Gezellige Kaasfondue

Gezellige Kaasfondue

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fondue, Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Zwitserland
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Bijgerechten:

  • Cherry tomaatjes
  • Roosjes broccoli en bloemkool
  • Gebakken gehaktballetjes
  • Chips
  • Paprika
  • Wortel

Voor de frisheid:

  • Druiven
  • Komkommer
  • Vijgen
  • Dadels

Instructies

  • Wrijf de fonduepot in met de gehalveerde knoflook, langs de randen en de bodem.
  • Zet de pot op het vuur en giet de wijn erin.
  • Laat goed op temperatuur komen.
  • Voeg de geraspte Emmentaler en Gryère beetje bij beetje toe en roer goed door totdat de kaas gesmolten en smeuïg is.
  • Meng de maizena met een klein beetje water tot een papje en roer dit door de kaasfondue.
  • Voeg de kirsch toe en blijf voorzichtig roeren totdat de fondue een gladde en smeuïge consistentie heeft.
  • Serveer de kaasfondue direct, goed warm, met de blokjes ciabatta en de bijgerechten.

Notities

Goed warm serveren.
 

Wijnadvies

 
Deze kaasfondue gaat uitstekend samen met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Verfrissende Quinoa Salade met Tonijn

Verfrissende Quinoa Salade met Tonijn

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Notenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kopjes gekookte quinoa
  • 100 g babyspinazie en/of 200 g rucola
  • Cherry tomaatjes naar wens
  • 3 hardgekookte eieren in partjes
  • 1 blik tonijn op water ongeveer 400 g, uitgelekt
  • 4 zoetzure augurken in blokjes
  • 2 avocado's in blokjes
  • Geroosterde broodblokjes met knoflook
  • 1 stukje komkommer in blokjes
  • 8 el goede olijfolie
  • 1 citroen rasp van de schil en het sap van de helft

Instructies

Voorbereiding van de ingrediënten:

  • Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen.
  • Snijd ondertussen de babyspinazie, rucola, cherry tomaatjes, augurken, avocado’s en komkommer in gewenste grootte en zet apart.
  • Pel de hardgekookte eieren en snijd ze in partjes.

Samenstellen van de salade:

  • Neem een grote mengkom waarin alle ingrediënten gemakkelijk gemengd kunnen worden zonder dat er iets over de rand valt.
  • Dit voorkomt ook dat je ingrediënten kwijtraakt tijdens het mengen.
  • Voeg eerst de gekookte en afgekoelde quinoa toe aan de kom.
  • Hieraan voeg je de babyspinazie en/of rucola toe, gevolgd door de gesneden cherry tomaatjes, blokjes augurk, stukjes avocado en komkommer.

Integreren van tonijn en op smaak brengen:

  • Voeg de uitgelekte tonijn aan de kom toe.
  • Zorg ervoor dat je de tonijn met een vork in kleinere stukjes breekt, zodat deze gelijkmatig door de salade verdeeld kan worden.
  • Dit zorgt ervoor dat elke hap een beetje tonijn bevat.
  • Besprenkel de salade met de 8 eetlepels olijfolie en voeg zowel het citroensap als de citroenrasp toe.
  • De citroen geeft de salade een frisse, zomerse smaak die mooi contrasteert met de hartigheid van de tonijn en de knapperigheid van de groenten.

Mengen en proeven:

  • Gebruik grote saladebestekken om alle ingrediënten goed door elkaar te mengen.
  • Dit zorgt ervoor dat de smaken zich goed verspreiden en dat elke hap een evenwichtige mix van alle ingrediënten bevat.
  • Proef de salade en voeg naar smaak extra olijfolie, citroensap, zout of peper toe.
  • Dit helpt om de smaken perfect in balans te brengen.

Afwerking en serveren:

  • Maak de borden op door de salade gelijkmatig te verdelen.
  • Leg als laatste de partjes hardgekookt ei en de geroosterde broodblokjes met knoflook bovenop de salade.
  • Dit geeft niet alleen een mooie presentatie, maar zorgt er ook voor dat de knapperigheid van de broodblokjes behouden blijft.
  • Voor een extra feestelijk tintje kun je de salade garneren met wat garnalen en blokjes gerookte zalm.

