Chocolade / pistachetruffels

Chocolade / pistachetruffels

Een heerlijk, gemakkelijk te maken truffelballetje van chocolade vermengd met gehakte pistachenootjes.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Chocolade
Land van herkomst: Arabisch
Servings: 20 truffels
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 gram zachte roomboter
  • 75 gram poedersuiker
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 200 gram pure chocolade
  • 75 gram fijngemalen pistachenoten
  • 1 handvol grofgehakte pistachenoten

Instructies

  • Klop de zachte roomboter in een kom tot een romige consistentie.
  • Voeg de poedersuiker en vanille-extract toe en meng goed.
  • Smelt de pure chocolade au bain-marie of in de magnetron tot het volledig vloeibaar is.
  • Voeg geleidelijk de botermix en de fijngemalen pistachenoten toe aan de gesmolten chocolade.
  • Roer goed door tot alles goed gemengd is.
  • Laat het mengsel vervolgens afkoelen in de koelkast tot het stevig genoeg is om te vormen.
  • Rol kleine balletjes van het chocolade-pistachemengsel en rol ze vervolgens door de grofgehakte pistachenoten.
  • Plaats de gevormde truffels in kleine papieren bonbonvormpjes.

Notities

Deze heerlijke truffels zijn een smakelijke traktatie, perfect als dessert of als een speciale lekkernij voor tussendoor.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 1g | Vet: 7g

Lauwwarme couscoussalade

Lauwwarme couscoussalade

Snel te maken
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Salade
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 tomaten
  • 1 plak feta kaas, 150 g
  • 2 uien
  • 300 g couscous
  • 3 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 1 schaal Tivall fijngehakt 175 g
  • 4 eetlepel(s) tomatenketchup
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 zakje rucolasla 75 g

Instructies

  • Tomaten en feta in blokjes snijden.
  • Uien pellen en snipperen.
  • Couscous volgens gebruiksaanwijzing wellen.
  • In pan olie verhitten en fijngehakt 4 minuten rul bakken,laatste 2 minuten ui meebakken.
  • Couscous met tomatenketchup, tomaat, gehakt, ui en kaneelpoeder mengen.
  • Rucola door lauwwarme couscous scheppen en met feta garneren.

Lasagne met spinazie en gerookte kip

Lasagne met spinazie en gerookte kip

Recept categorieën: Gevogelte, Groenten, Hoofdgerechten, Kip, Pasta
Land van herkomst: Italië
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 pak spinazie deelblokjesdiepvries, 450 g
  • 1 schaaltje gerookte kipfilet ca. 200 g
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 g gorgonzola blauwaderkaas
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • ½ l halfvolle melk
  • 200 g lasagnebladen pak à 250 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200°C.
  • In pan spinazie volgens gebruiksaanwijzing ontdooien.
  • Kipfilet in reepjes snijden.
  • Knoflook boven spinazie uitpersen.
  • Kaas in stukjes snijden.
  • Helft van kaas, kipreepjes, zout en peper door spinazie roeren.
  • Boter in steelpan smelten.
  • Bloem erdoor roeren tot bal ontstaat.
  • Helft van melk toevoegen en aan de kook brengen.
  • Met garde bloemmengsel er stevig doorkloppen, blijven kloppen tot alle klontjes zijn opgelost.
  • Rest van melk in gedeelten erbij schenken en goed blijven roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In ovenschaal dun laagje saus schenken.
  • Met lasagnebladen afdekken.
  • Achtereenvolgens 2 lagen spinaziemengsel met lasagneblad afwisselen.
  • Rest van kaas door saus roeren.
  • Saus over lasagne schenken.
  • Schotel in midden van oven in 30 minuten gaarbakken.

Krieltjes met tartaar, spek en paddestoelen

Krieltjes met tartaar, spek en paddestoelen

Snel te maken
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spruitjes
  • ½ duobakje gerookte spekblokjes à 250 g
  • 1 bakje champignons
  • 50 g boter
  • 2 zakjes barbecuekrieltjes à 425 g
  • 4 tartaartjes

Instructies

  • Spruitjes schoonmaken en in 8 minuten beetgaar koken.
  • In koekenpan spekblokjes uitbakken.
  • Champignons schoonmaken en in plakjes snijden.
  • Spek uit pan nemen, helft van boter verhitten en champignons en krieltjes 8 minuten al omscheppend bakken.
  • Tartaartjes bestrooien met zout en peper en in 7 minuten gaar bakken.
  • Spek door krieltjes scheppen.
  • Krieltjes met spruitjes en tartaar serveren.

