Pastinaakgratin met Aardappel en Kaas
Deze hartige pastinaakgratin combineert de zoete, aardse smaak van pastinaak met romige aardappelen en gesmolten kaas voor een heerlijk comfortfoodgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 350 g aardappelen
- 75 g boter
- 50 g geraspte kaas
- 200 g uien
- 1 el fijngehakte peterselie
- 500 g pastinaken
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Schrap en was de pastinaken en verwijder de uiteinden.
Schil en was de aardappelen.
Snijd de uien, pastinaken en aardappelen in dunne schijven.
Vet een ovenschaal in en leg de schijven afwisselend plat in de schaal.
Snijd de boter in klontjes en verdeel over de groenten.
Breng op smaak met zout, peper en fijngehakte peterselie.
Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats in de oven.
Stoof het geheel in ca.
50 minuten gaar.
Verwijder de folie, strooi de geraspte kaas over de schotel.
Zet de schaal terug in de oven en gratineer gedurende 5 minuten tot de kaas goudbruin is.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade en een stukje knapperig brood.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Pinot Noir.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal
Piemontese Schotel
Een romige aardappelschotel met uien, room en verse Parmezaanse kaas, perfect voor koude dagen.
Servings: 6
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg aardappelen
- 1 kg uien
- 100 g boter
- 750 ml melk
- 250 ml room
- 100 g geraspte Parmezaan
- Peper zout en muskaat
Snijd de uien fijn en smoor ze in de helft van de boter.
Was de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Meng in een kom de room, Parmezaan, peper, zout en muskaat.
Leg afwisselend lagen aardappelen en uien in een ovenschaal.
Giet de melk erbij tot de bovenste laag net onder staat.
Verdeel de rest van de boter in klontjes erover.
Bak 2 uur in een voorverwarmde oven op 170°C tot de bovenkant goudbruin is.
Serveertip:
Serveer met een groene salade en knapperig brood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn of droge witte wijn.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal
Pannenkoeken met Ham en Champignons
Heerlijke hartige pannenkoeken gevuld met romige champignons en ham, gegratineerd met gruyère kaas.
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- Voor het deeg:
- 200 g meel
- 50 g boter
- 2 eieren
- 3 dl melk
- 1 snufje zout
- Voor het garnituur:
- 250 g ham
- 250 g champignons
- 2 sjalotten
- 50 g meel
- 50 g boter
- 500 ml melk
- 50 g geraspte gruyère kaas
- Peper en zout
Giet het meel in een mengkom en maak een kuiltje.
Breek de eieren hierin en voeg de gesmolten boter en zout toe.
Meng geleidelijk met de koude melk tot een vloeibaar beslag.
Laat 1 uur rusten.
Pel en snipper de sjalotten.
Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de sjalotten zacht.
Voeg de in blokjes gesneden champignons toe en stoof tot het vocht verdampt is.
Smelt de rest van de boter in een pan en voeg het meel toe.
Giet de melk erbij en roer tot een gladde saus.
Voeg de champignons en in blokjes gesneden ham toe.
Bak de pannenkoeken en vul ze met het mengsel.
Rol ze op en leg ze in een ovenschaal.
Bestrooi met geraspte gruyère en gratineer 5 minuten in de oven.
Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal
Kuikentjes met Dragon
Sappige kuikentjes gevuld met een romige dragon-kaasvulling, perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 6 kuikentjes
- 3 kleine Zwitserse kaasjes
- 100 g boter
- 6 el slagroom
- 2 takjes dragon
- Peper en zout
Verwarm de oven voor op 180°C.
Meng in een kom de kaasjes met geplette dragon, peper en zout.
Vul de kuikentjes met dit mengsel en leg ze in een ingevette ovenschaal.
Bak 25 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn.
