Zachte scholfilet met limoenboter en wortelpuree

Zachte scholfilet met limoenboter en wortelpuree

Een verfijnd visgerecht met fris-zure limoenboter en romige wortelpuree, perfect voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 3 eetlepels bieslook heel fijngeknipt
  • 50 g roomboter
  • 600 g scholfilets
  • 600 g winterwortel
  • 75 ml slagroom
  • Peper versgemalen
  • Zout
  • 1 limoen

Instructies

  • Wrijf de scholfilets in met zout en peper en laat ze even liggen.
  • Snijd de wortels in plakjes en kook ze in een pan met weinig water en wat zout in 15 minuten gaar.
  • Boen de limoen schoon en rasp er een ½ eetlepel groene schil af.
  • Pers de limoen uit.
  • Smelt de boter in een koekenpan en roer 1 eetlepel limoensap en de ½ eetlepel geraspte limoenschil erdoor.
  • Leg de scholfilets erin en smoor ze afgedekt in 8-10 minuten heel zachtjes gaar.
  • Giet de worteltjes af en schenk de slagroom en 2-3 eetlepels kookvocht erbij.
  • Pureer de worteltjes met de staafmixer tot een gladde puree.
  • Voeg zout en peper toe en warm de wortelpuree nog even zachtjes door.
  • Schep de puree op vier borden en leg de scholfilets erop.
  • Kook het smoorvocht op hoog vuur even in en schep het over de scholfilets.
  • Strooi het bieslook erover.

Notities

Serveertip:

Lekker met risotto.
Wijnadvies:

Combineer met een frisse Sauvignon Blanc of een droge Riesling.

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 0.8g | Sugar: 6g

Heerlijke kippensoep met rijstvulling

Heerlijke kippensoep met rijstvulling

Deze rijkgevulde kippensoep met rijst, groenten en een vleugje kerrie is een lichte, voedzame maaltijd die snel op tafel staat.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 210kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 eetlepel kerrie
  • 1 prei
  • 1 ui
  • 10 gram margarine vloeibaar, ¾ eetlepel
  • 200 gram kipfilet
  • 200 gram witte kool
  • 50 gram rijst
  • dl kippenbouillon van tablet
  • Koriander naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • ±200 gram winterwortel

Instructies

  • Kook de rijst in 2½ dl water gaar.
  • Maak de ui, prei en wortel schoon.
  • Snijd de ui in snippers, de prei in ringen en de wortel in plakjes.
  • Fruit de ui en prei met de kerrie in de margarine goudbruin.
  • Voeg de wortel toe, breng op smaak met peper en zout, en schenk de kippenbouillon erbij.
  • Laat dit 5 minuten zachtjes koken.
  • Schaaf ondertussen de witte kool in repen.
  • Snijd de kipfilet in blokjes en bestrooi met peper en zout.
  • Voeg de kool en kip toe aan de soep en kook dit 10 minuten.
  • Schep de gare rijst door de soep.
  • Bestrooi met fijngesneden koriander voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Heerlijk met een sneetje volkorenbrood of een frisse salade.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc voor een frisse tegenhanger van de kerrie.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 20g | Vet: 7g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Aardappelpuree voor Feestelijke Gelegenheden

Aardappelpuree voor Feestelijke Gelegenheden

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Nederland
Servings: 50 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kg aardappelen pan klaar
  • 600 g melk
  • 400 g boter
  • 500 g room
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Laat de boter op kamertemperatuur komen.
  • Kook de aardappelen:
  • Haal de panklare aardappelen uit de vacuümverpakking en spoel ze af met koud water.
  • Doe de aardappelen in een pan en zet ze voor de helft onder water.
  • Voeg zoveel zout toe dat het water zo zout als zeewater smaakt.
  • Proef dit om zeker te zijn.
  • Breng de aardappelen met de deksel op de pan aan de kook.
  • Zet het vuur lager zodra het water kookt en laat de aardappelen rustig doorkoken.
  • Kook de aardappelen tot ze gaar zijn (controleer met een vleesvork).
  • Giet het water af zodra de aardappelen gaar zijn en laat ze nog 10 minuten nagaren met de deksel op de pan.
  • Pureer de aardappelen met een pureeknijper in de machinebekken.
  • Verwarm de melk en voeg deze geleidelijk toe aan de puree terwijl je mixt.
  • Voeg de boter toe en voeg de room beetje bij beetje toe totdat de puree een traag vloeibare consistentie heeft.
  • Breng de puree op smaak met vers gemalen peper en zout.
  • Vacumeer de puree indien gewenst en koel deze snel terug.
  • Voor het regenereren, verwarm de puree 12 minuten in de steamer.
  • Plaats een gastronormbak onder de stoomtreef voor het geval de zak opengaat.

Notities

Getruffeerde Aardappelpuree:

Breng de puree op smaak met 50 g truffelolie, zout en peper.

