Oliebollen met karnemelk

Oliebollen met karnemelk

Recept categorieën: Gebak, Noten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 20
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 dl karnemelk
  • 200 gram rozijnen
  • 100 gram krenten
  • 1 ei
  • 500 gram bloem
  • zout
  • 2 zakjes gist gedroogde / Oetker
  • frituurolie
  • poedersuiker

Instructies

  • Neem de karnemelk ± 15 minuten voor gebruik uit koelkast.
  • Spoel de rozijnen en de krenten in een zeef onder koud stromend water af.
  • Laat de rozijnen en krenten ± 10 minuten in een kom met ruim warm water wellen.
  • Laat ze dan in een zeef uitlekken en dep ze met keukenpapier droog.
  • Klop intussen het ei in een kom los.
  • Zeef boven een grote kom de bloem en 2 eetlepels zout, meng de gist erdoor en maak
  • in het midden van de bloem een kuiltje.
  • Schenk daar het ei in en voeg al roerend de karnemelk toe.
  • Blijf ± 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en krenten erdoor.
  • Dek de kom met plastic folie af en laat het beslag op een warme plaats ± 1¼uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Roer het beslag daarna niet meer.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C of tot er witte damp vanaf komt.
  • Doop een ijsbolletjestang (of 2 metalen eetlepels) in de olie, schep met de tang een bergje beslag uit de kom en laat dit in de hete olie glijden (of schep met een eetlepel een bergje beslag uit de kom en schuif dat met een andere lepel in de olie).
  • Frituur de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege.
  • Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.
  • Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker

Tortilla’s van maïsmeel

Tortilla's van maïsmeel

Recept categorieën: Tortilla
Land van herkomst: Mexico
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 165 gram Masa Harina maïsmeel

Instructies

  • Leg de Masa Harina in een kom, voeg 3 dl warm water toe en kneed dit met de hand tot een stevig, maar soepel deeg.
  • Dek het deeg met een theedoek af en laat het ca 20 minuten rusten.
  • Verdeel het deeg in 12 balletjes.
  • Klap de tortillapers open en bekleed beide zijden met plasticfolie.
  • Leg een balletje deeg op de onderkant van de pers en druk het deeg met de pers plat tot een cirkel van dezelfde grootte als de doorsnede van de pers.
  • Klap de pers open en neem de tortilla eruit.
  • Vet een koekenpan met een vleugje olie in en verwarm dat goed.
  • Bak de tortilla aan elke kant 1-2 minuten.
  • Niet teveel olie gebruiken, dan wordt de tortilla krokant.
  • U kunt de tortilla's afgedekt met een theedoek warm houden.

Notities

Advies: het deeg voor de tortilla's moet goed soepel zijn. Het mag niet te droog of te vochtig zijn. Voeg eventueel wat extra vocht of extra maïsmeel toe.

Tikka Massala Wok Roll

Tikka Massala Wok Roll

Land van herkomst: India
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 4 rode aardappels Redstar
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 ei
  • 1 rode ui
  • ½ appels
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • ½ eetlepel(s) Franse mosterd
  • 125 ml zure room
  • 4 nieuwe haringen
  • 4 takjes dille

Instructies

  • Verwarm de oven voor op grillstand
  • Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
  • Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
  • Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
  • Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
  • Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
  • Snij het eiwit in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
  • Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
  • Roer de zure room los en schep deze door de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwijder de staart en de graten van de haring.
  • Snij de haring in kleine blokjes.
  • Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
  • Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
  • Was en hak de dille.
  • Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
  • Serveer de rest van de saus er apart bij.

Notities

Tip:

bereid de haringsalade een dag van te voren.

Dranktip:

Hoegaarden witbier

Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen

Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen

Een klassiek gevuld paasbrood met spijs, krenten, gedroogde vruchten en bitterkoekjes. Vol smaak, rijk gevuld en heerlijk feestelijk.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brood, Gebak, Noten, Zuidvruchten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 10
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ eetlepel boter om in te vetten
  • ½ eetlepel kaneelpoeder
  • 1 pak witbroodmix 500 g
  • 100 g bitterkoekjes
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 100 g gedroogde pruimen
  • 150 g krenten
  • 2 theelepels citroenrasp
  • 25 g boter voor het deeg
  • 3 dl melk
  • 300 g amandelspijs
  • 3 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 4 eetlepels bloem voor bestuiven
  • Poedersuiker

