Begijntjespap

Begijntjespap

Een romige rijstpap op smaak gebracht met saffraan en geserveerd met bruine basterdsuiker.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rijst, Zuivel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • Enkele draadjes saffraan
  • Snufje zout
  • 150 g rijst
  • 25 g boter
  • Basterdsuiker bruin

Instructies

  • Breng de melk, saffraan en zout aan de kook in een pan.
  • Strooi de rijst in de kokende melk.
  • Breng al roerend aan de kook.
  • Zet het vuur laag en kook de rijstepap ca.
  • 1 uur, tot de rijst gaar is en de pap romig is.
  • Roer regelmatig om te voorkomen dat de rijst aanzet.
  • Roer de boter door de rijstpap.
  • Serveer de rijstpap warm met bruine basterdsuiker.

Notities

Serveertip:
  • Serveer de rijstpap met een extra klontje boter en een flinke schep bruine basterdsuiker.
  • Voeg eventueel rozijnen of krenten toe tijdens het koken.
Wijnadvies:
  • Geen wijn, maar een kopje koffie of thee.
Opmerkingen:
  • Gebruik bij voorkeur ronde korrelrijst voor een romige pap.
  • Saffraan geeft de rijstpap een unieke smaak en gele kleur.
  • De kooktijd kan variëren, afhankelijk van het type rijst.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Romige Zuringsoep met Kalfsvlees

Romige Zuringsoep met Kalfsvlees

Een smaakvolle soep van kalfsvlees en zuring, met een romige textuur en een frisse, lichtzure smaak.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl slagroom
  • 1 liter water
  • 100 g ui
  • 100 g wortel
  • 100 g prei
  • 2 eieren
  • 40 g boter
  • 40 g bloem
  • 500 g kalfspoelet
  • 500 g zuring
  • Bouillonblokje
  • Gembersiroop
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng het water aan de kook en voeg de stukjes kalfsvlees toe.
  • Schep het opkomend schuim af.
  • Voeg de gewassen stukjes prei, ui en wortel toe.
  • Voeg zout, peper en het bouillonblokje toe.
  • Was de zuring goed, 2 tot 3 keer.
  • Pluk de dikke nerven eruit.
  • Kook de zuring snel gaar in het aanhangend vocht.
  • Roer goed met een houten lepel om aanbranden te voorkomen.
  • Pureer de gekookte zuring in een mixer of blender.
  • Maak van boter en bloem een roux.
  • Laat 1 de roux op laag vuur garen en daarna afkoelen.
  • Ondertussen is het vlees gaar.
  • Giet de kokende bouillon door een zeef op de koude roux.
  • Laat deze crèmesoep al 2 roerend aan de kook komen tot een gladgebonden soep verkregen is.
  • Zeef de soep eventueel nog een keer.
  • Voeg de zuringpulp bij de crèmesoep en laat die even aan de kook komen.
  • Roer de eidooiers los met de slagroom en voeg dit langzaam roerend toe aan de zuringsoep.
  • Proef en voeg eventueel nog zout, peper en een paar theelepels gembersiroop toe.
  • Voeg op het laatst de stukjes kalfsvlees toe aan de soep.

Notities

Serveertip:
Serveer met bruin boerenbrood en 'stroopvet': dit is half reuzel en half appelstroop.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, kan goed passen bij de friszure smaak van de zuring.

Zoet-Hartige Kermisschotel met Buikspek en Stoofperen

Zoet-Hartige Kermisschotel met Buikspek en Stoofperen

Een traditioneel Brabants kermisgerecht van stoofperen met buikspek, een zoet-hartige combinatie.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kermis
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mager gezouten buikspek al dan niet gerookt
  • Kaneel pijpkaneel
  • 2 kg stoofpeertjes klein van stuk
  • Suiker
  • Azijn

Instructies

  • Schil de peertjes, laat het steeltje eraan en het klokhuis erin.
  • Schrap het steeltje schoon.
  • Stoof de peertjes gaar met suiker, pijpkaneel en een scheutje azijn.
  • Leg het buikspek enige tijd in royaal water om het te ontzouten en kook het vervolgens gaar in royaal schoon water.
  • Snijd het gare spek in plakken van ca.
  • 1/2 cm.
  • Schik de plakken op een schotel en leg de peertjes eromheen met de steeltjes naar het midden van de schotel.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een zoete witte wijn, zoals een Gewürztraminer of een Riesling.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2g | Sugar: 25g

