Aardbeien zandtaartjes

Aardbeien zandtaartjes

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: België
Servings: 10
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Ingrediënten voor het zanddeeg:

  • 250 gr bloem
  • 6 gr bakpoeder
  • 180 gr roomboter
  • 90 gr suiker
  • 90 gr basterdsuiker
  • 1 ei
  • 1 snuif zout
  • Vanille extract

Ingrediënten voor de banketbakkersroom:

  • ½ liter melk
  • 125 gr suiker
  • 1 ei
  • 50 gr puddingpoeder Imperial of custard

Ingrediënten voor de topping:

  • bakje Aardbeien in blokjes gesneden
  • 100 gr chocola puur, melk of witte chocolade
  • 1 Zakje taartina zie gebruiksaanwijzing op het zakje
  • 200 ml slagroom 40% vetgehalte met suiker naar smaak

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor het zanddeeg onder elkaar en laat het een uurtje rusten in de koelkast.
  • Neem 400 ml melk en doe hier de suiker bij.
  • Zet in een pan op het vuur en breng aan de kook.
  • Meng de resterende 100 ml melk met de eidooier en het puddingpoeder.
  • Wanneer de melk kookt voeg je deze bij de 100 ml, goed roeren en alles terug in de pan schenken.
  • Breng opnieuw al roerende aan de kook totdat je een mooie dikke pudding krijgt.
  • Laat de pudding afkoelen in eens schaal en dek de pudding (niet de schaal) af met plastic folie zodat er geen vel op komt.
  • Was de aardbeien en snij ze in blokjes.
  • Smelt de chocolade.
  • Klop de slagroom samen met de suiker volledig stijf en doe deze in een spuitzak.
  • Zet de slagroom in de koelkast tot de afwerking.
  • Rol het zanddeeg uit en bekleed de kleine taartvormpjes ermee.
  • Bak ze af in een voorverwarmde oven van 180°C in ca 12 tot 15 minuutjes.
  • Na het bakken ontvormen en laten afkoelen op een taartrooster.

Afwerking:

  • Klop de banketbakkersroom op tot een mooie smeuïge crème en vul de taartjes hiermee.
  • Leg er de aardbeitjes op en werk ze af met de taartina.
  • Trek met de gesmolten chocolade enkele streepjes over de taartjes en zet ze een 10 minuutjes koud weg.
  • Spuit met de slagroom een mooie toef op de taartjes.

Pittig Gehaktbrood Cajun Stijl

Pittig Gehaktbrood Cajun Stijl

Een smaakvol gehaktbrood met een pittige Cajun twist. Boordevol groenten en specerijen. Makkelijk te bereiden en perfect voor een gezellige maaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd55 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vlees
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 fijngesneden ui
  • 1 fijngesneden stengel bleekselderij
  • 2 fijngesneden bosuitjes
  • ½ middelgrote schoongemaakte en fijngesneden paprika
  • 1 kleingesneden teentje knoflook
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel zout
  • ¾ theelepel cayennepeper
  • ¾ theelepel peper
  • theelepel nootmuskaat
  • ¾ theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel worcestershiresaus
  • 3/3 theelepel tabasco
  • 2 eetlepels boter
  • ½ dl melk
  • ½ dl tomatenketchup
  • 40 g paneermeel
  • 750 g gehakt
  • 2 eieren

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Vermeng de ui, bosui, bleekselderij, paprika, knoflook, laurier, zout, cayennepeper, peper, nootmuskaat, komijn, worcestershiresaus en tabasco in een schaal.
  • Smelt de boter op halfhoog vuur.
  • Laat het groente-specerijenmengsel in een open pan onder voortdurend roeren 6 minuten pruttelen tot de ui en de paprika gaar zijn.
  • Neem de pan van het vuur en laat de massa afkoelen.
  • Haal de laurierblaadjes eruit en roer de melk, de tomatenketchup en het paneermeel erdoor.
  • Vermeng in een grote schaal het gehakt met de eieren en de groentemassa.
  • Doe het mengsel over in een ingevette cakevorm en druk het goed aan.
  • Bak het gehaktbrood in een open schaal 50-55 minuten of tot het van de rand van de vorm loslaat.

