Groentekoekjes met Selderij, Pastinaak en Wortel

Groentekoekjes met Selderij, Pastinaak en Wortel

Deze heerlijke groentekoekjes zijn een smakelijk bijgerecht of hartig hapje, perfect voor elk moment van de dag. Eenvoudig te maken met wortel, pastinaak en selderij.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Noten, Vleesvervangers
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 400 g selderij en/of pastinaak en/of wortel schoongemaakt en fijn geraspt
  • 4 el kwark of yoghurt
  • 5 el boekweitmeel of tarwemeel
  • 1 tl korianderzaad gemalen
  • 2 tl citroensap
  • Peper en zout

Instructies

  • Meng de olie, kwark of yoghurt en eieren in een kom.
  • Voeg peper, zout en de gemalen korianderzaad toe en meng goed door.
  • Besprenkel de geraspte groente met citroensap.
  • Meng de groente met het meel en de overige ingrediënten.
  • Kneed van dit mengsel 10 tot 14 koeken.
  • Verhit een koekenpan met wat boter of olie op laag vuur.
  • Bak de koeken aan beide kanten langzaam bruin.

Notities

Serveertip:
Serveer de groentekoekjes met een frisse salade of een dip naar keuze, zoals een yoghurt-knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij deze groentekoekjes.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g

Witlofsalade met Rettich en Appel

Witlofsalade met Rettich en Appel

Een frisse en knapperige witlofsalade met rettich en appel, perfect als bijgerecht of lichte lunch. Snel te maken en heerlijk van smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 75kcal
Author: Nog Zonder foto

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel
  • 1 rettich of ramanas
  • 1 struik witlof
  • 1 el mayonaise of yoghonaise
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Paprikapoeder optioneel

Instructies

  • Was en snijd de witlof in reepjes, verwijder het harde hart.
  • Schil en rasp de rettich of ramanas.
  • Schil en rasp de appel.
  • Meng de witlof, rettich en appel in een kom.
  • Voeg de mayonaise of yoghonaise toe en meng goed.
  • Breng op smaak met peper, zout en eventueel paprikapoeder.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Lekker met een stukje vers brood of als frisse tegenhanger bij een hartige maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 75kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g

Frisse Witlofsalade met Ramanas en Appel

Frisse Witlofsalade met Ramanas en Appel

Een knapperige en frisse witlofsalade met ramanas en appel, perfect als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 stronken witlof
  • 1 ramanas of rettich
  • 1 appel bij voorkeur friszuur, zoals Elstar
  • 2 el mayonaise of yoghonaise
  • Snufje peper
  • Snufje zout

Optioneel:

  • ½ tl paprikapoeder

Instructies

  • Maak de witlof schoon, verwijder het hart en snijd in dunne reepjes.
  • Rasp de ramanas of rettich en de appel grof.
  • Doe alle ingrediënten in een mengkom.
  • Voeg de mayonaise of yoghonaise toe en meng goed door elkaar.
  • Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat paprikapoeder.
  • Serveer direct of laat even intrekken voor extra smaak.

Notities

Serveertip:
Lekker als fris bijgerecht bij gegrild vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse en knapperige smaken van deze salade.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Traditioneel Savoie-gebak met aalbessen

Traditioneel Savoie-gebak met aalbessen

Een luchtig en traditioneel Savoie-gebak met frisse aalbessen of een zoete laag aalbessenjam. Perfect als elegant dessert of bij de koffie!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • handmixer of garde
  • Bakvorm (ingevet met boter)

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 130 g griessuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 80 g meel
  • 25 g boter gesmolten
  • 1 citroen geraspte schil + 1 tl sap
  • 1 snufje zout
  • 300 g aalbessen of aalbessenjam

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 160°C (thermostaat 3-4) en vet een bakvorm royaal in met boter.
  • Splits de eieren.
  • Doe de eierdooiers in een kom en meng ze met de helft van de suiker en de vanillesuiker tot een romig geheel.
  • Zeef het meel en voeg het geleidelijk toe aan het dooiermengsel.
  • Rasp de citroenschil en voeg deze samen met 1 tl citroensap toe aan het mengsel.
  • Klop in een aparte kom het eiwit met een snufje zout tot stijve pieken.
  • Voeg de resterende suiker toe aan het eiwit en klop nog kort door.
  • Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het dooiermengsel, zodat het luchtig blijft.
  • Meng de aalbessen voorzichtig door het beslag.
  • Als je aalbessenjam gebruikt, volg dan de instructie hieronder.
  • Giet het beslag in de ingevette bakvorm en strijk glad.
  • Bak het gebak in de oven gedurende 1 uur.
  • Als je aalbessenjam gebruikt, strijk deze 15 minuten voor het einde van de baktijd gelijkmatig over de bovenkant van het gebak.
  • Laat het gebak afkoelen in de vorm, haal het er voorzichtig uit en serveer.