Wijnadvies:

Een rijke, volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige textuur van de aardappelpuree.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 7g | Sugar: 1g

Traditionele Engelse Plumpudding met Rum en Rozijnen

Traditionele Engelse Plumpudding met Rum en Rozijnen

Deze klassieke Engelse plumpudding, rijk gevuld met rozijnen, krenten, sukade en een vleugje rum, is een heerlijk feestelijk dessert om warm te serveren tijdens de kerst.
Voorbereidingstijd45 minuten
Bereidingstijd4 uur
Wachttijd28 dagen
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Engeland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram runderniervet
  • 250 gram bruine rietsuiker
  • 250 gram pitloze rozijnen
  • 60 gram fijngehakte sukade
  • 60 gram oranjesnippers
  • 250 gram krenten
  • 250 gram droog wittebroodkruim
  • 125 gram bloem
  • Ongeveer 3 dl melk
  • Mespunt kaneel
  • Mespunt kruidnagelpoeder
  • Mespunt geraspte nootmuskaat
  • Mespunt gemberpoeder
  • 50 gram fijngesneden gember
  • 4 eieren
  • 50 gram gesnipperde amandelen
  • Mespunt zout
  • 1 eetlepel rum cognac of whisky

Instructies

  • Maal het runderniervet fijn.
  • Zeef de bloem en was de krenten en rozijnen, droog ze in een doek.
  • Meng het fijngemalen niervet met de overige ingrediënten in een grote kom.
  • Laat dit mengsel op een koele plek minstens 4 weken rusten en haal het af en toe tevoorschijn om het mengsel goed door te roeren.
  • Neem een schone doek, wrijf het midden in met boter en strooi er een laagje bloem over.
  • Vorm een bal van het puddingmengsel en leg deze in het midden van de doek.
  • Knoop de punten stevig vast, maar laat wat ruimte over tussen de bal en de knoop.
  • Leg een treefje onderin een pan, vul de pan met kokend water en laat de pudding 4 uur zachtjes koken.
  • Zorg ervoor dat de pudding goed onder water blijft staan.
  • Giet, wanneer de pudding nog warm is, de voorverwarmde rum erover en steek deze aan voor een indrukwekkende presentatie.

Notities

Serveer de pudding zo of met een warme vanillesaus met eieren en rum.
De plumpudding is het lekkerst wanneer deze nog warm geserveerd wordt.
Wijnadvies:

Serveer met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een glas rijke, verwarmende port.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.5g

Tongrolletjes met Zalmmousse en Hollandaisesaus

Tongrolletjes met Zalmmousse en Hollandaisesaus

Delicate tongrolletjes gevuld met romige zalmmousse en omhuld met een rijke Hollandaisesaus. Een verfijnd gerecht dat indruk maakt!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Saus, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Pescatarian
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de zalmmousse:

  • 100 g zalmfilet
  • 1 ei
  • 1,5 dl slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Voor de tongrolletjes:
  • 8 tongfilets
  • 1 dl visbouillon van tablet
  • 1 dl witte wijn
  • 1 sjalotje fijngehakt

Voor de Hollandaisesaus:

  • 200 g geklaarde boter
  • 3 eidooiers
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel water
  • Snufje cayennepeper
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Extra:

  • Broccoli- en wortelpuree voor serveren
  • Bieslook voor garnering
  • Schijfjes limoen voor garnering

Instructies

  • Zet een diepvriesmengkom in de koelkast.
  • Pureer de zalmfilet en klop het ei erdoor tot een glad mengsel.
  • Doe dit in de koude mengkom.
  • Klop de slagroom met zout en peper door het mengsel en zet in de koelkast.
  • Leg de tongfilets tussen plasticfolie en sla ze voorzichtig platter met een nat pannenkoekmes.
  • Strijk de zalmmousse over de tongfilets uit, rol ze losjes op en zet ze vast met cocktailprikkers.
  • Dek af en zet in de koelkast.

Bereiding:

  • Breng de visbouillon samen met de witte wijn en het sjalotje aan de kook.
  • Zet het vuur laag, zet de tongrolletjes rechtop in de bouillon en dek af met aluminiumfolie.
  • Laat de rolletjes in 20 minuten gaar worden.

Voor de Hollandaisesaus:

  • Smelt de boter en schep de melkbestanddelen eraf om geklaarde boter te maken.
  • Houd de boter au bain-marie vloeibaar.
  • Klop de eidooiers au bain-marie dik en luchtig.
  • Voeg 1 eetlepel water, citroensap en cayennepeper toe en klop tot een bleke crème.
  • Voeg al kloppende de vloeibare boter toe in een dun straaltje tot de saus dik is.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Afwerking:

  • Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over borden.
  • Schep de lauwwarme Hollandaisesaus rondom de rolletjes.
  • Serveer met broccoli- en wortelpuree en garneer met bieslook en schijfjes limoen.

