Mediterrane Aubergine Dip

Mediterrane Aubergine Dip

1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Midden Oosten
Servings: 8
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 grote aubergines schoongemaakt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 60 ml citroensap ongeveer 1,5 citroen
  • 5 eetlepels fijngehakte peterselie
  • 2 kleine uien fijn gesnipperd
  • 2 sneetjes witbrood verkruimeld
  • 300 ml olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Halveer de aubergines in de lengte en leg ze met de snijkant naar beneden in een beboterde ovenschaal.
  • Bak ze in het midden van de oven gedurende ongeveer 1 uur, of tot ze zacht zijn.
  • Laat de aubergines afkoelen en verwijder dan voorzichtig de schil.
  • Doe de gepureerde aubergines, geperste knoflook, citroensap, fijngehakte peterselie en gesnipperde uien in een keukenmachine.
  • Voeg geleidelijk de verkruimelde sneetjes witbrood en olijfolie toe terwijl de keukenmachine draait, totdat het mengsel glad en romig is.
  • Breng de aubergine dip op smaak met zout en peper.
  • Serveer de dip koel.

Notities

Wijnadvies:

Deze aubergine dip combineert goed met een lichte rode wijn zoals een Merlot of een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 28g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g

Afchá se Domátes

Afchá se Domátes

Eieren in tomaat
Recept categorieën: Ei, Groenten
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 ei
  • 8 tomaat
  • 1 kopje olie
  • 2 theelepel suiker
  • 2 theelepel peterselie
  • zout
  • peper

Instructies

  • snijd het kapje van de tomaten en hol ze uit.
  • Snijd de inhoud fijn en doe die in een pan met de olie.
  • Voeg peterselie, zout, peper en de suiker toe.
  • Laat 10 minuten sudderen.
  • Vul nu de tomaten voor de helft met het mengsel en plaats ze in een ovenschaal.
  • Laat ze in +- 15 minuten in een niet te warme oven gaar worden.
  • Haal de schotel uit de oven en breek boven elke tomaat een ei.
  • Zet ze dan nog 10 minuten in de oven.
  • Dien warm op als voorgerecht of als tussendoortje.

Pudin di salmou

Pudin di salmou

Antilliaanse zalmpudding
Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Antillen
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 5 olijven
  • 2 eetlepels boter
  • 1 groot zalm (± 420 gr)
  • 2 sneetjes witbrood
  • 1 ei
  • 50 gram rozijnen
  • 10 kappertjes
  • 1 eetlepel piccalilly potje
  • nootmuskaat
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 eetlepel Worcestershiresaus
  • 1 eetlepel citroensap
  • 0.5 eetlepel boter om in te vetten

Ook nodig:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Pel de ui en snipper hem fijn.
  • Pel de knoflook.
  • Hak de olijven fijn.
  • Verhit de boter in een steelpan en fruit de ui ± 2 minuten.
  • Giet de zalm in een zeef af en vang het vocht op.
  • Verwijder het vel en de graten en prak de zalm fijn.
  • Snijd de korstjes van het brood.
  • Leg het brood in het opgevangen visvocht, knijp het uit en bewaar het vocht.
  • Klop het ei in een kom los.
  • Meng de zalm, de ui, de rozijnen, de kappertjes, de olijven, de piccalilly, de nootmuskaat en het brood door elkaar.
  • Vet de schaal in met boter.
  • Schep het vismengsel erin, strijk de bovenkant glad en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Breng in een waterkoker of fluitketel ruim water aan de kook.
  • Zet de schaal in de braadslede en vul de braadslede met kokend water, zodat de schaal net niet onder staat.
  • Bak de pudding in het midden van de oven in 30-35 minuten gaar.
  • Controleer of de zalmpudding gaar is, door met een vork in de pudding te prikken.
  • Als deze er droog uitkomt, is de pudding klaar.
  • Pers de knoflook boven de kom met het zalmvocht uit, roer het met de tomatenketchup, de Worcestershiresaus, het citroensap en 2 eetlepels water tot een sausje en serveer dit bij de pudding.

Notities

Geef er brood en een frisse salade bij.

Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei

Ovenschotel met rode biet, aardappel en spiegelei

Een robuuste ovenschotel met gehakt, rode biet, aardappel en spiegelei. Aards, romig en vullend – Iers comfortfood op zijn best.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Vlees
Land van herkomst: Ierland
Jaargetijde:: Herfst
Calories: 598kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g roomboter
  • 2 dl slagroom
  • 4 eieren
  • 500 g aardappels
  • 500 g rode bieten
  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui
  • Peper versgemalen, naar smaak
  • Worcestershiresaus naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de rode bieten gaar, laat afkoelen en rasp ze.
  • Kook de aardappels gaar en stamp ze fijn of gebruik een pureeknijper.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
  • Snipper de ui en fruit deze in een hapjespan goudgeel.
  • Meng de geraspte bieten met het gehakt en voeg dit toe aan de pan.
  • Roer de gestampte aardappels door het mengsel en bak het geheel knapperig en rul.
  • Breng op smaak met peper, zout en worcestershiresaus.
  • Schep het mengsel in de ovenschaal.
  • Smelt de roomboter in een steelpan, voeg de slagroom toe en roer door.
  • Giet dit botermengsel over de inhoud van de ovenschaal.
  • Bak de schotel circa 25 minuten in de oven.
  • Bak intussen 4 spiegeleieren.
  • Serveer elk bord met een ei bovenop de schotel.

Notities

Serveertip:
Lekker met grove mosterd of een frisse salade met appel en witlof.
Wijnadvies:
Combineer met een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een droge cider.

Nutrition

Calories: 598kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 32g | Vet: 40g | Zout: 1g | Sugar: 7g

Normandisch gehaktbrood

Normandisch gehaktbrood

Een smaakvol gehaktbrood met een zoet-hartige smaak, door de toevoeging van appel, krenten en spek.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 3 goudrenetten
  • 500 gram gehakt
  • 4 gekneusde jeneverbessen
  • 50 gram krenten
  • gemalen kruidnagel
  • 1 ui
  • peper
  • 6 plakjes mager gerookt spek
  • zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de 3 goudrenetten en haal er met een appelboor het klokhuis uit.
  • Snipper 1 appel en snijd 2 appels in ringen.
  • Meng 500 gram gehakt met 1 ui, de gesnipperde appel, een snufje gemalen kruidnagel, 50 gram krenten, zout, peper en 4 gekneusde jeneverbessen en vorm er een ovaal gehaktbrood van.
  • Bestrijk dit met 1 eetlepel zonnebloemolie en leg het in de ovenschaal.
  • Beleg het gehaktbrood diagonaal met 6 plakjes mager gerookt spek en bak het in de oven in ± 40 minuten gaar.
  • Bak de plakken appel in een koekenpan in 1 eetlepel zonnebloemolie lichtbruin en leg ze op het gehaktbrood.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met rode kool of bloemkool.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais of een jonge rode wijn.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Knolselderijschijven met Gehakt en Bacon

Knolselderijschijven met Gehakt en Bacon

Een hartig ovengerecht met knolselderijschijven, gekruid gehakt en knapperige bacon. Een smaakvolle en voedzame maaltijd voor de hele familie.
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 selderijknol 500 g
  • 1 eetlepel citroensap
  • 75 g bacon
  • 8 takjes peterselie
  • 300 g gehakt half-om-half
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • Zout
  • ½ literblik tomatenblokjes
  • 2 theelepels bouillonpoeder
  • Peper
  • 1 teentje knoflook

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Pel en snipper de ui fijn.
  • Snijd de selderijknol in 4 plakken, schil ze dik en was ze.
  • Besprenkel de selderijplakken met citroensap.
  • Snijd 4 plakjes bacon in kleine stukjes, houd de rest apart.
  • Knip de peterselie fijn in een kommetje.
  • Doe de ui, de stukjes bacon, het gehakt, het ei, paneermeel, kerriepoeder en zout in een kom en meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel het gehaktmengsel met een vork over de selderijplakken.
  • Doe de tomatenblokjes met vocht, ¾ van de peterselie, bouillonpoeder, peper en ½ dl water in een kom.
  • Pel de knoflook, pers boven het tomatenmengsel uit en roer tot een saus.
  • Leg de selderijplakken met gehakt in een ovenschaal.
  • Verdeel de tomatensaus over de selderijplakken.
  • Leg de overige plakken bacon bovenop de schotel.
  • Bak de schotel in ca.
  • 45 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of rijst. Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige, rode wijn zoals een Merlot of een lichte witte wijn zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Catalaanse Gehaktballetjes in Tomatensaus