Voeg vlak voor het serveren de slagroom en extra dragon t
Serveertip:
Lekker met luciferfrietjes of gebakken aardappelen.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Chiroubles.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 42g | Vet: 32g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal
Cardoen à la Milanaise
Een heerlijk Italiaans bijgerecht met zachte kardoen, gegratineerd met boter en kaas voor een rijke, romige smaak.
Bereidingstijd1 uur uur 10 minuten min
Servings: 6
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote kardoen of 2 middelgrote
- 100 g boter
- 60 g geraspte kaas
- 1 el bloem
- 2 snufjes gehakte peterselie
- ½ citroen
- Peper
- Zout
Was de kardoen en verwijder de bladeren, zodat alleen de stelen overblijven.
Snijd in stukken en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen.
Breng 2-3 liter gezouten water aan de kook, voeg bloem toe en kook de kardoen 60 minuten tot zacht.
Laat uitlekken en snijd in lange repen.
Smelt de helft van de boter en giet in een ovenschaal.
Schik de kardoen, bestrooi met kaas en peper en verdeel de rest van de boter erover.
Gratineer 10 minuten in een hete oven op 200°C.
Bestrooi met gehakte peterselie en serveer warm.
Serveertip:
Heerlijk als bijgerecht bij gegrild vlees of gevogelte.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio past goed bij dit gerecht.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal
Kabeljauwmoten op de Wijze van de Bakkerin
Romige ovenschotel met kabeljauw, gekarameliseerde uien en aardappelen, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Servings: 6
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 6 moten kabeljauw 200 g per stuk
- 1,5 kg aardappelen
- 6 uien
- 500 ml melk
- 100 g boter
- 2 el olie
- 100 g geraspte kaas optioneel
- Peper
- Zout
- Snufje nootmuskaat
Snijd de uien fijn en fruit ze goudgeel in olie.
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
Meng aardappelschijfjes met zout, peper en nootmuskaat.
Vet een ovenschaal in en leg een laag aardappelen, gevolgd door uien en de kabeljauw.
Herhaal de lagen en eindig met aardappelen.
Giet de hete melk erover en verdeel klontjes boter over de bovenkant.
Bak 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C tot de aardappelen zacht zijn.
Serveertip:
Lekker met een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chianti past hier goed bij.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal
Gevulde Aubergines
Heerlijke gevulde aubergines met champignons, ui en gehakt, gegratineerd tot een krokante korst.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
- 3 aubergines
- 2 uien
- 250 g champignons
- 250 g worsten- of hamvlees
- 1 ei
- 1 sneetje brood
- 2 el melk
- 60 g boter
- 1 el olijfolie
- 1 bosje peterselie
- 1 tl tijm
- 2 el paneermeel
- Peper
- Zout
Halveer de aubergines en bestrooi met zout.
Laat 30 minuten uitlekken en dep droog.
Haal het vruchtvlees eruit en hak fijn met ui en champignons.
Meng met geweekte broodkruim, gehakt, ei, tijm, peterselie, peper en zout.
Fruit het mengsel kort in olie en vul de aubergines.
Bestrooi met paneermeel en klontjes boter.
Bak 25 minuten op 200°C.
Wijnadvies:
Een droge rosé zoals Tavel past perfect bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal
Gegratineerde Mosselen
Mosselen in een romige saus met champignons en kaas, gegratineerd tot een krokant en goudbruin korstje.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Was en schrob de mosselen en verwijder baarden.
Kook ze op hoog vuur in een pan met witte wijn, citroensap, een kopje water, gehakte ui en selderij.
Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze in een beetje kooknat.
Zeef de rest van het kooknat en bewaar 300 ml.
Fruit de fijngesneden sjalotten in 50 g boter en voeg de gehakte champignons toe.
Laat sudderen tot de champignons hun vocht loslaten.
Bestrooi met bloem en roer goed door.
Voeg het gezeefde kooknat toe en roer tot een dikke saus ontstaat.
Voeg room toe en breng op smaak met peper en zout.
Meng de mosselen door de saus en giet in een ovenschaal.
