Hollandse tiramisu van saroma-pudding, de Giannadisì
HOLLAND MEETS ITALY – Hollandse tiramisu van saroma-puddingEen variant op de overbekende Italiaanse tiramisu met de Hollandse nostalgie van Saroma-pudding. Wij hebben dit toetje vernoemd naar onze vriendin Han, en heeft als Italiaanse naam ‘Giannadisì’ meegekregen*.In plaats van de rauwe eieren en de mascarpone voor de tiramisu wordt in dit recept vanillepudding gebruikt. Een laagje banaan geeft het geheel een frisse ‘bite’.
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- Onderlaag:
- 150-200 gram lange vingers
- 200 ml koffie
- 2 bananen
- Crèmelaag:
- 1 pakje dr Oetker Saroma kloppudding vanille 74 gr
- 200 ml slagroom
- 350 ml melk
- Toplaag:
- 100 gram suiker
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel cacao
- 100 ml melk
- 100 ml water
- 50 gram pure chocolade
Wentel de lange vingers in de koffie en bedek de bodem van een schaal hiermee.
Vervolgens een laag van plakjes banaan.
Klop de ingrediënten voor de crèmelaag 2 minuten met een mixer en verdeel dit over de lange vingers/banaanlaag.
Zet in de koelkast en laat het een half uur stijf worden.
Meng in een steelpannetje de op de pure chocolade na ingrediënten voor de toplaag.
Kook de saus, blijf goed roeren en laat het iets indikken.
Haal de pan van het vuur en voeg stukje voor stukje de pure chocolade toe.
Blijf flink doorroeren tot alles goed is opgelost en een mooie gladde massa ontstaat.
Verdeel de chocoladesaus over de crèmelaag.
Minimaal een uur in de koelkast af laten koelen.
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 10
Afbreekbaar paasbrood met rozijnen en amandelspijs
Een feestelijk afbreekbrood met rozijnen, citroen en zachte amandelspijs. Perfect voor de paasbrunch of om samen van te genieten bij de koffie.
Voorbereidingstijd45 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 16
Calories: 255kcal
Author: Cor Kevenaar
- ½ pakje amandelspijs à 300 g
- 1 citroen
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- 2 eetlepels maanzaad
- 250 g rozijnen
- 250 ml melk
- 25 g boter
- 500 g witbroodmix
- 1 zakje vanillesuiker
Spoel de rozijnen af met koud water, dep droog met keukenpapier en meng met bloem.
Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Meng de witbroodmix in een beslagkom met citroenrasp en vanillesuiker.
Smelt de boter in een steelpannetje.
Klop het ei los in een kom.
Voeg melk en gesmolten boter toe aan de broodmix en meng tot een stevig deeg.
Kneed de rozijnen door het deeg.
Laat het deeg 10 minuten rusten op een warme plek onder een doek.
Verdeel het deeg in 16 porties en maak van de amandelspijs 16 kleine bolletjes.
Druk in elk deegbolletje een bolletje spijs en vorm ze.
Leg ze in bloemvorm in een taartvorm.
Laat 30 minuten rijzen onder een theedoek.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bestrooi de broodjes met maanzaad.
Bak het brood in 25 minuten goudbruin en gaar.
Laat afkoelen op een taartrooster.
Serveer op een mooie taartschaal, afbreekbaar per broodje.
Serveertip:
Serveer het brood warm of op kamertemperatuur met een likje roomboter of extra amandelspijs aan de zijkant.
Wijnadvies:
Dit paasbrood smaakt heerlijk bij een glas Muscat of Sauternes, een zoete wijn die perfect combineert met de amandelvulling.
Calories: 255kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 0.4g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 10
Mango-Pindasalade met Appelchips
Voorbereidingstijd20 minuten min
vanwege het bakken van de appelchips2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 lichtzure appel bijvoorbeeld Granny Smith
- 1 eetlepel citroensap
- 1 harde onrijpe mango
- ½ rettich
- ½ theelepel zeezout
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 limoen
- 3 takjes koriander
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 theelepel sambal
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
- 1 theelepel Thaise vissaus
- 1 mespunt gemalen kruidnagel
- 1 zakje panklare spitskool 300 g
Verwarm de oven voor op 125°C (of gasovenstand 1).
Was de appel en verwijder het klokhuis.
Snijd de appel in flinterdunne plakjes en besprenkel ze met citroensap.
