Vegetarische Ovenschotel met Quorn en Courgette

Vegetarische Ovenschotel met Quorn en Courgette

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 175 g fijngehakte quorn
  • 4 eetlepels olie
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 courgette in plakjes
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels gedroogde oregano
  • 10 sneetjes wit-casinobrood
  • 150 g geraspte belegen kaas
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak in een braadpan het fijngehakte quorn in de helft van de olie gedurende 3 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes toe aan de quorn en laat de saus 5 minuten sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak hierin de plakjes courgette gedurende 3 minuten.
  • Voeg de fijngehakte knoflook en gedroogde oregano toe aan de courgette en bak nog 1 minuut mee.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak in een ovenschaal laagjes van achtereenvolgens sneetjes brood, courgette en de quorn-tomatensaus, en eindig met een laagje brood.
  • Verdeel de geraspte kaas over de ovenschotel en zet de schaal in het midden van de oven.
  • Bak de ovenschotel in ca.
  • 30 minuten gaar en goudbruin.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 20g | Sugar: 5g

Romige Bieten Gehaktschotel

Romige Bieten Gehaktschotel

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 500 g gekookte bietjes
  • 75 g roomboter
  • 2 uien gesnipperd
  • ½ eetlepel gedroogde tijm
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 150 ml melk
  • 2 druppels scherpe mosterd
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken, was ze en kook ze gaar in ongeveer 20 minuten.
  • Snijd de gekookte bietjes in plakken.
  • Verhit in een hapjespan 25 g boter en bak de ui zachtjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de plakjes biet en gedroogde tijm toe aan de pan.
  • Stoof het geheel afgedekt nog 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bak in een andere hapjespan het gehakt in 5 minuten rul.
  • Schep overtollig vet weg en bestrooi het gehakt met zout en peper.
  • Giet de aardappels af, laat ze even uitdampen en stamp ze tot puree.
  • Meng de melk, mosterd, 50 g boter, zout en peper door de puree.
  • Leg de plakjes biet in een ingevette ovenschaal, verdeel het gehakt erover en bedek het geheel met de aardappelpuree.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak het gerecht gedurende 25-30 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 35g | Sugar: 5g

Geroosterd Gehakt met Broccoli en Aardappelschotel

Geroosterd Gehakt met Broccoli en Aardappelschotel

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd43 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g half-om-half gehakt
  • 1 ei
  • 175 g geraspte belegen kaas
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 800 g vastkokende aardappels in grove stukken
  • 600 g broccoliroosjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 rode uien in blokjes
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng het gehakt met het ei, de helft van de geraspte kaas, zout en peper naar smaak.
  • Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig in een ovenschaal.
  • Schep de tomatenblokjes over het gehakt en bestrooi met de resterende kaas.
  • Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak gedurende 25 minuten.
  • Kook de aardappels in een pan met water gaar in 15-20 minuten.
  • Laat ze daarna uitlekken in een vergiet.
  • Kook de broccoliroosjes in gezouten water gedurende 5 minuten.
  • Spoel ze af onder koud water en laat ze uitlekken.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok of grote koekenpan en bak de rode uien tot ze lichtbruin kleuren.
  • Voeg de knoflook en broccoli toe en bak nog eens 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de geroosterde gehaktschotel met de gebakken broccoli en aardappels.
  • Besprenkel de aardappels voor het serveren met olijfolie en eventueel wat zeezout

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Merlot of Shiraz past goed bij dit gerecht.

Mexicaanse Tortilla Ovenschotel

Mexicaanse Tortilla Ovenschotel

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd48 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngesneden
  • 6 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 250 ml kruidenbouillon van tablet
  • 1 courgette in blokjes
  • 1 gele paprika in blokjes
  • 1 blik rode kidneybonen 400 g
  • 8 bloemtortilla's
  • 150 g belegen kaas geraspt
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Verwarm de helft van de ui en knoflook in 2 eetlepels olie met de helft van de chilipoeder in een pan op laag vuur en fruit ze aan.
  • Voeg de tomatenblokjes met vocht toe en bak kort mee.
  • Schenk de helft van de bouillon erbij en laat het geheel 20 minuten op laag vuur sudderen.
  • Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olie en bak hierin de courgette en paprika 3-4 minuten zachtjes met zout en peper.
  • Haal het groentemengsel uit de pan en bewaar het.
  • Fruit de rest van de ui, knoflook en chilipoeder zachtjes in de overgebleven olie.
  • Voeg de bonen met vocht toe en bak 4-5 minuten.
  • Stamp het bonenmengsel tot een grove puree en voeg de rest van de bouillon toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrijk de tortilla's met de tomatensaus en schep in het midden een streep bonenpuree.
  • Verdeel de courgette, paprika en een beetje kaas erover.
  • Rol de tortilla's op en leg ze in een ovenschaal.
  • Schenk de rest van de tomatensaus erover en verdeel daarna de crème fraîche en rest van de kaas erover.
  • Verwarm de oven voor op 200°C en bak de ovenschotel gedurende 30 minuten, tot hij goudbruin is.

