Aardappel-Doperwtensoep met Crème Fraîche
Deze aardappel-doperwtensoep met crème fraîche is zacht, fris en fluweelachtig. Een klassiek comfortgerecht dat in elk seizoen smaakt als een warme knuffel.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: €3,25 per persoon
Soepkom
kookpan
blender of staafmixer
pollepel
Messen en snijplank
- 500 g aardappelen geschild en in stukken
- 7½ dl groentebouillon
- 250 g diepvriesdoperwten
- 1 dl crème fraîche + extra 1 el per persoon
- Zout
- Peper
- Fijngehakte bieslook
- Kervel
- Waterkers
Snijd de aardappelen in grove stukken en kook ze in de groentebouillon gedurende 20 minuten tot ze zacht zijn.
Voeg de diepvriesdoperwten toe en kook ze nog 5 minuten mee.
Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa en zeef indien gewenst voor een extra romige structuur.
Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over vier kommen, schep in elk een eetlepel extra crème fraîche en garneer met bieslook, kervel en waterkers.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met krokant stokbrood of een sneetje geroosterd zuurdesembrood. Voor extra pit kun je wat citroenrasp toevoegen vlak voor het serveren.
Wijnadvies:
Een glas Sauvignon Blanc vormt de perfecte match bij deze aardappel-doperwtensoep met crème fraîche. De frisse zuren van de wijn brengen het romige karakter van de soep mooi in balans. Een vrolijke combinatie die zelfs de meest regenachtige dag opfleurt — alsof de lente zelf in je glas zit.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 portobello
- 200 g gemengde paddenstoelenmix
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gepeld
- 200 g risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 350 ml tuinkruidenbouillon of groentebouillon van tablet
- 100 g extra belegen kaas in kleine blokjes
- 100 g walnoten of macadamia gehakt
- 15 g verse peterselie fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
eeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes.
Snijd ook de portobello in stukjes.
Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen op hoog vuur bruin.
Bestrooi ze royaal met zout en peper.
Schep de gebakken paddenstoelen op een bord en zet opzij.
Voeg de resterende olie toe aan de pan en bak de ui gedurende 3 minuten zachtjes.
Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
Voeg de risottorijst toe en bak mee tot alle korrels glazig zijn.
Voeg de witte wijn toe en laat verdampen.
Roer met een pollepel telkens een scheutje bouillon door de rijst.
Voeg telkens pas de volgende scheut bouillon toe als de vorige bijna volledig is opgenomen.
Ga zo door tot alle bouillon is gebruikt en de rijstkorrels beetgaar zijn (ongeveer 20 minuten in totaal).
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Roer de gebakken paddenstoelen en gehakte noten door de risotto en warm nog even door.
Breng op smaak met zout en peper.
Meng de peterselie en kaas erdoor.
Verdeel de risotto over de diepe borden en serveer direct.
Garneer de risotto met extra verse peterselie voor een kleurrijke presentatie.
Wijnadvies:
Deze romige risotto met paddenstoelen past perfect bij een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
pan met dikke bodem
pollepel
- 1 ui gesnipperd
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 blik tomatenblokjes 400 g
- 1250 ml groentebouillon van tablet
- 400 g groentemix bijv. wortels, selderij, prei
- 250 g boontjesmix bijv. sperziebonen, snijbonen
- 250 g half-om-half gehakt
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 25 g verse bieslook fijngesneden
- 100 g belegen kaas geraspt
- Zout en peper naar smaak
erhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de gesnipperde ui hierin gedurende 1 minuut.
Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe aan de pan.
Breng aan de kook.
Voeg de groentemix en boontjesmix toe aan de kokende bouillon.
Laat het geheel met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes sudderen op laag vuur.
Meng intussen het gehakt met de gemalen nootmuskaat, de helft van de fijngesneden bieslook, zout en peper.
Draai kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
Roer de gehaktballetjes door de soep en laat ze zachtjes in 5 minuten gaar worden.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over vier diepe borden.
Strooi de geraspte kaas en de resterende fijngesneden bieslook over de soep.
Serveer de soep met brood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Chianti of een droge Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze smaakvolle soep.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Traditionele Borstplaat
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 250 g fijne kristalsuiker
- 5 eetlepels slagroom
- 2 eetlepels water
Leg een vel bakpapier op het aanrecht of een hittebestendige snijplank en leg de ingevette borstplaatvormpjes hierop klaar.
Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker met de slagroom en het water op laag vuur.
Roer continu met een pollepel.
Laat de gesmolten suiker 3-5 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren.
Test of de massa goed is met de pollepelmethode (laatste druppel suikerstroop die van de pollepel loopt trekt een dun draadje) of de koudwatermethode (een druppel in een kopje koud water vormt direct een hard balletje).
