Groentekoekjes met Selderij, Pastinaak en Wortel
Deze heerlijke groentekoekjes zijn een smakelijk bijgerecht of hartig hapje, perfect voor elk moment van de dag. Eenvoudig te maken met wortel, pastinaak en selderij.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen
- 2 eieren
- 2 el olijfolie
- 400 g selderij en/of pastinaak en/of wortel schoongemaakt en fijn geraspt
- 4 el kwark of yoghurt
- 5 el boekweitmeel of tarwemeel
- 1 tl korianderzaad gemalen
- 2 tl citroensap
- Peper en zout
Meng de olie, kwark of yoghurt en eieren in een kom.
Voeg peper, zout en de gemalen korianderzaad toe en meng goed door.
Besprenkel de geraspte groente met citroensap.
Meng de groente met het meel en de overige ingrediënten.
Kneed van dit mengsel 10 tot 14 koeken.
Verhit een koekenpan met wat boter of olie op laag vuur.
Bak de koeken aan beide kanten langzaam bruin.
Serveertip:
Serveer de groentekoekjes met een frisse salade of een dip naar keuze, zoals een yoghurt-knoflooksaus.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij deze groentekoekjes.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.3g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / rasp
Witlofsalade met Rettich en Appel
Een frisse en knapperige witlofsalade met rettich en appel, perfect als bijgerecht of lichte lunch. Snel te maken en heerlijk van smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Land van herkomst: Europa Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 75kcal
Author: Nog Zonder foto
- 1 appel
- 1 rettich of ramanas
- 1 struik witlof
- 1 el mayonaise of yoghonaise
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Paprikapoeder optioneel
Was en snijd de witlof in reepjes, verwijder het harde hart.
Schil en rasp de rettich of ramanas.
Schil en rasp de appel.
Meng de witlof, rettich en appel in een kom.
Voeg de mayonaise of yoghonaise toe en meng goed.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel paprikapoeder.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een stukje vers brood of als frisse tegenhanger bij een hartige maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 75kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / rasp
Frisse Witlofsalade met Ramanas en Appel
Een knapperige en frisse witlofsalade met ramanas en appel, perfect als bijgerecht bij een hoofdmaaltijd. Snel en eenvoudig te maken!
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
- 2 stronken witlof
- 1 ramanas of rettich
- 1 appel bij voorkeur friszuur, zoals Elstar
- 2 el mayonaise of yoghonaise
- Snufje peper
- Snufje zout
Maak de witlof schoon, verwijder het hart en snijd in dunne reepjes.
Rasp de ramanas of rettich en de appel grof.
Doe alle ingrediënten in een mengkom.
Voeg de mayonaise of yoghonaise toe en meng goed door elkaar.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat paprikapoeder.
Serveer direct of laat even intrekken voor extra smaak.
Serveertip:
Lekker als fris bijgerecht bij gegrild vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij de frisse en knapperige smaken van deze salade.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / rasp
Traditioneel Savoie-gebak met aalbessen
Een luchtig en traditioneel Savoie-gebak met frisse aalbessen of een zoete laag aalbessenjam. Perfect als elegant dessert of bij de koffie!
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur
Servings: 6
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 4 eieren
- 130 g griessuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 80 g meel
- 25 g boter gesmolten
- 1 citroen geraspte schil + 1 tl sap
- 1 snufje zout
- 300 g aalbessen of aalbessenjam
Verwarm de oven voor op 160°C (thermostaat 3-4) en vet een bakvorm royaal in met boter.
Splits de eieren.
Doe de eierdooiers in een kom en meng ze met de helft van de suiker en de vanillesuiker tot een romig geheel.
Zeef het meel en voeg het geleidelijk toe aan het dooiermengsel.
Rasp de citroenschil en voeg deze samen met 1 tl citroensap toe aan het mengsel.
Klop in een aparte kom het eiwit met een snufje zout tot stijve pieken.
Voeg de resterende suiker toe aan het eiwit en klop nog kort door.
Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het dooiermengsel, zodat het luchtig blijft.
Meng de aalbessen voorzichtig door het beslag.
