Gegratineerde Chapata met Makreel en Knoflookschuim
Toast met makreel en knoflookschuim
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 15 Toastjes
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ciabatta in plakken gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook geraspt
- Zout
- 2 gerookte makreelfilets
- 4 eetlepels slagroom
- 150 gram manchego geraspt
- 3 eiwitten
- 2 tenen knoflook fijn geraspt
- Peterselie of bieslook als garnering
Meng de geraspte knoflook van twee teentjes met de olijfolie.
Leg de plakjes ciabatta op een rooster en bestrijk ze met de knoflookolie.
Bak ze in een voorverwarmde oven op 200°C (Hetelucht Plus) gedurende ongeveer 10 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Verwijder eventuele graten en vel van de makreelfilets.
Maak de makreel fijn en meng met de slagroom en geraspte manchego, zodat er een smeuïge massa ontstaat.
Breng op smaak met peper en zout.
Meng de eiwitten met de geraspte knoflook en laat even intrekken.
Zeef na 15 minuten de knoflook uit de eiwitten en klop ze stijf tot pieken ontstaan.
Verdeel de makreelmassa over de geroosterde ciabatta en zet ze kort onder de grill om de kaas te laten smelten.
Voeg vervolgens een flinke lepel opgeklopt eiwit toe als topping op elke toast en kleur het eiwitschuim met een brandertje.
Garneer de toastjes met peterselie of bieslook voor een frisse afwerking.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 128
Gestoomde Roodbaarsfilet met Gemarineerde Broccoli en Koriander-Sojadressing
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 4 roodbaarsfilets graat verwijderd
- 1 theelepel gehakte oregano
Voor de gemarineerde broccoli:
- 1 broccoli in roosjes van 3-4 cm
- 1 banaansjalot fijngesnipperd
- 50 gram ontpitte olijven in plakjes gesneden
- 100 gram Feta in blokjes van ca. ½ cm
- 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
- 150 gram kerstomaatjes in vieren gesneden
- 1 theelepel gehakte kervel
- Peper & zout
- Olijfolie
- Citroensap
Voor de koriander-sojadressing:
- 1 theelepel zeer fijngehakte sereh citroengras
- 2 theelepels gehakte koriander
- 1 theelepel gesneden bieslook
- 1 eetlepel vissaus
- 1 theelepel sojasaus
- 100 ml zonnebloemolie
- 1 theelepel wijnazijn
- Versgemalen peper & zout
Leg de roodbaarsfilets in een stoomovenpan met gaatjes en bestrooi met de gehakte oregano.
Zet apart in de koelkast tot gebruik.
Stoom de broccoliroosjes beetgaar in een stoomovenpan met gaatjes.
Functie: Stomen / Duur: 3 minuten
Laat de gestoomde broccoli afkoelen.
Meng in een grote kom de afgekoelde broccoli met de olijven, gesnipperde banaansjalot, Feta, kerstomaatjes, geroosterd sesamzaad en gehakte kervel.
Breng op smaak met peper, zout, olijfolie en citroensap.
Spatel voorzichtig om zodat de ingrediënten heel blijven.
Voor de koriander-sojadressing meng je alle ingrediënten in een kom.
Breng goed op smaak met peper en zout en laat het een half uur staan zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
Schuif de roodbaarsfilets in de stoomoven.
Functie: Stomen / Temperatuur: 85ºC / Duur: 8 minuten
Meng 2 eetlepels van de dressing door de salade.
Verdeel de salade over 4 borden en leg op elk bord een stukje gestoomde roodbaars.
Schep een lepeltje dressing over de vis en serveer de rest van de dressing apart.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 12g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 128
Boerenjongens en Cranberry Broodpudding
Geniet van deze heerlijke Boerenjongens en Cranberry Broodpudding als een smakelijk en verrassend nagerecht!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 6
Calories: 572kcal
Author: Cor Klaar
Voor de broodpudding:
- 6 sneetjes oud witbrood zonder korst
- 50 ml melk
- 1 ei
- 20 gram suiker
- 100 ml room
- 125 gram verse cranberries
- 50 gram suiker
- 80 gram boerenjongens geweekte rozijnen in brandewijn
- 100 ml opgeklopte slagroom
- Rietsuiker om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 150°C (Hetelucht Plus).
