Amandel Jamkoekjes
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 20 koekjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar
plasticfolie
Bakpapier (optioneel)
- 3 eieren
- 250 g bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 100 g witte basterdsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 100 g boter
- 1 zakje garneeramandelen 55 g, fijngehakt
- 100 g aardbeienjam
Splits de eieren.
Doe de eidooiers, bloem, bakpoeder, basterdsuiker, vanillesuiker en boter in de mengkom van de keukenmachine en laat deze kort draaien met de pulseknop, totdat het deeg een korrelige structuur heeft.
Kneed de deegkruimels snel met koele handen tot een samenhangend deeg.
Vorm het deeg tot een rol, verpak het in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175°C.
Vet de bakplaat in of bekleed deze met bakpapier.
Snijd plakjes van 1 cm dik van de deegrol en draai deze tussen beide handen tot balletjes.
Druk in het midden van elk balletje een klein kuiltje.
Klop de eiwitten los.
Haal de deegballetjes achtereenvolgens door het eiwit en rol ze daarna door de fijngehakte amandelen.
Leg ze op enige afstand van elkaar op de ingevette bakplaat.
Vul elk kuiltje in het deeg met een schepje jam.
Bak de koekjes in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar.
Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Bewaar de koekjes in een luchtdicht afgesloten trommel.
Ze blijven drie dagen knapperig.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 8
Citroenschuimtaart met Drievoudige Bakmethode
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 eieren
- 250 g bloem
- 200 g koude boter in blokjes
- 250 g poedersuiker
- Sap van 2 citroenen
Splits 3 eieren.
Meng in een keukenmachine bloem, 125 g boter, 100 g poedersuiker, 1 ei en 1 eierdooier tot een samenhangend deeg.
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van ongeveer 25 cm.
Bekleed de taartvorm met het deeg en leg er bakpapier op.
Leg een steunvulling op het bakpapier en bak de bodem in 25 minuten lichtbruin.
Haal de vorm uit de oven, verwijder de steunvulling en het bakpapier, en bestrijk de bodem dun met eierdooier.
Smelt de rest van de boter.
Klop in de keukenmachine 4 eieren, de rest van de eierdooier, 100 g poedersuiker en het citroensap tot een schuimig mengsel.
Voeg al kloppend de gesmolten boter toe.
Giet het citroenmengsel in de taartvorm en zet terug in de oven.
Bak de taart in 20 minuten gaar en haal uit de oven.
Klop de eiwitten in een schone keukenmachine of kom tot stijve pieken.
Voeg de rest van de poedersuiker en het achtergehouden citroensap in delen toe aan het eiwit.
Verwarm de ovengrill voor.
Verdeel het eiwitschuim met een spatel over de taart en verwarm nog 10 minuten onder de grill, tot het eiwitschuim bruin en gaar is.
Het geheim van deze taart is dat deze drie keer wordt gebakken. Eerst wordt het deeg 'blindgebakken' met een steunvulling om de bodem mooi vlak te houden. Daarna komt de citroenvulling erop en tot slot wordt het eiwitschuim toegevoegd en onder de grill verwarmd voor een perfecte afwerking.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 8
Marokkaanse Honingkoekjes
Chabakia
Servings: 4 personen
Calories: 950kcal
Author: Cor Kevenaar
grote kom
Magnetron (optioneel)
plasticfolie
grote schaal
- 110 g amandelen gepeld
- 125 g sesamzaad
- 250 g patentbloem
- ½ zakje bakpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gedroogde gist
- 1 envelopje saffraan
- 50 g boter
- 1 ei
- 1 eetlepel natuurazijn
- 1 liter zonnebloemolie
- 700 g vloeibare honing
Deeg maken:
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
Rooster het sesamzaad goudbruin in een droge koekenpan.
Zeef de bloem boven een grote kom en meng met het amandelmeel, tweederde van het geroosterde sesamzaad, bakpoeder en kaneel.
Los de gist op in 2 eetlepels lauwwarm water en week hierin de saffraan.
Smelt de boter (eventueel in de magnetron).
Roer in een kom het saffraan-gistmengsel, ei, azijn en een mespunt zout door de gesmolten boter.
Meng het botermengsel met je vingers door het bloemmengsel.
Voeg nog enkele lepels water toe en kneed het geheel snel tot een soepel deeg.
Laat het deeg 10 minuten rusten en verdeel het dan in ballen ter grootte van sinaasappels.