Als je aalbessenjam gebruikt, volg dan de instructie hieronder.
Giet het beslag in de ingevette bakvorm en strijk glad.
Bak het gebak in de oven gedurende 1 uur.
Als je aalbessenjam gebruikt, strijk deze 15 minuten voor het einde van de baktijd gelijkmatig over de bovenkant van het gebak.
Laat het gebak afkoelen in de vorm, haal het er voorzichtig uit en serveer.
Serveertip:
Serveer het Savoie-gebak met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, of een glas Champagne voor een feestelijk moment.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / rasp
Frisse Appelvla met Kiwi
Deze frisse appelvla met kiwi is een snel en heerlijk nagerecht, perfect voor warme dagen. De combinatie van appel en kiwi maakt het een smakelijke en lichte traktatie.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 2 appels
- ½ theelepel citroensap
- ½ theelepel Silvo Kaneel Gemalen
- ¼ l vanillevla
- 1 kiwi
Rasp de appels boven een kom.
Roer het citroensap, kaneel en vanillevla door de geraspte appels.
Verdeel het mengsel over schaaltjes.
Schil de kiwi en snijd deze in plakjes.
Garneer de appelvla met de plakjes kiwi.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling of een Moscato d'Asti past goed bij dit fruitige en romige nagerecht, waarbij de kiwi en appel mooi worden geaccentueerd.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 2g | Vet: 1g | Zout: 0.05g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / rasp
Red Velvet Traybake met Luchtige Topping
Een feestelijke Red Velvet traybake met romige topping, rode bessen en een vleugje limoen.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd52 minuten min
Servings: 8 stukken
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak Dr. Oetker Red Velvet Cake
- 2 eieren
- 250 ml slagroom
- 100 g MonChou
- 2 eetlepels water
- 1 zakje Dr. Oetker Chocolate Chips Wit
- 5 takjes rode bessen
- 20 g kokosrasp
- ½ limoen rasp
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 150 °C (elektrische oven).
Doe de Red Velvet cakemix, eieren, 100 ml slagroom en het water in een beslagkom.
Roer het geheel rustig door tot een gladde massa.
Klop met een mixer op de hoogste stand circa 3 minuten tot een luchtig cakebeslag.
Spatel de witte Chocolate Chips door het beslag.
Bekleed een ovenschaal of laag bakblik met bakpapier en verdeel het beslag erin.
Bak de cake in circa 50 minuten gaar.
Laat volledig afkoelen.
Voor de topping:
Doe de MonChou in een beslagkom en mix deze glad met een mixer.
Voeg de overige 150 ml slagroom en de toppingmix toe.
Mix eerst 1 minuut op de laagste stand, vervolgens 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige topping.
Samenstellen:
Verdeel de luchtige topping over de afgekoelde Red Velvet cake.
Decoreer met rode bessen, kokosrasp en limoenrasp.
Snijd in 8 gelijke stukken en serveer direct of bewaar in de koelkast.
Wijnadvies:
Een licht mousserende dessertwijn zoals Moscato d'Asti past perfect bij deze feestelijke cake.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.5g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / rasp
Carpaccio van Ossehaas met Parmezaanse Kaas en Pijnboompitten
Geniet van een klassieke Italiaanse carpaccio met de rijke smaak van parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 1 dl olijfolie
- 250 g ossehaas
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 100 g rucola raketkruid of waterkers
- 2 eetlepels kappertjes potje
- 125 g parmezaanse kaas
Knoflookolie maken: Meng de fijngehakte knoflook met de olijfolie.
Ossehaas voorbereiden: Leg de ossehaas een paar minuten in de diepvries en snijd het vervolgens in heel dunne plakken.
Indien nodig, leg de plakken tussen plasticfolie en plet ze voorzichtig met een deegroller.
Opmaken: Bestrijk de borden met knoflookolie.
Schik de dunne plakken ossehaas op de borden.
Pijnboompitten roosteren: Rooster de pijnboompitten goudgeel in een droge koekenpan.
Serveren: Schik de rucola in het midden van de ossehaas.
