Poffertjes van Sofie Dumont

Poffertjes van Sofie Dumont

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Pannenkoeken
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Poffertjespan
  • plastic spuitbus

Ingrediënten

  • 200 g tarwebloem
  • 15 g verse gist
  • 400 ml lauwe melk
  • 2 g zout
  • 5 g suiker
  • 50 g ei
  • 50 g gesmolten boter
  • Versiering:
  • poedersuiker

Instructies

  • Los de gist op in de lauwe melk.
  • Zeef de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in de bloem.
  • Strooi het zout en de suiker op de randen van de bloem.
  • Giet eerst wat melk in het kuiltje en roer tot een glad deeg zonder klonters.
  • Doe het ei in het kuiltje en vervolgens al roerend de rest van het gist-melkmengsel geleidelijk bijvoegen.
  • Schenk er op het laatst straalsgewijs de gesmolten boter bij.
  • Leg een licht vochtige doek over de kom en laat 10 minuutjes rusten.
  • Zet een speciale poffertjespan op het vuur en laat goed warmen.
  • Vet de pan de eerste keer in met wat boter.
  • Neem een knijpfles en doe wat van het deeg hierin.
  • Nu kan je het deeg gemakkelijk in de holtes spuiten.
  • Draai de poffertjes met behulp met 2 houten stokjes om nog voor de bovenkant gestold is en bak ze verder goudbruin.
  • Bestrooi met poedersuiker en serveer warm.

Notities

Heb je geen speciale spuitbus, dan kan een lege knijpfles van bijvoorbeeld ketchup ook dienst doen.

Poffertjes met witlof

Poffertjes met witlof

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Hartige taart, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Poffertjespan

Ingrediënten

  • 2 struikjes witlof ca. 250 g,
  • 25 g boter of margarine,
  • poedersuiker uit strooibus,
  • 1 portie poffertjes beslag
  • eetlepel olie

Instructies

  • Witlof in dunne reepjes snijden, wassen en goed laten uitlekken.
  • In kleine koekenpan boter verhitten en witlof al omscheppend ca. 2 minuten fruiten.
  • Witlof bestrooien met poedersuiker.
  • Poffertjespan invetten met olie.
  • Beslag in poffertjespan scheppen en op elk poffertje ca. 1 theelepel witlof scheppen.
  • Met theelepel licht aandrukken.
  • Poffertjes aan beide kanten goudbruin bakken.

Nutrition

Calories: 355kcal | koolhydraten: 51g | Protein: 10g | Vet: 12g

Poffertjes met oesterzwammen

Poffertjes met oesterzwammen

Bereidingstijd18 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Pannenkoeken
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 325kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • Poffertjespan

Ingrediënten

Instructies

  • Oesterzwammen schoonvegen met (keukenpapier en in piepkleine blokjes snijden.
  • In kleine koekenpan boter verhitten en oesterzwammen ca. 4 minuten al omscheppend bakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Poffertjespan invetten met olie.
  • Beslag in poffertjespan scheppen en op elk poffertje ca. 1 theelepel oesterzwammen scheppen.
  • Vulling met theelepel licht aandrukken.
  • Poffertjes aan beide kanten goudbruin bakken.

Notities

Lekker bij roergebakken spinazie met ui en knoflook.

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 11g | Vet: 13g

Hartige Poffers

Hartige Poffers

Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • cocktailprikker
  • Poffertjespan

Ingrediënten

  • ui
  • nasi-goreng kruiden
  • flenzenbeslag

Instructies

  • Fruit een klein beetje ui met wat nasi-goreng kruiden en voeg dit bij flenzenbeslag.
  • Bak hiervan in een poffertjespan kleine flensjes en steek er, als ze nog warm zijn, en dubbelgevouwen, een cocktailprikker op en neer door heen.

Notities

Koud serveren.