Was de cranberries en meng ze met suiker.
Verdeel ze over een bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten.
Meng ondertussen melk, ei, suiker, en room in een kom.
Vet een 0.6 liter stoomovenpan in met boter en bekleed met bakpapier.
Snijd de sneetjes brood in plakjes die de bodem van de stoomovenpan bedekken.
Meng de boerenjongens met de gebakken cranberries.
Leg een laagje boerenjongens en cranberries op het brood in de stoomovenpan.
Giet er wat van het roommengsel overheen.
Herhaal deze laagjes tot alle ingrediënten op zijn, eindigend met een laagje brood bedekt met roommengsel.
Dek de stoomovenpan af met aluminiumfolie en bak gedurende 30 minuten in de oven.
Laat de pudding goed afkoelen.
Verwarm de grill voor op 220°C.
Snijd de pudding in plakken, bestrooi met rietsuiker en leg ze op een bakplaat onder de grill gedurende 5 minuten tot de suiker karameliseert.
Serveer de broodpudding met een toefje opgeklopte slagroom.
Calories: 572kcal | koolhydraten: 82g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 42g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 128
Pompoen Hummus op Knapperige Crackers
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram pompoen schoongemaakt
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook gehakt
- ¼ theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel tahin pasta of komijn
- 100 gram geroosterde pompoenpitten
- 100 ml olijfolie
- ½ limoen
- ¼ theelepel sumak
- Knapperige crackers voor het serveren
Verwarm de oven voor op 200°C (Hetelucht Plus).
Meng de pompoen met olijfolie en gehakte knoflook.
Voeg gerookt paprikapoeder, zout en peper toe.
Verspreid de pompoen op een bakplaat en rooster in de voorverwarmde oven tot licht gekleurd (15-20 minuten, bij pompoenstukken van 1,5 tot 2 centimeter dik).
Laat de geroosterde pompoen afkoelen.
Doe de geroosterde pompoen in een keukenmachine en voeg tahin pasta of komijn toe.
Pureer tot een gladde massa samen met de geroosterde pompoenpitten.
Voeg geleidelijk olijfolie toe voor een smeuïge consistentie.
Breng op smaak met limoensap.
Bewaar in de koelkast tot gebruik.
Serveer de pompoen hummus op knapperige crackers.
Garneer met geroosterde pompoenpitten en bestrooi met sumak.
- Deze pompoen hummus is heerlijk als voorgerecht of als snack.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc voor een perfecte combinatie.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 5g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 128
Mini-taco bites met filodeeg van Miele
Geniet van deze heerlijke mini taco bites als voorgerecht of bijgerecht bij je volgende feestje!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Klaar
- 300 gram gehakt naar keuze
- 1 pakje filodeeg
- 3 theelepels paprikapoeder
- 1 rode ui fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 blik zwarte bonen uitgelekt
- ¼ chilipeper fijngehakt
- 1 avocado
- 125 ml crème fraîche
- 8 cherrytomaatjes
- Verse koriander fijngehakt
- Olijfolie om in te vetten
- Zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 180°C (Hetelucht Plus).
Smeer de vellen filodeeg licht in met olijfolie en vouw ze dubbel.
Plaats elk dubbelgevouwen vel in een ingevette muffinvorm en bak ze in de voorverwarmde oven tot ze knapperig en droog zijn.
Rul het gehakt in een pan en voeg de paprikapoeder toe.
Voeg dan de fijngesnipperde rode ui en knoflook toe.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de uitgelekte zwarte bonen en fijngehakte chilipeper toe aan het gehaktmengsel.
Verwarm het geheel goed door.
Snijd de avocado in kleine blokjes en halveer de cherrytomaatjes.
Vul elk filodeegbakje met een lepel van het gehaktmengsel.
Garneer met een lepel crème fraîche, stukjes avocado en halve cherrytomaatjes.
Bestrooi de mini taco bites met verse koriander en serveer ze direct.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 128
Griekse Tomaten met Feta
Geniet van deze heerlijke Griekse smaakexplosie als bijgerecht bij je volgende maaltijd!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 200°C.
