Hartige Pannenkoeken met Parmaham en Gegrilde Courgette
Een heerlijke twist op klassieke pannenkoeken, met kikkererwtenmeel voor een hartige basis, gecombineerd met gegrilde courgette, parmaham en een romige yoghurt-knoflooksaus.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 1 courgette in lange plakken geschaafd
- 1 ei
- 1 teentje knoflook geperst
- 2 el lichtbruine basterdsuiker
- 2 el mayonaise
- 4 el yoghurt
- 5 gr verse peterselie fijngehakt
- 50 gr geroosterde amandelen fijngehakt
- 90 gr parmaham
- 100 gr kikkererwtenmeel
- 200 ml melk
- ½ tl bakpoeder
- 1 el honing
- Olie om in te bakken
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Meng de yoghurt, mayonaise en honing in een kom tot een egale saus.
Voeg de geperste knoflook toe en breng op smaak met peper en zout.
Zet de saus apart.
Was de courgette en schaaf deze in lange plakken met een kaasschaaf.
Verwarm een grillpan met een beetje olie en gril de courgetteplakken ongeveer 2 minuten per kant tot ze mooie grillstrepen hebben.
Bestrooi met peper en zout en leg ze apart.
Meng in een beslagkom het kikkererwtenmeel, bakpoeder, basterdsuiker, melk, ei en een snufje zout tot een glad pannenkoekenbeslag.
Verhit een koekenpan op hoog vuur en vet deze in met een beetje olie.
Giet een pollepel beslag in de pan en zorg ervoor dat de bodem gelijkmatig bedekt is met een dunne laag beslag.
Bak de pannenkoek aan beide kanten goudbruin en herhaal dit tot al het beslag op is.
Houd de pannenkoeken warm door ze op een bord boven een pan met kokend water te leggen.
Hak de verse peterselie en geroosterde amandelen fijn.
Beleg elke pannenkoek met 4 plakken gegrilde courgette en 2 plakken parmaham.
Bestrooi met de gehakte peterselie en amandelen.
Serveer de pannenkoeken met de zelfgemaakte yoghurt-knoflooksaus.
Deze hartige pannenkoeken combineren goed met een lichte, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Aardappel-Doperwtensoep met Crème Fraîche
Deze aardappel-doperwtensoep met crème fraîche is zacht, fris en fluweelachtig. Een klassiek comfortgerecht dat in elk seizoen smaakt als een warme knuffel.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: ā¬3,25 per persoon
Soepkom
kookpan
blender of staafmixer
pollepel
Messen en snijplank
- 500 g aardappelen geschild en in stukken
- 7½ dl groentebouillon
- 250 g diepvriesdoperwten
- 1 dl crème fraîche + extra 1 el per persoon
- Zout
- Peper
- Fijngehakte bieslook
- Kervel
- Waterkers
Snijd de aardappelen in grove stukken en kook ze in de groentebouillon gedurende 20 minuten tot ze zacht zijn.
Voeg de diepvriesdoperwten toe en kook ze nog 5 minuten mee.
Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa en zeef indien gewenst voor een extra romige structuur.
Breng de soep opnieuw aan de kook, voeg de crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over vier kommen, schep in elk een eetlepel extra crème fraîche en garneer met bieslook, kervel en waterkers.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met krokant stokbrood of een sneetje geroosterd zuurdesembrood. Voor extra pit kun je wat citroenrasp toevoegen vlak voor het serveren.
Wijnadvies:
Een glas Sauvignon Blanc vormt de perfecte match bij deze aardappel-doperwtensoep met crĆØme fraĆ®che. De frisse zuren van de wijn brengen het romige karakter van de soep mooi in balans. Een vrolijke combinatie die zelfs de meest regenachtige dag opfleurt ā alsof de lente zelf in je glas zit.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Romige Risotto met Portobello en Gemengde Paddenstoelen
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 portobello
- 200 g gemengde paddenstoelenmix
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook gepeld
- 200 g risottorijst
- 100 ml droge witte wijn
- 350 ml tuinkruidenbouillon of groentebouillon van tablet
- 100 g extra belegen kaas in kleine blokjes
- 100 g walnoten of macadamia gehakt
- 15 g verse peterselie fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
eeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes.
Snijd ook de portobello in stukjes.
