Frisse Spinaziesalade met Sinaasappel en Feta

Een frisse en smaakvolle spinaziesalade met sinaasappel en feta. De combinatie van zoete sinaasappel, pittige feta en een romige dressing zorgt voor een heerlijke en lichte maaltijd die perfect is voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4 personen
calorieën: 220kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 sinaasappels
  • 150 g verse spinazie gewassen en droog geschud
  • 50 g rucola
  • 3 takjes verse munt
  • 100 g feta in kleine blokjes
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 6 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel honing
  • Zout
  • Vers gemalen peper
  • Kaneelpoeder
  • Paprikapoeder

Instructies

  • Boen één sinaasappel schoon en rasp met een fijne rasp 1 eetlepel van de schil (alleen het oranje gedeelte).
  • Pers deze sinaasappel uit.
  • Pel de twee andere sinaasappels en snijd ze in halve plakjes.
  • Meng de spinazie, rucola, en muntblaadjes in een grote mengkom en verdeel het mengsel over een platte schaal.
  • Schik de halve sinaasappelplakjes over de salade en strooi de fetablokjes eroverheen.
  • Maak een dressing door de mayonaise, yoghurt, honing, sinaasappelsap, en sinaasappelrasp goed te mengen.
  • Breng op smaak met zout, vers gemalen peper, en een snufje kaneel- en paprikapoeder.
  • Besprenkel de salade met de dressing en serveer direct.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Rosé.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 14g | Zout: 0.7mg | Sugar: 12g

Verfrissende Couscous Salade met Feta en Olijven

Een heerlijke salade bij warm weer.
+ 2 uur koelen20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pasta, Rijst, Salade
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4
calorieën: 300kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g afgekoelde couscous
  • 1 trostomaat of 2 kleintjes in blokjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij heel dun gesneden
  • 1 handje blanke gewelde rozijnen
  • 100 g feta in blokjes
  • 1 bakje tuinkers
  • ½ gele paprika dun gesneden
  • Peterselie fijn gesneden
  • Handje vol zwarte olijven in ringetjes
  • Rucola naar wens
  • 8 el olijfolie
  • 3 el limoensap

Instructies

  • Meng de afgekoelde couscous met de tomatenblokjes, bleekselderij, rozijnen, fetablokjes, tuinkers, gele paprika, peterselie en zwarte olijven in een grote mengkom.
  • Voeg de olijfolie en limoensap toe en meng alles goed door elkaar.
  • Zet de salade 2 uur in de koeling om de smaken goed te laten intrekken.
  • Leg de rucola op een platte schaal.
  • Schep de goed gemengde couscoussalade bovenop de rucola.
  • Serveer direct en geniet van een verfrissend glas witte wijn erbij.

Notities

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of Verdejo.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.2mg | Sugar: 8g

Entrecote met mosterdsaus

Aller Hande 1996
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees, Vlees
Porties: 4 personen
calorieën: 285kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sjalotjes
  • ½ zakje verse koriander á 15 g,
  • 50 g boter of margarine
  • 4 entrecotes
  • zout
  • versgemalen peper,
  • 1 ½ eetlepel Dijonmosterd Grey Poupon,
  • 3 deciliter witte Bourgognewijn,

Instructies

  • Platte schaal voorverwarmen.
  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • In kopje koriander fijnknippen.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Entrecotes in ca. 6 minuten bruin en van binnen rosé bakken, halverwege keren.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Entrecotes op warme schaal leggen, afdekken met aluminiumfolie en warmhouden.
  • Sjalotjes, mosterd en helft van koriander door bakvet roeren en ca. 1 minuut zachtjes bakken.
  • Wijn erbij schenken.
  • Op hoog vuur in ca. 5 minuten inkoken tot ca. 1/4 deel over is.
  • Entrecotes op vier borden leggen.
  • Beetje jus over entrecotes scheppen.
  • Bestrooien met rest van koriander.
  • Rest van jus apart erbij geven.

Notities

Rest van jus apart erbij geven.
Serveren met aardappelpuree en sperziebonen.

