Rhône Asperges met Zwitserse Kaas
Een heerlijke ovenschotel met asperges en gesmolten Zwitserse kaas, geïnspireerd door de Rhône-vallei.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
Was de asperges en snijd de harde onderkanten eraf.
Zet de asperges rechtop in een hoge pan en kook ze 15 minuten in water met zout of tot ze gaar zijn.
Laat ze goed uitlekken en snijd ze in stukjes van ± 2 1/2 cm.
Beboter een ovenschaal en leg er een laag asperges in.
Bestrooi met zout, peper, geraspte kaas en klontjes boter en herhaal dit.
De bovenste laag moet uit kaas bestaan.
Bespikkel met klontjes boter en zet het gerecht in een voorverwarmde oven (190°C) tot de kaas bubbelt en lichtbruin wordt.
Serveer direct.
Serveertip:
- Serveer direct na het bakken.
- Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
- Fendant (Zwitserse witte wijn): Een frisse en fruitige witte wijn die goed past bij de asperges en kaas.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 48
Asperges met Hazelnoot-Boterjus
Malse asperges met een rijke hazelnoot-boterjus en Parmezaanse kaas. Een smaakvol lentegerecht.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
Kook de asperges 3 minuten in water, giet ze af en zet ze op een warmhoudplaatje weg.
Smelt de boter op zacht vuur, voeg de knoflook en hazelnoten toe en laat ze 1 minuut pruttelen.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de asperges op de borden, giet de boter-hazelnootjus erover en strooi er Parmezaanse kaas over.
Serveertip:
- Serveer direct na bereiding.
- Lekker met een stukje geroosterd brood.
Wijnadvies:
- Chardonnay: Een volle witte wijn met tonen van noten die goed past bij de hazelnoot-boterjus.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 48
Lente Salade met Asperges, Ham en Parmezaan
Een frisse en smaakvolle salade met groene asperges, aardappelen, rauwe ham en Parmezaanse kaas.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 300 gram kleine aardappelen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 eetlepels citroensap
- 500 gram groene asperges
- 1 eetlepel Zaanse mosterd
- 1 eetlepel appelazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- Rauwe ham 8 plakken
- Parmezaanse kaas flinters
- Zout
- Peper
Snijd de aardappelen in vieren, kook ze 10 minuten in water met zout en laat ze uitlekken.
Verhit 2 eetlepels olijfolie, fruit de knoflook, bak de aardappelen 3 minuten en roer het citroensap erdoor.
Breng op smaak met zout en houd warm.
Kook de asperges ± 5 minuten beetgaar en laat ze uitlekken.
Roer een dressing van mosterd, azijn en 3 eetlepels olijfolie.
Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de aardappelen over 4 borden, leg de asperges erop en schenk de dressing erover.
Leg 2 plakken ham per bord en schaaf er Parmezaanse kaas over.
Serveertip:
- Serveer direct na bereiding.
- Lekker met een stukje vers brood.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de salade.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de smaken van het gerecht complementeert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 48
Asperges met Gandaham en Eiercrème
Klassieke witte asperges met Belgische Gandaham en een romige eiercrème. Een verfijnd lentegerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 700 gram witte asperges
- 2 eieren
- 5 eetlepels droge witte wijn
- Peper en zout
- 300 gram Gandaham
- Bieslook
- 10 kerstomaatjes
Kook de asperges in ruim water ± 20 minuten gaar.
Giet ze af, leg ze op een schaal en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Klop de eidooiers met de wijn, zout en peper au bain-marie tot een schuimige saus.
Vouw de Gandaham in rozetten en leg ze naast de asperges.
Was de bieslook en knip hem fijn.
Was de kerstomaatjes en halveer ze.
Schenk de saus over de asperges en garneer met kerstomaatjes en bieslook.
Serveertip:
- Lekker met gebakken of gekookte krieltjes.