Was de tomaten en snijd ze doormidden.
Plaats ze met de snijkant naar boven in een ovenschaal.
Pers de knoflooktenen en bestrijk hiermee de snijkanten van de tomaten.
Breng op smaak met zout en peper.
Hak de basilicumblaadjes fijn en verdeel ze over de tomaten.
Snijd de feta in kleine blokjes en leg deze bovenop de tomaten.
Bak de tomaten in de voorverwarmde oven gedurende 10-15 minuten, of tot de feta lichtjes gesmolten is en de tomaten zacht zijn.
Serveer de Griekse tomaten met feta direct uit de oven als bijgerecht.
Stand: Stomen Temperatuur: 100 °C Duur: 3-4 minuten
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 128
Gemarineerde Kippendijen met Yakitori Saus
Geniet van de heerlijke gemarineerde kippendijen met Yakitori saus als smaakvol bijgerecht of als hoofdgerecht met bijvoorbeeld gestoomde rijst en groenten.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 288kcal
Author: Cor Klaar
- 4 ontbeende kippendijen met vel
- 2 eetlepels sake
- 2 ½ eetlepels sojasaus
- ½ eetlepel mirin
- ½ eetlepel palmsuiker
- Fijngesneden bosui
- Limoenpartjes
Meng alle ingrediënten voor de saus (sake, sojasaus, mirin en palmsuiker) in een pan en breng aan de kook.
Laat zachtjes inkoken tot de saus iets is ingedikt.
Leg de kippendijen in een stoomovenpan met gaatjes en plaats deze in de stoomoven op 80°C gedurende 15 minuten.
Meng de warme kip met de saus en laat het 15 minuten op kamertemperatuur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
Leg de gemarineerde kippendijen op een zeef en vang de marinade op in een sauspan.
Kook de saus in tot een dikkere saus (lakken).
Verwarm de BBQ voor op circa 200°C of verwarm de oven voor op circulatiegrill op 200°C.
Rooster de gemarineerde, gegaarde kippendijen tot ze gekleurd en warm zijn, dit duurt ongeveer 10-15 minuten.
Bestrijk de kippendijen tijdens het roosteren regelmatig met de Yakitori saus en rooster ze nog een keer.
Bestrijk de kippendijen aan het einde nog een keer met de saus en serveer ze met partjes limoen en fijn gesneden bosui.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Riesling vormt een goede aanvulling op de smaken van de gemarineerde kippendijen met Yakitori saus.
Calories: 288kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 128
Ambachtelijk Glutenvrij Brood
Maak zelf ambachtelijk glutenvrij brood, perfect voor iedereen die glutenvrij eet. Dit zachte en luchtige brood is ideaal voor dagelijks gebruik.
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 1 brood
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g wit glutenvrij meel
- 250 g bruin glutenvrij meel
- 775 g glutenvrij graanmeel
- 2 zakjes droge gist 2 x 7 g
- 850 ml water warm en koud, gescheiden
- 4 eetlepels zonnebloemolie
Verwarm de oven voor op 220°C.
Meng het witte en bruine glutenvrije meel samen met de droge gist in een grote kom.
Meng het warme en koude water met de zonnebloemolie.
Giet het watermengsel bij het meelmengsel en meng goed tot een deeg ontstaat.
Vet een broodvorm in en doe het deeg erin.
Druk het deeg stevig aan.
Laat het deeg op een warme plek rijzen tot het verdubbeld is in volume (ongeveer 30 tot 45 minuten).
Zet de broodvorm in de voorverwarmde oven met een beker water om stoom te creëren.
Na 10 minuten bakken, verlaag de oventemperatuur tot 200°C en bak het brood nog 45 minuten verder.
Laat het brood vervolgens 10 minuten in de oven staan met de deur op een kier.
Haal het brood uit de vorm en laat het volledig afkoelen op een rooster, afgedekt met een theedoek.
Serveertip:
Dit glutenvrije brood is heerlijk met een laagje boter, jam of kaas. Perfect voor ontbijt of lunch.