Leg de appelschijfjes op een anti-aanbakovenmatje (of licht ingevet bakpapier) en bak ze in het midden van de oven gedurende ongeveer 2 uur, tot ze knapperig zijn.
Schil de mango en verwijder de pit.
Schil de rettich.
Snijd de mango en rettich in flinterdunne reepjes en doe ze samen met de spitskool in een schaal.
Voeg voorzichtig het zout en de rijstazijn toe en schep alles door elkaar.
Laat het mengsel ongeveer 30 minuten staan.
Pers de limoen uit en knip de koriander fijn.
Meng in een kom het limoensap, 2 eetlepels water, koriander, pindakaas, sambal, suiker, vissaus en gemalen kruidnagel tot een dressing.
Verdeel de salade over vier bordjes, besprenkel met de dressing en strooi de 'chips' eroverheen.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Chenin Blanc past goed bij de frisse smaken van de mango-pindasalade. De zoete tonen van de wijn zullen de exotische elementen van het gerecht mooi aanvullen.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.8g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 10
Kerstomaatjes met bieslookroomkaas
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 bakje kerstomaatjes
- 250 gram bieslookroomkaas
In plaats van bieslookroomkaas kan ook een ander mild gekruide roomkaas worden gebruikt.
Garneer de tomaatjes met een sprietje bieslook of een toefje peterselie.
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 10
Barbecuekarbonade met gepofte aardappel
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 4 grote aardappels
- 4 schouderkarbonades
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels grove mosterd
- Versgemalen peper en zout
- 1 zak botersla 100 g
- 1 dl sladressing yoghurt 450 ml fles
Boen de aardappelen schoon en kook ze ongeveer 15 minuten in ruim water.
Giet de aardappelen af en laat ze droogdampen.
Verpak de aardappelen in aluminiumfolie en leg ze tussen de kooltjes of op het rooster boven de gloeiende barbecue.
Laat ze in ongeveer 20 minuten gaar roosteren.
Dep de karbonades droog met keukenpapier.
Roer de olijfolie met de mosterd, peper en zout door elkaar en bestrijk de karbonades ermee.
Verpak de karbonades in een stuk aluminiumfolie.
Was de sla en snijd de krop in parten.
Leg de parten op een schaal.
Rooster de karbonades op de hete barbecue in ongeveer 10 minuten helemaal gaar.
Schenk de dressing over de slaparten en serveer met de gepofte aardappel en het vlees.
Wijnadvies:
Een wijn zoals Domaine de la Muscadiere uit Frankrijk past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 35g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 10
Zalm met pesto en mascarpone
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 400 g zalm
- 1 ui fijngesneden
- 350 g broccoli in kleine roosjes
- 150 g mascarpone
- 500 g vlinderpasta gekookt
- 3 eetlepel(s) pesto
- olijfolie
- ½ dl witte wijn
Olie verwarmen en ui aanfruiten.
Broccoli roerbakken ± 4 minuten.
Pesto en mascarpone toevoegen; afblussen met witte wijn.
Pasta erdoor mengen.
In koekepan olie verwarmen en zalm peperen en zouten.
Beide zijde ± 3 minuten bakken.
Pastamassa op schaal en hierop de vis dresseren.
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 10
Lasagne van zeewolf
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 600 g zeewolf
- 7 lasagnebladeren
- 1 kg gewassen spinazie
- 300 g tomaat gewassen en in plakjes
- 50 g boter
- 1 ui gesnipperd
- 60 g bloem
- 2½ deciliter melk
- 2½ deciliter water
- 100 g geraspte kaas
- olie
- peper
- zout
- nootmuskaat
Water met zout aan de kook brengen en zeewolf zachtjes garen (± 8 minuten op ± 90°c)
Olie verwarmen en spinazie + halve ui wokken; op smaak brengen met peper, zout en nootmuskaat.
Boter smelten, ½ ui mee fruiten, bloem toevoegen en garen.
Visbouillon en melk toevoegen en klontvrij roeren.
± 5 minuten zachtjes uitkoken en op smaak brengen.
Vis graatvrij maken.
Lasagnebladen op de bodem van de schaal.
Hierop spinazie, vis tomaat; hierop lasagnebladen.
Nogmaals 2 x garnituur opleggen.
Als laatste de bechamel en bestrooien met kaas.
Afbakken in voorverwarmde oven van 180°C ± 20 minuten.
