Filodeegtaartjes met Geitenkaas en Pistache

Filodeegtaartjes met Geitenkaas en Pistache

Deze knapperige filodeegtaartjes met romige geitenkaas, pistachenoten en frisse sinaasappelrasp zijn een perfect voorgerecht of lichte lunch.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • ½ pak filodeeg diepvries
  • 1 sinaasappel
  • 1 zakje gepelde pistachenootjes 55 gram
  • 1 schaaltje haricots verts 150 gram, schoongemaakt
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 plakken geitenkaas
  • Peper

Instructies

  • Laat het filodeeg in de verpakking 2 uur bij kamertemperatuur ontdooien.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kook de haricots verts 5 minuten beetgaar.
  • Spoel de boontjes af met koud water en laat goed uitlekken.
  • Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil grof.
  • Hak de pistachenoten grof.
  • Leg de vellen filodeeg op een werkvlak en bestrijk ze dun met 2 eetlepels olijfolie.
  • Vouw vier vellen luchtig in vieren.
  • Snijd het vijfde vel in 4 stukken en leg deze tussen de gevouwen vellen.
  • Leg de deegplakken op een ingevette bakplaat en bestrijk de bovenkant met 1 eetlepel olie.
  • Leg de haricots verts naast elkaar op het deeg en bedek met een plak geitenkaas.
  • Verdeel de pistachenoten en sinaasappelrasp erover.
  • Bestrooi royaal met peper en besprenkel met de resterende olie.
  • Bak de geitenkaastaartjes 15 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer met een salade van romana sla en zwarte olijven.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade van rucola, cherrytomaatjes en een honing-mosterddressing.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Rocca Bianca Soave past perfect bij de romige geitenkaas en knapperige filodeeg.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 0.7g | Sugar: 3g

Kipspiezen met druiven

Kipspiezen met druiven

Recept categorieën: Barbecue, Fruit, Gevogelte, Kip
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 400 gram kip
  • ½ kg blauwe druiven
  • 1 limoen
  • 1 chilipeper rode
  • 2 el olijfolie
  • peper uit de molen
  • zout

Instructies

Voorbereiding:

  • Snij de kipfilets in blokjes van ongeveer 2 cm. 
  • Boen de limoen goed schoon,en rasp de schil heel fijn
  • Vermeng de kipblokjes met de olie, het limoensap en de schil het chilipepertje. 
  • Laat minstens een uur marineren, afgedekt in de koelkast.

Bereidingswijze:

  • Rits de druiven in. Rijg de kippeblokjes en de druiven aan spiesjes.
  • Doe ze op de barbeque

Afbreekpaasbrood

Afbreekpaasbrood

Allerhande 3-2005
Recept categorieën: Brood, Brunch
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 16
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g rozijnen
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 citroen
  • 500 g witbroodmix
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 25 g boter
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • 150 gram amandelspijs
  • 2 eetlepels Maanzaad