- Serveer direct na bereiding.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met kruidige tonen die goed past bij de asperges en eiercrème.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de saus complementeert.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 48
Asperges met Ham, Ei en Kruidensaus
Klassieke asperges met ham, ei en een romige kruidensaus. Een heerlijk lentegerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel citroensap
- 1 theelepel tomatenpuree
- 150 gram gesneden gekookte slagersachterham of Yorkham
- 2 eieren
- 2 eetlepels fijngeknipte verse kruiden peterselie, dille, kervel, dragon, marjolein
- 20 gram roomboter
- 750 gram witte asperges liefst niet te dun
- ⅛ liter slagroom
- Peper
- Zout
Schil de asperges en kook ze 25-30 minuten in water met zout.
Kook de eieren hard.
Snijd de ham in reepjes.
Doe slagroom, zout, peper, tomatenpuree, citroensap en kruiden in een steelpan.
Breng aan de kook en laat kort doorkoken.
Laat de boter smelten in de saus.
Pel de eieren en prak ze fijn.
Leg de asperges op borden.
Leg een strook eierkruim en hamreepjes op de asperges.
Schep saus over ei, ham en aspergekoppen.
Serveertip:
Serveer de asperges direct.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met groene kruiden tonen die goed past bij de asperges en kruidensaus.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de romige textuur van de saus complementeert.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 48
Asperges met Kruiden Sabayon
Heerlijke asperges met een romige groene kruidensabayon. Perfect met krieltjes en ham.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 theelepel citroensap
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie
- 2 dl droge witte wijn
- 4 eidooiers
- 1 eetlepel fijngehakte dragon
- 500 gram groene asperges
- 750 gram witte asperges
- Peper
- Zout
Maak de asperges schoon.
Kook de witte asperges 20-25 minuten en de groene 10 minuten gaar.
Klop de eidooiers los met de witte wijn.
Verwarm het mengsel au bain-marie tot een gebonden saus.
Breng op smaak met bieslook, peterselie, dragon, citroensap, peper en zout.
Serveer de asperges met de kruidensabayon.
Variatie:
- Neem in plaats van groene asperges 200 gr peultjes. Kook ze in 7 minuten beetgaar en schep ze, samen met de in stukjes gesneden witte asperges door de saus. Serveer met pasta, hardgekookt ei en Parmezaanse kaas.
- Serveer de asperges met kervelmayonaise van 5 eetlepels fijngehakte kervel, 4 eetlepels mayonaise, 1 eetlepel crème fraîche en 1 eetlepel citroensap. Lekker met gekookte aardappelen en gepocheerde vis.
Serveertip:
Serveer de asperges met gekookte krieltjes en schouderham.
Wijnadvies:
- Droge witte wijn (gebruikt in de sabayon): De wijn in de sabayon past perfect bij de asperges.
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met groene kruiden tonen die de smaken van de sabayon versterkt.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 48
Asperges met Garnalen en Tagliatelle
Heerlijke asperges met garnalen en groene tagliatelle in een romige dillesaus. Een smaakvol lentegerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl droge witte wijn Vin d'Alsace Riesling
- 100 gram boter
- 2 dl crème fraîche
- 2 kg asperges
- 3 eetlepels fijngeknipte dille
- 300 gram groene tagliatelle al dente
- 400 gram garnalen
- 500 gram wilde spinazie
- Peper
- Zout
Maak de asperges schoon en kook ze gaar.
Breng 2 dl kookvocht met de wijn aan de kook en laat tot de helft inkoken.
Voeg crème fraîche toe en laat de saus inkoken.
Monteer de saus met boter, dille, zout en peper.
Was de spinazie.
Roerbak de spinazie 2-3 minuten in de rest van de boter.
Voeg de garnalen toe en warm even mee.
Serveer asperges met tagliatelle, saus en spinazie.
Garneer met dille.
Variaties:
- Vervang de witte wijn door Noilly Prat
- Vervang de garnalen door gerookte zalm
- Vervang de spinazie door 200 gr zeekraal
- Garneer met zalm- of foreleitjes of een lepeltje (imitatie)kaviaar.
Serveertip:
Serveer de asperges met garnalen en tagliatelle direct.
Wijnadvies:
- Vin d'Alsace Riesling: De wijn in de saus past goed bij de asperges en garnalen.
- Droge witte wijn (bijv. Sauvignon Blanc): Een frisse witte wijn met kruiden tonen complementeert de smaken van het gerecht.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 48
Groene Asperges met Citroenboter
Eenvoudige en smaakvolle groene asperges met een frisse citroenboter en nootmuskaat.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- ½ citroen het sap ervan
- ¼ theelepel nootmuskaat geraspt
- 16 groene asperges
- 3 eetlepels boter
- Peper
- Zout
Maak de asperges schoon en breek 2 cm van de onderkant af.
Kook de aspergepunten 2-4 minuten zachtjes in een laagje water met zout.
Giet de asperges af.
Verhit de boter met citroensap, zout, peper en nootmuskaat.
Neem de pan van het vuur en giet de gekruide boter over de asperges.
Serveertip:
Serveer de asperges direct.
Wijnadvies:
- Sauvignon Blanc: Een frisse witte wijn met citrus tonen die goed past bij de citroenboter.
- Pinot Grigio: Een lichte, droge witte wijn die de subtiele smaken van de asperges complementeert.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 48
Asperges met Beaujolais Saus
Verfijnde asperges met een rijke Beaujolais saus. Een klassiek Frans lentegerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 dl slagroom
- 1 sneetje witbrood
- ½ citroen het sap ervan
- 125 gram boter
- 1 eetlepel droge rode wijn
- 3 dl Beaujolais
- 4 sjalotjes
- 600 gram witte asperges
- ⅛ liter rode port
- Peper
- Snufje suiker
- Zout
Hak de sjalotjes fijn.
Laat port en Beaujolais met sjalotjes zachtjes koken tot gebonden.
Neem de saus van het vuur en laat iets afkoelen.
Verwarm de saus zachtjes en roer de rode wijn erdoor.
Klop de koude boter in stukjes door de saus.
Breng de saus op smaak met zout en zet opzij.
Schil de asperges goed.
Breng water met citroensap, zout, suiker en witbrood aan de kook.
Kook de asperges 8-10 minuten gaar.
Klop de slagroom halfstijf.
Schep de asperges uit de pan, laat uitlekken en snijd in stukjes.
Verwarm de saus en schep op borden.
Giet de slagroom in de saus en trek er een patroon in.
Serveertip:
Serveer de asperges direct.
Wijnadvies:
- Beaujolais: De wijn in de saus past goed bij de asperges.
- Pinot Noir: Een lichte rode wijn met fruitige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 48
Gefrituurde Asperges in Bierbeslag
Krokante gefrituurde asperges in een bierbeslag, een verrassend en smaakvol hapje uit de Elzas.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- Bier beetje
- Meel
- Olie om te frituren
- Suiker
- Asperges wit, groen of stukjes
- Peper
- Zout
Kook de asperges (vers of uit pot) en laat ze uitlekken en droog ze goed.
Maak een beslag van meel, zout, suiker, ei, melk en bier (niet te dun).
Verhit de olie goed.
Haal een droge asperge door het beslag en frituur tot goudbruin.
Herhaal met de overige asperges.
Houd de gefrituurde asperges warm.
Serveertip:
Serveer de gefrituurde asperges als tussendoortje met poedersuiker of als bijgerecht bij gekookte aardappelen.
Wijnadvies:
- Elzasser Pinot Blanc: Een droge witte wijn die goed past bij de gefrituurde asperges.
- Elzasser Riesling: Een frisse witte wijn met fruitige tonen die de smaken van het gerecht complementeert.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 48