Wijnadvies:
Dit glutenvrije brood past goed bij een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Riesling.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 2g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 128
Abrikozen- en Pruimencake met Amandelmeel en Quinoa
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
Servings: 12 plakjes
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 125 gram gedroogde abrikozen minimaal 12 uur geweekt
- 125 gram gedroogde pruimen minimaal 12 uur geweekt
- 150 gram amandelmeel
- 150 gram quinoameel
- 8 gram bakpoeder
- 2 rijpe bananen geprakt
- 2 eieren
- 30 ml olijfolie
- 50 gram gehakte walnoten
- Snufje zout
- Optioneel:
- kaneel- of gemberpoeder voor extra smaak
Houd 100 gram van de gewelde abrikozen en pruimen apart en snijd de rest in kleine blokjes.
Prak de bananen met een vork of in de keukenmachine.
Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht).
Meng alle ingrediënten, behalve de 100 gram vruchten, in een kom en doe het mengsel in een met bakpapier bekleed bakblik.
Voeg eventueel wat extra smaak toe door kaneel- of gemberpoeder toe te voegen.
Bak de cake af in 45-60 minuten, of tot een satéprikker er schoon uitkomt als je deze in het midden van de cake steekt.
Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem uit het bakblik haalt en in plakjes snijdt.
Wijnadvies:
Geniet van deze heerlijke cake met een glas zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De fruitige en bloemige tonen van de wijn zullen perfect samengaan met de zoete en hartige smaken van de cake.
Serving: 1plakje | Calories: 230kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 128
Pecannotentaart met Chocolade, Pistache en Meringue
Servings: 8
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
Voor het deeg:
- 125 gram bloem
- 75 gram roomboter
- 60 gram suiker
- 1 ei
- Schil van 1 limoen
- ¼ theelepel zout
Voor de vulling:
- 125 gram suiker
- 2 eieren
- 70 gram suikerstroop
- 25 gram roomboter
- 125 gram pecannoten
- 40 gram pistachenoten
- 40 gram chocolade
- Merg van 1/2 vanillestokje
Voor de garnering:
- 75 gram eiwit
- 125 gram poedersuiker
- 30 gram amandelen
- 100 gram chocolade
Meng de bloem, suiker, limoenrasp en zout in een kom.
Voeg de boter en eidooier toe en kneed tot er een deeg ontstaat.
Vorm een platte ronde schijf van het deeg en laat dit 30 minuten in de koelkast rusten.
Vet een taartvorm van 20-24 cm doorsnede in en bekleed de bodem eventueel met bakpapier.
Rol het deeg uit tot 5-7 mm dikte op een met bloem bestrooide werkbank en bekleed hiermee de vorm.
Druk het deeg voorzichtig aan en bewaar in de koelkast tot verder gebruik.
Verwarm de oven voor op 180°C (Hetelucht Plus).
Meng de eieren met de suiker, suikerstroop, gesmolten chocolade, boter en vanillemerg tot de suiker is opgelost.
Giet dit mengsel in de beklede taartvorm en verdeel hierover de pecannoten.
Bestrooi met pistachenoten en bak de taart in 40 minuten op 180°C.
Laat de taart afkoelen.
Voor de garnering: Klop het eiwit met de helft van de poedersuiker half stijf, voeg de rest van de poedersuiker toe en klop tot stijve pieken ontstaan.
Spuit meringue op een bakplaat bekleed met bakpapier en bestrooi met gehakte amandelen.
Bak de meringue in 2-3 uur op 80-95°C tot deze droog is.
Smelt de chocolade en smeer dun uit op een plateau met bakpapier.
Bestrooi met gehakte pistachenoten en laat afkoelen.
Garneer de afgekoelde taart met geslagen room, gedroogde meringue en chocoladeschotsen.
Bestrooi licht met poedersuiker en cacao voor het serveren.
Geniet van deze heerlijke taart!
- De taart kan worden geserveerd met een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
- Zorg ervoor dat de meringue goed droog is voordat je het op de taart plaatst, anders wordt de taart te vochtig.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 49g | Protein: 8g | Vet: 28g | Zout: 0.2g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 128