Andijviestamppotje met rode poon

Andijviestamppotje met rode poon

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 rode ponen panklaar
  • 1 kg aardappels kruimige geschild en in blokjes
  • 1 eetlepel(s) Paprikapoeder mild
  • 3-4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 grote ui gesnipperd
  • 150 ml melk
  • 400 g andijvie panklare

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes in een flinke bodem water in 10-15 minuten gaar.
  • Wrijf de rode ponen rondom in met zout, peper, paprikapoeder en olijfolie.
  • Bak de ponen in een hete grillpan in 12-16 minuten rondom mooi bruin en gaar.
  • Fruit de ui in een steelpan met 1 eetlepel olijfolie zachtjes glazig.
  • Giet de aardappelen af, stamp ze fijn en roer ze met de melk en 1 eetlepel olijfolie tot een smeuïge puree.
  • Voeg hand voor hand de andijvie toe en verwarm de stamppot tot de andijvie begint te slinken.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schep de andijviestamppot op borden en zet de rode ponen ernaast.
  • Schep de uien over de stamppot.

Gegratineerde uiensoep 4

Gegratineerde uiensoep 4

Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g uien
  • 80 g gezouten boter
  • mespunt vierkruidenpoeder
  • 10 g bloem
  • l kippenbouillon
  • 1 stokbrood
  • 100 g geraspte gruyére
  • zout
  • vers gemalen peper

Instructies

  • Fruit de gepelde en grofgehakte uien 15 minuten in de boter.
  • Maal er wat peper over en voeg het vierkruidenpoeder toe.
  • Roer regelmatig om te voorkomen dat de uien te snel kleuren.
  • Bestrooi de goudgele uien met de bloem, giet de bouillon erbij en laat met de deksel op de pan
  • 30 minuten zachtjes koken.
  • Proef of er nog zout en of peper bij moet.
  • Snijd het stokbrood in sneetjes en rooster ze licht.
  • Schep de soep in kommen, leg er een paar sneetjes stokbrood op en bestrooi ze met de
  • geraspte kaas.
  • Laat onder de ovengrill gratineren en serveer meteen.

Kipfilet in olijfolie met kokosschuim

Kipfilet in olijfolie met kokosschuim

Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Arlette Swartjes

Equipment

Ingrediënten

  • 2 kipfilets ca. 300 g
  • 2 teentjes knoflook gepeld
  • 3 takjes tijm in stukjes
  • 1 fles olijfolie 500 ml
  • 4 trostomaten ontveld en zonder zaadjes
  • 1 zakje waterkers biologisch
  • 2 eetlepel(s) basilicum verse fijngesneden
  • 2 eetlepel(s) koriander verse fijngesneden
  • 1-2 eetlepel(s) witte balsamicoazijn
  • 150 ml kippenbouillon van tablet
  • 1 pak lasagnevellen verse
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 zakje little gem sla, 2 stuks
  • 1-½ eetlepel(s) gembersiroop