Instructies

  • Doe de rozijnen in een zeef en spoel ze af met koud water.
  • Dep ze na het uitlekken verder droog met keukenpapier of een schone theedoek.
  • Schud de rozijnen in een schaal om met de bloem.
  • Boen de schil van de citroen goed schoon onder de kraan, bijvoorbeeld met een schoon schuursponsje.
  • Rasp de gele schil eraf tot je op het wit komt (dat smaakt bitter).
  • Doe de broodmix in een beslagkom of de kom van de keukenmachine.
  • Meng de rasp en vanillesuiker erdoor.
  • Smelt de boter langzaam in een steelpannetje.
  • Breek het ei boven een kom en klop het met een vork los.
  • Roer de melk en gesmolten boter erdoor.
  • Schenk dit mengsel bij de broodmix.
  • Gebruik de mixer of keukenmachine om er een stevig deeg van te kneden.
  • Als het deeg klaar is, kneed je er met je handen de rozijnen doorheen (anders gaan ze kapot).
  • Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie.
  • Laat het deeg 10 minuten op een warme plek staan om te 'rijzen'.
  • Verdeel het deeg nu in 16 porties en rol ze tussen je handen tot bolletjes.
  • Maak van de amandelspijs ook 16 kleine bolletjes.
  • Druk met je duim een gat in elk deegbolletje, stop er een spijsbolletje in en vouw het deeg weer dicht.
  • Leg nu 1 bolletje in het midden van de taartvorm (24 cm), leg er 5 bolletjes omheen en dan nog eens 10 bolletjes.
  • Druk ze tegen elkaar aan, zodat de bolletjes als een 'bloem' aan elkaar vastzitten.
  • Leg de theedoek erover en laat ze op een warme plek nog 30 minuten rijzen.
  • Verwarm intussen de oven voor op 200 °C.
  • Neem de theedoek van de broodjes en bestrooi ze met maanzaad.
  • Trek ovenwanten aan en schuif de taartvorm in het midden van de oven.
  • Bak de broodjes in ongeveer 25 minuten gaar en bruin.
  • Trek opnieuw ovenwanten aan en haal de vorm uit de oven.
  • Leg er omgekeerd een taartschaal of groot bord op en keer ze samen voorzichtig om.
  • Zo glijdt het paasbrood vanzelf uit de vorm.
  • Laat het brood op een taartrooster afkoelen.
  • Aan tafel kan iedereen zelf een broodje afbreken.

Notities

Misschien vindt niet iedereen amandelspijs lekker in zijn paasbrood. Doe dan in een aantal bolletjes geen spijs en steek een cocktailprikkertje in die deegbolletjes. Zo kun je na het bakken makkelijk herkennen welke bolletjes niet gevuld zijn met spijs.

Aardappelpannenkoeken uit de Ardennen

Aardappelpannenkoeken uit de Ardennen

Lekker bij gebraden varkensrollade.
Recept categorieën: Groenten, Pannenkoeken
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 grote aardappels geschilde bloemige
  • 2 eetlepel(s) bloem
  • 2 ei
  • zout
  • 50 gram reuzel spekvet of olie
  • peper versgemalen
  • nootmuskaat

Instructies

  • Hoe maak je het klaar:
  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Rasp de aardappelen en meng er de bloem en de eieren door om er een samenhangende massa van te maken.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verhit ¼ deel van de reuzel in de koekenpan.
  • Schep ¼ deel van het aardappelmengsel in de pan en strijk het met een vork tot een laag van ½ cm dik uit.
  • Bak de pannenkoek in 8 minuten goudbruin, keer hem om en bak ook de andere kant goudbruin.
  • Houd de pannenkoek in de oven warm.
  • Bak de overige pannenkoeken op dezelfde manier en serveer ze warm.

Notities

Serveer er een frisgroene salade bij.

Zelfgemaakte Amandelspijs

Zelfgemaakte Amandelspijs

Maak zelf heerlijke amandelspijs voor je favoriete baksels! Dit recept combineert amandelen, poedersuiker, en een vleugje citroen voor de perfecte smaak en textuur.
(+ 1 week rusttijd)10 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Koek
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Sinterklaas
Servings: 250 gram
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • notenmolentje
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 100 g ongezouten amandelen
  • Water
  • 100 g poedersuiker
  • ½ ei losgeklopt
  • 1 tl vers geraspte citroenschil

Instructies

  • Breng 100 g ongezouten amandelen met ruim water aan de kook en giet ze daarna af.
  • Schenk koud water over de amandelen zodat ze onder staan.
  • Wrijf de velletjes van de amandelen af terwijl ze onder water blijven.
  • Dep de amandelen droog en maal ze fijn met een notenmolentje.
  • Roer 100 g poedersuiker door de gemalen amandelen en maal nog een keer om alles goed te mengen.
  • Meng het halve losgeklopte ei met 1 theelepel vers geraspte citroenschil en spatel dit door het amandelmengsel.
  • Kneed het mengsel met de hand tot een samenhangende massa.
  • Breng de spijs op smaak met een paar druppels citroensap.
  • Wikkel de amandelspijs in plasticfolie en laat hem minstens 1 week rusten op een koele plaats, zodat hij stevig genoeg wordt om te verwerken in gebak.

