Saltimbocca alla Romana I

Saltimbocca is een klassiek Italiaans gerecht dat letterlijk 'spring in de mond' betekent. De toevoeging alla romana geeft aan dat het gerecht uit de omgeving van Rome komt.
Recept categorieën: Vlees
Land van herkomst: Italië
Porties: 2
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • cocktailprikkertjes

Ingrediënten

  • 4 kalfslapjes elk ± 60 gr
  • zout
  • 2 plakken Parmaham
  • 4 verse salieblaadjes iets dikker gesneden
  • 1 eetlepel boter
  • 1 borrelglaasje droge witte wijn
  • 2 eetlepels peterselie geknipte
  • zwarte peper versgemalen

Instructies

  • Maak het vlees tussen plasticfolie met een deegroller wat platter.
  • Wrijf het vlees aan één kant met weinig zout, maar royaal met peper in.
  • Halveer de ham overdwars.
  • Leg op elk lapje vlees een halve plak ham en een salieblaadje, rol ze op met de hamkant naar binnen en zet ze met een cocktailprikker vast.
  • Verhit de boter en braad het vlees hierin rondom in ± 5 minuten aan.
  • Schenk de wijn in de pan (niet op het vlees) roer de en aanbaksels van de panbodem los.
  • Laat op hoog vuur tot een dunne saus inkoken.
  • Leg het vlees op de borden en lepel er wat saus over.
  • Strooi er eventueel geknipte peterselie over.
  • Lekker met roergebakken peultjes, broccoli en (verse) eiertagliatelle.
  • Variatie: U hoeft de saltimbocca niet per se op te rollen. Prik de ham en het salieblaadje op het midden van het vlees vast en bak het zo.

Bloemkool Bagel

Recept categorieën: Hartige taart
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 680 gram bloemkool
  • 110 gram geraspte cheddarkaas
  • 1 ei
  • 2 theelepel sesamzaad en/of maanzaad

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Doe de bloemkool in een keukenmachine en zet deze aan tot de bloemkool fijn is.
  • Doe de bloemkool in een magnetronbestendige kom en dek af met folie.
  • Plaats de bloemkool daarna drie minuten in de magnetron.
  • Doe vervolgens de bloemkool in een kaas- of theedoek en knijp het vocht eruit. Doe de bloemkool daarna weer terug in de kom.
  • Voeg vervolgens de geraspte kaas en het ei aan de kom toe en roer tot alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel acht hompjes van het mengsel over de bakplaat.
  • Gebruik vervolgens een lepel om het mengsel te vormen tot een 2 centimeter dik geheel en een mooi rondje zo groot als een bagel.
  • Steek daarna met een klein rondvorming object een rondje uit het midden van de bagel. Verdeel daarna de maan- en/of sesamzaadjes over de bagel.
  • Bak de bagels 22 tot 25 minuten. ( ligt aan je oven)
  • Laat daarna afkoelen en besmeer of beleg de bagel met je favoriete hartige topping, bijvoorbeeld roomkaas of ei.

Ansjovismousse met ei

Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g makreelfilet
  • 16 Ansjovis filets in zout
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel(s) crème fraîche
  • 0,5 bos(jes) bieslook fijngeknipt
  • zout
  • versgemalen peper
  • 50 g zwarte olijven
  • 1 gekonfijte rode paprika
  • 4 eieren
  • 16 Ansjovis filets in kruidenolie

Instructies

  • Pureer de makreelfilet met de zoute ansjovisfilets in de keukenmachine tot een gladde massa, voeg de boter, de crème fraîche en het bieslook toe en pureer de massa glad.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg een aantal vellen plasticfolie op elkaar op het werkvlak.
  • Schep de ansjovis-mousse op het midden en vorm hiervan met behulp van de folie een lange rol.
  • Laat hem minstens 4 uur in de koelkast opstijven.
  • Snijd de olijven en de paprika in fijne brunoise.
  • Kook de eieren in 8 minuten hard.
  • Pel de eieren en snijd ze overlangs in vieren.
  • Snijd van de gekoelde mousse gelijkmatige plakjes, leg er steeds een kwart ei op, schik er kruiselings twee ansjovisfilets op en garneer met de olijven- en paprika brunoise.

