Zachte Schaaldieren Royale met Romige Textuur

Zachte Schaaldieren Royale met Romige Textuur

Een fluweelzachte royale van schaaldieren zoals garnalen, krab of kreeft, langzaam gegaard in de oven voor een delicate en verfijnde smaak.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g schaaldierenvlees bijv. garnalen, krab of kreeft, fijngehakt
  • ½ dl slagroom
  • 1 el bechamelsaus
  • 2 eieren 1 heel, 1 losgeklopt
  • Snufje nootmuskaat
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet de bakvormpjes in met boter.
  • Stamp het schaaldierenvlees fijn in een vijzel samen met de slagroom.
  • Voeg de bechamelsaus en het losgeklopte ei toe aan het schaaldiermengsel.
  • Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
  • Passeer het mengsel door een zeef voor een gladde textuur.
  • Giet het mengsel in de ingevette bakvormpjes.
  • Plaats de bakvormpjes in een bakblik en vul het bakblik met heet water tot halverwege de vormpjes (au bain-marie).
  • Bak de royales 40 tot 45 minuten in de oven, tot ze stevig zijn.
  • Laat de royales buiten de au bain-marie afkoelen voordat je ze uit de vormpjes haalt.

Notities

Serveertip:
Serveer met een paar druppels citroensap en verse kruiden voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay uit de Bourgogne past perfect bij dit gerecht. De romige textuur van de schaaldieren royale wordt mooi gecompenseerd door de volle smaak van de Chardonnay.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g

Romige Rijstcrème Royale met Amandelen

Romige Rijstcrème Royale met Amandelen

Een fluweelzachte rijstcrème royale met een subtiele amandelsmaak, zacht gegaard au bain-marie voor een elegante en verfijnde textuur.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Noten, Rijst
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ dl rijst
  • 2 el melk
  • 6 amandelen fijngehakt
  • 2 eidooiers
  • Snufje zout

Instructies

  • Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking en laat afkoelen.
  • Passeer de afgekoelde rijst door een zeef om een fijne textuur te krijgen.
  • Stamp de amandelen fijn in de melk totdat een gladde amandelmelk ontstaat.
  • Klop de eidooiers los en meng ze goed met de gepasseerde rijst en de amandelmelk.
  • Voeg een snufje zout toe aan het mengsel en passeer het geheel nogmaals door een zeef.
  • Giet het mengsel in beboterde bakvormpjes.
  • Plaats de bakvormpjes in een bakblik en vul het bakblik met heet water tot halverwege de vormpjes (au bain-marie).
  • Bak de royales 40 tot 45 minuten in de oven, tot ze stevig zijn.
  • Laat buiten de bain-marie afkoelen voordat je de royales voorzichtig uit de vormpjes stort.

Notities

Serveertip:
Serveer met een vleugje kaneel en een paar geroosterde amandelschaafjes voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Muscat uit de Elzas vormt een perfecte aanvulling op dit dessert. De rijke smaken van de rijstcrème en de amandelen worden mooi gebalanceerd door de zoete tonen van de Muscat.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 6g | Vet: 9g | Zout: 0.3g | Sugar: 3g

Luchtige walnootmuffins

Luchtige walnootmuffins

Heerlijke luchtige muffins met knapperige walnoten. Perfect voor bij de koffie, als tussendoortje of voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Duitsland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 muffins
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Mix voor muffins
  • 100 g boter gesmolten
  • 1 ei
  • 1 dl water
  • 100 g walnoten grof gehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Zet de muffinvormpjes naast elkaar op een bakblik.
  • Doe de muffinmix samen met de gesmolten boter, het ei en 1 dl water in een kom.
  • Klop met een mixer volgens de aanwijzingen op de verpakking een egaal beslag.
  • Schep de grof gehakte walnoten door het beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
  • Bak de muffins in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 17 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de muffins afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

Notities

Serveertip:
Serveer met een klodder slagroom of een snufje kaneel voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichtzoete dessertwijn zoals Moscato d'Asti uit Italië vormt een heerlijke aanvulling op de rijke smaak van deze walnootmuffins.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.3g | Sugar: 10g