Verhit 2 eetlepels olie in een hapjespan en bak de paddenstoelen op hoog vuur bruin.
Bestrooi ze royaal met zout en peper.
Schep de gebakken paddenstoelen op een bord en zet opzij.
Voeg de resterende olie toe aan de pan en bak de ui gedurende 3 minuten zachtjes.
Pers de knoflook erboven uit en bak kort mee.
Voeg de risottorijst toe en bak mee tot alle korrels glazig zijn.
Voeg de witte wijn toe en laat verdampen.
Roer met een pollepel telkens een scheutje bouillon door de rijst.
Voeg telkens pas de volgende scheut bouillon toe als de vorige bijna volledig is opgenomen.
Ga zo door tot alle bouillon is gebruikt en de rijstkorrels beetgaar zijn (ongeveer 20 minuten in totaal).
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Roer de gebakken paddenstoelen en gehakte noten door de risotto en warm nog even door.
Breng op smaak met zout en peper.
Meng de peterselie en kaas erdoor.
Verdeel de risotto over de diepe borden en serveer direct.
Garneer de risotto met extra verse peterselie voor een kleurrijke presentatie.
Wijnadvies:
Deze romige risotto met paddenstoelen past perfect bij een droge witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Italiaanse Minestronesoep met Gehaktballetjes
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
pan met dikke bodem
pollepel
- 1 ui gesnipperd
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 blik tomatenblokjes 400 g
- 1250 ml groentebouillon van tablet
- 400 g groentemix bijv. wortels, selderij, prei
- 250 g boontjesmix bijv. sperziebonen, snijbonen
- 250 g half-om-half gehakt
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 25 g verse bieslook fijngesneden
- 100 g belegen kaas geraspt
- Zout en peper naar smaak
erhit de olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit de gesnipperde ui hierin gedurende 1 minuut.
Voeg de tomatenblokjes en groentebouillon toe aan de pan.
Breng aan de kook.
Voeg de groentemix en boontjesmix toe aan de kokende bouillon.
Laat het geheel met de deksel op de pan 10 minuten zachtjes sudderen op laag vuur.
Meng intussen het gehakt met de gemalen nootmuskaat, de helft van de fijngesneden bieslook, zout en peper.
Draai kleine gehaktballetjes van het gehaktmengsel.
Roer de gehaktballetjes door de soep en laat ze zachtjes in 5 minuten gaar worden.
Breng de soep op smaak met zout en peper.
Verdeel de soep over vier diepe borden.
Strooi de geraspte kaas en de resterende fijngesneden bieslook over de soep.
Serveer de soep met brood.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Chianti of een droge Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij deze smaakvolle soep.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Traditionele Romige Borstplaat
Zijdezachte, romige borstplaat zoals oma hem maakte: puur, zoet en onmiskenbaar Sinterklaas. Met dit eenvoudige recept lukt het altijd, zelfs voor beginners.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: ā¬0,60 per persoon
- 250 g fijne kristalsuiker
- 2 eetlepels water
- 5 eetlepels slagroom
Leg een vel bakpapier op een hittebestendig oppervlak en zet de ingevette borstplaatvormpjes klaar.
Verwarm de suiker samen met de slagroom en het water in een pan met dikke bodem op laag vuur terwijl je voortdurend roert.
Laat de suikermassa enkele minuten zachtjes koken tot deze dikker wordt.
Test of de borstplaat klaar is door een druppel in koud water te laten vallen; wanneer deze direct hard wordt, is de massa goed.
Haal de pan van het vuur en blijf krachtig roeren zodat de structuur fijn en romig blijft.
Zodra de massa troebel begint te worden en iets indikt, giet je deze snel in de vormpjes.
Laat de borstplaat volledig afkoelen, til de vormpjes daarna voorzichtig op hun kant en verwijder ze wanneer de borstplaat stevig is.
Laat nog even verder uitharden voordat je de borstplaat serveert.
Serveertip:
Serveer de borstplaat op een mooie schaal met een paar stukjes mandarijn voor een frisse tegenhanger.
