Mediterraanse gevulde puntpaprika’s met tonijn
Heerlijke gevulde puntpaprika’s met een smaakvolle vulling van tonijn, tomaat en kruiden. Een mediterraans gerecht dat licht, gezond en vol smaak is.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Mediterraan Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 zoete puntpaprika’s
- 1 ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 tomaten fijngehakt
- 2 theelepels gedroogde tijm
- 2 blikjes tonijn op water à 185 g, uitgelekt
- 15 g verse peterselie fijngehakt
- Zout
- Peper
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Halveer de puntpaprika’s in de lengte en verwijder de zaadlijsten.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook zacht.
Voeg de fijngesneden tomaten en tijm toe en breng op smaak met zout en peper.
Laat het mengsel 5 minuten sudderen zodat de smaken zich goed mengen.
Roer de uitgelekte tonijn los met een vork en voeg toe aan het tomatenmengsel.
Meng goed en vul de paprikahelften met het tonijnmengsel.
Leg de gevulde paprika’s in een ovenschaal en besprenkel met de resterende olijfolie.
Bak de paprika’s 15 minuten in de oven tot ze zacht en licht geroosterd zijn.
Bestrooi vlak voor het serveren met fijngehakte peterselie.
Serveertip:
Serveer met vers stokbrood of een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio past perfect bij de frisse mediterrane smaken van dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 126
Gepofte rode uien met wijnsiroop en blauwschimmelkaas
Zachte, gepofte rode uien met een verfijnde rode wijnsiroop en romige blauwschimmelkaas, een perfect bijgerecht of verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g zeezout
- 4 rode uien
- 250 ml rode wijn
- 3 eetlepels suiker
- 100 g blauwschimmelkaas in plakjes
- Peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Strooi het zeezout over de bodem van een ovenschaal en plaats de ongepelde uien erop.
Pof de uien in de oven gedurende 1 uur tot ze zacht en gaar zijn.
Breng intussen in een pan de rode wijn met suiker en peper aan de kook.
Laat de wijn op laag vuur 15 minuten inkoken tot een kwart van het volume, zodat een lichte siroop ontstaat.
Haal de uien uit de oven en laat ze iets afkoelen.
Pel de uien voorzichtig en knip indien nodig het wortelstukje eraf met een schaar.
Plaats de uien op een bord en schenk de warme wijnsiroop erover.
Verdeel de blauwschimmelkaas in plakjes over de uien en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met knapperig brood of voeg verse tijmblaadjes toe voor een extra kruidige smaak.
Wijnadvies:
Een elegante rode wijn zoals Pinot Noir uit de Bourgogne vormt een harmonieuze combinatie met de zachte uien en de zoete wijnsiroop.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 126
Pompoen en Feta Kikkererwtenquiche
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 6
Calories: 375kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- & Taartdeeg 300 g
- Scheutje olijfolie
- 2 rode uien gesnipperd
- 2-3 teentjes knoflook fijngehakt
- 400 g pompoen geschild en in blokjes
- 4-6 takjes verse tijm blaadjes geritst
- 250 g kikkererwten uit blik, pot of gekookt
- 125 ml crème fraîche
- 3 eieren
- ½ tl cayennepeper
- Zout
- 200 g feta verkruimeld
- 1 eetlepel boter om in te vetten
- Een handje rucola ter garnering
Verwarm de oven voor op 180°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de rode ui en knoflook.
Voeg de pompoenblokjes toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee.
Voeg vervolgens de tijm toe en bak kort mee.
Rol het deeg uit en bekleed de ingevette quichevorm ermee.
Laat de randen iets over de rand van de vorm hangen.
Verdeel het pompoenmengsel over het deeg en schep daar de kikkererwten bovenop.
Meng in een kom de crème fraîche met de eieren, cayennepeper en een snufje zout.
Giet dit mengsel over de kikkererwten en verdeel de verkruimelde feta erover.
Bak de quiche in het midden van de oven in 45-55 minuten goudbruin en gaar.
Garneer de quiche voor het serveren met een handje rucola.
Voor extra smaak kun je wat uitgebakken spekjes toevoegen. Ook kun je de feta vervangen door bijvoorbeeld geitenkaas.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 375kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 14g | Vet: 26g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 126
Peer & Blauwe Kaas Tarte Tatin met Walnoten
Een elegante en verrassende combinatie van zoete peren, hartige blauwe kaas, en knapperige walnoten in een omgekeerde taart die perfect is als dessert of borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 6-8 stevige handperen geschild, gehalveerd en met het klokhuis verwijderd
- 75 g boter
- 150 g suiker
- 1 ei losgeklopt
- 75 g blauwe kaas bijv. roquefort of gorgonzola
- 50 g walnoten grof gehakt
Verwarm de oven voor op 200°C en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Smelt de boter samen met de suiker in een ovenbestendige koekenpan of tarte-tatinvorm op middelhoog vuur tot een goudbruine karamel.
Leg de perenhelften met de bolle kant naar beneden in de karamel en bak ze ongeveer 5 minuten.
