Gratin de Champignons

Gratin de Champignons

Een romige gratin van gemengde paddestoelen, ideaal als bijgerecht voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 350 g gemengde paddestoelen champignons, cantharellen, trompettes de la mortes, shiitake, boleten, in stukjes
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ½ dl slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 eidooiers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een pan en bak de paddestoelen 5 minuten.
  • Voeg de slagroom toe en laat het inkoken tot een dikke saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers door de saus.
  • Giet het mengsel in een ovenschaal.
  • Bak de gratin 20 minuten in het midden van de oven.
  • Snijd de gratin in stukjes en serveer bij ossehaas.

Notities

Wijnadvies
Deze gratin gaat uitstekend samen met een lichte, frisse witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, die de rijke smaken van de paddestoelen aanvult.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 300g | Sugar: 2g

Honing-Tijmsaus

Honing-Tijmsaus

Een zachte, zoete honing-tijmsaus die perfect past bij rood vlees zoals ossehaas, met een rijke smaak en een aromatische afwerking.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 389kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel zachte honing
  • 3 eetlepels azijn
  • 3 eetlepels witte wijn
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 dl kalfsfond pot, 380 ml
  • 30 g koude boter in kleine klontjes

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en laat de honing op hoog vuur lichtbruin worden.
  • Voeg de azijn en witte wijn toe, en laat het mengsel op zacht vuur tot de helft inkoken.
  • Voeg de tijm en kalfsfond toe en laat het mengsel opnieuw tot de helft inkoken.
  • Zeef de saus om de tijm te verwijderen.
  • Verwarm de saus opnieuw en klop de koude boter erdoor (zorg ervoor dat de saus niet meer kookt).

Notities

Wijnadvies
Kies een volle, krachtige Saint-Emilion bij het rode vlees van de ossehaas en de zachtzoete honing-tijmsaus voor een perfect samengaan van smaken.

Nutrition

Calories: 389kcal | koolhydraten: 25.35g | Protein: 4.35g | Vet: 27.06g | Zout: 588g | Sugar: 17.43g

Ossehaas in Deeg

Ossehaas in Deeg

Een verfijnd hoofdgerecht van ossehaas in krokant bladerdeeg, gevuld met een smakelijke kalfsgehaktvulling, ideaal voor de feestdagen.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
rusttijd voor het vlees30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het vlees:

  • 600 g ossehaas middenstuk
  • 2 eetlepels olie
  • Zout en peper naar smaak
  • 1,25 dl droge rode wijn

Voor de vulling:

  • 200 g mager kalfsgehakt
  • ½ theelepel mosterd
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel groene peper
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • 30 g geraspte ui
  • 1 eetlepel paneermeel

Voor het deeg:

  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels slagroom

Instructies

  • Wrijf de ossehaas in met olie en laat deze 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Verhit een pan en braad het vlees in 10 minuten rondom aan, regelmatig omkeren (niet inprikken).
  • Bestrooi het vlees met 1 theelepel zout en 1/4 theelepel peper.
  • Giet de wijn bij het braadvocht en laat het inkoken tot 2 eetlepels.
  • Bestrijk de ossehaas hiermee.
  • Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat het goed koud worden in de koelkast.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een rechte lap van 3 mm dik.
  • Strijk 1/4 deel van de vulling in het midden van het deeg.
  • Leg de ossehaas erop en verdeel de rest van de vulling erover.
  • Rol het deeg om het vlees en leg het met de naad naar beneden in een braadslede.
  • Snijd reepjes uit het resterende deeg en leg ze over de bovenkant van het vlees.
  • Klop de eidooier los met de slagroom en bestrijk het deeg hiermee.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bak het vlees in het midden van de oven gedurende 40-50 minuten, of tot het goudbruin is.
  • Laat het voor het aansnijden 10 minuten rusten.
  • Serveer de ossehaas in deeg met honing-tijmsaus.

Notities

Wijnadvies
Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn, zoals Château Neuf du Pape of een Bordeaux, die goed past bij de rijke smaken van het vlees en de kruiden.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 600g | Sugar: 2g

Gevulde Pompoen met Rijst, Rozijnen en Pistachenoten

Gevulde Pompoen met Rijst, Rozijnen en Pistachenoten

Deze gevulde pompoen uit de oven is niet alleen heerlijk voor koude dagen, maar ziet er ook nog eens prachtig uit op tafel. Een kleurrijk en voedzaam vegetarisch hoofdgerecht dat gegarandeerd indruk maakt!
Bereidingstijd1 uur 10 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine pompoen à 800 g
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 200 g rijst afgekoeld, gaar, of parelcouscous of quinoa
  • 1 eetlepel tijm alleen de blaadjes
  • 0.5 citroen rasp en sap
  • 2 eetlepels blanke rozijnen
  • 50 g pistachenoten gepeld
  • 100 g zachte geitenkaas verkruimeld
  • 0.5 granaatappel alleen de pitten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180ºC.
  • Snijd van de onderkant van de pompoen een klein kapje af zodat deze goed rechtop blijft staan.
  • Snijd vervolgens 3 cm van de bovenkant en houd dit apart.
  • Schep met een lepel de pitten uit de pompoen en leg de pompoen omgekeerd op een ingevette bakplaat.
  • Bestrijk zowel de pompoen als het kapje met olijfolie en bak ze in het midden van de oven voor 30-40 minuten, afhankelijk van de grootte.
  • Verhit intussen de rest van de olie in een pan en fruit de rode ui in 5 minuten lichtbruin.
  • Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  • Voeg de gekookte rijst en tijm toe en roerbak dit mengsel 2 minuten.
  • Haal de pan van de warmtebron en voeg citroenrasp, citroensap, rozijnen, pistachenoten en geitenkaas toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de pompoen uit de oven, draai hem om en vul met het rijstmengsel.
  • Zet de gevulde pompoen nog 10 minuten in de oven.
  • Serveer de pompoen op een mooie schaal en bestrooi met granaatappelpitjes.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past uitstekend bij dit gerecht. De fruitige tonen in de wijn vullen de zoete en hartige smaken van de gevulde pompoen goed aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 10g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 8g

Zoenende Octopussen van Zure Matten en Chocolade

Zoenende Octopussen van Zure Matten en Chocolade

Maak deze vrolijke zoenende octopussen met zure matten, chocolade en tumtums voor een kinderfeestje. Leuk om samen met de kinderen te maken en te versieren!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Tractaties, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 161kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 zure matten bijv. aardbei, regenboog of mango
  • 50 g pure chocolade
  • 8 Buys Zoenen
  • 16 tumtums
  • 1 doosje mini Smarties

Instructies

  • Knip van elke zure mat 4 tentakels door ze eerst in de lengte en daarna in de breedte door te knippen.
  • Smelt de chocolade au bain-marie door de stukjes chocolade in een hittebestendige kom boven een pan met heet water te laten smelten (de kom mag het water niet raken).
  • Laat de chocolade iets afkoelen.
  • Zet de tumtums met de gesmolten chocolade vast op de zoenen als ogen.
  • Zet op elk oog een mini Smartie vast met de chocolade.
  • Plaats de zoenen op de zure matten om de octopus te maken.

Notities

Serveer deze zoete traktatie met kinderlimonade of vruchtensap.

Nutrition

Calories: 161kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 22g

Heksenbezems van Kaas en Prei

Heksenbezems van Kaas en Prei

Maak deze gedurfde en eenvoudige heksenbezems van kaas en prei. Ideaal als hartige Halloween snack voor jong en oud!
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Kaas, Tractaties, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Halloween
Servings: 4
Calories: 60kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakken jonge kaas
  • 8 volkoren soepstengels
  • 5 cm prei

Instructies

  • Breng een laag water aan de kook en zet het vuur uit.
  • Sluit de pan met het deksel.
  • Snijd dunne linten van 6 mm breed uit de prei en dompel ze in het hete water om ze soepel te maken.
  • Halveer de plakken kaas in de lengte en snijd franjes in de lange kant.
  • Breek een stukje van de soepstengels af tot ze ca.
  • 20 cm lang zijn.
  • Wikkel de kaasfranjes om de soepstengels (aan de afgebroken kant) en knoop vast met een lintje van prei.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij deze hartige snack en complimenteert de milde smaak van kaas.

Nutrition

Calories: 60kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 2g | Zout: 0.2g | Sugar: 0.5g

Geglaceerde Kastanjes met Kippenbouillon

Geglaceerde Kastanjes met Kippenbouillon

Een klassiek bijgerecht van geglaceerde kastanjes, zacht gegaard in kippenbouillon en een vleugje boter. Perfect om te serveren bij wildgerechten zoals hazenrug tijdens een feestelijk kerstdiner.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 tamme kastanjes ontveld (inkruisen en 5 minuten blancheren in kokend water)
  • 1 theelepel boter
  • Een stukje bleekselderij
  • Kippenbouillon voldoende om de kastanjes voor 1/3 onder te dompelen

Instructies

  • Snijd de kastanjes in en blancheer ze 5 minuten in kokend water om ze te ontvellen.
  • Leg de ontvelde kastanjes in een pan en voeg een theelepel boter en een stukje bleekselderij toe.
  • Giet voldoende kippenbouillon in de pan zodat de kastanjes voor ongeveer een derde ondergedompeld zijn.
  • Kook de kastanjes op zacht vuur totdat ze zacht zijn en het vocht grotendeels is verdampt.
  • Serveer de geglaceerde kastanjes als bijgerecht, bijvoorbeeld bij hazenrug of een ander wildgerecht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Gamay, die goed past bij de zoete en aardse smaken van de kastanjes.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 6g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Feestelijke Saffraansaus voor Vis

Feestelijke Saffraansaus voor Vis

Een rijke en feestelijke saffraansaus, ideaal om over visgerechten te serveren. De combinatie van saffraan, visfond en een vleugje citroen zorgt voor een luxe smaakervaring.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Lepel om te roeren

Ingrediënten

  • 15 saffraandraadjes
  • 2 eetlepels heet water
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 1 eetlepel boter
  • 1 ½ dl droge witte wijn
  • 4 dl visfond
  • 1 ¼ dl crème fraîche
  • 1 eidooier
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Week de saffraandraadjes in 2 eetlepels heet water gedurende 5 minuten.
  • Bak het fijngesneden sjalotje in 1 eetlepel boter gedurende 5 minuten.
  • Voeg de droge witte wijn, visfond, saffraan en het weekwater toe.
  • Laat de saus zachtjes inkoken tot de helft.
  • Roer de crème fraîche door de saus en verwarm goed door.
  • Klop de eidooier los met 2 eetlepels hete saus en voeg dit mengsel van het vuur af toe aan de saus.
  • Klop goed door.
  • Breng de saus op smaak met zout, peper en citroensap naar wens.
  • Serveer de saus over gepocheerde of zacht gebakken vis.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, die goed samengaat met de delicate smaak van de saffraansaus.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 2g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Struisvogelbiefstuk met Courgette Krans en Madeira-roomsaus

Struisvogelbiefstuk met Courgette Krans en Madeira-roomsaus

Een elegant gerecht van malse struisvogelbiefstuk met een courgettekrans en een romige madeira-roomsaus. Perfect voor een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Struisvogel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Schiller voor de courgette
  • Verwarmde borden

Ingrediënten

  • 4 struisvogelbiefstukken van 150 g
  • 100 g boter
  • 1 courgette in plakjes geschaafd
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Scheutje madeira
  • 1 dl crème fraîche
  • Aardappelblokjes gebakken

Instructies

  • Schaaf de courgette in plakjes en fruit ze licht aan in de helft van de boter.
  • Draai het vuur uit en laat ze staan.
  • Verhit de rest van de boter in een pan en bak de struisvogelbiefstukken aan beide kanten bruin.
  • Bestrooi de biefstukken met zout en peper en houd ze warm.
  • Giet de madeira bij het braadvocht en voeg vervolgens de crème fraîche toe.
  • Roer tot een gladde saus.
  • Leg de gebakken struisvogelbiefstukjes op 4 verwarmde borden.
  • Leg de plakjes courgette dakpansgewijs op de rand van het vlees.
  • Giet de saus rondom het vlees en serveer het gerecht met gebakken aardappelblokjes.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot, die mooi aansluit bij de rijke smaak van de struisvogelbiefstuk en de madeira-roomsaus.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Met Abrikozen Gevulde Parelhoen met Sinaasappelsaus

Met Abrikozen Gevulde Parelhoen met Sinaasappelsaus

Een feestelijke parelhoen gevuld met abrikozen en knapperig spek, geserveerd met een frisse sinaasappelsaus. Een perfect hoofdgerecht voor een luxe kerstmaaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 700kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote parelhoen
  • 50 g rookspekblokjes
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 100 g abrikozen kleingesneden
  • 2 sneetjes geroosterd oud witbrood verkruimeld
  • 1 bosje peterselie gehakt
  • 75 g gemalen amandelen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 dl sinaasappelsap
  • 3 dl gevogeltefond
  • ½ dl droge witte wijn
  • 100 g boter

Instructies

  • Maak de parelhoen schoon, verwijder eventuele veertjes, dep hem droog en wrijf in met zout en peper.
  • Bak de spekjes zachtjes knapperig in een pan, voeg de gehakte sjalotjes en geperste knoflook toe en bak kort mee.
  • Roer de kleingesneden abrikozen, verkruimeld witbrood, gehakte peterselie, gemalen amandelen, zout en peper door het spekmengsel.
  • Vul de parelhoen met dit mengsel en druk de vulling goed aan.
  • Sluit de openingen met cocktailprikkers.
  • Beleg de parelhoen met 40 g boter in plakjes en braad hem in een voorverwarmde oven op 200°C gedurende 1 uur.
  • Bedruip de parelhoen af en toe met het vet.
  • Houd de parelhoen warm in aluminiumfolie.
  • Roer de aanbaksels in de braadslee los met sinaasappelsap en zeef dit in een pan.
  • Voeg de gevogeltefond en witte wijn toe en breng aan de kook.
  • Laat de saus tot ongeveer 3 dl inkoken.
  • Klop van het vuur af de rest van de boter in klontjes door de saus.
  • Knip de parelhoen met een wildschaar in stukken en serveer met de vulling en wat saus.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een mousserende wijn zoals een Champagne Brut, die goed past bij de sinaasappelsaus en de rijke smaak van de parelhoen.

Nutrition

Calories: 700kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 45g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g