Saté van Grote Garnalen

Saté van Grote Garnalen

satéSaté Oedang Spesial van grote garnalen
Bereidingstijd25 minuten
marineren2 uur
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Citroenpers
  • satéstokjes
  • Grill (of barbecue)
  • Pan om te blancheren

Ingrediënten

  • 24 steurgarnalen
  • 500 gram broccoli in roosjes
  • 2 tenen knoflook uitgeperst
  • 1 citroen geperst
  • Verse zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Indien diepvriesgarnalen gebruikt worden, laat deze eerst ontdooien.
  • Garnalen niet pellen, alleen de kop eventueel verwijderen.
  • Maak een marinade van het citroensap, de uitgeperste knoflook en verse zwarte peper.
  • Leg de garnalen in de marinade en laat ze tenminste 1-2 uur marineren.
  • Blancheer de broccoliroosjes kort (ongeveer 2-3 minuten) in kokend water en laat ze uitlekken.
  • Rijg aan satéstokjes afwisselend een garnaal en een broccoliroosje in de volgorde: garnaal, broccoli, garnaal, broccoli, garnaal.
  • Rooster de saté boven een houtskoolvuur of op een grill, tot de garnalen roze en gaar zijn en de broccoli licht geroosterd is, ongeveer 5-7 minuten per kant.
  • Verwijder de schil van de garnalen bij het eten.

Notities

  • Voor extra smaak kun je wat fijngesneden verse kruiden zoals peterselie of koriander aan de marinade toevoegen.
  • Serveer de saté met een frisse salade of gestoomde rijst voor een complete maaltijd.

 

Wijnadvies:

Bij deze lichte en frisse garnalensaté past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio perfect. De frisse zuren van de wijn vullen de citroenmarinade goed aan en verfrissen de smaakpapillen.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Gevulde Burrito’s met Ananas-Kipvulling

Gevulde Burrito's met Ananas-Kipvulling

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Fruit, Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Mexico
Servings: 4 personen
Calories: 635kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 25 g boter of margarine
  • 400 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 1 doos burrito dinerkit 500 g
  • 1 blik ananasstukjes op eigen sap 227 g
  • 1 beker zure room 125 ml
  • 100 g gemalen belegen kaas zakje à 150 g

Instructies

  • Schil de komkommer, halveer deze in de lengte en verwijder de zaadjes met een theelepel.
  • Snijd de komkommer vervolgens in plakjes.
  • Verhit de boter of margarine in een braadpan en bak de kipblokjes ongeveer 4 minuten.
  • Voeg de kruidenmix (uit de burrito dinerkit) en 200 ml water toe aan de kip in de pan.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het onafgedekt ongeveer 10 minuten koken.
  • Laat de ananasstukjes uitlekken en voeg deze de laatste 3 minuten toe aan de kip in de pan, samen met de plakjes komkommer.
  • Verwarm de tortilla's volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Vul de warme tortilla's met het kipmengsel, een lepel zure room, salsa (uit de burrito dinerkit) en gemalen kaas.
  • Rol de tortilla's op en steek ze vast met satéstokjes.
  • Serveer de gevulde burrito's direct en geniet ervan!

Notities

Wijnadvies:

Deze gevulde burrito's met ananas-kipvulling passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Beaujolais. De frisse en fruitige smaken van de wijn vullen de exotische smaken van de ananas aan, terwijl de zachte tannines mooi samengaan met de kruidige kip en kaas.

Nutrition

Calories: 635kcal | koolhydraten: 51g | Protein: 34g | Vet: 33g | Zout: 2.4g | Sugar: 18g

Scampi Spiesjes met Appel en Curry

Scampi Spiesjes met Appel en Curry

Bereidingstijd14 minuten
Servings: 2 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • barbecue of grill
  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 12 scampi's ongepeld
  • 1 appel in partjes
  • Currypoeder naar smaak

Instructies

  • Schil de appel en snijd deze in partjes.
  • Rijg de scampi's afwisselend met een partje appel aan een satéstokje.
  • Bestrooi de spiesjes met currypoeder naar smaak.
  • Bak de spiesjes op de barbecue of grill tot de scampi's gaar en licht gebruind zijn, ongeveer 3-5 minuten per kant.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past uitstekend bij de lichte en frisse smaken van de scampi's en appel.
  • Dit recept bevat natuurlijke suikers uit de appel, maar geen toegevoegde suikers.
  • Voor een suikervrij dieet kan de appel vervangen worden door een andere groente, zoals paprika of courgette.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 20g | Vet: 2g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Tandoori Kippespiesjes

Tandoori Kippespiesjes

inclusief 4 uur marineren4 uur 20 minuten
Servings: 2 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kipfilet ongeveer 200g
  • 3 eetlepels tandoori kruiden
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 deciliter water
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 ui in vieren gesneden en partjes uit elkaar gehaald

Instructies

  • Snijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 cm.
  • Rijg de blokjes kip afwisselend met een partje ui aan de satéstokjes.
  • Maak een marinade door de olijfolie, het water en de tandoori kruiden te mengen.
  • Leg de spiesjes in een schotel en overgiet ze met de marinade.
  • Laat de spiesjes minstens 4 uur marineren in de koelkast (een hele nacht is nog beter).
  • Verhit de BBQ of grill en bak de spiesjes aan alle kanten mooi bruin en gaar (ongeveer 10-12 minuten in totaal).

