Savooiekoolrolletjes met Gehakt

Savooiekoolrolletjes met Gehakt

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 scheutje azijn
  • 40 g boter
  • 500 g gehakt
  • 1 kleine savooiekool
  • 2 uien
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de kool schoon en breek de bladeren eraf.
  • Kook de bladeren 10 minuten in ruim water met zout en laat ze uitlekken.
  • Meng het gehakt met zout, peper en gesnipperde ui en verdeel het in balletjes.
  • Bak de balletjes in de boter bruin, maar niet gaar.
  • Leg de balletjes op de koolbladeren, rol op en bind vast met keukengaren.
  • Beboter een ovenschaal en leg de rolletjes erin.
  • Bak de gesnipperde ui in de bakboter van het gehakt en blus af met azijn.
  • Giet dit over de rolletjes.
  • Dek de schaal af en bak de rolletjes 20 minuten in de voorverwarmde oven (220°C).

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen en jus.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Bloemkool-Gehaktschotel met Stroganoff

Romige Bloemkool-Gehaktschotel met Stroganoff

Een hartige ovenschotel met bloemkool, gehakt en een romige Stroganoffsaus, gegratineerd met kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ¼ kg aardappelen
  • 25 g amandelen
  • 1 bloemkool
  • 30 g boter
  • 250 g champignons
  • 2 dl crème fraîche
  • 400 g gehakt
  • 50 g belegen kaas
  • 1 zakje Stroganoffsaus
  • 1 ui
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil en was de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar.
  • Maak de bloemkool schoon, verdeel in roosjes.
  • Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes.
  • Kook de bloemkoolroosjes 10 minuten in water met zout.
  • Verhit de boter en bak het gehakt rul.
  • Bak de ui en champignons 5 minuten mee.
  • Roer het Stroganoffsauspoeder met 1 ½ dl water glad en roer de saus en crème fraîche door het gehaktmengsel.
  • Snijd de gekookte aardappelen in stukken.
  • Vul een ovenschaal laag voor laag met aardappel, bloemkool en gehaktmengsel.
  • Strooi de geraspte kaas over het gerecht.
  • Bak de schotel ± 30 minuten in de voorverwarmde oven (200°C).

Notities

Serveertip:
Garneer met gehakte amandelen.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Gehakt met Perzik en Kaasgratin

Gehakt met Perzik en Kaasgratin

Hartige gehaktburgers met zoete perzik en een romige kaasgratin, een verrassende combinatie van smaken.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • Gemberpoeder
  • Kerriepoeder
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el mosterd
  • 4 perziken
  • 100 g diverse kaassoorten of blauwe kaas
  • 400 g gehakt

Instructies

  • Kneed het gehakt met mosterd, ketjap, gemberpoeder en kerriepoeder en vorm platte schijven.
  • Bak de gehaktschijven in de boter in 15 minuten bruin.
  • Snijd de perziken in plakjes.
  • Leg de gehaktschijven in een ovenschaal en verdeel de perzikplakjes erover.
  • Verkruimel de kaas over de perziken.
  • Schuif de ovenschaal even onder de hete grill (200°C) en laat de kaas smelten.

Notities

Serveertip:
Lekker met rijst of aardappelpuree en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Spitskool-Gehaktschotel met Gruyère

Spitskool-Gehaktschotel met Gruyère

Een hartige en smaakvolle schotel met spitskool, gehakt en Gruyère, perfect voor een gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g Gruyère geraspt
  • 750 g gehakt
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 1 spitskool
  • 3 uien
  • 20 g boter
  • ¾ liter bouillon van tablet
  • 500 g aardappelen
  • 250 g wortelen

Instructies

  • Snipper de uien fijn.
  • Verhit de boter in een pan en bak het gehakt kruimig.
  • Voeg de ui toe en laat glazig worden.
  • Schil en snijd de aardappelen in blokjes, voeg toe aan het gehakt.
  • Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en kook de aardappelen 10 minuten met deksel op de pan.
  • Schrap de worteltjes, was en snijd in plakjes.
  • Was de spitskool, snijd in vieren en verwijder de stronk.
  • Snijd de kool fijn.
  • Voeg kool en wortelen toe aan het gehakt en kook nog 10 minuten gaar.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schep de koolschotel in een dekschaal en bestrooi met Gruyère.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Broccoli-Gehaktschotel met Zoetzure Saus