Verpak de deegballen in plasticfolie om uitdrogen te voorkomen.
Koekjes bakken:
Verhit de olie in een frituurpan tot 180°C.
Breng een laag water aan de kook in een ruime pan.
Laat de honing uit de potten in een kleine pan lopen.
Hang de kleine pan in de pan met kokend water en verwarm de honing op zeer laag vuur (niet laten koken!
).
Rol de deegballen op een met bloem bestoven werkblad uit tot deeglappen van 2 mm dik.
Snijd repen van 18 cm lang en 2 cm breed uit de deeglappen.
Maak 'wokkels': rol elke reep twee keer losjes op, vouw de onderste deegreep over de wokkel en druk deze aan de bovenkant vast.
Frituur de koekjes (chabakia) in kleine porties goudbruin.
Haal de porties met een schuimspaan uit de frituurolie en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Laat de chabakia even drijven in de verwarmde honing, zodat ze de honing kunnen absorberen.
Neem de koekjes uit de honing, leg ze naast elkaar op een grote schaal en bestrooi ze royaal met het achtergehouden sesamzaad.
Wijnadvies:
Deze zoete en aromatische koekjes gaan goed samen met een glas Marokkaanse muntthee. De verfrissende smaak van de thee vormt een perfect contrast met de rijke zoetheid van de honingkoekjes en helpt de smaken in balans te brengen.
Calories: 950kcal | koolhydraten: 143g | Protein: 15g | Vet: 38g | Zout: 0.1g | Sugar: 95g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 8
Zomerse Meloensalade met Rauwe Ham
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 170kcal
Author: Cor Kevenaar
- ¼ watermeloen
- ½ cantaloupemeloen
- ½ galiameloen
- 2 eetlepels vloeibare honing
- 2 eetlepels citroensap
- ½ theelepel gemalen kardemom
- 200 g Galliaham of Coburgerham
- 1 bakje blauwe bessen 150 g
Verwijder de pitjes uit de meloenen.
Gebruik een meloenbolletjeslepel of een theelepel om bolletjes of krullen uit het vruchtvlees te halen.
Doe de meloenbolletjes in een kom en meng ze met de vloeibare honing, citroensap en gemalen kardemom.
Dek de kom af met plasticfolie en zet deze 5-10 minuten in de vriezer om de meloen door en door koud te laten worden.
Snijd de ham in lange repen.
Meng de blauwe bessen door de meloen en verdeel de salade over vier borden.
Rangschik de hamrepen erbovenop.
Wijnadvies:
Deze verfrissende meloensalade met rauwe ham kan goed worden gecombineerd met een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De wijn vult de zoete en sappige smaken van de meloen aan en zorgt voor een evenwichtige smaakbeleving.
Calories: 170kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 8
Vienetta ijs
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
plasticfolie
of
rechthoekige springvorm
rond spuitmondje
- 1 liter slagroom liefst 40% vetgehalte
- 350 g chocola pure / je kunt ook half puur en half melkchocolade nemen
- 250 g suiker
- 4 eieren
- 2 vanillestokjes
- 1 eetlepel(s) vanille extract zelfgemaakt
- snufje zout
Neem een vel bakpapier en teken hierop de grote van de broodvorm uit.
Bekleed de broodvorm met plasticfolie.
Als je de vorm insmeert met boter dan blijft de folie beter plakken en kun je de folie zo strak mogelijk verdelen in de vorm.
Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
Roer goed door.
Neem het vel bakpapier en smeer nu de chocolade in een dunne laag uit over de tekening. Herhaal dit tot je chocolade op is.
Laat de chocolade nu uitharden.
Dit kun je doen op kamertemperatuur, in de koelkast of in de diepvries.
Begin pas met de bereiding van de eieren als de chocolade geheel hard is.
Splits de eieren.
Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout en voeg beetje voor beetje 125 gr suiker toe.
Klop tot er mooie witte stijve pieken ontstaan.
Zet het eiwit in de koelkast.
Klop de overige 125 gr suiker samen met de eidooiers tot een luchtige ruban.
Zet de geklopte eidooiers even in de koelkast.
Klop de slagroom samen met de zaadjes van de vanilleboontjes en het vanille extract lobbig (yoghurt dikte).
Neem de geklopte eidooiers erbij en verdeel ze over de slagroom.
Klop nu verder zodat het geheel gemengd is.