Hertenbiefstuk met gekarameliseerde prei en pittige gember

Hertenbiefstuk met gekarameliseerde prei en pittige gember

Een luxe en verfijnd wildgerecht: malse hertenbiefstuk met gekarameliseerde prei en pittige gember, afgewerkt met een rijke rode wijnsaus.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 hertenbiefstukken
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote prei in dunne plakjes gesneden
  • 8 bolletjes gember uit pot fijngehakt
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 2 theelepels chilipoeder of naar smaak
  • ½ theelepel piment
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 4 eetlepels rode wijn
  • Boter voor het bakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Bestrooi de hertenbiefstukken met zout en zwarte peper.
  • Verhit de olijfolie in een ovenbestendige koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de hertenbiefstukken aan beide zijden goudbruin (ongeveer 2-3 minuten per kant).
  • Haal de biefstukken uit de pan en zet ze apart.
  • Voeg wat extra olijfolie toe aan de pan en voeg de prei toe.
  • Bak de prei tot deze zacht en licht gekarameliseerd is.
  • Voeg de fijngehakte gember, geraspte verse gember, chilipoeder, piment en gedroogde tijm toe en roer goed door.
  • Giet de rode wijn in de pan en laat het sudderen totdat de saus iets is ingedikt.
  • Leg de gebakken hertenbiefstukken terug in de pan.
  • Plaats de pan in de voorverwarmde oven en bak de biefstukken gedurende 8-10 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
  • Voeg indien gewenst een klontje boter toe voor extra smaak.
  • Haal de pan uit de oven en laat de biefstukken een paar minuten rusten voordat je ze aansnijdt.
  • Serveer de hertebiefstukken met prei en gember met bijgerechten naar keuze.

Notities

Serveertip:
Lekker met geroosterde aardappelen en een herfstige salade met walnoten en granaatappelpitjes.
Wijnadvies:
Een krachtige rode wijn zoals een Malbec of een Syrah past perfect bij de intense smaken van het hertenvlees en de gember.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Appelroosjes met Vanillesmaak

Appelroosjes met Vanillesmaak

Serveer de appelroosjes warm als heerlijk dessert of bij de thee.
Voorbereidingstijd17 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 2 eetlepels abrikozenjam
  • ½ vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 1 eetlepel water
  • 2 appels
  • Citroensap
  • Poedersuiker optioneel
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 230°C (heteluchtoven 210°C) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in dunne plakjes.
  • Week de plakjes appel in warm water met citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 6 gelijke delen.
  • Verwarm in een steelpan de abrikozenjam met 1 eetlepel water en het vanillemerg tot een glad mengsel.
  • Bestrijk de bladerdeegstroken met dit mengsel.
  • Meng de suiker en kaneel en strooi dit over de beklede bladerdeegstroken.
  • Leg de uitgelekte appelplakjes dakpansgewijs op het bladerdeeg.
  • Rol het bladerdeeg losjes op zodat de appel op zijn plek blijft zitten.
  • Druk aan het einde het bladerdeeg een beetje aan zodat het roosje niet meer terug kan rollen.
  • Plaats de roosjes in een ingevette en met bakpapier beklede muffinvorm.
  • Bak gedurende 30-40 minuten in de voorverwarmde oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
  • Als de randen van de appel te snel verkleuren, bedek de roosjes dan met aluminiumfolie.
  • Haal de roosjes uit de oven en bestrijk ze met de warme abrikozenjam uit de pan.
  • Bestrooi eventueel met poedersuiker.

Speculaas Stoofperen Cheesecake

Speculaas Stoofperen Cheesecake

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Cake, Dessert - Nagerecht, Kaas, Taart
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny vers Quichedeeg 300 g
  • 320 g roomkaas
  • 4 eieren
  • 160 g boter
  • 160 g suiker
  • 2 stoofperen in kleine blokjes gesneden
  • Voor de crème:
  • 40 g roomkaas
  • 1 vanillestokje merg eruit geschraapt
  • 20 g poedersuiker
  • 150 ml slagroom
  • Garnering:
  • 12 partjes stoofperen koelverse
  • 8 speculaasjes fijn gemalen
  • 30 g amandelen geroosterd

Instructies

  • Laat het quichedeeg 15 minuten voor gebruik op kamertemperatuur komen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) of 160°C (heteluchtoven) en bereid het quichedeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Vet een quichevorm in met boter en leg een rond stuk bakpapier op de bodem.
  • Plaats het deeg in de vorm.
  • Meng de boter met de 320 g roomkaas.
  • Voeg de eieren en suiker toe aan het mengsel en klop tot een glad beslag.
  • Verdeel de blokjes stoofpeer gelijkmatig over de bodem van het deeg en giet het beslag eroverheen.
  • Druk de randen van het deeg naar beneden.
  • Bak de cheesecake ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven en laat deze daarna afkoelen.
  • Voor de crème: Roer de 40 g roomkaas glad en meng het vanillemerg erdoor.
  • Klop de slagroom op met de poedersuiker tot stijve pieken en voeg dit toe aan de roomkaas, meng rustig tot een homogeen mengsel.
  • Bestrijk de afgekoelde cheesecake met de crème.
  • Garneer de cheesecake met de gemalen speculaas, geroosterde amandelen en partjes stoofpeer.

Notities

Wijnadvies:

Deze cheesecake past goed bij een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti.