Notities

Voor de Gegrilde Tandoori Kippenspiesjes zou een wijn met voldoende frisheid en fruitigheid om de kruiden en specerijen aan te vullen ideaal zijn. Hier zijn enkele wijnsuggesties:

Wijnadvies

  • Riesling (droog): Een droge Riesling heeft een frisse zuurgraad en fruitige tonen die mooi samengaan met de pittige en kruidige smaken van de tandoori kruiden. De subtiele zoetheid van Riesling kan ook de complexiteit van de specerijen in balans brengen.
  • Gewürztraminer: Deze aromatische witte wijn heeft een kruidige en bloemige geur met hints van lychee en rozen, wat goed past bij de specerijen van tandoori. Gewürztraminer is vaak iets zoeter, wat helpt om de pittigheid van de kruiden te verzachten.
  • Chardonnay (ongetoast): Een ongetoaste Chardonnay met frisse citrus- en appeltonen kan een mooie aanvulling zijn, vooral als je de voorkeur geeft aan een wijn met een iets vollere body maar zonder de zwaardere eikeninvloeden.
  • Grenache: Als je de voorkeur geeft aan een rode wijn, probeer dan een Grenache. Deze wijn heeft zachte tannines en fruitige smaken van bessen die goed combineren met de gekruide kip, zonder te overweldigend te zijn.
Elke van deze wijnen zal helpen om de smaken van de tandoori kippenspiesjes te versterken en je maaltijd compleet te maken.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Pittige Gehaktballetjes met Kokos-Limoensaus

Pittige Gehaktballetjes met Kokos-Limoensaus

Ninh Toa
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Vietnam
Dieët: Glutenvrij
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm gemberwortel
  • 1 ei
  • Zout en peper naar smaak
  • 750 gram gehakt
  • 3 bladeren ijsbergsla
  • Voor de saus:
  • 2 el fijngehakte pinda's
  • 1 fijngehakt rood pepertje
  • 2 el koriander
  • 1 el fijngehakte gemberwortel
  • Sap van 2 limoenen
  • 165 ml kokosmelk

Instructies

  • Hak de lente-uitjes, knoflook en gemberwortel fijn.
  • Meng in een grote kom het gehakt met het ei, de gehakte lente-uitjes, knoflook, gemberwortel, zout en peper.
  • Vorm van het gehaktmengsel balletjes van ongeveer 4 cm doorsnede en steek elk balletje apart aan een satéstokje.
  • Rooster de gehaktballetjes ongeveer 15 tot 20 minuten op een grill of barbecue, draai ze regelmatig zodat ze rondom gaar worden.
  • Meng intussen de ingrediënten voor de saus: fijngehakte pinda's, rood pepertje, koriander, gemberwortel, limoensap en kokosmelk.
  • Omwikkel de gare gehaktballetjes met een reepje ijsbergsla en rijg ze opnieuw aan een stokje.
  • Serveer de gehaktballetjes met de pittige kokos-limoensaus.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge rosé past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Varkensspiesjes met Citroengras

Varkensspiesjes met Citroengras

Recept categorieën: Varkensvlees
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes

Ingrediënten

  • 500 gram hamlappen of varkensschnitzels
  • zoete chilisaus

Marinade:

  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 2 el citroengras kleingesneden vers
  • 4 el koriander takjes kleingesneden
  • 1 el bruine suiker
  • ½ tl koriander gemalen
  • ¼ tl witte peper
  • 2 el ketjap
  • 2 el vissaus
  • 2 el sesamolie
  • 65 ml water koud

Instructies

  • Meng de ingrediënten voor de marinade.
  • Voeg het in blokjes gesneden vlees aan de marinade toe en laat deze minimaal een half uur intrekken.
  • Rijg het vlees aan de satéstokjes (van te voren nat maken!).
  • Het vlees kan klaargemaakt worden op de BBQ,
  • Of in een voorverwarmde oven (180 graden),
  • Of kan eventueel gebakken worden.
  • Ca. 10- 15 minuten.

