Romige Stamppot met Kerstomaatjes, Ham en Mozzarella

Romige Stamppot met Kerstomaatjes, Ham en Mozzarella

Een romige stamppot met frisse kerstomaatjes, hartige ham en smeuïge mozzarella, afgemaakt met knapperige pijnboompitten en een krokant gegratineerd laagje.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • dl melk
  • ½ dl Room Culinair
  • 2 eetlepels boter
  • 1 bakje kerstomaatjes in vieren
  • 200 g gegrilde achterham in reepjes
  • 2 eetlepels bieslook fijngesneden
  • 2 mozzarella’s in dunne plakken
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze grof.
  • Voeg melk, Room Culinair en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de kerstomaatjes, ham en bieslook door de puree en doe deze over in een ingevette ovenschaal.
  • Leg de plakken mozzarella over de stamppot en strooi de pijnboompitten erover.
  • Gratineer onder de hete grill in ± 5 minuten tot de kaas gesmolten en licht gekleurd is.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse rucolasalade met balsamicodressing.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti of een lichte Merlot past goed bij de smaken van de tomaat, ham en mozzarella.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee

Spruitjesstamppot uit de Oven met Appelhachee

Een heerlijke ovengratin van spruitjesstamppot met knapperige noten, geserveerd met een smaakvolle appelhachee die langzaam is gestoofd in sinaasappelsap.
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 750kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de appelhachee:

  • 150 g gedroogde appeltjes
  • 3 el rozijnen
  • dl sinaasappelsap
  • 2 el boter
  • 600 g hacheevlees
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 tl basterdsuiker
  • 1 el bloem
  • 3 dl runderbouillon van tablet
  • 2 kruidnagels
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Voor de stamppot:

  • 750 g aardappelen geschild en in stukken
  • 750 g kleine spruitjes schoongemaakt
  • 1 dl koffieroom of slankroom
  • 50 g spekreepjes
  • 100 g noten grof gehakt
  • 1 el paneermeel
  • Nootmuskaat naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Voor de appelhachee:

  • Week de appeltjes en rozijnen een nacht in het sinaasappelsap.
  • Verhit de boter in een pan en braad het hacheevlees rondom goudbruin.
  • Voeg de ui en suiker toe en bak 2 minuten mee.
  • Strooi de bloem erover en laat kort meebakken tot het licht kleurt.
  • Schenk geleidelijk de bouillon erbij en voeg de kruidnagels, zout en peper toe.
  • Laat het vlees op laag vuur 2-3 uur sudderen tot het zacht is.
  • Voeg de laatste 20 minuten de geweekte appeltjes, rozijnen en sinaasappelsap toe.
  • Bind de saus eventueel met een beetje aangemaakte maïzena.

Voor de stamppot:

  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar en giet af.
  • Kook de spruitjes 5 minuten in een pan met weinig water en zout, giet af en houd warm.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng met de room, boter, zout, peper en nootmuskaat tot een stevige puree.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan in 8 minuten zachtjes uit.
  • Meng de spruitjes en spekjes met het bakvet door de puree.
  • Doe de stamppot in een ingevette ovenschaal.
  • Meng de gehakte noten met het paneermeel en strooi dit over de stamppot.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand en gratineer de stamppot 10 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
  • Serveer de appelhachee apart bij de stamppot.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rode kool en appel voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een zachte rode wijn zoals een Merlot of een licht kruidige Syrah past goed bij de zoet-hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 750kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 40g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 12g

Romige Selderijstamppot met Gorgonzola en Krokante Selderijchips

Romige Selderijstamppot met Gorgonzola en Krokante Selderijchips

Een romige stamppot van knolselderij en aardappel, verrijkt met pittige gorgonzola en afgemaakt met knapperige selderijchips voor een heerlijke textuur.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote knolselderij geschild en in blokjes
  • 200 g knolselderij apart gehouden, in dunne reepjes
  • 1 liter frituurolie
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 2 stengels bleekselderij fijngesneden
  • 25 g boter
  • 2 eetlepels slagroom
  • 200 g gorgonzola verkruimeld
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor.
  • Verhit de frituurolie in een wok of frituurpan en frituur de dunne reepjes knolselderij in 2 minuten krokant.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Kook ondertussen de aardappelen, blokjes knolselderij en bleekselderij samen in een pan met 2½ cm water en een snufje zout en peper, gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet het water af en stamp de groenten fijn met de boter en slagroom tot een romige stamppot.
  • Schep de stamppot in een ovenschaal en bestrooi met de gorgonzola.
  • Plaats onder de grill en laat de kaas smelten.
  • Serveer de stamppot met de knapperige knolselderijchips erbovenop.