Notities

Serveertip:
Serveer het Savoie-gebak met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, of een glas Champagne voor een feestelijk moment.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g

Frisse Appelvla met Kiwi

Frisse Appelvla met Kiwi

Deze frisse appelvla met kiwi is een snel en heerlijk nagerecht, perfect voor warme dagen. De combinatie van appel en kiwi maakt het een smakelijke en lichte traktatie.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen, Verjaardag
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 appels
  • ½ theelepel citroensap
  • ½ theelepel Silvo Kaneel Gemalen
  • ¼ l vanillevla
  • 1 kiwi

Instructies

  • Rasp de appels boven een kom.
  • Roer het citroensap, kaneel en vanillevla door de geraspte appels.
  • Verdeel het mengsel over schaaltjes.
  • Schil de kiwi en snijd deze in plakjes.
  • Garneer de appelvla met de plakjes kiwi.

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti past goed bij dit fruitige en romige nagerecht, waarbij de kiwi en appel mooi worden geaccentueerd.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 2g | Vet: 1g | Zout: 0.05g | Sugar: 25g

Red Velvet Traybake met Luchtige Topping

Red Velvet Traybake met Luchtige Topping

Een feestelijke Red Velvet traybake met romige topping, rode bessen en een vleugje limoen.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd52 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Verjaardag
Servings: 8 stukken
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Red Velvet Cake
  • 2 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 100 g MonChou
  • 2 eetlepels water
  • 1 zakje Dr. Oetker Chocolate Chips Wit
  • 5 takjes rode bessen
  • 20 g kokosrasp
  • ½ limoen rasp

Instructies

Voor de cake:

  • Verwarm de oven voor op 150 °C (elektrische oven).
  • Doe de Red Velvet cakemix, eieren, 100 ml slagroom en het water in een beslagkom.
  • Roer het geheel rustig door tot een gladde massa.
  • Klop met een mixer op de hoogste stand circa 3 minuten tot een luchtig cakebeslag.
  • Spatel de witte Chocolate Chips door het beslag.
  • Bekleed een ovenschaal of laag bakblik met bakpapier en verdeel het beslag erin.
  • Bak de cake in circa 50 minuten gaar.
  • Laat volledig afkoelen.

Voor de topping:

  • Doe de MonChou in een beslagkom en mix deze glad met een mixer.
  • Voeg de overige 150 ml slagroom en de toppingmix toe.
  • Mix eerst 1 minuut op de laagste stand, vervolgens 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige topping.

Samenstellen:

  • Verdeel de luchtige topping over de afgekoelde Red Velvet cake.
  • Decoreer met rode bessen, kokosrasp en limoenrasp.
  • Snijd in 8 gelijke stukken en serveer direct of bewaar in de koelkast.

Notities

Wijnadvies:
Een licht mousserende dessertwijn zoals Moscato d'Asti past perfect bij deze feestelijke cake.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.5g | Sugar: 22g

Carpaccio van Ossehaas met Parmezaanse Kaas en Pijnboompitten

Carpaccio van Ossehaas met Parmezaanse Kaas en Pijnboompitten

Geniet van een klassieke Italiaanse carpaccio met de rijke smaak van parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 dl olijfolie
  • 250 g ossehaas
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 100 g rucola raketkruid of waterkers
  • 2 eetlepels kappertjes potje
  • 125 g parmezaanse kaas

