Indonesische Sayur Kerrie met Kokosmelk

Indonesische Sayur Kerrie met Kokosmelk

Geniet van dit smaakvolle Indonesisch hoofdgerecht, een vegetarische curry boordevol groenten in een heerlijke, romige saus. Dit kerrie recept is eenvoudig te bereiden en brengt de smaken van de Indonesische keuken naar uw tafel.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten, Hoofdgerechten, Saus, Stoofpot
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels in blokjes
  • 200 g boontjes of kouseband
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • ½ theelepel laospoeder of een stukje laos
  • 2 eetlepels masala kerrie
  • peper
  • 400 ml santen kokosmelk
  • ½ theelepel salamblaadjes of 1 laurierblaadje
  • 1 stengel sereh citroengras of 2 theelepels serehpoeder
  • 3 sjalotjes
  • spitskool of groene kool in stukken
  • suiker naar smaak
  • 1 theelepel trassi
  • 1 vegetarisch bouillonblokje of zout
  • water naar behoefte
  • 2 wortels in halve ringetjes
  • zout

Instructies

  • Fruit alle kruiden (knoflook, sjalotjes, trassi, koenjit, masala kerrie, laos) in een pan, behalve de sereh.
  • Voeg de gesneden groenten toe en roerbak deze kort mee.
  • Giet water en de santen bij de groenten.
  • Voeg de sereh en een beetje suiker toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur sudderen tot de groenten gaar zijn.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe en serveer.

Notities

Serveertip:
Deze heerlijke Indonesische Sayur Kerrie met Kokosmelk is het lekkerst met witte rijst en eventueel wat gebakken uitjes of kroepoek.
Wijnadvies:
Bij deze romige curry past een fruitige witte wijn met een lichte kruidigheid, zoals een Riesling of een Gewürztraminer. Een koud biertje is ook een uitstekende keuze.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Italiaanse Pastasalade met Pesto, Mozzarella en Zongedroogde Tomaten

Italiaanse Pastasalade met Pesto, Mozzarella en Zongedroogde Tomaten

Dit heerlijke pastagerecht is perfect om mee te nemen naar buiten, bijvoorbeeld voor een picknick of een barbecue. De pastasalade met pesto heeft frisse smaken en is makkelijk en snel te bereiden.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Pasta, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 4,50 (indicatie)

Ingrediënten

  • 250 g pasta fusili of vlindertjes
  • 1 gele paprika of groene paprika
  • 1 mozzarellakaasje
  • 2 bosuitjes of een halve rode ui
  • 2 pomodori of trostomaten
  • 3 zongedroogde tomaten
  • een potje pesto
  • een potje olijven met piment
  • pijnboompitten
  • olijfolie

Instructies

  • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking al dente.
  • Spoel de pasta af met koud stromend water en giet er een scheutje olijfolie over om te voorkomen dat hij aan elkaar plakt.
  • Was de verse groenten en snijd de pomodori, paprika en bosuitjes in kleine stukjes.
  • Dep ze daarna droog met wat keukenpapier.
  • Snijd de mozzarella, zongedroogde tomaten en olijven in stukjes.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Blijf erbij, want ze branden snel aan.
  • Doe de afgekoelde pasta in een grote schaal.
  • Voeg de gesneden groenten, kaas en olijven toe.
  • Meng als laatste de pesto door de salade.
  • Leng de pesto eventueel aan met een extra scheutje olijfolie.
  • Zet de salade tot gebruik in de koelkast.

Notities

Serveertip

Deze pastasalade mozzarella is perfect om mee te nemen naar buiten, voor een picknick of salade voor picknick. Hij is heerlijk met een stukje gegrilde kip of vis.
 

Wijnadvies

Bij deze frisse pastasalade zongedroogde tomaten past een lichte en fruitige rosé. Ook een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio, is een uitstekende keuze.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Varkenshaas met Zoetzure Chutneysaus

Varkenshaas met Zoetzure Chutneysaus

Deze varkenshaas is een perfect en snel hoofdgerecht met een heerlijke zoetzure smaak. De zoetzure saus van mangochutney, zilveruitjes en augurken maakt dit een bijzonder gerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Saus, Varkensvlees
Land van herkomst: Fusion
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 6,00 (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g varkenshaas
  • 100 g boter
  • 0,5 dl mangochutney
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • augurken
  • peterselie
  • peper
  • tomatenketchup
  • zilveruitjes
  • zout

Instructies

  • Wrijf de varkenshaas in met zout en peper.
  • Verhit de boter in een pan en bak het vlees aan beide kanten mooi bruin.
  • Giet de boter af en draai het vuur lager.
  • Voeg de worcestershiresaus toe.
  • Haal het vlees uit de pan en houd het warm op een schaal.
  • Doe een scheutje water bij de saus in de pan en laat dit inkoken.
  • Voeg dan 2 eetlepels tomatenketchup en de mangochutney toe en roer goed door.
  • Snijd de augurken en zilveruitjes in kleine stukjes en voeg ze toe aan de saus.
  • Snijd het vlees in plakjes en schenk de saus over de varkenshaas.
  • Bestrooi het geheel met fijngesneden peterselie.