Bestrooi met geraspte kaas en paneermeel, verdeel klontjes boter en gratineer 10 minuten in een hete oven op 220°C.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Dezelfde droge witte wijn die voor de bereiding is gebruikt, zoals Muscadet of Gros-Plant.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal
Dorade uit de Oven met Tomaten en Witte Wijn
Een smaakvolle ovenschotel met dorade, witte wijn en tomaten, heerlijk sappig en perfect gegaard.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrijk de dorade met boter en maak kleine inkepingen om dunne plakjes knoflook in te steken.
Bestrooi met peper en zout en leg in een ingevette ovenschaal.
Schil de tomaten (kort dompelen in kokend water en pellen), snijd ze in plakken en snijd de uien in ringen.
Plaats de uien en tomaten rondom de dorade in de ovenschaal.
Voeg de witte wijn toe en verdeel de rest van de boter in kleine klontjes over de vis.
Bak de dorade 15 minuten op hoog vuur en bedruip af en toe met de bakjus.
Laat nog 20 minuten verder garen op een lagere temperatuur.
Haal voorzichtig uit de ovenschaal en leg op een serveerschaal.
Garneer met tomatenschijfjes en giet de saus over de vis.
Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade en geroosterde aardappelen.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Chablis of Sancerre past perfect bij deze ovenschotel.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 36g | Vet: 18g | Zout: 1.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal
Rijsttaart met Kaneel en Makarons
Een heerlijke rijsttaart met een luchtige rijstvulling, kaneel, en een krokante korst, versierd met amandelen en een roomlaag. Perfect voor een feestelijk dessert.
(plus rijst- en baktijd)1 uur uur
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Vorm (30 cm diameter)
Spaan
Voor het deeg:
- 300 g bloem
- 30 g suiker
- 15 g bakkersgist
- 1 dl melk
- 1 ei
- 75 g boter
- 2 snuifjes zout
Voor de versiering:
- 150 g rijst
- 1 liter melk
- 2 snuifjes kaneel
- 100 g suiker
- 3 eierdooiers
- 1 el rijstroom
- 4 eiwitten
- 2 makarons met amandelen
- 2 snuifjes zout
Om goudgeel te bakken:
- 2 makarons met amandelen
- 1 klein ei
- 1 el room
- 15 g fijne suiker
- Boter
- Bloem voor de vorm
Bereid het gerezen deeg: zeef de bloem.
Maak een putje in het midden en leg daarin de in lauwe melk opgeloste gist, suiker, zout, het geklopte ei en de in stukjes verdeelde boter.
Meng alles en verwerk onder de bloem.
Kneed tot een soepel deeg en laat het op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
Leg de rijst 5 minuten in kokend water (gezouten), laat uitdruipen en doe het in kokende melk.
Laat 25 minuten op zeer laag vuur staan zonder te roeren.
Voeg het aardappelmeel of rijstroom toe, opgelost in een beetje water.
Neem van het vuur en voeg de 3 eierdooiers, suiker, zout en kaneel toe.
Voeg daarna de 2 geplette makarons toe.
Laat afkoelen.
Meng er de stijfgeklopte eiwitten door.
Geef het deeg een dikte van 4 mm en leg het in een ingevette en bebloemde taartvorm (30 cm diameter).
Prik met een vork in het deeg en versier met de rijst.
Strijk het bovendeel mooi glad.
Meng de 2 makarons met het klein geklopte ei, de room en 15 g suiker.
Verspreid dit mengsel met een spaan over de rijst.
Plaats de taart 15 minuten in een zeer warme oven, draai dan het vuur lager (middelmatige oven) en laat het gebak nog 15-20 minuten bakken.
Laat afkoelen voordat je de taart uit de vorm haalt.
Serveertip:
Serveer de rijsttaart met een beetje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Bij deze rijsttaart past een lichte, zoete witte wijn zoals een Gewürztraminer, die goed samengaat met de kaneel en amandelen.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal