Recept afdrukken
No ratings yet

Mediterrane Gehaktbroodplakken met Tomatensaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 sneetjes oud witbrood zonder korst
  • 2 eieren losgeklopt
  • 100 g zongedroogde tomatentapenade
  • 750 g kalfsgehakt
  • 120 g groene olijven met piment in plakjes
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse keukenkruiden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 1 pakje basistomatensaus bijvoorbeeld soffritto

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verkruimel het brood in een keukenmachine.
  • Kneed de broodkruimels, eieren en de helft van de tomatentapenade door het gehakt.
  • Meng de olijven, knoflook, Italiaanse kruiden, zout en peper door het gehaktmengsel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg het gehaktmengsel op de bakplaat en vorm het tot een 'brood'.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het gehaktbrood in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar.
  • Dep tussentijds het vet weg met keukenpapier.
  • Verhit in een pan olijfolie en bak de ui zachtjes gedurende 2-3 minuten.
  • Roer de tomatensaus en de rest van de tomatentapenade erdoor en verwarm de saus nog 2 minuten.
  • Haal het gehaktbrood uit de oven, laat het even rusten en snijd het in plakken.
  • Verdeel de plakken over vier borden en schep de tomatensaus erover.

Notities

Dit gehaktbrood smaakt heerlijk bij pasta en een groene salade.

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn, zoals een Chianti, past goed bij dit gerecht. De kruidige tonen van de wijn vullen de smaken van het gehaktbrood en de tomatensaus mooi aan.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Knolselderij-Aardappelstamppot met Serranoham

Voorbereidingstijd9 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Porties: 2 personen
calorieën: 400kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 500 g kruimige aardappels
  • 100 g Serranoham
  • 1 theelepel olie
  • 50 ml kippenbouillon van tablet
  • 75 g verse zuivelspread light
  • 1 eetlepel Dijonnaise of 1 theelepel mosterd en 2 theelepels mayonaise
  • 15 g verse peterselie fijngeknip

Instructies

  • Snijd de knolselderij in plakken, schil ze en snijd ze vervolgens in blokjes.
  • Schil de aardappels en snijd ze in stukken.
  • Kook de knolselderij en aardappels in een pan met een bodempje water en zout afgedekt in 20 minuten zachtjes gaar.
  • Halveer de plakken ham.
  • Verhit olie in een grote koekenpan en bak de ham aan beide kanten krokant.
  • Houd de ham warm op laag vuur.
  • Giet de knolselderij en aardappels af.
  • Verwarm de bouillon.
  • Stamp de knolselderij en aardappels fijn met de bouillon, zuivelspread en Dijonnaise (of mosterd en mayonaise).
  • Schep de fijngeknipte peterselie erdoor.
  • Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Verdeel de stamppot over twee borden en serveer met de warme ham.

Notities

Bewaartip:

Deze stamppot kan niet goed worden bewaard vanwege de ham en de zuivelspread. Het is het beste om het direct te consumeren.

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij deze romige knolselderij-aardappelstamppot en kan de smaken mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 2.5mg | Sugar: 5g

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kipcurry met Paksoi en Woknoedels

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Lactosevrij
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 grote ui gesnipperd
  • 80 g korma currypasta
  • 400 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 248 g woknoedels
  • 2 struiken paksoi
  • 5 eetlepels olie

Instructies

  • Verhit 3 eetlepels olie in een wok en fruit de gesnipperde ui met de korma currypasta tot het geurig wordt.
  • Voeg de blokjes kip toe en bak ze op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
  • Voeg na 5 minuten 200 ml water toe en stoof de kip op matig vuur in 10 minuten gaar, waarbij je de blokjes regelmatig omschept.
  • Kook de woknoedels gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Breek de bladeren van de paksoi los van de stronk en snijd ze in grove stukken.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan en roerbak de paksoi op hoog vuur in 5-7 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Serveer de gekookte woknoedels in vier diepe borden, met daarop de romige kipcurry en de gebakken paksoi ernaast.

Notities

Lekker met een flinke schep volle kokosmelk voor een nog romiger gerecht.

Voor vegetariërs:

Vervang de kip door tofu of vegetarische roerbakblokjes.

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Recept afdrukken
No ratings yet

Romige Kabeljauw-Broccoli Puree

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 1 voor 1 baby van 9-12 maanden
calorieën: 230kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 3 cherrytomaatjes ontveld en gehalveerd
  • 1 kleine kruimige aardappel ca. 75 g, in kleine blokjes
  • 1 theelepel olie of vloeibare margarine
  • 75 g broccoli in kleine roosjes
  • 30 g kabeljauwfilet in blokjes

Instructies

  • Verwijder de zaadjes uit de cherrytomaatjes.
  • Kook de aardappelblokjes gaar in een pan met weinig water.
  • Verhit intussen olie in een pan en smoor de broccoli en tomaatjes in 7 minuten op zacht vuur afgedekt gaar.
  • Voeg de kabeljauw toe en laat deze in 5 minuten gaar worden.
  • Giet de aardappels af en vang het kookvocht op.
  • Doe de gekookte aardappel, vis en groenten in een kom en pureer met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Voeg indien nodig een klein scheutje kookvocht toe om de gewenste consistentie te bereiken.
  • Geniet van deze romige kabeljauw-broccoli puree als voedzaam hoofdgerecht!

