Goudbruine Honingpastinaak

Goudbruine Honingpastinaak

Deze geroosterde pastinaak met een vleugje honing heeft een heerlijke knapperige buitenkant en een zachte, zoete binnenkant. Een perfect winters bijgerecht!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 180kcal
Author: Nog Zonder foto

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 L volle melk
  • 2 el heldere honing
  • 6 pastinaken
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de pastinaken in de lengte in vieren en verwijder de kern.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Verwarm de melk tot net onder het kookpunt.
  • Blancheer de pastinaakstukken 2-3 minuten in de melk en laat uitlekken.
  • Leg de pastinaken op een bakblik, strooi er peper en zout over en besprenkel met olie.
  • Rooster 25-30 minuten in de oven tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Giet de laatste minuten de honing over de pastinaak en schep om.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met geroosterde noten of een frisse yoghurtdip.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 15g

Soep van geroosterde pastinaak met groentechips

Soep van geroosterde pastinaak met groentechips

Een heerlijke, romige pastinaaksoep met een subtiele kruidige smaak, afgemaakt met knapperige groentechips voor een extra bite. Perfect voor een winterse dag!
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten, Zuivel
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Winter
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Nog Zonder foto

Equipment

Ingrediënten

Voor de soep:

  • 1,5 l bouillon
  • 1 kg pastinaak geschild en in grote stukken
  • 2 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook grof gesneden
  • 3 el honing
  • 3 takjes verse tijm
  • 450 ml room
  • 1 ui grof gesneden
  • 1-2 tl hete kerriepoeder
  • Zout en versgemalen peper

Voor de groentechips:

  • Olie om te frituren
  • ½ meiknolletje geschild
  • ½ pastinaak geschild
  • ½ rode biet geschild
  • ½ wortel geschild

Voor het serveren:

  • 250 ml room
  • Sap van ½ citroen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de pastinaak, ui, knoflook, tijm, honing en kerriepoeder in een bakblik.
  • Strooi er peper en zout over en besprenkel met olijfolie.
  • Rooster de groenten 25-30 minuten tot ze zacht en goudkleurig zijn.
  • Breng de bouillon aan de kook en voeg de room toe.
  • Voeg de geroosterde groenten toe en laat zachtjes sudderen.
  • Giet 250 ml bouillon in het bakblik, roer de restanten los en voeg toe aan de soep.
  • Pureer de soep en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm olie in een frituurpan tot 190°C.
  • Snij de groenten met een dunschiller in lange repen.
  • Frituur tot goudkleurig en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Klop de room tot zachte pieken en roer het citroensap erdoor.
  • Serveer de soep met een schepje room en groentechips.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra tijmblaadjes en een drizzle honing voor een verfijnde smaak.
Wijnadvies:
Een zachte, romige Chardonnay of een Viognier past perfect bij deze soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 11g

Hartige preitaart met gruyère

Hartige preitaart met gruyère

Een heerlijke hartige preitaart met een romige saus en gesmolten gruyère, perfect als lunch of diner.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 6
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eidooier
  • 1 glas melk
  • 1 eetlepel olie
  • 30 g boter
  • 50 g geraspte gruyère
  • 300 g bloem
  • 4 dikke preien
  • 150 g boter
  • Zout
  • Peper
  • ½ glas water

Instructies

  • Meng de bloem, boter in stukjes, zout en water en kneed tot een deeg.
  • Rol het deeg tweemaal uit en laat 30 minuten rusten.
  • Bekleed een taartvorm met het deeg en prik de bodem in met een vork.
  • Bak de bodem 20 minuten voor in de oven en laat afkoelen.
  • Was de preien, snijd het groen eraf en blancheer het witte deel 10 minuten in gezouten kokend water.
  • Laat de prei uitlekken en snijd in schijfjes.
  • Verwarm de boter met de olie in een pan en bak de prei zachtjes.
  • Haal de prei uit de pan en voeg een lepel bloem toe aan de boter.
  • Giet de melk erbij en breng al roerend aan de kook.
  • Haal van het vuur en meng de room, eidooier en peper erdoor.
  • Giet de helft van de saus over de taartbodem.
  • Verdeel de prei erover en bedek met de rest van de saus en geraspte kaas.
  • Bak 15 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en een lichte vinaigrette.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Côtes de Provence.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 9g | Vet: 24g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Lamsvlees op z’n Hongaars

Lamsvlees op z'n Hongaars

Mals lamsvlees met pittige paprika en een hartige ansjovisboter, perfect voor liefhebbers van de Hongaarse keuken.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Hongarije
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 zadelstuk lamsvlees ontbeend
  • 1 blik ansjovisfilets
  • 200 g boter
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el paprika
  • 1 el cognac
  • 12 kleine tomaten
  • 3 uien
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Instructies

  • Bestrijk het vlees met olie en paprika en leg het in een ovenschaal.
  • Braad 30 minuten op 180°C.
  • Stoof de uien en tomaten apart met een beetje olie.
  • Prak de ansjovis met knoflook en boter tot een pasta.
  • Smeer het lamsvlees in met de ansjovisboter en bak nog 10 minuten.
  • Schik de groenten op een schaal en houd warm.
  • Deglaceer de ovenschaal met cognac en een beetje water en laat inkoken tot een saus.
  • Serveer het vlees met de groenten en saus.

Notities

Serveertip:

Lekker met aardappelpuree of rijst.
Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals Saint-Emilion.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 50g | Vet: 40g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Kroon van Tomatenschuim

Kroon van Tomatenschuim

Een luchtig tomatenschuim met een frisse vinaigrette en gekookte eieren, een elegant en smaakvol voorgerecht.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,2 kg tomaten
  • 1 krop kropsla
  • 3 eieren
  • 4 el verse room
  • 1 tl gehakte peterselie
  • 2 el olie
  • Voor de vinaigrette:
  • 2 el olie
  • 1 tl azijn
  • Zout en peper

Instructies

  • Was de tomaten, droog ze en snijd ze in vieren.
  • Verwijder de zaadjes.
  • Verhit 2 el olie in een braadpan en laat de tomaten 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Plet de tomaten met een vork en haal ze door een zeef of mixer.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Splits 2 eieren en klop de dooiers met 2 el room.
  • Meng dit met de tomatenpuree.
  • Klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig door het mengsel.
  • Beboter een ronde bakvorm en giet het mengsel erin.
  • Bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 150°C.
  • Kook de resterende eieren 10 minuten hard en snijd ze in schijfjes.
  • Bereid de vinaigrette door olie, azijn, zout en peper te mengen.
  • Haal de tomatenschuim uit de vorm en garneer met gesneden sla en eieren.
  • Besprenkel met vinaigrette en bestrooi met gehakte peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer gekoeld voor een verfrissend voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge rosé, zoals Côtes de Provence.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Kool in Bladerdeeg

Kool in Bladerdeeg

Knapperig bladerdeeg gevuld met zachte kool, ui en gehakte eieren voor een verrassend hartig gerecht.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 witte kool of klein hart van groene kool
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • 500 g bladerdeeg
  • 60 g boter
  • 1 el olie
  • 1 kruidnagel
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Kook de eieren 10 minuten en hak ze fijn.
  • Snijd de kool in dunne reepjes en hak de ui fijn.
  • Verhit boter en olie en fruit de ui en kool 20-25 minuten.
  • Breng op smaak met peper en zout en meng de gehakte eieren erdoor.
  • Rol het bladerdeeg uit tot twee rechthoeken.
  • Verdeel de koolvulling over één plak, laat 1 cm van de randen vrij.
  • Bedek met de tweede plak bladerdeeg en druk de randen stevig aan.
  • Prik gaatjes in de bovenkant en bak 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  • Serveer lauw.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade met mosterddressing en wat geroosterde pitten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een lichte rode wijn als Gamay past uitstekend bij de zachte smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Quiche met Roquefort

Quiche met Roquefort

Een romige quiche met de intense smaak van Roquefort, perfect voor een smaakvolle maaltijd of lunch.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 300 g bloem
  • 200 g boter
  • 1 ei
  • 2 el melk
  • Snufje zout

Voor de vulling:

  • 4 eieren
  • 300 ml melk
  • 300 ml room
  • 150 g Roquefort
  • Peper

Instructies

  • Kneed bloem, boter, ei, melk en zout snel tot een deeg en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  • Rol uit en bekleed een ingevette taartvorm.
  • Prik gaatjes in het deeg en bak 10 minuten voor op 180°C.
  • Verkruimel de Roquefort over de bodem.
  • Klop eieren met melk, room en peper en giet over de kaas.
  • Bak 30 minuten in een middelmatig warme oven (180°C).
  • Laat 10 minuten afkoelen en serveer lauw.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade.
Wijnadvies:

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 30g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Kalfsgehaktbrood met Champignons

Kalfsgehaktbrood met Champignons

Een smeuïg kalfsgehaktbrood met champignons en spek, perfect gekruid en langzaam gegaard in de oven. Materialen:
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g kalfsgehakt
  • 500 g varkensgehakt
  • 200 g mager spek
  • 2 sneetjes brood
  • 1 kop melk
  • 2 eieren
  • 100 g champignons
  • 2 tijmbladeren
  • 1 laurierblad
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Week het brood in melk en meng met het kalfs- en varkensgehakt.
  • Snijd het spek en de champignons fijn en voeg toe.
  • Meng de eieren, kruiden, peper en zout door het gehakt.
  • Vorm een broodvorm en leg in een ingevette ovenschaal.
  • Bak 75 minuten op 200°C tot goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Lekker met gestoofde wortelen en aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een rode Bordeaux zoals Saint-Émilion past hier perfect bij.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 45g | Vet: 32g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Kabeljauwmoten op de Wijze van de Bakkerin

Kabeljauwmoten op de Wijze van de Bakkerin

Romige ovenschotel met kabeljauw, gekarameliseerde uien en aardappelen, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 moten kabeljauw 200 g per stuk
  • 1,5 kg aardappelen
  • 6 uien
  • 500 ml melk
  • 100 g boter
  • 2 el olie
  • 100 g geraspte kaas optioneel
  • Peper
  • Zout
  • Snufje nootmuskaat

Instructies

  • Snijd de uien fijn en fruit ze goudgeel in olie.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Meng aardappelschijfjes met zout, peper en nootmuskaat.
  • Vet een ovenschaal in en leg een laag aardappelen, gevolgd door uien en de kabeljauw.
  • Herhaal de lagen en eindig met aardappelen.
  • Giet de hete melk erover en verdeel klontjes boter over de bovenkant.
  • Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de aardappelen zacht zijn.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chianti past hier goed bij.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Gevulde Aubergines

Gevulde Aubergines

Heerlijke gevulde aubergines met champignons, ui en gehakt, gegratineerd tot een krokante korst.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • 2 uien
  • 250 g champignons
  • 250 g worsten- of hamvlees
  • 1 ei
  • 1 sneetje brood
  • 2 el melk
  • 60 g boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 bosje peterselie
  • 1 tl tijm
  • 2 el paneermeel
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Halveer de aubergines en bestrooi met zout.
  • Laat 30 minuten uitlekken en dep droog.
  • Haal het vruchtvlees eruit en hak fijn met ui en champignons.
  • Meng met geweekte broodkruim, gehakt, ei, tijm, peterselie, peper en zout.
  • Fruit het mengsel kort in olie en vul de aubergines.
  • Bestrooi met paneermeel en klontjes boter.
  • Bak 25 minuten op 200°C.

Notities

Wijnadvies:
Een droge rosé zoals Tavel past perfect bij dit gerecht.