Haal de pan van het vuur, rangschik de peren netjes en laat 5-10 minuten afkoelen.
Rol het bladerdeeg uit en snijd een cirkel die groot genoeg is om de peren volledig te bedekken.
Gebruik het overgebleven deeg om sterretjes uit te snijden voor decoratie.
Bedek de peren met het deeg en stop de randen rondom in.
Bestrijk de bladerdeegsterretjes met losgeklopt ei en bak ze de laatste 15 minuten mee.
Plaats de tarte Tatin in de oven en bak hem in 25-35 minuten goudbruin en gaar.
Laat de tarte Tatin 5 minuten afkoelen, keer hem voorzichtig om op een bord met opstaande rand.
Verbrokkel de blauwe kaas over de taart en garneer met de walnoten en bladerdeegsterretjes.
Serveertip:
Serveer de tarte Tatin warm of op kamertemperatuur met een frisse groene salade als bijgerecht of een bolletje vanille-ijs als dessert.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een Sauternes of een late harvest Riesling, biedt een perfect contrast met de zoute blauwe kaas en de zoete karamel van de taart.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 6g | Vet: 17g | Zout: 1.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 126
Appel Galette met Noten en Gezouten Karamel
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd27 minuten min
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 2-3 appels geschild en in plakjes gesneden
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- 100 g grof gehakte noten
- Voor de gezouten karamelsaus:
- 75 g boter
- 50 g basterdsuiker
- 50 g kristalsuiker
- 50 g golden syrup
- 125 ml room
- ½ - 1 theelepel zout bijvoorbeeld fleur de sel
Verwarm de oven voor op 200°C en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Smelt de boter met de suikers en de golden syrup en laat 3 minuten pruttelen.
Voeg de room en zoutvlokken toe aan de karamelsaus.
Rol het deeg met het meegeleverde bakpapier direct uit op een bakplaat, laat ongeveer 3 cm van de randen vrij.
Verdeel een laag karamelsaus over de bodem van het deeg en houd een kleine hoeveelheid apart.
Meng de plakjes appel met kaneel en nootmuskaat en verdeel dit over de karamelsaus.
Strooi de gehakte noten eroverheen.
Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot de galette goudbruin is.
Giet de overgebleven karamelsaus over de gebakken galette.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een late harvest Riesling of een Sauternes vormt een perfecte combinatie met de zoete en zoute smaken van deze appel galette met gezouten karamel.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 22g | Zout: 0.6g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 126
Hartige Kaas Kerstboom Hapjes
Maak deze feestelijke kaas kerstboom hapjes van bladerdeeg met een smakelijke kaasmengselvulling. Perfect als hapje voor de kersttafel!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 18 stuks
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 1 ei losgeklopt
- 40 g gesmolten boter
- 25 g bloem
- 1 tl Franse mosterd
- ¼ tl zout
- Peper naar smaak
- 1 klein teentje knoflook geperst
- 100 g pittige belegen kaas geraspt
- 1 tl gedroogde kruiden bijv. Provençaalse of Italiaanse kruiden
- 20 olijven cherrytomaatjes of mini mozzarella bolletjes
- 1 komkommer blokjes kaas of worst, of wortel om de prikkers in te zetten
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Rol het bladerdeeg uit en snijd het in 18 gelijke driehoeken.
Meng in een kom de gesmolten boter, bloem, mosterd, zout, peper, knoflook, geraspte kaas en gedroogde kruiden.
Verdeel het kaasmengsel gelijkmatig over de driehoeken bladerdeeg.
Rol elk stukje bladerdeeg vanaf de brede kant op tot een kerstboomvorm.
Plaats de opgerolde koekjes op de bakplaat en buig ze voorzichtig om een boogvormige kerstboom te maken.
Bestrijk de koekjes met het losgeklopte ei voor een goudbruine kleur.
Bak de koekjes in de voorverwarmde oven gedurende 15-20 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Rijg de olijven, cherrytomaatjes of mini mozzarella bolletjes aan de satéprikkers en plaats ze bovenop de koekjes om de kerstbomen te versieren.
Steek de satéprikkers in blokjes komkommer, kaas of worst om de kerstboomkoekjes rechtop te zetten.
Serveertip:
Serveer deze kerstboomhapjes op een grote schaal als onderdeel van een feestelijke borrel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij de hartige smaken van deze kaas kerstboom hapjes.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 126
Tricolore Paprika Pizza
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Pizzadeeg 400 g
- 1 portie zelfgemaakte pizzasaus
- 1 zakje paprika tricolore rood, geel, groen, in dunne ringen gesneden
- 6 plakken schouderham in reepjes gesneden
- 1 zakje geraspte kaas 30+
- Peper en zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en gebruik het deeg direct uit de koelkast.
Rol het pizzadeeg uit op het meegeleverde bakpapier en plaats het direct op de bakplaat.
Verdeel de zelfgemaakte pizzasaus gelijkmatig over de bodem en bestrooi met kaas naar smaak.
Beleg met de reepjes schouderham.
Verdeel de verschillende kleuren paprika in drie banen over de lengte van de pizza.
