Poffertjes van Sofie Dumont
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Poffertjespan
plastic spuitbus
- 200 g tarwebloem
- 15 g verse gist
- 400 ml lauwe melk
- 2 g zout
- 5 g suiker
- 50 g ei
- 50 g gesmolten boter
- Versiering:
- poedersuiker
Los de gist op in de lauwe melk.
Zeef de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in de bloem.
Strooi het zout en de suiker op de randen van de bloem.
Giet eerst wat melk in het kuiltje en roer tot een glad deeg zonder klonters.
Doe het ei in het kuiltje en vervolgens al roerend de rest van het gist-melkmengsel geleidelijk bijvoegen.
Schenk er op het laatst straalsgewijs de gesmolten boter bij.
Leg een licht vochtige doek over de kom en laat 10 minuutjes rusten.
Zet een speciale poffertjespan op het vuur en laat goed warmen.
Vet de pan de eerste keer in met wat boter.
Neem een knijpfles en doe wat van het deeg hierin.
Nu kan je het deeg gemakkelijk in de holtes spuiten.
Draai de poffertjes met behulp met 2 houten stokjes om nog voor de bovenkant gestold is en bak ze verder goudbruin.
Bestrooi met poedersuiker en serveer warm.
Heb je geen speciale spuitbus, dan kan een lege knijpfles van bijvoorbeeld ketchup ook dienst doen.
Receptenplein.nl
Home / Poffertjespan
Poffertjes met witlof
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 355kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 struikjes witlof ca. 250 g,
- 25 g boter of margarine,
- poedersuiker uit strooibus,
- 1 portie poffertjes beslag
- 1½ eetlepel olie
Witlof in dunne reepjes snijden, wassen en goed laten uitlekken.
In kleine koekenpan boter verhitten en witlof al omscheppend ca. 2 minuten fruiten.
Witlof bestrooien met poedersuiker.
Poffertjespan invetten met olie.
Beslag in poffertjespan scheppen en op elk poffertje ca. 1 theelepel witlof scheppen.
Met theelepel licht aandrukken.
Poffertjes aan beide kanten goudbruin bakken.
Calories: 355kcal | koolhydraten: 51g | Protein: 10g | Vet: 12g
Receptenplein.nl
Home / Poffertjespan
Poffertjes met oesterzwammen
Bereidingstijd18 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 325kcal
Author: Cor Kevenaar
keukenpapier
Poffertjespan
Oesterzwammen schoonvegen met (keukenpapier en in piepkleine blokjes snijden.
In kleine koekenpan boter verhitten en oesterzwammen ca. 4 minuten al omscheppend bakken.
Op smaak brengen met zout en peper.
Poffertjespan invetten met olie.
Beslag in poffertjespan scheppen en op elk poffertje ca. 1 theelepel oesterzwammen scheppen.
Vulling met theelepel licht aandrukken.
Poffertjes aan beide kanten goudbruin bakken.
Lekker bij roergebakken spinazie met ui en knoflook.
Calories: 325kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 11g | Vet: 13g
Receptenplein.nl
Home / Poffertjespan
Hartige Poffers
Uit het Kookboek verzamelde recepten - Tesselschade Arbeid Adelt uit 1958.
Calories:
Author: Cor Kevenaar
cocktailprikker
Poffertjespan
- ui
- nasi-goreng kruiden
- flenzenbeslag
Fruit een klein beetje ui met wat nasi-goreng kruiden en voeg dit bij flenzenbeslag.
Bak hiervan in een poffertjespan kleine flensjes en steek er, als ze nog warm zijn, en dubbelgevouwen, een cocktailprikker op en neer door heen.
Receptenplein.nl
Home / Poffertjespan
Vegan Poffertjes
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Poffertjespan
garde of mixer
- 150 gram boekweitmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 1 theelepel steviapoeder
- 1 snufje zout
- 1 ei-vervanger bijvoorbeeld 1 eetlepel chiazaad gemengd met 3 eetlepels water, 5 minuten laten staan
- 225 milliliter sojamelk
- 20 gram plantaardige boter gesmolten
- Kokosbloesemsiroop of agavesiroop naar smaak
Meng in een kom het boekweitmeel, bakpoeder, steviapoeder en een snufje zout.
Voeg de ei-vervanger, sojamelk en gesmolten plantaardige boter toe aan de droge ingrediënten.
Mix alles goed door elkaar met een garde of mixer tot een glad beslag.
Verhit de poffertjespan en vet deze licht in met wat plantaardige boter.
Schep kleine hoeveelheden beslag in de holtes van de poffertjespan.
Bak de poffertjes aan beide zijden goudbruin, ongeveer 1-2 minuten per kant.
Besprenkel de gebakken poffertjes met kokosbloesemsiroop of agavesiroop voor het serveren.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato of een ijswijn past goed bij deze poffertjes.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Poffertjespan
Poffertjes 2
Servings: 4 porties
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 65 gram bloem
- 65 gram boekweitmeel
- 1 mespunt zout
- 5 gram gist
- 2-2 ½ dl lauwe melk
- 1 klein ei
- gesmolten boter
- 100 gram boter verdeeld in 4 stukken
- gezeefde poedersuiker
Doe de bloem met het boekweitmeel en het zout in een kom.
Maak in een kommetje de gist met 3 eetlepels lauwe melk tot een vloeibaar papje aan.
Maak een kuiltje in het bloemmengsel, giet hier de aangemaakte gist in en voeg het ei toe.
Doe er dan 1 1/2 dl lauwe melk bij en roer het geheel met een houten lepel of met een mixer met deeghaken vanuit het midden tot een dik, glad mengsel.
