Geroosterde Ananas met Chocolade Lava Cakejes

Geroosterde Ananas met Chocolade Lava Cakejes

Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 vanillestokjes
  • 150 g suiker
  • 1 ananas
  • 12 kruidnagels
  • 200 g roomboter
  • 75 g honing
  • 125 ml slagroom
  • 3 eetlepels balsamicoazijn
  • 100 g extra bittere chocolade in stukjes
  • 2 eieren
  • 50 g bloem

Instructies

  • Snijd een vanillestokje open, schraap het merg eruit en meng het met de helft van de suiker.
  • Snijd de onder- en bovenkant van de ananas af.
  • Verwijder de schil en snijd de pitjes weg.
  • Halveer de overige 2 vanillestokjes in de lengte.
  • Maak met een satéstokje 4 diepe inkepingen in de ananas en steek in elke inkeping een halve vanillestokje en enkele kruidnagels.
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Braad de ananas aan in 50 g boter in een pan en haal hem uit de pan.
  • Roer honing en 50 g suiker door het bakvet en laat oplossen.
  • Voeg de slagroom toe en roer goed door.
  • Leg de ananas met het honingmengsel in een ovenschaal en braad gedurende 1 uur in het midden van de oven, waarbij je hem elk kwartier een kwartslag draait.
  • Haal de ovenschaal uit de oven, voeg de azijn toe aan het braadvocht en laat de ananas afkoelen.
  • Bewaar de afgekoelde ananas met braadvocht minimaal 24 uur in de koelkast, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.
  • Breng een laag water aan de kook in een grote pan.
  • Smelt de chocolade samen met 100 g boter au bain-marie in een kom boven de pan met kokend water.
  • Klop in een andere kom de eieren met 50 g suiker los.
  • Verdeel de resterende suiker over de espressokopjes en bedek de binnenkant van de kopjes ermee.
  • Roer het gesmolten chocolademengsel door het eimengsel en spatel voorzichtig de bloem erdoor.
  • Verdeel het chocoladebeslag over de kopjes en zet ze koel.
  • Verwarm de ananas opnieuw in de saus.
  • Snijd de warme ananas in vieren en verwijder de harde kern.
  • Voeg de resterende (koude) boter in blokjes toe aan de warme saus en klop snel met een garde tot de saus licht bindt.
  • Houd warm.
  • Plaats de kopjes met chocoladebeslag in het midden van de oven en bak ze ongeveer 10 minuten, zodat de buitenkant gestold is maar de binnenkant nog vloeibaar.
  • Haal de chocoladecakejes uit de oven en laat ze minimaal 2 minuten rusten.
  • Klop voorzichtig op de buitenkant van een cakeje om te controleren of deze stevig genoeg is.
  • Laat indien nodig nog even staan.
  • Keer elk kopje voorzichtig om op een bord en laat 30 seconden rusten voordat je de kopjes optilt.
  • Serveer de geroosterde ananas met de saus naast de chocolade lava cakejes.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti past perfect bij dit gerecht. Hun fruitige en bloemige tonen zullen de smaken van de geroosterde ananas en de chocolade perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 6g | Vet: 35g | Sugar: 50g

Geroosterde Couscoussalade met Amandelen en Sinaasappel

Geroosterde Couscoussalade met Amandelen en Sinaasappel

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Salade
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 435kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels
  • 500 ml kippenbouillon van tablet
  • 50 g boter
  • 2 eetlepels honing
  • 400 g couscous
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 g amandelen
  • 25 g verse peterselie fijngesneden
  • 1 krop sla gewassen en gedroogd

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Boen 1 sinaasappel schoon, rasp er 1 theelepel oranje schil af en pers de vrucht uit.
  • Snijd van de andere sinaasappel de schil dik tot op het vruchtvlees eraf en snijd met een scherp mesje de partjes sinaasappel tussen de vliesjes uit.
  • Breng de bouillon met de boter en de honing aan de kook.
  • Doe de couscous in de ovenschaal en schenk de honingbouillon erbij.
  • Roer daarna het sinaasappelsap en de olie erdoor, schep alles om en laat de couscous in 10-15 minuten in de oven gaar worden.
  • Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin en laat ze even afkoelen.
  • Schep de geroosterde amandelen, de stukjes sinaasappel en de peterselie door de couscous en breng het eventueel op smaak met peper.
  • Rangschik de blaadjes sla op een schaal en schep de couscoussalade hierop.

Notities

Wijnadvies:

Deze geroosterde couscoussalade met amandelen en sinaasappel combineert goed met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De citrusaroma's van de wijn vullen de smaken van de salade mooi aan.