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse salade met walnoten en balsamico-dressing.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een zachte Viognier past goed bij de romige structuur en de pittige gorgonzola.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 18g

Gegrilde Paprikastamppot met Mozzarella en Tomatensaus

Gegrilde Paprikastamppot met Mozzarella en Tomatensaus

Een kleurrijke stamppot met gegrilde paprika, zoete maïs en romige mozzarella, geserveerd met een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Ovenschotel, Stamppot
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bol mozzarella in plakjes
  • kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 grote ui gesnipperd
  • ½ tl suiker
  • 2 tl Italiaanse knoflookkruiden
  • 3 paprika’s in blokjes
  • 4 el melk
  • 4 el maïs uit blik, uitgelekt
  • 4 el olijfolie
  • 4 dl gezeefde tomaten
  • Peper naar smaak
  • Tijm naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook de aardappelen in gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan en bak de ui en paprika’s 5 minuten op laag vuur.
  • Breng de gezeefde tomaten met de knoflookkruiden, een snufje tijm en suiker aan de kook.
  • Laat de saus 10 minuten zachtjes koken zonder deksel.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk.
  • Roer de gebakken ui, paprika, maïs, zout en peper door de stamppot.
  • Plaats de springvormring in een ovenschaal en schep de stamppot erin.
  • Verdeel de mozzarella erover, bedruppel met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met tijm.
  • Laat de kaas onder de grill in 10 minuten smelten.
  • Verwijder de ring en schep een deel van de saus rond de stamppot.
  • Serveer de rest van de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse rucolasalade en knapperig stokbrood.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Chianti past goed bij de tomatensaus en romige mozzarella.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 16g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Oma’s Bietjes Stamppot

Oma's Bietjes Stamppot

Een klassieke stamppot van oma: bietjes met aardappelen, gekookte eieren, en ontbijtspek, met een heerlijke stoofsaus van azijn en kruiden.
Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 750 g rauwe bietjes met 1 cm groen
  • 1 theelepel grof zout
  • 6 grote tenen knoflook
  • Peper uit de molen
  • 4 takjes verse tijm
  • 1 dl olijfolie
  • 1 dl donkere azijn
  • 1 ui
  • 1 friszure appel
  • 4 hardgekookte eieren
  • 200 g versnipperd ontbijtspek
  • Klontjes boter of 1 grote klont boter
  • 1 kg aardappels

Instructies

  • Doe de schoongeboende bietjes (laat 1 cm van het groen zitten om te voorkomen dat ze 'leegbloeden') en alle ingrediënten tot en met de azijn in een ovenschaal.
  • Dek de schaal goed af met aluminiumfolie, leg het deksel erop en zet de schaal 1-1,5 uur in een op 160°C voorverwarmde oven.
  • Kook intussen de aardappelen gaar.
  • Bak het ontbijtspek in de boter uit (of laat alleen de boter smelten).
  • Hak de appel en de ui in de foodprocessor tot bijna moes en roerbak ze in het vet tot ze zacht zijn.
  • Pel de gare bieten en rasp ze in de foodprocessor.
  • Wip de nu heel zachte tenen knoflook uit hun vel en stamp ze, samen met de aardappelen, fijn.
  • Roer of stamp alles door elkaar.
  • Maak de stamppot smeuïg met het (gezeefde) stoofvocht van de bietjes en roer er de in kleine stukjes gesneden hardgekookte eieren door.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje gegrild vlees of vegetarische worst voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoetheid van de bieten en de hartige smaken van het ontbijtspek.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 0.9g | Sugar: 7g

Mediterrane Twist op Boerenkoolstamppot

Mediterrane Twist op Boerenkoolstamppot

Een verrassende twist op de traditionele boerenkoolstamppot met een Mediterrane smaak, dankzij salami, mozzarella, olijven en pijnboompitten.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Fusion, Mediterraan, Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ½ kg aardappels Eigenheimers of Irene
  • 1 grote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 500 g boerenkool gesneden
  • 175 g salami in dikke plakken
  • 1 mozzarella kaasje
  • 50 g olijven
  • Zout peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 dl melk
  • 3 eetlepels pijnboompitten