Notities

Serveertip:
Serveer met aardappelpuree, rijst of geroosterde groenten. Lekker met een frisse salade.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of een Zinfandel.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Romige Hangop met Beschuit

Romige Hangop met Beschuit

Een klassiek Nederlands dessert van uitgelekte karnemelk, romig en zacht. Heerlijk met verkruimelde beschuit en een beetje suiker.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 uur
Land van herkomst: Nederland, Noort Brabant
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 liter karnemelk
  • 1 deciliter melk
  • 8 beschuiten
  • Basterdsuiker

Instructies

  • Zet een vergiet in een grote pan.
  • Leg een doek over het vergiet.
  • Giet de karnemelk op de doek.
  • Laat het water door de doek in het vergiet druipen (duurt ca.
  • 12 uur).
  • Schep het dikke gedeelte dat op de doek achterblijft in een schaal.
  • Roer de melk erdoor.
  • Schenk de hangop over de beschuiten.
  • Bestrooi met de suiker.

Notities

Serveertip:
Serveer de hangop koud voor een extra verfrissende traktatie. Voeg vers fruit toe zoals aardbeien of bessen voor extra smaak en kleur.
Wijnadvies:
Past goed bij een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g

Knapperige zelfgemaakte kaaskroketten

Knapperige zelfgemaakte kaaskroketten

Heerlijke zelfgemaakte kaaskroketten, een klassiek Nederlands borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd10 minuten
koelen2 uur
Totale tijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 45 gram boter
  • 45 gram bloem
  • 3 dl melk
  • 150 gram oude kaas geraspt
  • Peper
  • Zout optioneel
  • 1 ei losgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurvet
  • Verse peterselie optioneel

Instructies

  • Smelt de boter en voeg de bloem toe.
  • Voeg al roerend de melk toe en maak een dikke saus.
  • Meng de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  • Strijk de ragoût uit op een bord en laat koud worden.
  • Vorm met 2 lepels 8 kroketten, wentel door paneermeel en vorm bij op tafel.
  • Haal de kroketten door losgeklopt ei en rol ze nogmaals door paneermeel.
  • Bak de kroketten 3-5 minuten in frituurvet van 180°C.
  • Laat uitlekken in een vergiet en schik op een warme schaal.
  • Garneer met verse peterselie of gefrituurde peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met mosterd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een biertje.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g

Caprese Klassieker: Tomaat & Mozzarella

Caprese Klassieker: Tomaat & Mozzarella

Een klassieke Italiaanse salade met verse tomaten en romige mozzarella, eenvoudig en verfrissend.
Recept categorieën: Groenten, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 blaadjes basilicum
  • 300 g mozzarella
  • 6 el olijfolie
  • 10 olijven
  • 600 g tomaat
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Was de tomaten en snijd ze in plakken.
  • Laat de mozzarella uitlekken, dep droog en snijd in plakjes (half zo dik als de tomaat).
  • Leg de tomaat en mozzarella op een schaal.
  • Bestrooi met zout en peper.
  • Verdeel de basilicum erover en druppel olijfolie over het geheel.
  • Garneer met de olijven.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje ciabatta of focaccia om de overgebleven olijfolie en tomatensappen op te dippen.
Wijnadvies:
Een frisse Italiaanse witte wijn, zoals een Pinot Grigio of Vermentino, vormt een perfecte aanvulling op de smaken van de salade.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Gekarameliseerde sinaasappels met Grand Marnier

Gekarameliseerde sinaasappels met Grand Marnier

Heerlijke gekarameliseerde sinaasappels met Grand Marnier, een elegant en smaakvol dessert.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram amandelen schaafsel
  • 50 gram basterdsuiker
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 4 eetlepels Grand Marnier
  • 4 sinaasappels

Instructies

  • Was 1 sinaasappel en trek siertjes van de schil met een zesteur.
  • Schil alle sinaasappels dik en halveer ze.
  • Leg ze in een schaal met de geschilde kant naar boven.
  • Besprenkel met Grand Marnier.
  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan.
  • Strooi het amandelschaafsel over de sinaasappels.
  • Verwarm de basterdsuiker met 2 eetlepels water in een steelpan.
  • Voeg de sinaasappelsliertjes toe.
  • Haal de pan van het vuur als de stroop lichtbruin is.
  • Schenk de stroop over de sinaasappels.
  • Schep de crème fraîche op de sinaasappels en serveer licht gekoeld.

Notities

Serveertip:
Serveer met chocolade-slagroomijs.
Wijnadvies:
Passade sherry cream of een Spaanse rode wijn.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Koninklijke borrelplank met olijvenpesto

Koninklijke borrelplank met olijvenpesto

Een kleurrijke borrelplank met verse groenten, kaas en een heerlijke olijvenpesto.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kaas, Koude Hapjes
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Borrel, Koningsdag
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bos bospeen
  • 200 gram cheddar aan een stuk
  • 8 takjes munt
  • 50 gram olijven
  • 4 eetlepels olijvenpesto
  • 1 paprika
  • 1 bakje kerstomaatjes

Instructies

  • Was de paprika, halveer, verwijder zaadlijsten en snijd in repen.
  • Schrap de bospeen en laat wat groen aan de uiteinden.
  • Was de kerstomaatjes.
  • Snijd de kaas in plakken en diagonaal door tot driehoeken.
  • Rangschik de paprika, bospeen, tomaatjes en kaas op een schaal.
  • Pureer de olijven, pesto en munt tot een saus.
  • Serveer de saus in een kommetje erbij.

Notities

Serveertip:
Serveer met stokbrood of crackers. Voeg eventueel andere groenten of kazen toe.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Salade met kaas en peer

Salade met kaas en peer

Een frisse salade met zoete peer, zachte kaas en een pittige vinaigrette.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Kaas, Lunch, Salade
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 grote of 2 kleine sappige peren
  • 100 gram jonge kaas
  • Krulandijvie frisé
  • Citroensap
  • Olie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de krulandijvie en laat goed uitlekken.
  • Snijd de jonge kaas in blokjes.
  • Schil de peren en snijd het vruchtvlees in blokjes of reepjes.
  • Meng de kaas en de peer door de sla.
  • Maak een vinaigrette van olie en citroensap, peper en zout.
  • Meng de vinaigrette door de salade.
  • Houd de buitenste groene en de binnenste gele blaadjes van de sla apart.
  • Bedek een schaal met aangemaakte groene blaadjes.
  • Schep de salade van de gele blaadjes erop.

Notities

Serveertip:
Voeg eventueel wat walnoten of andere noten toe voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g

Gepocheerde Braadworst met Lauwwarme Aardappelsalade

Gepocheerde Braadworst met Lauwwarme Aardappelsalade

Een klassiek gerecht van gepocheerde braadworst met een lauwwarme aardappelsalade, op smaak gebracht met kruiden en een frisse dressing.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Varkensvlees
Land van herkomst: Frankrijk, Fusion, Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel gemberstroop
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel witte wijn
  • 1 eetlepel wijnazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 500 gram aardappels
  • 800 gram verse braadworst of andere rauwe worst
  • Bieslook
  • Peterselie
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was de aardappelen en kook ze in gezouten koud water in ± 20 minuten gaar.
  • Prik met een naald in de braadworst.
  • Leg de worst in een pan met gezouten koud water en breng langzaam aan de kook.
  • Laat de worst 25 minuten wellen, maar niet koken.
  • Knip de bieslook en peterselie fijn.
  • Controleer of de aardappelen gaar zijn en pel ze warm.
  • Snijd de aardappelen overlangs door en leg ze in een verwarmde schaal.
  • Vermeng olijfolie, azijn, witte wijn, gembersiroop, bieslook en peterselie.
  • Voeg zout en peper toe en giet de saus over de warme aardappelen.
  • Schep door elkaar.
  • Haal de worst uit de pan, snijd in dikke plakken en leg op de schaal.
  • Serveer de lauwwarme aardappelsalade apart.

Notities

Serveertip:
Vervang de saus door een pikante variant met olie, azijn, gembersiroop, zout, peper, mosterd en citroensap.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Riesling.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Steranijs Appelbeignets

Steranijs Appelbeignets

Luchtige appelbeignets met een verfijnde anijssmaak, een heerlijke traktatie voor de koude dagen.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Servings: 30
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 ½ dl melk
  • 250 gram bloem gezeefd
  • 1 eetlepel olie
  • 150 gram fijne suiker
  • 6 Goudrenet appels in dikke schijven
  • Frituurolie
  • Poedersuiker
  • 3 steranijs sterren
  • Zout

Instructies

  • Breng de melk met de steranijs aan de kook op matig vuur.
  • Laat het 15 minuten trekken op laag vuur.
  • Laat de melk afkoelen en zeef het.
  • Klop de bloem, zout, melk, eidooiers en olie tot een glad beslag.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het beslag.
  • Verhit de frituurolie.
  • Wentel de appelschijven door de suiker en haal ze door het beslag.
  • Bak de beignets in 5 minuten goudbruin.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier en leg ze op een schaal.
  • Bestrooi ze met poedersuiker.
  • Voedingswaarden (per stuk, schatting):

Notities

Serveertip:
Serveer de appelbeignets warm, eventueel met een bolletje ijs of slagroom.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij de appelbeignets.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.1g | Sugar: 8g