Notities

Serveer met broccoli- en wortelpuree en garneer met bieslook en schijfjes limoen.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Chablis of een Pouilly-Fumé past perfect bij de verfijnde smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Super Krokante aardappelen met zeezout

Super Krokante aardappelen met zeezout

Geniet van deze super krokante aardappelen met zeezout. Perfect goudbruin en heerlijk knapperig, een ideaal bijgerecht!
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel zeezout korrels
  • 6 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Kook de aardappelen in een pan met gezouten water en een deksel erop gedurende 20 minuten tot ze gaar zijn.
  • Giet de aardappelen af en laat ze nog 2 minuten in de afgesloten pan staan.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Doe de aardappelen in een ovenschaal en schep ze goed om met de bloem en het zeezout.
  • Voeg de olijfolie toe en schep de aardappelen nogmaals goed om, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
  • Plaats de ovenschaal in de oven en bak de aardappelen in 30 minuten goudbruin en krokant.
  • Serveer direct en geniet van de knapperige aardappelen.

Notities

Combineer deze krokante aardappelen met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Sukadelapjes met Perziken en Honing-Ketjapsaus

Sukadelapjes met Perziken en Honing-Ketjapsaus

Ervaar de rijke smaken van malse sukadelapjes in een heerlijke honing-ketjapsaus met perziken. Dit gerecht is ideaal voor een feestelijk diner of een speciale gelegenheid. De combinatie van zoete perziken en hartige saus zal je gasten zeker verrassen!
Bereidingstijd3 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g sukadelappen
  • 6 perziken
  • 2 eetlepels verse salie
  • 2 eetlepels honing
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 dl ketjap
  • 7 dl runderbouillon
  • Olijfolie
  • Boter

Instructies

  • Breng het vlees op smaak met zout en peper en bak het in een mengsel van boter en olie aan beide zijden op halfhoog vuur tot het mooi bruin is.
  • Voeg de salie, honing en tomatenpuree toe.
  • Roer door en blus af met de runderbouillon.
  • Breng het geheel aan de kook, draai het vuur laag en plaats een deksel op de pan.
  • Laat het vlees minstens 3 uur rustig stoven.
  • Haal het deksel van de pan, snijd de perziken in partjes en voeg ze samen met de ketjap toe.
  • Laat nog 5 minuten inkoken.
  • Schep het vlees met het stoofvocht en de perziken midden op een diep bord.

Notities

Wijnadvies:
Een zachte rode wijn, zoals een Pinot Noir, past uitstekend bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Romige Knolselderijmousseline met Katenspek

Romige Knolselderijmousseline met Katenspek

Serveer de romige knolselderijmousseline warm als bijgerecht bij gebakken vlees of witte vis.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 270kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij geschild en in blokjes gesneden
  • 250 ml slagroom
  • Zout naar smaak

Optioneel:

  • plakjes katenspek niet geschikt voor vegetariërs

Instructies

  • Doe de blokjes knolselderij in een pan en giet er een flinke laag slagroom overheen.
  • Voeg een snufje zout toe.
  • Dek de pan af met een deksel en laat de knolselderij zachtjes gaar koken in de slagroom.
  • Voeg indien gewenst plakjes katenspek toe voor extra smaak.
  • Wanneer de knolselderij zacht is, verwijder je het katenspek en pureer je de knolselderij met een grote scheut van de warme room in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Voeg indien nodig extra room toe om de gewenste dikte te bereiken.
  • Wrijf de puree vervolgens door een zeef voor een nog fijnere structuur.
  • Breng de puree op smaak met witte peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige knolselderijmousseline past goed bij een frisse, droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 270kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 21g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Rodekool met Frisse Appels

Rodekool met Frisse Appels

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • ½ rode kool ongeveer 600g
  • 1 sjalot
  • 4 kruidnagels
  • 2 friszure appels bijv. goudrenet, in stukjes
  • 1 plak ontbijtkoek in blokjes
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool, snijd de kool in vieren en verwijder de harde kern en stronk.
  • Snijd vervolgens elk kwart langs de snijkanten in lange, smalle reepjes of schaaf ze dun.
  • Was de reepjes kool.
  • Pel de sjalot en steek de kruidnagels erin.
  • Doe de koolreepjes samen met de sjalot en een ½ theelepel zout in een pan.
  • Voeg een bodempje water toe en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag en laat de rodekool met de deksel op de pan in 20-25 minuten gaar worden.
  • Voeg na 10 minuten de stukjes appel en de blokjes ontbijtkoek toe en laat deze mee verwarmen.
  • Verwijder de sjalot met kruidnagels wanneer de rodekool gaar is.
  • Breng de groente op smaak met rietsuiker, zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze rodekool met frisse appels combineert goed met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Riesling.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 0.5g | Zout: 0.6g | Sugar: 17g

Ciabatta met Tomaten en Knoflook

Ciabatta met Tomaten en Knoflook

Recept categorieën: Broodjes, Tapas, Warme hapjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 rijpe tomaten ontveld, in stukjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • sap en geraspte schil van 1 citroen
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • peper en zout
  • 1 ciabatta brood

Instructies

  • Doe de tomaten, de knoflook, de geraspte citroenschil en de bruine suiker in een pan met deksel en verwarm gedurende een 10 minuutjes.
  • Voeg er het citroensap en de olijfolie bij en laat zonder deksel nog eens 10 minuten pruttelen zodat het mengsel wat dikker wordt.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Snij enkele sneden van het ciabatta brood en toast ze in de broodrooster of onder de grill.
  • Smeer op elke snede ciabatta wat van de saus.
  • Warm serveren.