Catalaanse Gehaktballetjes in Tomatensaus

Sappige gehaktballetjes met een pittige Catalaanse twist, bereid met augurken en een rijke tomatensaus. Een smaakvolle en makkelijke maaltijd voor elke dag.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Ovenschotel, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gehakt half-om-half
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 augurken
  • 1 ei
  • Paneermeel
  • Cayennepeper
  • Zout
  • 50 g boter
  • 1 dl bouillon
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 blikje gesneden champignons

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snipper de ui, knoflook en augurken fijn met een mes of in een foodprocessor.
  • Meng de fijngesneden ui, knoflook en augurken met cayennepeper, zout, het ei en paneermeel door het gehakt.
  • Vorm van het gehakt kleine balletjes.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin.
  • Voeg de bouillon en tomatenpuree toe aan de koekenpan.
  • Laat de saus even pruttelen en voeg dan de uitgelekte champignons toe.
  • Schep de gehaktballetjes met saus in een ovenschaal.
  • Bak de gehaktballetjes in de oven in ca.
  • 10 minuten gaar.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met rijst, aardappelpuree of brood. Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een Spaanse rode wijn, zoals een Rioja of een Priorat.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Brabantse Kaasschotel met Tomatensaus

Brabantse Kaasschotel met Tomatensaus

Een hartige en luchtige kaasschotel, gebakken in de oven, met een romige textuur en een rijke kaassmaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Veganistisch
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 dl melk
  • 2 el bloem
  • 80 g boter
  • 125 g belegen kaas geraspt
  • 4 eieren
  • Peper
  • Boter om in te vetten

Instructies

  • Maak de bloem aan met een beetje melk en klop tot een glad mengsel zonder klontjes.
  • Voeg de rest van de melk toe en breng al roerend aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de boter en geraspte kaas toe.
  • Klop een voor een de eieren erdoor en voeg peper toe.
  • Beboter een ovenschaal en giet het kaasmengsel erin.
  • Verwarm de oven voor op 175 °C.
  • Bak de kaasschotel 30-40 minuten in de oven, tot hij goudbruin en gaar is.

Tips voor een luchtigere kaasschotel:

  • Splits de eieren.
  • Roer de eidooiers los en voeg al kloppend in een dun straaltje wat van het hete kaasmengsel toe.
  • Giet dit mengsel terug in de pan.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het kaasmengsel.
  • Bak de kaasschotel 40 minuten in de oven.
  • Vul de ovenschaal niet meer dan voor tweederde, omdat de schotel nog rijst tijdens het bakken.

Notities

Serveertip:
  • Serveer met tomatensaus en een frisse salade.
Wijnadvies:
  • Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Abdij Broodpudding met Rozijnen

Abdij Broodpudding met Rozijnen

Een eenvoudig en voedzaam dessert uit de keuken van de Abdij van Heeswijk. Oud brood wordt omgetoverd tot een heerlijke broodpudding met rozijnen, perfect met jam of vruchtensaus.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 300 g oud brood wit of bruin
  • 50 g rozijnen
  • 2 eieren
  • 15 g suiker

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snijd het brood in stukken en doe in een kom.
  • Voeg de gewassen rozijnen toe.
  • Klop de eieren met de melk en de suiker.
  • Giet het melkmengsel over het brood en laat enkele uren weken.
  • Vet een ovenschaal in met boter.
  • Schep het broodmengsel in de ovenschaal.
  • Bak de broodpudding in 20-30 minuten goudbruin en gaar.
  • Serveer de broodpudding warm of koud met jam, gelei of vruchtensaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse jam, zoals abrikozenjam, of een koude vruchtensaus. Een bolletje vanille-ijs past er ook goed bij.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 12g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g

Zoet-Hartige Kermisschotel met Buikspek en Stoofperen

Zoet-Hartige Kermisschotel met Buikspek en Stoofperen

Een traditioneel Brabants kermisgerecht van stoofperen met buikspek, een zoet-hartige combinatie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kermis
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mager gezouten buikspek al dan niet gerookt
  • Kaneel pijpkaneel
  • 2 kg stoofpeertjes klein van stuk
  • Suiker
  • Azijn

Instructies

  • Schil de peertjes, laat het steeltje eraan en het klokhuis erin.
  • Schrap het steeltje schoon.
  • Stoof de peertjes gaar met suiker, pijpkaneel en een scheutje azijn.
  • Leg het buikspek enige tijd in royaal water om het te ontzouten en kook het vervolgens gaar in royaal schoon water.
  • Snijd het gare spek in plakken van ca.
  • 1/2 cm.
  • Schik de plakken op een schotel en leg de peertjes eromheen met de steeltjes naar het midden van de schotel.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 25g