Ambachtelijke Brabantse Worstenbroodjes

Ambachtelijke Brabantse Worstenbroodjes

Deze authentieke Brabantse worstenbroodjes met een zachte, luchtige korst en sappige gehaktvulling zijn de perfecte hartige traktatie voor elk moment van de dag.
Bereidingstijd2 minuten
Recept categorieën: Snack, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10 stuks
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het brooddeeg:

  • 250 gram bloem
  • 100 milliliter melk op kamertemperatuur
  • 60 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 14 gram gist
  • 5 gram witte basterdsuiker
  • 5 gram zout
  • 1 ei voor het bestrijken

Voor de worstvulling:

  • 375 gram half-om-half gehakt
  • 40 gram paneermeel
  • 1 ei
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Zorg ervoor dat de melk een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius heeft.
  • Verwarm het eventueel kort in de magnetron.
  • Meng de melk, gist, witte basterdsuiker, zout, roomboter en bloem tot een soepel deeg.
  • Kneed het goed door en vorm bolletjes van 40 gram.
  • Laat de bolletjes 30 minuten rijzen op een warme plek, zoals de rijsfunctie van de oven op 40 graden Celsius.
  • Meng ondertussen voor de worstvulling het gehakt met het paneermeel, ei, peper en zout en vorm gelijke worstjes van 40 gram.
  • Rol de deegbolletjes uit tot ovale plakjes, waarbij je alleen van voor naar achter rolt om een gelijkmatige vorm te krijgen.
  • Leg een worstje over de lengte van het ovale deeg.
  • Vouw eerst de korte zijden over het worstje en trek ze indien nodig een beetje uit.
  • Vouw daarna de lange zijden naar elkaar toe, zorg ervoor dat het deeg niet overlapt en knijp de uiteinden goed dicht.
  • Rol het broodje nog even stevig op en leg de worstenbroodjes met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de Brabantse worstenbroodjes nog 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Verwarm de oven voor op 235 graden Celsius.
  • Bestrijk de Brabantse worstenbroodjes met losgeklopt ei en bak ze in ongeveer 15 minuten goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer de worstenbroodjes warm, eventueel met een likje mosterd of een pittige saus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaak van de Brabantse worstenbroodjes. De fruitige tonen van de wijn combineren perfect met de kruidige vulling.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Crunchy Chili Chicken Mini Tacos

Crunchy Chili Chicken Mini Tacos

Recept categorieën: Borrelhapjes, Kip, Taco's & Nacho's
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram ijsbergsla fijngehakt
  • 50 gram bloem
  • 50 gram panko Japans broodkruim
  • 2 eieren
  • 2 grote tortilla's
  • 2 kipfilets
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • Chilisaus
  • Olijfoliespray
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en de friteuse op 175 graden Celsius.
  • Was en snijd de ijsbergsla fijn indien je een hele krop hebt gekocht.
  • Voorgesneden ijsbergsla past waarschijnlijk al in de tacos, maar je kunt het indien nodig op het laatste moment nog wat fijner snijden met een mes.
  • Steek met een ronde uitsteker zoveel mogelijk rondjes uit de tortilla's.
  • Spray beide kanten licht in met olijfoliespray (of gebruik een siliconen kwastje).
  • Plaats de muffinbakvorm ondersteboven en leg de kleine tortillaringen tussen de 'cups'.
  • Bak ze in 8-10 minuten knapperig in de oven.
  • Laat de kleine tacos afkoelen in de muffinbakvorm.
  • Snijd de kipfilets in kleine blokjes en breng ze op smaak met knoflookpoeder, peper en zout.
  • Haal de kipblokjes achtereenvolgens door de bloem, het geklutste ei en tot slot door de panko.
  • Frituur de kipblokjes in 3 minuten gaar (controleer de gaarheid door het grootste blokje door te snijden).
  • Vul de mini tacos met wat fijngehakte ijsbergsla.
  • Snijd eventueel de kipblokjes een keer door zodat ze beter in de tacos passen.
  • Serveer de Crunchy Chili Chicken Mini Tacos met chilisaus.

