Mediterrane Artisjokharten met Tuinbonen
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 187kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 pak tuinbonen 300 g, diepvries
- 2 stevige tomaten
- 1 ui
- 1 blik artisjokharten netto 400 g
- 2 takjes oregano
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
Haal de tuinbonen ongeveer 2 uur van tevoren uit de vriezer en laat ze ontdooien.
Breng in een pan ruim water aan de kook.
Kerf de tomaten in, dompel ze enkele seconden onder in kokend water, spoel ze af onder koud water en ontvel ze.
Snijd de tomaten in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Laat de artisjokharten uitlekken in een zeef en halveer ze.
Knip de oregano fijn.
Verhit de olijfolie in een pan en fruit de ui glazig in ongeveer 2 minuten.
Pers de knoflook erboven uit.
Bak de tomatenblokjes ongeveer 2 minuten zachtjes mee.
Schep de tuinbonen, artisjokharten en oregano erdoor.
Stoof alles afgedekt ongeveer 5 minuten zachtjes.
Breng op smaak met zout en peper.
Wijnadvies:
Deze Mediterrane schotel gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur en de rest van het menu.
Calories: 187kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 29
Gegratineerde Artisjokbodems met Kruidige Aardappelpuree
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
- 600 g kruimige aardappels
- Zout
- ½ zakje verse kervel 7,5 g
- ½ zakje verse bieslook 10 g
- ½ dl melk
- 50 g roomboter
- 4 eetlepels gemalen oude kaas
- Versgemalen zwarte peper
- 2 blikken artisjokbodems à 185 g
- 2 eetlepels paneermeel
Schil de aardappels, was ze en kook ze in een pan met weinig water en zout in ca.
20 minuten gaar.
Knip de kervel en bieslook fijn.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een pureestamper.
Meng de melk, boter, kaas en kruiden door de puree.
Breng op smaak met peper.
Laat de artisjokbodems uitlekken.
Doe de puree in een spuitzak en spuit deze op de artisjokbodems.
Bestrooi met paneermeel.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Schuif de artisjokbodems in het midden van de oven en laat de puree in ca.
10 minuten goudbruin kleuren.
Serveer met gebraden rosbief.
- Dit gerecht wordt geserveerd met gebraden rosbief, maar de voedingswaarden zijn exclusief de rosbief.
- Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht bij gebraden vlees of als hoofdgerecht met een frisse salade.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 29
Andijviestamppot met Pittige Shoarmareepjes en Zoete Abrikozen
Bereidingstijd28 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 752kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1½ kg kruimige aardappels
- Zout
- 2 uien
- 8 gewelde abrikozen bakje à 200 g
- 2 eetlepels boter
- 400 g shoarmareepjes
- 1 beker zure room 125 ml
- 500 g panklare andijvie
- Versgemalen peper
- 6 eetlepels knoflooksaus flesje
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en was ze.
Kook de aardappels in een pan met weinig water en zout, afgedekt, in ongeveer 20 minuten gaar.
Pel en snijd de uien in ringen.
Snijd de gewelde abrikozen in reepjes.
Verhit de boter in een wok of grote braadpan.
Bak de shoarmareepjes met ui al omscheppend in ongeveer 5 minuten bruin en gaar.
Voeg de abrikozen toe en verwarm nog ongeveer 1 minuut mee.
Giet de aardappels af en vang een deel van het kookvocht op.
Stamp de aardappels in de pan met de zure room en eventueel wat kookvocht tot een smeuïge puree.
Meng de andijvie en het shoarmamengsel door de stamppot.
Breng de stamppot op smaak met zout en peper en verwarm nog ongeveer 2 minuten.
Serveer de knoflooksaus apart erbij.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Beaujolais of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht. De fruitige tonen van de wijn vullen de zoete abrikozen aan en vormen een mooi contrast met de pittige shoarmareepjes.
Calories: 752kcal | koolhydraten: 83g | Protein: 27g | Vet: 36g | Zout: 2.4g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 29
Zoete Amandel-Rozijnensalsa
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 247kcal
Author: Cor Kevenaar
- 150 g rozijnen
- 2 eetlepels citroensap
- 1½ dl appelsap
- 3 theelepels chilipoeder
- 3 eetlepels amandelschaafsel
- 1 zakje verse basilicum 15 g
- Zout
- Versgemalen peper
Breng in een pan de rozijnen samen met het citroensap, appelsap en chilipoeder aan de kook.
Laat het geheel ongeveer 10 minuten zachtjes sudderen tot het vocht verdampt is.
Laat het vervolgens afkoelen.
Rooster intussen in een droge koekenpan het amandelschaafsel goudbruin.
Laat de geroosterde amandelen op een bordje afkoelen.
Snijd de basilicumblaadjes in dunne reepjes.
Meng in een schaal de rozijnen, geroosterde amandelen en basilicum door elkaar.