Aanbevelingen voor bijgerechten:

  • Serveer de salade met warm bruin stokbrood.
  • Dit brood kan gebruikt worden om de heerlijke sappen van de salade op te vangen, wat de maaltijd compleet maakt.

Notities

Bij deze frisse en hartige salade past een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. Deze wijnen versterken de frisse tonen van de citroen en de groenten, en contrasteren mooi met de hartige tonijn en olijfolie.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Vakantie Frittata met Gerookte Kip en Groenten

Vakantie Frittata met Gerookte Kip en Groenten

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Groenten, Hoofdgerechten, Ontbijt
Land van herkomst: Italië
Dieët: Notenvrij
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 eieren
  • 1 klein uitje klein gesneden
  • 1 tomaat in blokjes
  • Handvol diepvries erwten
  • 150 g gerookte kip in kleine reepjes
  • 1 grote aardappel geraspt
  • Zout naar smaak
  • Baharat kruiden naar smaak
  • Olijfolie om te bakken

Instructies

  • Verhit wat olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de geraspte aardappel toe en bak deze tot hij wat gaar begint te worden.
  • Voeg de gesneden ui en gerookte kipreepjes toe.
  • Breng op smaak met zout en Baharat kruiden en bak het geheel tot de ui zacht is.
  • Voeg de tomaat en diepvries erwten toe en bak nog even mee tot alles goed doorgewarmd is.
  • Klop de eieren los in een kom en giet deze over het aardappel-groentemengsel in de pan.
  • Roer even door zodat de eieren goed verdeeld zijn en laat het geheel op laag vuur langzaam garen tot de eieren volledig gestold zijn.
  • Serveer de frittata warm, eventueel met een frisse salade erbij.

Notities

Bij dit gerecht past een frisse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Frisse Andijvie-Zalmsalade met Krieltjes en Feta

Frisse Andijvie-Zalmsalade met Krieltjes en Feta

Bereidingstijd23 minuten
Recept categorieën: Lunch, Salade, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el mayonaise
  • 2 gekookte eieren
  • 12 krieltjes gekookt en in plakjes
  • 150 gram gesneden andijvie
  • 2 pijpjes bosui in ringetjes
  • ½ handje zwarte olijven in plakjes
  • 1 flinke augurk in stukjes
  • 1 blikje wilde zalm
  • 2 kleine stokbroodjes afgebakken
  • 6 stukjes zongedroogde tomaten in olie in stukjes
  • Stukjes feta
  • Stukje gember ca. 2 cm, geraspt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Maak de zalm los in een grote kom.
  • Voeg de gekookte en in plakjes gesneden krieltjes, gesneden andijvie, stukjes zongedroogde tomaten, olijven, feta, geraspte gember, bosui, en stukjes augurk toe aan de kom.
  • Hussel alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Voeg zout, peper en mayonaise toe en meng opnieuw goed.
  • Serveer de salade met de afgebakken stokbroodjes.

Notities

Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 15g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Frisse Tonijnsalade met Groenten en Furikake

Frisse Tonijnsalade met Groenten en Furikake

Een heerlijke, frisse tonijnsalade met een knapperige bite en een verrassende twist van furikake.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 appel geraspt
  • 1 gekookt ei in partjes gesneden
  • 1 klein blikje zwarte bonen goed gespoeld
  • 1 tomaat in kleine blokjes
  • 1 tomaat in partjes gesneden (voor garnering)
  • 2 blikjes tonijn op water losgemaakt
  • 2 cm gember geraspt
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • ½ rode paprika zeer fijn gesneden
  • ½ rode ui zeer fijn gesneden
  • 10 groene olijven zeer fijn gesneden
  • Augurkjes voor garnering
  • Beetje grof gemalen peper
  • Furikake voor garnering
  • Veldsla voor garnering
  • 1 el mayonaise
  • Olie spray voor het invetten van de schaal