Nutrition

Calories: 285kcal | Protein: 29g | Vet: 18g

Verfrissende Aardbeiengelei met Geurige Kiwi Salsa

Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Nagerecht - Dessert
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4
calorieën: 170kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • puddingvorm
  • Platte schaal

Ingrediënten

  • 500 g aardbeien
  • fles witte druivensap à 750 ml
  • 1 pakje geleipoeder voor aardbeien
  • ¼ zakje verse munt à 15 g
  • 1 limoen
  • 2 eetlepels cactus-citroensiroop
  • 2 kiwi's

Instructies

  • Maak de aardbeien schoon, halveer ze en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verdeel ze gelijkmatig over de puddingvorm.
  • Breng in een pan het witte druivensap aan de kook.
  • Haal de pan van het vuur en roer het geleipoeder voor aardbeien door het druivensap tot het poeder volledig is opgelost.
  • Giet het mengsel over de aardbeien in de puddingvorm.
  • Laat de gelei afkoelen en zet hem vervolgens ca.
  • 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Pluk de blaadjes munt van de takjes en snijd ze in reepjes.
  • Boen de limoen schoon en rasp de schil eraf.
  • Pers de helft van de limoen uit.
  • Meng in een kom de muntreepjes, limoenrasp, limoensap en cactus-citroensiroop tot een dressing.
  • Schil de kiwi's, snijd ze in kleine blokjes en schep ze door de dressing.
  • Leg een platte schaal op de puddingvorm, keer het geheel om, schud voorzichtig en laat de aardbeiengelei op de schaal glijden.
  • Schep de gemarineerde kiwi eromheen als salsa.

Notities

Wijnadvies:

Deze verfrissende aardbeiengelei met gemarineerde kiwi gaat goed samen met een lichte en fruitige dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete en fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de aardbeien en kiwi aanvullen zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 41g | Protein: 2g | Zout: 0.1mg | Sugar: 30g

Geroosterde Forelfilet met Scampi en Bloemkool-Asperge Salade

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Salade, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4 personen
calorieën: 480kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 8 reuzenscampi ontdooid en gepeld
  • 1 citroen
  • 4 forellen gefileerd
  • 8 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 8 groene asperges
  • 350 g bloemkoolroosjes
  • 4 grote champignons
  • Versgemalen peper
  • ½ zakje verse bieslook circa 12 g
  • 2 eetlepels balsamicoazijn

Instructies

  • Ontdooi en pel de reuzenscampi volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Boen de citroen schoon en rasp 2 eetlepels van de schil.
  • Pers de citroen uit.
  • Snijd de kop en staart van de forellen weg.
  • Fileer de forellen met een scherp mes langs de graat.
  • Verwijder eventuele graatjes met een pincet.
  • Meng in een platte schaal 4 eetlepels olijfolie met de citroenrasp.
  • Marineer de forelfilets hierin en keer ze af en toe om.
  • Schil de asperges met een dunschiller en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
  • Halveer de asperges in de lengte.
  • Verdeel de bloemkool in kleine roosjes.
  • Veeg de champignons schoon en snijd flinterdunne plakjes van de hoeden.
  • Kook de asperges en bloemkool in 4-5 minuten beetgaar in een pan met ruim kokend water en wat zout.
  • Laat ze uitlekken op een dikke laag keukenpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Besprenkel de asperges en bloemkool met 1-2 eetlepels citroensap en breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de forelfilets in een braadslede of op een bakplaat, bestrooi met zout en peper en bak ze in de oven in circa 15 minuten gaar.
  • Bestrooi de scampi met zout en peper.
  • Verhit 1 eetlepel citroenolie in een koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur en bak de scampi in 5 minuten gaar, regelmatig omscheppen.
  • Verwijder voorzichtig het velletje van de forelfilets en bestrijk de filets met olijfolie.
  • Leg op vier warme borden een streep van bloemkoolroosjes.
  • Leg de forelfilet en scampi erbovenop.
  • Garneer met asperges, champignonplakjes en enkele sprieten bieslook.
  • Druppel balsamicoazijn en de resterende olijfolie eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze combinatie van geroosterde forelfilet en scampi vraagt om een witte wijn met een goede zuurgraad en frisheid. Probeer een droge Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland of een Vermentino uit Italië voor een perfecte match. Hun citrusachtige tonen en minerale karakter zullen de smaken van de zeevruchten en de geroosterde groenten mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 32g | Vet: 34g | Zout: 0.9mg | Sugar: 7g

Spinazie-Eierterrine met Geitenkaas

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Ei, Hapjes, Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Frankrijk
Porties: 8 personen
calorieën: 280kcal
Auteur: ChatGTP

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g deelblokjes bladspinazie diepvries, pak à 450 g
  • 8 gedroogde tomaatjes potje
  • 10 eieren
  • Zout
  • Peper
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • Nootmuskaat
  • 100 g zachte geitenkaas bijvoorbeeld Bettine Blanc
  • ½ zakje verse bieslook à 25 g