Nutrition

Calories: 435kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 15g

Mediterrane Courgetteschotel uit de Oven

Mediterrane Courgetteschotel uit de Oven

Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 185kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • 3 rode uien gepeld
  • 3 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 12 zwarte olijven
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 ºC.
  • Snijd de courgette en ui in dunne plakjes.
  • Schik de plakjes courgette en ui om en om dakpansgewijs in rijen in een ingevette ovenschaal.
  • Knip de takjes tijm en rozemarijn in kleinere stukken en steek ze tussen de groenten.
  • Verdeel de fijngesneden knoflook en olijven over de groenten.
  • Besprenkel de groenten met olijfolie en citroensap.
  • Bestrooi het gerecht met zout en peper naar smaak en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Bak de groenten in het midden van de oven gedurende 30 minuten.
  • Verwijder de folie en laat de groenten nog 15-20 minuten bruin kleuren.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 185kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Courgettes Gevuld met Zomerse Stamppot

Courgettes Gevuld met Zomerse Stamppot

Bereidingstijd29 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 courgettes
  • Lente-uischotel met ham hoeveelheid naar smaak
  • 2 sneetjes oud brood
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Snijd de courgettes in de lengte doormidden en hol ze helemaal uit met een lepel.
  • Verdeel de lente-uischotel met ham over de vier halve courgettes.
  • Maal in de keukenmachine de boterhammen fijn met 3 eetlepels olijfolie en de gepelde knoflookteentjes.
  • Verdeel dit mengsel over de courgettes en bestrooi ze naar smaak met zout en peper.
  • Vet de ovenschaal in met de resterende olijfolie en leg de gevulde courgettes erin.
  • Plaats de courgettes 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Ovengebakken Zuurschotel

Ovengebakken Zuurschotel

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 370kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 grote ui grof gesnipperd
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 500 g uitgelekte zuurkool
  • ½ bruinbrood gesneden
  • 2 eieren
  • 125 ml zure room
  • 250 g schouderham in repen (optioneel)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Fruit de ui in een braadpan in 2 eetlepels olie gedurende 5 minuten.
  • Voeg paprikapoeder en zuurkool toe aan de pan en verwarm het geheel 5 minuten zachtjes.
  • Snijd de helft van de sneetjes brood schuin doormidden en zet ze dicht tegen elkaar langs de rand van een ovenschaal.
  • Bedek de bodem van de ovenschaal met de rest van de sneetjes brood, dicht tegen elkaar aan.
  • Klop in een kom de eieren los met de zure room en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep het zuurkoolmengsel door het eimengsel.
  • Verdeel het zuurkoolmengsel over de ovenschaal en strijk de bovenkant glad.
  • Verdeel eventueel de repen schouderham erover.
  • Bestrijk de broodrand met de resterende olie.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en bak gedurende ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzure witte wijn zoals een Riesling vormt een goede aanvulling op de zuurkool en de romige zure room.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 11g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geroosterde Broccoli met Romige Kerrie-Kaassaus

Geroosterde Broccoli met Romige Kerrie-Kaassaus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 600 g broccoli
  • 25 g boter
  • ½ eetlepel milde kerriepoeder
  • 25 g bloem
  • 250 ml melk
  • 50 g geraspte belegen kaas
  • 1 eetlepel pompoenpitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd de harde onderkant van de broccolistronken af en verdeel de broccoli in de lengte in vieren.
  • Kook de broccoli in ruim kokend water met zout gedurende 3-4 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Spoel de broccoli af met koud water in een vergiet om het garingsproces te stoppen en laat goed uitlekken.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Voeg het kerriepoeder toe en verwarm tot het gaat geuren.
  • Roer de bloem erdoor en bak dit 1 minuut zachtjes.
  • Voeg al roerend de melk toe in scheutjes en blijf roeren tot er een dikke, gladde saus ontstaat.
  • Voeg de geraspte kaas toe en laat al roerend smelten in de saus.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Leg de stukken broccoli om en om in een ovenschaal, zodat de roosjes tegen de wand van de schaal liggen.
  • Schenk de kerrie-kaassaus over de broccoli.
  • Strooi de pompoenpitten over de saus.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en laat het gerecht in 10 minuten goudbruin kleuren.
  • Geniet van deze heerlijke geroosterde broccoli met romige kerrie-kaassaus!

Notities

Wijnadvies:

Deze gerecht past goed bij gebakken vis, kipfilet of een tartaartje. Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc vormt een uitstekende combinatie.

Gegratineerde Auberginelasagne met Notengehakt

Gegratineerde Auberginelasagne met Notengehakt

Bereidingstijd44 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Noten, Pasta
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4
Calories: 428kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 7-8 eetlepels olijfolie
  • 100 g ongezouten gemengde noten
  • 3 sneetjes oud bruinbrood volkoren, in blokjes
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1 theelepel pikante paprikapoeder
  • 2 x 125 ml crème fraîche
  • 4 tomaten in plakjes

