Gevulde Groene Courgette met Gehakt en Rijst
Probeer deze smaakvolle gevulde groene courgette met gehakt en rijst, perfect voor een voedzame maaltijd.
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 flinke courgette doormidden gesneden en uitgehold
- 100 gram basmatirijst gekookt
- 175 gram gehakt
- ¼ rode paprika in kleine blokjes gesneden
- 1 bosui fijn gesneden
- Paar champignons in schijfjes gesneden en gebakken
- Blikje tomaten in blokjes
- Beetje zout
- Beetje peper
- Italiaanse kruiden
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).
Snijd de courgette doormidden en hol deze uit met een lepel.
Bewaar het uitgeschepte vruchtvlees.
Kook de basmatirijst volgens de instructies op de verpakking.
Meng in een kom het gehakt met het uitgeschepte vruchtvlees van de courgette, de fijn gesneden rode paprika, bosui, en de gebakken champignons.
Breng op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden.
Vul de uitgeholde courgettehelften met het gehaktmengsel.
Giet het blikje tomatenblokjes in een ovenschaal en leg de gevulde courgettehelften erop.
Verdeel de overgebleven champignons rondom de courgette in de ovenschaal.
Plaats de ovenschaal in de voorverwarmde oven en laat de courgette 45 minuten garen.
Serveer de gevulde courgette op een bedje van gekookte basmatirijst.
Geniet van deze heerlijke en voedzame maaltijd!
Een medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 24
Geroosterde Zweedse Aardappelen met Gesmolten Kaas
Deze geroosterde Zweedse aardappelen, doordrenkt met gesmolten boter en bedekt met goudbruine kaas, zijn een smaakvol bijgerecht dat elk diner verrijkt!
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar
- Aardappelen 4 stuks
- Gesmolten boter ongeveer 50 ml
- Geraspte kaas 100 g
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Schil de aardappelen en leg ze op een eetlepel.
Snijd de aardappelen op verschillende plaatsen tot aan de lepelrand in.
Plaats de aardappelen op een ingevet bakblik.
Bestrijk de aardappelen royaal met gesmolten boter en besprenkel ze met zout en peper.
Bak de aardappelen in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 40 minuten.
Bestrooi de aardappelen met geraspte kaas en bak nog eens 8 minuten, totdat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.
Serveer warm als bijgerecht.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de romigheid van de kaas mooi aanvult.
Calories: 330kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 24
Duif in Bladerdeeg met Knolselderij en Rode Wijnsaus
Een elegant gerecht van duif verpakt in bladerdeeg, geserveerd met knolselderij en een rijke rode wijnsaus. Perfect voor feestelijke gelegenheden.
Servings: 8
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar
Blender of Magimix
kwastje
sauspan
Silpat of bakpapier
scherp mes
Duif in Bladerdeeg:
- 8 duifjes borstfilets en poten
- 16 bladerdeegvellen
- 300 g eendenlever
- 16 plakjes gerookt spek
- 16 bladeren groene kool
- 1 teen knoflook
- Eidooier voor bestrijken
Garnituur:
- 1 knolselderij
- 1 dl melk
- ½ dl room
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Saus:
- Duifkarkassen
- Notenolie voor aanzetten
- 50 g prei in brunoise gesneden
- 50 g wortel in brunoise gesneden
- 50 g knolselderij in brunoise gesneden
- 2 tenen knoflook
- 4 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 2 bladeren laurier
- 3 dl rode wijn
- 5 dl gevogeltefond
- 50 g boter
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Voor de Duif:
Snijd de borstfilets en de poten van het karkas van de duifjes.
Verwijder de huid van de borsten en maak de pootjes schoon.
Snijd de kool in julienne en fruit deze samen met de knoflook tot het vocht is verdampt.
Laat afkoelen.
Snijd de eendenlever in 16 plakjes en wikkel elk plakje in gerookt spek.
Leg de bladerdeegvellen op de werkbank.
Plaats op elk vel bladerdeeg een boutje met het botje buiten het deeg.
Voeg hierop een beetje kool toe, vervolgens een pakketje eendenlever, en daarop de duivenborst.
Pak het geheel in met het bladerdeeg, bestrijk met eidooier, en leg op een bakplaat met silpat of bakpapier.
Laat het rusten.
Voor de Saus:
Hak de duifkarkassen in stukken en zweet ze stevig aan in notenolie.
Voeg de groenten (prei, wortel, knolselderij) toe en bak kort mee.
Blus af met rode wijn en breng aan de kook.
Voeg de gevogeltefond toe, breng opnieuw aan de kook en schuim af.
Voeg knoflook, tijm, rozemarijn, en laurier toe en laat het geheel inkoken tot ongeveer 5 dl.
Passeer de saus, monteer met boter, en breng op smaak met zout en peper.
Voor de Garnituur:
Snijd de knolselderij in plakken van 4 mm dik en steek cirkels van 4 cm diameter uit.