Neem de pan direct van het vuur en blijf de suikerstroop stevig roeren tijdens het afkoelen, anders wordt de structuur te grof.
Zodra de massa troebel en dikker begint te worden, verdeel deze razendsnel over de ingevette vormpjes tot een dikte van ongeveer 1/2 cm.
Laat de borstplaat 10-15 minuten afkoelen.
Leg de vormpjes voorzichtig op hun kant om verder af te koelen.
Leg de vormpjes weer vlak en laat nog eens 10 minuten afkoelen.
Trek voorzichtig het bakpapier eraf en verwijder de vormpjes.
Variaties:
Voor bruingekleurde borstplaat, meng 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker. Voor notenborstplaat, roer 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of geroosterde pijnboompitten door de suikermassa wanneer deze dikker begint te worden.
Wijnadvies:
Bij deze zoete lekkernij past een glas Muscat de Rivesaltes, een dessertwijn met een honingachtige zoetheid die goed samengaat met de smaak van de borstplaat.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 0g | Vet: 2g | Zout: 0g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Macaroni met romige paprikasaus
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 g macaroni zak a 500 g
- 2 uien
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 cup(s) boursin cuisine knoflook & fijne kruiden 245 g
- 1 zakje verse basilicum 15 g
- 1 zakje pastakaas 150 g
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
Macaroni volgens gebruiksaanwijzing koken.
Uien pellen en snipperen.
In braadpan olie met ui zachtjes verhitten.
Paprika's schoonmaken en in blokjes snijden.
Paprika 5 minuten met ui meebakken.
Saus en 100 ml water door groente roeren en nog 2 minuten verwarmen.
Basilicumblaadjes fijnsnijden.
Macaroni en saus over vier borden verdelen.
Met kaas en basilicum bestrooien.
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Bindaetuk
erwten en rijst pannenkoekjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 75 gr rondkorrelrijst
- 150 gr doperwten
- 2 eieren
- 60 gr bloem
- 1 paprika in reepjes
- 1 tomaat in reepjes
- sojasaus
- 4 Groene ui gesnipperd
Voeg 3 deciliter water aan de erwten en rijst toe en kook 25 minuten.
Controleer na een kwartier of er nog water bij moet.
Pureer dit mengsel in een keukenmachine en roer de bloem en eieren erdoor en zout en peper naar smaak.
Verhit wat olie in een koekenpan en giet hoopjes met een pollepel in de pan voor kleine pannenkoekjes (zoals Amerikaanse pannenkoeken).
Verdeel wat paprika en tomaat over de bovenkant.
Bak 2 tot3 minuten, draai ze dan om en bak nog eens 2 minuten.
Draai de pannenkoekjes terug alvorens ze te serveren.
Meng de sojasaus met de groene ui en serveer deze erbij.
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Kra
Calories:
Author: Cor Klaar
keukepapier
pollepel
grote opscheplepel met gaatjes
bakblik van ongeveer 30x20 (mag ook grote zijn, dan wordt het gewoon wat lager)
grote mengkom (ik gebruik een schone was teil)
- 1 pak Uncle Bens Rijst ongekookt
- ½ pot keukenstroop
- 1 schijf gula Djawa palm suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- snufje zout
- olie
Olie in een wok verhitten,
Het moet goed heet zijn, anders poft de rijst niet. de temperatuur iets zachter zetten, voordat je begint met poffen.
Een klein handvol rijst in de olie gooien, en als goed is poft de rijst gelijk.
Je moet nu snel te werk gaan, en de gepofte rijst uitscheppen met een opscheplepel met gaatjes.
De gepofte rijst af laten koelen in een grote schaal, met keukenpapier.
Helemaal doorgaan totdat alle rijst gepoft is.
Hierna, in een pannetje de keukenstroop, gula djawa, vanille suiker en zout aan de kook brengen.
Het duurt wel even, dus blijft roeren!
De gepofte rijst in de was teil doen.
Hierboven op, giet je beetje bij beetje de siroop in.
En gelijk de mengsel roeren.
Roer alles samen tot je ziet dat de rijst een goudkleur heeft gekregen.
Vervolgens giet je de mengsel in een bakblik of platte schaal.
Je moet hierna, alles goed aandrukken, persen.
Dit is heel belangrijk, je moet het heel goed aandrukken, desnoods met behulp van een lepel. Laat het geheel afkoelen, en dan kan je de grote plaat
Kra op een plank storten en snijden.
En smullen maar!
