Vanille Verjaardagstaart

Vanille Verjaardagstaart

Recept categorieën: Taart, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de taart:

  • 100 gram boter op kamertemperatuur
  • 100 gram suiker
  • 2 eieren
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Een snufje zout

Voor de topping/glazuur:

  • 125 ml slagroom
  • 100 gram witte chocolade of naar smaak
  • Verse bessen of vruchten naar keuze voor decoratie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een kleine ronde taartvorm (ongeveer 15-20 cm diameter) in en bekleed de bodem met bakpapier.
  • Klop de boter en suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop goed na elk ei.
  • Meng de bloem, bakpoeder en een snufje zout in een aparte kom.
  • Voeg het bloemmengsel geleidelijk toe aan het boter-suikermengsel en mix tot alles goed gecombineerd is.
  • Voeg het vanille-extract toe en meng nogmaals.
  • Giet het beslag in de voorbereide taartvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de taart gedurende 20-25 minuten of tot een tandenstoker er schoon uitkomt als je die in het midden steekt.
  • Laat de taart volledig afkoelen voordat je deze uit de vorm haalt.
  • Voor de topping/glazuur:
  • Verhit de slagroom in een pan tot net onder het kookpunt.
  • Haal van het vuur en voeg de witte chocolade toe.
  • Roer tot de chocolade volledig gesmolten en gemengd is.
  • Laat het glazuur enigszins afkoelen tot het iets dikker wordt, maar nog steeds vloeibaar genoeg is om over de taart te gieten.
  • Giet het glazuur over de bovenkant van de afgekoelde taart en laat het langs de zijkanten druipen voor een leuk effect.
  • Versier de taart met verse bessen of vruchten naar keuze.

Aardappel-Ansjovis Gratin

Aardappel-Ansjovis Gratin

Perfect bij geroosterde kip
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram vastkokende aardappels
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 blikje ansjovisfilet in olijfolie 50 gram
  • 750 gram uien in dunne ringen
  • 250 ml room
  • 100 gram geraspte Gruyèrekaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 165°C.
  • Schil de aardappels en snijd ze zo dun mogelijk (eventueel met een mandoline).
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en smelt hierin de helft van de ansjovis op laag vuur.
  • Voeg de uien toe en bak ze 7-8 minuten mee tot ze zacht zijn.
  • Breng de room op smaak met peper.
  • Vet een ovenschaal in en begin met het maken van laagjes: leg een laagje aardappels, dan een laagje uien en herhaal tot alles op is.
  • Giet de gekruide room er gelijkmatig overheen.
  • Bestrooi de gratin met de geraspte Gruyèrekaas en verdeel de overgebleven ansjovisjes erover.
  • Bak de gratin gedurende 55-60 minuten in de voorverwarmde oven tot deze goudbruin en gaar is.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 18g

Lekkerbekjes met rösti

Lekkerbekjes met rösti

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 zakken rösti aardappelkoekjes à 100 g
  • 2 schaaltjes lekkerbekjes gebakken à ca. 200 g
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 bakje rucolasla 30 g
  • 1 zak gemengde sla 200 g
  • 3 eetlepels slafris tuinkruiden sladressing, fles
  • 1 cup vissaus ravigotte 150 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Rösti wellen volgens gebruiksaanwijzing.
  • In oven lekkerbekjes verwarmen volgens gebruiksaanwijzing.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag olie verhitten.
  • Röstikoekjes bakken volgens gebruiksaanwijzing.
  • Rucola grof snijden.
  • Sla mengen met rucola en dressing.

Notities

Lekkerbekjes serveren met sla, röstikoekjes en ravigotesaus.