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 10
Camembertfantasie
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 ui
- 2 courgettes
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 100 ml paprikapuree
- 1 blik gepelde tomaten
- 0,5 deciliter rode wijn
- 1 kruidenbouillontablet
- 1 theelepel basilicum
- 1 theelepel tijm
- zout
- peper
- 250 g camembert
Pel en snipper de ui.
Was de courgettes en snijd ze in plakjes.
Verhit de olie in een hapjespan en bak ui en courgette al omscheppend ca. 3 minuten.
Pers de knoflook erboven uit.
Voeg paprikapuree, tomaten met sap, wijn, bouillontablet, basilicum en tijm toe.
Laat dit ca. 10 minuten sudderen.
Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
Schep het courgettemengsel in een lage ovenschaal.
Snijd de camembert in plakjes en leg ze op het courgettemengsel.
Schuif de schaal onder de hete grill en laat de kaas in ca. 3 minuten smelten en iets bruin kleuren.
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 10
Asperges omwikkeld met kip, in kervelsaus
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 600 g kipfilet
- peper
- zout
- 16 groene asperges
- 25 g boter
- 30 g boter
- 40 g bloem
- 2 deciliter slagroom
- 1 deciliter droge witte wijn
- enkele takjes kervel
Pletten van kipfilets
Niet iedereen beschikt over een hakbijltje in de keuken, in dat geval gaat u als volgt te werk.
Leg een handdoek op het werkblad, leg daarop een gladde snijplank bekleed met plastic folie.
Leg de kipfilets op de plank en dek ze af met plastic folie.
Klop met een zware koekenpan zachtjes met veel slagen op de filet tot ze heel dun is geworden.
bereiding
Verwarm de oven voor tot 180°C.
Verwijder de peesjes uit de kipfilets en plet de filets tussen twee velletjes plastic folie.
Peper en zout de filets.
Schil de asperges eventueel, snijd de uiteinden eraf en kook alles in water met twee derde van de boter in circa 10 minuten niet te gaar.
Pureer de gare uiteinden van de asperges met een beetje van het kookvocht glad (u heeft 2 dl aspergepuree nodig).
Rol in elke kipfilet 4 asperges en leg de rolletjes in een beboterde ovenschaal.
Bestrijk de kip met boter.
Zet de schaal afgedekt 15 minuten in de oven.
Smelt voor de kervelsaus de boter in een pan, voeg de bloem toe en laat deze circa 1 minuut garen.
Voeg de slagroom, de aspergepuree en de wijn toe.
Laat de saus zachtjes doorkoken en breng haar op smaak met peper en zout.
Roer ten slotte de fijngesneden kervel erdoor.
Snijd de kiprolletjes schuin in stukjes en verdeel ze op verwarmde borden, schep er een beetje saus naast en garneer met ontvelde kerstomaatjes en kervel.
Geef er bijvoorbeeld peultjes en gekookte bloemige aardappels bij.
Dit gerecht is niet seizoensgebonden. Het kan buiten onze 'aspergetijd' uitstekend met groene asperges gemaakt worden, deze zijn immers het hele jaar door verkrijgbaar.
Omdat groene asperges vaak dunner zijn hebt u per rolletje vier asperges meer nodig. Schil groene asperges vanaf de onderkant maar tot halverwege.
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 10
Gefrituurde kippenvleugels
Calories:
Author: Cor Klaar
- 2 theelepel gemalen geelwortel kurkuma / koenjit
- 1 theelepel gemalen chilipeper
- 2 theelepel gemalen koriander
- 2 theelepel gemalen komijn
- 3 tenen knoflook geperst
- 12 kippenvleugels
- 1 liter plantaardige olie voor het frituren
- zoete Thaise chilisaus om erbij te serveren
- partjes limoen voor de garnering
Doe de geelwortel in een kom en schep er de chilipeper, koriander, komijn en knoflook door.
Wrijf dit mengsel met uw vingers over het vel van de kippenvleugels.
Doe de vleugels in een schaal, dek af en zet 2 uur in de koelkast.
Verhit de olie in een wok.
Doe één tot twee vleugels tegelijk in de hete olie en frituur ze in 3 tot 4 minuten goudbruin.
Schep ze met een schuimspaan uit de wok en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Houd ze warm terwijl u de rest van de vleugels frituurt.
Serveer de kippenvleugels warm en geef er zoete Thaise chilisaus bij.
Garneer met partjes limoen.
Receptenplein.nl
Home / schaal / Pagina 10