Instructies

  • Meng in een kom de losgemaakte tonijn met de fijn gesneden rode ui, rode paprika, geraspte appel, geraspte gember, geraspte knoflook, fijngesneden groene olijven, en de zwarte bonen.
  • Voeg 1 el mayonaise toe aan het tonijnmengsel en breng op smaak met wat grof gemalen peper.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Spray een klein schaaltje licht in met olie en vul het met het tonijnmengsel.
  • Druk het mengsel voorzichtig aan en draai het vervolgens om op een bord, zodat het in een nette vorm blijft staan.
  • Smeer een klein beetje mayonaise over de bovenkant van de tonijn.
  • Garneer het bord met veldsla, augurkjes, uitjes, en partjes tomaat en gekookt ei.
  • Strooi tot slot wat furikake over de tonijn voor extra smaak en textuur.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Warm Gerookte Zalm met Ricotta-Yoghurtspread en Groenten

Warm Gerookte Zalm met Ricotta-Yoghurtspread en Groenten

Laat je verrassen door dit snelle en heerlijke gerecht van warm gerookte zalm met een frisse ricotta-yoghurtspread, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Lunch, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Milde olijfolie
  • 900 gr minikrieltjes
  • 350 gr groene asperges in stukjes van 2 cm gesneden
  • 200 gr sugar snaps schoongemaakt en gehalveerd
  • 4 salade-uitjes in stukjes van 1 cm gesneden
  • 1 citroen
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 250 gr ricotta
  • 4 warm gerookte zalmfilets
  • Peper en zout naar smaak
  • Mespunt gerookte paprikapoeder optioneel

Instructies

  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak de minikrieltjes met peper en zout tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Houd ze warm.
  • In dezelfde pan, bak de salade-uitjes, groene asperges en sugar snaps gedurende 4 minuten tot ze gaar zijn, maar nog knapperig.
  • Schep alles goed om.
  • Boen de citroen schoon en rasp de schil van een halve citroen.
  • Pers deze helft uit en snijd de andere helft in plakjes.
  • Meng in een kom de ricotta met de Griekse yoghurt, citroensap, citroenrasp, peper en een beetje zout.
  • Voeg eventueel een mespunt gerookte paprikapoeder toe voor extra smaak.
  • Verdeel het ricotta-yoghurtmengsel over de borden.
  • Leg daarop de gebakken krieltjes en groenten.
  • Plaats bovenop de groenten een stuk warm gerookte zalmfilet en garneer met een plakje citroen.
  • Serveer direct en geniet van deze snelle, gezonde maaltijd.

Notities

Serveer met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 35g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Romige Citroenspaghetti met Zwarte Olijven en Pittige Kaas

Romige Citroenspaghetti met Zwarte Olijven en Pittige Kaas

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 490kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 400 g spaghetti
  • ½ citroen
  • 125 ml crème fraîche
  • 50 g pittige kaas geraspt
  • 50 g zwarte olijven gehalveerd
  • 15 g verse bieslook fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Kook de spaghetti beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
  • Boen de citroenschil schoon, rasp deze zeer fijn en pers vervolgens de vrucht uit.
  • Meng de citroenrasp en het sap met de crème fraîche en de geraspte kaas.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Roer 1 eetlepel kookvocht door de citroensaus en giet de spaghetti af.
  • Meng de citroensaus samen met de olijven door de uitgelekte pasta en verwarm alles nog even in de pan.
  • Verdeel de citroenspaghetti over de borden, bestrooi ruim met verse bieslook en serveer direct.
  • Voedingswaarden (per portie):

Notities

Wijnadvies:

Deze romige citroenspaghetti met zwarte olijven en pittige kaas gaat goed samen met een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Vermentino.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 62g | Protein: 14g | Vet: 19g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Romige Pasta met Biefstuk en Champignon Stroganoffsaus