Bestrooi met peper en zout naar smaak.
Bak de pizza onderin de oven gedurende 15-20 minuten, tot hij goudbruin is.
Snijd de pizza na het bakken in de gewenste vorm en serveer direct.
Buon appetito!
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Merlot past goed bij de smaken van de paprika en ham op de pizza.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 19g | Vet: 17g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 126
Amandel Driekoningentaart
Servings: 8 personen
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Bladerdeeg
- 100 g boter
- 100 g suiker
- Schil van 1/2 citroen het liefst biologisch, geraspt
- Snufje zout
- 2 eieren
- 100 g amandelmeel
- 1 ei geklopt (om te bestrijken)
- Poedersuiker voor decoratie
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Klop de boter met de suiker, citroenrasp en zout in een kom romig met een mixer.
Voeg de eieren en het amandelmeel toe en klop kort door tot een egale massa.
Rol het bladerdeeg uit met het bakpapier en snijd het doormidden.
Bestrijk de randjes van een plak licht met water.
Verdeel de vulling over deze plak, maar laat ongeveer 3 centimeter aan de zijkanten vrij.
Leg een gedroogde boon ergens op de vulling en druk deze lichtjes aan.
Leg de andere plak bladerdeeg erop en druk de randjes goed aan.
Snijd het deeg aan de zijkanten om de centimeter in en prik een paar gaatjes in de bovenste plak om stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken.
Bestrijk het deeg met het geklopte ei en kerf het eventueel in met een mes, zonder helemaal door het deeg te snijden.
Bak de driekoningentaart in 30 tot 40 minuten goudbruin en gaar.
Laat de taart afkoelen op een rooster en bestrooi licht met poedersuiker voor het serveren.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn zoals een Sauternes vormt een perfecte aanvulling op de rijke smaken van deze taart.
Calories: 370kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 27g | Zout: 0.3g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 126
Mediterrane Pizzarolletjes met Olijven en Gedroogde Tomaten
Deze Mediterrane pizzarolletjes met een vulling van roomkaas, gedroogde tomaten, olijven en kruiden maken een heerlijke snack of bijgerecht voor elk moment.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Spelt-pizzadeeg 400 g
- 250 g roomkaas
- 1 eetlepel gehakte kappertjes
- 75 g gedroogde tomaten in reepjes gesneden
- 75 g olijven ontpit en in ringetjes gesneden
- 1 eetlepel fijngesneden verse salie
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie
- 1 ei
- 50 g paneermeel
- Peper en zout naar smaak
- 50 g gesmolten kruidenboter
- Bloem voor bestuiving
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
Verwerk het deeg direct uit de koelkast.
Meng voor de vulling alle ingrediënten (behalve de kruidenboter en bloem) in een kom en breng op smaak met peper en zout.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak en verwijder het bakpapier.
Bestrijk het deeg gelijkmatig met de vulling, maar houd een rand van 2 cm vrij.
Rol het deeg op vanaf de onderkant van de rand en snijd het vervolgens om de 2-3 cm in, maar snijd niet helemaal door.
Vouw elk tweede stukje deeg naar de andere kant om een gevlochten effect te creëren.
Bak het gevlochten brood in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, of tot het goudbruin en knapperig is.
Bestrijk het warme brood direct na het bakken met gesmolten kruidenboter.
Serveer warm als bijgerecht of als snack.
Serveertip:
Serveer de pizzarolletjes met een frisse groene salade voor een complete maaltijd of als snack bij een borrel.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de smaken van de tomaten en olijven.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 126
Spinazie-Emmentaler galette met knoflook en amandelen
Een heerlijke spinazie-Emmentaler galette met knoflook, rode ui en een knapperige amandelkorst. Perfect als hartig hoofdgerecht of bijgerecht.
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 rode ui in ringen gesneden
- 400 g bladspinazie geblancheerd of ontdooid
- Snufje verse nootmuskaat geraspt
- 50 ml sojasaus
- 100 g crème fraîche
- 100 g belegen Emmentaler geraspt
- 50 g geschaafde amandelen
- Olie om te bakken
- 1 ei geklutst
Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Verhit een beetje olie in een pan en fruit de knoflook en rode ui aan tot ze zacht zijn.
Voeg de spinazie en een snufje nootmuskaat toe en blus af met de sojasaus.
Laat 2 minuten garen en laat het mengsel afkoelen.
Meng het afgekoelde spinaziemengsel met de crème fraîche en de geraspte Emmentaler.
Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
Verdeel het spinaziemengsel in het midden van het deeg, laat een rand van ongeveer 5 cm vrij.
Vouw de randen van het deeg over het spinaziemengsel en bestrijk de rand met geklutst ei.
Bestrooi de rand met geschaafde amandelen en bestrijk nogmaals licht met ei.
Bak de galette 35-40 minuten onderin de oven, tot hij goudbruin en knapperig is.
Serveer warm en geniet van deze smaakvolle hartige taart.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer deze galette met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc. Voor meer pit, vervang de Emmentaler door geitenkaas of blauwschimmelkaas en kies voor een bijpassende volle witte wijn.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 126