Notities

Serveer deze Mexicaanse tortilla ovenschotel met een verfrissende groene salade en een schijfje limoen voor een extra smaakdimensie.

Wijnadvies:

Een lichte en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Zomerse Kabeljauw met Tomatensaus en Pesto Pasta

Zomerse Kabeljauw met Tomatensaus en Pesto Pasta

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sjalot fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 30 g verse peterselie fijngehakt
  • 15 g verse basilicum fijngehakt
  • 250 g cherrytomaten in kwarten gesneden
  • 4 kleine kabeljauwhaasjes of 2 grote ca. 500 g
  • 2 blikken gepelde tomaten op tomatensap à 400 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 g zwarte olijven
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 100 ml droge witte wijn
  • 250 g verse tagliatelle of fettuccine pasta
  • 100 g pittige kaas bijv. grana padano, geraspt
  • 1 bakje verse groene pesto 100 g

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en fruit de sjalot en de helft van de knoflook gedurende 2 minuten.
  • Pureer de gepelde tomaten met sap in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde saus.
  • Voeg de gepureerde tomaten met basilicum toe aan de hapjespan en laat het geheel 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Verhit intussen in een koekenpan de resterende olie en fruit de rest van de knoflook gedurende 1 minuut.
  • Bestrooi de kabeljauwhaasjes met zout en peper, bak ze 2 minuten per kant in de koekenpan.
  • Voeg de cherrytomaten, olijven en kappertjes toe aan de koekenpan en bak ze 2 minuten mee.
  • Leg de gebakken vis in een ovenschaal en bestrooi met peterselie en oregano.
  • Schenk de witte wijn bij de tomaten in de pan en laat even inkoken.
  • Schep het tomaat-olijvenmengsel naast en over de vis in de ovenschaal.
  • Kook de pasta in ruim water met zout iets korter dan de gebruiksaanwijzing aangeeft, zodat de pasta nog net niet beetgaar is.
  • Giet af en meng door de saus.
  • Verdeel de pasta met saus over vier ovenschaaltjes bekleed met aluminiumfolie.
  • Bestrooi de pasta met geraspte kaas en verdeel de pesto erover.
  • Vouw de folie dicht en zet de schaaltjes in de oven.
  • Verwarm gedurende 7 minuten.
  • Verdeel de vis met groenten en jus over vier warme borden.
  • Serveer de pasta apart en garneer eventueel met zeekraal.

Notities

Wijnadvies:

Een droge Italiaanse witte wijn zoals Vermentino di Sardegna vormt een uitstekende combinatie met dit gerecht. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen goed samengaan met de tomatensaus en de basilicum, terwijl de complexiteit ervan de vis en de pittige kaas mooi aanvult.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Romige Groentelasagne

Romige Groentelasagne

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 venkelknollen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 400 g winterpeen in dunne plakjes
  • 250 g sperziebonen schoongemaakt
  • 2 rode uien in ringen
  • 2 takjes rozemarijn naaldjes grofgehakt
  • 1 blikje ansjovisfilets
  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 1 pak koelverse lasagnavellen 250 g
  • 300 g geraspte belegen kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Halveer de venkel in de lengte en snijd deze in dunne plakjes.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een wok en roerbak de venkel, winterpeen, sperziebonen, ui en rozemarijn gedurende 3-4 minuten.
  • Voeg een scheutje water toe en laat de groenten nog 5 minuten gaar worden.
  • Giet de ansjovis af boven een steelpan en verwarm de olie.
  • Hak de ansjovis fijn en laat deze al roerend smelten in de warme olie.
  • Voeg de slagroom en melk toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes koken.
  • Strijk enkele lepels van de dunne roomsaus uit over de bodem van een ingevette ovenschaal.
  • Leg twee lasagnavellen erop.
  • Verdeel een kwart van de groenten, enkele lepels roomsaus en 50 g kaas erover.
  • Herhaal deze volgorde nog drie keer.
  • Verdeel over de laatste laag van groenten en roomsaus 100 g kaas.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven gedurende 20-25 minuten, tot hij gaar is.
  • Haal de lasagne uit de oven en laat hem 5-10 minuten staan zodat hij stevig wordt.

Notities

Wijnadvies:

Een medium-bodied rode wijn, zoals een Merlot, past goed bij deze romige groentelasagne.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 18g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Gegratineerde Koolvis Groenteschotel

Gegratineerde Koolvis Groenteschotel

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vis
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels
  • 1 grote courgette
  • 400 g koolvisfilet 4 x 100 g, diepvries
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 500 ml visbouillon van tablet
  • 150 g geraspte kaas
  • 4 tomaten in plakken

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Boen de aardappels schoon en snijd ze in plakken.
  • Kook de aardappels in 5 minuten beetgaar en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de courgette en de koolvisfilet in plakken.
  • Smelt de boter in een sauspan, roer de bloem erdoor en bak dit mengsel ongeveer 1 minuut zachtjes.
  • Voeg geleidelijk de visbouillon toe terwijl je blijft roeren, totdat de saus gebonden is.
  • Laat de helft van de kaas smelten in de saus en breng op smaak met zout en peper.
  • Strijk een beetje saus uit over de bodem van een ovenschaal.
  • Maak in de ovenschaal twee lagen door afwisselend aardappel, courgette, vis, tomaat en saus te leggen.
  • Strooi de resterende kaas over de schotel.
  • Bak het gerecht in het midden van de oven gedurende ongeveer 25 minuten, tot het goudbruin en gaar is.