Kook de cirkels in gezouten water tot ze net gaar zijn, spoel koud af, en laat uitlekken.
Maak van de afsnijdsels knolselderijpuree door ze gaar te koken in melk en room.
Pureer dit mengsel in een blender en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de torentjes knolselderij in een oven op 100°C.
Bereiding van de Duif:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Bak de pakketjes duif in de oven gedurende 12 tot 15 minuten.
Dresseren:
Snijd de pakketjes duif in het midden door en leg ze op de borden.
Plaats de torentjes knolselderij ernaast en trek een streep knolmousseline langs het gerecht.
Nappeer de saus over het gerecht en serveer direct.
Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of een Châteauneuf-du-Pape.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 45g | Vet: 45g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 24
Romige Preisoep met Gerookte Kip
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 voorgebakken kaas-uienstokbrood
- 1 eetlepel boter
- 300 g prei panklaar (een handvol ringetjes achterhouden voor garnering)
- 1 grote aardappel in blokjes
- 500 ml kippenbouillon van tablet
- 125 ml slagroom
- 200 g gerookte kipreepjes
- Zout en peper naar smaak
erwarm de oven voor op 225°C en bak het kaas-uienstokbrood in 6 minuten af.
Smelt de boter in een soeppan.
Voeg de prei (een handvol ringetjes achterhouden) en aardappel toe en bak 3 minuten.
Schenk de kippenbouillon erbij en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
Voeg de slagroom toe en pureer de groenten met een staafmixer kort tot een gladde soep ontstaat.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over vier diepe borden en strooi de gerookte kipreepjes en achtergehouden prei erover.
Snijd het kaas-uienstokbrood in plakken en serveer het bij de soep.
Wijnadvies:
Deze romige preisoep met gerookte kip combineert goed met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 12g | Vet: 19g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 24
Gevulde Tomaten Risotto
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 12 middelgrote tomaten gewassen
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 sjalotten gesnipperd
- 200 g risottorijst
- 2 theelepels gedroogde dragon
- 1 pot gevogeltefond 380 ml
- 150 g pittige kaas geraspt
erwarm de oven voor op 200°C.
Snijd van elke tomaat het kapje af en hol ze uit.
Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotten hierin.
Voeg de risottorijst en gedroogde dragon toe en bak het geheel al omscheppend 2-3 minuten.
Zet de uitgeholde tomaten dicht tegen elkaar aan in een ingevette ovenschaal en vul ze met de rijst.
Lepel de gevogeltefond over de tomaten (er mag ook fond tussen de tomaten) en verdeel de kaas erover.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en laat de tomaten in 30 minuten gaar worden in de voorverwarmde o
Serveertip:
Serveer de gevulde tomaten risotto als hoofdgerecht met een groene salade aan de zijde.
Bewaartip:
Als je dit gerecht alvast wilt bereiden, laat de gare tomaten dan afkoelen en bewaar ze afgedekt op een koele plaats tot gebruik (maximaal 24 uur). Verwarm de tomaten voor consumptie 6 minuten op vol vermogen in de magnetron of 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc, vormt een mooie aanvulling op de smaken van de tomaten en de kaas in dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 24
Gerookte Kip Quiche
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd54 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 6 plakjes diepvriesdeeg voor hartige taart
- 4 eieren
- 250 ml crème fraîche
- Versgeraspte nootmuskaat
- 150 g Gruyère kaas geraspt
- 2 gerookte kipfilets in reepjes
Verwarm de oven voor op 200°C.
Spreid de plakjes deeg uit over een werkvlak en laat ze ontdooien.
Klop in een kom de eieren en crème fraîche los.
Roer een mespunt zout, peper en versgeraspte nootmuskaat erdoor.
Bekleed de bodem en wand van de taartvorm met het deeg.
Snijd overtollig deeg langs de bovenrand weg.
Bestrooi de bodem met de geraspte Gruyère kaas.
Verdeel de kipreepjes gelijkmatig over de taartbodem en schenk het eimengsel erover.
Zet de taartvorm in het midden van de oven.
Na 10 minuten bakken, verlaag de oventemperatuur naar 175°C en bak de quiche nog ongeveer 45 minuten, tot hij goudbruin en gaar is.
Snijd de quiche in punten en verdeel over vier borden.
Deze quiche is heerlijk in combinatie met gestoofde prei.
Als wijnadvies zou een droge witte wijn zoals een Chardonnay goed passen bij dit gerecht, omdat het de romigheid van de crème fraîche en de Gruyère kaas aanvult.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 24
Sinaasappelkaramel Puddinkjes
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 275kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
steelpan met dikke bodem
Vormpjes voor pudding
handmixer
- 150 g suiker
- 2 sinaasappels
- 4 eieren
- 175 ml melk
Verwarm de oven voor op 175°C.
Breng in een steelpan met dikke bodem 100 g suiker met 2 eetlepels water aan de kook.
Roer niet.
Laat het mengsel nog 5-7 minuten zachtjes koken totdat de suiker smelt en goudbruin wordt (niet te donker, anders wordt het bitter).