Instructies

  • Snijd de geschilde aardappelen in stukken.
  • Snipper de ui en de knoflook.
  • Was de boerenkool.
  • Snijd de salami in dobbelsteentjes.
  • Snijd het mozzarellakaasje in plakken.
  • Snijd de olijven in vieren.
  • Kook de aardappelen in water met zout in ± 20 minuten gaar.
  • Verhit de olie in een ruime pan en fruit de ui met de knoflook al omscheppend 5 minuten.
  • Voeg de boerenkool toe en bak die al omscheppend 5 minuten mee.
  • Schenk ± 1 1/2 dl heet water in de pan en voeg naar smaak zout toe.
  • Kook de boerenkool op laag vuur in ± 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk en de boerenkool fijn.
  • Schep de salami erdoor en doe de stamppot over in een ovenschaal.
  • Verdeel er de plakjes mozzarella, de olijven en de pijnboompitten over en laat de kaas onder de hete grill in ± 5 minuten smelten en de pijnboompitten lichtbruin kleuren.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een frisse groene salade en een glas witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een compleet maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Lamsstoofpot met Bonen en Romige Aardappelpuree

Lamsstoofpot met Bonen en Romige Aardappelpuree

Een rijke en smaakvolle lamsstoofpot met boterzachte bonen, romige aardappelpuree en een knapperige korst uit de oven.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 bouillontablet
  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • 1 laurierblad
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1½ - 2 dl melk
  • 2 uien gesnipperd
  • blikken reuzen- of boterbonen uitgelekt
  • 3 dl water
  • 500 g lamsschouderlappen in blokjes
  • Boter naar behoefte
  • Olijfolie naar behoefte
  • Paneermeel naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Verse tijm 1 takje
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verhit wat olie met een klontje boter in een pan en bak het lamsvlees in delen goudbruin.
  • Voeg de gesnipperde ui en tomatenpuree toe en bak 5 minuten mee.
  • Verkruimel het bouillontablet erover en voeg 3 dl water, laurier en tijm toe.
  • Laat het vlees afgedekt 30 minuten stoven op laag vuur.
  • Kook de aardappelen gaar, giet af en stamp ze fijn.
  • Verwarm de melk en roer deze met een klontje boter door de puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet een ovenschaal in en vul deze in lagen met de bonen, het lamsvlees met stoofvocht en de puree.
  • Verdeel bovenop klontjes boter en bestrooi met een dun laagje paneermeel.
  • Bak de schotel 30 minuten in de oven tot de korst goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een glas rode wijn voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Syrah of een Côtes du Rhône past perfect bij het malse lamsvlees en de romige aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 38g | Vet: 24g | Zout: 1.9g | Sugar: 5g

Jachtschotel met Sukadelappen en Aardappelpuree

Jachtschotel met Sukadelappen en Aardappelpuree

Deze traditionele jachtschotel met sukadelappen, zilveruitjes, en een laagje romige aardappelpuree is een heerlijke ovenschotel voor de koude dagen.
Bereidingstijd3 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g sukadelappen of magere runderlappen in dobbelstenen
  • Bloem
  • 100 g boter
  • 1 eetlepel spekvet
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 1 zure appel geschild en gesnipperd
  • 3 kruidnagels
  • 2 laurierbladen
  • Zout en versgemalen peper
  • 10 jeneverbessen gekneusd
  • 10 zilveruitjes uit het zuur
  • 2 dl jonge rode wijn
  • Aardappelpuree
  • 2 beschuiten verkruimeld