Kievitsbonen met Spek en Ui (West-Brabants)

Kievitsbonen met Spek en Ui (West-Brabants)

Een traditioneel West-Brabants gerecht van kievitsbonen, spek en ui, een hartige en smaakvolle maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
weken12 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g gedroogde kievitsbonen
  • 250 g uien
  • 400 g spek
  • Peper
  • Zout
  • Azijn

Instructies

  • Was de bonen en week ze minstens 12 uur in ruim water.
  • Kook de bonen in het weekwater zonder zout in ± 1 uur gaar.
  • Snijd het spek in dobbelsteentjes en bak ze uit.
  • Haal de spekjes uit het vet.
  • Snijd de uien in schijven en bak ze gaar en bruin in een deel van het spekvet.
  • Giet een deel van het bonenwater af.
  • Voeg de rest van het bonenwater toe aan de uien en de gebakken spekjes.
  • Warm alles goed door en breng op smaak met peper, zout en azijn.

Notities

Serveertip:
Serveer zonder aardappelen.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Knollekes in Melksaus (Voederknollen)

Knollekes in Melksaus (Voederknollen)

Een traditioneel gerecht met voederknollen in een romige melksaus, een eenvoudige en voedzame maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg voederknollen
  • 3 dl melk
  • 25 g bloem
  • 25 g boter
  • Nootmuskaat
  • Zout

Instructies

  • Schil de knollen, was ze en snijd ze in reepjes.
  • Kook de knollen in water met zout gedurende 20 minuten (niet langer, anders worden ze bruin).
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux.
  • Voeg de melk beetje bij beetje toe en roer tot een gladde, gebonden saus.
  • Breng de saus op smaak met nootmuskaat en zout.
  • Voeg de gekookte knollen toe aan de saus en laat ze even opstoven.

Notities

Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen of brood.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 10g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 5g

Romige Slakropjes uit de Oven met Lavas

Romige Slakropjes uit de Oven met Lavas

Gestoofde slakropjes in een romige botersaus met lavas en nootmuskaat, een verrassend en smaakvol bijgerecht uit de oven.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 middelgrote kropjes harde sla
  • 50 g boter in klontjes
  • 1 blaadje lavas maggiplant
  • 1 beschuit
  • Zout
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Maak de slakropjes schoon (verwijder verlepte bladeren en harde stronken).
  • Spoel de slakropjes grondig tot ze zandvrij zijn.
  • Zet de slakropjes in een pan met een klein beetje water op de bodem en de stronkjes naar beneden.
  • Voeg een half lepeltje zout toe.
  • Kook de slakropjes 8-10 minuten.
  • Haal de slakropjes uit de pan en laat ze uitlekken.
  • Schep de slakropjes in een vuurvaste schaal.
  • Verdeel de klontjes boter over de slakropjes.
  • Bestrooi de slakropjes met beschuitkruim.
  • Hak de lavas fijn en strooi samen met nootmuskaat over de slakropjes.
  • Dek de schaal af met een deksel en stoof de slakropjes 10 minuten in een voorverwarmde oven (180°C).
  • Verwijder het deksel en stoof de slakropjes nog enkele minuten tot het beschuitkruim goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Lekker als bijgerecht bij vlees of vis.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Vrijdagse Soep (Groentesoep met Brood)

Vrijdagse Soep (Groentesoep met Brood)

Een hartige en vullende groentesoep met brood, een traditioneel gerecht voor vleesloze vrijdagen in het katholieke zuiden.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote braadpan met dikke bodem

Ingrediënten

  • 600 g oudbakken brood
  • 1 liter water
  • 100 g boter of reuzel
  • 4 uien in 12 stukken
  • 200 g savooiekool fijne reepjes
  • 250 g wortelen zeer fijngesneden
  • 175 g knolselderij zeer fijne schijfjes
  • Peper
  • Zout
  • Maggi
  • Snufje gemalen foelie
  • Mosterd