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Romige Pompoensoep met Bieslook en Croûtons
Deze romige pompoensoep is pure herfst in een kom. Zachte pompoen, kruidige ui en knoflook, een vleugje nootmuskaat en frisse citroenschil vormen samen een zijdezachte soep die warmte en comfort brengt op koude dagen. Perfect met knapperige croûtons en een snuf bieslook.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
Cost: €3,50 per persoon
- 1 kg pompoen schoongemaakt en in blokjes
- 3 uien fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 el kruidenboter
- 1½ l kruidenbouillon
- 1 tl geraspte citroenschil
- Nootmuskaat
- Versgemalen peper
- Croûtons
- Bieslook fijngeknipt
Maak de pompoen schoon, verwijder de pitten en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Snipper de uien en knoflook fijn.
Verhit de kruidenboter in een ruime pan en fruit de ui en knoflook tot ze goudgeel zijn.
Voeg de pompoen toe en bak deze vijf minuten mee.
Schenk de bouillon erbij, breng op smaak met nootmuskaat en peper, en laat het geheel dertig minuten zacht koken tot de pompoen gaar is.
Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
Voeg indien nodig wat extra water toe om de gewenste dikte te bereiken.
Roer de citroenschil erdoor en serveer de soep met croûtons en fijngeknipte bieslook voor extra pit en textuur.
Serveertip:
Serveer met een scheutje kokosroom of een klontje roomboter voor extra romigheid. Lekker met een sneetje volkorenbrood met kruidenboter.
Wijnadvies:
Probeer een glas Chardonnay. De zachte, romige tonen van deze wijn versterken de fluwelige structuur van de soep.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Gebakken Macaroni met Gehakt en Romige Kaaslaag
Deze gebakken macaroni met gehakt, tomaat en een romige kaaslaag is het ultieme comfortfood. De combinatie van smeuïge béchamelsaus, kruidig vlees en zachte pasta maakt dit gerecht onweerstaanbaar lekker voor jong en oud.
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 690kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: €5,75 per persoon
Verwarm de oven voor op 175°C en vet een ovenschaal in met boter.
Bak in een pan de ui en het gehakt in boter op laag vuur tot het lichtbruin is.
Voeg de tomaten, peterselie, knoflook, wijn, zout en peper toe en laat het geheel vijftien minuten zachtjes sudderen.
Laat iets afkoelen en roer vervolgens de eieren erdoor.
Kook ondertussen de macaroni in ruim water met zout gaar, giet af en roer er boter door.
Schep de helft van de macaroni in de ovenschaal en strooi er een derde van de kaas over.
Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de rest van de macaroni.
Meng de overgebleven kaas en eieren door de béchamelsaus en giet dit mengsel over de macaroni.
Bak het gerecht in ongeveer vijfenveertig minuten goudbruin in het midden van de oven.
Laat de schotel vijftien minuten rusten voordat je hem in vierkante stukken snijdt en serveert.
Serveertip:
Serveer de gebakken macaroni met een frisse salade of wat knapperig stokbrood. Heerlijk met een glas wijn en een snufje gezelligheid aan tafel.
Wijnadvies:
Een glas Merlot past perfect bij dit gerecht. De zachte fruitigheid en milde kruidigheid van de wijn versterken de romige saus en het gebakken gehakt. Zoals men zegt: “Merlot en macaroni — een duet dat altijd goed klinkt.”
Calories: 690kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 39g | Vet: 38g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Pittige Mexicaanse Tomatensoep met Bacon en Tortillachips
Deze kruidige Mexicaanse tomatensoep is gevuld met bacon, maïs en rode peper voor een pittige kick. Serveer met crème fraîche en knapperige tortillachips!
Bereidingstijd39 minuten min
Land van herkomst: Mexico Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel olijfolie
- 8 plakjes bacon
- 2 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 rode pepers ontzaad en in ringetjes
- 750 gram tomaten ontveld en in stukjes
- 150 gram soepgroenten
- 1 blik tomatenpuree
- 500 ml runderbouillon van een tablet
- 1 blik maïs uitgelekt
- Peper en zout naar smaak
- 100 ml crème fraîche
- 50 gram tortillachips
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de bacon knapperig.
Laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel.
Fruit in hetzelfde vet de ui, knoflook en rode peper 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de tomaten, soepgroenten en tomatenpuree toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.
Schenk de runderbouillon erbij en breng aan de kook.
Laat 25 minuten zachtjes koken.
Voeg de bacon en de uitgelekte maïs toe en verwarm de soep nog een paar minuten door.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met een schepje crème fraîche en bestrooi met tortillachips.
Serveertip:
Serveer de soep met een schijfje limoen en extra tortillachips voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals Campo Livilla Tinto past perfect bij de pittige smaken van deze Mexicaanse soep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3