Plaattaart met Groene Asperges, Gorgonzola en Rode Ui

Plaattaart met Groene Asperges, Gorgonzola en Rode Ui

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Pizzadeeg 400 g
  • 1 rode ui in dunne partjes
  • 3-4 eetlepels mascarpone
  • 100 g groene asperges in de lengte doorgesneden
  • 70 g Gorgonzola of andere blauwschimmelkaas verkruimeld
  • 1 lente-ui fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en haal het deeg direct uit de koelkast.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
  • Verdeel de rode ui en groene asperges over het deeg.
  • Schep de mascarpone en Gorgonzola gelijkmatig over de pizza.
  • Bak de plaattaart in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, of tot het deeg goudbruin is en de kaas gesmolten is.
  • Bestrooi voor het serveren met fijngesneden lente-ui.

Notities

Je kunt een restje kaas gebruiken om te raspen in plaats van Gorgonzola.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze plaattaart met groene asperges, Gorgonzola en rode ui.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 11g | Vet: 20g | Sugar: 2g

Ananas-Mascarpone Mini Plaattaartjes met Balsamico Glazuur

Ananas-Mascarpone Mini Plaattaartjes met Balsamico Glazuur

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Kaas, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 4 gelijke rechthoeken.
  • Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bestrijk het afgekoelde deeg met mascarpone.
  • Bak de ananasblokjes in een koekenpan met honing tot ze licht gekleurd zijn.
  • Verdeel de gebakken ananas over de mascarpone en besprenkel ze met balsamico stroop.
  • Serveer de mini plaattaartjes direct.

Notities

Deze mini plaattaartjes met ananas, mascarpone en balsamico zijn heerlijk als dessert of als zoete traktatie bij de koffie.

Wijnadvies:

Een licht zoete wijn zoals een Moscato d'Asti of een late harvest Riesling past goed bij de zoete en fruitige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 49g | Protein: 10g | Vet: 46g | Zout: 0.2g | Sugar: 37g

Mini Plaattaartjes met Geflambeerde Aardbeien, Mascarpone en Zwarte Peper

Mini Plaattaartjes met Geflambeerde Aardbeien, Mascarpone en Zwarte Peper

De combinatie van zoete aardbeien, romige mascarpone en pittige zwarte peper maakt deze mini plaattaartjes tot een verrassend dessert. Serveer ze bijvoorbeeld met een glas mousserende wijn voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
  • 500 g mascarpone
  • 400 g aardbeien
  • 2 eetlepels likeur Cointreau/Grand Marnier
  • 30 g suiker
  • 20 g boter + 1 eetlepel boter om in te bakken
  • Gemalen zwarte peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C boven-/onderwarmte en bereid het bladerdeeg volgens de instructies op de verpakking.
  • Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier uit op een bakplaat en snijd het in 6 gelijke rechthoeken.
  • Bak de bodems in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Bestrijk de afgekoelde plaattaartjes met mascarpone.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de aardbeien met de suiker tot ze zacht worden.
  • Voeg de likeur toe aan de aardbeien en flambeer ze voorzichtig.
  • Verdeel de geflambeerde aardbeien over de mascarpone.
  • Bestrooi de mini plaattaartjes met gemalen zwarte peper naar smaak.
  • Serveer de mini plaattaartjes direct.

Notities

De combinatie van zoete aardbeien, romige mascarpone en pittige zwarte peper maakt deze mini plaattaartjes tot een verrassend dessert. Serveer ze bijvoorbeeld met een glas mousserende wijn voor een feestelijke afsluiting van de maaltijd.

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een late harvest Riesling vormt een mooie aanvulling op de zoete en pittige smaken van dit dessert.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 7g | Vet: 45g | Zout: 0.1g | Sugar: 23g

Knapperige Oreokoekjes Flammkuchen met Romige Kwark en Karamel

Knapperige Oreokoekjes Flammkuchen met Romige Kwark en Karamel

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Taart
Land van herkomst: Duitsland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg direct uit de koelkast.
  • Rol het deeg met behulp van het meegeleverde bakpapier uit op het bakblik.
  • Vouw de randen van het deeg ca.
  • 1 cm naar binnen en druk ze stevig aan.
  • Meng in een kom de kwark, zure room, vanillesuiker en poedersuiker tot een romige crème.
  • Verdeel de crème gelijkmatig over het deeg, tot aan de rand.
  • Bestrooi met de gehakte Oreokoekjes.
  • Bak de Flammkuchen onderin de voorverwarmde oven gedurende 15 minuten, of tot het deeg knapperig is.
  • Serveer de Flammkuchen met karamelsaus naar smaak.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, past goed bij dit gerecht vanwege de romige en zoete smaken van de kwark, karamel en Oreokoekjes.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.4g | Sugar: 22g