Notities

Wijnadvies:

Deze romige kabeljauw-broccoli puree gaat goed samen met een frisse Sauvignon Blanc. De verfrissende citrusaroma's van de wijn zullen de lichte en delicate smaken van het gerecht aanvullen.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 9g | Zout: 0.5mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Indiase Kip Curry met Pandanrijst en Sperziebonen

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Indonesië
Porties: 4 personen
calorieën: 340kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g pandanrijst
  • 1 zakje boemboe ajam smoor Indonesische kruidenmix voor kip
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 4 kipfilets in blokjes gesneden
  • 1 blikje tomatenblokjes 400 g
  • 300 g sperziebonen diepvries
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 4 eetlepels gebakken uitjes
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Bereid de pandanrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verhit de zonnebloemolie in een pan en fruit de boemboe ajam smoor kort.
  • Voeg de kipfiletblokjes toe en bak ze rondom bruin.
  • Voeg de tomatenblokjes met het vocht toe aan de pan en breng aan de kook.
  • Draai het vuur laag, doe de deksel schuin op de pan en laat de kip in ongeveer 15 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer de bevroren sperziebonen door de kipcurry en laat nog 5 minuten mee koken.
  • Schep de kipcurry met sperziebonen in een warme schaal en meng met de gembersiroop en zout en peper naar smaak.
  • Serveer de Indiase kip curry met pandanrijst en bestrooi met gebakken uitjes.

Notities

Serveer de Indiase kip curry met geurige pandanrijst en bestrooi met gebakken uitjes voor extra crunch.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij dit gerecht en helpt de smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 28g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 7g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gepocheerde Oesters in Hun Eigen Jus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Extra aanwijzing: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij, Lactosevrij, Pescetarisch, Tarwevrij
Porties: 4 personen
calorieën: 78kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 12 oesters vers en verpakt
  • IJsklontjes
  • 2 takjes verse dille fijngeknipt
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Klem de oesters met de bolle kant naar beneden tussen een dubbele doek en steek voorzichtig een oestermes aan de dikke kant tussen de schelpen.
  • Beweeg het oestermes voorzichtig heen en weer totdat de sluitspier doorgesneden is.
  • Open de oester met de platte kant naar boven en snijd ook de sluitspier aan de onderkant van de oester door, zodat de oester los in de schelp ligt.
  • Vang het vocht op.
  • Neem de oesters uit de schelp en zeef het oestervocht door een schone theedoek en vang dit op in een pannetje.
  • Verwarm het oestervocht (zorg dat het niet kookt).
  • Leg de helft van de oesters gedurende 30 seconden in het vocht en neem ze vervolgens met een schuimspaan eruit.
  • Herhaal met de rest van de oesters.
  • Zeef het oestervocht nogmaals door een schone theedoek.
  • Wikkel de ijsklontjes in een schone theedoek en sla het ijs fijn met een deegroller of hamer.
  • Leg het fijngemaakte ijs op een schaal.
  • Druk de onderkant van de oesterschelpen in het ijs, leg de oesters erin en lepel voorzichtig het oestervocht erover.
  • Strooi de fijngeknipte dille en versgemalen peper erover.

Notities

Wijnadvies:

Deze gepocheerde oesters zullen uitstekend samengaan met een koele, droge champagne. De bruisende en verfrissende eigenschappen van de champagne zullen de subtiele zilte smaak van de oesters perfect aanvullen.

Nutrition

Calories: 78kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 7g | Vet: 3g | Zout: 0.6mg | Sugar: 0.1g

Recept afdrukken
No ratings yet

Hertenbiefstuk met Sjalotten-Rode Wijnsaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 350 ml volle rode wijn
  • 1 pot wildfond 380 ml
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 g boter
  • 250 g sjalotten gepeld en gehalveerd
  • 3 cm verse gemberwortel geschild en in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels appelstroop
  • 8 hertenbiefstukjes op kamertemperatuur
  • 2 eetlepels verse tijmblaadjes
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • In een pan de rode wijn met de wildfond op hoog vuur tot eenderde laten inkoken.
  • Verhit in een andere pan de olijfolie en 25 g boter.
  • Bak hierin de sjalotten afgedekt in 15-20 minuten zachtjes gaar, regelmatig omscheppen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de sjalotten apart tot gebruik.
  • Roer de appelstroop door de sjalotten en verwarm het geheel opnieuw zacht.
  • Verwarm de oven voor op 100°C.
  • Verhit in een koekenpan de rest van de boter en bak de hertenbiefstukjes in 3 minuten aan beide zijden bruin.
  • Leg de biefstukjes in een ovenschaal of op een bakplaat en laat ze in de oven nog 8-10 minuten rosé worden.
  • Roer de gember, 1 eetlepel tijm en kardemom door het bakvet in de koekenpan en bak 1-2 minuten.
  • Voeg het ingekookte wijnmengsel toe en laat de jus nog 3 minuten op hoog vuur inkoken.
  • Schenk de jus door een zeef in een sauskom.
  • Verdeel de hertenbiefstukjes, sjalotten en jus over vier borden en bestrooi met de overgebleven tijm en peper.

