënten

  • 1 hele gans
  • 100 g boter
  • 1 kg kleine appeltjes schoongemaakt en geschild
  • 1 ui fijngesneden
  • Bloem om te binden
  • Zout naar smaak
  • Een scheutje cognac
  • 1 dl room
  • Sap van 1 citroen

Instructies

  • Wrijf de binnen- en buitenkant van de gans in met zout.
  • Vul de gans met de schoongemaakte appeltjes en naai de opening dicht.
  • Verwarm de oven en braad de gans in de oven tot hij mooi bruin is.
  • Smelt de helft van de boter in een grote braadpan en stoof de fijngesneden ui tot deze zacht is.
  • Voeg de gebraden gans toe aan de pan, samen met de ontvette jus en een beetje water of bouillon.
  • Laat alles 4-5 uur langzaam garen in de afgedekte braadpan.
  • Ontvet de saus opnieuw en voeg het citroensap, de cognac en room toe.
  • Bind de saus met bloem totdat deze de gewenste consistentie heeft.
  • Serveer de plakjes gans met de appelvulling en giet de saus erover.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Riesling of een volle Chardonnay om de rijke smaken van de gans en de appelvulling in balans te brengen.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 55g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Met Gehakt Gevulde Gans voor Kerst

Met Gehakt Gevulde Gans voor Kerst

Deze feestelijke gevulde gans is perfect voor kerst: rijkelijk gevuld met kalfs- en varkensgehakt, kruidnagel en optionele extra’s zoals champignons of ham.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • grote braadpan,
  • Naald en draad of keukentouw

Ingrediënten

  • 1 gans
  • 50 g boter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Voor de vulling:
  • 750 g kalfsgehakt
  • 750 g varkensgehakt
  • 150 g oud brood verkruimeld
  • 100 g beschuit verkruimeld
  • 3 eieren
  • Snufje kruidnagelpoeder
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Optionele toevoegingen:
  • 3 eetlepels cognac
  • 200 g gestoofde champignons
  • Gehakte gekookte ham of gerookte ossentong

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar in een grote kom.
  • Voeg indien gewenst champignons, ham of gerookte tong toe.
  • Was de gans en dep droog.
  • Bestrooi van binnen en buiten met zout en peper.
  • Vul de gans met het gehaktmengsel en naai de buik dicht of gebruik keukentouw.
  • Verhit de boter in een braadpan en schroei de gans rondom dicht.
  • Plaats de gans in een ovenschaal en braad in het midden van de oven in circa 2 tot 2,5 uur gaar.
  • Bedruip regelmatig met het braadvocht.
  • Laat de gans kort rusten voor het aansnijden.
  • Serveer met aardappelpuree, spruitjes of rode kool.

Notities

Serveertip:
Serveer met klassieke kerstbijgerechten zoals cranberrycompote, spruitjes of een romige aardappelgratin.
Wijnadvies:
Kies voor een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Barolo. Deze wijnen hebben genoeg kracht en diepte om de rijke smaken van de gans te begeleiden.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 51g | Vet: 45g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Geroosterde Gans met Romige Saus

Geroosterde Gans met Romige Saus

Een heerlijk geroosterde gans met een knapperige huid en een rijke, romige saus. Deze feestelijke klassieker is ideaal voor een luxe kerstmaal.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 jonge gans
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 ui optioneel
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 ½ dl room

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Wrijf de gans in met zout en peper.
  • Plaats eventueel een ui in het karkas voor extra smaak.
  • Bestrijk de gans met een beetje boter en plaats in de voorverwarmde oven.
  • Braad de gans gedurende ongeveer 1 uur, waarbij je hem regelmatig bedruipt met het vrijgekomen vet.
  • Keer de gans om na 1 uur en schep overtollig vet af indien nodig.
  • Roer de bloem door het overgebleven vet in de pan en voeg de room toe om de saus te binden en verrijken.
  • Braad de gans verder tot hij volledig gaar is en een knapperige huid heeft, ongeveer 30-45 minuten extra.
  • Haal de gans uit de oven en laat hem enkele minuten rusten voordat je hem aansnijdt.
  • Serveer de geroosterde gans met de zelfgemaakte roomsaus.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Syrah, die goed aansluit bij de rijke smaken van de gans en de romige saus.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Gevulde Konijnenbout met Tijm-Portsaus

Gevulde Konijnenbout met Tijm-Portsaus

Een feestelijk en smaakvol gerecht van gevulde konijnenbout met blauwe kaas, ham en walnoten, geserveerd met een rijke tijm-portsaus. Ideaal voor een luxe kerstmaaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 konijnenbouten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 100 g blauwe kaas romig geroerd
  • 50 g ham gesnipperd
  • 50 g walnoten fijngehakt
  • 40 g boter
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 dl port
  • 2 ½ dl wildfond
  • Een flinke tak tijm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snijd de konijnenbouten op het dikste deel diep in en kruid met zout en peper.
  • Meng de blauwe kaas met de gesnipperde ham en fijngehakte walnoten.
  • Vul de ingesneden delen van de konijnenbouten met dit mengsel en steek vast met cocktailprikkers.
  • Verhit de boter in een braadpan en bak de konijnenbouten bruin.
  • Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
  • Blus af met port, voeg de wildfond en tijm toe en stoof het geheel afgedekt ongeveer 50 minuten zachtjes gaar in de oven.
  • Houd de bouten warm, zeef het vocht en laat de saus tot 2 dl inkoken.
  • Serveer de gevulde konijnenbouten met de tijm-portsaus, eventueel met pasta.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz, die goed past bij de rijke smaken van het wild en de tijm-portsaus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Kalkoen onder een Deegkorstje met Spek en Kippenlevertjes