Notities

Serveer deze gegratineerde koolvis groenteschotel met een frisse salade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht en brengt de smaken mooi in balans.

Romige Knolselderij-Aardappelgratin

Romige Knolselderij-Aardappelgratin

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 35 g bloem
  • 50 g boter gesmolten en warm
  • 500 ml volle melk
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 knolselderij geschild en in vieren gesneden
  • 750 g vastkokende aardappels geschild

Instructies

  • Voeg al roerend de bloem bij de gesmolten boter en laat 1-2 minuten op laag vuur koken.
  • Schenk al roerend de melk erbij (schenk een nieuwe scheut er pas bij als de vorige is opgenomen).
  • Breng op smaak met de mosterd, zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schaaf de knolselderij en aardappels met een dunschiller in plakjes.
  • Doe ze in een ovenschaal, schep ze om met zout en peper en verdeel de mosterdsaus erover.
  • Laat de gratin in 35 minuten gaar worden.

Notities

Bewaartip:

Je kunt de gratin van tevoren klaarmaken. Laat de gratin gaar worden in de oven, laat hem afkoelen en bewaar 'm tot gebruik (maximaal 24 uur) afgedekt op een koele plaats. Verwarm de gratin vervolgens 6 minuten op vol vermogen in de magnetron of 20 minuten in een voorverwarmde oven van 175 °C.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Gris past goed bij deze romige knolselderij-aardappelgratin en kan de rijke smaken mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gebraden Kipfilet met Gemarineerde Groenten uit de Oven

Gebraden Kipfilet met Gemarineerde Groenten uit de Oven

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Noten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 530kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g kipfilet
  • 450 g spruitjes diepvries
  • 900 g aardappelpartjes met schil diepvries
  • 4 teentjes knoflook in de schil
  • 50 g gepelde walnoten
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Wrijf de kipfilets naar smaak in met zout en peper en leg ze in het midden van een ingevette ovenschaal.
  • Meng in een grote kom de spruitjes, aardappelpartjes, ongeschilde knoflook en walnoten met de gedroogde tijm, olijfolie en zout en peper naar smaak.
  • Schep de groenten rondom de kipfilets in de ovenschaal.
  • Laat de kipfilets met de groenten in het midden van de oven in 30 minuten gaar worden.

Notities

  • Door knoflook in de schil te laten garen, wordt hij lekker zacht en mildzoet van smaak. Je kunt de teentjes op je bord uitknijpen, de schil eet je niet.

 

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht. De volle smaak van de wijn vormt een mooie aanvulling op de gebraden kip en de geroosterde groenten.

Nutrition

Calories: 530kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Gourmet Kipfilet Gevuld met Rivierkreeftjes

Gourmet Kipfilet Gevuld met Rivierkreeftjes

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 25 blaadjes wilde spinazie
  • 1 stengel bleekselderij in blokjes gesneden
  • 4 kipfilets
  • 100 g rivierkreeftjes
  • 150 g rijst
  • 75 g koude boter
  • 1 pot visfond 380 ml
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Blancheer de spinazie en de bleekselderij kort in kokend water met zout, spoel af met koud water en dep droog.
  • Leg de kipfilets tussen plasticfolie en sla ze plat met een vleeshamer.
  • Bestrooi de kipfilets met zout en peper en beleg ze met de spinazie en rivierkreeftjes.
  • Rol de kipfilets strak op en verpak ze in plasticfolie.
  • Laat ze 15 minuten rusten.
  • Kook de rijst volgens de instructies op de verpakking.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Haal de kiprolletjes uit de folie.
  • Verhit 50 g boter in een ovenbestendige pan tot het lichtbruin is.
  • Bak de kiprolletjes rondom goudbruin.
  • Zet de pan met deksel in de oven en laat de kipfilets ongeveer 8 minuten gaar worden.
  • Haal de kiprolletjes uit de pan en houd ze warm.
  • Zet de pan op hoog vuur, voeg een scheutje water toe en roer de aanbaksels los.
  • Voeg de visfond toe en laat op hoog vuur inkoken tot ongeveer 200 ml.
  • Snijd de resterende koude boter in blokjes en klop deze met een garde geleidelijk door de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Meng de gekookte rijst met de blokjes bleekselderij.
  • Snijd de kiprolletjes schuin in plakken en verdeel ze over vier borden.
  • Schep de rijst ernaast en giet de saus over en naast de kipfilets.

Notities

Wijnadvies:

Deze luxe kipfilet gevuld met rivierkreeftjes vraagt om een elegante witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g