Notities

Serveer deze heerlijke hertenbiefstuk met sjalottenjus met risotto met morieljes of verse aardappelpuree met knolselderij en oude kaas.

Wijnadvies:

Een mooie begeleidende wijn voor dit gerecht is een stevige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of een Merlot.

Recept afdrukken
No ratings yet

Groente Gehaktstamppotje

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 1 persoon
calorieën: 280kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kleine aardappel 75 g, in kleine blokjes
  • 3 eetlepels tuinerwten-wortel diepvries
  • 1 theelepel vloeibare margarine of olie
  • 30 g rundergehakt

Instructies

  • Kook de aardappelblokjes in een pan met weinig water gedurende 6-8 minuten.
  • Voeg de tuinerwten en wortel toe aan de pan en laat nog 5-7 minuten meekoken, tot de groenten zacht en gaar zijn.
  • Vang het kookvocht op.
  • Verhit intussen de margarine of olie in een koekenpan en bak hierin het gehakt rul gedurende 5 minuten.
  • Pureer de aardappel, groenten en gehakt met een staafmixer of in een keukenmachine tot een gladde stamppot.
  • Maak de stamppot smeuïg met een scheutje kookvocht en zeef het geheel.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit simpele maar smakelijke stamppotje past een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais of een Pinot Noir. Hun fruitige aroma's en zachte tannines zullen de milde smaken van de groenten en het gehakt mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 14g | Zout: 0.8mg | Sugar: 3g

Recept afdrukken
No ratings yet

Groene Asperges met Boerenham en Oude Kaas Saus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 4 personen
calorieën: 360kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 150 g achterham in dikke plakken
  • 12½ gr verse bieslook
  • 50 g roomboter
  • 500 g groene asperges
  • 100 g oude boerenkaas

Instructies

  • Kook de eieren hard in water gedurende 8 minuten, spoel ze af onder koud water en pel ze.
  • Snijd de eieren vervolgens in grove stukjes.
  • Snijd de achterham in smalle repen en daarna in kleine blokjes.
  • Snijd de bieslook fijn.
  • Smelt de roomboter in een pan.
  • Haal de pan van het vuur en roer de hamblokjes, ei en bieslook door de gesmolten boter.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de houtachtige uiteinden (2-4 cm) van de asperges af.
  • Kook de asperges in een wijde pan of aspergepan gedurende 10 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Schaaf met een dunschiller krullen van de oude boerenkaas.
  • Verwarm de hamsaus op laag vuur.
  • Laat de asperges uitlekken en leg ze met de koppen naar dezelfde kant op vier borden.
  • Lepel de hamsaus over de asperges en strooi de kaaskrullen er losjes overheen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht. De levendige zuurgraad en fruitige tonen vormen een mooie balans met de hartige ham en de romige kaassaus.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 18g | Vet: 29g | Zout: 2mg | Sugar: 2g

Recept afdrukken
No ratings yet

Gemarineerde Speklapjes met Bietenpuree en Appel

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Snel te maken
Porties: 2 personen
calorieën: 500kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 zakje aardappelpuree à la minute
  • 400 g geraspte bietjes
  • ½ zakje verse bieslook ca. 12,5 g
  • 1 appel
  • 1 eetlepel boter
  • 1 schaaltje gemarineerde speklapjes à la minute ca. 300 g

Instructies

  • Verwarm de geraspte bietjes in een pan met een scheutje water op laag vuur gedurende 5 minuten.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Knip de verse bieslook in stukjes en snijd de appel in blokjes.
  • Laat de verwarmde bietjes uitlekken in een vergiet en doe ze terug in de pan.
  • Schep de warme aardappelpuree en de bieslook door de bietjes.
  • Houd de puree warm met een deksel op de pan.
  • Verhit de boter in een ruime koekenpan en bak de gemarineerde speklapjes aan beide zijden bruin gedurende 2-3 minuten per kant.
  • Haal de speklapjes uit de pan en houd ze warm onder aluminiumfolie op een bord.
  • Bak de blokjes appel gedurende 2-3 minuten in het achtergebleven bakvet in de pan, al omscheppend.
  • Verdeel de bietenpuree over twee borden en schep de speklapjes met de gebakken appel ernaast.

Notities

Wijnadvies:

De gemarineerde speklapjes en de zoete bietjespuree vragen om een wijn met voldoende body en fruitigheid om de smaken aan te vullen. Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige rosé zou goed passen bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5mg | Sugar: 15g