Lasagne met tomaten gehaktsaus

Lasagne met tomaten gehaktsaus

Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 schaaltje half-om-halfgehakt ca. 300 g
  • 1 fles tomatensaus sugocasa, 690 g
  • 500 ml halfvolle melk
  • 1 zakje besciamella bechamelsaus 1 pak à 2 zakjes à 50 g
  • 1 pak lasagnabladen 250 g
  • 100 g gemalen belegen kaas zakje à 150 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Snipper de uien en knoflook in kleine stukjes.
  • Zet een anti-aanbakpan op het vuur en laat die even warm worden.
  • Bak het gehakt bruin.
  • Doe dan de uien en de knoflook erbij en bak alles 5 minuten.
  • Schenk de tomatensaus erbij en roer alles goed door.
  • Strooi er peper en zout overheen.
  • Verwarm dan de melk en maak met de sausmix een bechamelsaus zoals dat op het pakje staat beschreven.
  • Als de bechamelsaus klaar is, giet je een klein laagje in de ovenschaal.
  • Daar leg je lasagnabladen op zodat alle saus bedekt is.
  • Op de lasagnabladen leg je een laagje tomaten-gehaktsaus.
  • Daar bovenop doe je weer drie laagjes, tot alles bijna op is.
  • Eindig met een laag lasagnabladen en een laag bechamelsaus.
  • Strooi er kaas overheen en laat de lasagne in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten gaar en mooi bruin worden.

Kippenragoût met dekseltje

Kippenragoût met dekseltje

snel te maken slank
Recept categorieën: Gevogelte, Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries pak à 10 plakjes
  • 2 eetlepel(s) boter of margarine
  • 1 bak wortelrauwkost 150 g
  • 1 blik kippenragoût 400 g
  • zout
  • peper
  • ½ ei M
  • 2 eetlepel(s) gemalen belegen kaas zakje à 150 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225°C of gasovenstand 5.
  • Bladerdeeg laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Wortelrauwkost al omscheppend ca. 4 minuten bakken.
  • Ragoût toevoegen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Ragoût in ovenschaaltjes scheppen.
  • Afdekken met bladerdeegplakjes.
  • In midden van bladerdeeg opening maken.
  • Ei loskloppen.
  • Bladerdeeg bestrijken met ei en bestrooien met kaas.
  • Schaaltjes in midden van oven ca. 10 minuten bakken.

Kruidige amandelmuffins

Kruidige amandelmuffins

Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak mix voor muffins 300 g
  • 125 g boter of margarine
  • 3 eieren M
  • 2 eetlepel(s) koekkruiden doosje à 22 g
  • 2 zakjes amandelschaafsel à 45 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Volgens gebruiksaanwijzing muffinbeslag maken met boter, eieren en koekkruiden.
  • Amandelschaafsel door beslag scheppen.
  • Beslag over 12 vormpjes (uit pak) verdelen.
  • Muffins in oven in ca. 25 minuten gaar bakken.
  • Lekker met kop cappuccino of warme chocolademelk.
  • Resterende muffins na afkoelen bewaren in afgesloten trommel.

Aubergine Kaviaar

Aubergine Kaviaar

Natuurlijk is dit geen echte kaviaar, maar wél een heerlijk vegetarisch voorgerecht gemaakt van aubergines
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel azijn
  • ½ bosje verse koriander fijngehakt
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  • Prik gaatjes rondom in de aubergines en rooster ze 20-30 minuten op een bakplaat tot het vel begint te rimpelen.
  • Draai ze af en toe om tijdens het roosteren.
  • Snijd de aubergines in de lengte open en schep het zachte vruchtvlees eruit met een lepel.
  • Doe het vruchtvlees in een keukenmachine en voeg de knoflook, olijfolie, azijn, fijngehakte koriander, zout en peper toe.
  • Mix alles tot een dikke massa ontstaat.
  • Voeg geleidelijk olijfolie toe tot het een romige consistentie heeft.
  • Proef en voeg indien nodig extra zout en/of peper toe.
  • Garneer de "kaviaar" eventueel met ontpitte zwarte olijven en een blaadje koriander.

Serveertips:

  • Serveer de auberginekaviaar met Marokkaans of Turks brood.

Notities

Deze smakelijke vegetarische spread gemaakt van aubergines is een heerlijk voorgerecht om te serveren met knapperig brood.

