Koolhydraatarm brood

Koolhydraatarm brood

Recept categorieën: Brood
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 100 gram roomkaas/zuivelspread
  • snufje bakpoeder
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150 graden
  • Meng de eieren met de roomkaas door elkaar. Het beste lukt dat met een garde.
  • Doe ook een snufje bakpoeder en wat zout erin.
  • Leg het bakpapier in een kleine ovenschaal en zorg dat de randen omhoog staan.
  • Dit is zodat je straks makkelijk het brood er uit kan halen.
  • Giet het mengsel in de ovenschaal en bak in ongeveer 30-35 minuten af.
  • Zorg dat je een kleine ovenschaal hebt, zodat het mengsel wat hoger staat.
  • Dan kan je makkelijk het brood doorsnijden en beleggen.

Italiaanse Wraptaart met Gehakt en Pesto

Italiaanse Wraptaart met Gehakt en Pesto

Een heerlijke Italiaanse wraptaart met gehakt, tomatensaus, pesto en gesmolten kaas. Perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Ovenschotel, Vlees, Wraps
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 wraps
  • 150 g gehakt
  • 250 g gezeefde tomaten
  • ½ ui gesnipperd
  • 1 bakje cherry tomaatjes gehalveerd
  • 1 potje pesto
  • 5 eetlepels ricotta of crème fraîche
  • 2 handjes geraspte kaas
  • 1 eetlepel Italiaanse kruiden
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snipper de ui en snijd de cherry tomaatjes in helften of kwarten.
  • Breng het gehakt op smaak met (gehakt)kruiden.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak het gehakt rul.
  • Voeg de ui en cherry tomaatjes toe en bak dit 3-4 minuten mee.
  • Voeg de gezeefde tomaten toe en breng de saus op smaak met Italiaanse kruiden, chilipoeder, zout en peper.
  • Laat de saus 5-10 minuten zachtjes pruttelen.

Begin nu met het opbouwen van de wraptaart:

  • Leg een wrap op de bodem van een ovenschaal.
  • Voeg een laagje tomatensaus toe.
  • Smeer een andere wrap in met pesto en leg deze (met de pesto naar beneden) op de saus.
  • Herhaal de lagen: wrap, tomatensaus, wrap met pesto, enzovoort.
  • Eindig met een laag tomatensaus en verdeel de ricotta of crème fraîche erover.
  • Strooi als laatste de geraspte kaas over de bovenste laag.
  • Plaats de wraptaart in de oven en bak gedurende 15-20 minuten tot de kaas goudbruin is.
  • Haal de wraptaart uit de oven, laat kort afkoelen en serveer met een frisse salade.

Notities

Wijnadvies:
Een medium-bodied rode wijn, zoals een Chianti of een Montepulciano, past perfect bij de rijke smaken van deze Italiaanse wraptaart.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Asperges met ham uit de oven

Asperges met ham uit de oven

Recept categorieën: Asperges, Groenten, Ovenschotel, Vlees
Jaargetijde:: Lente
Servings: 1 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 0.25 kilo witte asperges
  • 0.5 sneetjesoud witbrood of paneermeel
  • 25 gram achterham
  • 0.75 eetlepel(s) peterselie
  • 6.5 gram boter gesmolten ik gebruikte walnotenboter
  • 1 eetlepelsCrème fraîche

Instructies

  • Schil de asperges met een dunschiller vanaf het kopje naar beneden en draai de asperges tijdens het schillen steeds een slag.
  • Leg de asperges naast elkaar en snijd de harde onderkanten zo weg, dat alle asperges even lang zijn.
  • Kook de asperges 5 minuten in een pan met ruim kokend water en laat ze van het vuur af nog 8-10 minuten nagaren.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Maal de sneetjes brood in de keukenmachine tot fijne kruimels.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Laat de boter smelten.
  • Doe de kruimels over in een kom en schep de ham, peterselie en wat zout en versgemalen zwarte peper erdoor.
  • Roer tot slot de gesmolten boter erdoor.
  • Hak de achterham heel fijn.
  • Laat de asperges in een vergiet goed uitlekken en leg ze naast elkaar met alle kopjes naar één kant in de schaal.
  • Strijk de crème fraîche erover uit en strooi het hammengsel erover.
  • Schuif de schaal in de oven en laat de asperges in 20-25 minuten goudbruin worden.

Notities

Lekker met gekookte krieltjes.