Breng indien nodig op smaak met zout, versgemalen peper en een snufje chilipoeder.
Voedingswaarden (per portie):
Deze zoete amandel-rozijnensalsa is heerlijk als topping op yoghurt, kwark, of als bijgerecht bij gegrild vlees of gevogelte.
Calories: 247kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 29
Gemarineerde Abrikozen met Munt, Kaneel en Sinaasappel
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
- 1 sinaasappel
- 500 g abrikozen gehalveerd
- 1 takje munt
- 1 kaneelstokje in stukken
- 250 g suiker
Was de pot grondig in heet sodawater, spoel af met kokend water en laat omgekeerd op een schone theedoek drogen.
Boen de sinaasappel schoon, snijd dunne schillen van de sinaasappel en snijd deze in stukken (de rest van de sinaasappel wordt niet gebruikt).
Leg de gehalveerde abrikozen samen met het takje munt, de stukken kaneelstokje en sinaasappelschil in de pot.
Breng in een pan ½ liter water aan de kook en los de suiker erin op, waardoor je een suikerstroop krijgt.
Giet de suikerstroop over de abrikozen in de pot, laat ongeveer 2 cm ruimte over tot aan de rand.
Sluit de pot goed af.
Zet de pot in een pan en vul de pan met water tot halverwege de pot.
Breng het water aan de kook en laat het geheel 20 minuten koken.
Haal de pot uit de pan, laat afkoelen en bewaar op een koele, donkere plaats.
De abrikozen kunnen maximaal 6 maanden bewaard worden.
Na opening zijn de abrikozen nog enkele dagen houdbaar in de koelkast.
Wijnadvies:
Deze gemarineerde abrikozen zijn heerlijk in combinatie met zachte geitenkaas of gegrild lamsvlees. Voor een wijnadvies kun je kiezen voor een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een dessertwijn zoals een Late Harvest Riesling. De zoetheid van de wijn zal de fruitige smaken van de abrikozen versterken en een mooie balans creëren met de kruidige tonen van munt en kaneel.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 47g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 29
Verfrissende Aardbeiengelei met Geurige Kiwi Salsa
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 170kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g aardbeien
- ⅔ fles witte druivensap à 750 ml
- 1 pakje geleipoeder voor aardbeien
- ¼ zakje verse munt à 15 g
- 1 limoen
- 2 eetlepels cactus-citroensiroop
- 2 kiwi's
Maak de aardbeien schoon, halveer ze en dep ze droog met keukenpapier.
Verdeel ze gelijkmatig over de puddingvorm.
Breng in een pan het witte druivensap aan de kook.
Haal de pan van het vuur en roer het geleipoeder voor aardbeien door het druivensap tot het poeder volledig is opgelost.
Giet het mengsel over de aardbeien in de puddingvorm.
Laat de gelei afkoelen en zet hem vervolgens ca.
2 uur in de koelkast om op te stijven.
Pluk de blaadjes munt van de takjes en snijd ze in reepjes.
Boen de limoen schoon en rasp de schil eraf.
Pers de helft van de limoen uit.
Meng in een kom de muntreepjes, limoenrasp, limoensap en cactus-citroensiroop tot een dressing.
Schil de kiwi's, snijd ze in kleine blokjes en schep ze door de dressing.
Leg een platte schaal op de puddingvorm, keer het geheel om, schud voorzichtig en laat de aardbeiengelei op de schaal glijden.
Schep de gemarineerde kiwi eromheen als salsa.
Wijnadvies:
Deze verfrissende aardbeiengelei met gemarineerde kiwi gaat goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete en fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardbeien en kiwi aanvullen zonder te overheersen.
Calories: 170kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 29
Geroosterde Aardappeltjes met Peterselie-Sesamboter
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 2 takjes peterselie
- ½ limoen
- 40 g zachte plantaardige boter
- 2 theelepels sesamolie
- Zout
- Versgemalen peper
- ½ zak aardappels Linzer delicatess à 1½ kg
- ½ eetlepel sesamzaadjes
Hak de peterselie heel fijn.
Boen de limoen schoon en rasp de schil boven een kommetje.
Pers de limoen uit boven het kommetje.
Roer de fijngehakte peterselie, plantaardige boter, sesamolie en naar smaak zout en peper door het limoensap en de rasp.
Schep het botermengsel op een stuk plasticfolie, vorm het tot een rolletje en wikkel het in de folie.
Leg het tot gebruik in de koelkast.
Boen de aardappels onder stromend water schoon en snijd ze in vieren.
Kook de aardappels in een pan met weinig water en zout in 15 à 20 minuten zachtjes gaar.
Giet de aardappels af en doe ze over in een schaal.
Meng de sesamzaadjes erdoor.
Snijd plakjes van het botermengsel en leg deze op de aardappels.