Notities

Wijnadvies:
Serveer baksels met amandelspijs met een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Sauternes. De zoete tonen van de wijn passen perfect bij de romige spijs.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.1g | Sugar: 45g

Knapperige Kaaskrakers met Tortillachips

Knapperige Kaaskrakers met Tortillachips

Deze knapperige kaaskrakers van tortillachips en gesmolten kaas zijn het perfecte borrelhapje. Serveer ze met tomatenketchup voor extra smaak!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10 personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 zakken tortillachips naturel à 150 g
  • 300 g jonge kaas geraspt
  • Tomatenketchup

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Leg de tortillachips in rijtjes op de bakplaat.
  • Bestrooi elke chip met een beetje geraspte kaas in het midden.
  • Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak ongeveer 10 minuten, tot de kaas gesmolten is.
  • Gebruik ovenwanten om de bakplaat uit de oven te halen en laat de kaaskrakers even afkoelen.
  • Serveer op een grote schaal met een bakje tomatenketchup in het midden of spuit een toefje ketchup op elke chip.

Notities

Serveertip:

Serveer met guacamole, zure room of een pittige salsa voor extra variatie.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht gekoelde rosé past goed bij de knapperige chips en gesmolten kaas.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Italiaanse Worstschotel in Tomatensaus

Italiaanse Worstschotel in Tomatensaus

Deze Italiaanse worstschotel in een kruidige tomatensaus met basilicum en citroen is een eenvoudig en smaakvol gerecht. Heerlijk met aardappelpuree of pasta!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Vlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 3 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 kg tomaten ontveld en in stukjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 pot bockworsten uitgelekt
  • 4 el verse basilicum fijngehakt

Instructies

  • Boen de citroen schoon en rasp de gele schil dun af.
  • Pers 2 eetlepels citroensap uit de citroen.
  • Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit de ui en knoflook 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomaten, citroenrasp en citroensap toe en bak al omscheppend 5 minuten.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout en laat 20 minuten zachtjes sudderen.
  • Leg de bockworsten in de saus en laat ze door en door warm worden.
  • Bestrooi de worstschotel met verse basilicum en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met aardappelpuree of pasta en een frisse groene salade.

Wijnadvies:

Een kruidige rode wijn zoals Côtes du Ventoux past perfect bij deze tomatensaus en worst.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Indiase Kip Kiev met Curryboter en Mangochutney

Indiase Kip Kiev met Curryboter en Mangochutney

Deze Indiase variant van de klassieke Kip Kiev is gevuld met een romige curryboter met mangochutney en limoen, wat zorgt voor een explosie van smaak.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalot in stukken
  • 1 limoen rasp en sap
  • 125 g boter op kamertemperatuur
  • 1 tl milde currypasta
  • 1 tl mangochutney
  • 600 g kipfilet
  • 4 el bloem
  • 1 ei losgeklopt
  • 6 el broodkruim of Japans panko
  • 3 el zonnebloemolie
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Snijd de sjalot in grove stukken.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Meng in een keukenmachine de boter met de sjalot, limoenrasp, limoensap, currypasta en mangochutney tot een romig mengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd een diepe inkeping in elke kipfilet en draai het mes voorzichtig om een zakje te creëren.
  • Vul een spuitzak met het botermengsel en spuit een ruime hoeveelheid in de inkeping van elke kipfilet.
  • Druk de kipfilet stevig dicht en vouw de punt naar binnen.
  • Steek eventueel vast met een cocktailprikker.
  • Wentel de kipfilets eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en daarna door het broodkruim tot ze volledig bedekt zijn.
  • Laat de gepaneerde kipfilets 15 minuten opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de kipfilets aan beide kanten goudbruin op matig vuur.
  • Plaats de kipfilets in de oven en bak ze nog 10-12 minuten tot ze gaar zijn.
  • Laat de kipfilets 2 minuten rusten en snijd ze vervolgens in schuine plakken.

Notities

Serveertip:

Serveer met basmatirijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.