Romige Avocado Yoghurtdip

Wachten5 uur 45 minuten
Recept categorieën: Saus
Porties: 25 Stuks
calorieën: 130kcal
Auteur: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rijpe avocado
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom.
  • Prak de avocado met een vork tot een gladde puree.
  • Voeg de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap en verse koriander toe aan de kom en meng alles goed door elkaar.
  • Breng de dip op smaak met zout en peper.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat de dip minstens 30 minuten in de koelkast rusten voordat je hem serveert.

Notities

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo past goed bij deze romige avocado yoghurtdip. De levendige smaken van de wijn zullen de romigheid van de dip mooi aanvullen

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 2g | Vet: 6g

Open Appel-Aalbessen Taart

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 100 g boter in kleine blokjes
  • 1 vanillestokje
  • 250 g aalbessen bakje à 150 g
  • 2 zoetzure appels in blokjes gesneden
  • 100 g suiker
  • 2 eetlepels griesmeel
  • 1 ei gesplitst

Instructies

  • Zeef de bloem in een kom.
  • Wrijf de boter door de bloem tot er een korrelige structuur ontstaat.
  • Voeg één voor één enkele eetlepels water toe, terwijl je blijft kneden tot er een samenhangend deeg ontstaat.
  • Voeg pas een volgende lepel water toe als het vorige deeg is opgenomen.
  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten.
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel met een doorsnede van ongeveer 35 cm.
  • Vouw de deeglap voorzichtig rondom een deegroller om het gemakkelijk te verplaatsen, leg het op het midden van een met bakpapier beklede bakplaat en vouw het uit.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met een mes.
  • Rits de aalbessen van de takjes.
  • Meng in een kom de appelblokjes met de aalbessen, driekwart van de suiker en het vanillemerg.
  • Bestrijk de binnenkant van het deeg met de eierdooier, laat ongeveer 5 cm van de deegrand vrij.
  • Verdeel het griesmeel over het bestreken deeg.
  • Laat het fruitvocht uitlekken in een zeef.
  • Leg het fruit op het middelste deel van het deeg en vouw de randen losjes rondom het fruit.
  • Klop het eiwit los en bestrijk de bovenkant van de deegrand ermee.
  • Strooi de rest van de suiker over de met eiwit bestreken deegrand.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de taart in ongeveer 35 minuten gaar.

Notities

De taart is maximaal 1 dag houdbaar.
Serveer deze heerlijke open appel-aalbessen taart warm of op kamertemperatuur als een heerlijk dessert.

Pizza met gerookte zalm

Recept categorieën: Pizza, Vis, Zalm
Land van herkomst: Italië
Porties: 2
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

voor het pizzadeeg: (of anders of pizzabodem kant-en-klaar)

  • 250 gram bloem
  • 0.5 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 zakje gistkorrels direct oplosbare
  • 1-2 eetlepel(s) olijfolie

Voor de saus

  • 1.5 dl water handwarm
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 eetlepel(s) oregano verse of 1 theelepel gedroogde
  • zout
  • peper versgemalen

Beleggen met:

  • 150 gram mozzarella
  • 15 kerstomaatjes
  • 150 gram gerookte zalm snippers
  • liter crème fraîche
  • 2 eetlepel(s) kappertjes
  • peper versgemalen
  • enkele toefjes dille

Instructies

Bereiding deeg:

  • Meng in een kom de bloem, het zout, de suiker en de gistkorrels door elkaar.
  • Maak in het midden een kuiltje en schenk 1 eetlepel olie en het handwarme water erin.
  • Meng het deeg, met de hand of met een keukenmachine, in ca. 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm van het deeg een bal en laat die, in een met wat olie ingevette kom en afgedekt met plasticfolie, op een warme plaats ca. 30 minuten rijzen.