Broccoli-Gehaktschotel met Zoetzure Saus

Een hartige ovenschotel met gehaktballetjes, broccoli en aardappel, overgoten met een zoetzure saus en gegratineerd met kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 1 el azijn
  • 40 g bloem
  • 750 g broccoli
  • 1 liter bouillon van 2 tabletten
  • 30 g boter
  • 1 ei
  • 400 g gehakt
  • 50 g geraspte kaas
  • 1 oude boterham of 2 beschuiten
  • Nootmuskaat
  • 1 tl paprikapoeder
  • Peper
  • Suiker
  • 1 kleine ui
  • Zout

Instructies

  • Meng het gehakt met gesnipperde ui, uitgeknepen brood (of beschuiten), ei, zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat.
  • Vorm balletjes en kook ze gaar in de hete bouillon.
  • Haal de balletjes uit de bouillon.
  • Kook de geschilde aardappelen en broccoliroosjes 10 minuten in dezelfde bouillon.
  • Haal de broccoli en aardappelen uit de bouillon en leg ze met de gehaktballetjes om en om in een beboterde ovenschaal.
  • Smelt voor de saus de boter, voeg de bloem toe en verdun met de bouillon.
  • Breng de saus op smaak met azijn, zout, peper en suiker.
  • Schenk de saus over de groenten en gehakt.
  • Bestrooi met kaas en bak de schotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven (200°C) tot goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Hartige Zuurkoolflensjes

Hartige Zuurkoolflensjes

Hartige flensjes gevuld met een smaakvolle zuurkool-gehaktvulling, een verrassend en heerlijk comfort food gerecht.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Ananasschijven uit blik
  • Crème fraîche
  • 3 eieren
  • 500 g gehakt
  • 9 dl melk
  • 1 pak pannenkoekmix
  • 1 paprika
  • Pittige chilisaus
  • 500 g zuurkool
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak een dun pannenkoekbeslag van de pannenkoekmix, de melk en de eieren en laat dit 30 minuten rusten.
  • Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes.
  • Verhit de boter en bak het gehakt rul en bruin.
  • Voeg de paprika en de zuurkool toe en bak ze al omscheppend 5 minuten mee.
  • Voeg de crème fraîche toe, breng op smaak met peper en zout en laat het mengsel helemaal afkoelen.
  • Bak intussen ± 20 flensjes van het beslag.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verdeel het zuurkoolmengsel over de flensjes en rol ze op.
  • Leg de flensjes op een ingevette ovenschaal en laat ze in de voorverwarmde oven in ± 30 minuten door en door warm worden.
  • Serveer de flensjes met ananasschijven en een pittige chilisaus.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Riesling.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Geitenkaasflensjes met gekarameliseerde ui en prei

Geitenkaasflensjes met gekarameliseerde ui en prei

Hartige flensjes gevuld met geitenkaas, gekarameliseerde ui en prei, een smaakvol en elegant gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el geschaafde amandelen
  • 1 prei in dunne ringen
  • 2 el boter
  • 2 el crème fraîche
  • 2 el suiker
  • 2 ½ dl melk
  • 4 plakken geitenkaas à ± 70 g
  • 75 g bloem
  • 1 ei
  • 2 gesnipperde uien
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak een beslag van bloem, zout, ei en melk.
  • Bak in de boter 4 dunne flensjes.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Halveer de geitenkaas en bestrooi met peper.
  • Smoor de ui en prei in de boter op laag vuur.
  • Voeg suiker en 4 el water toe en verwarm tot het water verdampt en de suiker gekarameliseerd is.
  • Spreid de flensjes uit.
  • Leg op elk flensje wat groenten en 2 stukjes geitenkaas.
  • Vouw de flensjes in vieren.
  • Schep de rest van de groenten in een ovenschaal en leg de flensjes er met de punt naar het midden op.
  • Schep de crème fraîche in het midden en strooi er de amandelen over.
  • Laat de crème fraîche ± 8 minuten smelten in de oven.