Wortelen uit de oven met sinaasappelsap

Wortelen uit de oven met sinaasappelsap

Soms verzin ik zelf iets en dit is dus zoiets...
Voorbereidingstijd10 minuten
ovenrtijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 Handvol wortelen of meer naar behoefte van een bos wortelen
  • Grote krielaardappelen naar behoefte
  • 2 bosuien
  • ½ sinaasappel
  • olijfolie
  • knoflookpoeder
  • piri-piri-kruiden
  • zout
  • ketoembar
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 eetlepel(s) peterselie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op ca. 180 graden Celsius.
  • Schrap de wortelen en snijd ze de grote in de lengte doormidden.
  • Was de wortelen en laat uitlekken.
  • Snijd de aardappel op ongeveer de zelfde dikte.
  • Schil kan eraan blijven.
  • Snijd de wortels van de bosui eraf en verwijder de harde groene bladeren.
  • Snijd de bosui in de lengte doormidden.
  • Pers de sinaasappel uit in een kom en voeg de olie, knoflookpoeder, piri-piri-kruiden, zout, ketoembar en tijm toe.
  • Leg de wortelen en aardappelen in een ovenschaal en schenk hierover het sinaasappelmengsel.
  • Zet dit zo'n 40 minuten in de oven en keer af en toe om.
  • Het lekkerst is het als de wortelen nog een beetje stevig zijn.
  • Serveer de wortelen en aardappelen bestrooid met de peterselie.

Notities

Lekker met een slavink of iets dergelijk

Aardappelen met tomaten uit de oven

Aardappelen met tomaten uit de oven

Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels van gelijk formaat, bijvoorbeeld gladkokers
  • 750 g tomaten
  • 50 ml olie voor de ovenschaal en om te bedruppelen
  • 1 eetlepel oregano vers, gedroogd of uit de diepvries
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Borstel de aardappelen goed schoon en kook ze in de schil in circa 15 minuten half gaar.
  • Laat de aardappelen iets afkoelen en snijd ze in plakken van circa 1 cm dik.
  • Snijd de gewassen tomaten in iets dunnere plakken.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrijk een platte ovenschaal met wat olie.
  • Leg de plakjes aardappel en tomaat om en om dakpansgewijs in de schaal.
  • Bestrooi met oregano, zout en peper naar smaak.
  • Bedruppel royaal met olie.
  • Zet de schaal circa 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de randjes van de aardappel en de tomaat beginnen te kleuren.

Notities

Dit gerecht is heerlijk in combinatie met gestoofde of gebakken vis. Serveer als smaakvol bijgerecht bij je favoriete visgerecht.

Brabants Roggebrood

Brabants Roggebrood

Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 400 g roggemeel
  • 320 ml lauw water
  • 200 g tarwe volkorenmeel
  • 10 g droge gist of 30 g verse
  • 8 g zout
  • 10 g suiker
  • 25 g boter
  • 1 eetlepel(s) azijn

Instructies

  • Meng het volkorenmeel, gist en het zout door het roggemeel.
  • Voeg het water toe in een kuiltje.
  • Kneden tot een samenhangend deeg.
  • Voeg het azijn en de andere ingredienten toe.

Kneden.

  • Het is deeg is eerst erg los.
  • Het is daarom gemakkelijk een deegkrabber bij de hand te hebben.
  • Deel het deeg in 2 gelijke delen.
  • Vorm de deegstukken in de vorm van je bakvormen.
  • Je hoeft het niet op te bollen zoals normaal deeg, gewoon in vorm drukken.
  • Doe de roggebroden in de vormen, duw ze aan.
  • Dek ook de bovenkant af met bakpapier en sluit het deeg hiermee goed af.
  • Bak de broden in een voorverwarmde oven van ongeveer 90 graden gedurende 6 u

Notities

(ipv suiker, zout, boter en azijn kan ook 37 g zuurdesem toegevoegd worden)

Turkse Baklava

Turkse Baklava

Turkse Baklava
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Wachten30 minuten
Totale tijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Turkije
Servings: 6 Stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 g blanke amandelen
  • 150 g gepelde walnoten
  • 175 g suiker
  • 1 tl kaneel
  • 125 g gesmolten roomboter
  • 1 pak diepvries filodeeg 225 g, ontdooid
  • ½ citroen
  • ½ sinaasappel
  • 1 eetlepel vloeibare honing

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Hak de amandelen en walnoten redelijk fijn.
  • Meng ze met 50 g suiker, kaneel en 1 el gesmolten boter.
  • Bestrijk een ovenschaal royaal met gesmolten boter.
  • Bestrijk de helft van de vellen filodeeg royaal met gesmolten boter en leg ze in de ovenschaal.
  • Verdeel de gehakte noten gelijkmatig over het deeg en druk ze goed aan.
  • Bestrijk de overige vellen filodeeg ook met boter en leg ze op de noten.
  • Besprenkel met een beetje water.
  • Snijd de bovenste laag deeg met een scherp mes in 16 ruitjes.
  • Bak de baklava in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Bestrijk de bovenkant tijdens het bakken twee keer met gesmolten boter.
  • Rasp de schil dun van de citroen en sinaasappel.
  • Pers de vruchten uit.
  • Breng in een pan 100 ml water, citrussap, geraspte schil, resterende suiker en honing aan de kook.
  • Laat de siroop 10 minuten zachtjes koken en laat vervolgens afkoelen.
  • Schenk de afgekoelde siroop direct over de baklava zodra deze uit de oven komt.
  • Laat de baklava nog een uur staan zodat de siroop goed kan intrekken.
  • Snijd de baklava op de snijlijnen in vierkantjes en serveer op borden.

