Kra
Calories:
Author: Cor Klaar
keukepapier
pollepel
grote opscheplepel met gaatjes
bakblik van ongeveer 30x20 (mag ook grote zijn, dan wordt het gewoon wat lager)
grote mengkom (ik gebruik een schone was teil)
- 1 pak Uncle Bens Rijst ongekookt
- ½ pot keukenstroop
- 1 schijf gula Djawa palm suiker
- 2 zakjes vanille suiker
- snufje zout
- olie
Olie in een wok verhitten,
Het moet goed heet zijn, anders poft de rijst niet. de temperatuur iets zachter zetten, voordat je begint met poffen.
Een klein handvol rijst in de olie gooien, en als goed is poft de rijst gelijk.
Je moet nu snel te werk gaan, en de gepofte rijst uitscheppen met een opscheplepel met gaatjes.
De gepofte rijst af laten koelen in een grote schaal, met keukenpapier.
Helemaal doorgaan totdat alle rijst gepoft is.
Hierna, in een pannetje de keukenstroop, gula djawa, vanille suiker en zout aan de kook brengen.
Het duurt wel even, dus blijft roeren!
De gepofte rijst in de was teil doen.
Hierboven op, giet je beetje bij beetje de siroop in.
En gelijk de mengsel roeren.
Roer alles samen tot je ziet dat de rijst een goudkleur heeft gekregen.
Vervolgens giet je de mengsel in een bakblik of platte schaal.
Je moet hierna, alles goed aandrukken, persen.
Dit is heel belangrijk, je moet het heel goed aandrukken, desnoods met behulp van een lepel. Laat het geheel afkoelen, en dan kan je de grote plaat
Kra op een plank storten en snijden.
En smullen maar!
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Pittige Mexicaanse Tomatensoep met Bacon en Tortillachips
Deze kruidige Mexicaanse tomatensoep is gevuld met bacon, maïs en rode peper voor een pittige kick. Serveer met crème fraîche en knapperige tortillachips!
Bereidingstijd39 minuten min
Land van herkomst: Mexico Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel olijfolie
- 8 plakjes bacon
- 2 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 rode pepers ontzaad en in ringetjes
- 750 gram tomaten ontveld en in stukjes
- 150 gram soepgroenten
- 1 blik tomatenpuree
- 500 ml runderbouillon van een tablet
- 1 blik maïs uitgelekt
- Peper en zout naar smaak
- 100 ml crème fraîche
- 50 gram tortillachips
Verhit de olijfolie in een grote pan en bak de bacon knapperig.
Laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel.
Fruit in hetzelfde vet de ui, knoflook en rode peper 5 minuten op middelhoog vuur.
Voeg de tomaten, soepgroenten en tomatenpuree toe en bak al omscheppend 3 minuten mee.
Schenk de runderbouillon erbij en breng aan de kook.
Laat 25 minuten zachtjes koken.
Voeg de bacon en de uitgelekte maïs toe en verwarm de soep nog een paar minuten door.
Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de soep met een schepje crème fraîche en bestrooi met tortillachips.
Serveertip:
Serveer de soep met een schijfje limoen en extra tortillachips voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals Campo Livilla Tinto past perfect bij de pittige smaken van deze Mexicaanse soep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Hartige Rodenbach-uiensoep met Karameliseerde Ui
Deze hartige uiensoep krijgt een unieke, lichtzure smaak door de toevoeging van Rodenbach bier. Een Belgisch klassiek gerecht met een heerlijke diepgang!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 8 uien grof gesneden
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 50 g boter
- 500 ml vleesbouillon
- 1 el bloem
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 2 flesjes Rodenbach 33 cl
Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur en laat lichtjes bruinen.
Voeg de grofgesneden uien en knoflook toe en bak deze goudbruin en licht gekarameliseerd.
Strooi de bloem over de uien en roer goed door.
Laat nog enkele minuten sudderen om de bloem te garen.
Giet de bouillon en het Rodenbach bier in de pan en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken.
Breng op smaak met peper en zout en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een sneetje geroosterd brood en geraspte kaas voor een extra smaakvolle beleving.
Wijnadvies:
Niet van toepassing, deze soep combineert het beste met een glas Rodenbach of een ander Vlaams roodbruin bier.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Mediterraanse Pizzahapjes met Twee Vullingen
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
blender of keukenmachine
pollepel
Olijvenvulling:
- 100 g ontpitte olijven
- 2 eetlepels olijfolie
- 30 g geraspte kaas om te bestrooien
Tomaten-paprikavulling:
- 50 g gedroogde tomaten in olie uitgelekt
- 50 g paprika in olie uitgelekt
- 1 theelepel tomatenpuree
- Een beetje tabasco naar smaak
- 30 g geraspte kaas om te bestrooien
Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte.
Pureer alle ingrediënten voor de vulling, behalve de kaas, in een blender of keukenmachine.
Haal het deeg direct uit de koelkast en rol het met het meegeleverde bakpapier uit op een bakblik.
Verdeel het deeg met een deegroller in de lengte in tweeën.
Verdeel vijf keer een beetje vulling over de onderste rand van elk deeggedeelte, met gelijke tussenruimte.
Vouw de deegrand over de vulling en rol het deeg verder op.
Druk met een pollepel het deeg tussen de vulling stevig aan en maak met een schaar een snee in de bovenkant van elk rolletje.
Bestrooi met kaas.
Bak in het midden van de oven gedurende 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
Breek de stukjes los na het bakken.
De pizzahapjes kunnen ook bestrooid worden met sesamzaadjes, zonnebloempitten of grof zeezout.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Sangiovese past goed bij de Mediterraanse smaken van dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 7g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3
Langzaam Getrokken Ossestaartsoep met Kruidige Paddenstoelen
Een rijke en hartverwarmende ossestaartsoep, langzaam getrokken voor een diepe smaak en verrijkt met kruidige paddenstoelen. Perfect voor koude dagen of feestelijke diners!
Servings: 6 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 3 eetlepels olijfolie
- 1,5 kg ossestaart in stukken gesneden
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 uien in ringen gesneden
- 1 grote winterwortel in stukken gesneden
- 10 hele peperkorrels
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 stukje foelie
- 2 takjes tijm
- 6 takjes selderij
- 1 handvol verse peterselie
- Zout naar smaak
- 200 g paddenstoelen bijv. champignons, shiitake, in plakjes gesneden
Verhit de olijfolie in een grote soeppan en bak de stukken ossestaart rondom bruin.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 2 minuten mee.
Schenk 2 liter water in de pan en breng het geheel aan de kook.
Verwijder regelmatig het schuim dat zich vormt op de bovenkant.
Voeg de uien, wortel, peperkorrels, kruidnagels, laurierblaadjes, foelie, tijm, selderij en peterselie toe.
Laat de soep 3,5 uur zachtjes trekken op laag vuur.
Zeef de soep en verwijder de ossestaart.
Haal het vlees van de botten en voeg het vlees terug in de soep.
Breng op smaak met zout.
Bak de paddenstoelen in een koekenpan met een eetlepel olijfolie gedurende 5 minuten.
Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de soep.
Garneer de soep met gehakte peterselie en selderij.
Serveertip:
Serveer de soep met knapperig brood en een scheutje sherry voor een extra rijke smaakervaring.
Wijnadvies:
Kies voor een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Malbec. De diepe smaken van de ossestaart passen perfect bij de krachtige tonen van deze wijnen.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pollepel / Pagina 3