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 75 °C.
  • Bestrooi de kipfilets royaal met zout.
  • Leg ze met de teentjes knoflook en de tijm in een pan.
  • Schenk olijfolie op de kip zodat deze net onderstaat.
  • Steek de thermometer in het dikke deel van het vlees.
  • Laat de kip op een niet al te hoog vuur zo gaar worden dat de kerntemperatuur 60 °C is.
  • Zet de pan in de oven.
  • Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in een zeef.
  • Vul de holletjes van een eierdoos met rookmot.
  • Steek dit aan en zet dit in een vrij diepe pan.
  • Wacht tot de rookmot smeult.
  • Hang de zeef met tomaat in de pan en leg het deksel erop.
  • Rook de tomaat 3 minuten.
  • Neem de zeef uit de pan en doof de rookmot met water.
  • Meng voor de antiboise de tomaat met het basilicum, de koriander en naar smaak azijn, 50 ml kippenbouillon, peper, zout en olie waarin de kip is gegaard.
  • Steek rondjes uit de lasagnevellen en kook ze volgens aanwijzing op de verpakking.
  • Verwarm de kokosmelk met 100 ml bouillon.
  • Laat het beslist niet koken!
  • Bak de kipfilets in een scheutje olie bruin en bestrooi ze met grove zwarte peper en zout.
  • Halveer de little gems en bak ze heel even in een beetje olie.
  • Schenk de gembersiroop erover en laat dit even karameliseren.
  • Breng op smaak met balsamicoazijn en zout.
  • Schep een mooi randje van de antiboise op het bord.
  • Snijd de kipfilets in plakken en leg in het midden.
  • Leg een halve little gem op het bord.
  • Garneer met waterkers.
  • Schep de rest van de waterkers door de rest van de antiboise en verdeel ze met de lasagne over vier schaaltjes.
  • Klop de kokosmelk met de staafmixer schuimig en schep dit over de borden en schaaltjes.

Gegratineerde snoek

Gegratineerde snoek

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • peterselie
  • zout
  • 750 gram snoek schoongemaakt
  • 2 de water
  • 60 gram boter
  • 1 citroen
  • scheutje azijn
  • 3 dl blanke roux
  • 4 tomaten
  • 50 gram geraspte oude kaas

Instructies

  • Leg de met zout ingewreven vis in een pan met water en azijn en de boter.
  • Snijd de citroen in plakjes en leg die op de vis.
  • Sluit de pan en stoof de vis in 15 minuten gaar op een laag vuur.
  • Maak de roux met een gedeelte van het stoofvocht.
  • Was de tomaten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Roer de stukjes tomaat, de kaas en wat gewassen en kleingesneden peterselie door de saus.
  • Leg de vis in een vuurvaste schotel, bedek hem met de saus en zet de schotel 10 minuten op 220°c, boven in de oven.

Notities

Serveer er gebakken krieltjes bij.

Gegratineerde preischotel met gehakt en tomatensaus

Gegratineerde preischotel met gehakt en tomatensaus

Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees, Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Snipper de uien klein.
  • Verhit de boter in een pan en fruit de uien licht aan.
  • Voeg het gehakt toe en maak het rul met een vork.
  • Ca. 7 minuten laten braden op niet te groot vuur, regelmatig omscheppen.
  • Voeg de blikjes tomatenpuree toe, de laurierbladen, azijn en een beetje water.
  • Breng aan de kook en laat op klein vuur nog even garen; deksel op de pan.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak ondertussen de prei schoon, snijd hem klein en stoof in weinig water met een beetje zout beetgaar in ca. 10 minuten
  • Laat uitlekken in het vergiet.
  • Vet een vuurvaste schaal in en leg hierin de gestoofde prei.
  • Vervolgens het gehakt met de tomatensaus, verwijder de laurierbladen.
  • Tot slot de aardappelpuree erover verdelen.
  • Bestrooi met het paneermeel en de gemalen kaas.
  • Plaats in het midden van de voorverwarmde oven en laat ca. 20 minuten bakken bij 200°c totdat de kaas geheel gesmolten is en zich een bruin korstje heeft gevormd.

Notities

Variatietip:
i.p.v. tomatensaus probeer ook eens een bechamel-kaassaus of een bechamelsaus, waaraan
wat azijn en peper is toegevoegd.

Angels of horseback

Angels of horseback

Land van herkomst: Zuid Afrika
Servings: 1
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • kommetje
  • tandenstokers

Ingrediënten

  • 5 oesters gerookte per persoon in blik
  • 1 reepje spek per oester
  • olie
  • 1 flesje sweet chilisaus
  • 1 krop sla

Instructies

  • Neem een oester en draai spek rond de oester.
  • Maak dit vast met een tandenstoker.
  • Doe olie in de pan en bak de oesters.
  • Giet een beetje pikante chilisaus in een kommetje.
  • Zet dit in het midden van een bord.
  • Schik een beetje sla op een bord en leg er de oesters bij.