Bereiding basissaus:

  • Laat de tomaten uitlekken.
  • Pers de gepelde knoflookteentjes uit boven de stukjes tomaat en roer de oregano en zout en peper naar smaak erdoor.
  • U kunt de saus zo gebruiken of hem pureren met de mixer.
  • Snijd de uitgelekte mozzarella in piepkleine blokjes. Halveer de schoongemaakte tomaatjes. Snijd de zalm (zo nodiin smalle reepjes.
  • Afwerking: Verwarm de oven voor op 250 °Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 2 porties en rol die, op een met wat bloem bestoven werkblad, uit tot dunne deegcirkels van ca. 20 cm.
  • Druk met de vingertoppen ca. 1 cm van de rand een gootje, zodat de vulling er niet af kan lopen.
  • Leg het deeg op de bakplaat en verdeel de basissaus erover.
  • Verdeel de helft van de mozzarella over de pizza's, vervolgens de gerookte zalm en de tomaatjes.
  • Schep de crème fraîche in bergjes over de vulling en verdeel de rest van de mozzarella en de kappertjes erover.
  • Bestrooi de vulling met peper.
  • Bak de pizza's, 1 richel onder het midden van de oven, in ca. 20 minuten gaar.
  • Garneer met toefjes dille.

Oliebollen van Astrid Veltman

Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 20 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 200 gram rozijnen
  • ½ liter melk
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 15 gram gist gedroogde
  • zout
  • 1 ei
  • 120 gram sukade
  • frituurolie
  • poedersuiker uit een strooibus

Instructies

  • Wel de rozijnen in een kom met ruim heet water ± 10 minuten.
  • Laat ze in een zeef uitlekken en dip ze met keukenpapier droog.
  • Verwarm in een pan de melk tot lauwwarm.
  • Roer in een kom de bloem, het kaneelpoeder, de gist en 1 theelepel zout door elkaar.
  • Breek het ei erboven en voeg al roerend de melk toe, blijf roeren tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en de sukade erdoor.
  • Dek de kom met plasticfolie af en laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats in ± 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Roer niet meer!
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175°.
  • Doop de ijsbolletjeslepel (of de eetlepels) in de hete olie.
  • Schep met de ijsbolletjeslepel (of de eetlepels) een bergje beslag uit de kom en laat het in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar; keer ze halverwege met een vork.
  • Laat de oliebollen in een vergiet uitlekken, leg ze op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Zelfgemaakte Amandelspijs

Maak zelf heerlijke amandelspijs voor je favoriete baksels! Dit recept combineert amandelen, poedersuiker, en een vleugje citroen voor de perfecte smaak en textuur.
(+ 1 week rusttijd)10 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Koek
Land van herkomst: Nederland
Extra aanwijzing: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Porties: 250 gram
calorieën: 500kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • notenmolentje
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 100 g ongezouten amandelen
  • Water
  • 100 g poedersuiker
  • ½ ei losgeklopt
  • 1 tl vers geraspte citroenschil

Instructies

  • Breng 100 g ongezouten amandelen met ruim water aan de kook en giet ze daarna af.
  • Schenk koud water over de amandelen zodat ze onder staan.
  • Wrijf de velletjes van de amandelen af terwijl ze onder water blijven.
  • Dep de amandelen droog en maal ze fijn met een notenmolentje.
  • Roer 100 g poedersuiker door de gemalen amandelen en maal nog een keer om alles goed te mengen.
  • Meng het halve losgeklopte ei met 1 theelepel vers geraspte citroenschil en spatel dit door het amandelmengsel.
  • Kneed het mengsel met de hand tot een samenhangende massa.
  • Breng de spijs op smaak met een paar druppels citroensap.
  • Wikkel de amandelspijs in plasticfolie en laat hem minstens 1 week rusten op een koele plaats, zodat hij stevig genoeg wordt om te verwerken in gebak.

Notities

Wijnadvies:
Serveer baksels met amandelspijs met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes. De zoete tonen van de wijn passen perfect bij de romige spijs.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.1mg | Sugar: 45g