Vegan Poffertjes

Vegan Poffertjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel steviapoeder
  • 1 snufje zout
  • 1 ei-vervanger bijvoorbeeld 1 eetlepel chiazaad gemengd met 3 eetlepels water, 5 minuten laten staan
  • 225 milliliter sojamelk
  • 20 gram plantaardige boter gesmolten
  • Kokosbloesemsiroop of agavesiroop naar smaak

Instructies

  • Meng in een kom het boekweitmeel, bakpoeder, steviapoeder en een snufje zout.
  • Voeg de ei-vervanger, sojamelk en gesmolten plantaardige boter toe aan de droge ingrediënten.
  • Mix alles goed door elkaar met een garde of mixer tot een glad beslag.
  • Verhit de poffertjespan en vet deze licht in met wat plantaardige boter.
  • Schep kleine hoeveelheden beslag in de holtes van de poffertjespan.
  • Bak de poffertjes aan beide zijden goudbruin, ongeveer 1-2 minuten per kant.
  • Besprenkel de gebakken poffertjes met kokosbloesemsiroop of agavesiroop voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een ijswijn past goed bij deze poffertjes.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g

Poffertjes 2

Poffertjes 2

Recept categorieën: Pannenkoeken
Servings: 4 porties
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Poffertjespan

Ingrediënten

  • 65 gram bloem
  • 65 gram boekweitmeel
  • 1 mespunt zout
  • 5 gram gist
  • 2-2 ½ dl lauwe melk
  • 1 klein ei
  • gesmolten boter
  • 100 gram boter verdeeld in 4 stukken
  • gezeefde poedersuiker

Instructies

  • Doe de bloem met het boekweitmeel en het zout in een kom.
  • Maak in een kommetje de gist met 3 eetlepels lauwe melk tot een vloeibaar papje aan.
  • Maak een kuiltje in het bloemmengsel, giet hier de aangemaakte gist in en voeg het ei toe.
  • Doe er dan 1 1/2 dl lauwe melk bij en roer het geheel met een houten lepel of met een mixer met deeghaken vanuit het midden tot een dik, glad mengsel.
  • Verdun het geleidelijk met de rest van de lauwe melk en roer tot een gladde, luchtige massa is ontstaan.
  • Laat het beslag afgedekt op een lauwwarme plaats 1 uur rijzen.
  • Verwarm de poffertjespan.
  • Bestrijk de kuiltjes met de gesmolten boter, roer deze niet door, maar gebruik bij voorkeur het heldere gedeelte.
  • Roer het gerezen beslag vooral NIET door.
  • Vul de kuiltjes snel achter elkaar voor de helft met beslag en bak de poffertjes op tamelijk hoog vuur goudbruin.
  • Keer ze met een vork als de bovenkant droog is.
  • Verwarm de borden en leg op elk bord 1 portie.
  • Leg het stuk boter in het midden en bestrooi de poffertjes dik met poedersuiker

Bananenpoffertjes met honing en hagelslag

Bananenpoffertjes met honing en hagelslag

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Poffertjespan
  • kwastje

Ingrediënten

  • 200 g poffertjesmix
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eieren
  • 3 eetlepels olie
  • 6 eetlepels pure of melkhagelslag naar keuze
  • 8 eetlepels honing
  • Slagroom uit een spuitbus

Instructies

  • Klop het beslag: meng 3 dl water met de poffertjesmix in een kom tot een glad beslag.
  • Voeg vervolgens de eieren, 2 eetlepels olie en 4 eetlepels hagelslag toe.
  • Prak de banaan fijn en klop deze ook door het beslag.
  • Verwarm de poffertjespan op halfhoog vuur gedurende 5 minuten.
  • Giet het beslag in een maatbeker.
  • Doe de resterende olie in een kommetje en gebruik een kwastje om de pan dun in te vetten.
  • Schenk het beslag in de holletjes van de pan en bak de poffertjes ongeveer 2 minuten aan elke kant, tot de onderkant bruin is en de bovenkant nog een beetje vloeibaar.
  • Draai de poffertjes om met een vork en bak ook de andere kant in 2 minuten bruin.
  • Leg de gebakken poffertjes op een bord en herhaal het proces met het overgebleven beslag.
  • Voeg op elke portie 2 eetlepels honing toe en garneer met slagroom en de resterende hagelslag.
  • Serveer warm en geniet van deze heerlijke bananenpoffertjes met honing en hagelslag.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g