Wijnadvies:
Een glas Muscat de Rivesaltes past voortreffelijk bij deze zoete traktatie. De honingachtige tonen maken het bijna alsof de wijn even wil mee-Sinterklazen ā nĆ©t zo zoet, maar een tikje volwassener.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 0g | Vet: 2g | Zout: 0g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Macaroni met romige paprikasaus
Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 400 g macaroni zak a 500 g
- 2 uien
- 2 eetlepel olijfolie
- 1 cup(s) boursin cuisine knoflook & fijne kruiden 245 g
- 1 zakje verse basilicum 15 g
- 1 zakje pastakaas 150 g
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele paprika
Macaroni volgens gebruiksaanwijzing koken.
Uien pellen en snipperen.
In braadpan olie met ui zachtjes verhitten.
Paprika's schoonmaken en in blokjes snijden.
Paprika 5 minuten met ui meebakken.
Saus en 100 ml water door groente roeren en nog 2 minuten verwarmen.
Basilicumblaadjes fijnsnijden.
Macaroni en saus over vier borden verdelen.
Met kaas en basilicum bestrooien.
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Borstplaat: Klassiek Hollands Snoepgoed
Houd je suikerlepel vast, want dit is de ultieme nostalgie voor Sinterklaas! Borstplaat maken lijkt misschien een wetenschap, maar met onze duidelijke instructies is succes gegarandeerd. Dit harde, zoete snoepgoed van slagroom en suiker is de perfecte traktatie voor bij de pakjesavond. Het is niet alleen heerlijk, maar ook erg leuk om zelf te maken. En vergeet niet: als de suikerstroop te dik wordt, moet je razendsnel zijn! Eenmaal afgekoeld is dit pure, harde zoetheid op zijn best.
Voorbereidingstijd5 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar
Cost: ⬠1,50 per persoon
- 250 gram Fijne kristalsuiker
- 5 eetlepels Slagroom
- 2 eetlepels Water
Leg op het aanrecht of een hittebestendige snijplank een vel bakpapier en leg hierop de vormpjes klaar (eventueel ingevet).
Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker met de slagroom en 2 eetlepels water op laag vuur.
Blijf continu roeren met een pollepel tot de suiker gesmolten is.
Laat de gesmolten suiker 3 tot 5 minuten zachtjes doorkoken terwijl u blijft roeren.
Test of de massa de juiste consistentie heeft door te kijken of de laatste druppel suikerstroop die van de pollepel loopt een dun draadje trekt (methode 1), of door een druppel in een kopje koud water te laten vallen, waarna deze direct een hard balletje vormt (methode 2).
Neem de pan direct van het vuur en blijf de suikerstroop stevig en continu roeren tijdens het afkoelen.
Dit is cruciaal om te voorkomen dat de massa een te grove structuur vormt.
Zodra de massa troebel en dikker begint te worden, verdeelt u deze razendsnel over de ingevette vormpjes (tot ongeveer 0.
5 cm dikte).
Laat de **borstplaat** 10 tot 15 minuten afkoelen.
Leg de vormpjes voorzichtig op hun kant en laat verder afkoelen.
Leg de vormpjes daarna weer vlak en laat nog eens 10 minuten afkoelen.
Trek voorzichtig het bakpapier eraf en verwijder de vormpjes om de **borstplaat** in zijn uiteindelijke vorm te krijgen.
Borstplaatvariatie 1:
meng voor bruingekleurde borstplaat eerst 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker.
Borstplaatvariatie 2:
roer, als de suikermassa dikker begint te worden, er 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of geroosterde pijnboompitten door.
Ā
Serveertip:
Serveer de **Borstplaat** tijdens de pakjesavond. De variant met fijngehakte gemengde noten is een heerlijke, stevige variatie. Gebruik kleine vormpjes zodat de stukken niet te groot zijn.
Wijnadvies:
Bij dit superzoete, harde **snoepgoed** is het motto: zoet bij zoet! Het is een dessert dat zo rijk is dat de wijn moet vechten om overeind te blijven. Kies daarom voor een zoete dessertwijn met een hoge concentratie restsuiker en veel zuren, zoals een mooie Sauternes of een Tokaji. Deze wijnen bieden een honingzoete tegenhanger die de harde suikerkick van de borstplaat aankan. Een perfecte afsluiter voor de Sinterklaasavond.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0g | Sugar: 70g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Bindaetuk
erwten en rijst pannenkoekjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
- 75 gr rondkorrelrijst
- 150 gr doperwten
- 2 eieren
- 60 gr bloem
- 1 paprika in reepjes
- 1 tomaat in reepjes
- sojasaus
- 4 Groene ui gesnipperd
Voeg 3 deciliter water aan de erwten en rijst toe en kook 25 minuten.