Notities

Een lichtgekoelde rosé, zoals een Spaanse rosado, vormt een verfrissende en smaakvolle aanvulling op deze Crunchy Chili Chicken Mini Tacos. De fruitige tonen van de rosé passen goed bij de pittige chilisaus en de knapperige textuur van de tacos.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 16g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g

Tompouce met Gamba’s en Groente-Dragonsaus

Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus

Een verrassend voorgerecht van knapperig bladerdeeg met gamba’s en een romige groente-dragonsaus.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 plakje bladerdeeg 10 x 10 cm
  • 1 ei
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl visbouillon van tablet
  • 1 eetlepel cognac
  • 2 ½ dl slagroom
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotjes in dunne ringen
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij in dunne schijfjes
  • ½ venkelknol in reepjes
  • ½ prei in dunne ringen
  • 1 theelepel verse gember geraspt
  • 20 grote gamba’s gekookt
  • 1 theelepel verse dragon fijngehakt
  • 1 theelepel kervel fijngehakt
  • Zout en peper
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vieren.
  • Leg de stukken op een bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei gemengd met 1 theelepel water.
  • Bak in de oven gedurende 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook.
  • Laat het mengsel op laag vuur inkoken tot de helft.
  • Roer de slagroom erdoor en laat inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Bak in een koekenpan de sjalot en wortel 5 minuten in de boter.
  • Voeg de bleekselderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten zachtjes mee.
  • Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal.
  • Voeg de gamba's toe aan het groentemengsel en bak voorzichtig 5 minuten mee.
  • Voeg aan de saus dragon, kervel, zout, peper en een beetje citroensap toe en roer het gamba-mengsel erdoor.
  • Bewaar afgedekt in de koelkast tot het serveren.
  • Halveer de bladerdeegplakjes.
  • Verdeel het gamba-mengsel over de onderste helften en bedek met de bovenste helften voor een ‘tompouce’ presentatie.

Notities

Wijnadvies
Een frisse en aromatische witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei of Nieuw-Zeeland, past perfect bij de delicate smaken van dit gerecht. Voor wie liever rood heeft, kies een lichte Pinot Noir of jonge Tempranillo.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 23g | Vet: 32g | Zout: 350g | Sugar: 2g

Zelfgemaakte Pizzabroodjes

Zelfgemaakte Pizzabroodjes

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Pizza, Tussendoortje
Calories: 400kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Ingrediënten voor de Pizzasaus:

  • 120 gram tomatenpuree
  • 3 tomaten
  • 2 eetlepels Italiaanse kruidenmix
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot
  • Zout en peper naar smaak

Ingrediënten voor de Pizzabroodjes:

  • 1 afgebakken ciabatta
  • 150 gram geraspte mozzarella
  • 4 plakken salami
  • 1 handvol zwarte olijven
  • ¼ groene paprika in blokjes gesneden

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
  • Pel en snipper de sjalot.
  • Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de pitjes.
  • Snijd ze vervolgens in blokjes.
  • Verhit de olijfolie in een sauspan.
  • Voeg de gesnipperde sjalot en knoflook toe en fruit ze 2 minuten op laag vuur.
  • Voeg dan de tomatenpuree toe en bak nog een minuut door.
  • Voeg de gesneden tomaten, Italiaanse kruidenmix, suiker, zout en peper toe aan de saus.
  • Laat het geheel 5 minuten pruttelen tot je een dikke tomatensaus krijgt.
  • Halveer de afgebakken ciabatta over de lengte.
  • Verdeel de tomatensaus gelijkmatig over de ciabatta-helften.
  • Bestrooi de saus met geraspte mozzarella en beleg met plakjes salami, olijven en blokjes paprika.
  • Bak de pizzabroodjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de kaas gesmolten is en de broodjes knapperig zijn.
  • Serveer de pizzabroodjes warm en geniet ervan!

Notities

Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese of een fruitige rosé past goed bij deze smaakvolle pizzabroodjes. De levendige fruittonen van de wijn vullen de hartige en kruidige smaken van de pizza perfect aan.

Nutrition

Calories: 400kcal

Borrel Brie Dip met Toastjes

Borrel Brie Dip met Toastjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram brie
  • 100 gram appelstroop
  • 80 gram walnoten
  • 5 takjes tijm
  • 1 handje gedroogde cranberries
  • 1 verse vijg
  • 1 afgebakken ciabatta
  • Olijfolie
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Snijd de ciabatta in dunne plakjes en leg deze op een bakplaat.
  • Besprenkel met olijfolie en een snufje zout.
  • Bak de ciabatta plakjes in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 10-12 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Verwijder eventuele korstjes van de brie en snijd de brie in stukjes.
  • Maal de brie samen met de appelstroop in een foodprocessor of hakmolen tot een gladde crème.
  • Hak de walnoten grof en pluk de tijmblaadjes van de takjes.
  • Snijd de verse vijg in dunne plakjes.
  • Schep de brie crème in een serveerschaal en strijk glad met een spatel.
  • Verdeel de gehakte walnoten, gedroogde cranberries, tijmblaadjes en plakjes vijg over de brie crème.

Notities

Serveer de Borrel Brie dip met de zelfgemaakte toastjes.