Garneer met de geroosterde pijnboompitten en kappertjes.
Schaaf de parmezaanse kaas er aan tafel over.
Wijnadvies
Een lichte, frisse Pinot Grigio of een Soave uit Italië zou perfect passen bij de delicate smaken van de carpaccio en de rijke parmezaanse kaas.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 27g | Vet: 24g | Zout: 350g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / rasp
Romige Red Velvet Traybake met Rode Bessen
Een luchtige red velvet traybake met romige topping, rode bessen en kokos.
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 8
Calories: 318kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak Dr. Oetker Red Velvet cake
- 2 eieren
- 250 ml slagroom
- 100 g MonChou
- 2 el water
- 1 zakje Dr. Oetker Chocolate Chips Wit
- 5 takjes rode bessen
- 20 g kokosrasp
- Rasp van 1/2 limoen
Verwarm de oven voor op 150°C (elektrische oven).
Meng de Red Velvet cakemix, eieren, 100 ml slagroom en water in een beslagkom tot een gladde massa.
Klop het mengsel met de mixer op de hoogste stand gedurende 3 minuten tot een luchtig beslag.
Spatel de Chocolate Chips door het beslag en verdeel het in een met bakpapier beklede ovenschaal of laag bakblik.
Bak de cake in circa 50 minuten gaar.
Mix de MonChou in een kom glad.
Voeg de resterende 150 ml slagroom en de toppingmix toe, en mix op de laagste stand.
Klop daarna circa 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige topping.
Verdeel de topping over de afgekoelde Red Velvet cake en garneer met de rode bessen, kokosrasp en limoenrasp.
Wijnadvies
Een frisse dessertwijn zoals een rosé Moscato of een lichtzoete witte wijn vormt een mooie balans met de rijke smaken van de cake en bessen.
Calories: 318kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 4g | Vet: 19g | Zout: 150g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / rasp
Geparfumeerd Bananendessert met Citroen en Appelmoes
Geniet van een heerlijk, licht bananendessert, gebakken met appelmoes en een frisse citroensmaak. Ideaal voor een gezond en lekker nagerecht!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 4 kleine rijpe bananen
- 200 g ongezoete appelmoes
- Rasp van een onbehandelde citroen
- 1 eetlepel hittebestendige zoetstof in poedervorm
Verwarm de oven voor op 180°C.
Pel de bananen en halveer ze in de lengte.
Leg de halve bananen, zij aan zij, in een ovenschaal.
Meng de citroenrasp door de appelmoes en verdeel de appelmoes over de bananen.
Bestrooi het geheel met de poedervormige zoetstof.
Zet de ovenschaal 15 minuten in de oven.
Serveer warm of koud naar smaak.
Wijnadvies
Een glas lichte, zoete witte wijn zoals een Moscato past goed bij dit dessert.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 1g | Vet: 0.5g | Zout: 0.01g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / rasp
Citroen Konijn met Sperziebonen en Aardappelen
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend
- 4 aardappelen in blokjes van 1 cm
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 kleine konijnenbouten
- 2 takjes rozemarijn
- 4 dl droge witte wijn
- 200 g sperziebonen
- 4 schijfjes citroen
- Geraspte schil van 1 citroen
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Snijd 4 aardappelen in blokjes van 1 cm en bak ze in 3 eetlepels olijfolie gedurende 15 minuten.
Schep de blokjes uit de pan en zet apart.
Bak 4 kleine konijnenbouten met 2 takjes rozemarijn in het achtergebleven vet gedurende 10 minuten rondom bruin.
Voeg 4 dl droge witte wijn toe en laat het konijn afgedekt 1 uur stoven op laag vuur.
Kook 200 g sperziebonen gedurende 10 minuten in een aparte pan.
Voeg de sperziebonen, aardappelblokjes, 4 schijfjes citroen, geraspte schil van 1 citroen, zout en peper toe aan het konijn en laat het geheel nog 10 minuten meestoven.
Serveer het gerecht warm.
Wijnadvies:
Serveer met dezelfde droge witte wijn die je voor het koken hebt gebruikt, bijvoorbeeld een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / rasp