Gegratineerde tomatenpuree schotel met kip

Gegratineerde tomatenpuree schotel met kip

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Ovenschotel
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 3 lente-uitjes
  • 35 g boter
  • 4 enkele kipfilets
  • 1 blik tomatenblokjes gepelde ca. 400 g
  • ½ eetlepel(s) Italiaanse kruiden
  • 1 kg aardappels kruimige
  • wat melk warme
  • zout
  • nootmuskaat
  • Klontje boter voor invetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 250ºc enn vet een ovenschaal in.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn, snijd de schoongemaakte uitjes in ringetjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de kipfilets aan alle kanten bruin, bestrooi de filets met zout en peper en bak ze zachtjes in nog ca. 6 minuten gaar.
  • Leg de filets in de ovenschaal.
  • Bak de ui en de knoflook in het achtergebleven bakvet zachtjes gaar en roer de uiringetjes, de tomaat met het vocht en de Italiaanse kruiden erdoor, schep het tomatenmengsel rondom en over de kipfilets.
  • Schil en was de aardappels, snijd ze in blokjes, kook ze gaar, stamp ze fijn, voeg melk, zout en peper toe en pureer ze glad.
  • Voeg een klontje boter toe.
  • Dek het gerecht af en bak de schotel in ca. 30 minuten goudbruin.

Notities

Lekker met sperziebonen.

Kipfilet in olijfolie met kokosschuim

Kipfilet in olijfolie met kokosschuim

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kipfilets ca. 300 g
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 3 takjes tijm in stukjes
  • 1 fles olijfolie 500 ml
  • 4 trostomaten ontveld en zonder zaadjes
  • 1 zakje waterkers biologisch
  • 2 eetlepel(s) basilicum verse fijngesneden
  • 2 eetlepel(s) koriander verse fijngesneden
  • 1-2 eetlepel(s) witte balsamicoazijn
  • 150 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 pak lasagnevellen verse
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 zakje little gem sla, 2 stuks
  • 1-½ eetlepel(s) gembersiroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 75 °C.
  • Bestrooi de kipfilets royaal met zout.
  • Leg ze met de teentjes knoflook en de tijm in een pan.
  • Schenk olijfolie op de kip zodat deze net onderstaat.
  • Steek de thermometer in het dikke deel van het vlees.
  • Laat de kip op een niet al te hoog vuur zo gaar worden dat de kerntemperatuur 60 °C is.
  • Zet de pan in de oven.
  • Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in een zeef.
  • Vul de holletjes van een eierdoos met rookmot.
  • Steek dit aan en zet dit in een vrij diepe pan.
  • Wacht tot de rookmot smeult.
  • Hang de zeef met tomaat in de pan en leg het deksel erop.
  • Rook de tomaat 3 minuten.
  • Neem de zeef uit de pan en doof de rookmot met water.
  • Meng voor de antiboise de tomaat met het basilicum, de koriander en naar smaak azijn, 50 ml kippenbouillon, peper, zout en olie waarin de kip is gegaard.
  • Steek rondjes uit de lasagnevellen en kook ze volgens aanwijzing op de verpakking.
  • Verwarm de kokosmelk met 100 ml bouillon.
  • Laat het beslist niet koken!
  • Bak de kipfilets in een scheutje olie bruin en bestrooi ze met grove zwarte peper en zout.
  • Halveer de little gems en bak ze heel even in een beetje olie.
  • Schenk de gembersiroop erover en laat dit even karameliseren.
  • Breng op smaak met balsamicoazijn en zout.
  • Schep een mooi randje van de antiboise op het bord.
  • Snijd de kipfilets in plakken en leg in het midden.
  • Leg een halve little gem op het bord.
  • Garneer met waterkers.
  • Schep de rest van de waterkers door de rest van de antiboise en verdeel ze met de lasagne over vier schaaltjes.
  • Klop de kokosmelk met de staafmixer schuimig en schep dit over de borden en schaaltjes.

Gegratineerde snoek

Gegratineerde snoek

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • peterselie
  • zout
  • 750 gram snoek schoongemaakt
  • 2 de water
  • 60 gram boter
  • 1 citroen
  • scheutje azijn
  • 3 dl blanke roux
  • 4 tomaten
  • 50 gram geraspte oude kaas

Instructies

  • Leg de met zout ingewreven vis in een pan met water en azijn en de boter.
  • Snijd de citroen in plakjes en leg die op de vis.
  • Sluit de pan en stoof de vis in 15 minuten gaar op een laag vuur.
  • Maak de roux met een gedeelte van het stoofvocht.
  • Was de tomaten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Roer de stukjes tomaat, de kaas en wat gewassen en kleingesneden peterselie door de saus.
  • Leg de vis in een vuurvaste schotel, bedek hem met de saus en zet de schotel 10 minuten op 220°c, boven in de oven.

Notities

Serveer er gebakken krieltjes bij.