Instructies

  • Snijd de aubergines in de lengte in 12 dunne plakken.
  • Bestrijk de plakken aubergine dun met 2 eetlepels olie.
  • Rooster de aubergine in een grillpan of droge koekenpan op hoog vuur in 3-4 minuten bruin en gaar, halverwege keren.
  • Maal de noten grof in een keukenmachine.
  • Voeg het brood toe en verkruimel grof in 1 of 2 keer.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de sjalot 1-2 minuten.
  • Voeg het noten-broodmengsel en paprikapoeder toe en bak in 2-3 minuten knapperig en bruin.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Bestrooi de plakken aubergine met zout en peper en bestrijk 4 plakken royaal met de helft van de crème fraîche.
  • Leg in elk ovenschaaltje 1 plak aubergine met crème fraîche.
  • Verdeel de helft van het notenmengsel erover.
  • Leg hierop weer plakken aubergine en besmeer deze met de rest van de crème fraîche.
  • Schep de rest van het notenmengsel erop en dek af met de laatste plakken aubergine.
  • Leg de plakjes tomaat dakpansgewijs erop.
  • Maal er peper overheen en besprenkel met de rest van de olie.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schuif de schaaltjes in de oven en bak de auberginelasagne 10-15 minuten.

Notities

Wijnadvies:

Een fruitige rode wijn zoals een Merlot of een lichte rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 428kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 9g | Vet: 35g | Zout: 0.4g | Sugar: 5g

Knapperig Appelkruimeltoetje

Knapperig Appelkruimeltoetje

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg appels bijv. Goudrenet
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 75 g donkere basterdsuiker
  • 150 g bloem
  • 150 g rietsuiker
  • 50 g havermout
  • 150 g koude boter
  • Snufje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in stukjes.
  • Meng de appels in een kom met kaneel en basterdsuiker.
  • Verdeel de appelstukjes over de bodem van een ovenschaal.
  • Meng in een andere kom de bloem, rietsuiker, havermout en een snufje zout.
  • Snijd de koude boter in kleine blokjes en leg deze op het bloemmengsel.
  • Kneed met koele handen snel de ingrediënten tot een kruimelig deeg.
  • Dit gaat het makkelijkst door de boter met de vingertoppen door de droge ingrediënten te wrijven.
  • Strooi het kruimeldeeg over de appelstukjes in de ovenschaal.
  • Zet de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven en bak het geheel ongeveer 30 minuten tot de appels zacht zijn en de kruimellaag goudbruin is.
  • Serveer warm, bijvoorbeeld met vanillevla.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti vormt een heerlijke combinatie met dit appelkruimeltoetje.

Frisse Aardappelsalade met Ardennerham

Frisse Aardappelsalade met Ardennerham

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: België
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 250 g krielaardappeltjes in de schil
  • Zeezout
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 theelepels grove mosterd
  • Versgemalen zwarte peper
  • 12 kleine zoetzure augurken
  • 1 bosuitje
  • 2 smalle struikjes witlof
  • 4 plakken Ardennerham

Instructies

  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Boen de krielaardappeltjes onder koud water schoon, dep ze droog en snijd ze in plakjes.
  • Meng de aardappelplakjes in een bakblik of ovenschaal met een beetje zeezout en 1 eetlepel olijfolie.
  • Schuif het bakblik 10 cm onder de hete grill en rooster de aardappeltjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Schep ze regelmatig om.
  • Klop in een kom 3 eetlepels olijfolie met citroensap, mosterd en een mespunt zout en peper tot een dressing.
  • Snijd de augurken in plakjes en het bosuitje in dunne ringetjes.
  • Meng de geroosterde krieltjes met de augurk en bosuitjes door de dressing en laat het geheel tot lauw afkoelen.
  • Maak 12 mooie blaadjes los van de witlof en leg ze op een schaal.
  • Snijd de Ardennerham in repen.
  • Schep de aardappelsalade op de witlofblaadjes, maal er nog wat peper over en leg de ham erbovenop.

Notities

Wijnadvies:

Deze frisse aardappelsalade met Ardennerham kan goed worden gecombineerd met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Blanc of een Chardonnay. De wijn vormt een verfrissend contrast met de ham en brengt de smaken van de salade mooi naar voren.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 2g

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Klassieke Romige Aardappelgratin met Gruyère

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels geschild en gewassen
  • 2 eieren
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 150 ml volle melk
  • 125 ml slagroom
  • Verse nootmuskaat naar smaak
  • 50 g Gruyère kaas geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd de aardappels in flinterdunne plakjes, bij voorkeur met behulp van een keukenmachine.
  • Klop in een kom de eieren los met de geperste knoflook, melk, slagroom, zout, peper en nootmuskaat naar smaak.
  • Schep de aardappelplakjes door het eiermengsel.
  • Doe het aardappel-roommengsel in een ingevette ovenschaal en druk stevig aan met een spatel.
  • Strooi de geraspte Gruyère kaas over de aardappels.
  • Bak de aardappelgratin in het midden van de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 50 minuten, tot de aardappels gaar en goudbruin zijn.
  • Laat de aardappelgratin in de vorm afkoelen en stevig worden.
  • Snijd de afgekoelde aardappelgratin met een scherp glad mes in 12 punten.
  • Leg de puntjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Indien nodig, bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven voor op 175°C en verwarm de aardappelgratin gedurende 10-15 minuten, tot ze goed doorwarmd zijn.

Notities

Wijnadvies:

Een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay past perfect bij deze romige aardappelgratin.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g