Instructies

  • Laat de krenten 15 minuten wellen in warm water.
  • Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Meng in een kom de broodmix, basterdsuiker, citroenrasp en kaneel.
  • Voeg 25 g boter en de lauwwarme melk toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Laat het deeg 15 minuten rijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Dep de gewelde krenten droog met keukenpapier.
  • Snijd de abrikozen en pruimen in kleine stukjes.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en druk het deeg plat.
  • Kneed de krenten, abrikozen en pruimen gelijkmatig door het deeg.
  • Laat het deeg afgedekt in de kom nog 20 minuten rijzen op een warme plek.
  • Snijd de bitterkoekjes fijn en meng ze met de amandelspijs.
  • Vorm een rol van de spijs van ongeveer 20 cm lang.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vorm het deeg tot een ovaal brood van circa 25 cm lang.
  • Maak een gleuf in het midden, leg de spijsrol erin en vouw het deeg eroverheen.
  • Vet een bakplaat in en leg het brood erop met de naad naar beneden.
  • Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven.
  • Dek eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
  • Haal het brood uit de oven en bestrijk het met de resterende boter.
  • Laat het afkoelen en bestrooi met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer het paasbrood in dikke plakken met een likje roomboter of naast een kopje koffie of thee voor een feestelijk ontbijt.
Wijnadvies:
Heerlijk met een glas Muscat, Sauternes of een lichtzoete bubbels zoals Moscato d’Asti voor een feestelijke combinatie.

Nutrition

Calories: 355kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 24g

Italiaanse krieltjessalade 2

Italiaanse krieltjessalade 2

Recept categorieën: Salade, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 rode aardappels Redstar
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 ei
  • 1 rode ui
  • ½ appels
  • 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
  • ½ eetlepel(s) Franse mosterd
  • 125 ml zure room
  • 4 nieuwe haringen
  • 4 takjes dille

Instructies

  • Verwarm de oven voor op grillstand
  • Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
  • Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
  • Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
  • Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
  • Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
  • Snij het eiwit in blokjes.
  • Pel en snipper de ui.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
  • Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
  • Roer de zure room los en schep deze door de saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwijder de staart en de graten van de haring.
  • Snij de haring in kleine blokjes.
  • Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
  • Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
  • Was en hak de dille.
  • Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
  • Serveer de rest van de saus er apart bij.
  • Tip: bereid de haringsalade een dag van te voren.
  • Dranktip: Hoegaarden witbier

Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen

Venetiaanse paasbroodjeskrans met notenvulling en rozijnen

Deze Venetiaanse paasbroodjeskrans met noten, rozijnen en likeur is een feestelijk en geurend brood voor de paastafel. Zoet, zacht en kruidig.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd35 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 6
Calories: 432kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het brood:

  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist 7 g
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 140 g suiker
  • 4 eetlepels lauwwarme melk
  • 500 g bloem gezeefd
  • 75 g boter
  • Geraspte schil van 1 citroen

Voor de vulling:

  • 1 citroen geraspte schil
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1,5 eetlepels broodkruim of paneermeel
  • 100 g rozijnen
  • 225 g fijngehakte noten hazelnoten, walnoten, pijnboompitten of amandelen
  • 2,5 theelepels kaneel
  • 4 eetlepels Amaretto di Saronno
  • 40 g oranjesnippers

Voor de afwerking:

  • 1 losgeklopt ei

Instructies

  • Meng gist, 2 eetlepels melk, 1 eetlepel bloem en 15 g suiker in een kommetje en laat 10 minuten staan op een warme plek.
  • Klop in een kom het ei, de eidooier, 2 eetlepels melk en 125 g suiker tot een luchtig mengsel.
  • Voeg beetje bij beetje de rest van de bloem en het zout toe.
  • Roer het gistmengsel, de citroenschil, vanillesuiker en boter erdoor.
  • Kneed het deeg 4–5 minuten stevig tot een elastische bal.
  • Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is.
  • Meng ondertussen alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Druk het deeg uit tot een lap van ongeveer 45 x 30 cm.
  • Verdeel de vulling over het deeg, laat aan de randen 2,5 cm vrij.
  • Rol het deeg op, verdeel het in 6 stukken en vorm er bolletjes van.
  • Leg de bolletjes in een kransvorm op een ingevette bakplaat.
  • Laat nogmaals 1 uur rijzen onder een doek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bestrijk de broodjes met het losgeklopte ei.
  • Bak 15 minuten op 200 °C, verlaag dan de temperatuur naar 175 °C en bak nog 20 minuten.
  • Laat afkoelen op de bakplaat en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer lauwwarm met een beetje roomboter of poedersuiker, perfect bij een paasbrunch of koffiemoment.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals Vin Santo of Amaretto versterkt de amandel- en citrusaroma’s in dit brood.

Nutrition

Calories: 432kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 9g | Vet: 21g | Zout: 5g | Sugar: 22g

Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs

Romeins paasbrood met witte chocolade en anijs

Dit traditionele Romeinse paasbrood is luchtig, lichtzoet en gevuld met witte chocolade en anijs. Een feestelijk baksel voor op de paastafel.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
rijstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 12
Calories: 385kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • Ronde ingevette bakvorm (16 cm Ø, 15–18 cm hoog)
  • rooster

Ingrediënten

  • ½ dl rum
  • 1 eetlepel gekneusd anijszaad
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist 7 g
  • 125 g boter
  • 150 g witte chocolade in stukjes
  • 25 g suiker
  • 2 eieren
  • 325 g bloem
  • 35 g kwark
  • 4 eidooiers
  • Geraspte schil van 1 citroen