Verdun het geleidelijk met de rest van de lauwe melk en roer tot een gladde, luchtige massa is ontstaan.
Laat het beslag afgedekt op een lauwwarme plaats 1 uur rijzen.
Verwarm de poffertjespan.
Bestrijk de kuiltjes met de gesmolten boter, roer deze niet door, maar gebruik bij voorkeur het heldere gedeelte.
Roer het gerezen beslag vooral NIET door.
Vul de kuiltjes snel achter elkaar voor de helft met beslag en bak de poffertjes op tamelijk hoog vuur goudbruin.
Keer ze met een vork als de bovenkant droog is.
Verwarm de borden en leg op elk bord 1 portie.
Leg het stuk boter in het midden en bestrooi de poffertjes dik met poedersuiker
Receptenplein.nl
Home / Poffertjespan
Bananenpoffertjes met honing en hagelslag
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g poffertjesmix
- 1 rijpe banaan
- 2 eieren
- 3 eetlepels olie
- 6 eetlepels pure of melkhagelslag naar keuze
- 8 eetlepels honing
- Slagroom uit een spuitbus
Klop het beslag: meng 3 dl water met de poffertjesmix in een kom tot een glad beslag.
Voeg vervolgens de eieren, 2 eetlepels olie en 4 eetlepels hagelslag toe.
Prak de banaan fijn en klop deze ook door het beslag.
Verwarm de poffertjespan op halfhoog vuur gedurende 5 minuten.
Giet het beslag in een maatbeker.
Doe de resterende olie in een kommetje en gebruik een kwastje om de pan dun in te vetten.
Schenk het beslag in de holletjes van de pan en bak de poffertjes ongeveer 2 minuten aan elke kant, tot de onderkant bruin is en de bovenkant nog een beetje vloeibaar.
Draai de poffertjes om met een vork en bak ook de andere kant in 2 minuten bruin.
Leg de gebakken poffertjes op een bord en herhaal het proces met het overgebleven beslag.
Voeg op elke portie 2 eetlepels honing toe en garneer met slagroom en de resterende hagelslag.
Serveer warm en geniet van deze heerlijke bananenpoffertjes met honing en hagelslag.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Poffertjespan
Gekarameliseerde poffertjes
Servings: 6
Calories:
Author: Cor Klaar
Voor de poffertjes:
- 0,5 pak Koopmans Mix voor Poffertjes
- 4 dl melk
- 1 ei
- 1,5 eetlepel(s) zonnebloemolie
Voor de karamel:
- 150 g suiker
- 5 eetlepel(s) water ca.
- 150 ml slagroom
- 50 ml sinaasappellikeur
Voor de decoratie:
- amandelschaafsel
- vanilleroomijs
Bereid de poffertjes volgens de aanwijzingen op het pak en houd ze warm.
Strooi de suiker over de bodem van een wijde pan (bijvoorbeeld een hapjespan)
Voeg het water toe en meng dit goed met de suiker
Zet de pan op een matig vuur en laat de suiker goed oplossen
Breng het geheel aan de kook en laat karameliseren (let op! Erbij blijven!)
Neem de pan van het vuur en meng de slagroom door de karamel (water/suikermengsel)
Voeg ten slotte naar smaak de sinaasappellikeur toe
Voeg indien de karamel iets te dik is, nog een lepel water toe.
Receptenplein.nl
Home / Poffertjespan
Kruidenpoffertjes met geitenkaas
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- ⅓ pak poffertjesmix Koopmans
- 1 eetlepel(s) gehakte peterselie
- 1 snufje gedroogde tijm
- ½ eetlepel(s) gedroogde basilicum
- 1 eetlepel(s) verse bieslook fijngesneden
- 1 fijngesneden sjalotje
- ½ teentje knoflook uitgeperst
- 200 gram geitenkaas in plakjes
- 2 eetlepel(s) honing
- 1 bosje radijsjes
- 50 gram rucola
- 8 kerstomaatjes
Bereid de poffertjesmix volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Roer de kruiden, knoflook en sjalot door het beslag en laat de smaken even intrekken.
Bak vervolgens de poffertjes in een poffertjespan.
Haal ze uit de pan en laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220ºC.
Snijd de poffertjes over dwars door zodat er twee rondjes onstaan en leg op ieder half poffertje een plakje geitenkaas. Schep hierop een beetje honing.
Dek dit af met het andere plakje en leg de poffertjes op een bakplaat met bakpapier en verwarm de poffertjes ca. 5 minuten.
Zet per persoon 3 poffertjes op een voorverwarmd bordje en garneer ze met versgeraspte radijsjes, een toefje rucola en een doorgesneden kerstomaatje.
Receptenplein.nl
Home / Poffertjespan
Kaaspoffertjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 250 gram Friese nagelkaas
- 350 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 2½ deciliter melk
- 3 eieren middelgrote
- ½ deciliter brandewijn
- olie om in te vetten
De korst van de kaas snijden en de kaas raspen.
In een kom de bloem, het bakpoeder en het zout door elkaar mengen en hieraan de melk scheutje voor scheutje toevoegen.
Dan de eieren één voor één al roerend toevoegen en de brandewijn door het beslag roeren.
Vervolgens 200 g van de kaas door het beslag mengen.
De poffertjespan verhitten en met behulp van een kwastje met olie invetten.
De poffertjes in 5 à 8 minuten gaar en goudbruin bakken, halverwege keren.
Bestrooien met de rest van de kaas en eventueel serveren met boter.
Receptenplein.nl
Home / Poffertjespan