Notities

Serveertip

De saus heeft een zoetzure smaak. Dit varkenshaas recept is lekker met sperziebonen en (gebakken) aardappelen. Als de varkenshaas naar uw smaak iets te rood is, kunt u hem 1 minuut laten meegaren in de saus.
 

Wijnadvies

Bij de zoetzure saus van dit hoofdgerecht met varkensvlees past een fruitige rode wijn met zachte tannines, zoals een jonge Merlot of een Pinot Noir. Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, is ook een goede optie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g

Romige Pasta met Zalm en Rucola

Romige Pasta met Zalm en Rucola

Romige Pasta met Zalm en Rucola is een snel en eenvoudig Italiaans gerecht. De romige pastasaus met malse zalm en pittige rucola maakt dit een perfect hoofdgerecht pasta.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Saus, Vis, Zalm
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 6,50 (indicatie)

Ingrediënten

  • 400 g tagliatelle
  • 400 g gerookte zalm in repen
  • 200 g rucola
  • 75 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 4 el olijfolie
  • 4 sjalotjes fijngesneden
  • 4 trostomaten ontveld en in blokjes
  • 5 el crème fraîche
  • 5 el sherry of witte wijn
  • peper
  • zout

Instructies

  • Kook de tagliatelle in ruim kokend water met zout en een scheut olijfolie tot de pasta gaar is, volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Verhit de resterende olijfolie in een pan en bak hierin de fijngesneden sjalotjes gedurende 5 minuten.
  • Voeg de sherry of witte wijn toe en laat 2 tot 3 minuten inkoken.
  • Roer dan de crème fraîche erdoor en laat het geheel nog 2 minuten zachtjes koken.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Roer de zalmrepen en de tomatenblokjes door de saus en laat ze 2 minuten meeverwarmen.
  • Roer de rucola door de saus en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  • Giet de tagliatelle af en schep de zalmsaus erdoor.
  • Serveer het gerecht direct met de versgeraspte Parmezaanse kaas.

Notities

Serveertip

Dit pasta recept is heerlijk op zichzelf, maar kan ook geserveerd worden met een stukje knapperig brood om de laatste restjes saus op te vegen.
 

Wijnadvies

Bij dit romige pastagerecht met zalm past een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc, die de smaken mooi in balans brengt.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Leidse Kaas Salade met Paprika en Pittige Dressing

Leidse Kaas Salade met Paprika en Pittige Dressing

Dit recept voor maaltijdsalade komt van 'bijtanja' en is een heerlijke pittige salade met een unieke combinatie van Leidse kaas, paprika en een kruidige dressing. Een vegetarisch recept dat perfect is als hoofdgerecht.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 3,00 (indicatie)

Ingrediënten

  • eetlepel chilisaus
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 rode paprika
  • 2 rode uien
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • ½ krop Romeinse sla of lollo biondo
  • 4 vleestomaten
  • 1 theelepel shoarmakruiden
  • 200 g jong belegen Leidse kaas
  • ½ theelepel gemalen djinten komijnzaad
  • 6 eetlepels maïsolie
  • 1 grote pot kidneybonen of 2 kleintjes
  • 1 gele paprika
  • peper
  • zout

Instructies

  • Begin met de dressing: verwarm de rode wijnazijn in een pannetje tot het net niet kookt.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de shoarmakruiden en djinten toe.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Klop de maïsolie, chilisaus, zout en peper door de afgekoelde azijn.
  • Spoel de kidneybonen af in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de Spaanse peper in ringetjes en verwijder de zaadjes.
  • Meng de bonen, Spaanse peper en de dressing in een kom en zet deze minimaal een half uur weg, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Snijd ondertussen de tomaat kruislings in en dompel deze enkele seconden onder in kokend water.
  • Verwijder de velletjes, sap en pitjes en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Snijd de paprika’s en de kaas in kleine blokjes en de rode uien in dunne ringen.
  • Was de sla en laat deze uitlekken.
  • Voeg de tomaatblokjes, paprikablokjes, kaastblokjes en uienringen vlak voor het opdienen bij de bonen en meng alles goed door elkaar.