Romige Pasta met Biefstuk en Champignon Stroganoffsaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Rundvlees
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories: 720kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g oesterzwammen in reepjes gesneden
  • 250 g tagliatelle koelverse
  • 25 g boter
  • 500 g biefstuk in blokjes gesneden
  • 75 g rucola
  • 2 eetlepels balsamicodressing
  • 50 g pittige kaas bijvoorbeeld grana padano, in stukjes

Instructies

  • Snijd de oesterzwammen in reepjes.
  • Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking in ruim water met zout tot ze beetgaar zijn.
  • Smelt de boter in een hapjespan en bak hierin de oesterzwammen en biefstukblokjes gedurende 4 minuten, regelmatig omscheppend.
  • Voeg de stroganoffsaus toe en verwarm deze nog 1 minuut mee.
  • Verdun de saus indien nodig met wat kookwater.
  • Meng in een kom de rucola met de balsamicodressing.
  • Giet de pasta af en verdeel deze over warme borden.
  • Schep de biefstuk en champignon stroganoffsaus over de pasta en rasp de kaas er grof overheen.
  • Serveer de salade apart.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn, zoals een Merlot of Shiraz, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 720kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 2.3g | Sugar: 2g

Gemarineerde Kipfilet in Aziatische Sojasaus

Gemarineerde Kipfilet in Aziatische Sojasaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Japan
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 eetlepels Japanse sojasaus
  • 2 eetlepels citroen- of limoensap
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 cm verse gemberwortel geschild en geraspt
  • 4 kipfilets
  • 2 eetlepels roerbakolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Meng in een schaal de Japanse sojasaus met het citroen- of limoensap en de geperste knoflook.
  • Rasp de verse gemberwortel boven de marinade en meng goed.
  • Wentel de kipfilets door de marinade en laat de smaken minimaal 15 minuten intrekken.
  • Laat de gemarineerde kipfilets even uitlekken boven een zeef, maar bewaar de marinade.
  • Verhit de roerbakolie in een koekenpan en bak de kipfilets rondom goudbruin.
  • Schenk de gereserveerde marinade over de kipfilets en laat ze op laag vuur nog 10 minuten garen, regelmatig keren.
  • Haal de kipfilets uit de pan en bestrooi ze met zout en peper naar smaak.

Notities

Serveertips:

Serveer met roergebakken paksoi en rijst. 

Wijnadvies:

Deze kipfilet gemarineerd in Aziatische sojasaus past goed bij een lichte en fruitige witte wijn zoals een Riesling of een frisse Sauvignon Blanc.

Gemarineerde Kersen met Limoen-Mascarponecrème

Gemarineerde Kersen met Limoen-Mascarponecrème

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g verse kersen ontpit
  • 4 eetlepels rode port
  • 4 eetlepels fijne kristalsuiker
  • 55 g gepelde pistachenoten
  • 1 citroen
  • 1 limoen
  • 125 ml slagroom
  • ½ bakje mascarpone à 250 g

Instructies

  • Marineer de ontpitte kersen in de rode port en 2 eetlepels suiker.
  • Rooster de pistachenoten lichtjes in een droge koekenpan.
  • Laat ze afkoelen en hak ze vervolgens fijn.
  • Boen de citroen en limoen schoon en rasp de schil.
  • Pers het sap uit de limoen.
  • Klop in een kom de slagroom op met 2 eetlepels suiker tot stijve pieken.
  • Roer de mascarpone los met de geraspte schil van citroen en limoen, en het limoensap.
  • Meng voorzichtig de opgeklopte slagroom door de mascarpone.
  • Voeg indien nodig extra suiker toe naar smaak.
  • Verdeel de gemarineerde kersen met de port over vier coupes.
  • Schep de limoen-mascarponecrème eroverheen.
  • Bestrooi met de gehakte pistachenoten.

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en fruitige delicatesse vraagt om een dessertwijn met een hint van rood fruit, zoals een Ruby Port of een zoete Moscato d'Asti. De fruitige tonen en de zoetheid van de wijn zullen de smaak van de gemarineerde kersen en de romige mascarponecrème aanvullen, waardoor een perfecte harmonie ontstaat.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 25g | Zout: 0g | Sugar: 25g