Spatel nu het eiwit onder de slagroom.
Vul een spuitzak met een rond spuitmondje en spuit een laag slagroom op de bodem.
Leg hierop een chocoladeplaat.
Weer een laag slagroom en een chocoladeplaat.
Ga zo door tot alles op is en eindig altijd met een laag slagroom.
Klop lichtjes met de vorm op het aanrecht zodat eventuele luchtbellen verdwijnen.
Dek af met plastic folie en zet de vorm minimaal 5 uur in de diepvries.
Haal het ijs vlak voor het serveren uit de diepvries en stort het ijs op een mooie schaal. Versier het ijs nog eventueel met wat chocoladekrullen of cacaopoeder of smelt nog wat chocolade en trek sliertjes hiermee over het ijs.
Snijd het ijs in mooie stukken en serveer direct.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 8
Amandelspijs 2
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
notenmolentje
plasticfolie
- 250 gram amandelspijs
- 100 gram amandelen ongezouten
- water
- 100 gram poedersuiker
- ½ ei losgeklopt
- 1 theelepel citroenschil vers geraspte
- citroensap een paar druppels
Breng voor 250 gr amandelspijs 100 gr ongezouten amandelen met ruim water aan de kook en giet ze daarna af.
Schenk zoveel koud water over de amandelen dat ze onder staan en wrijf er onder water de velletjes af.
Dep de amandelen droog en maal ze fijn liefst in een notenmolentje (bij gebruik van een foodprocessor hebben noten snel de neiging om taai en bitter te worden).
Roer er 100 gr poedersuiker door en maal nog een keer.
Meng 1/2 losgeklopt ei met 1 theelepel vers geraspte citroenschil en spatel het amandelmengsel erdoor.
Kneed het verder met de hand tot een samenhangende massa en breng die op smaak met een paar druppels citroensap.
Wikkel de spijs in plasticfolie en leg hem minstens 1 week koel weg.
Zo wordt de spijs stevig genoeg om te verwerken
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 8
Oliebollen met karnemelk
Servings: 20
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 5 dl karnemelk
- 200 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 1 ei
- 500 gram bloem
- zout
- 2 zakjes gist gedroogde / Oetker
- frituurolie
- poedersuiker
Neem de karnemelk ± 15 minuten voor gebruik uit koelkast.
Spoel de rozijnen en de krenten in een zeef onder koud stromend water af.
Laat de rozijnen en krenten ± 10 minuten in een kom met ruim warm water wellen.
Laat ze dan in een zeef uitlekken en dep ze met keukenpapier droog.
Klop intussen het ei in een kom los.
Zeef boven een grote kom de bloem en 2 eetlepels zout, meng de gist erdoor en maak
in het midden van de bloem een kuiltje.
Schenk daar het ei in en voeg al roerend de karnemelk toe.
Blijf ± 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.
Roer de rozijnen en krenten erdoor.
Dek de kom met plastic folie af en laat het beslag op een warme plaats ± 1¼uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
Roer het beslag daarna niet meer.
Bekleed een vergiet met keukenpapier.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C of tot er witte damp vanaf komt.
Doop een ijsbolletjestang (of 2 metalen eetlepels) in de olie, schep met de tang een bergje beslag uit de kom en laat dit in de hete olie glijden (of schep met een eetlepel een bergje beslag uit de kom en schuif dat met een andere lepel in de olie).
Frituur de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar, keer ze halverwege.
Neem de oliebollen met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.
Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 8
Tortilla's van maïsmeel
Servings: 12 stuks
Calories:
Author: Cor Klaar
tortilla pers
plasticfolie
theedoek
- 165 gram Masa Harina maïsmeel
Leg de Masa Harina in een kom, voeg 3 dl warm water toe en kneed dit met de hand tot een stevig, maar soepel deeg.
Dek het deeg met een theedoek af en laat het ca 20 minuten rusten.
Verdeel het deeg in 12 balletjes.
Klap de tortillapers open en bekleed beide zijden met plasticfolie.
Leg een balletje deeg op de onderkant van de pers en druk het deeg met de pers plat tot een cirkel van dezelfde grootte als de doorsnede van de pers.
Klap de pers open en neem de tortilla eruit.
Vet een koekenpan met een vleugje olie in en verwarm dat goed.
Bak de tortilla aan elke kant 1-2 minuten.
Niet teveel olie gebruiken, dan wordt de tortilla krokant.