Wijnadvies:

Een aromatische witte wijn zoals Norton Torrontés past perfect bij de kruidige boter en het krokante korstje van de kip.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 42g | Vet: 24g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Pad Thai met Rundvlees en Mango-Rode Uisalade

Pad Thai met Rundvlees en Mango-Rode Uisalade

Deze heerlijke Pad Thai met rundvlees wordt perfect in balans gebracht door een frisse mango-rode uisalade. Een smaakvolle Thaise klassieker met een fruitige twist!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Noedels, Rundvlees, Salade, Vlees
Land van herkomst: Thailand
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 Conimex Maaltijdpakket Pad Thai
  • 1 rijpe mango in reepjes
  • 1 rode ui in partjes
  • 1 limoen rasp en sap
  • 200 g rundvleesreepjes
  • 400 g roerbakgroenten
  • 2 el wokolie
  • 2 el sojasaus

Instructies

  • Week de rijstnoedels in 2 liter heet water van de kook af.
  • Laat ze 4 minuten weken, giet af, spoel met koud water en laat uitlekken.
  • Meng de mango, rode ui, limoenrasp en -sap, 1 el wokolie en een scheutje sojasaus in een kom.
  • Laat dit intrekken.
  • Verhit een wok op hoog vuur en voeg 1 el wokolie toe.
  • Wok de rundvleesreepjes ca.
  • 3 minuten.
  • Voeg de roerbakgroenten en de kruidenmix toe en bak nog 3 minuten.
  • Voeg de rijstnoedels en sojasaus naar smaak toe en wok nog 3 minuten.
  • Voeg de vissaus toe en meng goed door.
  • Serveer de Pad Thai in diepe borden of kommen en bestrooi met de pindastukjes.
  • Geef de mango-rode uisalade er apart bij.

Notities

Serveertip:

Zet gebakken uitjes en sambal op tafel voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de zoetzure smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 2.4g | Sugar: 12g

Witlofstamppot met Hamrolletjes en Kaas

Witlofstamppot met Hamrolletjes en Kaas

Heerlijke witlofstamppot gewikkeld in smakelijke hamrolletjes, gesmolten met kaas en even gegratineerd in de oven. Een smaakvol en verrassend gerecht!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Ovenschaal (inhoud ± 2 liter)
  • pureestamper
  • mes
  • Grilloven

Ingrediënten

  • 1 kg witlof
  • 1 kg aardappels
  • Zout en peper naar smaak
  • 200 g Pardano of andere harde kaas
  • 3 tomaten
  • 30 g boter + extra boter voor invetten
  • 1 tl tijm
  • 150 g gegrilde ham
  • Rasp van de kaas

Instructies

  • Verwijder de buitenste bladeren en de harde kern van de witlof, en snijd de stronkjes in stukken van 2 cm.
  • Schil de aardappelen, was ze, snijd ze in stukjes en kook ze in weinig water met zout in ± 20 minuten gaar.
  • Voeg na 10 minuten de witlof toe.
  • Verwarm de oven voor op de grillstand.
  • Snijd de helft van de kaas in blokjes en rasp de rest.
  • Snijd de tomaten in stukjes.
  • Giet de aardappelen en witlof af, voeg de boter toe en pureer ze samen.
  • Schep de kaasblokjes, de tomaat en de tijm door de stamppot en breng op smaak met zout en peper.
  • Vet de ovenschaal in.
  • Leg de plakjes ham naast elkaar op een werkvlak, schep wat stamppot op elk plakje en rol ze op.
  • Leg de hamrolletjes in de ovenschaal.
  • Bestrooi de rolletjes met de geraspte kaas.
  • Laat de witlofstamppot bovenin de oven in ± 5 minuten goudbruin kleuren totdat de kaas gesmolten is.
  • Serveer met een rookworstsalade voor een complete maaltijd.

Notities

Serveertip:
Serveer de hamrolletjes met een frisse salade of een stukje rookworst voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de romige stamppot en de zoute smaak van de hamrolletjes.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 5g