Instructies

  • Haal de korsten van het brood.
  • Breng het water aan de kook.
  • Voeg al roerende stukje bij stukje het brood toe, tot een dikke 'broodsoep' ontstaat.
  • Verhit de boter (of reuzel) in een grote braadpan met dikke bodem.
  • Bak de uien bruin in de hete boter.
  • Voeg de savooiekool toe en iets later de wortelen en knolselderij.
  • Laat alles ca.
  • 20 minuten zachtjes stoven.
  • Breng op smaak met zout, peper, foelie en maggi.
  • Schep de 'broodsoep' in de braadpan.
  • Laat de soep nog even koken.
  • Roer tot slot mosterd naar smaak toe.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep warm met een stukje roggebrood.
Wijnadvies:
Een stevige witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Spitskool-Gehaktschotel met Gruyère

Spitskool-Gehaktschotel met Gruyère

Een hartige en smaakvolle schotel met spitskool, gehakt en Gruyère, perfect voor een gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g Gruyère geraspt
  • 750 g gehakt
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 1 spitskool
  • 3 uien
  • 20 g boter
  • ¾ liter bouillon van tablet
  • 500 g aardappelen
  • 250 g wortelen

Instructies

  • Snipper de uien fijn.
  • Verhit de boter in een pan en bak het gehakt kruimig.
  • Voeg de ui toe en laat glazig worden.
  • Schil en snijd de aardappelen in blokjes, voeg toe aan het gehakt.
  • Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en kook de aardappelen 10 minuten met deksel op de pan.
  • Schrap de worteltjes, was en snijd in plakjes.
  • Was de spitskool, snijd in vieren en verwijder de stronk.
  • Snijd de kool fijn.
  • Voeg kool en wortelen toe aan het gehakt en kook nog 10 minuten gaar.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Schep de koolschotel in een dekschaal en bestrooi met Gruyère.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of een Chianti.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Broccoli-Gehaktschotel met Zoetzure Saus

Broccoli-Gehaktschotel met Zoetzure Saus

Een hartige ovenschotel met gehaktballetjes, broccoli en aardappel, overgoten met een zoetzure saus en gegratineerd met kaas.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g aardappelen
  • 1 el azijn
  • 40 g bloem
  • 750 g broccoli
  • 1 liter bouillon van 2 tabletten
  • 30 g boter
  • 1 ei
  • 400 g gehakt
  • 50 g geraspte kaas
  • 1 oude boterham of 2 beschuiten
  • Nootmuskaat
  • 1 tl paprikapoeder
  • Peper
  • Suiker
  • 1 kleine ui
  • Zout

Instructies

  • Meng het gehakt met gesnipperde ui, uitgeknepen brood (of beschuiten), ei, zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat.
  • Vorm balletjes en kook ze gaar in de hete bouillon.
  • Haal de balletjes uit de bouillon.
  • Kook de geschilde aardappelen en broccoliroosjes 10 minuten in dezelfde bouillon.
  • Haal de broccoli en aardappelen uit de bouillon en leg ze met de gehaktballetjes om en om in een beboterde ovenschaal.
  • Smelt voor de saus de boter, voeg de bloem toe en verdun met de bouillon.
  • Breng de saus op smaak met azijn, zout, peper en suiker.
  • Schenk de saus over de groenten en gehakt.
  • Bestrooi met kaas en bak de schotel 20-25 minuten in de voorverwarmde oven (200°C) tot goudbruin.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Witte kool met kerrie

Witte kool met kerrie

Een kruidige stoofschotel van witte kool met gehakt en kerrie, een smaakvolle en makkelijke maaltijd.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Azië, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el bakboter
  • 1 verkruimelde groentebouillontablet
  • 1 koffielepel ketchup
  • 1 el zachte kerriepoeder
  • 500 g gehakt
  • Sambal naar smaak
  • 2 klontjes suiker
  • 4 tomaten
  • 1 ui
  • ½ witte kool

Instructies

  • Fruit het gehakt rul in de bakboter.
  • Voeg de fijngehakte ui toe en fruit deze kort mee.
  • Voeg de fijngeschaafde witte kool en de tomaten in stukken toe.
  • Breng op smaak met kerriepoeder, sambal, ketchup, bouillontablet en suiker.
  • Dek af en laat ± 30 minuten sudderen, af en toe omscheppen.

Notities

Serveertip:
Serveer met gebakken aardappeltjes.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g