Controleer na een kwartier of er nog water bij moet.
Pureer dit mengsel in een keukenmachine en roer de bloem en eieren erdoor en zout en peper naar smaak.
Verhit wat olie in een koekenpan en giet hoopjes met een pollepel in de pan voor kleine pannenkoekjes (zoals Amerikaanse pannenkoeken).
Verdeel wat paprika en tomaat over de bovenkant.
Bak 2 tot3 minuten, draai ze dan om en bak nog eens 2 minuten.
Draai de pannenkoekjes terug alvorens ze te serveren.
Meng de sojasaus met de groene ui en serveer deze erbij.
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Kra
Calories:
Author: Cor Klaar
keukepapier
pollepel
grote opscheplepel met gaatjes
bakblik van ongeveer 30x20 (mag ook grote zijn, dan wordt het gewoon wat lager)
grote mengkom (ik gebruik een schone was teil)
- 1 pak Uncle Bens Rijst ongekookt
- ½ pot keukenstroop
- 1 schijf gula Djawa palm suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- snufje zout
- olie
Olie in een wok verhitten,
Het moet goed heet zijn, anders poft de rijst niet. de temperatuur iets zachter zetten, voordat je begint met poffen.
Een klein handvol rijst in de olie gooien, en als goed is poft de rijst gelijk.
Je moet nu snel te werk gaan, en de gepofte rijst uitscheppen met een opscheplepel met gaatjes.
De gepofte rijst af laten koelen in een grote schaal, met keukenpapier.
Helemaal doorgaan totdat alle rijst gepoft is.
Hierna, in een pannetje de keukenstroop, gula djawa, vanille suiker en zout aan de kook brengen.
Het duurt wel even, dus blijft roeren!
De gepofte rijst in de was teil doen.
Hierboven op, giet je beetje bij beetje de siroop in.
En gelijk de mengsel roeren.
Roer alles samen tot je ziet dat de rijst een goudkleur heeft gekregen.
Vervolgens giet je de mengsel in een bakblik of platte schaal.
Je moet hierna, alles goed aandrukken, persen.
Dit is heel belangrijk, je moet het heel goed aandrukken, desnoods met behulp van een lepel. Laat het geheel afkoelen, en dan kan je de grote plaat
Kra op een plank storten en snijden.
En smullen maar!
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Kalfsoesters met sinaasappel-portsaus voor Kerst
Deze kalfsoesters met sinaasappel-portsaus zijn een elegant kerstgerecht met mals vlees, frisse citrus en diepe porttonen. Klassiek, feestelijk en perfect voor een stijlvol kerstdiner.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Cost: ā¬6,50 per persoon
- Peper
- Zout
- 1 eetlepel bloem
- 50 gram boter
- 1 glas rode port
- 1 deciliter bouillon
- 2 eetlepels sinaasappelmarmelade
- 1 theelepel aardappelzetmeel
- 1 sinaasappel
Wrijf de kalfsoesters in met peper en zout en bestuif ze licht met bloem.
Verhit de boter in een ruime koekenpan en bak de oesters aan beide kanten in ongeveer drie minuten goudgeel.
Neem het vlees uit de pan en houd het warm.
Roer de aanbaksels los en voeg de bouillon, sinaasappelmarmelade en rode port toe.
Laat de saus op hoog vuur kort inkoken.
Breng op smaak met peper en zout en bind indien nodig met gladgeroerd aardappelzetmeel.
Schil de sinaasappel zo dik dat al het wit is verwijderd en snijd hem in dunne plakken.
Verwarm deze kort mee in de saus.
Schep wat saus op voorverwarmde borden, leg de kalfsoesters erop en garneer met de sinaasappelplakken.
Serveertip:
Serveer deze kalfsoesters met sinaasappel-portsaus met aardappelpuree of pommes duchesse en een zachte wintergroente zoals haricots verts of spruitjes.
Wijnadvies:
Een elegante Pinot Noir sluit prachtig aan bij het malse kalfsvlees en versterkt de warme port- en sinaasappeltonen zonder te overheersen.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 28g | Vet: 26g | Zout: 1g | Sugar: 9g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3