Kalkoen onder een Deegkorstje met Spek en Kippenlevertjes

Een heerlijk en feestelijk gerecht van kalkoenreepjes, spek en kippenlevertjes onder een krokant deegkorstje. Dit gerecht is perfect voor een feestelijke kerstmaaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalkoen, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g kalkoenfilet in reepjes
  • Olie om te bakken
  • 50 g spekreepjes
  • 100 g kippenlevertjes
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 steel prei fijngesneden
  • 150 g kleine champignons in plakjes
  • Tijm naar smaak
  • Majoraan naar smaak
  • Bloem om te binden
  • ¼ liter bouillon
  • 2 eierdooiers
  • Bladerdeegplakjes diepvries

Instructies

  • Bak de kalkoenfiletreepjes in wat olie samen met de spekreepjes, kippenlevertjes, ui, prei, champignons, tijm en majoraan.
  • Strooi wat bloem over het mengsel en voeg in delen de bouillon toe.
  • Roer er van het vuur af 2 eierdooiers door.
  • Verdeel dit mengsel over 4 ovenschaaltjes.
  • Snijd uit 1-2 bladerdeegplakjes repen van 1 cm breed en zet deze met ei vast op de randen van de schaaltjes.
  • Snijd uit 4 andere bladerdeeglapjes dekseltjes ter grootte van de ovenschaaltjes.
  • Druk ze op de deegranden en bestrijk met ei.
  • Zet de schaaltjes in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 35-40 minuten, tot het deeg goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir, die goed past bij de smaken van kalkoen en spek.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Wildbouillon met Bladerdeegdakje

Wildbouillon met Bladerdeegdakje

Een hartige wildbouillon met champignons en verse kruiden, bedekt met een krokant bladerdeegdakje. Dit voorgerecht is ideaal voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Vuurvaste soepkommen
  • Kwastje voor ei

Ingrediënten

  • 1 pot wildfond
  • 1 liter water
  • 4 plakjes diepvries-roomboterbladerdeeg
  • 200 g verse soepgroenten
  • ½ bakje champignons in plakjes
  • 2 eetlepels verse gemengde tuinkruiden
  • 1 eetlepel cognac
  • 1 eierdooier
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Bereid de bouillon volgens de aanwijzingen op de pot met wildfond en water.
  • Laat het bladerdeeg ontdooien en snijd cirkels die iets groter zijn dan de bovenomtrek van de vuurvaste soepkommen.
  • Snijd de soepgroenten fijn indien nodig en voeg samen met de champignons toe aan de bouillon.
  • Laat dit 5 minuten zachtjes koken.
  • Roer de verse tuinkruiden door de bouillon en breng op smaak met cognac, peper en eventueel zout.
  • Schep de bouillon in de kommen.
  • Bestrijk de randen van de kommen met losgeklopte eierdooier.
  • Druk de deeglapjes op de kommen en bestrijk ook het deeg met ei.
  • Bak de kommen in een zeer hete oven (225°C) gedurende 10 minuten, of totdat het bladerdeeg goudbruin is.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een volle rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Pinot Noir, die goed aansluit bij de rijke smaken van de wildbouillon.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesaus

Chocoladecake met Chocoladeganache en Vanillesaus

Een decadente chocoladecake met een rijke chocoladeganache en romige vanillesaus. Het perfecte dessert voor de feestdagen!
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Cake, Chocolade, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Chocoladecake:

  • 60 g extra bittere chocolade
  • 1 theelepel oploskoffie
  • 200 g bloem
  • 30 g cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Zout
  • 120 g zachte boter
  • 250 g lichtbruine basterdsuiker
  • 2 grote eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 bekertje zure room

Chocoladeganache:

  • 80 g bittere chocolade
  • 0,6 dl slagroom
  • 1 eetlepel zachte boter

Vanillesaus:

  • ¼ liter melk
  • ¼ liter slagroom
  • 120 g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 10 g maïzena

Instructies

Chocoladecake:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Hak de chocolade in stukjes en doe deze met de oploskoffie in een pan.
  • Giet er 2 dl kokend water over en laat de chocolade op laag vuur smelten.
  • Zeef de bloem, cacao, bakpoeder en 1 theelepel zout.
  • Klop de boter romig met een mixer en voeg al kloppende de lichtbruine basterdsuiker en vanillesuiker toe.
  • Voeg één voor één de eieren toe en roer daarna de helft van het bloemmengsel, zure room, de rest van het bloemmengsel en het gesmolten chocolademengsel erdoor.
  • Schep het beslag in een beboterde en met cacaopoeder bestoven ronde bakvorm.
  • Bak de cake in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 ½ uur of tot deze gaar is.
  • Laat de cake iets afkoelen in de vorm, stort hem daarna op een rooster en laat verder afkoelen.

Chocoladeganache:

  • Hak de chocolade in stukjes.
  • Verwarm de chocolade en de room in een pan op laag vuur tot de chocolade gesmolten is.
  • Roer de boter erdoor tot een gladde massa ontstaat.

Vanillesaus:

  • Breng in een pan de melk, slagroom, opengesneden vanillestokje en suiker aan de kook.
  • Klop de dooiers en eidooiers los en voeg 2 eetlepels melk en maïzena toe.
  • Voeg al roerend een deel van de hete melk toe aan het eimengsel en giet het terug in de pan.
  • Laat het mengsel al roerende enkele minuten zachtjes koken.
  • Zeef de vanillesaus en laat afkoelen.

Serveren:

  • Snijd een punt van de chocoladecake en schenk de chocoladeganache erover.
  • Giet de vanillesaus eromheen en serveer.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Banyuls of een Vin Santo, die mooi past bij de intense chocolade- en vanillesmaken.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.6g | Sugar: 45g