Notities

Serveertip:
Serveer direct uit de oven, eventueel met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Gevulde Uien met Mozzarella en Pesto

Gevulde Uien met Mozzarella en Pesto

Gevulde uien met mozzarella, pesto en Parmezaanse kaas, een smaakvol en vegetarisch gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el broodkruim
  • 2 el pijnboompitten
  • 2 el witte wijn
  • 3 el slagroom
  • 4 el tomatenblokjes pot
  • 4 uien
  • 60 g Parmezaanse kaas geraspt
  • 1 mozzarella
  • ¾ l groentebouillon
  • ¾ potje pesto Grand'Italia, 135 ml

Instructies

  • Kook de uien 15-20 minuten in de bouillon.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Hol de uien uit tot 1 cm dikte.
  • Snijd de uitgesneden stukjes ui klein en breng ze met de pesto en room aan de kook.
  • Zet het vuur laag en kook de uien zachtjes 4-5 minuten.
  • Rooster de pijnboompitten licht in een droge koekenpan.
  • Houd 2 el Parmezaanse kaas apart en meng de rest met het broodkruim door het uimengsel.
  • Schep de pijnboompitten en tomaten erdoor en vul de uien hiermee.
  • Sprenkel de wijn in de braadzak, zet de uien erin, dek af met mozzarella en strooi de achtergehouden kaas erover.
  • Bind de zak dicht en prik hem eenmaal in.
  • Zet de zak in de ovenschaal en bak de uien in 30 minuten gaar.
  • Knip de zak open en serveer de uien.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn, zoals een Soave, of een lichte rode wijn, zoals een Chianti.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Paprika Gevuld met Chorizo en Mozzarella

Paprika Gevuld met Chorizo en Mozzarella

Gevulde paprika's met chorizo en mozzarella, een smaakvol en eenvoudig Spaans gerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Varkensvlees
Land van herkomst: Spanje
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • 1 mozzarella
  • 1 paprika rood of geel
  • 150 g chorizo
  • 2 uien
  • 2 el basilicum diepvries
  • Zout

Instructies

  • Pel en snipper de uien.
  • Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten, kook ze ± 5 minuten in water met zout en laat uitlekken.
  • Snijd de mozzarella en chorizo in stukjes.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui ± 2 minuten.
  • Voeg de chorizo toe en bak ± 3 minuten mee.
  • Schep de mozzarella en basilicum erdoor.
  • Vul de paprikahelften met het mengsel en zet in een wijde schaal.
  • Laat in de oven ± 10 minuten door en door heet worden.
  • Geef er gierstpilav bij.

Notities

Serveertip:
Serveer met gierstpilav of rijst.
Wijnadvies:
Een Spaanse rode wijn, zoals een Rioja of een Tempranillo.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Spinazie Ovenschotel met Geitenkaas en Hazelnoten

Spinazie Ovenschotel met Geitenkaas en Hazelnoten

Een voedzame spinazie-ovenschotel met rijst, geitenkaas en hazelnoten. Eenvoudig te bereiden en vol van smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Ovenschotel, Rijst
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 el boter
  • 2-3 eieren
  • 100 g geitenkaas MonChou of andere zachte kaas
  • 100 g hazelnoten
  • Peper
  • 150 g rijst
  • 500 g spinazie
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op ± 220 °C.
  • Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Was de spinazie en laat slinken in wat water op hoog vuur.
  • Doe de spinazie in een vergiet, snijd kleiner en druk er zoveel mogelijk water uit.
  • Beboter een ovenschaal en leg de rijst erin.
  • Leg de spinazie erop, verdeel de verkruimelde geitenkaas en hazelnoten erover.
  • Klop de eieren los met zout en peper en giet over de schotel.
  • Zet de schotel ± 20 minuten in de oven tot het ei gestold is.

Notities

Serveertip:
Varieer door de spinazie te fruiten met ui en knoflook, of voeg geraspte kaas toe.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 3g