Schenk de hete karamel voorzichtig in de vormpjes en draai de vormpjes direct rond, zodat de karamel gelijkmatig over de bodem uitvloeit.
Pers de sinaasappels uit.
Klop in een kom de eieren met 50 g suiker met een handmixer schuimig.
Klop het sinaasappelsap en de melk erdoor en schenk het mengsel in de vormpjes.
Zet de vormpjes in een ovenschaal en vul de schaal tot halverwege de vormpjes met kokend water.
Plaats de schaal in de oven en laat de puddinkjes in 20-30 minuten stevig worden.
Laat de puddinkjes afkoelen en zet ze 4 uur, maar liever de hele dag, afgedekt in de koelkast, anders vloeit de karamel niet goed uit.
Haal voorzichtig een glad mes langs de zijkant van de puddinkjes om ze los te maken en dompel de onderkant van de vormpjes in heet water.
Leg een bord op de puddinkjes en keer ze voorzichtig om.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij deze sinaasappelkaramel puddinkjes. De verfrissende fruitigheid van de wijn contrasteert mooi met de zoete en citrusachtige smaken van het dessert.
Calories: 275kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 7g | Vet: 9g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 24
Pruimentaart met Pistachenoten en Vanillekwark
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
rusttijd voor het deeg30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 200 g bloem + 2 eetlepels extra
- 50 g poedersuiker
- 100 g koude boter in kleine blokjes
- 2 eieren
- 750 g pruimen
- 50 g gepelde pistachenoten grof gehakt
- 2 eetlepels suiker
- 250 g vanillekwark
Zeef de bloem en poedersuiker boven een kom.
Voeg een theelepel zout, de boter en 1 ei toe.
Meng alles snel door elkaar en kneed het met koele handen tot een soepel deeg.
Je kunt het deeg ook in de keukenmachine mengen.
Voeg eventueel 1-2 eetlepels koud water toe.
Vorm het deeg tot een bal en laat deze een halfuur afgedekt in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Was de pruimen, halveer ze en verwijder de pitten.
Meng de gehakte pistachenoten in een kommetje met de suiker.
Meng het laatste ei door de vanillekwark.
Roer ten slotte 2 eetlepels bloem door het kwarkmengsel.
Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap, 4 cm groter dan de vorm.
Bekleed de taartvorm met het deeg en druk het deeg aan de rand goed aan.
Snijd het overtollige deeg langs de bovenrand weg.
Verdeel het kwarkmengsel over de bodem en leg hierin de pruimen met de snijkanten naar boven.
Strooi de pistachenootjes erover.
Schuif de taart een richel onder het midden in de oven en bak de taart in 40-45 minuten goudbruin en gaa
Serveer deze pruimentaart met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Muscat.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 24
Geroosterde Pruimen met Amandelspijs
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 8 verse pruimen
- Sap van ½ citroen
- 1 theelepel gemberpoeder
- 150 gram kant-en-klare amandelspijs
- 25 gram koude roomboter
- ½ liter vanilleroomijs
erwarm de oven voor op 200°C.
Halveer de pruimen en verwijder de pitten.
Leg de pruimen met de bolle kant naar beneden in een ovenschaal.
Besprenkel het snijvlak van de pruimen met citroensap en bestrooi met gemberpoeder.
Vorm 16 kleine balletjes van de amandelspijs en duw ze in de holtes van de pruimhelften.
Verdeel de boter in kleine vlokjes over de pruimen.
Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de pruimen ongeveer 15 minuten.
Haal het vanilleroomijs uit de vriezer en laat het iets zachter worden.
Verdeel de warme pruimen over vier borden.
Schep met een ijsboltang 4 bolletjes vanilleroomijs naast de pruimen.
- Je kunt dit gerecht ook bereiden met verse abrikozen, nectarines of perziken.
- Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een Moscato d'Asti past goed bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 24
Mediterraans Preitaartje met Mascarpone en Olijven
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 plakjes deeg voor hartige taart diepvries, ontdooid
- 1 dunne prei
- 100 g mascarpone
- 1 ei
- Kerriepoeder
- 50 g groene olijven zonder pit
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg elk deegplakje op een vormpje en druk het deeg voorzichtig aan.
Prik enkele gaatjes in het deeg en bak de vormpjes 10 minuten in het midden van de oven voor.
Halveer de prei, snijd in dunne ringen, was en droog.
Meng intussen de mascarpone met het ei, een mespunt kerriepoeder en zout en peper naar smaak.
Haal het deeg uit de oven.
Verdeel het mascarponemengsel over de vormpjes.
Druk de prei en olijven in het mascarponemengsel en besprenkel met olijfolie.
Bak de preitaartjes in het midden van de oven in circa 15 minuten gaar.
Voedingswaarden (per portie):
Wijnadvies:
Een frisse Italiaanse Pinot Grigio past uitstekend bij dit mediterrane preitaartje.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 24