Wijnadvies:
Deze geroosterde aardappeltjes met peterselie-sesamboter passen perfect bij geroosterd lamsvlees. Voor een goede wijnmatch kun je kiezen voor een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir. De fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardappeltjes en het lamsvlees aanvullen zonder te overheersen.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 11g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 29
Pittige Aardappelsalade met Cashewnoten en Geitenkaas
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g vastkokende aardappels bijv. Lady Christl
- 3 stengels bleekselderij
- 1 sinaasappel
- 4 eetlepels olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
- ½ eetlepel shoarmakruiden
- 1 zak eikenbladslamelange 100 g
- 100 g zachte geitenkaas verkruimeld
- 100 g gezouten cashewnoten
Boen de aardappels schoon, halveer ze in de lengte en snijd ze vervolgens in smalle parten.
Kook de aardappels in een pan met weinig kokend water en wat zout gedurende ongeveer 10 minuten tot ze beetgaar zijn.
Snijd de bleekselderij in dunne reepjes nadat je deze hebt gewassen.
Boen de sinaasappel schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
Klop een dressing van sinaasappelsap, sinaasappelrasp, olijfolie met knoflookaroma en chilipeper, en shoarmakruiden.
Giet de gekookte aardappels af en schep ze door de dressing.
Laat dit mengsel 10 minuten afkoelen.
Voeg de bleekselderij, eikenbladslamelange, verkruimelde geitenkaas en gezouten cashewnoten toe aan de aardappels.
Breng de salade op smaak met zout en peper.
Wijnadvies:
Deze pittige aardappelsalade met cashewnoten en geitenkaas past goed bij een frisse, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Riesling. De levendige smaken van de salade worden mooi aangevuld door de verfrissende tonen van de wijn.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 29
Romige Aardappelpuree met Gepofte Knoflook
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 zak aardappels 1½ kg
- Zout
- 6 tenen knoflook
- 5 eetlepels olijfolie extra vierge
- 1 zakje verse basilicum 15 g
- 1½ deciliter melk
- Vierseizoenenpeper
Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met weinig water en zout gaar in ongeveer 15 minuten.
Maak de tenen knoflook los, maar pel ze niet.
Verwarm in een steelpan de olijfolie samen met de knoflooktenen gedurende ongeveer 5 minuten op heel zacht vuur tot de knoflook begint te kleuren.
Haal de pan van het vuur en neem de knoflooktenen uit de olie.
Bewaar 4 mooie blaadjes basilicum voor garnering en hak de rest van de basilicum heel fijn.
Verwarm de schaaltjes voor.
Giet de aardappels af en stamp ze fijn.
Pers 2 tenen knoflook erboven uit.
Roer de knoflookolie en zoveel melk door de aardappels tot er een smeuïge puree ontstaat.
Verwarm al roerend nog even goed door en laat de puree eventueel iets indikken.
Breng op smaak met zout en vierseizoenenpeper.
Voeg op het laatste moment de fijngehakte basilicum toe aan de puree en roer goed door.
Schep de puree in warme schaaltjes en garneer met een teentje gepofte knoflook en een blaadje basilicum.
Wijnadvies:
Deze romige aardappelpuree met gepofte knoflook is heerlijk bij gestoofd konijn. Serveer er een stevige rode wijn bij zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. De volle smaken van de wijn passen goed bij de rijke textuur en de intense smaak van de puree.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 5g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 29
Romige Zuurkoolschotel met Kaaskorstje
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg vastkokende aardappels in plakken van 1 cm dik
- 125 g gewelde tutti frutti
- 100 ml kokend water
- 200 g gezouten cashewnoten
- 40 g boter
- 40 g bloem
- 450 ml melk
- 150 g pittige belegen kaas geraspt
- 500 g kruidenzuurkool uitgelekt
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kook de aardappelplakken in een pan met weinig water en wat zout in 10-12 minuten net gaar.
Laat de tutti frutti 10 minuten wellen in 100 ml kokend water in een kom.
Rooster de cashewnoten goudbruin in een droge koekenpan.
Smelt de boter in een steelpan.
Roer de bloem erdoor en voeg scheutje voor scheutje de melk toe onder voortdurend roeren, totdat een gladde saus ontstaat.
Laat driekwart van de geraspte kaas in de saus smelten.
Breng op smaak met peper.
Giet de aardappels af en laat ze even droogstomen.
Schep in een ovenschaal de aardappels, zuurkool, tutti frutti, de helft van de saus en de cashewnoten voorzichtig door elkaar.
Schenk de rest van de saus over de schotel.
Strooi de overgebleven geraspte kaas over de schotel.
Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot de kaas goudbruin en knapperig is.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij dit gerecht, de romigheid van de saus en het kaaskorstje worden mooi aangevuld door de frisse tonen van deze wijnen.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 25g | Vet: 32g | Zout: 2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 29