U kunt de tortilla's afgedekt met een theedoek warm houden.
Advies: het deeg voor de tortilla's moet goed soepel zijn. Het mag niet te droog of te vochtig zijn. Voeg eventueel wat extra vocht of extra maïsmeel toe.
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 8
Tikka Massala Wok Roll
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 rode aardappels Redstar
- 3 eetlepel(s) olijfolie
- zout
- versgemalen peper
- 1 ei
- 1 rode ui
- ½ appels
- 1 eetlepel(s) witte wijnazijn
- ½ eetlepel(s) Franse mosterd
- 125 ml zure room
- 4 nieuwe haringen
- 4 takjes dille
Verwarm de oven voor op grillstand
Borstel de aardappels schoon onder stromend water, snij ze in dunne plakken en wrijf ze in met 1 eetlepel olijfolie.
Grill de aardappelplakken in ca. 10 minuten gaar en keer ze halverwege.
Bestrooi ze met zout en laat ze afkoelen.
Kook het ei ca. 8 minuten en laat het schrikken.
Pel en halveer het ei en haal de dooier eruit.
Snij het eiwit in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine blokjes.
Klop 2 eetlepels olijfolie met de wijnazijn, mosterd en de eierdooier tot een saus.
Roer de zure room los en schep deze door de saus.
Breng op smaak met zout en peper.
Verwijder de staart en de graten van de haring.
Snij de haring in kleine blokjes.
Meng de haring met de ui en de appel en schep een beetje saus door het haringmengsel.
Laat het afgedekt in de koelkast ca. 30 minuten rusten.
Was en hak de dille.
Serveer de haringsalade op de gegrilde aardappelplakken en strooi de eiwitblokjes en de dille erover.
Serveer de rest van de saus er apart bij.
Tip:
bereid de haringsalade een dag van te voren.
Dranktip:
Hoegaarden witbier
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 8
Gevuld paasbrood met spijs, krenten en abrikozen
Een klassiek gevuld paasbrood met spijs, krenten, gedroogde vruchten en bitterkoekjes. Vol smaak, rijk gevuld en heerlijk feestelijk.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 10
Calories: 355kcal
Author: Cor Klaar
- ½ eetlepel boter om in te vetten
- ½ eetlepel kaneelpoeder
- 1 pak witbroodmix 500 g
- 100 g bitterkoekjes
- 100 g gedroogde abrikozen
- 100 g gedroogde pruimen
- 150 g krenten
- 2 theelepels citroenrasp
- 25 g boter voor het deeg
- 3 dl melk
- 300 g amandelspijs
- 3 eetlepels bruine basterdsuiker
- 4 eetlepels bloem voor bestuiven
- Poedersuiker
Laat de krenten 15 minuten wellen in warm water.
Verwarm de melk tot lauwwarm.
Meng in een kom de broodmix, basterdsuiker, citroenrasp en kaneel.
Voeg 25 g boter en de lauwwarme melk toe en kneed tot een soepel deeg.
Laat het deeg 15 minuten rijzen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Dep de gewelde krenten droog met keukenpapier.
Snijd de abrikozen en pruimen in kleine stukjes.
Bestuif het aanrecht met bloem en druk het deeg plat.
Kneed de krenten, abrikozen en pruimen gelijkmatig door het deeg.
Laat het deeg afgedekt in de kom nog 20 minuten rijzen op een warme plek.
Snijd de bitterkoekjes fijn en meng ze met de amandelspijs.
Vorm een rol van de spijs van ongeveer 20 cm lang.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vorm het deeg tot een ovaal brood van circa 25 cm lang.
Maak een gleuf in het midden, leg de spijsrol erin en vouw het deeg eroverheen.
Vet een bakplaat in en leg het brood erop met de naad naar beneden.
Bak het brood 30 minuten in het midden van de oven.
Dek eventueel de laatste 10 minuten af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
Haal het brood uit de oven en bestrijk het met de resterende boter.
Laat het afkoelen en bestrooi met poedersuiker.
Serveertip:
Serveer het paasbrood in dikke plakken met een likje roomboter of naast een kopje koffie of thee voor een feestelijk ontbijt.
Wijnadvies:
Heerlijk met een glas Muscat, Sauternes of een lichtzoete bubbels zoals Moscato d’Asti voor een feestelijke combinatie.
Calories: 355kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.5g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 8