Instructies

  • Knoflookolie maken: Meng de fijngehakte knoflook met de olijfolie.
  • Ossehaas voorbereiden: Leg de ossehaas een paar minuten in de diepvries en snijd het vervolgens in heel dunne plakken.
  • Indien nodig, leg de plakken tussen plasticfolie en plet ze voorzichtig met een deegroller.
  • Opmaken: Bestrijk de borden met knoflookolie.
  • Schik de dunne plakken ossehaas op de borden.
  • Pijnboompitten roosteren: Rooster de pijnboompitten goudgeel in een droge koekenpan.
  • Serveren: Schik de rucola in het midden van de ossehaas.
  • Garneer met de geroosterde pijnboompitten en kappertjes.
  • Schaaf de parmezaanse kaas er aan tafel over.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, frisse Pinot Grigio of een Soave uit Italië zou perfect passen bij de delicate smaken van de carpaccio en de rijke parmezaanse kaas.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 27g | Vet: 24g | Zout: 350g | Sugar: 0g

Romige Red Velvet Traybake met Rode Bessen

Romige Red Velvet Traybake met Rode Bessen

Een luchtige red velvet traybake met romige topping, rode bessen en kokos.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 318kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 pak Dr. Oetker Red Velvet cake
  • 2 eieren
  • 250 ml slagroom
  • 100 g MonChou
  • 2 el water
  • 1 zakje Dr. Oetker Chocolate Chips Wit
  • 5 takjes rode bessen
  • 20 g kokosrasp
  • Rasp van 1/2 limoen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 150°C (elektrische oven).
  • Meng de Red Velvet cakemix, eieren, 100 ml slagroom en water in een beslagkom tot een gladde massa.
  • Klop het mengsel met de mixer op de hoogste stand gedurende 3 minuten tot een luchtig beslag.
  • Spatel de Chocolate Chips door het beslag en verdeel het in een met bakpapier beklede ovenschaal of laag bakblik.
  • Bak de cake in circa 50 minuten gaar.
  • Mix de MonChou in een kom glad.
  • Voeg de resterende 150 ml slagroom en de toppingmix toe, en mix op de laagste stand.
  • Klop daarna circa 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige topping.
  • Verdeel de topping over de afgekoelde Red Velvet cake en garneer met de rode bessen, kokosrasp en limoenrasp.

Notities

Wijnadvies
Een frisse dessertwijn zoals een rosé Moscato of een lichtzoete witte wijn vormt een mooie balans met de rijke smaken van de cake en bessen.

Nutrition

Calories: 318kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 4g | Vet: 19g | Zout: 150g | Sugar: 22g

Geparfumeerd Bananendessert met Citroen en Appelmoes

Geparfumeerd Bananendessert met Citroen en Appelmoes

Geniet van een heerlijk, licht bananendessert, gebakken met appelmoes en een frisse citroensmaak. Ideaal voor een gezond en lekker nagerecht!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kleine rijpe bananen
  • 200 g ongezoete appelmoes
  • Rasp van een onbehandelde citroen
  • 1 eetlepel hittebestendige zoetstof in poedervorm

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Pel de bananen en halveer ze in de lengte.
  • Leg de halve bananen, zij aan zij, in een ovenschaal.
  • Meng de citroenrasp door de appelmoes en verdeel de appelmoes over de bananen.
  • Bestrooi het geheel met de poedervormige zoetstof.
  • Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven.
  • Serveer warm of koud naar smaak.

Notities

Wijnadvies
Een glas lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato past goed bij dit dessert.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 1g | Vet: 0.5g | Zout: 0.01g | Sugar: 20g

Citroen Konijn met Sperziebonen en Aardappelen

Citroen Konijn met Sperziebonen en Aardappelen

Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees, Wild
Land van herkomst: Italië
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 aardappelen in blokjes van 1 cm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 4 kleine konijnenbouten
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 dl droge witte wijn
  • 200 g sperziebonen
  • 4 schijfjes citroen
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Snijd 4 aardappelen in blokjes van 1 cm en bak ze in 3 eetlepels olijfolie gedurende 15 minuten.
  • Schep de blokjes uit de pan en zet apart.
  • Bak 4 kleine konijnenbouten met 2 takjes rozemarijn in het achtergebleven vet gedurende 10 minuten rondom bruin.
  • Voeg 4 dl droge witte wijn toe en laat het konijn afgedekt 1 uur stoven op laag vuur.
  • Kook 200 g sperziebonen gedurende 10 minuten in een aparte pan.
  • Voeg de sperziebonen, aardappelblokjes, 4 schijfjes citroen, geraspte schil van 1 citroen, zout en peper toe aan het konijn en laat het geheel nog 10 minuten meestoven.
  • Serveer het gerecht warm.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met dezelfde droge witte wijn die je voor het koken hebt gebruikt, bijvoorbeeld een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g