Notities

Serveertip

Deze salade met paprika is heerlijk als hoofdgerecht. Voeg de sla pas vlak voor het serveren toe om te voorkomen dat hij slap wordt. Garneer de salade eventueel met extra ringetjes paprika en ui voor de kleur.
 

Wijnadvies

Bij deze kruidige en pittige salade past een lichtzoete, aromatische witte wijn, zoals een Riesling of een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Zuurkoolschotel met gehakt en kerriesaus

Zuurkoolschotel met gehakt en kerriesaus

Deze zuurkoolschotel is een heerlijke pittige ovenschotel die perfect is voor de koudere dagen. De combinatie van mals gehakt, romige aardappelpuree en de pittige saus maakt dit een favoriet traditioneel gerecht.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel, Saus, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 4,00 (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • ½ zakje gehaktkruiden piri-piri
  • 1 pakje kerriesaus
  • ½ kopje warme melk
  • 500 g rundergehakt
  • 125 g rookspek
  • 1 ui
  • 500 g zuurkool
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op circa 200°C (heteluchtoven).
  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze in een pan met een bodem water en wat zout in circa 20 minuten gaar.
  • Giet af en maak er met de warme melk een puree van.
  • Kook ondertussen de zuurkool in een andere pan met een beetje water in circa 20 minuten gaar.
  • Doe het rookspek in een braadpan en bak het op een matig vuur uit.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze mee.
  • Voeg het rundergehakt toe en maak het rul met een vork.
  • Voeg de gehaktkruiden toe en roer goed door.
  • Voeg als het gehakt bijna gaar is de kerriesaus toe met zoveel water als nodig is voor een smeuïg geheel.
  • Meng het gehaktmengsel door de aardappelpuree.
  • Doe de helft van het gehakt-aardappelmengsel in een ovenschaal, verdeel de zuurkool erover en bedek met de rest van het mengsel.
  • Bak de schotel 20 tot 25 minuten in de voorverwarmde oven totdat er een goudbruin korstje ontstaat.

Notities

Serveertip

Deze heerlijke zuurkool met gehakt is ook lekker met appelmoes of gebakken appeltjes. De schotel kan direct na het mengen van de ingrediënten op het bord worden geschept, zonder de oven.
 

Wijnadvies

Bij deze hartige schotel past een fruitige witte wijn met een lichte zuurgraad, zoals een Pinot Blanc, of een lichte rode wijn zoals een Gamay.

Nutrition

Calories: 580kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Asperges met Ham en een Krokante Kruidenkorst uit de Oven

Asperges met Ham en een Krokante Kruidenkorst uit de Oven

Dit lente-recept voor Asperges met Ham uit de Oven is een heerlijk en eenvoudig gerecht dat de smaak van de lente viert. De zachte asperges worden perfect gecombineerd met een krokante, hartige korst.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Jaargetijde:: Lente
Servings: 1 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 8,00 (indicatie)

Ingrediënten

  • 250 g witte asperges
  • 25 g achterham
  • 6,5 g gesmolten boter ik gebruikte walnotenboter
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • 0,75 eetlepel peterselie
  • ½ sneetje oud witbrood of paneermeel
  • versgemalen zwarte peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de asperges met een dunschiller van de kopjes naar beneden en snijd de harde onderkanten weg, zodat alle asperges even lang zijn.
  • Kook de asperges 5 minuten in een pan met ruim kokend water.
  • Laat ze van het vuur af nog 8-10 minuten nagaren.
  • Hak ondertussen de achterham en peterselie heel fijn.
  • Maal het witbrood in de keukenmachine tot fijne kruimels.
  • Laat de boter smelten.
  • Doe de broodkruimels in een kom en meng de ham, peterselie, wat zout en peper erdoor.
  • Roer tot slot de gesmolten boter erdoor.
  • Laat de asperges goed uitlekken in een vergiet en leg ze naast elkaar in een ovenschaal.
  • Bestrijk ze met de crème fraîche en strooi het hammengsel erover.
  • Schuif de schaal in de oven en laat de asperges uit de oven in 20 tot 25 minuten goudbruin worden.

Notities

Serveertip

Deze asperges met ham zijn heerlijk met gekookte krieltjes. Je kunt ze ook serveren met gebakken vis of een stukje vlees.
 