Wijnadvies:

Deze Borrel Brie dip met zijn romige textuur en zoete tonen van appelstroop past uitstekend bij een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. De frisse en fruitige smaken van de wijn vullen de smaak van de brie en de tijm goed aan.

Nutrition

Serving: 1exclusief toastjes | Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 23g | Zout: 0.7g | Sugar: 11g

Smoky BBQ Chicken Ciabatta Sandwich

Smoky BBQ Chicken Ciabatta Sandwich

Dit BBQ Chicken Broodje is een ware smaaksensatie! Als liefhebbers van BBQ Chicken, hebben we een nieuwe twist gegeven aan dit favoriete gerecht. BBQ Chicken op een knapperig broodje. Deze moet je echt proeven, want het is echt heerlijk eten!
Recept categorieën: Barbecue, Broodjes, Kip
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 75 gram geraspte mozzarella
  • 10 eetlepels barbecuesaus geen mayonaisebasis
  • 4 kippendijen
  • 2 handjes maïs
  • 1 ½ theelepel Tex Mex kruidenmix
  • 1 afgebakken ciabatta
  • ½ rode paprika
  • ½ rode ui
  • Olijfolie
  • Peterselie
  • Zout

Instructies

  • Oven voorverwarmd op 200 graden Celsius
  • Snijd de afgebakken ciabatta open en verdeel de barbecuesaus gelijkmatig over de broodjes met behulp van een handige siliconen spatel.
  • Bestrooi de ingesmeerde broodjes met maïskorrels.
  • Snijd de paprika in kleine blokjes en verdeel ze over de broodjes.
  • Pel de rode ui en snijd deze in dunne ringen.
  • Leg de uienringen op de broodjes en breng op smaak met een snufje zout.
  • Snijd de kippendijen in kleine reepjes.
  • Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak hierin de kip.
  • Breng de kip op smaak met de Tex Mex kruidenmix terwijl deze bakt.
  • Bak de kip tot bijna gaar en verdeel het vervolgens over de broodjes.
  • Bestrooi de BBQ Chicken Broodjes met geraspte mozzarella en plaats ze in de voorverwarmde oven.
  • Bak de BBQ Chicken Broodjes gedurende 10 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten is en de broodjes knapperig zijn.
  • Serveer de broodjes met wat fijngehakte peterselie voor een heerlijke finishing touch.

Notities

Geniet van deze verrukkelijke BBQ Chicken Broodjes als een smaakvolle en eenvoudige maaltijd!

Krokante Kruidenkaasdelicatesse

Krokante Kruidenkaasdelicatesse

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Tussendoortje, Warme hapjes
Servings: 1 kruidenkaas
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 gram bloem
  • 50 gram panko broodkruim
  • 2 takjes tijm
  • 1 eetlepel honing
  • 1 ei
  • 1 kruidenkaas bijvoorbeeld camembert of brie
  • Toastjes
  • Olijfolie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op de middelste grillstand of op 220 graden Celsius als je geen grillstand hebt.
  • Bereid drie schaaltjes voor: één met bloem, één met geklutst ei en één met panko broodkruim.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Wentel de kruidenkaas voorzichtig door de bloem, vervolgens door het geklutste ei en tot slot door de panko broodkruim.
  • Zorg ervoor dat de kruidenkaas aan alle kanten bedekt is.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Herhaal deze stap nogmaals voor een extra krokante korst.
  • Leg de gepaneerde kruidenkaas op het bakpapier.
  • Besprenkel met een beetje olijfolie en bak de kruidenkaas ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de korst goudbruin is en de kaas zacht genoeg is om doorheen te dippen met een toastje.
  • De exacte baktijd kan variëren afhankelijk van je oven.
  • Haal de gebakken kruidenkaas uit de oven en besprenkel met honing en tijm.

Notities

Serveer de krokante kruidenkaasdelicatesse met toastjes.
Deze krokante kruidenkaasdelicatesse vraagt om een wijn die de rijke en romige smaken aanvult. Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc is een uitstekende keuze. Hun frisheid en fruitige tonen zullen de smaken van de kruidenkaas accentueren zonder te overheersen