Gekarameliseerde poffertjes

Gekarameliseerde poffertjes

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Pannenkoeken
Land van herkomst: Nederland
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Poffertjespan
  • Hapjespan

Ingrediënten

Voor de poffertjes:

  • 0,5 pak Koopmans Mix voor Poffertjes
  • 4 dl melk
  • 1 ei
  • 1,5 eetlepel(s) zonnebloemolie

Voor de karamel:

  • 150 g suiker
  • 5 eetlepel(s) water ca.
  • 150 ml slagroom
  • 50 ml sinaasappellikeur

Voor de decoratie:

  • amandelschaafsel
  • vanilleroomijs

Instructies

  • Bereid de poffertjes volgens de aanwijzingen op het pak en houd ze warm.
  • Strooi de suiker over de bodem van een wijde pan (bijvoorbeeld een hapjespan)
  • Voeg het water toe en meng dit goed met de suiker
  • Zet de pan op een matig vuur en laat de suiker goed oplossen
  • Breng het geheel aan de kook en laat karameliseren (let op! Erbij blijven!)
  • Neem de pan van het vuur en meng de slagroom door de karamel (water/suikermengsel)
  • Voeg ten slotte naar smaak de sinaasappellikeur toe
  • Voeg indien de karamel iets te dik is, nog een lepel water toe.

Kruidenpoffertjes met geitenkaas

Kruidenpoffertjes met geitenkaas

Recept categorieën: Kaas, Pannenkoeken
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • pak poffertjesmix Koopmans
  • 1 eetlepel(s) gehakte peterselie
  • 1 snufje gedroogde tijm
  • ½ eetlepel(s) gedroogde basilicum
  • 1 eetlepel(s) verse bieslook fijngesneden
  • 1 fijngesneden sjalotje
  • ½ teentje knoflook uitgeperst
  • 200 gram geitenkaas in plakjes
  • 2 eetlepel(s) honing
  • 1 bosje radijsjes
  • 50 gram rucola
  • 8 kerstomaatjes

Instructies

  • Bereid de poffertjesmix volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Roer de kruiden, knoflook en sjalot door het beslag en laat de smaken even intrekken.
  • Bak vervolgens de poffertjes in een poffertjespan.
  • Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 220ºC.
  • Snijd de poffertjes over dwars door zodat er twee rondjes onstaan en leg op ieder half poffertje een plakje geitenkaas. Schep hierop een beetje honing.
  • Dek dit af met het andere plakje en leg de poffertjes op een bakplaat met bakpapier en verwarm de poffertjes ca. 5 minuten.
  • Zet per persoon 3 poffertjes op een voorverwarmd bordje en garneer ze met versgeraspte radijsjes, een toefje rucola en een doorgesneden kerstomaatje.

Kaaspoffertjes

Kaaspoffertjes

Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram Friese nagelkaas
  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ theelepel zout
  • deciliter melk
  • 3 eieren middelgrote
  • ½ deciliter brandewijn
  • olie om in te vetten

Instructies

  • De korst van de kaas snijden en de kaas raspen.
  • In een kom de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar mengen en hieraan de melk scheutje voor scheutje toevoegen.
  • Dan de eieren één voor één al roerend toevoegen en de brandewijn door het beslag roeren.
  • Vervolgens 200 g van de kaas door het beslag mengen.
  • De poffertjespan verhitten en met behulp van een kwastje met olie invetten.
  • De poffertjes in 5 à 8 minuten gaar en goudbruin bakken, halverwege keren.
  • Bestrooien met de rest van de kaas en eventueel serveren met boter.