Instructies

  • Bestrooi de stukjes vlees met bloem.
  • Verhit 50 g boter en het spekvet in een braadpan en bak de stukjes vlees goudbruin aan alle kanten.
  • Voeg de ui en appel toe en laat deze lichtbruin worden.
  • Voeg de kruidnagels, laurierbladen, zout, peper, jeneverbessen en zilveruitjes toe.
  • Giet de voorverwarmde rode wijn over het geheel en roer door.
  • Zet het deksel op de pan en laat het geheel op laag vuur 3 uur stoven.
  • Voeg indien nodig wat heet water toe.
  • Schep het vlees en stoofvocht over in een vuurvaste schaal en bedek het geheel met een laagje aardappelpuree.
  • Strooi het verkruimelde beschuit erover en verdeel klontjes boter.
  • Zet de schotel 15 minuten bovenin een voorverwarmde oven op 250°C totdat de bovenkant goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Côtes du Rhône past perfect bij deze rijke jachtschotel.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Hete Bliksem met Pittige Gehaktsaus en Appel

Hete Bliksem met Pittige Gehaktsaus en Appel

Een klassieke hete bliksem met een pittige gehaktsaus en een vleugje appel, gebakken tot goudbruin – de perfecte comfortfood maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 115 g boter
  • 4 uien gesneden
  • 5 zure appels 4 in plakjes, 1 geraspt
  • 1 pakje aardappelpuree inh. 130 g
  • 2 dl melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 ei
  • 400 g gehakt
  • 1 kruidenbouillonblokje
  • 2 theelepels gemalen peper
  • ¼ theelepel gemalen jeneverbessen
  • 3 eetlepels paneermeel

Instructies

  • Bak ¾ deel van de uien 5 minuten zachtjes in 50 g boter.
  • Voeg de plakjes appel toe en bak deze 3 minuten mee.
  • Bereid de aardappelpuree met de melk en wat water volgens de aanwijzing op de verpakking, en roer er het ei en 25 g boter door.
  • Bak de rest van de uien 5 minuten zachtjes in 25 g boter, voeg het gehakt toe en bak het 10 minuten rul.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg 1½ dl water en het verkruimelde bouillonblokje toe en laat het 5 minuten met het deksel op de pan stoven.
  • Roer de peperkorrels erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Meng de gebakken ui met de plakjes appel, de geraspte appel, zout, peper en de jeneverbessen door de aardappelpuree.
  • Schep de helft van de stamppot in een ovenschaal.
  • Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de rest van de stamppot.
  • Strooi er paneermeel over en verdeel 15 g boter in vlokjes over de bovenkant.
  • Laat de stamppot in het midden van de oven in 10 minuten goudbruin worden.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of augurken voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een stevige, medium-bodied rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij de hartige smaken van het gehakt en de appel.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g

Groentenstamppot met Ei en Geroosterde Kaaskorst

Groentenstamppot met Ei en Geroosterde Kaaskorst

Deze groentenstamppot met ei en een knapperige kaaskorst is een heerlijk, vullend vegetarisch gerecht. Ideaal voor het hele gezin en vol smaakvolle groenten.
Bereidingstijd4 minuten
Recept categorieën: Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 blikje maïs
  • 1 kg aardappels
  • Zout peper en nootmuskaat naar smaak
  • ¼ liter melk
  • 1 groentebouillontablet
  • 2 pakjes gemengde pangroenten á 300 g
  • 50 g boter
  • ½ bosje bieslook
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 50 g geraspte oude kaas

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Laat de maïs uitlekken in een zeef.
  • Schil en was de aardappelen en kook ze in een pan met weinig water en zout in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Breng intussen de melk met het groentebouillontablet al roerend aan de kook en voeg de pangroenten toe.
  • Laat ze in ongeveer 5 minuten gaar worden.
  • Laat de groenten daarna uitlekken in een zeef.
  • Voeg de boter aan de melk toe en laat deze al roerend smelten.
  • Giet de aardappelen af en laat ze droog stomen.
  • Voeg de aardappelen toe aan het melkmengsel en klop ze met een mixer tot een luchtige puree.
  • Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Roer de uitgelekte pangroenten en maïs door de aardappelpuree.
  • Knip de bieslook erboven fijn.
  • Vet een ovenschaal in en schep de stamppot erin.
  • Maak vier kuiltjes in de stamppot met de achterkant van een juslepel en breek in elk kuiltje een ei.
  • Bestrooi de stamppot met paneermeel en geraspte kaas.
  • Laat de stamppot in de oven in ongeveer 25 minuten bakken, totdat de eieren zijn gestold en de bovenkant goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Serveer deze stamppot met een lichte, fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc. De frisse zuren van de wijn passen goed bij de romige aardappelpuree en de kaas.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g