Geroosterde Knapperige Aardappels

Geroosterde Knapperige Aardappels

Wil je knapperige aardappels op tafel zetten zonder gedoe? Hier is een heerlijke en eenvoudige manier om dat te doen. Het geheim zit hem in de oven en een paar simpele stappen.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 1 kilo Krokante Aardappels
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Giet de olijfolie in een grote ovenschaal en zet deze in de oven om voor te verwarmen.
  • Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken.
  • Kook ze vervolgens in de kippenbouillon gedurende 11 minuten tot ze net gaar zijn.
  • Prik er met een vork in om de gaarheid te controleren, maar zorg ervoor dat ze niet te gaar worden, anders vallen ze uit elkaar.
  • Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan.
  • Schud ze krachtig door elkaar, dit zal de buitenkant ruwer maken, wat resulteert in een knapperige textuur na het roosteren.
  • Breng de aardappels op smaak met de aardappelkruidenmix en leg ze voorzichtig in de voorverwarmde ovenschaal met olie.
  • Zorg ervoor dat alle kanten van de aardappels bedekt zijn met de olie.
  • Rooster de aardappels gedurende 45-60 minuten in de oven, waarbij je ze elke 15-20 minuten omdraait voor gelijkmatige bruining.

Notities

Deze knapperige aardappels gaan goed samen met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De verfrissende citrusnoten van de wijn vormen een mooie aanvulling op de hartige smaak van de aardappels.

Gegratineerde Champignons met Spinazie en Blauwschimmelkaas

Gegratineerde Champignons met Spinazie en Blauwschimmelkaas

Luxe gevulde champignons met romige spinazie, blauwe kaas en een frisse tomatensalade. Een smaakvol vegetarisch bijgerecht voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 290kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g verse spinazie
  • 8 reuzenchampignons
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 100 g blauwe kaas in blokjes
  • 5 eetlepels olie
  • 200 ml sojaroom
  • 200 g kerstomaatjes gehalveerd
  • Paar blaadjes sla in reepjes
  • 2 eetlepels citroensap
  • Mespuntje suiker
  • Schijfjes citroen ter garnering
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Was de spinazie grondig.
  • Poets de champignons, verwijder de steeltjes en snijd deze fijn.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de champignons 5 minuten.
  • Breng de champignons op smaak met peper en zout.
  • Voeg de knoflook en fijngesneden champignonsteeltjes toe en bak nog 3 minuten.
  • Laat in dezelfde pan de spinazie slinken in de overgebleven olie.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng de geslonken spinazie, blauwe kaas en champignonsteeltjes met de sojaroom.
  • Vul de champignonkopjes met dit mengsel.
  • Plaats de champignons op een bakplaat, besprenkel ze met de resterende olie en bak ze in een voorverwarmde oven op 200 °C gedurende 10 minuten.
  • Bereid ondertussen de salade: meng de kerstomaatjes, slareepjes en citroensap met de resterende olie.
  • Breng op smaak met zout, peper en een mespuntje suiker.
  • Serveer de gegratineerde champignons met de frisse tomatensalade en garneer met schijfjes citroen.

Notities

Serveertip:

Lekker met knapperig stokbrood of als luxe vegetarisch hoofdgerecht.

Wijnadvies:

Combineer met een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 9g | Vet: 24g | Zout: 1.3g | Sugar: 4g

Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst

Geroosterde Spruitjes Stamppot met Zoete Appel en Braadworst

Een heerlijke stamppot van geroosterde spruitjes, zoete appel en varkensbraadworst – een perfecte maaltijd voor koude dagen.
Bereidingstijd1 uur 5 minuten
Recept categorieën: Fruit, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g spruitjes
  • 4 middelgrote uien in dunne parten gesneden
  • 3 friszoete appels in blokjes van 2 cm
  • 4 eetlepels milde olijfolie
  • 1 kg iets kruimige aardappelen geschild en in gelijke stukken gesneden
  • 4 varkensbraadworsten
  • 150 ml halfvolle melk

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Maak de spruitjes schoon en halveer ze.
  • Snijd de uien in dunne parten en de appels in blokjes van 2 cm.
  • Verdeel de spruitjes over de helft van een met bakpapier beklede bakplaat en de uien en appelblokjes over de andere helft.
  • Besprenkel alles met ½ van de olie.
  • Rooster de spruitjes, uien en appels ca.
  • 30 minuten in de oven.
  • Kook de aardappelen in 20 minuten gaar in gezouten water.
  • Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de braadworsten 7-8 minuten, keer regelmatig.
  • Giet de aardappelen af, doe ze terug in de pan en voeg de melk toe.
  • Stamp de aardappelen tot een grove puree.
  • Schep de geroosterde ui en appel door de stamppot en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel de stamppot over de borden en leg de geroosterde spruitjes en braadworst er bovenop.

Notities

Vegatip:

Gebruik in plaats van de worst 150 g AH Stamppotblokjes. Meng de helft van de blokjes in stap 4 door de stamppot en bestrooi met de andere helft.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade of een schijfje citroen voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:
Een volle, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 850g | Sugar: 14g