Kippe-Saté op Thaise wijze

Kippe-Saté op Thaise wijze

Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Thailand
Servings: 2
Calories:

Equipment

  • grill
  • satéstokjes
  • mi

Ingrediënten

  • 1 halve kip ontbeend en in stukjes van 2 tot 3 cm gesneden (gaat het best na de kip lichtjes te hebben ingevrozen)
  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ teelepel koriander poeder
  • ½ teelepel kerrie poeder
  • ¼ teelepel komijn poeder
  • 1 teelepel sambal oelek
  • 1 teelepel vers limoensap
  • 1 tot 1 1/2 eetlepels vis saus "Nham Pla" is het woord voor vissaus in het Thais
  • 1 eetlepel(s) bruine suiker
  • 2 eetlepel(s) olie

Instructies

Maak de marinade :

  • Doe de knoflook. koriander, kerrie, komijn, sambal oelek, limoensap, vis saus, bruine suiker en olie in de keukenrobot-mixer, en mix alle ingredienten onder elkaar (kan ook met de hand als u de knoflook perst of heel fijn snippert)
  • Marineer de kip in de marinade voor minimum 1 uur (een nachtje marineren laat de marinade natuurlijk volledig in het vlees trekken)
  • Vierendeel de ui.
  • Halveer elk kwart (maantje) van de ui en pel de rokken van de ui.
  • Plaats nu 1 stukje ui op een saté-stokje, dan een stukje kip en herhaal tot uw saté-stokje bijna vol is. Voeg als laatste een stukje ui toe.
  • Gril de satés voor 10 minuten aan 1 kant en 10 minuten aan de andere kant.
  • Gebruik de ui als indicator voor de hitte van uw gril : Als de ui binnen de 10 minuten zwart wordt, is uw vlees te dicht bij de gril of is de gril te warm.
  • Plaats het vlees verder weg van de gril en eet de zwarte ui niet op.

Notities

In Thailand is er geen ui op de satestokjes, wat de bereiding sneller maakt.

Geroosterde aubergine met pesto

Geroosterde aubergine met pesto

Recept categorieën: Groenten
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • satéstokjes
  • gr

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) pesto

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Laat de satéstokjes ± 10 minuten in ruim koud water weken.
  • Was intussen de aubergine, maak hem schoon en snijd hem in blokjes van ± 4 cm.
  • Steek de aubergineblokjes aan de satéstokjes en bestrijk ze met olie.
  • Rooster de spiesjes ± 5 minuten ± 10 cm onder de hete grill en bestrijk ze met pesto.

Pittige varkenskebabs met groenten

Pittige varkenskebabs met groenten

Recept categorieën: Varkensvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 minneola
  • 3 teentjes knoflook in stukjes
  • 2 cm verse gemberwortel geschild en in stukjes
  • 2 bosuitjes grof gesneden
  • 2 eetlepel(s) heldere honing
  • 1 eetlepel(s) sojasaus
  • 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 600 g hamlappen in dobbelstenen
  • 20 kleine champignons schoongemaakt
  • 20 kerstomaatjes
  • 2 gele paprika’s in 20 stukken

Instructies

  • Boen de minneola schoon, rasp de oranje schil dun af en pers de vrucht uit.
  • Pureer de knoflook met de gemberwortel en de bosui in een keukenmachine of wrijf het fijn in een vijzel.
  • Roer er de rasp en het sap, de honing, de sojasaus en de olie door en schep het vlees erdoor.
  • Laat het vlees minimaal 1 uur marineren.
  • Schep na 30 minuten de champignons door het vlees en de marinade.
  • Steek het vlees met de champignons, kerstomaatjes en paprika om en om aan de satéstokjes.
  • Rooster het vlees in een grillpan in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.

Notities

Lekker met bami.
Wijnadvies:
E&J Gallo, Merlot

Knoflook korianderbahmi en barbequesaté met satésaus

Knoflook korianderbahmi en barbequesaté met satésaus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Mie, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g Conimex Mie half zak, nestjes
  • 400 g hamlappen
  • 100 ml Conimex Ketjap Marinade
  • 2 el Conimex Wok Olie
  • 600 g bahmigroentepakket
  • 150 ml Conimex Woksaus Thaise Knoflook Koriander
  • 400 ml Conimex Indonesische Pinda Satésaus
  • 3 el verse koriander fijngehakt

Instructies

Barbecue/Grill Voorbereiden:

  • Steek de barbecue aan of verhit de grill, grillplaat of grillpan op de hoogste stand.

Mie Koken:

  • Breng in een grote pan een flinke laag water met wat zout of ketjap aan de kook.
  • Voeg de mie toe en kook deze in ongeveer 12 minuten gaar.
  • Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.

Ham Lappen Voorbereiden:

  • Snijd ondertussen de hamlappen in kleine blokjes en meng deze met een scheutje ketjap marinade en 1 eetlepel wok olie.
  • Rijg de vleesblokjes aan 12 satéstokjes en laat 2 minuten staan om te marineren.

Saté Roosteren:

  • Rooster de saté op de hete barbecue, onder de grill of in de grillpan in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Keer regelmatig.

Groenten Wokken:

  • Zet een grote wok op het vuur en laat deze goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de groenten ongeveer 3 minuten.
  • Voeg 10 eetlepels woksaus toe, schep de uitgelekte mie erdoor en warm het geheel goed door.

Satésaus Verwarmen:

  • Verwarm ondertussen de satésaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Serveren:

  • Schep de mie in 4 diepe borden of kommen en bestrooi met de koriander.
  • Leg de saté ernaast en schenk er wat satésaus over.
  • Geef de rest van de satésaus er apart bij.

Notities

Wijnadvies

Een fruitige Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 8g