Notities

Baklava smaakt heerlijk met Griekse yoghurt met honing of met yoghurtijs.
Als wijnadvies kun je een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti aanbieden om te combineren met de rijke en zoete smaken van de baklava.

Ovenschotel met Hollandse pangroenten

Ovenschotel met Hollandse pangroenten

Recept categorieën: Ovenschotel
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 zakje aardappel puree pakje à 2 zakjes, Maggi
  • 3 deciliter melk
  • peper
  • zout
  • eetlepel olijfolie traditioneel
  • 250 g champignons in vieren
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 1 pak Groko Pangroenten hollands diepvries
  • 2 mozzarellakaasjes in blokjes

Instructies

  • Bereid de aardappelpuree met de melk, 4 dl water en peper en zout naar smaak.
  • Bak de champignons al omscheppend in de hete olie bruin en gaar.
  • Bestrooi met peper, zout en de helft van de oregano.
  • Bereid de groenten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Schep de groenten en de champignons in een ingevette ovenschaal.
  • Bedek ze met de aardappelpuree.
  • Verdeel de mozzarella erover.
  • Bestrooi met ½ eetlepel l oregano en peper en zout naar smaak.
  • Zet de schaal ±10 minuten in een voorverwarmde oven (200C).
  • Lekker met een groene salade.

Notities

Lekker met een groene salade.
Wijnadvies:
Eclat du Rhône, rood, Frankrijk
Info:
Deze ovenschotel kunt u ook van tevoren bereiden.
Zet hem dan tot gebruik in de koelkast en laat hem in een voorverwarmde oven in ± 30 minuten door en door warm worden.

Mexicaanse schotel met tortillachips

Mexicaanse schotel met tortillachips

Recept categorieën: Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Mexico
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 eetlepel(s) olijfolie traditioneel
  • 300 g nasivlees
  • 30 g tortillachips
  • 2 zak Iglo Wereld wokgroenten Mexicaanse fajitas à 400 g
  • 50 g cheddarkaas geraspt

Instructies

  • Verhit de olie in een wok en bak het vlees al omscheppend bruin en gaar.
  • Voeg de wokgroenten toe en bak ze al omscheppend in ± 8 minuten beetgaar.
  • Voeg de woksaus uit de verpakking toe en warm alles goed door.
  • Doe het gerecht over in een ovenschaal, verdeel er de chips over en bestrooi met de kaas.
  • Laat de kaas onder de hete grill smelten.

Notities

Wijnadvies:
Tanguero, rosé Malbec

Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt

Traditionele Griekse Moussaka met Aubergine en Gehakt

Geniet van deze authentieke Griekse moussaka, een rijke ovenschotel met aubergine, gehakt en een romige béchamelsaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Griekenland, Mediterraan
Servings: 4
Calories: 70kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje tomatenblokjes netto 400 g
  • 1 blikje tomatenpuree ca. 70 g
  • 2 aubergines
  • 2 eieren
  • 2 uien
  • dl melk
  • eetlepel olijfolie
  • 500 g rundergehakt
  • ½ zakje béchamelsaus zakje à 50 g
  • 1 eiwit
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 75 g geraspte Parmezaanse kaas
  • ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Laat de tomatenblokjes uitlekken en voeg deze samen met de tomatenpuree toe aan het rundergehakt.
  • Laat de saus ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bereid intussen de béchamelsaus volgens de gebruiksaanwijzing met de melk.
  • Was de aubergines en snijd ze in plakken van ongeveer 1 cm dik.
  • Verhit de helft van de olijfolie in een grote koekenpan en bak de aubergineplakken in gedeelten bruin.
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit samen met 1/3 van de geraspte Parmezaanse kaas door de béchamelsaus.
  • Vet een ovenschaal in en leg hierin de aubergineplakken in lagen.
  • Bestrooi elke laag met een beetje zout.
  • Breek de eieren en roer ze door de tomatensaus.
  • Breng op smaak met zout.
  • Schenk de tomatensaus over de aubergines en strijk het glad.
  • Verdeel de béchamelsaus erover en strijk het weer glad.
  • Bestrooi met de rest van de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Bak in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het gaar en goudbruin is.
  • Serveer de moussaka met gemengde groene sla en vers brood.

Notities

Serveer de moussaka met een stevige rode wijn zoals een Griekse Xinomavro of een Italiaanse Chianti Classico, die goed passen bij de rijke smaken van het gerecht.

Nutrition

Calories: 70kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 40g | Vet: 50g | Zout: 2.5g | Sugar: 6g