Wijnadvies

Bij dit gerecht met witte asperges past een droge en fruitige witte wijn. Een Sauvignon Blanc, Pinot Blanc of een Grüner Veltliner is een uitstekende keuze.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Nasi Keboeli met Hollandse Kippensoep

Nasi Keboeli met Hollandse Kippensoep

Deze Nasi Keboeli is een kruidige en vochtige rijst, een hoofdgerecht met rijst met een Hollandse twist. Dit risotto-achtig gerecht is de perfecte oplossing voor het combineren van droge kip met een kruidig rijstgerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Rijst, Saus, Stoofpot
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 3,00 (indicatie)

Equipment

Ingrediënten

  • 5 dl kippenbouillon of kippensoep
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 3 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
  • 250 g rijst
  • 1 schoongemaakte en kleingesneden ui
  • zout naar smaak

Instructies

  • Verhit de olie in een grote pan en fruit hierin de knoflook lichtbruin.
  • Voeg de rijst toe en bak deze onder voortdurend omscheppen glazig, maar niet bruin.
  • Voeg de kleingesneden ui, de kippenbouillon en een snuf zout toe.
  • Breng alles aan de kook.
  • Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat de rijst circa 30 minuten zachtjes koken totdat alle bouillon geabsorbeerd is en de rijst gaar is.
  • Indien gewenst, voeg wat fijngesneden prei of bieslook toe voor extra smaak.

Notities

Serveertip

 
Serveer dit kip met rijst gerecht met gebraden kippenpootjes en een frisse, knapperige salade voor een complete maaltijd.
 

Wijnadvies

 
Bij dit kruidige gerecht past een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir. Een droge rosé is ook een goede keuze.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Pittige Pindakaas Gehaktballen

Pittige Pindakaas Gehaktballen

Ontdek de verrassende smaak van pittige pindakaas gehaktballen. De combinatie van pindakaas en specerijen maakt deze gehaktballen uniek en smaakvol. Perfect als hoofdgerecht met rijst en groenten, of als borrelhapje. Een echte smaakexplosie voor je maaltijd!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 flinke eetlepel pindakaas
  • 1 flinke schep sambal
  • 1 grote scheut ketjap manis
  • Bosje peterselie
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Snufje nootmuskaat
  • Snufje kruidnagelpoeder
  • Peper naar smaak
  • Verkruimeld kippenmaggiblokje
  • 6 volkorenbeschuiten
  • Klein beetje bloem

Instructies

  • Maal de ui, knoflook, en peterselie fijn in een hakmolen of snijd ze zeer fijn.
  • Meng alle ingrediënten (behalve de bloem) goed door het gehakt en kneed tot een soepel mengsel.
  • Vorm gelijke ballen van het gehaktmengsel.
  • Laat de ballen 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Bestuif de ballen lichtjes met bloem.
  • Verhit boter in een pan en braad de ballen mooi bruin.
  • Laat de ballen nog ongeveer 30 minuten garen op een lage temperatuur.

Notities

Serveer met een robuuste rode wijn zoals een Shiraz of Zinfandel om de pittige smaken van de gehaktballen te complementeren.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Spicy Javaanse Gehaktstaafjes

Spicy Javaanse Gehaktstaafjes

Deze Spicy Javaanse Gehaktstaafjes zijn een geweldige aanvulling op je maaltijd. Pittig en vol van smaak, perfect als snack of bijgerecht bij je rijsttafel. Ze zijn knapperig van buiten en heerlijk gekruid van binnen. Ideaal voor een smaakvolle ervaring met een Javaanse twist!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Indonesië
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Friteuse of wok
  • diep bord
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • ½ kg rundergehakt
  • 2 knoflookteentjes zeer fijn gesnipperd
  • 2 kleine sjalotjes fijn gesnipperd
  • Versgemalen zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • 1 theelepel ketoembar korianderpoeder
  • 1 theelepel djahé gemberpoeder
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 1 verse lombok zeer fijn gesnipperd of 2 theelepels sambal oelek
  • 3 eieren
  • Paneermeel
  • Bloem
  • ½ theelepel cayennepeper
  • Gedroogde bieslook of zeer fijn gesnipperde verse stengeltjes
  • Plantaardige olie voor bakken

Instructies

  • Meng paneermeel in een diep bord met grof zout, een mespuntje cayennepeper, en 2 flinke eetlepels bieslook.
  • Plaats bloem in een ander diep bord en kluts de 2 eieren in een derde diep bord.
  • Doe het gehakt in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
  • Voeg de lombok, sjalotjes, zout, peper, ketoembar, djahé, een losgeklopt ei, ketjap, en een eetlepel paneermeel toe.
  • Kneed het mengsel goed door en vorm er kroketjes van.
  • Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan door het geklutste ei, en vervolgens door het paneermeel.
  • Vorm mooie staafjes van de gehaktmengselkroketjes.
  • Laat de staafjes ongeveer 1 uur in de koelkast rusten.
  • Bak de gehaktstaafjes goudbruin in een wok met olie of in de friteuse.

Notities

Serveer met een fruitige witte wijn zoals een Gewürztraminer of een lichte rosé om de pittige smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 2g