Instructies

  • Ontdooi de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Druk vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de spinazie met behulp van een zeef en de achterkant van een lepel.
  • Snijd de gedroogde tomaatjes in reepjes.
  • Klop de eieren los in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit de olijfolie in een grote pan.
  • Laat de eieren al roerend stollen tot een romige massa.
  • Verdeel het roerei in 3 porties.
  • Meng de kurkuma en de helft van de geraspte kaas door één portie.
  • Meng de tomatenpuree en de helft van de tomaatreepjes door de tweede portie.
  • Meng de spinazie, de rest van de kaas, zout en wat nootmuskaat door de derde portie.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bekleed een ovenvorm met een groot vel bakpapier.
  • Schep het spinaziemengsel in de vorm en strijk glad.
  • Verbrokkel de helft van de geitenkaas erover.
  • Schep het kurkumamengsel erop en strijk glad.
  • Verbrokkel de rest van de geitenkaas erover.
  • Schep het tomatenmengsel erop en strijk glad.
  • Vouw het bakpapier over de vulling dicht.
  • Zet de vorm in een braadslede en giet zoveel kokend water in de braadslede dat de vorm voor ¾ onder water staat.
  • Bak de terrine in ongeveer 45 minuten gaar.
  • Laat de terrine daarna in de vorm afkoelen.
  • Knip de bieslook fijn.
  • Stort de terrine op een platte schaal en garneer met bieslook en de rest van de tomaatreepjes.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze spinazie-eierterrine met geitenkaas. De frisse tonen van de wijn zullen de romigheid van de terrine mooi complementeren.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 17g | Vet: 20g | Zout: 1.5mg | Sugar: 2g

Aardappeltaart van Ria van EIndhoven

Recept categorieën: Groenten, Hartige taart
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappels
  • 1 winterwortel
  • 1 courgette
  • 100 g champignons
  • 100 g boter
  • 1 deciliter arachideolie
  • zout
  • peper

Instructies

  • Schil de aardappels en maak de wortel en courgette schoon.
  • Snijd ze alle drie in luciferdunne reepjes met de keukenmachine.
  • Was de aardappeljuliennes niet.
  • Blancheer de wortel en de courgettereepjes afzonderlijk 5 minuten in kokend water.
  • Snijd de champignons in plakjes.
  • Verhit de helft van de boter en de olie in een koekenpan.
  • Bedek de bodem met de helft van de aardappelreepjes.
  • Verdeel hierover de courgettejuliennes en bestrooi met zout en peper.
  • Daarop komt een laag champignonplakjes, vervolgens de wortelreepjes en dek het geheel af met de aardappeljuliennes.
  • Leg aan de rand van de pan enkele klontjes boter.
  • Druk de massa goed aan met een plat deksel die een maatje kleiner is dan de pan.
  • Bak de onderkant van de taart in ca. 15 minuten goudbruin.
  • Keer de taart met behulp van een grote deksel of een evengrote koekenpan en bak de andere kant eveneens goudbruin.
  • Schuif de taart op een platte schaal en houd hem in de oven warm tot het moment van serveren

Advocaatpudding met Mango

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
wachttijd3 uur
Totale tijd3 uur 20 minuten
Porties: 4
calorieën: 450kcal
Auteur: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 1 blikje mangoschijfjes netto 310 g
  • 2 dl advocaat
  • 2 dl vanillevla
  • ¼ liter slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 4 garneerchocolaatjes
  • 1 theelepel olie om in te vetten

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Laat de gelatineblaadjes ca. 5 minuten weken in ruim koud water.
  • Vet de puddingvorm in met olie.
  • Laat de mangoschijfjes uitlekken boven een kom, waarbij je 3 eetlepels van het vocht opvangt.
  • Houd 4 schijfjes apart voor garnering en snijd de rest van de mango in kleine stukjes.
  • Verwarm het mangovocht zachtjes in een steelpan.
  • Knijp de gelatineblaadjes goed uit en los ze al roerend op in het warme mangovocht.
  • Roer in een kom de advocaat, vanillevla en stukjes mango door elkaar.
  • Voeg het gelatinemengsel toe en roer goed door.
  • Klop de slagroom met poedersuiker stijf.
  • Doe 1/3 van de slagroom in een spuitzak.
  • Spatel de rest van de slagroom luchtig door het advocaatmengsel.
  • Giet het advocaatmengsel in de puddingvorm en laat het afgedekt in de koelkast ca. 3 uur opstijven.
  • BEREIDEN:
  • Houd de vorm even in heet water.
  • Leg een platte schaal op de vorm, keer deze om en laat de pudding op de schaal glijden.
  • Garneer met toefjes slagroom, stukjes mango en chocolaatjes.

Notities

Serveer deze heerlijke advocaatpudding als elegant dessert voor een speciale gelegenheid, gegarneerd met verse mango en een vleugje chocolad

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 6g | Vet: 30g | Zout: 0.1mg | Sugar: 30g