Instructies

  • Meng de gist met 1 theelepel suiker, 2 eetlepels bloem en 4 eetlepels lauwwarm water.
  • Laat dit afgedekt 10 minuten staan op een warme plek.
  • Roer in een grote kom de resterende bloem, suiker, zout, eieren en eidooiers tot een dik beslag.
  • Voeg het gistmengsel toe en roer ongeveer 5 minuten stevig door.
  • Voeg kwark, rum, anijs en citroenschil toe.
  • Leg de boter in stukken op het deeg.
  • Laat het deeg 1 uur afgedekt rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Roer met een garde de boter door het deeg tot een glad geheel.
  • Voeg de stukjes witte chocolade toe.
  • Bestuif de bakvorm met bloem en giet het deeg erin.
  • Laat opnieuw 1 uur rijzen onder een doek.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak het brood 15 minuten op 200 °C, verlaag daarna de temperatuur naar 175 °C en bak nog 1 uur.
  • Laat het brood afkoelen op een rooster en bestuif met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer in puntige plakken met roomboter of zelfgemaakte honingboter voor extra luxe bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Een glas Moscato d’Asti of een zachte dessertwijn past perfect bij dit lichtzoete brood met anijs.

Nutrition

Calories: 385kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 7g | Vet: 23g | Zout: 0.5g | Sugar: 13g

Gemarineerde zalmmoten

Gemarineerde zalmmoten

Recept categorieën: Vis, Zalm
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 theelepel venkelzaad
  • ½ schil van sinaasappel fijngesneden
  • 1 theelepel suiker
  • 1 mespunt peper grote
  • ½ theelepel zout
  • 4 moten zalm à 150g
  • 2 eetlepel(s) olijfolie

Instructies

  • Kneus het venkelzaad en vermeng met de sinaasappelschil, de suiker, peper en zout.
  • Wrijf de zalmmoten hiermee in en laat minstens 30 minuten intrekken, in de koelkast, afgedekt met plasticfolie.
  • Veeg de marinade van de zalm, bestrijk de filets dun met olie en rooster ze in 4-5 minuten aan elke kant gaar.

Saltimbocca alla Romana I

Saltimbocca alla Romana I

Saltimbocca is een klassiek Italiaans gerecht dat letterlijk 'spring in de mond' betekent. De toevoeging alla romana geeft aan dat het gerecht uit de omgeving van Rome komt.
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • cocktailprikkertjes

Ingrediënten

  • 4 kalfslapjes elk ± 60 gr
  • zout
  • 2 plakken Parmaham
  • 4 verse salieblaadjes iets dikker gesneden
  • 1 eetlepel boter
  • 1 borrelglaasje droge witte wijn
  • 2 eetlepels peterselie geknipte
  • zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Maak het vlees tussen plasticfolie met een deegroller wat platter.
  • Wrijf het vlees aan één kant met weinig zout, maar royaal met peper in.
  • Halveer de ham overdwars.
  • Leg op elk lapje vlees een halve plak ham en een salieblaadje, rol ze op met de hamkant naar binnen en zet ze met een cocktailprikker vast.
  • Verhit de boter en braad het vlees hierin rondom in ± 5 minuten aan.
  • Schenk de wijn in de pan (niet op het vlees) roer de en aanbaksels van de panbodem los.
  • Laat op hoog vuur tot een dunne saus inkoken.
  • Leg het vlees op de borden en lepel er wat saus over.
  • Strooi er eventueel geknipte peterselie over.
  • Lekker met roergebakken peultjes, broccoli en (verse) eiertagliatelle.
  • Variatie: U hoeft de saltimbocca niet per se op te rollen. Prik de ham en het salieblaadje op het midden van het vlees vast en bak het zo.

Bloemkool Bagel

Bloemkool Bagel

Recept categorieën: Hartige taart
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 680 gram bloemkool
  • 110 gram geraspte cheddarkaas
  • 1 ei
  • 2 theelepel sesamzaad en/of maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Doe de bloemkool in een keukenmachine en zet deze aan tot de bloemkool fijn is.
  • Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en dek af met folie.
  • Plaats de bloemkool daarna drie minuten in de magnetron.
  • Doe vervolgens de bloemkool in een kaas- of theedoek en knijp het vocht eruit. Doe de bloemkool daarna weer terug in de kom.
  • Voeg vervolgens de geraspte kaas en het ei aan de kom toe en roer tot alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel acht hompjes van het mengsel over de bakplaat.
  • Gebruik vervolgens een lepel om het mengsel te vormen tot een 2 centimeter dik geheel en een mooi rondje zo groot als een bagel.
  • Steek daarna met een klein rondvorming object een rondje uit het midden van de bagel. Verdeel daarna de maan- en/of sesamzaadjes over de bagel.
  • Bak de bagels 22 tot 25 minuten. ( ligt aan je oven)
  • Laat daarna afkoelen en besmeer of beleg de bagel met je favoriete hartige topping, bijvoorbeeld roomkaas of ei.